kepada peminat volvo

kepada peminat volvo 240 dan 244 anda sayangkan kereta jenis ini??jika ya…kalau nak buat restore saya boleh buat…..ini adalah saya punyer sendiri…..kalau nak sy buat call sy….

kalau anda mahukan caliper macam ni bersih dan cantik saya pun boleh buat kan,sya juga boleh over haul cvaliper…..

inilah volvo saya

inilah volvo 240 saya…masa ni xtukar bumper lagi…..masih duduk dalam workshop..tapi sekarang kalau sesape tengok saya jamin tidak akan kecewa…kalau kecewa saya belanja anda minum teh….hihihihi boleh???

196 Comments

  1. wah mmg cantik… saya peminat volvo… boleh bagi pandangan tak pasal volvo v 40 wagon , saya tak der lagi nak beli takutla… apa masalah biasa dia yer

    • erm…..volvo v40 wagon turbo……actually semua kereta ada masalah….cuma tergantung pada kefahaman kita memakai kereta….dah juga penjagaan..macam v40 wagon ni dia punyer part mahal…..
      masalah biasanyer over heating kalau tak sedar air kering…..

  2. bro..sy berminat nk beli v40..
    boley x bro cerita serba sedikit tentang kelemahan dan kelebihan v40 nih??

    • antara kebaikan dia adalah sedap bawak,sebab engine ada turbo….laju..minyak jimat…,dan boleh pakai spare part waja sedikit sebanyak.
      keburukan dia spare part mahal maintenance tinggi…penjagaan harus penuh kasih sayang…..kalau tidak masalah bnyak…masalah yg selalu jadi adalah overheating…dan kebanyakan orang tidak memahami cara nak menjaga kereta ini…..sebab sistem air dia lain cikit…….

  3. assalamualaikum..saya minat sgt nak pakai volvo.tapi jenis s80.apa pandangan tuan?saya ni xde la berduit sangat.dari segi sparepart,maintenance,selalu ke volvo ni rosak?org cakap enjin volvo cepat rosak.betul ke?

    • setahu saya yang telah 20 tahun berpengalaman menggunakan volvo dari 144, 244, 240, 740t, 940t, s80t kalau kedekut tukar minyak enjin n minyak gear akan timbullah masalah. saya belasah betul -betul tapi amat jarang menimbulkan masalah cuma KELEMAHANNYA SPAREPART MAHAL DAN MINYAK KUAT (740 DAN 940) tapi s80 jimat

      • tq en suhaimi ulasa anda berguna pd pengguna volvo yg lain tq

  4. Salam,

    Kalau Volvo S40 nak convert pergi volvo s40 t4. Tukar enjin masuk half-cut..boleh buat? Sekarang tengah cari2 half-cut ngan mechanic nak convert volvo s40 n/a kepada t4. kalau boleh buat boleh bagi anggaran harga dan juga rekod kalau2 pernah buat kerja yang sama sebelum ni.

    terima kasih

    • wasalam…
      mintak maaf encik saya tiada record tukar engine volvo s40,kerana belum ada sesiapa yang beri saya project ini.yang ada satu dulu top overhaul.kalau kerja2 pindah half cut saya pernah buat,mazda b8,mazda 626,volvo 940,nissan silvia sr 20,waja convert tiptronic 6 speed,dulu juga ade buat jaguar e type v 12 overhaul engine.dan juga model 6 cilinder,
      kemudian mercedes 600 v8.

      terima kasih atas comment encik
      saya ni workshop kampung aje encik.

  5. A,kum…saya berminat dengan volvo s245 wagon…ingat nak sambar satu…tapi takutlah…takut tak mampu…he…he…boleh saudara ceritakan tak serba sedikit dari segi kos penjagaan, baik pulih kerosakan dan aper2 jugak berkenaan kenderaan jenis ini…tq!

    • kereta ini sama je dengan 240..cuma dia panjang belakang…lain2 semua sama.nak maintain pun tak la terus sangat..cuma road tex mahal cikit.

  6. salam saudara…..
    sy ade volvo S40 phase 2….bru2ni sy pnye water jacket pecah,so ade overheat kt enjin tpi alhamdulillah head x bengkok cme skarangni ade prob bunyi kt head sy suspek bnyi tepet yg agk kuat time enjin sejuk,bile dh pns snyp mcm biase.
    agk2nye ape pnyakitnye 2 & perluke wat top overhaul
    time kasih

    • wasalam….
      i need to check car firts…..mintak maaf tuan benda2 macam ni agak susah nak explain…sebab ada bnyak kemungkinan.saya rasa tak perlu top overhaul

      • owh…..nanti sy cari mse ke bngkel sne sbb bnyi 2 agak mrisaukn….sy nk tnye klo sy nk restore blik enjin sy bgi brsih cntik mcm tuan buat 2 plus spray enjin bay skali brape anggaran kosnye.

