Engine Restoration

Salam sejahtera kepada pembaca blog sy,disini saya ingin menjelas kan sedikit tentang full overhaul engine dan top overhaul dan juga restore engine dengan ni saya harap pembaca saya dapat lah memahami sedikit sebanyak  tentang tiga perkara ini.

1.Top overhaul

Top overhaul bermaksud half overhaul buka engine separuh sahaja yaitu buka cilinder head sahaja,so perkara2 yang sepatutnya dilakukan untuk top overhaul biasanya grand valve dan tukar valve seal dan gasket head.so kenapa top overhaul kadang kadang ada yang gagal.sebab nya gagal piston ring pun sebenarnya kene buka bila buat top overhaul engine kerana bila engine dah makan minyak hitam maka piston ring mengalami kehausan juga.so disini satu sebab kegagalan top overhaul.

2.Full overhaul

Full overhaul bermaksud engine akan dibuka keluar dari kereta dan juga engine akan di barai habis,bila buat Full overhaul maka bnyak part engine akan ditukar seperting main bearing,con rod bearing,piston ring dan bnyak lagi, kos pun lebih tinggi dari pada top overhaul.so nak tahu engine kene top overhaul atau pun overhaul kene check engine dulu.

3.restore engine

Restore engine adalah buat balik engine sepenuh nya seperti baru keluar kilang,seperti screw,braker,dan lain2 la.so ini adalah terbaik tercantik dari dua cara di atas tadi,contoh kerja restore ada dalam blog post.untuk kos keseluruhan project restore kita akan tahu bila kereta dah siap.cuma disini saya anggarkan sahaja untuk kategori proton wira,iswara dan saga.waja. kos dia lingkungan 5k.makna nya kalau nak buat kerja restore bajet minimum kene ade 5k.kerja restore adalah sesuai untuk kereta classic atau pun jika anda mempunyai satu kereta yang anda sayang,minat,atau penuh dng sejarah yang ingin disimpan untuk jangka masa panjang,jika ada niat nak jual pada pandangan saya tak perlu buat restore pada kereta tersebut.kerananya tidak berbaloi sebab kos yang tinggi.

untuk tiga tiga perkara di atas jika ada sesiapa yang ingin perkhidmatan saya harus lah saya tengok engine dulu baru kita tahu harga.tq

93 Comments

  1. bang, saye ade satria 1.6, engine bleh jalan lgi tp tak pickup and bunyi kasar… kalau nak restore balik berapa kos nyer.. meter minyak and temp kekadang ok kekadang ko..

    • untuk restore kos dalam 3k lebih kurang…kalau nak buat lepas raya kene hantar sekarang kereta penuh tq

  2. Salam sedara…. saya nak tanya sikit…. saya ada ford tx3 1.8…. prob dia minyak engine masuk dalam radiator…. agak2 boleh bikin balik tak?

    • wasalam….
      boleh bikin balik tapi kalau ini kes dia kene full overhaul..sebab minyak dah campur air….kalau nak sy buat sy boleh buat dengan cantik atau pun restore macam baru…..kalau minat sila bawak keter lepas raya…

      • as’kum mat..ermm..nak tanyer..bleh ke karburator tukar ke injection..xyah tukar enjin.. saya pakai ford telstar 1.8 tahun 1991…

      • ermm tak boleh la…

  3. Salam sedara…. Saya ada ford tx3 1.8 sampan…. Engine ada masalah… minyak dah masuk dalam radiator…. Kalu nak buat balik enginenye boleh lg ke…. Agak2 berapa kosnye ye….

    • wasalaam…boleh buat tapi kene check dulu baru tahu berapa anggaran bajet

      • Memang niat nak bikin balik dan memang nak restore macam baru… Tapi kene kompol modal dulu lah….. Nanti kalu jadi saya hanta kete 2…. Keta ada kat subang saya duduk kat saujana utama….. Kalau tak keberatan saya nak tanya apa punca dan kat mana agak2 nya minyak engine masuk radiator tu ye…

