Soalan lazim

S1. Manakah workshop anda?

Workshop saya ni kat kampung kubu gajah lot 1310a jln gajah 3 kampung kubu gajah sg buloh selangor.buka 6 hari seminggu hari jumat cuti,hari lain buka tp ape2 pun kene call sebelum datang.

S2. Apa2 kerja yg boleh anda lakukan?

Selain dari itu, saya ada buat kerja wiring,pemasangan halfcut,convert yg tidak melampau,overhaul dan restore enjin,

Dalam masa lapang, saya cuba belajar macam mana nak jadi web designer.

S3. jika anda ingin bertanyakan soalan kepada sy

Sila email kan pertanyaan anda at ramadhan1900@yahoo.com.my  /Hp 0172601852   atau tinggal kan comment.

S4. Boleh ke saya ripe semua ni?

anda boleh lihat  sendiri pada setiap post yg sy sudah buat,jika anda yakin maka anda boleh datang jika anda kurang tidak yakin sy redha.

s5.pastikan anda menceritakan masalah anda pada sy secara fakta.kadang2 org tanya soalan yg tidak logic contoh nya

1.bang keter sy ada bunyi kat bawah ding  ding ding bila bawak bunyi ape tu bang

2.keter sy leaking kat bawah berapa kos nak repair dan kat mane leaking tu

ini lah contoh soalan yg tidak logic,jd harap maklum la kepada pembaca blog sy supaya mengelakkan tanya soalan macam ni.

kenapa sy tak bg anda tanya soalan macam di atas

kerana soalan sebegitu kene lah periksa kereta dulu baru kita tahu, dan anda harus tahu sy hanya lah manusia biasa saja.sy pandai repair kereta tp tak pandai tilik masalah kereta tanpa melihat keadaan kecuali yg sudah biasa berlaku contoh macam bunyi drive shaft.

Insya Allah masalah anda boleh saya selesaikan.

Sekian terima kasih.

526 Comments

  1. salam,tumpang tanya.saya ade sbijik kete ford same mcm dlm blog ni.nk tanye berape kos tukar enjin mazda f8 ni?saye pki gv28 single cam.kene tukar gear box x?

    • kalau convert macam engine sy..x payah tukar gearbox pun boleh..tetapi kalau beli engine auto gearbox,lpastu nak pasang pd manual kene ubah cikit kat belakang engine…kalau encik beli manual engine mungkin xpayah ubah banyak sgt la terus boleh pasang cuma maunting kene buat dan itu sangat leceh.kerana nak kne sepadan kan braket tu masuk kedalam ruang engine….tapi kalau tukar engine yg same macam dulu xpayah ubah aper la….kalu dah modify tu banyak la keje kene buat dan juga kos pun akan tinggi….wiring lg kene ade…kalau pendapat sy baik beli halfcut….kerana ade semua yg diperlukan complit..atau kalau nak lebih jelas dan puas hati encik datang la keworkshop sy atau call sy 0172601852..so kita boleh kongsi maklumat lebih jelas..anyway terima kasih kerana sudi tengok blog saya…..

  2. saya pakai keta wira aeroback,meter saya tukar mitsubishi lancer,semuanya ok tapi meter rpm berat.boleh ke anda membantu?

    • mungkin boleh..??kalau kereta anda ijection wiring dia mungkin ade yg terbalik…….ini hanya masalah wiring saja,sebab socket meter sama tapi..?susunan wiring dalam socket lain…sepatut nye meter tu harus dikaji dulu, baru pasang pada kereta…..harap2 meter anda tidak rosak dia punyer circuit…atau pun boleh jadi dia punyer earth tersambung pada tempat yg betul…jika kereta anda carb wiring rpm terletak pa salah satu wiring distributor……terima kasih kerana tengok blog saya…..

  3. Bro,
    Saya berminat pada mazda MPV premacy.
    Saya juga cuak kerana dikatakan orang spare part mahal dan problem nak dapat.Bro ada pendapat tak tentang hal ini?

    • spare part xla susah sgt dapat….cuma dia mesti mahal…kat jalan ipoh ade ejen mazda.dia boleh bekalkan sparepart……kalau ade masa abg datang bengkel sy …sekurang2 nyer kita boleh borak.abg pun boleh tengok kereta sy sekali…dan keje2 yg sy buat

      • salam.. boleh tanya tak.. mazda premacy kalau nk pasang disk brake belakang. model apa yg boleh fix ngn mazda pmacy ni. senang tak dpt disk belakang dan brp kos nya

      • wasalam…
        mungkin boleh masuk mazda lain punyer..tapi sy kene tengok suspension kereta encik dulu..kemudian sy boleh tahu lah ape disk boleh masuk nanti..tq

  4. Terima kasih atas info yang diberi dan insyaalah saya akan ke sana nanti..

  5. Bro, ada sedikit pengetahuan tak tentang HONDA CRV.Saya diberitahu beberapa orang Honda CRV sekitar tahun 2003 – 2004 ada masalah overheat dan econ tak panas atau rselalu rosak.Dikatakan model iaitu model sebelum model terbaru ini di pasang di Pekan Pahang dan vendor yang supply tidak kualiti. Adakah bro tahu atau drieritahu tentang hal ini. saya juga berniat mencari model ini sebenarnya tapi terhenti disebabkan maklumat ini.

    • honda CRV boleh juga beli… dia ada yg imported punye ade juga yg dipasang di malaysia…..ade juga kereta yg pasang di jepun tapi pasaran utk negara ASIA…tapi honda maintain tinggi juga…pasal keter ni sy x berapa tau sgt juga la…..tapi kereta ni kalau nak beli baik cari yg ade disk breake depan belakang..mungkin yg tu imported punyer bukan pasang tempatan punyer…..CRV kalau xsilap sy dia 4×4 kan…???gear box dia kalau rosak mencecah 4000 kalau tukar. pada sy la kalau nak beli kereta MPV memang maintain tinggi ape2 jenama pun…tapi mesti ade satu yg baik punyer…CRV juga ade model dia dah tak guna cable minyak kat trotle body tapi dia guna sensor macam grand livina kereta tu x guna cable minyak dah…dia guna wayar je kat citu….engine over head bukan salah kereta tapi salah tuan dia yg x tahu jaga kereta kalau pagi start je jalan bukan kata CRV tapi mercedes pun over head juga……..

  6. Akum…

    Nak tanya…bumper kereta mana yang boleh dipasang pada kereta ford telstar 2.0 tahun 1993?

    • wasalam…terima kasihg kerana baca blog sy..bumper yg boleh dipasang dng sedikit ubah suai
      1.nissan ad resort boleh..
      2.mitsubishi vr4 pun boleh
      bnyk lagi boleh juga, tapi sy x conform sebab yg ini sahaja yg saya tau la….pesan saya pada anda jangan pasang bumper iswara ye….sebab nilai ford akan turun jika bumper tu melekat kat body dia….
      macam ford sy yg merah tu sy pasang bumper telstar 1993 punyer..kalau belakang honda sm4 punyer…

  7. Terima Kasih atas jawapan anda..
    Ianya sangat membantu saya.

    • same same..xde hal punyer…ade masa ada senang datang la bengkel saya…….

  8. mintak maaf encik saya belum pernah modify kete tiara,tapi selalu nya kalau pasang engine citroen pada tiara tak banyak kene buat,semuanya tergantung pada mekanik yg memasang…

  9. salam bro ,, saya pakai ford telstar i4 2.0 1999.masalahnya semasa saya drive tiba-tiba engine mati.bilas saya start susah nak hidup,bila hidup saya tekan minyak semput semput bila saya masuk gear d boleh jalan tapi bila tekan minyak dia mati saya cabut wayar airflow sensor pun macamtu jugak.selepas i jam saya berhenti saya start kembali ok la pulak.saya bawa pergi kat pomen dia cuma tukar plug saja, masalahnya sekarang kereta saya kuat makan petrol,apa yang perlu saya buat untuk selesaikan masalah ini pada pendapat bro..terima kasih.

    • wasalam bro….
      masalah ini kemungkinan injector ada problem,dan kene check banyak benda,kalau bro boleh datang sg buloh ke bengkel saya mungkin sy boleh tolong,sebab benda macam ni ada banyak kemungkinan..so kene settle satu2
      antara nya
      1.injector
      2.regulator jem
      3.air flow sensor
      4.valve bocor boleh jadi gak
      5.ecu

      so kene tengok semua sekali

  10. assalamualaikum,

    nak tanya klu wira aeroback 1.5 belakang saya patut pakai absorber & spring ape supaya xlowered bile banyak brg & org masuk kt dalam kereta??

    bile bwk brg cthnye balik kampung mase berjalan mesti cecah tayar klu lalu jalan yg kurang rata.

    lagi satu berapa kos repair gearbox satria 1.6 auto?? baik repair atau tukar recond??

    lastly, kos untuk kedua2 soalan saya tadi??

    terima kasih..

    • wasalam kalau nak tinggi cikit pakai spring waja…..

      spring waja bukan mahal sgt kot….puluh2 ringgit je….
      tp gear box auto slalu tukar je senang repair ni lau tak jadi buang masa dan rugi jer…..

      tukar gearbox 1200 siap pasang trade in….
      tkar spring bajet dalam 200

      thanks for comment

  11. Assalamualaikum, kalau nk tukar clutch plate citroen zx 2.0 brape ek? Dan nk kena tukar pape lagi ke yg berkaitan? .

    • wasalam upah pasang cluct saya caj 150……barang encik beli sendiri….

  12. As salam Bro,
    – Saya skrg pakai Ford Telstar tahun 1988 n 1.8cc…
    – Ingat nak tukar engine, boleh suggest engine apa yg sesuai samada standard or turbo? Tetapi yang penting tak bnyk kerenah… hehehe maklumler klu pakai sekejap pastu asyik meragam jer pun tak guna gak kan??? Klu boleh cc nyer pun 1.8 gak
    – Boleh bagi tau kos nyer tak n pakej yg bro boleh bagi samada termasuk gear box ker, disc brake untuk belakang sekali ker n apa2 jer lah???
    – Bagi no phone, alamat n peta bengkel bro?
    * Sori banyak tanya coz bab2 engine ni saya tak reti sangat, baru nak belajo2…hehehe

    • wasalam kos pengubah suai kereta tu mencecah 6000 mungkin juga 7000

      masalah sekarang mana nak cari halfcut macam tu lg….sebab susah dapat…..
      kalau engine carb banyak la…..
      injection twin cam susah dpt..pastu disk breake pun susah dapat..

      n0 phone sy 0172601852…

      bengkel sy dah pindah so alamat belum ada

  13. sorry encik sy x ade spare part untuk jenis keter kia…tp mungkin boleh ubah suai

  14. Salam bro..soalan saya ialah kenapa selepas waja aouto 1.6 top overhaul..jika reverse enjin akan mati apatah lagi jika menggunakan aircond pada masa yang sama. Terima kasih

    • wasalam timing rendah tak,lg satu kat manifold ada vaccum swict pasang betul tak benda tu…

      • salam,nak tanya sikit ni,nak tahu lebih lanjut apa guna nya vacuum swict tu, dlm kereta kancil 660 pun adakah? terima kasih kerana membantu.

      • vacuum swict itu guna nya untuk kawal timing bila air cond on..

  15. saya baru beli kembara tahun 2004 dvvt gx..mslah dia enjin kereta tu gegar la plak..tah ape mslhnya..nak kata mounting enjin mekanik kat tmpt saya ckp tune miyak pla slow..tp bla dah ejas tune myak up skit problem 2 mc lum setel..apa pandangan bro?thanks..

    • pandangan saya..kene check banyak aspek.sebab ape bila engine gegar masa idle bnyak sebabnyer.antara nya jika timing salah,atau pun plug mati satu,engine maunting,boleh jadi juga jika valve bocor.so kes macam ni sy kene tengok la kereta supaya saya boleh beritahu ape masalah nyer..sebab sy pun xnampak kereta.so harap encik faham la….terima kasih

  16. Aslkm

    apa beza Jika tukar enjin kembara ke detomaso charade aura 1.6, di samping power lebih dan pick up , boleh jimat minyak ke?

    Kos berapa jika complete dengan gearbox 1.6?

    sy guna kembara tahun 99 auto.

    sekian terima kasih,

    Yusoff, Lumut Perak

    • wasalam…..beza dia roadtex mahal cikit,pickup dan power lebiih cikit……minyak pun jimat lagi….kereta pun laju lagi…..
      untuk upgrade hanya perlu beli engine kosong sahaja…….kos lebih kuang 2500 siap pasang,,,,urusan jpj kene urus sendiri…surat beranak engine sy uruskan.

  17. Aslkm..

    saya ada juga menceritakan tentang bengkel saudara pada kawan2 saya yang tinggal di sekitar KL..

    Kemungkinan presiden kelab KEMBARA sy pun mungkin akan bertandang ke sana satu hari…

    sekian semoga saudara berjaya…Insyaallah

    • wasalam…..owh yeker….terima kasih atas sokongan encik2 semua…tapi buat masa ini sy harap jng datang lagi sebab bengkel sy sedang di buat baru…..so mungkin lagi beberapa bulan akan siap…baru selesa cikit…skrg sy dok buat kerja di rumah..jadi kurang selesa la pd sy…sebab tempat kecik…

  18. ade fb x? nak add ar..

  19. Salam
    Saya ada meter lancer tapi litar belakang meter tuh ada yg putus… so rpm ada wire yg direct dari belakang rpm…sape bole buat wiring?kat mane saya nak carik pomen yg bole buat…salah beli…mcm kene tipu pon ade…tolong saya…

    • wasalam….
      sy biasa buat wiring kereta…tetapi untuk masalah macam ini sy kene tengok dulu la keadaan meter tu baru lah sy boleh comment..dan macam mana nak buat…
      kalau encik tinggal area sg buloh boleh la datang jumpa sy…..sy ada di sg buloh….?tq for the comment

  20. salam bro motecmat. sy nk buat overhaul job and checking job pd waja 2003 sy. kereta sebenarnya ok lagi, panjang lak nk cerita.
    soalan saya – bengkel baru dah siap belum? kalu dah ok sy nak pi and bincang2.

    • wasalam…bengkel dah siap sementara ini saya buat kerja dekat rumah saya….tp kelengkapan semua ada…..kalau nak datang call sy dulu la…..nti kita cerita apa yg terbaik untuk kereta waja bro…..

  21. salam..bro,saya nak beli volvo s80.tapi dok belek2 forum internet,jadi gerun pulak nak pakai.ramai cakap sparepart mahal,kereta selalu masuk bengkel,enjin dia selalu rosak,payah nak dapat sparepart sebab kena oder kat sweden.macam2 la.jadi takut nak beli.bro boleh bagi pandangan tak tentang kereta ni.dari semua segi la berkaitan kemungkinan kerosakan.sebab ada satu pomen saya tanya,dia cakap ada satu volvo kerap masuk bengkel.mmg masalah sangat enjin volvo.

    • wasalam
      kereta itu memang ada banyak masalah,sebab kereta itu spare part mahal,dan penjagaan harus selalu di pantau……sy cadangkan kalau tak mampu nak mainten dia baik jng beli,,,beli la yg model lain s 40 ker,v40 ker…,tp lebih kurang sama gak,kereta ni semua memang bnyk masalah……tq for the comment

  22. salam,,,,sy berminat memiliki datsun 120y so blh komen x tentang penjagaan kereta model ini dan spare part..adakah sukar didapati..?

    • wasalam….thanks for the comment,penjagaan tak la susah sngt keter ni..spare part body susah cikit nak dapat tapi kalau brake,suspension,engine,gearbox tak susah dapat…

  23. aslamkum,,,saya ada enjin b8,,apa yg perlu sy buat untuk tambah pikup??

    • erm…..kene test drive keter dulu la,mungkin lepas itu baru boleh tahu ape nak buat.

  24. salam bang..saya berminat nak beli kereta hyundai tucson model 2006, nak tahu mgkn abg ada pengalaman membaiki kereta ni, adakah kereta ni jenis yg sensitif dan mudah rosak macam kia sportage? terimakasih

    • wasalam…abg..mintak maaf saya belum lagi pernah tengok macam mana keadaan kereta itu,yg saya tahu dia 6 speed auto..so belum ada lagi custumer hantar kereta macam tu….jd minta maaf la…akan tetapi jika dah terbeli dan ada masalah insyaallah sy boleh cuba tengok la..thanks for the comment

      • Salam, maaf mencelah, hehe, Alhamdulillah setakat ni saya pakai tiada apa masalah, yang penting cukup time service, bawa pun sedap, jalan jauh pun sedap, walaupun kereta korea bagi saya puas hati sbb saya beli second hand tp x pernah ada masalah. Sparepart pun tiada masalah.

