perodua kembara tukar engine

Salam sejahtera kepada pembaca blog saya..

Disini saya ingin menceritakan satu proses terbaik bila tukar engine perodua kembara,saya tahu mungkin ada sesetengah orang takut nak tukar engine perodua kembara mereka sebab mereka ingat lagi bagus OVEHAUL,sebenarnya tukar terus engine lagi bagus,kenapa demikian…??kenapa saya mencadangkan tukar engine kereta kembara anda???apakah sebabnya…???jawaban nya ialah sebagai berikut:

1.spare parts engine susah nak dapat original

2.kos overhaul lagi tinggi dari tukar engine

4.boleh pilih cc untuk upgrade 1.5 atau 1.6

3.sy adalah orang yg pakar dalam pilih engine,sy tidak akan kecewakan anda dng engine yg sy tukar itu janji saya,kalau tidak tak usah jumpa saya.

4.kalau kita beli satu engine dari kedai potong sudah gerenti engine tu original daihatsu dan belum pernah di overhaul semenjak di keluarkan dari kilang.

berikut adalah gambar engine yg sy beli untuk perodua kembara yang saya tengah tukar engine sekarang ini.

gambar yg diatas sekali adalah gambar engine yg baru ambik kat kedai potong,macam tu lah keadaan engine yg saya pilih untuk kereta anda,dan gambar yg kedua pulak adalah engine asal yang buka dari kereta,

so dari situ boleh nampak perbezaan betapa bagus nya tukar engine dari pada buat overhaul….

dari gambar yg ketiga bermula nya sy buka keluar engine….mari kita tengok keadaan selepas engine di buka

inilah keadaan bila sudah buka

yang ini pulak sy sudah basuh dia nampak la bersih dan cantik…

proses pemasangan engine pun bermula …

beginilah keadaan engine bila sudah dipasang siap semua,dan inilah hasil kerja saya……bersih tak de leaking….

cerita ini akan sy [ost nanti…lebih lanjut dan lebih tersusun…

1,199 Comments

  1. salam, sy nk mntk bro tlg uruskan tkr enjin kmbara auto sy. mntk cntact no bro.

    • wasalanm terima kasih…
      0172601852

      • kos RM2500 tu, tukar enjin 1.5cc atau 1.6cc. kat mana ni anda. saya di kelantan. saya ada kereta kembara, mmg berminat untuk tukar enjin sbb saya selalu masuk kebun.. saya kurang power sikit. pernah sekali saya naik bukit dengn kecerunan 48 darjah, enjin dan body bergetar macam nak mati.

      • yup 1.5 dan 1.6 skrg 2700.sebab harga engine dah naik cikit..saya kat sg buloh selangor….terima kasih atas comment..

      • Salam Bro,Sekarang nak tukar enjin harga berape?Boleh bagi harga ikut CC?1.3,1.5 & 1.6
        -Fitri-
        ADU5405@gmail.com

      • wasalam. 1.5.dan 1.6 harga tetap macam dulu 2800.00 siappasang.kalau 1.3 3200.00 sahaja.

      • Owh…Kenapa enjin 1.3 lagi mahal dari enjin 1.5/1.6?

      • entah sy pun tak tahu….kedai potong cakap 1.3 lagi mahal….sy pun tak tahu kenapa.

    • Owh…OK…Siap pasang tu sekali endorse ke?

    • salam bro,,,sye kereta myvi nak upgrade engin cc1.6 leh x?? sb skrg sye pki myvi engin cc1.3 jer…brep kos upgrade engin,,,,,,

      • wasalam
        tak boleh.

  2. salam…saya dari kuching sarawak..kebara saya model ex..manual..beli secondhand..masalah
    engine adalah..makan engine oil,cepat habis air dan bunyi bisisng. Dah buah top overhaul..tukar
    valve seal tukar satu valve yg pecah.tapi sudah bererapa hari pakai..masih makan minyak engine dan ada asap keluar d exhaust. mechanic yg repair tu cakap tak guna buat ovehaul..lagi..bagus beli engine.Saya dah rugi Rm9xx..yang nak saya tahu berapa ka semua coat untuk tukar ingin.

    terima kasih

    • waalaikum salam terima kasih kerana tengok blog sy.

      kalau di tempat saya tukar engine kembara engine 1400.00+upah pasang 500.00+lain2 spareparts 300.00
      dalam 2500.00 lebih kurang cam tu la….
      anyway selamat berpuasa lau ade ape2 nak tnya call sy atau letak je comment

      • harga yang mana satu…sy tak bg ape2 harga pun….harga engine ker,atau harga upah pasang…

  3. Assalamualaikum,
    Saya ada sebuah kembara 1.3 tahun 2000. Baru2 nie buat masalah kerana tak jaga minyak hitam. Mekanik kata bearing engin terbakar. Dia cadangkan untuk overhaul. Saya terpikir sama ada nak overhaul atau tukar enjin baru. Bila saya baca post iboj saya terpikir macam nak tukar enjin. Soalan saya berdasarkan pengalaman Ramadhan enjin daihatsu model apa yang sesuai? Berapa lama masa untuk proses tranformasi di perlukan? Paling kurang ada juga idea nak tinggal kereta kat bengkel tu. Disebabkan sekarang kembara nie bergerak 4W saya nak tukar balik ke 2W? Boleh ke? Berapa kos untuk menukar ke 2W tu? Bagaimana dgn jpj? Ye la dah tukar enjin ada masalah semasa pemeriksaan tak? Terima kasih kerana menjawab soalan saya