  4. Salam,
    Saya memiliki kete wira 1.6 auto, a/b, 1997..
    Masalah utama ialah gearbox, awal tahun ni baru tukar sekenhen punya, tapi bole katakan tiap tiap bulan kene masuk bengkel semula pasal tersumbatlah, driveshaft bunyi la, tp yg selalunya ialah tersumbat pada filter gbox..
    Skrg dah xbole nak jln, baru 9bulan tukar tp x puas ati.. Pomen ckp kene tukar yg lain, ataupon repair gbox tu..aritu tukar gbox, kos dia lebih kurang rm2200-2300 siap pasang, waranty sebulan, tp skrg ni kalo repair rm2800 waranty 6bulan. Sy rasa terlalu mahal, sbb bila cek dlm mudah.my, harga gbox rekon dlm 1300-1500 aje, siap pasang..
    Sy bajet dlm rm2500 sbb nak overhaul enjin sekali, bila tgk tuan punya gambar kerja tu macam terbaeekk aje.. Terliur jugak..
    Skrg ni, bole tak tuan bgtau kos kasar mengenai masalah saya tu..
    Perkara yg saya nak buat:
    1) baiki gbox (recondition)
    2) overhaul enjin, (timing belt tukar sekali ke?) mcm dlm gambar tuan tu..
    3) kalo ada xtra bajet, nak tukar bushing satu kete..tp kalo mahal, tukar *tulang anjing* aje.. (betul ke namanya tu?) dah bunyik kuat sangat..
    Sekian, semoga tuan dapat memberikan jawapan kepada saya secepat mungkin..

    • kalau macam dalam gambar saya tu engine saja overhaul 3k …campur tukar gearbox bajet lama 4.3k.tq

  5. Assalamualaikum,

    saya ada satria 1.3 gl 97. enjin setakat ni xde masalah cuma xde pickup. petrol pun blh tahan juga byk mkn. so blh bg cadangan apa yang boleh dibuat. thanx.

    • wasalam

      mungkin kene setting aje ….mungkin juga kene top overhaul seba carbon dah banyak dalam engine…so untuk kepastian apa yg nak kene buat untuk selsaikan maslaah ini sy kene lihat keadaan engine dulu..kemudian kita tahu lah..tq for the comment

  6. full overhaul bgy perdana v6 brpe??…restore engine bagy perdana v6 plak brpe??

    • kene check kereta dulu

  7. Assalamualaikum,

    Saya ada honda civic so4 96, enjin dh makan minyak hitam serta keluar asap putih kat ekzos…..boleh bg cadangan tak nak buat apa & harganya skali?

    • wasalam
      kene check kereta dulu baru tahu,saya ada di bengkel minggu depan…

  8. Assalamualaikum..

    Saya ade proton iswara 1.5L auto..enjin dah mkn myk hitam lagi2 kalo jalan jauh..petrol pon telan byk gak..mcm mane nak buat ye?kena full overhaul ke?

    • wasalam
      kene check kereta dulu encik baru kita tahu samaada kene full atau top overhaul shaja…..10 hari bulan sy akan ada di bengkel .tq

  9. salam,mtk no hp bleh x spya snang dhubungi atau brbincng trlebih dhulu sblum kekdai tuan sebab sya tiggal di jhor.thx

    • sila klik di perkhidmatan kami dan klik hubungi motecmat

  10. Salam boss…
    Bleh saya tahu berapa kos nk top overhaul gen2 4G15 DOHC (a)…saya ingat nk full overhaul…nak kasi smooth skit enjin…kete saya ade msalah tempreture naik…bleh x bagi harga angaran kasar…
    tq motec mat blog’s

    • Wasalam
      Anggran dalam 1k lebih kurang,tq Jika full overhaul 2.5k lebih kurang

  11. Askum….bang nak tanya keta saya charade aura g100 tapi dah tukar 1.6 deto…..enjin nie ader masalah temperature sebelum nie tapi sayer dah buat.skrg nie kalau nak restore engine berapa sbb pomen ckp piston ade goyang.

    • Wasalam bajet lebih kurang 4k

      • salammualaikum keta saya satria 1.3 sya nak servis injin .injin saya dah agak berat la.maklum la dah 4 tahun pakai tak penah servis.berapa anggaran kasar kalau saya nak servis.saya dari damansara damai..

      • wasalam
        servis ke top overhaul.servis ialah tukar minyak hitam xkan 4 tahun tak tukar2 minya hitam.?

  12. Assalamualaikum….full overhaul untuk perdana sei brape kos nya dan untuk restore enjin pulak berapa harganya?tertarik dengan cara kerja saudara…

    • waalaikumsalam
      kene tengok keadaan kereta dulu baru kita tahu anggaran kos tq

  13. Salam Abg Mat, saya baru je ambik Alfa Romeo model 146, tahun 1996. Enjin Boxer 1.7. Kereta tak de masalah- tuan lama jaga dengan cermat. Cuma sebagai pengguna baru saya nak maintain kereta tu sebaiknya. Jadi cadang2 nak buat 2 benda: Top overhaul dan tukar belting (termasuk timing Belt) dan engine mounting. Agak2 berapa kos semuanya ye.