  25. salam en.mat..sy ad s0kln nk tny..sy pkai wira 1.5..(1)knp ble cuaca pns sgt lmpu brek sy tb2 mnyala??ape prlu sy bwt?(2)knp ble sy bwk keta meter 120 keta sy bhgn depan brgegar?ble sy tgk monting enjn ok lg..adkh sy ptt kne wt balancing rim n algment?

    • wasalam..
      pasal gegar sy rasa aligment,atau pun balancing,mungkin juga suspension.pasal lampu brake mungkin swicth dia rosak….

  26. salam en.mat..sy nk tny en.mat..tyr dpn keta sy bc0r s0 kne wt algment x lps tmpl tayar?sblm tu sy pkai tyr spare ad efect pape x.?

    • wasalam…terima kasih atas pertanyaan anda..tak perlu la wat aligment buat balancing aje cukup….

  27. salam saya ingin kepastian ..kereta saya bila nak mula berjalan ade bunyi guk..guk pada belah kiri tak tau bunyinye datang dari depan ker belakang…boleh tak saudara kenal pasti masalah keta saya ni..

    • jika anda ingin kepastian maka saudara harus membawa kereta terlebih dahulu untuk buat pemeriksaan kemudian barulah boleh saya kenal pasti ape masalah dan apa bunyi pada kereta saudara.harap maklum….saya memang pandai repair pelbagai jenis kereta,bukti ada dalam blog..akan tetapi saya boleh kenal pasti ape bunyi bila telinga saya sendiri yang mendengar bunyi tersebut.terima kasih atas comment.

  28. Bang sytgh rEpair h/accord twincam. Tappet bunyi kuat. Klu ejas brapa kelegaannya?

    • exzoz 0.15 mm inlet 0.10 mm

  29. saya ingin bertanya kepada motecmat. baru-baru ini saya ada buat top overhaul waja saya, upah semua siap rm200, tapi gasket ori saya beli dalam rm55 jadi semuanya rm255 lah, berbaloi atau kurang berbaloi upahnya termasuk kos gasket tu ye?

    • erm..mesti buat cincai punyer kerja kalau harga tu….mana ada org sanggup buat top dengan harga 255.00 siap semua sekali…kurang2 pun 600 lebih masuk akal la…hehehe entah2 dia tak buat kot….dia cakap je buat…cuci2 cikit pastu cakap dah buat….sy tak percaya la encik harga tu untuk buat top overhaul waja…..but anyway thanks for the comment..

  30. Salam bro. Saya ada mercedes W115 yang ingin dijadikan restoration. Bro boleh buat enjin dan body? Dan adakan kete ni spare part susah nak dicari?

    • wasalam…macamni bro nak buat restore tak ade masalah.tp sy buat engine bay sahaja,body saya tak buat kerana makan masa terlalu panjang.jika bro minat saya boleh buat engine dan gearbox sahaja.thanks for the comment

  31. salam,
    sy ade satu renault megane RT 1.6 kepunyaan isteri sy.
    masalah kereta ni tak bole start sbb imobiliser kod dah salah masuk.
    bole buang kan imobiliser tuh.. langsung tak nak guna sistem tuh..
    komen skit…

    • wasalam… terima kasih atas comment.
      nak buang sistem ini boleh buang,akan tetapi kene tengok sistem apa yg di pakai..biasanya alarm ajer benda ni….dan saya tak pernah lagi tengok kereta ni….mungkin saya boleh tolong encik buangkan sistem alarm ini…cuma kene tengok keadaan keter dulu.

  32. salam bro,

    saya nak tanya..boleh tak saya nak tukar gearbox manual ker auto untuk kereta iswara 1.3 dan berapa agaknyer kos tukar + upahnyer..

    harap bro boleh bagi pendapat..

    • wasalam…. buat boleh saja…cuma barang tak ada….nak cari pedal gear lever..dan lain2….kos aggaran 1600 lenih kurang.

  33. salam bro…nak tnya,honda cr-v yg lama tu tahun 1997-2000 tu boleh convert enjin v-tec tak??

    • wasalam….boleh jer,,,,tapi kene beli halfcut

  34. salam bro..nak tanya skit..engine 1.8 mazda lantis..gear box dah upgrade b8…gear 1 & 2 pick up ok..3, 4, 5 hancur..camne nak bg pegi die trus memecut…ape yg patut di upgade lg?..

    • dah itu kemampuan dia……pilihan lain masuk turbo engine jer…

  35. ok..tq bro..jadi b8 210 turbo sesuai utk memecut kan.. engine b8 210 turbo bleh kalahkan engine b16 tak? hehehe..

    • owh nak kalahkan Vtec sy tak pasti..sebab tak pernah cuba…..lagi pun bahaya kalau pecut laju sgt….boleh total lost kan kereta…macam kereta saya tahun lepas…

  36. salam ramadhan,

    betul ke kete ko dah “lego”? ada xpart2 yg sesuai utk kete ford telstar tx5 85′ akunye yg masih stendet lagi..mcm sterang rack ke..disk brake ko ke?kalau nak “pukal” aku xckup bajet tp kalau jual ber-asingan mgkin blh lg la..agak2 bape?

    • waslaam,,
      semua barang sudah dijual complete..tak ada yg tinggal.stering rack saya da jng risau….lagi ape benda nak…

  37. bro….wa ada suzuki grand vitara tahun 2005, baru2 nie enjn mati masa tengah drive, hantar kat suzuki service dia kata minyak hitam kering walau pun tak de bocor n cadangkan buat overhaul….ada betul ke macam tu

    kalau nak overhaul brp kos?

    • cadangan nyer betul,tapi betul ker minyak hitam kering sendiri,dan betul ke engine tu mkan minyak hitam…….lagi satu saya tak boleh nak conform sama ada kene buat atau tisak kerana saya tak nampak keadaan ketyer,
      kos pun saya tak tahu…mungkin 2k,1k entah…..sorry bro….

  38. salam bro….apa puncanya terdapat minyak dalam radiator walaupun
    telah di flush beberapa kali…kereta saya hyundai matrix telah putus
    timing belt ketika memandu,setelah dibaik pulih pekara tersebut telah berlaku.Kawan saya kata mungkin silinder enjin retak…berapakah anggaran membaikinya …terima kasih atas
    pandangan bro…

    • wasalam,thanks for the comment..
      mungkin juga head crack…tapi masa baik pulih ada buka tak head….
      anggaran membaiki saya pun tak pasti sebab nye kita tahu ape sebenarnya sama gasket head atau pun crack,dan sepanjang perjalanan saya tak pernah lagi saya repair engine kereta ini,jadi harga2 part saya tak tahu…
      tp 2k tak lari rasanya kalau teruk keadaanya..kalau gasket dalam 700 je kot.

  39. yo! bro
    ford telstar thn 1997 blh masuk enjin ape selain enjin asal??

    • boleh masuk engine lantis V6,atau pun telstar v6..lain2 engine kene ubah tapak..

  40. Salam Bro…
    Saya ingin bertanyakan kos untuk membaiki kereta Kelisa saya iaitu :
    i. Top Overhaul (dah ada kesan minyak diantara head dgn block)
    ii. Tukar timing belt
    iii. Tukar piston ring
    iv. Tukar Clutch plate (1 set termasuk presure plate)

    Terima kasih Bro !

    • waslaam….
      ini bajet 1.5k siap pasang lebih kurang..tq

  41. salamekom bro. blog yang menarik.
    semoga anda berjaya dgn cemerlang.

    mintak pendapat sikit dari bro.

    kereta 2nd ape yang paling baik dr segi jimat myk, sparepart senang dan murah, untuk bajet rm18k kebwah..
    or bro cadangkan beli baru or sebarang pendapat??
    terima kasih.🙂

    • wasalam..thanks for the comment

      kalau bajet 18k kalau saya punyer duit,saya akan beli mazda 323,macam lantis,323,ford link ker,sebab nye saya suke kereta tu,kalau kereta lain honda civic.tp spare part mahal pulak,kalau toyota saya pilih SEG,atau seumur dengan nya.kalau nissan, nissan sentra la..b 13 dll.
      soalan nya yg jimat minyak dan maintenance rendah.
      pada pendapat saya semua kereta tu maintenance lebih kurang sama jer…

      paling jimat adalah datsun 120 y dengan toyota ke 20.30.70 sebab engine nye simple aje…tp lama sangat pulak kan…..hehehe…

      • pandangan bro saye hargai..
        last.. (sorry lau susahkan bro) !
        ape komen tenang

        1. honda civic ex 1.6 (b16a) manual
        2. honda civic eg 1.6 (efi) manual
        3. toyota seg (efi) manual
        4. toyota seg 4 throtle (B.Top / S.Top)
        5. nissan sentra b14.. (yg lampu belakang xpanjang)

      • 1.ramai orang minat engine b16a VTEC sebab ada gah dan power.
        2.ini satu kereta yang bagus juga la dikatakan cuma maintanance sama je mahal gak.kalau mampu tak ade masalah.
        3.toyota ni bagus nya tahan lasak juga engine nya..maintenance boleh tahan juga.
        4.ini pun sama power macam VTEC sedap dpakai minyak jimat,laju pun laju.maintenance tak la mahal sangat
        5.boleh tahan juga…

  42. terima kasih bro.. semoga bro murah rezeki dan suksess.
    amin

    • sama….sama

  43. salam bro,,sya ada pakai waja 1.6 (a) 2001 masalah skrang ni gear D bila masuk tekan jer kosong masa enjin panas.nak jalan kna masuk gear 3 dulu.time sajuk ok plak.dia tp bila berhenti masuk gear N dan apabila nk jalan smula smua masuk jer D tekan kosong.senser gearbox dh tukar tp msalahnya tetap sama gak.tolong bro bgi pendapat ckit…

    • wasalam..gearbox sudah problem dengan valve body nyer,benda ni susah nak repair..baik cari gearbox secend je…..kalau tau repair boleh la overhaul dan check valva body nye…

  44. salam Tuan ,, saya pakai Perodua Kembara 2002.masalahnya semasa saya drive tiba-tiba engine mati.bilas saya start susah nak hidup,bila hidup saya tekan minyak semput semput. Selepas 15min saya berhenti saya start kembali ok la pulak.saya bawa pergi kat pomen dia cuma tukar Cable Plug, Fuel Pump, dan service injection saja, Bila check komputer dia kata Pressure Sensor problem, tapi bila tukar, check balik komputer sama juga. Yang pasti dalam keadaan free gear, tekan paddle minyak, maintain RPM 3000, dalam 5~7 min lepas tu, timing akan jadi tak stabil. Kalau tekan juga, enjen mati, tak leh hidup. Tapi kalau cepat2 release peddle sebelum enjen mati, insyaalah enjen masih boleh hidup lagi. Kata seorang pomen tu, ni masalah fuel filter (minyak tak lepas). Betul ke? Mungkin Tuan boleh bagi pendapat untuk mengelakan duit habis lebih banyak lagi…

    • wasalam…
      soalan nya ape yang dah di tukar belum menyelesaikan masalah,so sia2 aje la tukar semua tu.feul filter takkan buat engine mati.ini masalah lain,so benda2 macamni susah saya nak explain ape sebenarnya problem dengan engine kereta encik.dalam keadaan kereta macamni saya mesti tengok kereta lepastu baru saya tahu ape sebab nya…cuma satu saja saya nak cakap dan tak tahu la kalau betul,cuba check sensor belakang head.adakah wiring nyer cantik sempurna,jika sempurna mungkin sensor tu yg rosak.
      jika encik ingin saya selesaikan perkara ini kene kereta la ke bengkel saya insya allah semua akan selesai.terima kasih atas comment

      • Terima kasih tuan kerana sudi berkongsi. Niat di hati memang nak ke sana.. Tapi saya tinggal di JB. Takut dalam perjalanan ada masalah plak.. Boleh bagitau tak apa nama sensor tu… Hanya ada satu sensor sahaja ke kat belakang enjen/ head tu. Mohon membantu…

      • sama sama..owh org johor rupanya….

        jauh nyer….hehehe

        nama sensor tu saya pun tak pasti,sensor tu ganti sebagai dristrubutor,dalam tu ada satu snsor dan dua wire,jika wire tu ada masalah maka engine akan semput2 dan mati kekadang,soalan nya betul kah benda itu rosak sedangkan saya di sini tak nampak keadaan sebenarnya.so encik cubala tengok2 kan sensor itu,atau pun mintak mekanik yg encik boleh percaya dekat tempat encik untuk check kan sensor itu..sy hnya boleh cakap mengikut pengalaman saya.

      • Terima Kasih tuan kerana sudi membantu…

  45. As salam..
    nk mtk pendapat ckitla..
    sy ade kereta kelisa 1.0 tahun 2006 auto..
    masalahnyer skrg nie, enjin kereta sy tibe2 mati mase free gear atau gear D tp time xgerakla, slalunyer kt trafic light..time bwk biase xmati lg..timing die sy tgk kdg2 satu, kdg2 trun ckit..
    sy ade pasang brake light yg kecik tu, yg kelip2 tu, adakah psg tu effect enjin sy smpai mati? brake light tu wayar smbung kt lampu brake besar..
    atau ade masalah ngn bateri kelisa sy?
    ke ade masalah lain?

    • wasalam

      lampu tu tak de kene mengena pun dng engine….cuma suspek sy mungkin engine setting ada masalah cikit…so benda ni saya kene dengar bunyi engine dan kemudian saya boleh dapat jawaban ape yg sepatutnya kene tukar atau pun kene adjust….mungkin juga plug tak elok..mungkin juga trothel body kotor..

      • agak2 brape kos die ek? kne buat tuning ke?

      • kene tengok kereta dulu la encik…..bawak kereta dulu pastu kita deal..kalau setuju saya buat….kalau tak setuju pun takper….

  46. owh..ok2..kedai kt mane ek??
    btw thanks 4 the info..

    • bengkel kat kampung kubu gajah sg buloh..alamat ada dalam blog…home page

  47. salam…bro…tumpang tanya…sy ade honda crv thn 99 model RD-1…enjin B20B..sy tengah drive kt selayang tetiba timing belt putus…kerosakan mcm maner yer????….ade member bg tau tukar timing belt je…enjin xkacau ape…betul ke????

    • wasalam…try la pasang timing belt dulu.pastu kalau boleh start nasib baik la…biasanya honda tak bengkok valve….

  48. Assalam bro…
    Saya mau tukar enjin keta Atos saya pakai enjin turbo. Boleh ke bro membantu..

    • wasalam..
      boleh…saya rasa masuk yrv turbo…1.3.

  49. Assalamualaikum,

    bro, saya pakai kereta toyota corolla seg ae101 1.3 Manual. Masalah kereta saya ni rpm akan kekal lebih dari 1.5k – 2k rpm bila kete free gear. ini akan jadi selepas saya cuba memecut. kereta saya pun jerking seakan2 tak dpt di matikan bila saya ingin mematikan enjin. saya nk minta pandangan bro ttg kemungkinan punca ini. ini terjadi selepas saya menukar distributor oem asal. sudah 2 kali saya tukar distributor tp masalah tetap sama. mohon pandangan bro. terima kasih.

    • waaalaikumsalam
      mintak maaf bro saya kene tengok kereta dulu.kemudian baru lah saya tahu ape masalah kereta bro,tukar barang semua org boleh buat tapi selesai kan masalah yg jadi belum pasti boleh…dng saya insya allah…..
      jadi kalau bro ingin sy selesaikan sila hantar kereta ke bengkel boleh saya basuh engine sekali kalau engine kereta bro kotor la….kalau bersih tak payah basuh la.tq

      • ok jgk tu. papehal saya akan contact bro dlu. btw nice blog bro sbb buat ruangan interaktif cmni..

  50. salam bro…kalau ecu computer box contohnya capasitor dan beberapa componen terbakar boleh ke bro repair….

    • mungkin boleh.tp sy tak janji dia kaan beroperasi kembali normal.

