Hyundai Gets stater servis

Salam sejahtera kepada pembaca blog motecmat,saya ingin menulis sedikit pasal stater motor Hyundai Gets,sebenarnya hampir kesemua stater moter berfungsi sama pada semua jenis kereta pada zaman ini,tetapi pada masa ini kebetulan Hyundai pulak yg datang,so lukcy la Hyundai ini.sy tahu diluar sana tak semua orang mahu servis stater motor sebab lagi senang tukar jer….

 

bila kita servis stater motor kita perlu menggosok sedikit carbon brush seperti dalam gambar ini,supaya connection antara carbon dengan shaft ini sempurna,jika tak sempurna boleh membuat stater tidak ada power untuk pusingkan engine bila start,atau tidak akan berfungsi sama sekali,

dah pun siap,bila servis kene check semua part dalam starter macam bearing,carbon magnet bersih,semua la kene bersihkan dan betul kan balik. yg leceh nya nak buka dari kereta.

saya caj owner kereta ini 80 untuk servis stater..

 

11 Comments

  1. Salam,
    Nak tye sy ada van ford transit 2.5di diesel punye, selalu bile start enjin agak susah, kena crank lama dan tekan pedal minyak baru hidup, agak2 apa masaalah dia ye? Sy baru tukar bateri baru psl bateri sebelum ni dah kong, adakah starter kena servis? Atau apa yer? Alternator?? Sy risau nnt bateri akan kong lagi.
    Terima kasih

    • wasalam.
      kene check glow plug,kemudian diesel injector mungkin kene srevis

      • Hmmm…ford transit tak pakai glow plug…kalau hantar kat motecmat untuk servis diesel injector 4 batang berapa caj?? Berapa lama kena tunggu ye?? Sy kat shah alam jer.

      • injector servis kene hantar specialis diesel engine,saya tak ada machine tu untuk servis injector diesel….biasa nya saya akan buka dan hantar tempat servis.,pastu pasang balik la.harga saya pun tak tahu sebab dah lama tak repair engine diesel.

  2. Salam saya nik

    Ingin bertanya kalau radiator bercampur minyak apa masalahnya,sedangkan top overheaul dah di buat…..harap dapat membantu…terima kasih

    • wasalam….gasket head bocor…atau pun liner bocor

  3. As Salam Bro…
    Nak tanya skit. Saya ada keta Hyundai Getz 1.6(A)… Problem dia masa tekan minyak dari low gear ke high gear engine bergegar la.. agak2 apa masalah dia yer.. minyak gear ok je…xde kurang plak..
    Terima kasih

    • wasalam mungkin engine maunting mungkin juga drive shaft

  4. SALAM, SAYA NAK TANYA, MINYAK HITAM JENIS APA YANG SESUAI UNTUK HYUNDAI GETZ ??

    • pakai 15w 40

  5. Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

    Maaf, lama tidak kunjungi page ini.

    Alhamdullilah saya kini telah buka kedai tayar di Sentul, kepada sahabat-sahabat nak cari tayar murah-murah, overhoul, masalah aircond, sila kunjungi kedai saya.

    PB Maju Automotif
    780 Jln sentul KL.
    (berhampiran farmasi Health Lane)

    InshaAllah harga kita boleh bincang, yang penting saya boleh membantu dan berniaga secara halal.

    Apa-apa hal call nombor nombor tetap saya 0166585716. WhatApp pun dah boleh. No 0196264572 dah tak guna yer.

    Tq


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s