Daihatsu Charade Aura CX

Assalamualaikum

Terima kasih kerana baca blog saya….

dalam post ini sy ingin menceritakan satu kerja Halfcut yaitu convert Daihatsu Aura CX kepada Daihatsu Aura G200…

ade sedikit lain dalam hal engine maunting.sebab engine halfcut 1600 cc empat cylinder sohc 16 valve EFI.

so ini adalah gambar halfcut

ini adalah engine original dia….tiga cilynder 850 cc sohc carb.engine lama tak ada masalah lansung.semua berjalan cantik…cuma takder power stering dan manual gear.

lepastu bila start pagi kene tarik choke.

so itu sebab owner mahukan teknologi yg lebih bagus lagi..ade power stering,auto,injection.

engine pun sudah bawak turun…semua part sudah di buka..cuma dashboard aje yg belum dubuka….mari kita lihat dashboard original.

cantik juga dashboard dia…..

tapi sy akan pasang halfcut punyer..halfcut lagi lawa lg ada nampak sport cikit..

untuk masa ini engine mauting semua dah pun dibuat..

engine pun sudah duduk dalam kereta dah…

inilah rupa engine bila semua dah dipasang…….

140 Comments

  1. Aku ada pakai charade lama G11..dashboard kereta apa boleh masuk Charade G11.tq

    • toyota starlet pun boleh….tengok pemasangan jer……

  2. salam,
    saya berhajat utk menukar enjin daihatsu aura saya,
    saya berminat utk masukkan enjin 1.3 daihatsu charade efi kedalam kereta saya.boleh saudara beri tahu berapa harga? dan saya ada dengar bahawa enjin standard kembara boleh dimasukkan ke dalam daihatsu aura,benarkah?kalau benar berapa lak kos utk itu?
    harap saudara jawab,kerana hampir setengah tahun saya mencari kedai yg sesuai.

    • wasalam
      engine 1.3 itu engine espri,atau detomaso 1.6.
      kos kesemuanya lebih kurang 6000

      kene beli halfcut.

      maaf sy ada kat luar negara buat masa ini….saya akan balik dalam 2 minggu ini.
      kalau nak datang bengkel sy bg tau dulu….terima kasih kerana comment

      • saya ingin menjual kereta Daihatsu Charade Aura saya tahun 1991,merah,enjin convert dari 1.0 ke 1.6,otomatik dan powersteering.ada offer? danial.aimman@yahoo.com

    • wasalam
      cari aje halfcut daihatsu aura espri 1.300 cc.
      tp maunting kene buat semua lepastu ada kene welding modify cikit2..
      kalau nak sy boleh buat…tp kereta modify ken faham2 la.dia bukan semual jadi macam kilang.aka ade kecacatan cikit,mungkin ada lubang bla dasboard lain dipasang
      tp perjalanan dijamin sedap.cuma mata memandang aje setengah tempat kurang cantik….
      kos dalam 4000 lebih kurang

      • salam bro.. ape beza kissa dn espri 1.3??

      • kene tengok engine baru tahu beza

  3. Saya nak buat balik kete suzuki swift tahun 91 engine g10.. nak carik g13b ..agak2 ader tak.. dan cos nya agak2 berapa?

    • halfcut sy rasa ada,tp harga sy tak tau,dan mungkin mahal cikit halfcut dia pasal jarang org cari,,,,,mungkin area rawang sungai coh ada halfcut tu…
      upah pasang sy ambek 1200,lain2 ditanggung owner kereta,thansk for comment….tp engine lama ape masalah…..?

      • tima kasih .. enjin lama x der masalah.. cuma kurang power … kalau enjin g13b power skit twin cam.. gti.. tu jer.. aper2 pun tq… sye cuba carik laa… kalau dpat .. sbb tgk ramai da tukar enjin.. tu yg teringin ..tu..

  4. salam, sy ader aura gear 4 asyik tendang balik je… bpe kos klu nak tkr gigi gear 4 ni erk???? klu p tkr gearbox 5-speed plak bpe harge???

    • gera box dah problem la tu….

      sy ada gearbox 5 speed. harga siap pasang 500….

  5. Salam

    Saya ada pakai charade aura. Lately, engine dia gegar teruk gila. Pomen kata mungkin ada problem dengan rod.

    So nak tanya, kalau buat overhaul boleh ok balik kah?

    Kalau tukar engine ke 1.3 macam di atas berapa pulak harganya?