      • bajet dalam 4k

  7. Salam hormat Bro,

    Saya ada 740 wagon…..tapi engine dah rosak…saya dah beli pulak sebijik 740 sedan untuk spare part ..harga ..murah-murah sahaja…..ingat bak ambiuk engine tuy kemudian ,masuk kat wagon. engine asal wagon DOHC Na….engine nak masuk ni B230 na……kalau nak minat saudara pasang berapa kos dia?.

    • wasalam…bajet 1000.00

  8. saya memiliki volvo 240 injection 1990.Sebelum ini kereta saya tak hidup,saya suspek distributer,lalu saya tukar distributer yg baharu.Namun volvo saya buat hal lagi.Pagi tadi start tak hidup.boleh bantu saya

    • kene check kereta dulu mungkin feul pump satu tak jalan.

  9. saya minat volvo 240 SE, dengar citer org jadi takut nak beli sebab saya bukannya berduit sgt,,tp nk beranikan diri je,nak tanya gak mana bagus antara 240 dan 740?,mana lebih senang maintain? tq

    • beli 740,kalau nak saya da satu volvo 740 turbo manual,saya nak jual mrah2 jer pasal dh bnyak keter simpan ….keter body 70 percen cantik engine 90 percen cantik suspension 60 percen. ada la cikit2 kene repair lgi..dalam kemas.air cond ada EFI turbo.rim 16 allloy kalau minat call datang tengok dulu jadi tak jadi tak ada masalah.

      • dh lewat bro,,sy dh beli 240 se 92 model,,berani2 je beli,,ilmu enjin tkde langsung,harap2 blh pakai la,,minat punya pasal,,biasanya apa perlu cek dulu?miliage dh tk jln,,ada lg benda lain tk function tu,,tlg bg pndangan..tq

      • benda2 lain tu ape????susah gak nak bg pendapat……

  10. Salam..
    Saya punya S40 2.0Turbo (engine B4204T2)…kena overheat bini bwk x prasan..jalan sampai enjin mati. so kata mekanik tu engine block crack. kena tukar enjin lain..so alang2 nak tukar ni ingat nak masuk T4. boleh ke tukar mcm tu..dan satu lg sesuai x ratio gear.
    klau boleh dan sesuai..agak2 brapa kos.
    tq.

  11. mileage dh rosak,,boleh repair ke?meter minyak pun tk jln,,susah nk tau minyak dlm tangki,,mahal ke kos baiki? tq

  12. saya ada 740 mau jual. harga bole runding. call saya 0129041644 -ahmad volvo.

  13. salam..saya nak tanya enjin apa yang sesuai utk volvo model 940 jika saya tidak mahu gunakan lagi enjin yang asal..

    • wasalam
      ada yg masuk rb20,1jz,2jz,adajuga masuk engine bmw ,kalau dekat us ada org msuk engine chevy v8.kat malaysia bnyak masuk rb dng supra.engine asal kenapa….??engine asal lagi tahan lama ape..sy ada dua bijik volvo 940 turbo.ok je engine dia..

  14. assalam bro sya nk tanya ckit apasal volvo 940turbo saya enjin run smooth aje tapi bila ram aje enjin mcm nk mati tapi bila ram slow2 boleh tapi rpm takat 400 aje pastu mcm cut of pulak.. apasal ya bro tima kasih ya

    • wasalam cuba try tukar crank sensor

  15. salam bro…sy peminat volvo,kesahnyer…volvo 940 sy selalu nyala sensor lambda…pas servis 2,3 minggu nyala plak sensor lambda tu…bila sensor nyala,timming jadi rendah dan asap hitam akan keluar dr exzos

    • wasalam,,kene buat computer diagnosis,lepas tu kita tahu la ape yg rosak,sy tak ada alat tu

    • air mass meter rosak minyak pn cukup kuat

      • jangna beli 2nd harga pn 4 – 5 ratus condition x dapat 100% banyak member beli 2nd merungut duit habis tp x dapat 100% cun beli baru bosch rm1.2k dah tentu best

  16. salam bro..antara waja manual dgn s40 manual,,arge part 2 x gande ke..3 x gande..cuma nk tahu..

