Daihatsu Aura G100 overhaul dah restore engine

Assalamualaikum kepada pembaca blog motecmat,didalam laman ini saya hendak menulis satu cerita baru dimana saya buat overhaul dan restore kereta lama lama seperti kereta ini Daihatsu Charade Aura G100

ini adalah keadaan kereta ini separuh perjalanan saya restore

44 Comments

  1. a’kum bang. cantik lah block tu, dari maner nk order? sbb saya tengah dlm process utk restore charade aura jugak lah bang… Terima Kasih.. Salam dari Kuching, Sarawak.

    • wasalm…block tu asal punyer…bersih kan balik jer

  2. salam boh…lau nk top overhaul enjin detomaso HD-EG bpo yer?

    • anggaran dalam 1k tq

  3. assalammualaikum..
    sy nk tanya kalau charade aura g100 1000cc nk swap engin 1.3 detomaso, agak2 bape kos bdget….

    • wasalam..
      susah nak cakap mintak maaf sekrang harga engine mahal…so tak tahu nak aggarkan barapa….tq

  4. bang cek mat. sy skurg dlm proses upgrade engine charade espri g202 1000 cc cadangan engine cek mat engine ape sesuai?
    yg sy nampak starlet 4e! kebest annye engine ni power,,kalu xbestnye engine ni ape pulak?

    1 lagi memang xbleh ke masuk engine detomaso 1.6cc? xleps jpj ke?

    cek mat penye service bagos lah sy follow blog da lame hari ni baru brani besiara sbb baru beli keta ni gegge
    camner bang?

    • boleh juga masuk 4e dan juga deto,,tapi cari 1.3 sahaja kalau boleh dari daihatsu senang nak endorse, cari 1.3
      tq folowing my blog

  5. salam encik motecmat,saye bercadang hendak membeli charade hc-e atau detomaso,soalan saye adekah enjin2 masih terdapat sparepart?kos untuk full overhaul?saye twryarik dengan hasil kerja encik..

    • wasalam,
      spare part ada jng risau,cuma nak letak satu kos untuk overhaul enjin kene tengok keadaan kereta terlebih dahulu kemudian baru kita tahu,tq

  6. salam bos nak tanya harga enjin untuk kancil apa yang paling sesuai l2s ke l5

    • berapa kos tukar dan pemasangan dan dimana lokasi bos

      • sy belum pernah buat lgi kos kurang tahu,baik cari dalam mudah.com mereka ada menyediakan jual dan pasang sekali.tq

    • wasalam

      masuk l5 4 cilinder DOHC 660 cc enjin ni timing chain jd maintenace rendah cikit lagi pula dia 4 cilinder so lg stabel.

  7. Salam Bro, Kalau buat top overhaul untuk proton Isawara Aeroback enjin 4g13. lagi satu yg nie jarang berlaku tapi kadang2..bila tgh bawak gear 5 enjin semput pastu mati..yg nie sebab apa. karburetaor atau nak kena tukar cable plug dgn ditributor.

    • wasalam top overhaul 800 jer.

      pasal mati tu mungkin didtributor,lain2 kene check dulu

  8. salam…kereta naza sutera..kalau nk full overhaul berapa??

    • wasalam belum pernah buat jd harga part tak tahu,tq

  9. saya ada masalah dengan gearbox auto saya.saya pkai engine hc-e gearbox ada masa engage ada masa tak engage.bende ni jadi selepas overhaul enjin,,wiring da check,smue ok,,harap motecmat boleh bantu sebab da serabut sangat kepala ni

    • kes macam ni kene check dulu kene pstikan dulu apa yg problem baru kita buat pilihan mungkin kene tukar gearbox mungkin tidak…

  10. Encik,
    Nak tanya sikit. Saya dah 10 tahun pakai aura 1.0 carburator,manual dan tak dah power steering, dah overhaul 2 kali. Tapi engine lepas overhaul juga bersuara “gek, gek, gek gek”, boleh tau problem apa boleh hilang kan bunyi tu? Kalau tular engine espri ada kah lebih baik? Tapi engine susah nak cari kat seremban. Boleh beri sikit comment?