    • wasalam
      sy belum pernah lg repair kereta ni jd harga barang kurang tahu dan juga kos lain2..tq

  14. Insyallah tentang barang saya boleh dapatkan di Jalan Ipoh,KL. Ada dua specialist yg supply barang2 OEM ni dan saya tahu harga barang mahal sikit sbb tak byk kereta ni di Malaysia. Cuma saya nak abg Mat yang buat engine ni sbb saya tgk detail betul kerja yang dah dibuat.

    • insya allah jika nak buat itu bukan halangan sy boleh buat seperti engine2 lain juga,kira kita buat overhaul dan restore sekali macam baru kelaur kilang pasti cantek

  15. Kereta vios mahu pasang turbo macam mana enjin boleh tahankah.

    • sy tidak pandai dlm bidang turbo tq

  16. Salam bos.kete waja 4g18p sye mcm minyak makan ade kuat skit.ade yg kate compression dah lari.so camno nk setelkan mslh ni? Kene buat top overhaul or full or buat mende laen? Ongkos brape plaks? Tq

  17. salam…kereta naza sutera…enjin overhaul,agak2 cost nk repair berapa?

    • wasalam mungkin 2k

  18. boleh tak buat enjin espri 1.0 carburator tukar ke injection….berapa kos utk buat??

    • sy bukan org yg sesuai untuk buat itu.tq

  19. Salam.saya ucapkan tahniah ats usaha encik mat membantu madalah pengguna kereta.saya lihat en mat sabar n tekun menjawab setiap soalan sedangkan mereka belum tentu menjadi pelanggan en mat.saya pandang tinggi kesabaran en mat ini yg pd saya sukar ditemui pd mana2 pomen
    Tahniah sekali lg en mat.semoga tuan berjaya dgn penuh berkat Allah Taala dlm bidang tuan.kepada penyoal hara buat research dr sumber lain terlebih dahulu.sbb sy tgk ade soalan yg terlalu basic.kesian en mat nak jawab byk2 soalan
    . 🙂

    • wasalam
      terima kasih atas comment,sokongan dan juga pujian.mudahan Allah merahmati kita semua aminn

      biasa la En walau mereka (pembaca blog saya) bertanya kan basic insya allah saya akan jawab juga hanya saya akan jawab mengikut soalan yg di tujukan pd sy,jika soalan tu betul dan tepat maka dia akan dapat jawaban dr sy.jika soalan tu merapu tak masuk akak,atau hanya hendak mengambil kesempatan org ni mungkin tidak akan dapat jawaban dr sy.

      di sini sy wujud kan blog ini untuk sy mencari rezki yg halal disamping itu sy nak kongsikan pengalaman ape yg sy tahu berkenaan dng kereta,dan saya merasakan Allah telah menambah kan ilmu sy setiap kali sy memberikan nya kepada org lain walau pun sedikit jumlah nya,

      blog blog lain selalu nya tidak memberikan kebebasan berkomen di laman mereka kerana mereka rasa akan menyusahkan mereka.

  20. kalau kerete daihatsu charade nak overhaul agak2 kos berapa?
    sebab problem sy kerete susah nak idop..kdg2 idop kdg2 tak..lepas tu taleh nak tekan minyak smpi abes..kalau tak die mati..n kdg2 ms awal2 idop tu enjin mcm semput…itu kene top overhaul ke full overhaul? agak2 kos berapa?

    • tak semestinya kene overhaul.mungkin carb problem baik check dulu

  21. salam bos….saya pnye van rusa, air slalu abes la…pastu kalo start, air loncat keluar. kene buat top overhaul ke? agak2 berapa kos?
    time kasih.

    • wasalam mau check dulu bos baru tau tq

      • slm…kalau restore engine wira 4g93 DOHC bepe kos dan bepe hr leh siap…engine dh asap putih

      • wasalam lbih kurang 6k masa dua bulan

  22. ok….kalau full overhaul wira 4g93 DOHC tmsk tukar clutch….clutch pe yg elok utk pemanduan biasa.

  23. salam…saya ada saga 1.5 orion 8 valve, guna gearbox mitsubishi gallabt 1.6, kalau saya nk buat engine restoration agak2 berapa?