    • wasalam
      waja la lgi murah part,volvo mana ade murah part

  17. Salam bro,saya ada volvo 240 gl yg nak saya baiki semula terutama wiring. Boleh beri saya detail? Bajet dan no telefon

    • wasalam kene check kereta dulu
      no phone ada dalam blog klik dekat perkhidmatan kami dan hubungi motecmat.dalam page tu ada semua maklumat

  18. Assalamualaikum.Volvo injection saya makan minyak kuat. 23 sen bagi setiap kilometer.Ada x cara untuk jimatkan minyak

    • wasalam,
      mungkin boleh tp kene tengok keadaan kereta dulu,tq

  19. salam 1 volvo malaya..sya pminat tegar s40..rge s/pat mmang gile..err klau enjin tukar ke mitsubisi@enjin jepun yg metenen nye mampu milik mcam oghang convet ejin wira ke mitsubisi(ctohla)agak2 bolehke..jgan mare

    • wasalam

      masuk engine evo 5, atau pun gdi 1.8 TURbo 6 speed.untuk maklumat project ni belum ada satu org pun yg buat.tq

  20. Salam.bro…s40 2.0 l guna ngv.apa komen tuan?

    • Wasalam baik jng guna ngv,ngv bukan lahh bhan bakar terbaik untuk engine,jd tak perlu lah buat macamtu,s40 bukan kuat sgt minyak kereta itu.

  21. salam tuan… nk tau kalau tuan biasa mod atau tuka calliper 850 kpd yg laen… sbb 850 punya biasa la xbpa kuat …. elok di tukar kpd calliper apa?
    soklan ke 2…
    kalo sy nk swap enjin dr 850 sy… paling elok enjin bwk keluar dr bwh ka dr atas. ?

    Tq atas jwpn tuan…

  22. Kalau ngv tak bagus utk bahan bakar,jadi apa perlu saya lakukan utk jimat petrol?

  23. Lupa nak tanya pasal absorber utk s40.ada apa2 jenama yg bagus spt bawak merc@ bmw?berangan dulu….hehehehe!

  24. saya pengguna volvo s40 . thun lalu saya trpksa mnukar kompressor aircond..gasket …msalahnya adlh…bila sy drive kdg2 terlanggar air..serta merta enjin kereta akn semput dan trus mati…bleh sy mnta pndgn akn pnyelesaian mslh kereta sy ini..
    dan sekiranya sy ingin mencari spare part bleh ke sy brhubung dgn encik..?

    • Tq for the comment,
      Untuk masalh mcamni sy kne check kereta dulu,tq

  25. bro sy ada volvo 240gl..sy nak tnya bagaimana nak jimat petrol dan engine oil & oil filter apa yg paling ssuai?newbie ne..hehe

    • oil filter beli original,nak jimat minyak kene tengok keadaan keter dulu tq

  26. Saya tinggal di JB.boleh sy tau kat mana bengkel kete yg bagus@blh dipercayai utk servis dan tukar spare part kete volvo?

    • minta maaf sy takde kenalan bengkel mana2 tempat pun i’m just alone tq

  27. bro, spare part v40, lampu signal belah kiri. mana boleh cari eh? Cost berapa?

    Harga kawan-kawan boleh?😉

    -iqbal hakim-

    • takde barang la broo

  28. Saya nak tukar enjin standart 240 se ke 240 turbo (high pressure)…tuan boleh cari enjin tu…..

    • minta maaf tuan sy kurang arif dlm bidang ubah suai,sy baru nak buat project baru yaitu sy nak masukkan super charge dalam volvo engine standart.nanti kalau dah ada sy akan update dlm blog tq

      • Salam tuan. Supercarge tu apa, boleh kemasuk dalam volvo 940 . Berapa harga, dan faedah, mohon promosi, tq

      • wasalam tak buat lg kene cari pakar lain tq

  29. Salam bro..Kereta s40 2001 langgar lubang… Bracket stabilizer patah.. Bro ada part tak? Klu ada bley pasang kat tmpat bro x? Tq

    • wasalam sy xder barang.tq

  30. Tahniah cantik. Tapi nak tanya tuan , budget saya kurang 35k , kereta twrpakai mana paling kurang kos, dan meragam, nisaan cefiro atau volvo s atau perdana, atau maksudnya mudah baiki jika rosak ,tq

    • volvo 940 soft turbo

      • Sebab apa tuan cadang volvo 940 tu,

  31. Assalamualaikum. Maaf tuan saya nak tanya sikit, adakah tangki petrol 940GL sama dengan 740.. Saya mengalami masalah tangki petrol bocor, Tangkinya dr pembuatan (plastik / fiber). saya dah cuba menampungnya di kedai fiber,namun beratahan 2 bulan sahaja. Saya ada bertanya pd kedai spareparts di sg besi(khas utk volvo) namun harganya agak mahal. Utk secondhand harganya rm1500 dan utk new rm3500.