    • kalau you ada bajet baik you tukar engine to 1.3 tp engine mau cri complete susah cikit,
      engine asal tu memang bising cikit,sebab kalau mau bikin betul2 tak bising kos banyak tinggi banyak barang mau tukar dan harga barang mahal cikit engine ni,kalau overhaul gear plastic dekat crank shaft mau tukar sekali dan juga rantai dan spoket oil pump,dan juga head kene check roker arm sebab dia selalu cpet rosak

      • halfcut harga tak menentu kadang2 ada yg jual 2.5k,3.5k pun ade,so tak sure sangat harga betul nyer berapa lingkungan tu lebih kurang,yup ada power stering dashboard boleh masuk tp kene ubah suai cikit

      • Terima kasih bang… comment u bagus untuk saya… kalau dapat kan budget, akan tukar kan engin.. tks.

  11. salam.. Sy nk pendapat abg, sy pkai aura 1.3 carb. Niat nk tukar enjin.. Apa yg sesuai? Nk pkai injection plak.. Bajet 4k – 5k complete siap pasang..

    • repair aje engine lama carbpun ok juga injection kos tingi lagi banyak urusan lagi…kalau saya engine yang dah sedia aada tu saya akan buat bagi sempurna balik

      • Mcm tu.. Sy pn pikir nk repair enjin lama je.. Cuma enjin gegar sbb mounting dh pecah.. Pastu ada licking byk kwsn.. Nnt abg tlg tgk mn yg perlu repair..Klu blh nk hntr bengkel abg.. Blh bagi direction & contact number.

  12. Assalamualaikum bang,

    Saya ingin mendapatkan steering box utk kereta daihatsu aura g100.. Kalo blh dgn mohon jasa abg, tahu mana nk dpt?

    • wasalam

      maaf stok takde banyak susah mau cari,,,

      • kalo bgitu, ada cara lain tak?

  13. Salam bang,sy bru blajr main kete,skunk ni ad aura g100,sy cdang nk tkr clutch n gasket,clutch ap yg sy ptt pkai n kos nya brape bang?

    • wasalam standrt cluct sahaja sy rekemen

      • Hrga clutch biasa brape bang,kwn sy ckp nk lbih baik msuk clutch exedy 3kki tp sy xtau hrga,

  14. salam bro kasi promote barang charade ko kat sini https://www.facebook.com/pages/Car-Accessories-Parts-G100G200/139578639466849?ref=hl tqvm harap terjual

  15. Assalam,bro sya baru tukar injin G100 saya ke injin espri 1000cc,nak tanya minyak injin mana yg sesuai ngan injin nii

    • waslaam 10/30 sam dng minyak kancil

  16. Assalami Bro saya ada masalah engine G100 saya tak nak hidup. Wireman dah check dan baik pulih mana yang dia fikir baik. Battery baru saya dah beli bila start cranking ada. Tapi macam minyak tak masuk carburator atau pun spark plug tak bakarkan petrol. Dah 3 foreman cek semua angkat tangan. Ada nasihat yang baik dari Bro.

    • wasalam

      ada tak check distributor firing order betul,kemudian contac point dalam keadaan elok dan setting betul.dan juga chec spark plug ada api.patut boleh hidup

      • Nnti saya cuba cek smua apa yg Abg suruh buat.. Trima kasih bang.. Assalamualaikum

  17. salam, pertanyaan bro, kalau nak restore enjin charade aura CB70 turbo GTTi berapa kosnya

    • wasalam bajet 4k

  18. salam bro berapa bajet yg diperlukan utk proses restoration enjin type cb70 turbo charade aura

    • wasalam
      terus terang engine ni sy belum pernah buat jadi harga spare part sy tak tahu,cuma untuk setiap satu project restore caj upah adalah 2k


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s