toyota corolla seg top overhaul

Assalamualaikum kepada pembaca blog saya,dalam page ini sy nak cerita pasal toyota seg top overhaul,berikut adalah gambar engine seg tersebut
DSC_0854

 

DSC_0855

 

 

ini adalah keadaan dalam engine

DSC_0856

 

DSC_0891

 

 

DSC_0859

 

DSC_0858

 

DSC_0857

 

DSC_0864

 

 

cerita ini sy singkatkan sahaja,biar gambar yg bercerita

jika anda berminat dng kerja sy ini anda boleh komen untuk sebarang soalan atau call sy at 0172601852

 

tq

 

 

jika

 

 

 

24 Comments

  1. Soalan:
    1)Kos top overhaul
    2)Kos full overhaul (maksimum)

    • jawaban
      1)800-1000
      2)1500-2000

      all cost is mengikut keadaan engine dan berapa part yg harus ditukar untuk sempurnakan engine

      • kalau kancil sama juga ke rate?

  2. 1. sy bru wat top overhaul enjin blacktop 20v (kua asap, valve bengkok), tp xspi 6bulan (kreta jarang bergerak -+ 1minggu 1xbergerak) asap putih kua lg n de bunyi y agak kasar pd enjin…pe puncenye??

    2. pendapant tentang kegunaan dr. carbon (pembersih karbon)…berbaloi @ tidak?? kos rm90

    • Wasalam
      Dalam kes ni kene check dulu sbb banyak kemungkinan.

      No 2 no comment.

  3. apa tujuan top overhaul??? tak tau ape pasal keta

    • biasanya top overhaul ambik masa y lama tak???

      • Seminggu

    • sila baca pada blog post

      • salam. saya call tak dpt katanya di luar kawasan. email pn tendang balik. boleh bg contact sy nak hantar kereta. terima kasih. 017-319 9086

      • wasalam

        saya memang berada diluar kawasan sekarang mohon maaf di atas kesulitan ini,dimana saya sendiri ada hal penting. sekarang dibengkel ayah sy yang jaga dng itu jika nak hantar kereta baik jumpa ayah saya terus dibengkel atau tunggu sy balik hujung bulan ini terima kasih

      • Blh bagi no phone ayah en ramadhan..

  4. assalam..nak recover balik ke 70 wagon boleh tak kol saya 0197270050..

    • wasalam

      maaf tuan sy hanya buat engine saja.body work tak buat

  5. Salam bro, Top overhaul utk satria neo 1.6(A) campro engine 2009, brapa cost total, barang skali labour?range standard price brapa eh?

    • Wasalam belum pernah sy bikin lagi engine ni susah nak anggarkan harga.sorry ye

  6. salam… encik ada jual lampu spotlight kembara tak? berapa RM ye kalau ada? sebab dah lame mencari

    • wasalam tak de tail light belakang ada stu set camy punye

  7. Salam bro..nk tanya skit…aritu seg ak mati tiba2 mse tngah speeding kt higway,ak tengok temp still normal…bila brhenti cek hos radiator pecah…pastu datang sorang pomen higway,die cek n try start enjin xleh hidup…die ckap klu enjin xleh hdup mknany gasket da terbakar,air da masuk dalam piston kne wat top overhaul…betul ke?tp ak tngok temp still normal sblum brhnti,xkan da trbakar…

    • wasalam

      kene check dulu bro baru tahu gasket bakar ke tidak,sy bukan boleh nampak keadaan itu sekarang,boleh jadi terbakar boleh jadi tidak.

  8. salam cip…saya pakai enjin 4g92 sohc..head sdh tukar pakai 16 valve dohc mitsubishi twin cam..bunyi tepet selalu saja bunyi..kadang hilang bunyi tu.. saya nak tahu apa yang perlu untuk menghilangkan bunyi tu..baru2 ni sy bt top overhaul kat satu bngkel kat gua musang sbb enjin masuk air..panas gasket putus,,lepas siap saja overhaul baru pakai sebulan bunyi tepet da timbul..

    • wasalam

      tukar hidraulic valve lifter ada yg dah rosak tu

  9. Salam…saya nak tanya, saya buat overhaul sendiri, tools cukup tapi ilmu yg tak berapa cukup…antara soalan saya:

    1) chemicle apa abg pakai untuk cuci head and block kasi kilat macam dalam gamba? hanya pakai waterjet?

    2) saya tembak gearbox yg terdedah bahagian driveshaft and clutch plate menggunakan water jet, adakah akan timbul masalah pada gearbox sebab air masuk…apakah cara untuk drain air or minyak dalam gearbox tu…untuk pengetahuan saya pakai engine toyota corolla se 4af.

    • wasalam

      kalau masuk cikit dalam gearbox no problrm.tapi klau masuk banyak akan karat.

      cemical tu aga jual di sungai buloh


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s