    • 740 940 sama je tank petrol dua dua pun palstick,harga mhal sebab payah dapat

  32. Tuan, sya ada volvo 740 thn 1990.Mslnya air air-cond masuk dlm kereta.Dh byk kedai air-cond dh buat tp x berhasil.Sy habsikan hampir RM4k utk itu.Tolonglah kt mna sy perlu baiki atau adakah terus ke federal auto ?

    • wasalam
      tuan sepatutnya kedai air cond boleh selesaikan masalah ini,hanya mungkin kerana susah nak buka blower untuk kereta ini sebab kene buka dashboard so banyak kedai kadang2 malas dan buat kerja kurang cantek dan kurang berkualiti,ape yg sy boleh katakan kereta volvo tuan mengalamai masalah blower bocor sehingga bila sejuk sgt air yg keluar dari cooling coil tidak di buang ke bawah mungkin paip pembuanagn sumbat atau tak di pasang dan itu sebab nya tumpah kedalam kereta,sy tidak tahu jika federal auto boleh selesaikan maslaah ini.

  33. salam,
    tumpang tanya ya tuan,
    sy ada pakai volvo s40 tahun 2000,
    1. masalahnya saya tak pasti samada lower arm dan parts2ny atau absorber yg rosak, bila langgar lubang dia terasa mcm bunyi besi berlaga
    soalan: berapa kos brg2 tersebut
    2. kete tak bawa penumpang ok je tapi kau ada penumpang atau beban lebih, mulanya terasa berenjut-enjut sikit
    soalan: apa yg tak kena? absorber atau spring
    Terima kasih

    • wasalam tuan
      kene check kereta dulu barulah sy boleh tahu ape yg bunyi,s40 jarang sy repair so harga barang2 kurang tahu,kalau nak list part price cuba contac org2 VOCM mungkin mereka boleh tolong tuan untuk harga,untuk kes bunyi mesti test kereta dulu baru sy akan tahu tq

    • yg besi berlaga tu mungkin stabalizer bush patah…cuba tngok…murah je menatang ni….waja punye tak smpai spuloh hengget kat sparepart…upah pasang mahal skit paling murah rm30 utk sebelah…sbb keje very leceh…

  34. salam bro,berapa kos nak restore enjin volvo 940?

    • waslaam bajet 5k

      • as salam sedara. model S80 tahun 2004 ok tak

      • wassalam ok.tp maintenace tinggi je

  35. berbaloi ker utk saya membeli volvo s80 tahun 2000. kete nie jimat minyak ker? jenis nie selalu rosak tak? tq

    • kalau dipndang pemnaduan keselesaan dan keselamatan berbaloi,tp harga spare part mahal drive shaft baru 2k lebih secend 600 itu pun kalau ada stok,kalau ada kemampuan ekonomi boleh pakai,

  36. salam tuan …. volvo 940 masih ada utk jual tak?

    • wasalam tuan ada satu jika tuan berminat tuan boleh datang lihat kereta dulu di tempat saya kerana kereta tersebut ayah saya gunakan hari2.

  37. slm tuan…. saya pakai volvo 240…. enjin dah xbrapa okey…. ajat nak tukar enjin tp enjin apa yg padan ngan jenis volvo 240 nie? kalau 240 pakai enjin 1jz atau rb bleh x? ingin pandangan dari tuan….. samada tukar enjin asal atau convert?

    • buat balik engine asal.

      • salam,kalau masuk enjin rb20 kat volvo 240 sesuai x?

      • wasalam memang sesuai

  38. salam tuan,, saya pakai volvo 240 se,,,nak tanya tuan minyak apa yang paling sesuai untuk kereta saya dan satu lagi saya baru tukar fuel devider dan pump minyak luar ,,masaalah nya sekarang bila saya remp ingin asap warna puteh keluar dari oxzos,kalau biasa tak keluar

    • waalaikumsalam
      tuan
      saya pun pengguna volvo macam tuan dan saya menggunakan ron 95,jika ada kemampuan boleh gunakan ron 97.

  39. Salam, sy berminat nak beli v40 wagon t4, ape masalah kereta ini dan sparepart kalo nak banding dengan hyundai mana yang lagi mahal??

    • wasalam. volvo for life

      kereta ni memang best. spare part biasa la mahal cikit sebab keter volvo,tp walaupun mahal xder yg kecewa lg dng kereta ini.

  40. salam bro.. saya nak tanye kalu dibanding kan s40 dengan xc 70 mana ok..??