  51. salam tuan, saya ada kancil telah convert dari manual ke auto. saya nak tukar meter auto. dari segi wiring tu macamna. adakah ia terus bersambung ke gear lever

    • wasalam…
      nak tukar meter auto kene wat wiring pulak…..

  52. salam bro..tumpang tanya, saya berniat nak beli waja tahun 2000/2001..soalan saya, tinggi tak kos maintenance kereta ni dan masalah apa yang sering dihadapi dan yang bro selalu buat? mohon bantuan bro..tq

    • kereta ni ok jer….kurang juga masalah kalau kita selenggara dengan elok…

  53. assalamualaikum bro,nsk minta pendapat,i nak beli 2nd, mana yg lg ok, altis 1.6 ke atau 1.8 auto atau honda acord 2.0 utk kete tahun 2001.tq bro

    • wasalam…
      semua kereta yang disebut ok..cuma kene tengok kondition la…..

      • bro,saya ada waja 1.6 auto tahun 2004. brapa kos utk overhaul supaya enjin lg cntik dan juga suspension waja mcm tukar bush semua bro.

      • harga sebenar kene tengok kereta dulu…stanby la dalam 3k

  54. Salam…saya nak tya ckit lau b8 turbo engine mcm na nak setting idling..sbb idling dya skejap trun n skjap naik..engine x dpat idling Dgan baik???
    Wan..

    • wasalam…macam kenal je nama ni..hehehe
      kalau idling naik turun cuba check ada vacuum bocor tak….yang kedua nya kene check trothel body…kalau ada masa hari rabu dan kamis dtng la giat mara kl bleh sy tengokkan kat sana tq

  55. salam…saya xtahu tentang kereta. heheheh nak tanya kereta kakak sy mazda premacy ade problem tentang ECU. Mana boleh sy dapat ECU Mazda Premacy 2.0..kalu blh yg second hand pun xpe…..

    • wasalam…saya rasa agak susah nak dapat ecu tu….cuma conform ke ecu rosak…..kalau ada sample mungkin kereta lain boleh masuk.

  56. mmg bengkel mazda kata ECU problem. kalu amik baru harga dia dkt 4k….2 la kalu2 ade tempat blh dpt murah ke

    • 0172601852 call me

  57. salam..tumpang tanya, antara waja thn 01/02 dengan SV4 2.0 thn 94/95 mana lebih bagus dan dari segi ragam dan maintenance plak yang mana lagi afdal kalau nak beli?

    • wasalam
      kalau honda memang sdap la …cuma biasa lah honda mahal cikit part dia…waja pun ok dua2 kereta pun ok.beza nya honda 2.0 dan waja 1.6 road tax ada bnyak beza..maintenance pun honda tinggi cikit.tapi bawak honda lagi sedap pasal body dia berat.

      • ok kalau mcm tu saya cadang nak tangkap sv4 je…cuma nak tau, kalau nak amik yg auto, gearbox dia selalu ragam tak? huhu keta ni nak bagi bini bwk..takut gak gearbox selalu terpleot mcm pedana..

  58. Salam bro..saya guna wira 1.5 carb auto…masalah saya kenapa timing rpm tak stable..kejap rendah dan tinggi.tuhari distributor cap retak dan dah ganti..plug juga dah ganti baru. Adakah distributor bermasalh. Kedua..bila bawa dalm kelajuan 100@120 akan rasa macam rsenggut aau tak cukup api..mohon pandangan..

    • wasalam….agak susah saya nak cakap ape masalah….sila bawak kereta ke bengkel untyk pemeriksaan terlebih dahulu.tq

  59. Salam, kereta sy convert enjin turbo Mira L2 halfcut. Gear box L2 gak. Meter pada dashboard L5. sy nk tanya kenapa gigi meter gear dalam soket meter jadi haus (koyak) walaupun telah ditukar yg baru (ori halfcut) masih jadi lg. Kini speedometer dan mileage x bergerak…sy pun dah malas nk ganti tkut rosak lg. tolong sy…

    • wasalam…kene check dulu..mungkin size tak sama .

  60. nak tanya apa pendapat bro mengenai mpv grand vitara model baru? ok ker..mcm mana lak toyota rush dan produa nautica? mana yang best ye..saya berminat kereta jenis begini..komen sikit mana yg bagus.

    • kalau sy rasa vitara lagi best dari rush dan nautica.rush dan nautica tu sama jer…..

  61. salam…td pagi mase nk pergi keje kereta tiba2 mati..kelajuan 110km/j tiba2 mati sendri..sy berhenti tepi jalan dan cube hidupkan enjin tp xbleh hidup..cek sume ok..rupe2nye timing belt putus..apakah akan terjadi pada enjin kereta sy? enjin charade stndart 1.0cc…

    • wasalam..timing belt putus??valve akan bengkok….kene buka head buat top oevrhaul dan tukar valve baru juga timing belt

  62. salam…bro nk tnya kenapa engin sy ble start pagi2 xkluar air dh dr ekzos

    • wasalam pembakaran sudah tidak sempurna

      • maaf mencelah kreta saya pun sama .ada apa2sulution tak tkasih

  63. Salam,saya punya waja baru tukar fuel pump,lepas seminggu pakai ade bau minyak petrol dalam keta,lebih kuat bau lg jika bukak aircond…ape masalahnya bro,tlng citer skit…

    • wasalam….sy boleh cakap feul pump tak pasang cukup rapat di dalam tank…so dia bocor …..lain2 sy kene check dulu mana bocor.tq

  64. salam,,apa kebaikan dan keburukan guna air filter open pod ni?
    kereta saya wira 1.5(vdo),,nak tukar air filter,,minta nasihat dr chip,,tq

    • wasalam…baik pakai standart ajer….kalau pakai open pod ni abuk halus tak boleh tapis…boleh cepat hasukan piston ring sebab abuk halus masuk dlm ruang pembakaran.

  65. Salam.. Semalam saya drive waja balik kerja..tiba2 enjin kereta mati dalam kelajuan 90km/h..then sy start blik enjin bergerak seperti biasa..then selepas 5km enjin mati blik dalam kelajuan 50km/h..then start enjin still cam biasa..agaknya ap masalahnye? sebelum ni enjin pernah jadi tersenguk2 tp pastu ok je blik..
    And gear D saya xboley guna..kadang2 ok..kadg2 x?

    • wasalam…
      mintak maaf encik perkara macam ni sy kene check keadaan kereta dulu….susah nak agak ape masalah dan ada bnyak kemungkinan.

      • Ok..sbb sebelum ni g bengkel pomen check ckp xde problem apa2..then lame skit die jd blik..g bengkel laen pon cakap sume ok..tu yg pelik tu..haha..

      • biasa la kalau maslaah macam ni memang macam itu…..tunggu dia jadi terus baru tahu apa hal dng kereta itu

      • Salam Bro,
        Sekarang banyak customer x? Saya nye waja tu igt nk mnx tlg tengokkan pastu ley bincang ap yg perlu buat blik kat kereta tu. Pasal skang die dah makin menjadi2 lak.. kipas pun dah xpusing so temperature naik serentak dengan power window driver xley bukak. Agak2 lepas x nak bwk area bengkel bro?

      • wasalam,,,banyak la broo sehingga bulan 1 baru kurang custumer.ni sebab ada kereta yg tersadai2 sy nak siap kan

  66. Salam Bro say pki wira 1.8 enjin 4g93..majalah kete saya ialah bau asap masuk dlm kete dan pedih Mata..dh bermcm saya buat..seperti service aircond..panjangkan tabung belakang ekzos..buka dashboard nk tgk APA ada dilam…ltak gham gasket Di exrator..dh hbs byk dh…tlg saya ikhtiarkan..

    • wasalam
      untuk masalah macam ini saya hendak lah check kereta itu,kerana mungkin ada masalah yg orang lain tak jumpa.insya allah dng sy boleh selesai masalah ini

  67. salam..sy nak minta pendapat.
    1) bajet rm 18 k
    2) ada 2 kereta toyota seg dh convert blacktop 1992(rm 18k) dan mazda lantis 1995(12k) nak jual….mana yg lg baik untuk sy miliki??

    nak minta pendapat dari segi performance,sparepart,pengunaan minyak dll…tq atas bantuan en…

    • wasalam..kalau blactop 20 valve memang best la power diakuat minyak jimat kalau bawak biasajer…..spare part mahal cikit la kan.lagi pun toyota.
      kalau mazda lantis pun ok,cuma dia engine cepat leaking cikit…minyak tak kuat,hanya cc 1.8 dohc engine.spare part pun tak mahal sgt, berbaloi.cuma masda lantis ni pintu dia bermasalah selalu sebab tak ade frame.tu jer

      • salam bang,
        saya berkenan nak beli mazda lantis 323 tahun dlm 1997.jadi nak tanya la,mana yang terbaik samaada 1.6cc or 1.8cc? dan sekitar area melaka nie ada masalah x utk dapatkan spare part dan service??
        tq.

      • wasalam
        boleh saja 1.8 atau 1.6 lebih kurang sama saja,spare part sama dng kia spectra,harga berpatutan…melaka sy kurang tahu…mungkin ada…..minyak tak kuat sangat.cumka kereta ni pintu tak ada frame..so selalu tingkap akan bermasalah.

      • ooo….ok2.tq sngt2 bang.
        nak tnya last soalan la…kalau abg diberi pilihan utk beli mazda lantis or ford lynx, manakah pilihan abg? berbaloi dr semua spec.

      • ford link dan lantis sama aja,cuma lantis nampak sport lebih,sedangkan link nampak sedan,kebaikan link pintu kurang maslaah…kalau lantis tingkap selalu rosak.jd kalau sy beli link pun ok juga.kalau minat sport boleh juga lantis hanya tingkap la kene jaga cikit sebab tak ada frame pintu.beli yg 1.8 sbab ada disk belakang.

  68. salam…kwn pkai sv4 2.0 auto…msalah dia klau bwk long distance mesti temperature naik…nk kne rest dlm 3mnit…bru dia trun blik…kwn dh tkar radiator double layer pn ttp sme jgk…ape perlu kwn buat…mntak pndapat awk..thank…salam

    • wasalam

      kene buat pressure tester dan check engine dulu baru kita tahu tq

  69. Salam nk tny ttg enjin vtec b18c sy…bl check myk htm mcm langsung xde,try running then check smula pn xde jgk myk htm…tp drive xde problem pun,lampu pn x menyala klu myk htm kurang..ke mmg enjin vtec mcm ni? Ade bc forum kata mmg enjin vtec myk htm diagihkan di bhgian lain so bl check mmg npk mcm xde myk htm lgsung pd rod pnunjuk myk htm…

    • wasalam, mana mungkin macam tu patut nya dip stik menunjukkan minyak tetap ada,biasa nya minyak di paras sangat rendah jadi tidak kene dengan dip stik sebab itu minyak tak nampak..kalau engine tak de minyak dia akan jem,belum ada lagi engine kereta dalam sepanjang sy jd mekanik tak pakai minyak hitam jika ada maka lingkup lah syarikat minyak hitam.

      • Sy btukar jenama myk enjin..skrg alhamdulillah kadar kemerosotan myk enjin x serius mcm dl..mgkin myk yg dl nipis sgt…

      • Sy pki clutch loceng,prob kdg2 pedal clutch sangkut..persoalannya perlu tkr pump clutch performance ke? Sbb pump bwh sy tkr kit pump je,pump ats tkr 1 set trus housing..dh wt bleeding sm je..tq

      • Tukar standart punye jer

  70. tumpang tanya bos,carb wira manual dgn auto lain ke,kwn nk tukar gearbox auto,kwn guna manual skg ni 1.3,skg ni kwn dh beli gearbox auto 1.5 dri jenis wira sedan 2005,so tang mana yg perlu diubah utk jadikn dari manual ke auto,carb manual sy tu ada ke penyangkut utk gearbox auto punya cable tu? tq bos

    • sama je…sangkut kat trothel carb,mintak pomen buat kan,

  71. Salam tuan, nak tanya skit pasal Suzuki grang vitara 2nd Gen & Honda CRV 2nd Gen. Yang mana 1 yang terbaik dan tak byk masalah. Saya minat sgt ngan kete2 tu. Cadangnya nak angkat 1. tapi sebelum tu nak tahu jgk takut2 ada major problem ngan kete tu.. Boleh tolong bg pendapat skit… T.q sir…

    • wasalam beli honda crv lagi baik dan sdap dan bagus.mana mana kereta pun ada major problem cuma setiap kete ada cara masing2 nak jaga,jd sebenarnya mengikut penjagaan dan pemanduan juga,

  72. Sya ingin bertanya cik,sya guna kreta cb3 engine b16a,knpa tiba2 sya jln kreta kluar problem engine semput n takda power n pndai mati engine.engine sya cukup jaga tepat masa service,tulah sya hairan cik?.kebiasaan pa problem ya cik kalau mcm tu?.intake monifold x masalah baitu kan cik mungkin cabel sotongnya kan sbb seingat sya itu x pernah sya tukar

    • tq for the comen kene check kereta baru kita tahu

  73. Assalam..Bro…saya ada masalah dengan Van Inokom 2.2 petrol (Renault Trafic). masalah asap hitam dan makan minyak petrol. saya dah tukar exhaust sensor, fuel injector tapi masalah tak selesai lagi. Adakah ECU problem?

    • wasalam
      ini masalah mau check dulu,tp skrg sy kereta penuh,,jd sy tak pasti bila sy akan ada free masa cikit tq harap maklum..

  74. salam bro..x dinafikan bro memg cun..hehe nk tnya wira 1.3 stndrd ble msuk iswara ka..ada yg perlu mod atau plug n play..

    • boleh masuk,tak payah uba suai ape

  75. Salam bro, nak tanya, saya pakai wira enjin 4g93.baru-baru ni saya ada psg micro air compressor (saja nk try) dan mmg terasa ada sedikit pikap.soalan saya, apa pandangan bro ttg alat ini?adakah ianya akan menjejaskan enjin dlm jangkamasa panjang?

    Lagi satu nak tanya, bro boleh setting adjustable fuel regulator utk memaksimumkan prestasi kereta saya x?adakah perlu ejas distributor skali utk dptkan setting yang optimum?

    • wasalam,
      ermm camner ea alat tu sy tak pernah tengok pun,untuk maklumat bro sy kurang pandai dalam bidang2 racing part,atau ubah suai keter.sy pandai dan expert dalam hal standart kilang.

  76. assalamualaikum…
    saya ada sebijik kia sportage tahun 97…masalahnye baru2 ni hos radiator bocor..temprecer tak naik…atau saya tak perasan ianye naik…last2 bila jalan kereta berhenti…bebetul kat depan kedai cuci tangki…saya pun cuci tangki kia tu…lepas isi air…bila start keta je,air memancut keatas….bila engin dah terstart tu dah ok la pulak…takde pulak memancut2…memancutnye bila time start mula je….so…soalan saya…gasket terbakar dah ke?ada beberapa pomen cakap keta tu OK lagi…boleh jalan…janji kena pantau meter temprecer je…so…apa pendapat tuan?kalo nak merepair tu berapa kos?

    • wasalam
      pendapat saya kita kene buat pressure tester baru kita tahu sama ada gasket bakar atau belum.tq kos belum tahu kene tengok keadaan kereta dulu

  77. slm bang,baru2 ni kete sy excdent, sy gne toyota seg 1.6 . . so nk tnye la klu bmper dpn,lmpu,side miror,tayar n pintu kemek skit agk2 bpe kos nk repair sume ni? sbb sy hntr bengkel kt cni dye just nk claim insurnce tp dye kte 10k x ckup nk kne tmbh lg 5k? mengarut ke x mngarut harge cmtu . . ? so nk tau la gk mahal sgt ke sparpat toyota ni? ke dye nk cekau ke dye je lbh . .

    • Wasalam mengarut la mereka.masalah nyer sy tak buat body kereta.tp xkan 15 k hak baik pulih.body part pun kalau beli secend dalam 2k jer pun.patut nyer 5k cukup dah repair.ini di ORG MAU RAYA MAU PAKAI DUIT LEBIH

  78. Assalamualaikum…

    Saya pakai Honda CRV tahun 1996 (Model lama, tanpa airbag) masalah kreta saya, air radiator dia selalu kering, lebih kurang suku botol mineral kecik skali tambah jika perjalanan jauh… tangki air baru tukar sebab bocor… so, soalan saya.. adakah saya perlu tukar gasket head dia (kot2 dah terbakar)… ke ade masalah lain jika berlaku mcm tu?? ada kaitan ngan piston ring ke..?? engine okey, dan xberasap…Minyak silinder selalu tukar… Minta pandangan..

