Gambar kereta yang saya ripe dulu

dsc00569

dsc00552citroen-diskcitroen-xantia-enginedsc00570

30 Comments

  1. wahhh hebat2 enjin2 ko ni….

    • Bro???aku dah make up dah.skruu semua aku hantar plating.valve cover aku cat,dalam kawasan engine aku cat orange, basuh dia cantek2.aku nak bagi kau cikit maklumat la k? pada pendapat aku kau simpan duit kau beli je halfcut satu.tapi kau jangan beli turbo,,percayalah cakap aku,,,,mula nya memang best la kete aku ada turbo,,,tapi time turbo kau rosak jenuh kau nak cari siput tu,dah la harga mahal.kalau engine kau tak der masalah sekarang kau tak payah tukar dulu.

  2. Bro,
    Nak tanya? Aku plan nak beli Honda CRV 2nd tahun 2002 atau 03,04. Kawan 2 kata CRV ni intall kat Melaka .Ada masalah overheat…
    aku cuak juga nak beli..tapi masih berminat..lu ada idea tak..?

    • kereta tu ok…engine dia twincam vtec,lepastu ade abs breake

    • kereta tu ok..engine twincam vtec ..cuma tergantung pada tuan yg menjaga dan memakai kereta tu la….memang ade kereta yg x bagus dibeli..tapi kalau honda crv pada sy bagus juga kereta tu….dan juga encik kene faham ler kalau kereta tu mantain tinggi lepastu servis pun tinggi minyak hitam semua kene tukar yg elok punyer..minyak gear box pun sama kene beli yg ori ..baru lah kereta encik tahan lama..dan tergantung juga pada pemanduan dia……bukan suka2 saja cakap kereta tu x bagus kene siasat dulu……kalau encik mampu ape salah nyer pakai kereta tu…
      cuma kalau beli kereta second baik encik cari lah seorang pomen tak kira la sape dia janji dia mahir dalam check kereta tapi kalau beli kereta baru tak payah…….anyway terima kasih kerana comment blog saya..lau ade ape2 lagi nak tanya boleh call sy 0172601852 terima kasih…

  3. bro aku ada masalah skit ngan gbox crv thn 96.
    Bila tekan minyak rpm pegi dulu keta tak brape nak pegi… apa masalah dia ek.. kalau repair bape kos?

  4. sekarang ni enjin kereta saya 1.3 DVVT 2004 tetapi runing 120km macam 95km apa kah yg perlu saya lakukan supaya kelajuan kereta kembali kepada larian 120km kerana telah banyak part yg di gantikan tetapi tak ada juga perubahan bolehkah berikan sedikit pendapat apakah lagi yang patut saya lakukan .;)

    • pertama kene tengok tyar ape size,,lepas itu tuning engine….keadaan plug kene check juga..so bnyak benda kene chek…

  5. hebat2 kereta yg bro ramadan penah repair, byk pengalaman ni

  6. sory tersilap tulis…maksudnya….bila dah kaya n maju JANGAN SEMBELIH CUS LAK…..

  7. Salam Bro,

    Saya syak enjin Waja saya leaking sbb perasan ada kesan minyak kat tempat enjin. Apa punca utama dia & kalau nak repair berapa kos? Terima kasih yer bro Mat..

    • wasalam..
      leaking tang mana..kena tengok tang mana leaking baru kita tau bapa kos nak repair…thanks

  8. Salam Bro,
    kereta honda hrv auto saya ada masalah,saya syak masalah gearbox sbb bila saya tengah drive tiba2 je D akan jadi berkelip2 dan bila drive D tu rasa macam tgh bawak guna gear 3..apa pendapat bro?perlukah saya tukar gearbox baru..mekanik dekat area rumah saya pun tak tau repair sbb katanya honda hrv berbeza dengan crv..tlg la bro.saya pun da pening..

    • wasalam…mungkin crv tak sama tapi honda lain mesti sama…benda macam ni sy kene tengo kereta dulu….terima kasih

  9. Salam bro motec, ak igt nk bli kereta 2nd skoda octavia 1.8turbocharged 20v.. Bru jp td g test drive..enjin n body sme dgn vw jetta 2003, tp kete 2 ad prob ngn driveshaft n exhaust mnifold bocor..head pn ad bcor.. bro bley bwat x kete 2? Bajet anggaran brape ye? Tq…

    • wasalam….repair tak ade masalah hanya harga barang saya tak thu sebab tak pernah beli,dan benda ni saya kene tengok kereta tengok engine kemudian boleh la saya cerita pasal upah kerja saya untuk baik pulih kereta tu..terima kasih atas comment,

      • Tq bro motec..!

  10. slm..nk tanya ckit. kete kancil sy telah ditukar enjin mira NA 660 karburetor. kononya nk jimatkan minyak. dan pickup ckit. tp masalah sekarang vakum tidak dipasang dengan betul dan menyebabkan minyak kuat lebih dr pakai wira, asap keluar hitam, xpickup dan timing kadang2 rendah, kadang2 tinggi. pening kepala bila pikirkan kete tu. boleh tak encik pomen selesaikan masalah kereta saya tu

    • bawak la keter ketempat saya insya allah sy boleh selesaikan….

  11. Assalamualaikum,

    Saya nak pasang brake disc Toyota AE111. Boleh buat x? Kalau boleh berapa agak2 kos?

    • wasalam….boleh…tapi harga barang saya tak tahu..pasang tak ada masalah….

  12. bro,nak tanya,kalu servis gearbox auto waja1.6 tahun 2004,brapa kos bro?nak bg cantek gaer kete tu

    • leceh la….pasal kene buka gearbox keluar dari kereta……

      • ye ke,so kena wat apa yg ok

  13. Bro sy cadang nk beli ford lynx tx3 thn 95, ok x dari maintenanance Dan kepuasan pandu? Dan kalau restore engine berapa kosnya

    • restore engine bajet dalam 5k. ford link ok cuma dapatkan yg kondition cantik la

      • Salam bro kalau piston ring dah barai kena buat top ke full overhaul eh? Kereta satria 1.3. Ke tukar 4g92 soch terus? Mana lg berbaloi?

      • wasalam kene check piston ring dah haus atau boleh pakai lagi,tp proton piston ring bukan mahal sgt so tukar je baru kalau dah buka engine,convert lg bnak kene ade barang,buat engine lama je balik.

  14. Asslamualaikum…
    Tmpang tny bang… Sy pkai kete satria.. Knpe ya ble sy msk gear nk jln.. Enjen jd bgegar.. Gear 2 n revers..

    • wasalam

      kene check dlu baru tahu


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s