    • wasalam. volvo model apa pun ok,cuma kalau xc body besar lg jer,

  41. salam saya pakai volvo 850 , saya nak minta pendapat harga drive shaft volvo jenis ni berapa harganya. sebab kalau saya pusing stering dan nak masuk parking sebelah kiri ada bunyi sikit.

  42. Salam encik,

    Saya baru beli second hand volvo 850 gle. Engine buat masa ni alhamdullilah tiada masalah. Tapi masalah dashboard je keadaannya teruk…rosak. Dimana saya boleh tukar dashboard tu. Di workshop encik ada ke? Berapa cost nya. T.kasih.

    • wsalam,pandangan sy hantar ke kedai balut kunyen untuk baik pulih.

  43. salam, volvo 850 20valve, mnyak enjin brcmpur air.. sbb prnah overheat. Berapakah kos untuk baiki? Atau mgkin lebih baik tukar enjin shja? Trma ksh tuan.

    • wasalam tuan pandangan saya lebih baik tukar engine

  44. Kedai katne dan no hp saya nak hantar kereta volvo 240se saya

    • klik dekat perkhidmatan kami dan klik hubungi motecmat

  45. Tuan Volvo S80, camana dgn maintenancenya and part mana nak kena jaga. Apakah kelebihan jika dibandingkan dengan Merc S280 1996 model?

    • tuan .dua keter ni tolak campur sama je selenggara nya.

  46. salam Tuan.
    sy nk Tanya tentan Volvo s40 2.4i
    bolh tua komen sikit tentang kereta nie dr segi
    -jimat minyak
    -mudah diselenggara?
    -minyak itam
    -serba sikit kelebihannya

    • wasalam
      volvo is for life
      volvo safety first,dan model ni jimat minyak,dia ada NA dan juga turbo,tapi dalam soalan tuan tak cakap tahun berapa.selenggara biasa lah volvo mesti mahal cikit asalkan pilih bengkel yg betul insya allah akan ok dan berbaloi.kalau salah org kene sembelih gak.biasa nya sape try pakai volvo kemudian di tukar kereta lain mesti tak seselesa volvo dah.

      • Volvo tahun 2005.. stakat nie sy berminat tp bile baca komen d ats tntang barang Volvo ag mahal2 tu yg sy tkt.
        tp sy sokong, barang bik mesti la kene belanja sikit.cme skarang masalah sy, sy org Selangor yg dah berhijrah ke K.Terengganu jd specialist at Terengganu xde.. ptt ke sy ambik kreta tu.
        lg 1 pe yg perlu sy check mse sy nk amik kete volvo at used car..?
        mcm biase la used car slalu kate smue ok, tkt kne tipu n pas beli mcm2 rosaklak nnt

      • kebanyakkan volvo secend engine ngan gearbox ok.cuma suspension mungkin kurang ok.selain dari itu kene tengok kondition kereta juga.

  47. Salam… Tn. Saya nak tanya 240GL dengan 240SE mana yang lebih mudah dari segi maintanain dan sparepat…tq

  48. Assalamualaikum Tuan,
    saya ingin bertanya sikit, saya menggunakan volvo s40, tahun 2000 ..enjin NA, saya ingin bertanya ..apakah patut saya tukar enjin lain atau saya patut menukar ke enjin 2nd phase model T4? kalau saya tukar ke enjin lain, apakah enjin yang sesuai dan berapa harganya?.. harap dapat dibantu…wassalam

    • waalaikumsalam
      terima kasih tuan atas comment diblog saya

      pandanga saya cari satu halfcut volvo s40 t4 itu dah cukup.lain2 engine ada org masuk engine evo 4,5,6,7.tapi itu semua ubah suai.

      • agak2 berapa kos half cut T4 yea tuan?…di johor agak mahal harga nya…atau tuan boleh rekomen kedai half cut d KL..terima kasih

      • mungkin dalam 5.5k

  49. Salam bro saya pengguna 850 . Keta saya mengalami masalah apabila reving air di collen container akan naik dan keluar meleleh ( Overflow) tapi kalau tk rev air akan turun semula blh bagi pendapat. Kalau dah tau masalah ingat nak antar repair kat sini blh bagi no phone. Hphone tak dapat click link .

    • wasalam

      kemungkinan termostad jem atau kene bliding,0172601852

  50. sy guna s320 n s80tt .. s80 xda prob sgt bnding dgan s class.. slalu risau airmatic s clas buat hal… s80 just jaga myak gbox ja… dan dua2 kereta jaga water cap… lain xjd hal… unless tuka batteri xbtul cra…

  51. Assalamualaikum tuan…
    Saya bercadang utk membeli s60 2001. Boleh mohon pencerahan tuan terhadap model itu dari segi spare part, maintainent dsb? Terima kasih.