    • Wasalam kene buat pressure tester baru kita tahu ape masalah nyer.tq

  79. As salam tuan…CRV 2003 saya selepas major service baru ni, hilang power bila naik bukit(gear 1 ke 3)dan minyak makan kuat sangat… adake berkaitan dgn minyak gear yg baru atau waterpump baru atau sebab2 yg lain. Suspension belum tukar lagi sebab kadang2 okay dah masih boleh bertahan lagi. Minta pandangan..tk

    • Wasalam pandanngan sy timing gelt salah pasang satu gigi sebelah inlet mani fold,susah nak pastikan ape,tp logic nyer bila tukar water pump mesti Buka timing Belt jd bila pasang balik tersalah satu gigi,sehingga dia lost power,tp untuk conform ini kene check blik timing Mark timing Belt.minyak gear tidak akan buat kereta takde power

  80. Bro aq ada mazda 626 cronos model hatchback.. tp barang agak sush dapat… aq nk tnya kt mana boleh dapat sparepart kereta jenis n????

    • kene rajin runner,sy lama tak runner2 lg biasanya area rawang pun ade kene rajin pusing2 kedai potong.tq

  81. salam bro sy guna enjin b18c…dan guna piston cp 82 mm…soalan sy kenapa sleeve block enjin sy tu retak dibahagian atas..sy ada guna block guard….ada kah block guard tu punca jd mcm…

    • Wasalam sy tak biasa ubah suai enjin,ini kene tanya pakar ubah suai enjin,sy syak sebab piston masuk yg lain jd compression ada perubahan sedikit bolh Jdi itu punca nya,tq for the comment.

  82. ​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.
    Boss..sy teringin n jatuh hati pada volvo s40.2.4 / 2.0 adekah dgn pembelian kereta tesebut harus dikuatiri dgn kos kos mentenennye..
    Apekah yg selalu masalah biase berlaku pada model2 yg sy inginkan sgt nie..hihihi
    Tq boss

    • waalaikumsalam

      beli yg takde turbo punyer,maintenance biasa la memang mahal kalau keter ni.volvo la katakan hehehe,masalah kalau tak pandai jaga jer kalau pandai jaga boleh di elak

  83. salam..bro, nak tanye..kereta saya satria 1.3 karburetor dan masa dulu boleh pergi speed 180/km.. sekarang pagi2 start enjin je mesti semput..kalau nak jalan, kene tunggu 5-10minit..lepas tu, pickup sangat la berat..sejak tukar distributor jadi macam tu..

    dulu sebelum distributor masalah, pomen kedai tukar spark plug dan cable plug kereta saya..cable plug jenama yazaki..spark plug NGK..then masa run kereta, dalam seminggu lepas tu tiba-tiba komponen plastic dalam distributor pecah..then tukar la distributor baru..lepas tukar tu performance sangat la tak menarik…adakah berpunca dari spark plug, cable plug, atau timing distributor tak betul?? mohon penjelesan pakar..saya fobia nak drive kat highway sekarang..sebab dah dua kali distributor rosak kat highway..yang latest ni tukar yang ori proton..okla tapi performance dari sudut speed, pickup tak cantik..so saya bawak dalam 100-120/km..menjadi masalah bila naik bukit,,mintak tolong bro sangat..pomen ni pun saya dah tak percaya..

    • wasalam
      kalau nak distributor yg cantek cari lah di kedai potong,dan cuba cari yg baru2 masuk dr jepun buka dekat enjin lantai.
      lepas itu enjin kene setting balik
      1.valve clearance atau tappet
      2.carb mesti cun
      3.cluct plate mesti cantek
      4.compression mesti cantek
      5.enjin tak makan minyak hitam
      dengan ini baru lah boleh power macam dulu

      tq for the comment

  84. assalamualaikum bos.nak tanya pendapat bos,berbaloi x kalu pakai hyundai matrik M 1.6?

    • wasalam mint maf sy belum pernh lagi repair kereta tersebut dan juga belum pernah pandu,jd kurng thu tentng kereta tersebut

  85. Asmk, mohon bertanya – Inokom Permas tahun 2000, enjin half-cut apa yang sedia ada dalam pasaran kalau nak tukar? Berapa kos nya?

    • waslaam mina maaf belum pernah lagi buat so tak tahu harga barang lg

  86. saya ada masalah waja 1.6A 2004. Lampu pandu P, R, N , 3,2,1 fius putus. Bila tukar fius tu,putus lagi. keadaan yang berlaku sekarang dengan fius yang putus tu, bila masuk gear reverse dia tersentak kuat, lepas tu meter km tak naik dan gear bila jalan macam tak tukar,dia tetap pada gear sama juga.

    • boleh jadi meter short wiring ada yg short dan juga fuse yg tidak betul amp nyer masa tukar

  87. As salam…sy ada mslh dgn mazda premacy 2.0…sy mula pakai kereta tu bln 11 2011..bln 2 nsb sy x baik dlm perjalanan engine over heat pas tu engine x dpt d slmtkan…kena tkr br…lps pd itu mslh gear box pula…nk kena pnskn enjin 30 minit br leh msk gear klu x, x nk gerak lgsung..bln 2 thn ni sy br tkr gear box br…slps smgu tkr semasa sy on the way ke bukit tinggi tiba2 temperature naik nk sp H n air dlm tgki putih (coolant) tu berbuih n btukar wrna…lps tu tg sp engine sjuk br leh start n jln smula…sy pg workshop blk dia tukar pula termostat br…slps 5 hari tukar hr ni jd blk bila sy bau hangit n pns…so skrg ni sy nk tau apa yg brother leh tolong mslh sy ni….sy dh pening!!adakah kena tukar engine lg??

    • wasalam

      untuk kes macam ni sy kene tengok keadaan kereta dulu mungkin kene tukar enjin mungkin juga tak payah tukar boleh repair enjin lama.jika en amran ada masa boleh kah bawak kereta untuk pemeriksaan dulu.kemudian kita tengok ape patut buat untu selesaikan masalah ini terima kasih.sila call sy dulu sebelum datang klik soalan lazim untuk maklumat bengkel tq

  88. Saya guna kereta renault megan 1.6t…masalah saya adalah…alarm kereta ini guna mobilaizer,kalau tak padam alam maka kereta tak boleh start…sekatang alarm pada kunci saya sudah rosak & saya tak tahu di mana suis manual utk matikan alarm ini….tolong saya!!!

    • Buang itu immobilizer, tp wat wiring balik cikit

  89. salam ….saya punya kelisa auto 2001….kenapa ada minyak bercampaur dgn air air dlm radiator???? adakah head bengkok? adakah ada saluran myak Auto dlm radiator yg bocor.??? mintak panduan…syukran

    • asalam kene buat top overhaul gasket head dah bocor.bengkok tak bengkok selepas buka enjin baru kita tahu

      • tQ boh..

  90. Salam bang, nk tanya saya ada bajet dalam Rm 5000. antara charade aura g100 dgn kancil 660 yg mana lg berbaloi nk dibeli?
    serta pro dan kontra antara 2 kereta tu. terima kasih

    • wasalam
      kancil senang dapat spare part aura susah cikit dapat,tp aura lg sedap dr kancil sebab dia besar cikit badan nya dan cc nyer,kalau nak beli kancil baik beli l5 na atau turbo kerena enjin nye 4 cilinder injection 16 valve DOHc so lg smooth enjin nya dan kurang gegar.kalau beli charade beli yg 1.3 sedap cikit bawak.

      • ok bang tq

  91. Salam bro…sy nk tnya sikit…sy pemilik kereta ford lynx..sewaktu sy hidupkn enjin kereta dan aircond, kenapa compressor dan kipas kereta sy xberputar?..adakah sebab relay atau fius terbakar…klu ya..dimana kedudukan relay dan fius tu??…

    • wasalam
      relay kipas dng compresor dekat dng absorber maunting sebelah kanan kereta dekat juga dng master pump break,lain2 kene check dulu baru tahu sebab ada bnyak
      kemungkinan

      • Tq bro untuk info tersebut

      • Boleh tahu x dibahagian mana master pump break tu??…

  92. wsalam bro ,ade ke eterna enjin 2.4 ?enjin dia 4g64 .dn bole ke enjin tsebut msuk kt satria ?muat x ?klo muat ap yg kne tuka bro ?gearbox?atau lain ?

    • satria 2.0 pun tak lepas camner nak masuk 2.4 sorry bro sy bukan pakar ubah suai kereta tq

  93. As salam, saya ada kancil telah convert ke L5. Kenapa bila saya pasang turbo timer (fet tb208) 4 out 5 engine kereta saya mati apabila sya switch off engine walaupun timer countdown. Dah cuba beberapa halfcut time tapi masih sama. Tq

    • wasalam wiring salah pasang.

  94. Satu lagi condisi apabila sya rev accelerator sebelum matikan engine, timer dan engine berfunsi mengikut timer countdown dan mati apabila timer zeroed. Apakah ini juga berpunca dr salah wiring? Tq

  95. 1. salam. saya nk minta pandangan.sy ada buat check honda crv sy thn 98.bila check pomen ckp ada masalah
    – engine mounting crack
    – power strg pump leak
    – undercarriage noise
    – valve cover leak
    – drive shaft boot defective
    – oil sump gasket
    – gear oil fr/rr need to flushing
    minta pandangan tuan.saya sgt2 tidak arif dalam hal kereta. tuan rasa anggaran kasar kos untuk baiki berapa agaknya.

    2. kilometer kete sy dlm 266097 km. perlu ke saya tukar timing belt?
    pandangan tuan yang lebih arif tentang kete amat sy hargai.

    • Waalaikum salam thanks for the comment

      Untuk kes macam ni kita kene check kereta dulu baru kita boleh estimate harga lebih kurang dan ape yg sepatutnya di buat, oil sump jarang akan bocor untk lebih jelas lagi jika ada masa tuan boleh dtang bawak kereta dulu untuk sy periksa dan kita basuh engine bersih2 dulu untuk kesan leaking engine terlebih dahulu.

  96. Salam..bang sy pengguna kereta ford laser 1.6 thun 92.dia ader masaalah bunyi kat bawah kereta bahagian depan..sy dah tukar ball joint kiri dan kanan..aksober baru..bush arm pn dah tapi tetap bunyi mcam bush arm dah abis n terase cam longgar..rase2 ape yer ?

    • wasalam bunyi kene dengar baru tahu macamni sy pun tak tahu mau cakap ape….tq

  97. Salam,bro.kwn pki kelisa.
    Nk tye,problem kt meter minyak.x tepat.turun naik.
    Tu problem float ke meter.

    • Wasalam pelmpung dah kong

  98. salam bro…sy pengguna honda accord 2.0 2006 yg lampu blkg petak led..mslh sy time start enjin n mula berjalan dlm 2-3 meter akan kluar lampu enjin kaler kuning…sy dah check computer box n pomen kata mgkin auto valve atau sensor valve kat head…dorg dah ejas tp mslh still berlaku…agak bro pe mslh lg yer….

    • Mungkin solonoid vtec tidak berfungsi, sy pun kurang arif dlm kes macamni maaf banyak2

  99. Salam bro…kawan nk tnye…bila waktu mlm..kwn buka lmpu kereta…tp bile kwn break..lampu merah belakang x menyala sebelah sahaja..pada asalnye menyala…tp bile tekn break paddle…lampu tu mati pula…bila lepas hidup…ape penyebabnye ye……

    • wasalam
      mungkin da masalah ground kat belakang.m

  100. bro,
    engine nissan saya ada gegar la…semasa stop(brek) kat traffic light tapi masih dalam gear, engine gegar sangat. time neutral ok je…sket2 je gegat…tu berlaku waktu on mahupun off aircond. Cuma yang saya perasan semasa masih dalam D ketika brek, rpm jatuh ke 400rpm. kalau neutral biasa 800rpm. tapi rpm stable jek…xde turun naik xmenentu…adakah disebabkan drive shaft x? saya dh tukar spark plug baru, cuci throttle body…..cek minyak gear…engine oil…semua ok. mohon nasih pakar…
    *nissan march 2004

    • mungkin engine maunting nmungkin juga timing adjust telalu rendah,kene check baru tahu.tq

      • masalah dia sme mcm sy, tp sy kereta wira a/b 1.3 2001, kalo off air cond ggaran dia skit je tak ketara, bila buka air cond gegar mcm nak mati,,tp mcm nak reverse dan jalan kedepan sikit sikit dia akan mati la.. plug dah tuka , sy pakai ficd toyota(tp fungsi timing rosak slpas smingu pasang), trotle body dah servis,

        dan 1 lg.. sy baru ni baru bli meter 4g92, tp pomen kata kena wiring lain soket meter proton tu, komen kat atas sy ada baca cik suruh test meter dlu fungsi semua ke tak sblum pasang, jadi bgaimana nak test meter tu fungsi ke tidak.🙂

      • masalah macamni kene check keadaan engine dulu,
        pasal meter tu memang wiring tak sama dan kene ubah cikit,test meter kene pasang pd kereta baru kita tahu jalan atau tidak,

  101. Bro,

    Honda civic 2006 pam power steering bocor. Boleh repair ke?

    • beli seal kit jer.honda selalu bocor pump power stering

  102. Salam Bro,
    Kete wira 1.5 carbie, masa stat nak jln kat trafic light, tetibe RPM terus melompat tinggi x mau drop balik. t’paksa ketepi then mati enjin.
    agak2 bro la, ape masalah nye tu?

    • wasalam,
      sy agak2 je ea,kalau tak betul jng salahkan saya pulak nanti

      boleh jadi cable minyak sangkut,hose vacuum tercabut,coke tersangkut,

  103. As salam..sy nk tanya kalu tabung exzos kemek akan akan bagi kesan penggunaan petrol x?..dan bunyi exzos menderum adakah kesan drp tabung kemek?saya pakai livina

    • wasalam

      kalau kemek teruk tak bagus juga tp kalau cikit xder masalah.

  104. salam bro saya ada sebuah kancil 850 talah di ubah suai dengan engine half cut L500 EF-3 silinder twin cam 12 valve saya telah guna selama 3 tahun..sebelum ne engine memang best giler..masalahnya skrg engine nocking bila guna aircond chek engine menyala rpm meter turun naik apa masalahnya bro?

    • wasalam biasanya daihatsu engine wiring cepat putus,so check knok sensor punyer wire munngkin ada yg putus.

  105. Salam Motecmat
    sy guna wira 1.5sedan.cuma semalam waktu on kan headlamp, kereta jadi tersengguk dan lampu ‘check engine’ menyala, tapi enjin x mati, dalam beberapa saat kembali normal. minggu lepas pernah beberapa kali radio on off sendiri dan pernah sekali saya berhenti di traffic light, kereta sy power off (enjin mati, semua lampu mati seperti cabut kunci) dan dalam beberapa saat, semua lampu menyala kembali seperti biasa dan boleh start tanpa sebarang masalah.
    agak2 tuan, apa masalahnya?
    sebelum masalah tu, pomen tukar oil seal distributor (kalau x silap) dan plug.

    • wasalam,

      kene check grounding wire dekat batery dan juga kepala batery ketat,jika dua benda ini sudah check ok check juga ignition swict,

      • oh ok…terima kasih tuan…sy cuba tgk dulu..kalau masih x ok jgk..dah sampai masa melawat bengkel tuan la tu..haha terima kasih

  106. as’kum brother ,

    kenape lampu check engine menyala ? enjin vtec single cam

    • wasalam abang vtec
      kene check fault code guna computer,mungkin exzos sensor mungkin juga knok sensor,

  107. salam. enjin mazda 2.0.. air radiator mendidih dan kuar dr tangki spare. penutup radiotor dah tukar baru. kipas pusing ok. kipas aircond pun ok. meter air x overheat. dia jadi kadang2 je. time behenti dan bila off enjin br dia kuar mendidih kat tangki spare. kenapa yer, apa masalahnya.