    • wasalam

      bajet 5k

  24. salam bengkel kat mana? ingat nak buat restoration
    kereta saya wira 1.5 auto a/b tahun 97

    • wasalam

      klik dekat perkhidmatan kami dan hubungi motecmat

  25. Askum bro….klu wira 1.3 wat top overhaul brpa kos?…
    Bila bwk 90km/j kete gegar la…nape ek?

    • wasalam top oever haul 800 jer

  26. Assalamualaikum Saudara,
    Untuk Pajero L047 salin enjin dari petrol ke Diesel Turbo.. boleh kah saudara dapatkan half cut? Pakej keseluruhan – harga half cut dan kos pemasangan berapa agaknya..
    TQ..

    • wasalam. halfcut anggaran 7k. upah pasang 2k

  27. As salam tuan Mat,
    Pohon bertanya, Wira 1.6 (A), berapakah bajet restore enjin dan tempoh masa siap? Terima kasih.

    • wasalam. bajet 5k. tempoh tak tentu boleh jadi sebulan dua bulan
      sebab kereta banyak..jd masa agak panjang sy perlukan

  28. salam bro sya nk tnya kalu sya msukkan head 4g15 ke 4g18 rsanya ok x??,sbb nk jadikan twin cam,tq…

    • wasalam. sy xpernak buat lg. sorry kurang arif dlm ini kacuk

  29. salam bro. sy nak tanya. kalo sy nak buat full restoration kat kereta wira 1.6 sy anggaran berapa ye ?

    • wasalam bajet 5k untuk engine bay sahaja

  30. salam..klu nk restore enjin mazda soch carb anggaran berape ye..

    • wasalam mazda model ape ,dan cc berape?dan juga kene lihat keadaan kereta baru kita tahu kos,kerja restore adalah kerja yang memakan kos yang tinggi dan hasil yg memuaskan jadi kita tak boleh nak cakap kos dengan tidak melihat keadaan kereta.

  31. Assalamualaikum. ?
    nk tnya..sy mempunyai kereta naza sutera..bln lps bru top overhaul..lps siap 2hari rosak lagi n masuk bgkel semula ..mekanik ckp cllass plate..pastu selang seminggu trus rosak lg now api pun tiada..kereta sy sadai kat uma setelah kos byk keluar..ingin minta jasa baik cik beri pndapat..wajar sy bikin semula enjin sy atau tukar enjin lain..jika tukarmenjin ape enjin2 yg bole sy pakai..jika bikin semula ape punca masalah api..

    • waalaikumsalam

      kalau api pun takde ada dua sebab yg pertama fuse terbakar.yg kedua fly wheel sensor rosak.kes ni berkaitan dengan ignition sistem kereta ni pandangan saya tak perlu tukar engine serana engine asal nya pun dah bagus cuma sistem feul injection nya berbeza dng kereta lain sehingga ramai yg tak boleh repair.

  32. nak tanya jugak. sy ada wira arwah abah 1.5. mmg dh lama x sentuh. dulu masa kt kg, sy bawak. ok la. sedap bwk. kata kawan arwah abah, wira tu utk import. wallahualam sy x pasti sbb xsempat nk bercerita dgn arwah abah. dh bertahun x sentuh, sekarang mmg x hidup langsung dh. then perasan dekat paip air (radiator eh?) yg time panas x boleh bukak tu, mcm ada leaking. sy rasa enjin tu mcm2 dh problem. sekarang igt nk kasi cantik balik. sentimental value tu. agak2 berapa kos? dan apa yg perlu sy buat? restore enjin ke, overhaul ke? terima kasih

    • untuk kes ini dan juga kos nye saya kene lihat keadaan kereta dulu.tq

  33. salam…kawan pakai keta ford telstar 2.0 cobrator, masalah nye enjin terlampau panas dan teming masalh. byk juga bengkel dah pegi tapi masalah tetap same, kelajuan dia pun drop abis .apekah perlu tukar enjin atau overhll je

    • wasalam kene check keadaan dulu,carb boleh di overhaul.engine pula kene periksa dulu

  34. salam bang.. saya ingi menambah baik kereta saya wira sedan 1.6. so perlu ke buat restoration egin,,?

    • Wasalam kene check cond dulu baru tahu nanti

  35. Salam Brother,

    Saya ada sebuah kancil 850 Manual yang saya ingin buat Restore Engine. Adik ipar saya sayang sungguh kereta ini hinggakan dia hendak simpan sampai bila-bila.