    • wasalam

      dari sudut spare part memang agak mahal,
      dari sudut pemanduan sangat selesa dan minyak jimat.

  52. Salam..bapak mertua saya pakai volvo s80 2.0t..enjin kong sebab overheat..boleh repair ke x?kalau nak tukar enjin kos dalam berapa ye?lg jimat ganti enjin asal ke masuk rb atau seangkatan?

    • wasalam

      kene cari engine lantai kos dalam 5k

  53. Salam Tuan..sy ada volvo v40 thn 99..enjin dh di tukar..tp masih semput2 mcm nak rak..kadang2 enjin mati sendiri..persoalanya..
    1-Sy tgok paip minyak utk over flow dari injection telah di mati kan..
    2-sistem minyak petrol nya mcm mana ye?..maksud sy diagram nya..
    Mohon bantuan sedikit..terima kasih..

    • Wasalam Tuan
      Diagram feul sistem kene search kat google.biasanya ada return,model ni selalu nya feul pump problem banyak kes sy jumpa macam tu baik check pump

      • Salam boss saya ada sebiji s40 2.0t . Saya punya kereta leaking . Org bengkel ckp oil seals . Agak2 kalau harga boss berapa ?

      • Wasalam kene check keter dulu baru tahu mana leak dan kos

      • Assalammualaikum Tuan,
        Saya ada volvo S40, you ada spare part overhead console mirror….bekas lampu atas kepala sudah longga. Bila kereta terhentak lubang, bekas atas kepala tu akan jatuh.Boleh akak tahu kedai workshop you di mana.
        Tk

      • Wasalam klik dekat soalan lazim untuk alamat. Part tu sy xde.sy next week balik

  54. salam semua volvorian,. nak bgi tip klu nak pkai 240 ok.spare murah dri proton tpi minyak agak melampau.pakai acc jimat minyak tak dak effect tpi driving plesure tak leh lwn.dah naik atau drive mesti fall in love.

    • Wasalam setting tak kene kuat lah minyak.sy pakai ok jer

  55. assalam..sy dh beli 244GL carburator.tiada apa2 modifikasi.rim 16 lubang tukar 4.hehehe (abg punya kerja!).nk lowered kan sikt guna spring asal. berapa gelung depan dan belakang perlu sy buang?.hehehe..

    • Wasalam
      Selalu potong depan je satu gulung belakang xpyah

  56. Salam tuan, volvo v70 boleh tak guna absober belakang selain dari volvo punye… Lagi satu dashboard byk pecah dan retak ada idea tak nak buat camne? Tq tuan…

    • Wasalam jika anda menggunakan volvo terlebih afdhal nya suspension part guna volvo punyer sbb tak rasa volvo kalau pakai yg lain.dashboard kene cari secend

  57. Salam tuan, ayah sy punya v940gl bila start pagi dia semput…kena tekan minyak sikit…itu masalah trotel body ke? Lg satu kadang2 bila keluar jalan dan berhenti kejap parking keta tu susah nak hidup. Try start banyak kali dan biarkan keta tu seketika baru boleh hidup. Utk pengetahuan tuan, fuel pump relay baru tuka yg oem. Apa pandangan tuan?

    • wasalam tuan

      boleh jadi idle speed control,dan susah nak hidup pula kene check distributor cap,spark plug dan juga sensor fly wheel.

  58. klu nk cari spare parts Volvo baru atau 2nd hand.. sy ada. semua mode ada..model lama smpai model yg trbaru..0107173717

    • lokasi anda dimana?sy banyak repair volvo

      • johor..

  59. Pandangan tuan mengenai v850glt

    • dashboard tak boleh tahan lama,suspension part agak mahal,volvo is ok.cuma spare part mahal cikit dan juga mekanik kene cari yg pandai volvo.jika tidak jahannam keter.

  60. Salam bro minggu depan saya nak pegi ke Keluang utk tinjau satu kereta jenis volvo (manual 940) tahun 1994 …. Melalui kenalan saya kereta tersebut masih cantik dan jarang digunakan….. kerana pemiliknya mempunyai byk kereta, jadi saya berharap bro boleh memberi sedikit komen tentang prestasi,kelemahan dan kemampuan Volvo jenis ini……sekian terima kasih.