    • wasalam check termostad,dan juga radiator mungkin sumbat,dan juga mungkin penutup tu tak elok

  108. salam abam motecmat, nak tanya skit
    saya menggunakan Civic EG, enjin bernardikan B16a auto,
    masalahnye bila saya bukak penutup radiator tu minyak bercampur air, (kaler teh tarik) saya menggunakan air paip biasa tanpa campur coolant

    aritu dah cuci radiator, buang air karat, tapi ada sedikit minyak bercampur air radiator tu,

    adakah head bengkok, waterpump dah kong atau ada kebocoran tempat lain? ataupun ada masalah lain?

    tq byk2 kerana sudi menjawab saya abam motecmat

    • wasalam gasket head sudah bocor,ada kemungkinan head bengkok dan juga mungkin tidak itu kita akan ketahui selepas buka engine,dan pisahkan ehad dng block

  109. salam bang..nk btnye,sy ingin memasang disc blakang pd kerate saya model iswara aerobak,slepas psang disc tsbut bole ke pkai spptrim lme saiz 15.,bole sy thu brape hrge xpasang disc trsebut.,tok pmasangan adjustable pd iswara trsbut brape hrgenye.

    • wasalam
      check dekat mudah.com.my,,,sy tidak buat kerja ubah suai tq

      • Salam abg nak tanya masalah honda ej.bila nak Jalan tekan minyak mcm enjin gegar bila dah laju ok. Minta pandangan trima ksh

      • auto atau manual?

  110. salam…sy ada sebijik ford lynx 1.6m, masalahnyer;
    1. enjin keta susah start. bila nk start ada bunyi ‘tak’. kadang2 smpi 7,8 kali baru hidup. bateri ok. adakah masalah starter atau wiring ke?
    2. aircond x sejuk. kompressor tgk running, cooling coil xde bocor, kipas laju. agak2 masalah suis ke tersumbat ke..
    3. masalah wiring pun ader gak.
    agak2 kalo hntr kete ke kubu gajah blh siap 1 hari ke? brapa kos agak2? tq bro

    • wasalam

      1.mungkin wiring mungkin stater,
      2.valve aircond sumbat atau pun gas kurang
      3.satu hari tak boleh siap
      kos menurut keadaan kereta dan masa tidak boleh dijanjikan tq

  111. Assalam.bang nak tanya.kereta saya kia sportage lama punya.bila tengah2 memandu enjin mati.lepas tu tunggu smpai enjin sejuk baru blh start blk.kenapa? Ye.harap bantu.

    • wasalam,
      boleh jadi coil rosak,boleh jadi,crank sensor rosak,boleh jadi ecu problem pun,boleh jadi juga feul pump tiba2 mati

  112. Salam bro…sy ader honda accord cm4 thn 06…sy beli 2nd je…mslh skg nie..ade blok kt head ader kesan terbakar..kesan tu jd sebab owner lama still jalan gak wpun minyak hitam da tahap kering (kata sorg mekanik la)…dia dah ejas balik blok kat head tu tp bila da pasang semua bila start enjin jd semput kalau sy baru masuk gear D…bila da jalan laju ckit br ok tp bila enjin slow atau gear kt N mcm bhenti kt trafik light pkara sama akan berlaku…agak bro pe mslh ny yer…

    • wasalam

      saya kene check dulu untuk saya dapat kan jawaban untuk kes ini,agak umit saya nak beri satu pandangan sebab sy pun tak tahu dan tak boleh bayangkan keadaan itu,jd minta maaf

      • Ok bro…sy kt ipoh…xde masalah kn kalau sy bw keta p bengkel bro nt yer utk check dlu…

      • pada sy tiada masalah itu adalah diatas kerelaan bro sendiri,insya allah dimana pun anda datang sy akan cuba buat yg terbaik.

  113. assalamualaikum bro..saya ada sedikit masalah ttg kembara saya.1) kembara baru seminggu tukar enjin tp enjin mati dengan tiba2 atas highway bila meter cecah 100kmj dan bila biarkan dlm 2 minit enjin ok semula, 2) bateri kering bru guna 5 bln dah kong..adakah sbb alternator, 3) enjin mati di trafik light bila pasang aircond, 4) lampu meter oil selalu menyala bila drive tp meter tempreture ok, adakah sensor rosak?..mohon pandangan bro..terima kasih

    • wasalam

      1.tiba2 mati mungkin sensor belakang cilinder head,mungkin juga feul pump tak jalan masa tu.
      2.mungkin alternator
      3.ficd rosak boleh jadi
      4.mungkin sensor mungkin jga oil pump bocor

      bro saya rasa baik hantar alik kat bengkel yg bro tkar engine tu.untuk buat pemeriksaan lebih lanjut dan adukan perkara ini sebab dia yg buat

      • ASSALAM,
        ENCIK,SYE NK TNYE MNGENAI SPARE PART KERETA MAZDA LANTIS SENANG CARI X?

      • wasalam. body spare part agak payah lain ok

  114. as salam bro. volvo S80 apa penyakit sering berlaku? antara volvo, BMW dan MERC mana yang blh dilayan. sy cukup minat dgn VOLVO lbh2 lg model S80. part untuk model ni kedai potong ada ke?

    • wassalam

      volvo best nyer sebab engine turbo,dan banyak safety,tp selenggara agak mahal cikit dan kereta ni dilengkapi sistem komputer yang agak canggih,dimana setiap apa yg rosak akan di cakap atau akan keluar warning dekat meter,bmw pun best juga yg 5 siries kalau dpt engine 6 cilinder single vanos atau pun double vanos.cuma dia back wheel drive.tiga2 jenis kereta ini semua ada part dekat kedai potong

  115. Insyallah…da x tau nk wat camner lg…enjin pn bunyi kasar n x smooth…

  116. salam bro..nk tanya pasal waja 1.6mmc, sya bru tukar timing belt. tp lepas tukar..engine berbunyi bising n kereta jd hilang pickup. Sebab belting salah pasang ke bro.? Camna cara tuk cek gigi timing belt btul atau salah pasang? Tq

  117. As Salam…
    Tuan…
    Nak tya skit pasal kete wira saya ni…
    Berbau seperti asap ekzos…bukanya bau hangit wayar terbakar…
    Bila bawak slow kurang bau…bila tekan …makin kuat…
    Lubang aircond&firewall dh tutup pakai silikon…
    Ape masalahnye yer???
    Ade org kata clucth dh abes…
    Lg 1…
    Kalo sy tetiba full throtle gear 4@ rendah time memotong ..ada sengut2 mcm enjin nak mati….
    Risau pulak dibuatnye..

    • wasalam tuan

      hendak lah kita buat pemeriksaan terlebih dahulu.tq

  118. assalamualaikum nk tanya cikit kereta honda stream 2.0 second slalu pe masalah dia..?? senang jaga x..??

    • wasalam

      maaf encik sy belum pernah lagi pandu kereta tersebut jd kurang pengetahuan tentang kereta tersebut tq

  119. Assalamualaikum bang,sy nk tnya skit la.. Sy bercadang nk beli ford telstar 2.2 cc tahun 1992.Apa pendapat abg tentang keta ni maksud sy dri segi penjagaan, alat ganti, dsb.

    • wasalam. alat ganti mungkin payah cikit nak dapat.lain ok je

  120. Salam bro.nk tanya enjin dvvt dari perodua ne kalau timming belt putus xkacau valve ke mcm sirtem enjin honda

    • wasalam

      dVVT is timing chain,

  121. Salam bro..mintak pandangan sket..disc brake apa yg sesuai boleh masukkan kat keta ford telstar tx5 sy?

    • wasalam. tahun berapa kene masuk disk model yg sama. mungkin juga lantis boleh

  122. Saya ada pertanyaan..bekaitan kereta eg9 saya..baru2 ni sye ad menukar bearing kerana bearing dh prob sblh dpn kanan…slps penukaran bearing kreta saye ok..tp masalah skrg slps sye menukar bearing, drive sharf sye sblh dalam (sambung gearbox) kerap tercabut dan tanggal?apabila coner@selekoh die akn terkeluar..harap dapat mmberi nasihat..sekian..

    • clip drive shaft mungkion tak tak elok

  123. sy guna kereta corolla seg ae101..masa dlm perjalanan plg dr kerja tiba tiba kereta mati..blh strt tp seakan akan minyak tak naik..woksyop ckp masalah distributor, skrg ni cakap masalah conputer box.apa masalah sebenar? terima kasih..

    • tak boleh start mungkin distributor,mungkin minyak tak naik,computer box jarang rosak,saya mana tahu ape rosak sedangkan saya tidak melihat keadaan kereta.

  124. salam
    saya ade G100 enjin 993. mmg tak berkuasa. sekadar boleh pandu.saya bercadang nak tingkatkan kuasa…buat boring utk tukar saiz piston dan potong flywheel..cmat ade cadangan yang baik tak utk ni…kos tukar enjin 4e atau 1.3 dan 1.6 memakan kos yg besar sgt pulak..minta pandangan..terima kasih~

    • wasalam

      cari satu halfcut starlet atau pun g100 yg 1.3 injection selesai masalah engine lama 1000 cc aje mane leh power lagi.kos convert memang akan tinggi tp puas hati

  125. salam…klu wat top overhaull blacktop kosny barape erk…asap putih dh kua da…enjin pn kurang power dh…

    • wasalam bajet 1k

  126. Salam bro…nak tnya harga utk enjin kosong K20A bg accord dlm lingkungan brapa yer…dan lg satu mana lg berbaloi kalau tukar enjin kosong seketul ngan tukar camshaft je sb camshaft sy da x elok….

    • wasalam

      bro sorry k20a engine saya tak tahu market nye berapa

      • Ok baik bro…O

  127. boleh tak tlg hantar litar untuk vacuum line carburetor wira?

    • saya tak de litar tersebut..tq

  128. klu restore je plk brp ye.. honda accord sm4 thn 91.. anngaran kasar je… terima kasih.. kerjasama tuan amat saya hargai…

    • restore bajet 5k keatas

    • ok,, tq… insyallah sy nk wat top overhaul dan kemaskan cket wayering…. klu sy nk pergi bengkel encik nanti sy call,,, terpesona dgn hasil kerja tgn encik.. hehehe…

    • bajet dalam 5k lebih kurang

    • Saya bermnt nk beli kereta citreon mpv boleh tk bgi comment injen citreon mpv

      • boleh saya tau kenapa anda minat citroen? sebab france punye keter part agak mahal dan repair tak semua mekanik boleh repair

  129. As salam tuan. Terima kasih atas ilmu yg tuan kongsikan. Semoga berkat. DIsini sy ingin bertanya mengenai Toyota Wish model 2009. Baru jer beli sebelum raya ituhari. Masalah saya, bila drive akan ada bunyi dr boot enjin seakan clutch motor honda C70 nak habis. Tetapi bila enjin idling, bunyi tu takde. Sy risau jika ada kaitan dengan gearbox. Tuan boleh share pengalaman tuan tak.

    • wasalam
      tuan

      berkenaan dengan bunyi agak susah saya nak pastikan apa yang bermasalah,hendaklah test drive baru kita tahu akan bunyi apa yang berlaku di kereta tuan..tq

  130. salam tuan..
    sy nk tnye brp caj utk overhaul waja?.kereta sy dh 8 thn so klu sy bt top overhaul je ok ke?

    • wasalam tuan

      tuan hendaknya kita periksa dulu keadaan engine kereta tuan sama ada kene buat top overhaul atau pun overhaul atau pun tak perlu buat.tq

  131. salam,tanya sikit,kenapa selepas sy tukar starter(stater asal rosak) kereta odyssey RB1 enjin K24A,bila hidupkan enjin,RPM jd tak stabil,jp tinggi jp rendah.bila buka ekon ia ok kejap pastu jd balik,padahal sebelum tu RPM ok.

    • wasalam
      kene check dulu dan test drive kereta insya allah akan jumpa masalah lepas itu

  132. Salam bro…saya pakai toyota wish 2003….masa tgh bwk kat hway….tetiba menyala srs indicator airbag kat meter pastu enjin terus mati….start balikxleh hidup…harap dapat membantu…

    • wasalam. kes macam ni kene scan guna computer baru tau

  133. kelisa saya auto.baru2 udah tukar vafl seal sekali head gasket.tetapi tidak gran ball..pasang dan hdup pun ok.tapi bunyi d atas head kuat.mcm camsaf tolak sim tidak spurna.cip workshop ckp jimat minyak dan laju.memang btul.tapi masalah ya minyak eenzine kurang ter lalu byk.tidak leking atau bocor .harap kamu tolong komen

    • sepatutnya piston ring sekali di tukar dan patut di grand valve,kalau minyak hitam hilang asap takde bermakna jumlah minyak hitam yg di bakar dan bocor dalam cilinder sangat sedikit jd tak nampak bila engine dihidupkan,sebab nya tepet tu bunyi mungkin syim tu tertukar masa buka,so jln keluar dia kene buka balik engine dan check piston ring sekali lagi,dan kene grand valve,kene buat dng sempurna..tidak ada istilah shorcut dalam kerja machine,banya. org rasa tukar valve seal sahaja adalah jimat kos. tp sebenarnya rugi bila kes tersebut tidak selesai.seperti mana yg encik dapat skrg.

  134. nk tnye leh x…sye pakai kereta toyota SEG,,apabila saya bawak die jadi berat,,,then sya tnye kedai die kate air flow sensor ad masalah…btl ke pomen kete air flow sensor rosak…then berapa harga air flow sensor

    • kene buat diagnostic scan baru tahu ape rosak.

  135. salam .hambe nak tanye skit.
    kete saye civic sr4.walaupun enjin dah panas bile matiakn aje.pastu start balik.perlu tunggu 3-4 minit kalau x die jadi semput.terhenjut-henjut……….macam minyak x lepas je..kite ram minyak pun sekali ok sekali putus.kite lepas minyak ok stabil x mati.ade popmen tu tukar plug x jadi.tukar fuel filter x jadi.habis duit saje.ade yang kate fuel regulator…………ye ke…………braper harge………..

    • secend dalam 100. lebih

  136. Assalamualaikum wrt..

    Saya ingin bertanya kos untuk membuat Top Overhaul dan tukar sekali piston ring untuk kereta Mazda Lantis 1.6 Auto Tahun 1996 saya.

    Berapa lamakah masa yang diambil untuk menyiapkannya?

    Terima kasih Bro atas bantuan anda.

    • waalaikumsalam
      bajet 1k masa 5 hari insya allah

  137. Saya ada carburator wira carburator..baru ni parking 4 bulan x jalan.Bila start baru ni timing jadi gila tak stabil dan tak letak…lepas minyak terus mati…Apakah punca masalah dan boleh ka diperbaiki..

    • boleh diperbaiki tetapi kene tengok condition engine dulu.check dulu then tau la ape nak repair tq

  138. salam bro…nk tau ade sbijik corolla seg yg dh buat nk jual
    die pasang gearbox full lock LSD nga clutch loceng…jd sy nk tau ok ke x ni..
    sbb sy nk guna biase je bkn utk race pon…tq

    • wasalam
      kalau nak guna biasa cari yg standart sahaja.usah beli yg dah ubah2 nanti pening kepala.

  139. salam tuan..nak tanya ni,wira saya baru buat top over haul bln 8, 2013,lepas 3/4 bulan sy dapati dlm radiator mcm ada kesan myk,bila jln jauh air jadi kurang ,radiator kotor ada lumpur karat..tapi temp tak naik..apa ye masalahnya?

    • wasalam tuan

      kemungkinan gasket head bocor halus,sehingga air bercampur minyak atau sebaliknya,

  140. Assalamualaikum..saya ada masalah dengan enjin crv saya (tahun 1996 recond)..kalau tukar enjin berapa harga..harga maksud saya enjin sahaja (head, blok dan komponen dalaman enjin). Dah pening kepala dh ni. Dah 2 kali potong head, tapi masih sama. Nak tau harga sebab nak buat bajet tukar enjin. Mohon maklumat dari saudara semua.

    • wasalam
      harga engine tak silap saya 1.8k

      • Thanks..kalau dekat saya nak jugak bagi motecmat pasang. Tengok gambaq yang dah siap pasang tu memang sempoi. Bersih betoi enjin dia..tapi saya kat penang.

      • Salam, saya tanya kedai hari tu..dia kata enjin crv first model dalam RM10 ribu..sebab apa mahal sangat? bajet saya pun tak banyak tu..

      • wasalam tak sampai la itu harga tipu punyer.halfcut pun 4.5k jer
        takkan engine sampai 10k.

      • Jadi kalau bajet saya enjin dan upah pasan dalam RM3,000.00 cukup la rasanya kot?

