Engine yang cantek

Jika kereta anda kene tukat engine,maka anda akan suruh mekanik pergi cari engine untuk kereta anda,masalah ialah adakah engine yang mekanik cari itu elok,atau sebaliknya.Saya ada sedikit maklumat mengenai pengalaman nak tau engine itu sama ada cantek atau karat didalam.Antara perkara yang harus anda chek ialah sebagai berikut:

  1. Buka penutup minyak engine yang ada atas tutup valve cilinder head & anda sendiri boleh tengok dalam engine kalau keadaan dalam dah hitam legam macam belakang periuk,maka engine tu sudah dipakai lame.
  2. Pastikan engine tu boleh pusing satu atau dua pusingan.

Tetapi jika anda tidak tau lansung pasal engine,anda boleh tanye pada saye dan tinggal kan komen,ceritakan masalah anda pada saye thanks.

2 Comments

  1. salam bro.. ada pengalaman hendle nissan serena c23 tak… boleh tak bg prtice nak buat enjin tu balik berapa ek… pm saya kat am_krul@yahoo.com

    • wasalam terma kasih atas comment..
      pengalaman saya sebiji pun saya tak pernah buat lagi kereta ini,..dulu pun pernah repair satu bijik tukar valve cover gasket aje ngan basuh engine…lain2 belum ada orang mintak buat lagi……kalau nak baik pulih engine kene tengok keadaan engine dulu…baru la kita tahu ape harga dan apa barang yg patut di tukar untuk buat kerja ini……


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s