    • wasalam volvo 940 ok boleh beli,cuma pastikan dia condition cantek saja.jalan cantek

      kelebihan kekurangan tu banyak kalau nak cerita.tapi boleh beli dan diguna pakai

  61. Salam tuan, kalau saya nak hantar keta 240GL injection thn 1990 utk dibuat engine restoration mcm tuan punya, agak2 bape lama baru siap? Ada cuba contact no 017 tuan, tapi no not in serbis. Ada no lain ke yg saya boleh call? Estimate cost still dlm RM4k lagi ke? Minta pencerahan.. Tq

    • wasalam

      minggu depan insya allah boleh call sy balik sbb skrg sy diluar negara.dan akan balik tak lama lagi.

      no sy itu saja satu.

      berkenaan dng kos allathing itu dan ini seeloknya nanti bawak kereta ke bengkel untuk perbincangan lanjut

      dng melihat kondition engine maka lebih tepat akan segala soalan dan jawaban.tq

  62. Salam tn..saya minat keta volvo..tapi tak tau nak buat keputusan…antara 3 model ni mana yang tuan syorkan…240 injectn , 940 injection , 940 turbo…tq

    • wasalam

      kalau ada bajet beli 940 turbo

  63. Salam tuan . Nak tanya bila tuan balik dr overseas ? Saya nak hantar kereta saya volvo s40 . Saya ada call tuan itu hari .

    • wasalam

      sebelum raya ini dalam 27 puasa sy akan balik tq

  64. Salam tuan, cooling coil v70 agak2 brapa harga? Lagi satu ada tak jenama dari kete lain yang leh masuk, untuk memurahkan harga kirenya…tq tuan…

    • wasalam
      tak pernah tukar lagi jd kurang tahu
      harga nya

  65. Salam en, 940 turbo maintnan mahai dak…dalam tangan kalo ada 15k agak2 boleh pakai dak…tq

    • wasalam

      tak la mahai mana,.keter pun murah je skrg ni 6k dah boleh dapat dah belanja lagi 4k cantek la

  66. Salam tuan . Nak tanya kalau volvo s40 nak pasang radiator aloy boleh ke ?

    • wasalam boleh.
      bukan standart dah alloy kan?

      • Kereta standart lagi . Tapi cuma nak tukar radiator alloy . Apa pendapat tuan tentang radiator aloy ni..dia lebih baik atau sama seperti radiator standart ?

  67. Salam bos . Nak tanya kalau volvo s40 2.0t tahun 2000 nak pasang radiator aloy boleh ke ?

  68. Tuan ada kenai dak mekanik yang pakar baiki keta volvo di kedah ni bole rekemen..tq

  69. Salam tuan, saya dah ambil 240se thn 92 manual sebiji, nak tanya mengenai penjagaan kete jenis ni macamana ye..tq

  70. salam tuan..kalau buat restore ni tuan ambil berapa ya harganya?

    • wasalam

      workmanship 2k selebih nya spare part dan biasa nya 4k bajet

  71. Assalamualaikum tuan. Saya ada sebuah volvo244dl . Rasa2 nak tukar injin. Apa injin yang ok. Power.jimat minyak. Berapa kosnya. Dan berapa lama boleh siap.

    • wasalam

      ada dua pilihan,masuk engine 240 injection dng auto gearbox 4 speed.yang ni kos convert semua 3.5k
      satu lagi kekal kan standart sahaja mungkin engine prlu overhaul kos kene tengok keadaan engine dulu.tq

  72. ya rabbi motecemat,dengan apa kau cuci engine.bersih siot mcm keluar dari kotak.mak aih bersih tahap gaban.aku tabik spring ketapi 100 kali kat engkau bab cuci engin ni.ekau pakai sabun cap kapak ko..apa kan dayo duduk Kodah,tidak vovo 240 den anto dokek ekau jo.

    • kene rajin basuh baru boleh bersih,kalau malas nak basuh xdapek la bersih camtu.

  73. Sy bkenan dgn model S60 thn 2005..ade org nk jual dgn harga rm48,800.. agak2 ok x hrga tu?
    Sy biasa drive long distant… utara–> selatan every week..

    • macam mahal aje,market 30k je keter tu skrg.keter ok tp harga tu tinggi

  74. salam bro nk tny ckit..antara volvo s60 2.3t dgn volvo s40 2.4 mane lg yg bro prefer sy beli??and yg mane lg power??heee..erti kata lain mana lg laju??

