Mazda b8 turbo

assalamualaikum salam kepada pembaca blog saya di sisini saya ingin menlis sedikt sebanyak pasal mazda b8 yg sy tengah repair sekarang ini…..berikut adalah gambar sebelum saya buat ape ape lagi pada kereta ini

kemudia saya basuh engine bersih dulu sebelum meulakan ape2 kerja mengemas wring atau pun  menukar ape2 part…

inilah rupa bila dah basuh…..


kereta ini banyak saya kene repair antara nya pasang alarm,tukar dashboard,kemas kan wiring cikit2….audio sistem….berikut adalah sedikit gambar saya ambek masa buka dashboard

sekarang saya akan buat kerja kerja membuka dashboard..so inlah gambar permulaan nyer…….

seterusnya seperti berikut

begini lah bila dah buka dashboard rupa kereta ford merah ini….sy harap kepada owner jng terkejut…proses pembedahan memang macam ni…sebab tu dokter tak bagi masuk bilik bedah hahahahaha…

inilah dashboard baru yang nak dipasang sekarang……..

sy akan selesaikan masalah anda dengan baik…masalah anda adalah punca rezki saya atau pun makanan saya…..so ape sahaja masalah pada kereta saya akan hadapi dan selesaikan…….dan sebaik baik masalah yang saya selesaikan bila kereta tangan saya  yg repair…….minat saya pada kereta membuat saya berani ape saja cabaran dan reesiko untuk selesaikan masalah kereta………

73 Comments

  1. salam. sy dr johor. nk tanye tx5 buruk sy tahun 1984 bole transform/tukar segalanya bahgian depan ford tx5 1993 tak? mesti kena potong/welding balik dekat fender tepi kan?(agak saya yang tak pandai la ni) kalau buat macam ni kena hantar puspakom jugak ke?

    • wasalam…tak payah puspakom ….tapi kalau kene road block jpj msti kene saman…sebab ubah suai….biasa nya ubah suai engine tak jd masalh..tapi kalau body ada masalah..

      • nk tnye..mazda626 tahun 1984 bumper depan n blakang model ape yg nampak cun??

      • belakang honda sm4 depan honda ca5 boleh,nissan sentra boleh,

      • Salam …sayan baru je beli ford lynx 1.8 manual ….engine ape yang sesuai kalau saya nak masuk enjine turbo…

      • b8 turbo tp agak payah nak dpt skrg

  2. salam.saya sekali lagi. kalau tx5 1984 saya masuk B8 turbo cmnie byk kos tak berbanding masuk enjin N/A aje DOHC dengan cc yang sama? sebab bercita2 nak hantar kat bengkel bro. bengkel kat sg buluh ke? eh ada facebook tak senang skit nak interaksi.

    • ada fb kat muka depan ada link dia

  3. Bang saya pakai mazda familia,masalah sekarang tuning tak berapa cantik la,dah cuba pegi jumpa pomen tapi tak berapa elok lagi,boleh ke cik mat tengokkan

    • boleh jer..tapi kene hantar ke bengkel la….ini alamat nya lot 1310a jln gajah 3 kampung kubu gajah sg buloh selangor.

      • Kalau saya datang malam boleh ke cik mat,ke malam cik mat dah tutup bengkel

      • boleh saja..tapi call dulu….tq
        dan jng lewat sangat.sebelum pukul 10

  4. Salam sy tngah cari bumper depan n lampu dpan untuk mazda astina..kreta bru lpas excident..lau ada spare part lain pn blh gak..

    • wasalam saya tak ada spare part untuk keter tu…tq

      • Ada apa2 spare part tak untuk mazda astina ni..nk upgrade bg cun je..1 shot buat biar puas hati..

  5. salam…saya ada mazda familia 363 1.6,masalahnya kuat makan minyak..kawan kata air flow meter…ada tak air flow tu dan berapa harga…

    • wasalam..conform ker…boleh percaya ker ape yg kawan kata tu..?kalau air flow rosak keter tak boleh idle.

  6. salam, saya ada mazda 323 familia hatchback tahun 1983. injin apa yg sesuai untuk keta ni. injin lama jenis E5, body pula BD. t/kasih.