    • kalau buat overhaul mesti la ok balik….
      kalau tukar engine 1.3 kos dalam 4500 siap pasang pasal kene beli half cut
      tp kalau over haul kos dalam 2000 jer siap barang dan upah pasang.

  6. salam,

    kalau espri masuk enjin nissan neo 1.6 boleh x?

    bagaimana cara pamasangannya….?

    pernah x orang buat…..?

    klu enjin ag86 boleh masuk x?

    • wasalam…pertama kene ukur ruang dalam engine sama tak…..tp puspakom mesti tak lulus.
      cadangan sy masuk deto je 1.6 itu pun dah power ape…..nak masuk engine ape pun boleh asalkan ruang engine sama…pasal cara pasang tergantung pada pomen la macam mana dia nak buat braket semua.

      • kalau masuk deto 1.6 puspakom lulus ke?

      • lulus…..tp kene daftar dulu kat puspakom kemudian kene pasang dengan selamat….cuma road tex mahal

  7. Salam;
    Sayapun bercadang nak pasang engine…boleh bg email dak…nih email saya mohaiyedin@yahoo.com….

  8. Salam Tuan. Saya ada Fiat Punto Selecta auto 1,242cc tahun 1996 nak tukar enjin & gearbox kepada Starlet 4E atau sewaktu dengannya sebab gearbox bermasalah dan kos dia agak tinggi. Bagaimana nak contact Tuan dan berapa kos keseluruhan utk buat convert tu? Saya tinggal di Setapak. TQ

    • wasalam…..call sy di 0172601852 kos untuk convert kene tengok kereta dahulu…..cadangan saya tanya puspakom dulu boleh tak convert kereta ini masuk engine toyota….mintak satu surat yg bahwa pupakom membenarkan convert,,,,atau pun ape syarat2 supaya puspakom lulus nanti……?

  9. salam..!!
    kalau daihatsu g11 nk masuk 1.6 espri boleh x….?
    byk x kene mody engine mounting die….?
    mcm mne dgn dashboard die plk…?

    • saya rasa tak boleh masuk la..espri besar blok dia…..kalau masuk engine kancil l500 turbo mungkin boleh….dasboard kalau espri tak muat asa nyer….tak boleh masuk la espri to g11 espri to g100 boleh…

  10. salam…
    saya nk tny…saya br beli charade aura g100..enjin bergegar ble dimatikan..ape punce die ?

    • wasalam setting engine tak betul,atau pun tuning tak kene

      • owh..bengkel kat mana ye?

      • bengkel saya dekat kampung kubu gajah sg buloh selangor

      • gajah bpe?..umah saya gajah 10

      • gajah 3 jer dkat sgt la…hehe

      • i2 la..hehe,,,xpe sng2 nnt sy pegi kdai abg,,sy slalu nmpak kete abg…

      • kalau masuk engine starlet mungkin bole lepas,tapi baik pergi jpj dulu mintak surat…

      • kalo msok enjin starlet bleh lpas ke nk endorse
        ?

  11. aura cs 1,0 cc..engin nya ada masaalah saya nak tukar ingin 1.0 cc juga tapi injetion..ingin apa yang sesuai viva boleh tak..atau maivy..

    • masuk engine kancil turbo la tp cari 1000 cc punyer, viva xsesuai la, atau pun cari gti punyer engine 1.0 DOHC injection, mivy 1.3,

      • ok thank bro

  12. salam boss…
    kalu dashboard espri@deto bleyh masuk charade aura G100 x??
    Cari kat halfcut kahh??

    • boleh masuk tp kene ubah suai cikit dan buat braket,,,air cond blower kene ikut deto punyer…banyak hal nak buat keje ini kecuali beli halfcut…baru complit….

      • boss,brang halfcut 4Estarlet per lagi yg bleyh msok ngan charade aura G100 selain enjin??~~(xreti sgat bab2 nk sedut msok halfcut ni) hehehe… šŸ™‚

  13. salam..enjin aura 1.3 blh ngam x kt charade g11?

    • wasalam tak boleh ngam kene modify mungkin puspakom tak lulus nanti

  14. Bro,

    Dah overhaul head 2 minggu lepas. Tukar gasket set, skim head, grind valve (satu ada bocor), tukar minyak itam , filter. kene RM825.

    baru pasang water temp meter prevention untuk overheat lain kali. Buzzer + light

    • so kereta dah ok la makna nya…tahniah la….

  15. nk tnye charade aura g100 blh msk halfcut g200 1.6 x?

    • boleh tp bnyak la kerja nak ubah suai….

