jika kita mau membeli kereta secend

Assalamualaikum

Salam sejahtera kepada pembaca blog saya yang saya hormati,di ruang ini saya hendak berkongsi sedikit cara cara kita nak beli kereta secend,bukan apa kadang kadang kita ada  yang tertipu bila kita beli kereta secend,tapi kita kena faham memang lumrah nya begitu,jadi bagaimana kita nak mengelakkan perkara ini jangan berlaku pada kita:

  1. Kita kene lah tengok kondisi kereta terlebih dahulu atau pun kita bawak seorang mekanik yang kita boleh percayai,kecuali kalau kita sendiri pandai check.
  2. check kereta tak ada sambung body dan accident
  3. start engine untuk 10 minit dan dengar baik2 bunyi engine dan juga ketika idle,pergi kebelakang kereta check ada air keluar dari exzos. jika  ada asap kebiruan macam warna langit,makna nya engine tu makan minyak hitam kemudia reff cikit engine dalam 4 ribu rpm tengok kebelakang kereta jika asap berlarutan sah la engine tu makan minyak hitam.

Kita harus tahu bahwa semua kereta ada banyak perbedaan dari segi maintenace,harga,keselesaan memandu,keselamatan dan juga feul consumtion,kadang2 kereta nampak cantek dalam tapi tak selesa bila pemanduan,dan ada macam2 lagi perkara yg kita kene compare.

 

 

 

3 Comments

  1. Hello en. sy nak beli satu kereta toyota KE25 (sport). saya nak tanye. ada x sparepart lagi untuk kereta ni. sy nak beli dengan harga 1000 tp x tau elok ke x( bole jalan atau x). saya nak baiki la kereta ni. nak bagi jalan dengan lancar. nak buat pergi keje balik keje. apa pendapat en. mekanik . saya ingat nak buat enjin elok dulu. saya ingat nak buat cam ni

    http://www.performancecar.co.nz/articles/toyota-lexus/roll-with-it-1971-ke25-toyota-corolla-112
    (en rasa berapa anggarannye nak buat sume ni)

    tp x nak turbo.

    • untuk restore engine perlukan 3k siap semua sekali lbih kurang,body work sy tak tahu,sy tk buat body.spare part boleh dapat cuma agak mahal dan lambat dapat makna nya kene order la.tq

  2. assalam semua pembaca…bengkel ni adalah bengkel yang terbaik sy pergi,dengan kadar charge yang rendah


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s