    • wasalam..
      keter ni boleh basuk b6 turbo,atau pun b5.tapi soalan nyer berbaloi tak kita buat project ni???

  7. salam..bang…bape kos salin gearbox b6t ke gearbox TX3 1.8…saya pakai engine B8turbo..body mazda familia tahun1992

    • wasalaam…sy keliru dng soalan ini..?salin tu maksud ape…..tukar seketul ker tukar casing saja ker…….

  8. Salam. Bang Kia spectar kalau tukar enjin b8. Kat bengkel abg kosnya berape bang?

    • wasalam…tak pernah buat..so anggaran pun tak tahu…harga halfcut pun tak menentu…..

  9. Salam.

    Bro.
    Pada pendapat bro, kalo gunakan enjin B8 masuk ke KIA Spectra, banyak ke pengubahsuaian yang perlu dibuat?
    Apa enjin yg sesuai masuk ke KIA Spectra ye?
    Terima kasih.

    • wasalam
      ada beberapa orang yg buat kerja ini,boleh masuk engine b8 dalam kia cuma ada pengubah suai yg banyak juga tapi boleh pasang dan boleh masuk,engine lain sy kurang pasti kalau mazda banyak boleh masuk b6,b8,bp semua boleh masuk,

    • Salam En. Apiz..untuk Kia Spectra enjin toyota 4AGE 20V 4 Throttle Auto atau manual boleh masuk. Spectra saya guna enjin tersebut..minyak memang save,pick up memang power. enjin lain kalau x silap MIVEC CK4 pn boleh masuk gak..

      • Bro Yanz,
        Boleh kongsi kan kat mana nak buat Enjin mcm bro…sy pung pakai spectra tp nak pakai Enjin Toyota tu…. bro email sini buleh… one.snap@yahoo.com

  10. Bang sye ade mazda 323 hatchback 2 pintu, boleh repair sunroof rosak dn nk cari destboard baru anggaran beape kos.

    • sy tak buat repairing sunroof,dashboard pulak pasang boleh barang kemungkinan payah nak dapat

  11. Askum, sy dri, sy ad keta ford telstar…tp keta tu dh terbarai….sy nk tnya klu costing tuk msuk b8 turbo kt keta sy tu berapa angaran dia???
    Selain dri enjin b8 turbo tu enjin ap lg yg bleh dimasukn dlm ford telstar tu???

    • Wasalam
      B8 turbo xde barang
      Kalau nak enjin yg macam gold color dekat blog sy tu ada satu,harga siap pasang 6k halfcut.enjin 1.8 DOHC IHJECTION AUTO.barang tiptop.atau pun trade in terus dng keter sy yg dah siap pasang.pun boleh juga.

  12. mazda 626 1984 sesuai masuk enjin apa ek?

  13. Assalamualaikum… Saya pakai kete mazda323 familiar, enjinb8 turbo
    Masaalahnya skang gear tiga ada bunyi, dan gear lima tendang,, ada stok gearbox tak. Saya memerlukan siap pasang,,, hubungi saya 0123845996.. Serius buyer

    • waalaikum salam.b8 xder stok yg ada sekarang
      telstar punyer 1.8 pun boleh juga pakai harga siap pasang 1200.00

  14. Assalamualaikum,saya pakai mazda 323 tahun 1990. injin standart B6. masalahnya kereta saya bila masuk highway je tampricher terus naik. bila berhenti,tempricher turun. jalan di jalan biasa tiada masalah. apa masalahnya bang? adakah injin saya crack? kalau crack,enjn apa yang boleh sesuai dan berapa kos?

    • Wasalam raditor sumbat, baik g cuci dulu,dan check kipas sekali

  15. salam,maaf ganggu,kalau mazda familia masuk injin B8 berapa kos? mana sesuai.injin B8 atau SR20? kalau SR20 berapa kos?

    • Wasalam kos tak tahu.tqbarang pyah dpt

  16. dh banyak bengkel saya pergi tetapi masih buntu. banyak dui habis. kereta saya bila jalan di hway kelajuan 70km/j… temp naik… kalau jalan di jalan biasa 110km/j pun tak naik2 temp.. di jalan jem temp ok.. bila temp naik… air tendang.. bila mula nak sejuk… air dia sedut semula. bila temp naik.. saya berhenti 2minit..temp turun semula.. apa masalahnya bang?