  16. berapa enjin 16 valve charade aura

    • kalau halfcut dibawah 3000.00

  17. Nk tanye halfcut engine ap yang pnp msk dekat daihatsu aura G100?

    • toyota starlet turbo,deto maso,espri…….

      • oo.. klu deto maso xleh lulus sbb 1.6kn?
        klu hafcut daihatsu aura g100 1.3 pn kene ubah mauting ke?

      • kene tengok keadaan…..

  18. salam…saya dah beli sebiji charade aura yg dah siap masuk enjin 4E…masalahnye kereta ni tak boleh buat u turn….tayar sangkut kat body bila stereng pusing habis…boleh terangkan ape sebab jadi camni dan camne nak setelkan masalah ni…thanks bro

    • wasalam…pakai tayar lebar sgt….cuba pakai tayar size yg sesuai….mesti tak kene….

      • tayar 185 60 R14…..ade org kate sebab pakai lower arm 4E …boleh jadi ke? .saya pon tak tau sama ada skrg ni lower arm 4E ataupon aura…..ikut pengalaman bro camane bro buat masa aura masuk enjin 4E

      • owh camtu pulak…..erm saya tak pernah lagi dpt project masuk 4e,,sy buat dulu masuk detomaso..arm sy pakai balik aura punyer…

  19. salam nak taya la berapa harga top cap engine 16 valve 1.3

    sebab saya yer ade creck la @ dia boleh welding

    • wasalam..
      tak pasti pasal jarang tukar….so mintak maaf sy tak tahu harga sebab barang tak ada kat tangan sy…terima kasih atas comment

  20. Aslkm…

    Nk tnye ckit. saya ni bru siap mengubahsuai enjin kereta chadare g100 kepada enjin g200 1.6cc (detomaso)…tetapi masalahnya bila enjin kereta sudah dihidupkan tekan padel minyak dan bila lepas padel minyak, enjin akan mati boleh tolong bg pendapat tak apa masalah yang berlaku ni? sya dh chek wayaring semua ok.

    • erm….macam mane sy nak tahu…..mungkin ada benda lain yg tak pasang betul…..grounding wire semua ok tak…kemudian feul pump camne….map sensor /…bnyk la benda……kene check dulu la….

      • klu fuel pam boleh jd ker?

  21. Salam.
    Aura G100 sy skrg ni. bila bwk dlm 100km/h, keta mula bergegar. ada yg kata kemungkinan mslh mounting n balancing. Lagi satu carb bila main minyak tak pancut minyak ikut nozzle. Carb sumbat @ fuel pump maslh?.Minta pandangan utk maslh 1 dan 2 serta anggaran kos repair.Terima kasih.

    • wasalam…..kes macam ini saya kene tengok keadaan kereta dulu la tuan…sebab kalau dah bnyak barang tukar tp x jadi juga makna nya memang saya kene tengok keter dulu…kalau tuan berminat dengan kerja saya maka tuan harus datang ke bengkel kereta saya…tq

  22. turbo kaberetar da x?
    monifold tk kaberetar ada tp siput turbo ap erk bley pakai?

    • tak ada…..

  23. nak tnye la brpe hrge 4 bji injector cahared detamaso?

    • erm…tak pernah beli dan tak pernah jual….sorry ea

  24. as salam. saya ade charade g11 lampu petak tu. boleh x convert jadi g11 cateye?. dashboard ape ye sesuai dan senang pasang kat g11? engine pula, engine ape ye yang sesuai dan diluluskan puspakom?

    • kalau nak pasang engine beli engine daihatsu mira 1000 cc injection dohc.. kalau cc sama mesti boleh.dashboard sy tak tahu…..mungkin toyota starlet punyer boleh…

  25. Asalamualaikum bang sya bar beli daihatsu aura td….engine stdard tp problem dia masuk gear je Ada bunyi…. gear 4 n 5ok… so kalu repair agak2 berapa ye…….. lagi stu kalu tkar enjin mana lagi baik… tuk sng dpt spare part DLL… engine biasa2 pun xpe… kereta wat modal CR rezeki…..

    • wasalam…kene tengok kereta dulu dan test drive baru lah saya tahu ape bunyi nya dan ape yang patut di betulkan….pakai engine standart saja..tukar engine kos mahal…/.