      • insya allah cukup,setakat ini dah 40 lebih biji kembara sy tukar engine midle bajet is 2800.00 dan minimum 2500.00 dan maximum 3.2k 3.35k.ada yg 3.7k

        so all cost is tergantung keadaan kereta.harga engine 1800.00 upah pasang 400.00 selain dari itu adalah spare part,belting,engine maunting,hose seal oring plug,dll
        bukan semestinya kene tukar.tetapi elok tukar yg tak elok untuk sempurnakan kereta bila engine baru dipasang supaya boleh tahan lama setahun dua tiada masalah bocor air,dan juga minyak. jd kos tu kebanyakan nya 2800.00.tq

  141. salam bro..
    berapa anggaran top atau full overhaul kereta honda sv4 2.2 auto
    TQ

    • anggaran 1k

  142. Assalamualaikum
    Saya menggunakan accord sv4 2.2 auto. Masalahnya minyak power stering ada kebocoran sedikit. Berapa kos membaiki stereng rak jika boleh dibaik pulih.
    Terima kasih kerana membantu

    • wasalam

      bajet 400

  143. Salam…kancil 850 ez tahun 2000 gear selalu jadi free…boleh repair ke atau tukar baru @ recond ..repair kos berapa…

    • wasalam

      tukar secend jer bajet dalam 1k

  144. Kenapa gear susah nak masuk bila engine panas,saya pakai keta B16A

    • mungkin cluct pump atau cluct plate dah tak elok

  145. Salam,sy pkai wira 1.5 injection vdo,problemnye adlah bile enjin mati terlepas klac enjin ssh nk start..pusing knci senyap je..kene off kn blik n tggu bberpa mnit bru bley start dan kdg2 nk hidupkan enjin pn sama..ap mslhnye ye??minx tlg jasa baik.utk pengetahuan sy pkai highspeed starter

    • wasalam
      kalau vdo crank sensor sudah problem.

      • Crank sesnsor tu kt mna?maaf newbie ni..klo tkar tu agk2 dlm bpe

      • Klo tu prob mmg stater bunyi kosong la ek

  146. assalamualaikum tuan.. wiring toyota ae80 stendet 1.5, kos dlm bpe?

    • wasalam
      tuan hendaknya diperiksa dulu keadaan wiring then baru bincang kos tq

  147. salam..nama saya ummar.nak tanya pada pakar2..saya ada sebuah perdana engine 4g63t..kereta ada masalah sikit..start kereta dia hidup macam 3cylinder..pastu dalam 20 saat dia mati balik…fuel pump jalan ok..coil.power unit.air flow sensor semua da cuba tukar tapi tak ok..dah cek comprs dari valve ok xbocor…mintak tolong bang bagi pendapat bang..tq

    • wasalam

      pendapat saya kene check satu2 perkara

      bila engine running dalam keadaan yg tak betul check

      injector semua jalan,cabut satu2 plug cable untuk mengetahui cilcinder mana yg tak jalan,bila sudah tau cilinder mana yg tak jalan baru check kenapa dia tak jalan,plug,injector atau compression..kes macamni kene teliti

  148. assalamualaikum tuan…saya ingat nk ambik Nissan sentra 1.8 thn 2004..tuan rasa kereta ni ok ke x ok..dr segi maintainan nya mcmane??

    • waalaikumsalam

      nissan sentra ok juga,engine timing chain,cuma pastikan dapat yg condition cantek

  149. SALAM. nak tanya masalah air dalam radiator mendidih keluar ke tabung air spare. temperature ok. termostat dah tukar. radiator flush ok. xsumbat n xkarat. kipas ok. dua dua jalan. masalah dia bila off enjin time enjin panas. air mengelegak kuar kat tabung spare tu. kalu pasang aircond ok plak. pi kedai ty dia kata fan swicth ada masalah. tp fan jalan je. dia check ngan termometer kat dalam radiator, air dah nak cecah 100’c baru fan jalan. cuba test kat kete lain 80’c dah jalan katanya. betul ke fan swicth rosak atau menda lain sbb kadang kadang je jadi. Enjin mazda fs-ze 2.0.

    • Biasa berapa range temperature tuk fan swicth tu turn on untuk kete mazda ni?

      • 85 darjah

    • Check radiator mungkin tersumbat,dan juga check kelajuan kipas.

  150. salam bro..saya pakai wira 1.8 auto tahun 96 kalau tukar gearbox berapa iya…

    • wasalam

      gearbox 1400.00 kedai potong punya

      • salam tuan. nk tnya skit. sy pkai kelisa 1.0 auto. ada sdkt mslh sy nk tnya? bila msuk gear D atau R dan steering d psingkn ke kiri atau ke knan kreta akn brgegar. jika steerng d luruskn kereta ok. ape mslh ye. mhon bntuan tuan

      • wasalam

        check power stering pressure swicth mungkin putus wire dia

  151. Salam saya ingin mencari ecu untuk hyundai matrix 1.6 auto…boleh bagi info tak…dimana saya boleh dapat…
    Bley call saya 0194617494

  152. Salam En Mat…..

    Saya Ade sebijik ford Telstar 1.8 manual (1991), kereta dah tersadai agak lama….. Kereta masih boleh hidup lepas tukar bateri tapi aircond x function (sebelum ni elok je) dan ada air keluar dari paip xzos… Saya nak tahu apa problemnye dan berapa kos baik pulih Dan barang yang perlu diganti/service. Semoga tuan dpt membantu….

    Terima kasih.

    • wasalam

      engine running da keluar air dekat exzos bertada engine dalam keadaan sehat,air cond mungkin kene topup gas.

  153. Salam bro..saya memakai perodua myvi first model..2 minggu lepas saya bwak myvi saya p car wash cuci enjin…dah settle otw blik rumah saya bwak tiba2 smput…kebetulan ada bengkel bedekatan ganti plug…dah ok cuma skrg nie saya rasa berat bwak kereta saya…pick up pun dah x mcm dlu..lebih2 lagi problem bila naik bukit..rasa berat sgt..boleh encik bg pandangan tntang masalah saya nie..tq

    • wasalam

      kene check dulu ada bnyak kemungkinan.

  154. saya pakai eg tapi bila enjin panas gear susah nak masuk terutama gear satu kenapa jadi mcm tu.

  155. Salam Tuan,
    Saya ingin mendapat pandangan Tuan mengenai antara keta BMW 318i 1996 dgn Kia Sorento 2003 2.5cc yg mana lebih ekonomik pengunaannya dari segi maintenance dan spare part. Harap dgn kepakaran dan pengalaman Tuan dpt membantu saya. T.kasih

    • wasalam

      better beli bmw,sorento diesel engine.tinggi selenggaranya.

  156. salam saya mengunakan kereta avanza auto 1.3 klau waktu memandu dan menyandar pda pintu keempat-empat pintu akan buka tutup.slama memandu.walaupun saya baru je tukar central lock.dan baiki pintu kereta

    • Wasalam centre lock setting tak betul.adakah tukar yg ori atau local

  157. 4g15 8valve timing belt putus ape yang terjadi,valve mesti tukar ke?tq

  158. di mana saya boleh dapatkan thorettle body toyota seg 1.6 model ae111 tahun 1996.

    • Kedai potong ade selayang,puchong dan banyak kedai potong pun ade

  159. Salam,saya nak tanya pendapat tentang Ford lynx 2nd hand….berbaloi tak utk saya beli..apa masalah yg biasa di hadapi oleh Ford lynx 2nd…

    • Wasalam kalau diselenggara dng baik ok.selalunya nya engine ni cepat leaking.

  160. Sy gune kereta kelisa manual 1.0 bile sy bwk dlm 100km/j gear 5 rpm naek dlm 4000 lps tu enjin trsa mcm mintak gear lg ape mslh sbnr nye??

    • cluth plate dah habis

  161. Salam alaikum brother… Saya nak tanya ford telstar tx5 v6 dari segi maintenance dia cam ne erk ?? Adakah terlampau mahal ,, sparepart sudah ke senang dapat ? Dari segi penggunaan minyak cm ne ?? Kuat minyak sama cm v6 perdana jugak ke ?

    Mohon pendapat ,, maaf byk tanya ,,
    Salam alaikum

    • wasalam
      minyak lebih kurang sama cam v6 perdana juga,spare part pun lebih kurang harga ngan perdana juga,sudut pemanduan rasanya lain sbb suspension designe lain.

  162. assalam….bro. kereta saya nissan b14 auto. masalahnya minyak terlampau kuat…boleh dikatakan Rm50 untuk 100 kilometer dan enjin selalu mati bila berhenti di lampu insyarat atau paling mudah berhenti dan bila nak jalan semula enjin bergegar dan mati. agak merbahaya bila nak keluar simpang.. dah pergi ke bermacam bengkel untuk mendapatkan kepastian akhirnya saya ambil keputusan untuk overhall. selepas beberapa minggu ianya jadi semula seperti awal kerosakkan. bila tak pakai aircond, ianya agak menjimatkan dan masalah enjin mati tak terjadi…pergi bengkel lagi dan makanik mengatakan ada masalh gerabox…tak nak berfikir panjang terus tukar tapi tak mengubah masalah asal….pergi bengkel lain pula megatakan fuelpum ada masalh dan mahu servis semua yang melibatkan minyak..kurang yakin ngan makanik tu terus gi kebengkel lain dan mengatakan trottle body pula kena tukar…saya tak berapa juga tapi ada kemungkinannya juga. saya minta sekiranya ada trotlebody yang lain boleh dipnjamkan buat sementara untuk kepastian sebelum beli….tapi tiada dalam simpanan. Boleh bro huraikan sedikit masalah yang enjin kereta saya hadapi sekaarang ini….banyak pembaziran telah berlaku sebelum ini dan minta jasa baik bro sekiranya mengetahui permasalahannya……sekian terima kasih….

    • wasalam

      kes kuat minyak ni kadang2 tak semestinya kene overhaul engine.kes macam ni kene buat ujikaji pada pemanduan dimana kalau kita pandu dalam 100 km maka berapa pula rpm yang naik,sng itu kita tahu jumlah minyak banyak atau tidak,untuk mengetahui engine dalam keadaan baik atau tidak bleh buka plug tengok apa warna yg keluar,jika hitam maka disitu dah tahu dah minyak kuat.boleh jadi juga ecu rosak,salam kata lain ecu tidak boleh kawal jumlah minyak dng sempurna

      • terima kasih tuan….sebelum ini saya hanya letak kepercayaan pada makenik….klu makenik kata overhaul saya ikut je…tukar gear box..saya ikut tetapi saya rasa tertipu dengan perkataan ‘cuba tukar’. Saya baru buka plug dan sememangnya warna hitam. klu dekat bengkel tuan mau je saya ketempat tuan…saya dimelaka. Tapi tuan, klu ecu, keadaan timing dan sewaktu dengannya akan menjadi kelam kabut. ini tidak, semuanya berjalan dengan lancar dan maaf terlupa beritahu meter rpm saya sudah rosak banyak tahun….ada kena mengena tak dengan jumlah penggunaan minyak…dan under power. maaf kerana mengambil masa tuan sedikit dihari minggu ini. sekian.

      • mudah2 mudahan Allah mempermudahkan urusan tuan

        RPM signal datang dari ECU dan ECU pula dapat signal dari Coil jadi kalau RPM rosak kemungkinan ECU atau meter yg rosak.
        boleh jadi Ecu tidak dapat mengawal kadar minyak yg sepatutnya untuk pembakaran engine.dalam hal ini kene lebih teliti untuk kesan penyakit yg dihadapi engine.dengan itu kene periksa sensor yg berkaitan.

        keadaan timing memang akan tidak betul sbab minyak tak betul.kes ni sy tak dapat nak huraikan dalam coment ini kerana sangat panjang.

  163. Salam tuan. Saya mengunakan Produa Myvi auto thn 2007. Dalam minggu ni saya mengalami beberapa masalah yang selama ini belum pernah berlaku. 1) Semasa saya nak balik dari kerja, saya start enjin dan nak reverse kereta dari tempat parking. Selepas brek sebelum menukar posisi gear D, engine kereta saya tiba2 mati, dan saya start balik dan ok.Masalah ini juga berlaku apabila pagi tadi, saya berhenti kereta untuk masuk simpang dan gear masih D, tiba2 engine kereta mati dan start semula ok.kedua2 keadaan ini berlaku ketika kereta baru bergerak pada permulaan pemanduan. Saya suspect timing rendah tapi saya check rpm kereta tanpa aircond 1000rpm dan rpm dgn aircond 800rpm (macam normal). kalah timing masa masuk gear D seoatutnya berapa? 2) Satu lagi masalah, semasa saya memandu laju 120- 130km/h semalam di atas highway, saya memberikan isyarat lampu high beam untuk mendapatkan kelancaran memandu kepada pemanduan lain untuk memberi saya laluan, tiba2 kereta saya seolah olah mati engine dalam 1-2 saat ( saya kurang pasti engine mati atau tidak), semua lampu indicator di dash board tidak menyala 1-2 saat, meter di dash board turun ke 90km/h,rpm meter juga turun juga sedikit, saya dapat rasakan gear saya juga seperti turun. dan selepas 1-2 saat kereta saya kembali seperti sedia kala dan rpm, gear dan semua lampu dibdash board ada balik. Saya agak cemas kalau semasa laju tadi, takut2 engine kereta saya mati tiba2 dan betul2 berhenti dan kereta belakang akan langgar dalam keadaan yg laju. perkara ini berlaku 2 kali. kali kedua saya cuma try high beam sekali lagi di kelajuan 90-100km/h di atas jalan biasa. harap tuan boleh bagi pandangan kalau adakah masalah no 2 ni berkaitan dengan contact connection bateri yang longgar? Harap boleh beri pendapat kedua2 masalah ini.

    • wasalam
      tuan. seperti yg tuan suspect baik check connection batery dan juga negativ connection pada body atau earth – pada body kreta.rpm dalam air cond on normal 800.

  164. terima kasih dengan penjelasan tersebut….ada ikelapangan kelak saya pasti akn turun ke bengkel tuan untuk buat pemeriksaan menyeluruh…

  165. salam..saya pakai viva..tetiba ajer remote alarm tak berfungsi..rasanya mustahil batery alarm habis..sbb dh pakai remote pendua pom sama..kete br jer ambik 8bln..begitu juga ngan reveres sensor..cam kurang brfungsi..

    • wasalam
      baik check batery dulu sebelum syak macamtu.tangan kita 8 bulan masa kereta tersebut belum dalam tangan kita berapa lama pulak kereta tu tidur dekat show room.kan….?

  166. Assalam,
    Melihat hasil kerja dan jawapan En.Ramadhan melayan pertanyaan di blog ni,saya yakin anda mekanik yang baik.
    Saya bercadang nak pakai Corolla SEG AE110.Dalam pasaran harganya ada yang semurah 12-13k.
    Perancangan saya ialah;

    1.Full restoration engine asal (4A-FE) dan juga apa-apa wear & tear part.Atau,

    2.Swap engine dengan 4AGE 20V Blacktop.

    Soalan saya,

    1.Pilihan mana yang lebih baik dari segi kos dan jangkamasa panjang?

    2.Blacktop sesuai tak pakai petrol RON95 sebab compressionnya agak tinggi juga?

    3.Angggaran kos (1) dan (2)

    3.Andaikata saya serahkan projek membaikpulih ni kepada En.Ramadhan,boleh tak anggarkan tempoh masa yang diperlukan?

    • Wasalam
      Terima kasih atas pujian dan lawatan ke blog sy.segala puji hanya milik allah

      Untuk penjimatan kos baik pakai engine standart,kos nye kene tengok keadaan kereta dulu,jika nak betul2 sedap black top jln nya,cuma black top ni part agak mahal dan susah juga nak dapat engine yg cond cantek.dulu sy pernah buat satu yg ada post dalam blog dng engine top overhaul dan juga tukar semua seal dan kos dia pada masa tu mencecah 1.5k

      Black top sesuai pakai ron 95
      Dua2 engine pun boleh di guna pakai asal kan bajet mencukupi untuk melaksanakan project ini dng sempurna.jika project ini dalam keadaan standart maka masa dalam seminggu insya allah selesai.kalau convert blactop ambek masa lama mungkin sebulan

  167. Salam bro…sy nk mintak pandangan bro ni tentang kete Suzuki vitara tahun 2000.die punya maintenance cmane? Spare part mahal x? Kelebihan n kekurangan?