    • wasalam

      kalau sudut sistem xjauh beza,s40 ringan cikit dan size pun agak kecik cikit,s60 agak besar,sudut pemanduan s60 lebih rasa sedap sebab body lebih berat,kelajuan tak jauh beza sebab dua2 T5 engine.feul consumtion pun layak pakai.tq

      • tq bro atas pencerahan..lg 1 bro…berapa hp kedua-dua kereta ni???dari segi maintainence die mcm mane bro??sory bro bnyk tny

  75. volvo s60 2.3t year 2002 and volvo s40 2.4t year 2005 which 1 better???

    • Salam Cik Mat.. Sy berkenan ade org nak jual S60 2.0T tahun 2004. RM35000. Kalo pendapatan sy sekitar RM4k, mampu ke sy nk maintain kereta ni? Selain tu, ape kekurangan S60 yg perlu sy ambil tahu? Terima kasih tuan.

      • wasalam
        kereta ni maintenace agak tinggi,tp pemakaian memang selesa,elok cari 940

  76. wah cantik juga.tapi saya nak tanya satu soalan.ayah saya baru beli volvo 940.tapi gearbox problem.mcm mana tu.

    • kalau nak tukar sy ada used gearbox

      • boleh tapi kat mana????

      • ni nom saya 0192489270.abg mat bincang dengan ayah saya..dia tengah pening nak buat gearbox tu.

  77. Salam..

    Saya baru beli volvo s60..2006…soalannya ….Tuan mahir tak dgn model ini. Jika mahir insyaallah saya akan servis kereta saya di kedai tuan .

    • wasalam maaf sy kurang arif dng model ini.tq

      • Salam .
        Tuan..
        Boleh bertanya..berapa rm ye harga sebatang absober belakang s60 tahun 2005 ..tuan boleh tolong orderkan tak dan pasang sekali..berapa upahnya …jika boleh saya bawak kereta saya ke bengkel Tuan.

  78. salam…

    saya ada v940 ,minyak jenis apa yg sesuai untuk gearbox dan engine

    • wasalam
      penzoil fully syntetic

  79. ASKUM BRO.BRAPA COS TUKAR ENGINE 850 YE

    • wasalam

      boleh detailkan spec engine yg nak tukar?

  80. Salam tn….
    jika nk buat restoration volvo 122 bole ke??sebab ada org nk tolak…

    • wasalam

      sy buat engine bay sahaja.body work tak buat tq

      • Salam tuan, saya pengguna s60 nak tanya sikit. Dekat mesej ada tertulis.
        alarm system seevice required. Tuan boleh buat ke…?

      • wasalam

        kene scan dan reset insya allah ok.sy ada alat scan tu

  81. Assalammualaikum.

    Saya nak tnya pendapat tentang Volvo S40 2.0t year 2000.
    Saya dlm proses nk amik kereta ni. Cuma saya takut spare part ngan kos dya tinggi skit. kereta saya skg ni Lantis 323 Hatchback.
    Trade in sbb dah nak nazak kereta tuh. Baru2 ni melayang duit 2k dah. So, Untuk pandangan tuan, apa major problem utk volvo nih. Risau jugak saya. Dan tuan ada kenalan utk model ni duduk di Penang.

    • wasalam

      masuk FB cari page volvo owner club malaysia atau VOCM kat sana tuan boleh sembang2 dan tanya2 pd geng member volvo

  82. Boleh saya tanya di mana kedai ada jual lampu belakang kiri dan kanan volvo 240 ya?

    • jim volvo cari dalam fb

  83. Assalamualaukum.
    Saya Adnan dari Kampar Perak. Saya berminat dan bercadang utk memiliki Volvo. Pilihan samada 740 dan 940. Minta pandangan tuan terhadap 2 model ini.Mana yg lebih baik? T kasih

    • wasalam

      tuan beli dan cari volvo 940 soft turbo atau hard turbo,insya allah kereta ni selesa dan maintenace tak tinggi sgt

  84. Assalamualaikum, baguskah kereta Volvo 960 automatic tahun 1990 2300 cc ? Harap dapat pencerahan dari tuan mekanik yang arif lagi bijaksana.

    • wasalam
      bagus model ni boleh beli spare part tak mahal mana

  85. assalamualaikum, Volvo 960 1990 bagus kah tuan ?

    • wasalam

      kereta bagus bawak sedap tapi spare part mahal dan juga 3.0 roadtex juga mahal,cuba cari2 yg 2.5 murah cikit road tax.kereta memang sedap

  86. Salam, Volvo 740 GLE 2.3 1990 baguskah ? bagaimana dengan spare partnya ? timming beltnya mahal kah ?

  87. kalau lantainya kopak masih boleh di bikin kah ?

  88. apakah petua perkara yg paling wajib dijaga owner Volvo 740 ?

  89. harap dapat balasan, sekian lama menunggu


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s