    • cuba abg check termostat…mungkin termostat xberfungsi…kreta sy dulu cam tu gak….sy pakai ford laser 1.5cc sedan.

  17. Salam..Nk tnye klu dashboard ford laser tx3 KE 2 pintu boley x nk convert ke dashboard mazda b8 ni??Klu xley dashboard ape yg boleh ye??TX3 Sampan??

    • wasalam,astina boleh,323 baby merc pun boleh,kalau sy pakai dahsboard asal je buat pe nak ubah suai

      • Dah uzur la bro cm nk tbrai pn de….kete lme tsadai br buat blek…ssh nk crik pomen ford….klu de rzeki sy crk dashboard br mnx bro psngkan…ok??

      • susah mau dpt dashboar ni,pasang takde masalh asal barang ade

  18. mazda astina 323 engine ape yg sesuai dan power bile convert bro

  19. bumper b8 210 senang dapat x??

    • banyak susah mau dapat

  20. samlekum bos..sy pki keta mazda familia BHALP kalu nak tukar enjin B8 turbo blh ka?

    • wasalam
      buleh saja

  21. salam bro…sya pakai kereta ford laser KE..sya nk tnya streng rack rosak and driveshaft belah kiri ada bunyi and buat body sb lantai dah reput blh buat x..berape kos upah..

    • wasalam body work sy tak buat.lain2 sy ada buat

  22. as salam

    sy mencari gearbox kia spectra 1.8 DOHC Manual. ada mana2 sumber yg bole cari? Agak2 dlm berapa kos tu

    • wasalam
      nak gearbox saja ker?atau nak convert jadi manual.stahu saya spectra semua auto

  23. tumpang tanye knpe asal start enjin je msti kuar asap itam x kre kete blum jln mhupn tgh jln….nk ckp turbo rosak…bru je tkar turbo…? tulun..tulun jelaskan…

    • minyak lebih

  24. thermostat B8 180 ade tak?

    • Spare part kedai banyak ada cakap je ford link pun sama

  25. Salam sejahtera…

    Saya sekarang pakai ford lynx ghia 1.6auto. Saya nk upgrade enjin saya. Klu boleh sy nk tukar enjin mazda b8 turbo. Ada stock x bro..

    Klu boleh hubungi saya ditalian 017 6018074

    • wasalam takde stok bro

  26. Salam abg matt..selamat hari raya aidilfitri…saya nk tnya kete sya mazda lantis b8 turbo 180 masaalahnye gear 5 selalu tendang..pickup kurang.. ape masalah kete lantis niee..terima kasihh

    • wasalam
      selamat hari raya,
      gearbox gear lima sudah rosak.

  27. Salam che mat…ford laser 1.6 sedan boleh masuk enjin honda vtec besar tak?
    T.kasih.

    • wasalam
      maaf sy tak buat kerja ubah suai kereta lagi

  28. salam..saya sekarang pakai enjin b6 sohc,boleh ke nak tukar masuk enjin b5 dohc?

    • wasalam boleh

  29. Salam tuan pomen, saya ada pakai mazda lantis 1.6 auto..masalah nye ceu nyer dah rosak dan susah nak dapat..mcm maner nak buat untuk gerakkan semula kereta ni..boleh dikonvert atau mcm mane..tq

    • wasalam
      call no ni 0173980963 Daus workshop dekat paya jaras.cakap kat dia matkilat rekemen.

  30. Salam che mat.. Enjin apa sesuai masuk kt mazda 626 1992 (fe)

    • wasalam masuk engine f8 DOHC injection yg sperti dalam blog sy tu

  31. Tumpang tanya..kalau gear box sy rosak…kereta mazda enjin b8 turbo…pergi cek…dia cakap gear box rosak.dan boleh masuk gear 1.3.5…yang lain xleh masuk..gear 2.4.R….selepas cek…gear 5 xleh masuk…agak2 berapa kos tuk baiki.gear tersebut😐

    • tukar aje .repair sy tak buat.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s