toyota camry sxv10 top overhaul

Assalamualaikum kepada pembaca blog motecmat,dalam page ini cerita saya adalah top overhaul toyota camry sxv10 engine 5s 2.2 auto.

ini lah gambar kereta nya

DSC_0885 (1)

sedikit cerita berkenaan keadaan kereta camry ni,kereta ni gearbox rosak reverse tak boleh,dan di bawah leaking banyak maklum lah kereta dah lama,dengan ini omner mintak saya tukarkan gearbox dan top overhaul engine dan juga tukar piston ring sekali.

jom lihat gambar seterusnya

DSC_0886

ini adalah gambar dimana saya baru saja buka valve cover,engine sangat berkerak dan kotor.

DSC_0891

ini keadaan piston nya,saya dapati piston ring ada yg jem menyebabkan compression rendah pada keadaan sekarang jd sebab ini jika anda top overhaul engine di bengkel saya piston ring wajib tukar.

DSC_0889

kereta camry sxv10 rupanya ada sistem vvti dalam engine.tp keadaan nya agak menyedihkan tp tidak mengapa saya akan bersihkan nya seperti sediakala insya allah.

DSC_0892

DSC_0895

engine dng gearbox dah pun di cabut keluar dari kereta,masalah adalah gearbox tak boleh buka asing mesti cabut engine sekali jd sy terpaksa buat macam ni dan juga kene tukar oil seal fly wheel dan torque converter gearbox.ini semua sy lakukan untuk kesejahteraan engine ni supaya dia tiada leaking.

DSC_0896

DSC_0897

inilah keadaan engine disebelah belakang dan juga depan.

DSC_0898

sekarang piston sy dah pun cuci dan juga seterusnya gambar sy akan uploadkan

DSC_0898 DSC_0902

ini adalah vvti sistem yg anda lihat di atas yg hitam legam skrg bersih seperti sedia kala

DSC_0904

skrg sy nak pasang pada engine balik ini vvti sistem

DSC_0909

DSC_0911

skrg engine block and gearbox sedia untuk di pasang balik

DSC_0912

ini adalah sesi bersihkan semua lubang srcew untuk mudahkan pasang nanti dan juga selamat supaya tak lose atau patah

DSC_0913

DSC_0907

engine bay dah di cuci

DSC_0905 DSC_0906

gantian fly wheel oil seal dah siap.

\

kereta masih dalam proses baik pulih dan post ini akan sy sempurnakan dalam masa terdekat ini

9 Comments

  1. assalamualaikum saudara,
    adakah mungkin kereta nissan b11 convert ke engine sr20de?
    atau saudara ada cadangan engine yg lebih baik?
    minat kereta b11 tp mahu upgrade enginenya

    • waalaikumsalam
      masuk engine sr16 neo vvl pun dah cukup.sr20 pun boleh juga.

  2. salam ramadhan, saya ada kereta model seperti post yang awak buat.. kereta dah lama parking kat garaj..masalah saya kalau saya nak buat balik kat awak berapa agak2 kos?

    • wasalam
      kalau nak buat balik tu kos kene pastikan keadaan kenderaan dulu,engine complete boleh dapat dalam 3k siap gearbox.kalau kereta tersadai lama mesti tau dulu sejarah dia apa,adakah rosak teruk dulu simpan,atau masa simpan elok,

  3. salam en ramadhan, kereta saya waja thn 2002. keluar asap putih, makan minyak hitam…ada semput-semput pulak. Tukar valve seal saje ke atau kena top overhaul?. boleh bawak setakat 80 ke 90 km je

    • wasalam
      kalau nak sempurna dan cantek maka top overhaul jawaban nya.

  4. salam, sy nk tnya, tuan bt tak kereta kancil.. sy cadang nk bt top overhaul/restore keta tue.. atau boleh ker tukar ker engine kelisa? anggaran kos bapa yer?

    • wasalam

      top overhaul 700 saja kalau tukar engine bajet 2k lebih kurang tengok mana pilihan engine.

      • maaf nk tanya sya kurang arif pasal keta.. top overhaul dan full over haul ada beza ker? kalo beza full overhaul brapa? sbb kalau boleh nk enjin mcm baru


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s