Honda crv b20b restoration project

gambar diatas adalah gambar engine lama.

yang ini pulak gambar engine yg saya beli lain untuk crv..tapi belum restore

tengok la kat bawah ni..luar nampak kotor la..tp dalam 95 peratus cantik…

yag bawah ni dah siap restore dan dah pun pasang..cuma air filter je tak pasang lagi…

ini adalah gambar setelah hampir siap restore..

kalau anda menginginkan engine kereta anda macam dalam gambar ni…sy boleh bikin macamni..??

gerenti puas hati……

minat call sy jumpa sy kita bincang….thanks

24 Comments

  1. Saya mmg minat sgt buat2 keta ni dan alhamdulillah saya trjmpa motecmat pya wordpress. Truskan dgn usaha ini, tak byk mekanik yg boleh buat mcm usaha motecmat ni. Wa tabik lah bro.

  2. hallamak…cantik dan kemas betul la….tabik spring

  3. kenapa rpm crv rd1 1996 saya jd rendah bila buka getah/hos aircleaner dan pasang balik. lama2 pakai baru rpm balik ke asal. kalau berhenti kat trafiklight rmp jadi tinggi semula. bila jln turun balik. tq

    • kene check dulu,banyak kemungkinan boleh suspect tq

      • dah hantar kat workshop tp diaorg pun tak tau. kalau dekat dah antak kat kedai cek mat. tp sy kat seberang laut ni. kat sarawak. pa2 pun tq.

  4. memang aku puji kau mat memang bersih aku teringin jugak nak engine macam ni best best

    • terima kasih atas pujian segala puji hak mutlak allah

  5. Berapa harga semua pemasangan semua crv ni?, ingat nak beli half cut rd1 atau h22a…

    • maaf tuan kita tak buat pengubah suai.ini semua kerja standart sahaja..kos pemasangan 2500 jika mahu macam dalam gambar.halfcut dulu owner tu beli sendiri

      • Anggaran harga enjin half cut berapa ya?

      • kosong 1.8k

  6. asssalamualailum…saya baru top abohol iswara 1.5 sbb timing bell putus.Kereta dah ok tapi kuat makan minyak kalah kan ferrari.Asap pula keluar hitam .apa perlu sy buat ?…turun enjin atau tukar sebijik enjin ?..Sy berminat nak hantar ke bengkel saudara.terima kasih di atas resporn saudara..

    • Wasalam kene tune carb, lepas tu insya allah ok

      • terima kasih atas jawapan saudara.insyaallah.Bila budget dah cukup saya nak hantar kereta ke bengkel saudara.Dah 5 bulan kereta tak bergerak.Takut hari raya ni tak balik kampung..:) Minyak hitam dah licking.Full obohol atau tukar enjin baru mana yg terbaik pd pendapat saudara ?tkasih..

      • sama2

        kita kene lihat keadaan engine dulu mana yg patut kita buat,jika engine secend mahal sgt maka kita overhaul lg elok,jika engine di kedai potong harga murah maka kita tukar engine.

  7. Bpe lma ni kete kena tinggal klau nk restore mcm ni? Bper agak2 market enjin halfcut/lantai crv model thun 2000 ye bang?

    • sebulan,,market engine dalam 2 k

  8. berapa kos buat top overhaul crv rd1 sebab kereta saya pernah kena over heat. radiator bocor. tq

  9. salam abang mat, untuk Honda crv b20b tu, berapa total selapas siap semuanya, sekali ngan engine tu

    • Wasalam
      Soalan anda tidak cukup jelas dng ini sy kurang pasti apa yg anda mahukan sila comment kembali dwn kemukakan apa yg anda mahu dng lengkap tq

  10. Engine lantai b20b vtec berapa ye kos. And tahu tak sape sape ade jual engine b20 murah murah

    • b20b ada yg VTEC ke?

      skrg barang naik engine susah nak dpt murah

  11. Assalamualaikum , sy ada sebuah saga BLM , dan sy berhasrat nak transplant engine lain atas sebab2 tertentu , pilihan di sini ada mitsubishi colt ralliart version year 2005 – 2008 engine 4g15 mivec turbo , tapi engine ni org kata manja dan perlukan minyak Ron 97, dan itu sy masih tidak pasti , jadi ada pilihan lain yang sy rasa boleh ganti engine tu , iaitu sr16 nissan 1.6 NA. sy nak mintak nasihat encik , betul ke engine nissan tu boleh masuk saga BLM dan betul ke engine colt Ralliart version 4g15 mivec turbo itu manja dan sparepart cost mahal?. sy kalau boleh nak elak mivec ck sebab terlalu mahal dek kerana permintaan die terlalu banyak.. maafkan sy encik.. sy amat berterima kasih jika encik boleh bgi pendapat encik..

    • wasalam
      sy ada tengok orang pasang sr16 neo vvl.
      tetapi sy tak boleh buat kerja tersebut,harap dapat cari workshop lain untuk convertion tq


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s