  26. Bro, td ada pegi bengkel kreta area smbn… ni list yg dia kata kena tkar

    lower arm kiri, kanan
    stereng box
    drive shaft
    absorber dpan
    bush arm
    stablizer bush
    + caj pomen
    total RM 1800

  27. Total kos berapa buat ni. trgin gak buat aura cx saya

    • sila bawak kereta dan kita bincang didpan kereta.tq

  28. boleh ke EFI HD deto 1.6 gune kt HC 1.3 kissa?

  29. salam… nk tanye, enjin kelisa boleh masuk aura g100? atau gearbox auto model apa yg boleh ngam dgn enjin standard? tq

    • boleh cuma kene buat tapak la…apa kata masuk engine my vy k3..1.3 lagi elok……

      • Salam abg mat, nak tanye sikit boleh
        Saya ade chrade aura cx ,kete saye ade masaalah temperature slalu naik lah , ape masalahnye ya.. Sebab bulan lepas baru cuci tangki radiator semua,

        Lagi 1 klw nak tukar enjin berapa kosnya n enjin ape yg sesuai.. T.q

      • wasalam
        tukar engine bajet 5k,kalau overhaul 1.5k lebih kurang

  30. assalam abg mat, saya ada charade g100, baru baru ini ada repair aircond, tp masalahnya kereta jadi macam tak ada pikap. aircond kurang cun sejuk dia..
    problem pada kaburator ke ape?
    sudah tukar plug, distributor dgn contact point,

    agak agak apa permasalahan nya?

    • wasalam

      mungkin setting enjin cikit tq

  31. As Salam,
    Saya pemilik dan second owner Daihatsu Charade Aura merah tahun 1991.Engine dah modified ke 1.6 dan auto.drive shaft dah rosak,aircon hose rosak,roadtax expire,tayar dah kena tukar,dan tiba2 gear reverse tak boleh pakai.part untuk repair kata mekanik kena cari potong kereta dan susah nak cari.jadi saya bercadang nak jual dan beli kereta lain.nak cari peminat charade atau minat charade.boleh hubungi saya di 019 3033313.saya tinggal di Klang.

    Terima kasih.

  32. bro, nk tny skt ni.. sy pki charade aura 1.3.. clutch apa yang baik dan berapa bajet siap pasang?

    • siap pasang lebi kurang 4ratus,exedy brand

      • assalam abg mat,cluth exedy 3 kaki ke yg stndart?sy nk bli tp xtau mane ad jual,nk pegi kt abg terllu jauh…huhu,ingt nk bli brang n psang kt area tganu ni je

      • wasalam

        order kalau takde stok.

  33. bro, charade sy sy ni selalu meragam…

    1 ) spec enjin 1.3 efi, auto..keta aura g100, 1991 modify

    2) problem tukar gear 1 ke 2 mesti bunyi hentak bappp!!( maybe gearbox)

    3) enjin cepat panas walaupun dh pakai coolent ( radiator tetiba pecah tgh drive.

    4) performance enjin jd slow drop 80km

    5) kompressor denso tapi air cond x sejuk bila berenti lama

    6) minyak kuat (canglun,kedah ke kangar,perlis rm20 pegi sahaja) jarak 35 km jer.

    7) selalu rosak berangkai -rangkai, x pernah putus ( redha walaupun kereta second)

    8) nak buh enjin myvi 1.3 hope jimat minyak pegi keje, xtau rega skali pasang.

    9) nk cari kelab charade blh share xperince sekali.

    10) mencari mekanik y jujur dan friendly.

    • 1.16 valve feul injection HC
      2.boleh jadi cluct plate dah habis
      3.kene check dulu untuk yg ini
      4.sebab cluct plate dah tak elok so bila bawak enjin mengaung tak ?
      5.bila berhenti lama tak sejuk mungkin kipas kurang elok dan juga gas kurang
      6.sebab cluct plate tak elok mungkin dah nak habis
      7.dugaan dari allah SWT
      8.kos tinggi tak perlu buat tu sebab enjin tu pun dah ok cuma kene betul kan dengan cantek jer.
      9.sy kurang tahu tentang ini.
      10.insya allah anda akan dapat ape yg anda impikan, buat lah solat hajat dan solah dhuha minta pada Allah mudah mudahan allah memberikan petunjuk kepada anda.
      terima kasih kerana membaca dan mengomen blog sy

      • Skrg ni keta ad d bengkel canglun,

        1) radiator pecah bl stt enjin air tembak dr celah2 tangki

        2) head jahanam xtau nk tukar no enjin cmna

        3) nk gtau cmna kt pomen bg minyak x makan kuat(pomen kata norma minyak mkn kuat sbb auto) bawa dekat pun makan kuat ape kes keta ak nih

        4) teringin nk buh gas bg jimat

        5) nanti ak upload gambar enjin keta sbb tokei aircond kata keta ak panas sb kipas tu pasang terbalik( haiya xtau maaaa)

        6) nak pakai adjustble utk aura xtau kt mn keta asyik lari ke kiri ja, wlpn dh balancing n alignment,nk cr dlm mudah x jumpa2 nk pakai baru alahai baru je keje

        7) bepa rega kos pebaik n barang dr no 1 sampi 6 ak tulis nih.