    Boleh saya tahu kos sepenuhnya untuk Restore Engine? Saya mahu pastikan kereta ini selamat digunakan untuk adik ipar saya berulang alik ke KL dari Negeri Sembilan.

    Nasihat dan anggaran Brother amat dihargai….

    Terima Kasih…

    • Wasalam tak perlu buat restore
      Untuk memastikan dia bekerja dng sempurna repair saja balik engine asal dan juga lain2 untuk menyempurnakan kembali keadaan macam standart sedia kala. Dan untuk ini mesti check kenderaan dulu dengan itu baru sy boleh tahu anggaran kos dan juga apa yg perlu dibuat untuk menyempurnakan kereta tersebut

  36. Salam ramdhan.. sy nak tanya pendapat ramadhan apa perbezaan top overhaul dan general overhaul.? apa perkara yang mesti kita tahu samada top dan general overhaul nie mekanik buat dengan baik.? sbb sya nk pastikan kereta saya dibuat dengan baik dan tidak tertipu dengan mekanik yang buat kereta saya tu.. terima kasih..

    • wasalam

      general overhaul adalah korek block dan piston baru dan semua bearing engine akan ditukar,termasuk grand valve dan check semua part dalam engine
      top overhaul buat head saja dan piston ring tukar baru dng conrod bearing

      nak tahu buat elok atau tidak tu tergantung mekanik tu juga,biasanya elok buat.tapi kehalusan seni mungkin takde la.kira buat bg running cantek.

      biasanya yg paling elok tengok sudut kebersihan kerja

  37. Assalamulaikum…
    Bro nk tanya nk bt restore enjin utk camry sxv 10 thn 95…bpa harga…..
    Kos tu termasuk skali utk repair wiring ker??

    • wasalam
      untuk kerete ni kos tinggi sbb toyota part pun lebih mahal cikit dr kereta proton.sy anggaran dalam 7k.
      kalau nak bagus overhaul atau tukar engine yg sama

      masuk 3sgte tak boleh sbb tapak tak sama,

      overhaul maximum 4k

      • Assalam tuan, saya nak bertanya berapa kos untuk top overhaul, full overhaul & restore enjin bagi model volvo xc90 2.5t punya…

  38. Assalam tuan, saya nak bertanya anggaran kos untuk top overhaul, full overhaul & restore enjin bagi model vios 1.5 tahun 2014. Tq

    • wasalam

      tuan hendaklah kita periksa keadaan kenderaan terlebih dahulu untuk memastikan apa yg sepatutnya perlu buat.

      bajet top overhaul dalam 1k

      full dalam 3k

  39. assalamualiakum. saya bercadang nak buat full overhoul dan juga tukar clutch plate utk kereta saya (Nissan B13 tahun 1992). agak2 berapa kos ye? terima kasih tuan.

    • wasalam

      maaf tuan bengkel sy penuh skrg dan masa sy sudahpun sempit kerana sy akan cuti pada awal bulan 12.sy akan cuti sebulan.jadi awal tahun depan akan mula balik kerja2 repair kereta.

      • ok Tuan, selamat bercuti. selalunya du bengkel lain berapa kos nya untuk kereta saya tu

  40. Assalamualaikum tuan, nak buat restoration utk saga 1.3 magma sekali cat engine bay, anggaran berapa kos dan berapa lama boleh siap?

    Saya dok area Rawang….tq

    • wasalam

      anggaran harga untuk restoration engine bay dan engine bajet dalam 4k.masa sebulan lbih kurang

      • Oooo….jika keadaan engine masih ok adakah ia boleh mempengaruhi penurunan harga kos pembikinan itu nanti…
        Adkh proses restoration yg saudara lakukan ini akan buat semua komponen engine kembali spt baru?…

      • saya nk hntar masuk bulan ini, ada kekosongan tak dan ada byran pendahuluan ke?

  41. saya nak taye..kos top overhaul wira auto 1.5 brp yaa?

  42. Salam encik ,,boleh bagi no phone…next time sye nak dtg repair kete kat tempat encik je…kete kancil sye umur dah 10thn…mileage dah 175000..perlu buat overhoul ke? Selain service overhoul nie,,ada buat service biasa2 yg mcm cuci thortle body ? Tukar timang belt? Ada buat Tukar clutch plate juga ke?

  43. Hai bro,nak tanyer berapakah cost utk buat overhaul bagi enjin wira diesel.,tq bro..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s