    • wasalam
      kereta ni jarang sy repair spare part agak mahal cikit,engine dia sama macam swift tp injection SOHC 16 valve.dia ada juga engine v6.kerete ni sy belum ujipandu lagi jd kurang tahu

  168. Salam bro, nk tnya la aku pkai keta proton saga blm, engin dh mati, kipas msih b,jalan, lama pulak 2, ape mslh bro, relay dh tkar pn jdi jgak..

    • wasalam

      check dekat proton servis centre kes ni dulu pernah berlaku saya tak dapat nak tahu.sy syak water temp sensor atau wiring short but keeta masih dalam waranty sy tak dapat nak check.

  169. salam encik mat…wira 1.6 orang cakap memang ada problem gearbox ke?saya pun ada pakai 1…memang tak stabil la,bila jalan berat,tukar gear pun tak berapa sedap…duit minyak mcm air bila pakaimcm mana nak selesaikan…. sebab nak tukar manual saya tak pandai bawak….?

    • wasalam

      buat balik engine atau tukar,gearbox pakai lancer punye insya allah ok

  170. Assalam bro, bile nak balik Malaysia? Gearbox auto Volvo 240se(1991) sy dh di hujung nyawa ni, nak minta bro cari yg potong

    • Wasalam next week

  171. asalammualaikum..saya ada 3 biji keta,honda,kancil,rusa..yg msih bleh digunakn cuma honda je..keta dh tua,thun lpas saya psang engine kelisa kat kancil saya dalam sebulan ni,kancil tu asyik mati je bila saya start balik engine hidup blik mcm biasa,,sekarang ni dh parking,cek minyak ok.masalah.wiring ke,rusa tu plak engine dh kong,kt mne bleh dptkn engine rusa..terma kasih…mohon maaf bnyak sngat soalan…

    • wasalam

      untuk kes rusa sy boleh dpatkan engine,harga engine 1800.00 siap pasang 2500.engine dia sama dng kembara

      untuk kancil pulak sy kene chekc dulu baru tahu

      terima kasih atas comment di blog sy.

  172. salm bro nak tanya kereta saya wira manual 1.5.masalah bila saya bawa dalam 100 km /jam, lampu enjin akan menyala.bila menyala saya berhenti dlam 3or4 minit star blik lampu tu padam.begitu la seterusnya.apa masalahnya ye.?.?

    • wasalam

      need to scan ecu dng computer,pelik gak masalah ni,check semua socket sensor sambung dng betul

      • saya ecu dgn komputer tapi ckap tak ada masalah.tp ada org ckp kemungkinan exzos senser.minyak pon agak kuat makan skrg ni.bkeh jadi ke bro.buat pengetahuan bro sy tukar dashbord 1.6 skali meter.ke tak ngam dgn 1.5

  173. Assalammualaikum.. nak tanya..
    1) enjin apa yang sesuai menggantikan enjin standart Suzuki vitara 1.6 selain brand Suzuki ?
    2) yang mana lebih berbaloi untuk penjimatan dan kos alat ganti .. sama ada Suzuki vitara atau Honda CR-V

    • wasalam

      1.ermmm banyak engine boleh masuk tp ubah suai.
      2.lebih kurang sama je tp crv lagi best sbb vtect dan part pun banyak.

      • Bro bleh bagi cadangan enjin apa yang bleh register dengan vitara.?
        Maksud bro.. part honda cr-v lebih mudah dapat banding dgn vitara..

      • suzuki vitara kan back wheel drive,jadi banyak engine boleh di ubah suai masuk,sr20,volvo,ae 86.banyak lah engine yg boleh masuk.tp kenapa nak ubah suai sedangkan engine asal pun dah ok.dan vitara juga ada yg model v6 engine.

        register tu tak ada masalah yang masalah nya adakah pemasangan itu sempurna dr sudut ciri2 keselamatan?jika ya mengapa tidak boleh register,kerana wujud nya puspakom adalah untuk memeriksa kenderaan itu selamat digunakan di jalan raya sesuai dng undang2 yg telah ditetapkan.jika pengubah suaian bertetpatan dng ciri2 keselamatan maka sepatutnya lulus puspakom.

        itu pandangan sy.

        crv banyak part di kedai potong dan juga halfcut.

  174. sy bdk baru dlm bidang enjin2 ni… nak tnya… saya ada wira 1.5 sedan, lau sy nak masuk enjin 4g63 na ok x? brapa kosnya? ada masalah x? trima kasih..

    • ermmm sy bukan pakar ubah suai kereta sorry

  175. assalam pro….kawan saya nak jual kereta jenis kia rio tahun 2005 auto dengan harga murah..lebih kurang 3500 sahaja….cadangnya nak ambil untuk buat gi niaga atau gibeli bahan mentah…..katanya minyak jimat dan tak de masalh enjin dan gear box….
    say memang tak mengetahui langsung tentang kia ni…klu kete jepun sedikit sebanyak bolehlah diketahui kehebatannya dan masalah.
    bagaimana pada pandangan pro mengenai kereta ini…saya cuma bayangkan mengenai kerosakkan enjin dan gear box nya…jikalau ada pengalaman mengenai kete in..bolehlah pro kongsi untuk kebaikkan saya atau sesiapa sahaja yang ingin membeli kete murah dari korea ni…sekian..

    • wasalam

      pendapat saya jika kereta tersebut dlam keadaan berjalan (running condition ) maka boleh lah beli.pasal kerosakkan tu boleh diperbaiki hanya perlu di maintain dng baik.lg pun untuk berniaga aje bukan untuk kegunaan jalan jauh.

      kereta korea ni pantang dia jng putus timing belt sbb boleh jahannam engine jika ini berlaku.

  176. Assalam bro…baru2 ni distributar keta sy x de api…sy da ganti coil distributor n cek api ok…tp msaalahnya…keta x mau hidup wlaupon api da ada…dkt cabel plak check pon ada api…apa kmungkinan yg rosak bro

    • wasalam
      plug check tak? cuba check plug juga

  177. assalamualaikum… sy nak tnya pendapat.. sy pakai kereta Saga FLX baru 2 tahun.. masalah saya bila kereta nak mula berjalan @ mengundur kereta saya berbunyi berdesing.. adakah ni masalah bearing tayar .. sbb mekanik telah menukar pad break bhg depan tetapi masih megalami bunyi berdesing tersebut..

    • wasalam

      itu bunyi break pad,

  178. Salam bro..nak tanya sikit pasal wira1.5 manual. Bila buka kunci untuk stat ok jer tp enjin x hidup macam petrol x supply. Mohon bantuan pandangan. Tkasih bro..

    • wasalam feul pump rosak tak..

  179. Salam bro, blh mintak pendapat pasal penggunaan minyak ford lynx 1.6 thun 03. Adakah lebih jimat @ lebih minyak berbanding proton 1.6 & model 1.6 yg lain.Tq.

    • wasalam

      lebih kurang sama saja.kalau nak jimat lagi cari honda civic yg 1.6,

  180. 1. Salam..saya mempnyai kereta waja Mitsubishi..kereta saya susah di hidupkan bila enjin panas..klau enjin dalam keadaan sejuk xda masalah..klau enjin panas symbol check enjin tidak menyala kereta saya sukar di hidupkan dan terpaksa tunggu enjin sejuk terlebih dahulu baru bole hdupkan..saya telah bawa kereta ke bengkel dan check computer box tetapi bengkel pn xtahu kenapa..pomen dekat bengkel tukar riley electronic tp tetap jadi lagi masalah yang sama..saya bwak ke bengkel lain pn diorang xtahu kenapa..masalah ini jadi bila enjin panas saja..harap dapt membantu masalah ini

    • wasalam.

      sepatut nya bila engine panas check sensor dekat timing belt,mungkin dah rosak.dan satu lagi kemungkinan ecu dah rosak,kes ini agak rumit dan kene check teliti,

  181. Assalam, saya ada sedikit soklan.. adakah rpm tinggi bole menyebabkan kereta proton wira (M) 1.5 coolant overflow. Adakah menukar kable plug bole menaikkan rpm kereta.TQ

    • wasalam

      tidak.
      tidak.

  182. saya pakai wira 1.5(M) thn 2001 masalahnya bila start enjin bungi enjin bergegar dan bila bawak atas jalan masuk gear akan tersengguk2.kadang-kadang bila tukar gear 4 speed dia mcm masuk gear 2..lagi teruk bila on aircond lagi slow..apa masalahnyer yer.

    • maaf sy kene check dulu tanpa lihat keadaan kereta sy tak dapat nak tahu untuk kes macam ni

  183. Assalamualaikum cik motecmat, kalo enjin proton vdo tu leh ke kalo pakai gearbox lancer.. ? kacuk la kira kan.. enjin proton gearbox mitsu ? leh x?

    • kena mod ape2 x ?

    • wasalam

      boleh

  184. Askm n selamat berpuasa.sy nk tanya sebab apa keluar asap putih n bau petrol lepas cuci engin keta.lepas keta sy semput2.dh tembak angin kat plug tapi semput2 keta 2 masih ada lagi sebab apa sebenarnya? Keta sy toyota wish.terima kasih

    • wasalam
      check plug coil mungkin masuk air,

  185. Salam en. Mat..selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya aidilfitri yang mulia. Saya nak minta pendapat tuan, bolehkah gearbox auto enjin 4AGE 20V Blacktop AE111, digantikan dengan gearbox auto dari enjin bersesaran 1.8cc? Kalau boleh, gearbox auto dari kereta apa yang sesuai? Adakah memerlukan sebarang pengubahsuaian dari segi driveshaft, mounting gearbox atau sebagainya dan ada x masalah yang timbul untuk jangka masa panjang…mohon pendapat tuan. Terima kasih.

    • wasalam
      sy rasa tak boleh sbb banyak tak sama

  186. slmt ptng abang ramadhan, kereta saya jenis cr-v honda 2.0 tahun 2001, masalah kereta saya mengeluarkan asap putih pada exzos ketika saya memandu dan didapati juga minyak pelincir atau minyak enjin saya berkurangan, kekadang juga meter menunjukkan enjin kereta saya ketahap terlampau panas. Jadi apakah masalah kereta saya dan macam mana untuk diperbaiki serta berapakah kos yang dikenakan. Sekian terima kasih.

    • terima kasih atas coment anda

      dalam kes ini boleh jadi kemungkinan valve seal atau piston ring sudah haus,dan sebab nya terlalu panas boleh jadi puncanya pd termostad jem,radiator sumbat,radiator fan tidak cukup kuat,dan juga water pump sudah rosak.

      dan untuk mengesahkan apa yg sepatutnya di lakukan pada kereta CRV anda harus lah melewati proses check kereta terlebih dahulu dengan itu baru lah sy dapat mengesahkan kerosakkan dan juga harga lebih kurang nya berapa.

      • terima kasih atas penjelasan abang Ramadhan, satu lagi saya hendak tanya, kalu saya hantar kereta saya ke workshop untuk general overhaul berapakah kos upah dan lain-lain (keseluruhan) ..?

      • sama sama

        macam ni sy kene check kereta dulu dan kemdudian kita boleh bincang harga dan sekian sekian

      • terima kasih sekali lagi, kalau ada masa terluang pasti saya akan datang ke workshop abang mat ramadhan.

  187. Assalamualaikum dan selamat Hari Raya Tuan
    Kereta waja tahun 2004 milik saya mengalami kebocoran pada socket outlet piping fuel pump yang terletak dibawah kerusi belakang..Tiap kali enjin di hidupkan…petrol akan memancut keluar dari outlet hose socket penyambung ke outlet pipe fuel pump Kawan nasihat kan utk di gantikan saja O ring dalam socket (warna hijau) namum setelah di ganti masih terdapat kebocoran, Soalan saya ialah adakah perlu utk saya menukar pipe line beserta socket penyambung hingga ke enjin atau hanya sampai ke fuel filter dan perlukah tank petrol di buka dulu . Dalam situasi begini perlu kah saya menukar fuel pump sekali?

    Terima Kasih
    Yusof

    • wasalam

      kene check punca masalah bocor dimana?adakah paip retak?atau hose jika hose tukar hose jika feul pump casing maka tukar feul pump casing

  188. Assalamualaikum…saya nak minta pandangan tuan. Saya bercadang nak tukar gearbox 4 speed mitsubishi grandis saya dengan gearbox 6 speed mitsubishi lancer atas sebab prestasi dan penjimatan minyak. Soalan saya ialah…
    1. Adakah penukaran itu boleh dilakukan tanpa mendatangkan masalah lain pula.
    2. Jika boleh, adakah ia berbaloi.
    3. Bagaimana cara nak dapatkan gearbox lancer tersebut dengan harga yang paling minimum.
    4. Berapa lama masa yang tuan perlukan dan berapa upah pemasangannya.
    5. Di mana alamat bengkel tuan.

    • wasalam

      untuk kes ini kene beli satu halfcut gdi soft turbo 6 speed.
      tapi ini dikira ubah suai dan tak berbaloi pendapat saya.

      dan untuk maklumat tuan sy tidak lagi menerima kerja2 ubah suai kereta.
      tq

      • Terima kasih. Pandangan tuan amat saya hargai.

  189. assalamulaikum.. sy mau tya.? sy guna kembara thn 2001 auto bila jalan warning chek enjin menyala diikuti rpm naik dan komprosor econ akan ikut pusing sedangkan suis econ dlm keadaan off. pastu enjin akan mati.. tapi pandai bagus pulak, pastu nanti masalah dia akan dtg balik.. kira2 apa masalah ye..

    • wasalam

      kene scan dulu sy ada alat scanner dia

  190. Salam bang,

    Sy ada masalah dengan kenari 2001, kereta sy.. Rpm akan drop bila on aircond sampai kekadang bwh 1k, throttle body 3 biji dah tukar.. Tapi halfcut punya.. Kejadian nya.. Kalau idle.. Engine gegar, terutama masa nak brek.. Plug dah tukar.. Mounting dah tukar..

    • wasalam

      engine maunting tukar yg berapa harga?sbb original dekat 650 satu set,
      dan berkenaan dng timing mungkin ada masalah lain

  191. As salam..sy memiliki sebuah kereta jenis toyota seg 1.6 auto 94..kebelakangan ini di dalam d/board sy ade bunyi nyaring seperti benda bergeser apabila kelajuan 75kmh dan keatas..mcm bunyi cd player bergeser..lg laju bunyi tu makin bertambah byk ditengah2 d/board..sy try tutup a/c ngn radio tp bunyi ttp ade..diharap tuan dpt membantu apa masalahnye..tq

    • wasalam

      tukar cable kelajuan yg menyambungkan pada meter

  192. salam bro..sy pkai kereta iswara thn 93..kereta ni sy telah jd kan kereta autoshow…sy nk tny enjin apa yg blh masuk selain enjin mitubishi?sy ada tgk iswara pakai 4 trotle….pas 2 wira pkai enjin silvia…pasal kena potong chasis tiada masalah bg sy.asalkn blh masuk.sbb kereta sy ni hny keluar tiume show.dn keluar pn ada kebenaran dr JPJ.

    • wasalam

      kalau dah kereta tu auto show masuk engine pelik2 cikit,apa kata cari engine V6 1.6 dari body wira.kan agak rare bunyi dia tapi tak banyak ubah suai sbb still lagi mitsubishi, cuma dalam kes ini sy tidak buat lagi kerja2 ubah suai

      • trima kasih sbb menjawab.sy ngat encik boleh wat kerja ubah suai.sbb sy ada tefikir nk cuba masuk enjin vtec.di sini ada sebiji waja telah pkai enjin vtec cuma xpasti dr model apa,

      • saya sudah lama tak buat kerja2 ubah suai kereta.dan sy tidak akan buat lagi kerana nak tumpu kerja2 standart sahaja

  193. Boss,saya ada soalan, 1) saya bru beli toyota wish tahun 2010.mslhnye klu says tarik pickup ada rasa gegar kt lantai kaki tu.sama keadaan bile lebih 130km/j.sbb apa ek? 2)ada bunyi angin/udara luar masuk once 90km/j.mcm bocor je

    • mau check dulu baru tahu

  194. Salam 1malaysia..sy pakai wira 1.3 masalah yg sy hadapi bila sy stat enjin ok xda masalah..masuk gear ok xda masalah tp bila keta bejalan dalam keadaan ada gear mula bunyi takkkk…takkkkk… mcm besi belaga..sy cek drefshap kanan memang prolem tp yg muskilnya bila belok xbunyi satu lg bila time bebunyi sy tekan cluch secara menyejut xbunyi masalah ni bt sy fikir ada kah besangkut paut dgn bearing cluch atau cluch plat atau drefshap tolong bantu hampa yg pening memikir masalah keta

    • wsalam
      kene check dulu kereta,sbb masalah ni sy tak dapat nakjawab tanpa test dulu dan dengar bunyi

  195. Suzuki vitara first model tahun 90an tu spare part dia senang dapat ke? lagi satu kalau beli yg guna karburator boleh convert ke injection? saya minat nk beli kereta tu. mana elok vitara tu banding dgn kembara dvvt?