      • sorry bro untuk kos ini semua susah mau cakap keadaan kereta lah yang menentukan harga ,,

        suspension standart jer boleh pakai,tq

    • join forum charade ni bro…welcome to the club..boleh add facebook club,devotees of charade…=)
      http://forum.devoteesofcharade.com.my/index.php?sid=923346e2ccc615ac534a25b29f192107

  34. Salam..saya nk tanye..charade g11 sesuai msuk enjin ape yg sedap? Dan berapa kosnye? Berniat nk tukar enjin la tuan..

    • wasalam yrv pun boleh enjin kenari pun boleh aura pun boleh ,ramai org tak pernah masuk yrv k3 baik cuba masuk engine tu lg elok minyak jimat maslaah kurang matenace rendah sama macam myvi kos lebih kurang 7k

      • 7k tu siap pasang complete ke hrga enjin je?

      • yup siap pasang,,,tp skrg keter penuh

  35. salam..saye ad charade aura 1.0..bercadang nk tukar masuk enjin myvi 1.3..rasenye lepas x untuk endorse n mounting banyak x nk d ubah…mohon pertolongan dari otai..dari newbies

    • wasalam

      kalau di pasang dengan cantek dan selamat digunakan maka puspakom pasti akan lepas.

      • bape kos halfcut n pemasangan bos…dah ade ke orng sumbat enjin myvi kt charade n lepas inspection…??

      • belum ade org buat, itu cuma idea sy jer,,kalau nak kepastian cuba lah tanya dekat pejabat jpj terlebih dahulu untuk pengesahan dan syarat2 nak ubah suai engine,sepatutnya boleh asalkan pemasangan engine selamat dipandu. kos anggaran dalam 8k beli dan pasang.tq

  36. assalamualaikum wbt
    sini nak tanya sikit.
    kalau detomaso 1,6 rsa ble pakai balik tak
    gearbox sbb mahu downgrade pg 1.3 hce

    • wasalam
      boleh…hc he hd engine sama je cuma beza cc

  37. salam. sy ada nak tnya sikit. kalau kereta charade aura sy ada masalah econ. bila pasang econ je rpm drop then engin mati. boleh bantu?

  38. saya nak tukar aura 1.0 gtti 3 blocks ke espri 1.0, nak tanya berapa kos pemasangan enjin sbb aura gtti saya jahanam accident. boleh tak power stereng aura gtti saya masuk ke esri sbb espri sy bkn power stereng

    • minta maaf sy tak buat kerja ubah suai kereta lagi,sila tuan cari mekanik lain yg pakar ubah suai kereta.tq

  39. kalau tukar enjin espri 1.0 ke 1.3 efi, gearbox kena tukar juga tak? Cadang nak beli enjun je..

  40. engine esprit ngan myvi 1.3 mana lg jimat minyak

    • myvi lg jimat

  41. salam bos, mane nak cari aksesori charade aura eah? spoiler, lampu blakng etc…

    • haki trade subang.kat sana ada nampak lampu belakang.lain2 kene tanya toke kedai tu

  42. Hi,saya ada sebuah charade G11,second genaration.mata lampu segi 4.dashboard apa jenis kereta ya yang boleh masuk kat model kereta saya ni?

    • hi i tak pernah try lagi,,mungkin kelisa boleh

  43. salam . sy ad sebuah charade aura
    sy nk tnya. ap mslah kereta tu ble tempreature sng naik ?
    kereta xleh lbih maintain 90++ sbb dia akan panas gila smpi out meter tempreature . tu xpasang aircond.
    kalu ada aircond lg cpt dye naik walaupun bwk 70 je .
    bole bg taw ap msalahnya?
    kete x mkn minyak itam .

    • wasalam mungkin radiator sumbat,kipas tak cukup laju termostad jem.

  44. bos , engine charade sy dh mix dgn air kes member bwk smpi tangki kering air tp jalan je lg , hahha , ,, mcm lumpur dah ,, so ap yg kene tukar ?? agak2 kos .