    • lebih kurang sama aja,spare part suzuki payah cikit,biasa kene order

  196. Salam bro,
    Saya nak tanya ckit, saya ade proton waja 1.6A. Masalahnya bila saya drive dan lepaskan stereng kat jalan lurus, kete macam bergerak ke kiri bukan bergerak lurus. Saya dah buat alignment dan balancing. Ape pendapat bro?

    • wasalam kene check dulu baru tau

  197. assalam abg..tumpang tanya…kalau nak buat enjin maunting utk kereta kembara brp kosnya? satu lg knp enjin mati bila buka aircond?tp bila dh jln lama sikit dia ok..trm ksh

    • wasalam
      engine maunting satu set 180.00

      buka air cond mati mungkin ficd rosak

  198. As’salam cip.
    saya nak tanya sikit .satria 1.3 injection ada problem semput2. Yapi bila off and start balik dia ok macam biasa. Selang dalam 3-4 minit .dia jadi balik . Berkali2 macam tu. Macam minyak tak sampai. Dia supply time strt awal2 jer. Dah lama sikit . Macam tak ada minyak dah. Macam2 dah try tak jadi jugak. Mungkin ker petrol pump? Atau tangki kotor.?

    • wasalam

      bila dia semput check return hose minyak untuk memastikan cukup minyak atau tidak,cara yg betul adalah pakai feul pressure tester,dng itu boleh tahu sama ada pump minyak atau tank sumbat,

  199. salam bro sy ada satu soalan…sy ada kerta proton iswara,masalh kereta ni,lampu tidak boleh turun dan naik.lampu hadapan hidup,msalahnye xboleh tukar lampu rendah ataupon atas

    • wasalam

      check relay mungkin rosak,atau pun wire swict ada yg connection lost

      • okey trima kasih..relay proton wira boleh masok x…relay lampu de bpe ea?

  200. Salam…sya nak tnya krta waja 1.6 manual thn2003 ada mslh skit…apabila kita tutup aircon temp akn naik smpai 105dgree baru kipas pusing..sy sudah tukar wter pump,thermostat and servis tangki radiator..tp still sma..apabila buka aircon ok..sy pergi check kmputer box..mekanik ckp ok temp 105dgree bru kipas sbb setting standart mcm
    tu…sya ada bt meter asing utk check tp bcaan
    Sma dgn meter asal…apa mslhnya skrg minta ptolongan dri encik…

    • wasalam tukar sesnsor yang 90 dgree kipas akan on.

  201. Assalamualaikum Tuan

    Saya ingin membeli sebuah kereta 2nd hand iaitu hyundai getz 1.4 auto.
    Boleh sya tau…maintenance utk kereta ni terlampau mahal atau x??
    Spare parts plak..mudah dpt ke x???
    overall…kreta hyundai getz ni oke ke x??

    mohon penjelasan dan pendapat tuan.

    • wasalam
      sudut pemanduan keselasaan ok,spare part mudah dapat harga standart la. mahal tu kalau kene tipu dng workshop.

      • owh…itu mcm ka tuan..oke2..trima kasih bnyk tuan…
        klu ade soalan lanjutan..sya akan lawat
        blog ni lgi…semoga perkerjaan tuan bertambah maju dan diberkati…

  202. Salam,

    Mohon sedikit penjelasan. Saya menggunakan suzuki sx4. Baru2 nie aircon xsejuk dan berbunyi mcm hissing sound. Most probably, apa yg rosak yer? Kos utk repair nya berapa plak?

    • wasalam mybe compressor clucth dah rosak,harga i tak tahu sbb tak pernah repair pun kereta ni lagi,tq

      • ye ke… anyway, thanks…

  203. salam bang..saya ada satria 1.6 auto nk convert manual..berapa anggaran kos..? gearbox kene cari sendiri ke cmne?

    • wasalam maaf sy tak buat convertion lagi tq

  204. akum, en ramdhan , kereta myvi saya adalah masalh dgn lampu indikator engine menyala, saya dah hantar ke perodua service mereka cek komputer didapati “fuel pressure sensor” jenis kerosakan. mereka reset semula dan ok… test start dan rem engine semua ok. mereka cakap mungkin ada slah isyarat dari fuel pressure.itu sahaja… selepas dua hari saya memandu dlm kelajuan 80-90km.. lampu engine menyala semula…
    apakah punca sebenar?
    dimanakah kedudukan fuel pressure sensor itu?..
    untuk pengetahuan encik.. semasa keadaan ini berlaku kereta dalam keadaan baik tiada semput atau apa apa masalah.. cuma keluar lampu gambar engine itu sahaja.

    • wasalam
      feul pressure sensor dalam tank,patut nama dia feul regulator benda ni untuk kawal pressure minyak dalam feul rel untuk injector,

  205. Salam.. gearbox wira 1.6 sy problem dan memang nak tukar dah.Tapi saye ni student so agak payah lah nak keluar duit mcm tu je. Jadi sy nak tanye ,kalau tukar n siap pasang kos =rm1600 tu mahal ke murah untuk pasaran sekarang ni. Boleh tak dapat yang lagi murah? Dan semue kedai terime ke kalau trade sekali gearbox lame tu?

    • wasalam standart harga tu,tapi ada waranti tak>?

  206. salam…bro nk tnye lh..pada pendapat bro…antara volvo s60 2.0t thun (01-03) dgn renault grand scenic 2.0 05 mne yg bro cadangkan….mmg kategori class x sma…tpi sy mntak tolong pdgan dripda bro ttg kedua2 kreta ini…mne yg kurang major kerosakannya..
    terima kasih

    • wasalam
      don’t try france car.baik beli volvo keter france ni lebih teruk dr sweden.

      • ooo mcmtu ea bro…mcm tu amik volvo lh…s60 stakat nie kurang masalahnye kn…last bro…klau land rover freelander thun 01-04 ok x…yg jnis 2.0 pnye…kwn sya mntak tolong tanye kn ni….

        terima kasih bro…

        asslaamu’laikum…

  207. salam. sy guna kembara 1.5cc tp thn 1999 kuat mkn minyak..
    blh senarai enjin yg blh masuk?

    • wasalam kuat makan minyak setting tak betul,macam mana dng penukaran gear adakah smooth atau mengaung

  208. saya da kembara tahun 2000…sekarang keta saya da bunyi bising kat belakang…bunyi mengaum…semakin laju semakin kuat bunyinya…saya dah tukar kedua bearing belakang…tapi masih juga da bunyi tu….da kwn saya ckp axle yg bunyi…jd…adakah masalah lain da pada keta saya…atau betul ckap kawan saya tu…axle yg bunyi…?

    • bunyi ni sy kene dengar dulu baru tahu.mungkin axel,mungkin longshaft,mungkin 4wd punyer kotak

  209. Assalam EN Mat. Kat mana letak nya MAF sensor dalam enjin Waja tahun 2002. Kalau ada gambar okay jugak.
    Terima kasih.

  210. Assalamualaikum, bang…
    Saya mempunyai nisaan ad resort auto nk convert pergi ke manual.. ni nk upgarde enjun sikit.. berepe cost anggaran yang diperlukan.
    WHatsapp 0102563877

    • wasalam
      maaf sy tak buat convertion lagi.terima kasih atas comment tuan

  211. ASSALAMUALAIKUM
    En. Mat
    apa yang perlu dilakukan sekirannya skru nut dibawah enjin minyak hitam (tempat buang minyak hitam) sudah tukar yg besar dan panjang kerana bebenang skru di enjin sudah loose, minyak ada sedikit leaking kerana skru tersebut tidak boleh grip dengan ketat. kereta jenis civic 1.6 auto tahun 98

  212. AS SALAM.. SY ADA PAKAI HYUDAI SONATA 1997.. ENJIN VR4. MASALAH SY, BILA ENJIN PANAS FREE GEAR ENJIN MATI.. SELALU KENA KAT LAMPU ISYARAT.. tq

    • wasalam

      call this no0193113831 abg zali paya jaras mungkin beliau boleh tolong anda.sy lagi bercuti lambat lagi balik.tq

  213. Salam,

    Saya pakai KIA SPortage 2.0L 2005. Baru2 ni overheat. Pomen cakap gasket dah pecah. Hari ini dia cakap cylinder head dah pecah.
    (masa ni org rumah yg bawak otw ke opis, sy outstation).

    Mintak komen. Dan juga alternatif samada overhoul atau tukar injin.
    Dan juga kos2 yg terbabit.

    Sekian Terima Kasih

    Zahid

    • wasalam

      jika bnar head yg pecah better tukar engine.atau cari used head,cuba pergi ke kedai potong suzuka dekat tepi higway duke,mungkin mereka ada jual part engine.

      sy outstation dan akan balik insya allah awal bulan 1

  214. Assalam bang..saya guna wira aeroback 1.5 auto carburator…sekarang ni enjin rasa dah tak pickup dan kurang lancar..kalau nak buat bagi tip top balik agak agak berapa anggaran kos.

  215. berapa anggaran kos tukar oil seal drive shaft kat gearbox kereta wira?

  216. Kembara auto saya 1.3 masa saya naik bukit gear dia cepat…tuka lepas itu dia lembab sebab semua gear da tuka…kenapa jadi macam ini?

    • adjust cable trothel

  217. salam……

    tumpang tanya,,bro saya ade 3 soklan nk tnye berkaitan charade aura standard 1.0
    1)brpe ye kos top overhall?
    2)kalau full overhall?
    3)kalau tukar enjin?

    sb stakat ni enjin jalan jauh xpe tp knocking kuat dan kadang semput tp jarang berlaku….teppet da buat tp still bunyi….harap dpt bntu…

    • wasalam,

      full overhaul bajet 2.5k.

      engine kat kedai potong dalam 1300

  218. Assalamualaikum
    Saya Ramli dari pulau pinang dan menggunakan Kia Carens 2. Masalah say enjin kereta saya akan mati secara tiba-tiba apabila tengah memandu. Selalunya terjadi bila drive lebih 2 jam dalam cuaca yang terik. Dah banyak mekanik yang cuba bantu tapi masalah tetap tak berubah. Semuanya dah dtukar dan diperiksa..cooling coil, plug, oil pump dan bermacam-macam lagi. Apa pandangan tuan dalam hal sebegini?

    • wasalam

      kalau mati tiba2 macam ni rumit juga nak tahu kes,tapi engine boleh mati jika api dan minyak tiba2 stop.so kene pulak check pada masa dia mati apa yg tidak bekerja.

  219. MAKE-produa
    MODEL -kembara,auto
    masalah1-engine bila panas baru start mati(off) dengan sendiri, timing time panas Tu 800×1000 logo check engine myale,,masa sejuk smooth je,,Ada sipolan anak wak man ckp cocok computer,reset balik dh ok,,,Ada someone Ni ckp throttle body kotor,, minta pandangan encik,,sbb pandangan Sy kt kembara Tu makin gelap..

    • kalau check engine menyala ada sensor yg tidak bekerja yg ni kene scan dan ketahui dlu mana yg tak jalan.sebelum tu kene check juga kalau ada wire yg tak pasang atau tercabut.kemudian baru lah boleh diketahui

  220. Assalam, perlu bantuan, saya baru tukar axle bush kit untuk iswara, masalah saya ada 1skru pengikat axle loose, tak pasti skru atau lubang skru yang loose, setiap perjalanan selepas 40km, saya perlu ketatkannya (skru dah rapat tapi masih boleh pusing), macamana saya buat? Minta jasa baik tuan terima kasih.

    • wasalam kene rebuilt dia punyer tread

  221. Assalamualaikum
    Minta Saudara Motecmat beri pendapat tentang perodua nautica second hand . saya berminat untuk memilikinya.
    Tkasih

    • wasalam kereta yg bagus engine sama avanza,myvi dan juga kembara lama dvvt.

  222. salam abg mat, sy tertarik dgn blog ni, tahniah sy ucapkan dan nampak keikhlasan en.mat dlm membantu.. sy dalam dilemma.. saya pakai kereta honda civic so4 singgle cam vtec 1996.. dah 7 tahun sy pakai, skrg nmpak enjin leaking, kdg2 temp. naik, gearbox pun mcm nk kene rebuild..
    sy nk tanya pndgn, baik saya buat fully overhaul tmasuk rebuild gearbox auto tu, atau masuk hafkat ek4 enjin b16a manual? en. mat rasa mane yg lbh baik utk sy pakai sbg secnd car, low maintenance dan selesa?

    • pandangan sy kekal kan original,sbb b16 memang engine power,tapi engine tu mahal.kecuali jika ada bajet.kalau nak jimat kos buat engine asal dng baik.gearbox boleh cari lain yg cantik.standart pun sedap dah engine tu.

  223. Salam… baru je beli livina. Itu je loan yg approved. Niat hati kalau boleh wish @ stream. Not bad la… cuma x confident dan x menarik sebab xada disc brake belakang. Abang boleh tolong buat x? Model apa yang sesuai dan berapa costing? Sekian… wasssalam

    • wasalam

      maaf utk kes disk belakang sy tak de buat conevrtion dan.harap tuan dapat cari mudah.com.my mungkin ada yg jual

  224. Assalamualaikum Tuan. Saya ada usha kereta lama datsun 180K (skyline) tahun 80’an untuk dijual dengan engine dah tukar kepada CA18det turbo standard.

    Soalan saya, adakah mudah untuk menjaga kereta dengan engine tersebut. Bolehkah Tuan check apa yang patut jika saya decide utk beli kereta tu?

    • wasalam

      pastikan kereta boleh drive dan runnning ok boleh lah beli jika minat,sy gaka sibuk utk pergi tengok kereta

      check engine senang aje,running then tengok xder asap biru dah ok dah tu kalau kluar air kot exzos memang engine cun dah tu

  225. nak tanya..sebab apa klac loceng berbunyi?

    • sbb ada loceng dia berbunyi.kalau standart tak bubuh loceng sebab tu senyap

  226. Sedang Mencari Spring Lanser..lebih kurang saiz wira

  227. Mohan nasihat bmw E39 dan volvo s60 dari segi kos maintenance, mana yang paling jimat dan mudah alat ganti. Teringin nak pakai conti.
    Saya ade rio blh convert engine ker….

    • dua2 kereta ni maintenace tak jauh beza,cuma beza nya volvo jatuh harga cepat. tapi sudut drive volvo lg sedap.

  228. assalamualaikum bang. masalah alarm kelisa tiba2 bunyi masa tgh drive. untuk makluman abang, kereta kelisa tu dah lama tak pakai alarm, pendek kata, selalu lock unlock kereta guna kunci manual je. semalam balik kerja, tgh drive, alarm tiba2 bunyi kejap2. maknanya, bunyi 1-2 saat, pastu stop kejap, pastu bunyi balik. berlaku dlm 4-5 kali je. pg td start kereta, dia jadi balik. bila check, power stering fluid dah paras minimum. ada kaitan ke bang? terima kasih.

    • wasalam

      baik cabut aje alarm tu kalau dah tak digunakan.pegi kedai aksesori mintak dia cabut atau tukar yg baru.

  229. salam tuan,kereta saya wira auto 1.6,masalahnya kereta saya akan jerking klu bwk perlahan,20/30 km,klu bwk laju ok je,plug,cable plug,myk itam,filter sume dah tuka..adakah sebab gearbox?harap dpt membantu..

    • wasalam

      adjust ignition timing mungkin dia retard

  230. as salam boss . sy nak tny skit . sy pkai 4g92 auto n nak tukar pada manual . kalau pkai mnual 4g91 .. elok ke tak ataupun ratio tak berat ke

    • ratio tak sama


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s