    • tukar gasket head

  45. salam abg mat,
    enjin keta sy g100 rosak. fuel pump rosak, minyak hitam x naik smpi makan bereng. makan enjin, bunyi dh mcm motobot. nk jalan pun dh x boleh. agak2 brape kos? boleh over haul atau mmg kena tukar enjin jgk?

    • wasalam elok tukar engine,ditempat saya ada dua pilihan engine standart atau 1300 cc,kalau injection 1300 cc harga 3800.00 siap pasang,kalau standart engine 1000 cc siap pasang 1700.00. kalau overhaul tak cukup 1700 engine sy import from australia.jika berminat hubungi sy untuk keterangan lanjut

  46. salam abag mat sya nk tanye.. bile saye wat u turn ada bunyi ,.. apa maslah.. lower arm ke? berapa kos… berape saiz tayar yg terbaik utk chare aura

    • Wasalam kene check dulu. Standart 13 inci

  47. salam, abang klu saya nak tukar gearbox manual charade aura 1.0 masuk gb auto charade g11 boleh ke..Atau lain2 mcm gb auto kelisa. Kat bengkel abang ade tak..tq.

    • salam, abang klu saya nak tukar gearbox
      manual charade aura 1.0 masuk gb auto
      charade g11 boleh ke..Atau lain2 mcm gb auto
      kelisa. Kat bengkel abang ade tak..tq.

      • Wasalam sy takde buat tq

    • wasalam

      ade gearbox harga nya 1k complete fly wheel tetapi drive shaft gear lever takde mana mau dapat?

  48. Tuan, Charade aura saya memerlukan injin lain, yang asal blok dah tak boleh pakai. Ada injin standard tak yg hendak di lego?… nak bg anak guna jer…

    • Ada
      Harga engine dalam1k
      siap custom form
      Engine ni agak susah nak dpt.tp kalau diusahakan insya allah boleh dapat
      Nanti call ayah sy 0123208900 En yusuf.sy belum balik dr luar negara tq

  49. Salam..says ni bru pakai charade aura..nk tanya LA..area johor mane nk dpt spare part

    • wasalam

      sorry area johor sy tidak tahu

      • Salam . bang mat
        Saya ada kereta aura enjin cb23
        Enjin bunyi dah mcm kilang kopi . cadang nak ovehoul . tapi bile dah turun enjin ase nak tukar enjin lebih baik lagi. Cume bajet tak byk . enjin ape murah yang boley masok charade aura nie. Enjin kelisa boleh ke? Kancil?

      • wasalam

        kalau bajet kecil yg paling murah tukar engine yg sama.kalau convertion banyak bajet.

  50. Assalammualaikum…nak Tanya sket….brake servo charade aura saya nak kena tukar…tapi susah nak dapat…model apa lagi yang boleh masuk ganti…terimakasih

    • cari kat kedai potong aje cakap g100 mesti ada,

  51. Assalam bro mat. sy epiyt.dr gombak. Nk mntk nasihat/pendapt tentang spring krete aura ni. Jika saya ingin rendahkn sdikt bhgn depan kerete n kurang bumping,boleh x saya guna spring krete lain? Jika boleh,model krete ape yg sesuai? brape gelung spring yg perlu sy potong? Untuk spring bhgn belakang pula bgaimane? Tq bro mat. Jasa mu akan ku kenang smpai ble2…hehe

    • wasalam

      erm potong spring kene ukur dulu sy pun tak ingat berapa kene potong,belakang boleh pakai spring toyota LE

      • Ok.tq bro.workshop masih beroperasi d kmpg kubu gajah ye? Kalo sy p workshop bro bt kt sane je boleh x?hehe…

  52. Salam abg mat…sy nak tanye ni…abg ada stok engine 1.0 aura tak? Klo ada harga siap pasang berape ekk? Klo averhoul engine pulak angaran kos berape? Engine sye tengah demam ktitikel ni sbb minyak engine pernah kering tapi still masih dapat jalan slow2 le…

    • wasalam

      engine ni agak payah nak cari skrg ni

      kalau ada pun mungkin dalam anggaan 1500 gak seketul.kalau overhaul tu pun lebih kurang bajet tu juga

      • 1. Geatbox gtti masuk tak kat engine 1.0 standrt?
        2. Ape masalah jika sye hidupkan aircond ignition key sye akan jadi panas… sekarang ni sye cuma dapat pakai no1 je aircond klo pasang no2 takut tebakar la pulak keta g100


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s