    • wasalam
      kalau penukaran kepada 2W tak payah puspakom,puspakom kalau tukar engine sahaja,atau tukar body,pasang sunroof,
      lain2 tak payah hantar puspakom
      cadangan sy baik tukat engine
      kalau tukar engine tak payah convert ke 2W pakai je 4W sebab selalu kembara 4W bukan jalan 4W jalan 2W juga 4W hanya pakai bila ada bukit2 yg tinggi jer….

      kos tukar engine dalam lebih kurang 2500 siap pasang.

  4. bro mcm mn kalau tkar enjin turbo?? contoh k3ve-t??
    memudarat kan kereta x???hehe…

    • tak bagus la nanti gear box tak boleh tahan ….breake kene modify lg bnyk la..naik kan cc jer 1.6…

  5. Salam….
    Saya nak nak tanya apa kah enjin terbaik untuk kembara iaitu jimat minyak.. ad kuasa
    atau kekal kan enjin yang asal tp tmbah turbo kit… apa pandangan encik selaku mekanik

    terima kasih..

    • wasalam terima kasih kerana comment blog sy..

      engine kebanyakan nya memang baik cuma tergantung pada yg menjaga…cuma kalau mahu power cikit dan tambah minyak upgrade ke 1.6 sahaja…
      cuma lepasitu road tex mahal cikit, tak payah pakai turbo…nanti susah nak jaga bila rosak…maintain pun tinggi.
      maaf lambat replay.workshop sy pun tutup buat sementara sebab sy ada laur negara.

  6. enjinn kembara saya da banyak lacking, dah tukar semua masih lagi. apa cadangan? klu upgrade pigi 1.6 ada ka penggunaan petrol juga akan meningkat??

    • kalau tukar 1.6 minyak memang jimat cikit,tp power lebih,dan roadtex mahal cikit…..itu aje……leaking biasa la..mane2 enjin pun leaking cuma tergantung kepada penjagaan….dan tergantung juga pada pomen yg repair……kalau nak tukar engine sy boleh buat la…..

      • berapa kos nak up grade engine ke 1.6? Ada kawan baru2 ni tukar engine, baru seminggu pakai, da meragam. Nasib masih dalam tempoh jaminan, tukar engine lain baru ok.

      • harga engine 1600 kosong,upah pasang 400 lain2 di tanggung owner kereta contoh minyak hitam timing belt dan lain2 part kalau kene tukar.anggaran kasar2 dalam 2500
        thanks for comment

      • klu d sabah ni masalah nya susah nak cari engine yg betul2 ok, temapt2 nak cari pun kurang ariff, klu main oder punya, agak2 berapa kos semua??

  7. wasalam thanks for comment..

    pakai engine daihatsu……semua ikut standart balik..cuma beza cc sahaj..yg lain semua macam sedia ada..

  8. wasalam thanks for u comment at my blog….
    pasal stering gegar bila 80 km,i think u need to check tayar or rim,mybe tayar balance tak bagus,yg kedua mungkin juga aligment,tp sy suspect tayar la……..lg satu juga need to chekc the lower arm bush.
    kalau pasal engine yg gegar mungkin engine maunting ade masalah i mean mybe crack.sy faham kalau pempuan bawak kete ke bengkel kebanyakan memang kene ketuk la..tp bukan semua bengkel la……..
    cadangan sy jng jual..jual keter bukan untung tp rugi……sy pun baru semalam lepas tukar satu halfcut kembara,cuma cerita pasal keje yg ini sy belum upload lg…..
    pendapat sy jng jual kereta tu kalau kereta tu selesa di pakai,kalau ada masalah yg x boleh diselesaikan oleh org lain datang jmpa sy la senang insyaallah sy boleh selesaikan masalah anda,sebab sy dah expert dlm bidang ni semua,mybe kalau jumpa sy sy ni nampak macam remaja lg 20 han….tp sy tidak akan kecewakan sesiapapun yg dtng ke bengkel sy insyaallah.

    andai lah nak dtg bengkel sy call sy dulu….takut nanti sy xder kat bengkel….no tlpon ade kat dlm blog…..

  9. wasaalam
    klau install 1.6 roadtex je mahal,sy sudah buat keje tu..so setakat ni tak ade masalah la..tp kalau org lain buat sy tak tau la…..masalah puspakom encik sendiri pun boleh buat kalau rajin beratur kat tempat puspakom…hehehehe.tp sy pun ade kwan boleh buat..tp caj dia mahal cikit,tak tau la berape dia caj….kene jumpa ngan dia senang citer….

  10. kalau gear box dah nak dekat2 nahas,,baik beli jer satu halfcut……sebab ape..nanti rugi jer wat satu2…gearbox same je 1.6,1.3.tp sebenarnya kurang sesuai sebab 1.6 terlalu power..lau slalu wat pickup rosak gak gearbox tu……

  11. wasalam masuk engine k3 toyota 1.3 turbo….tp halfcut mahal……mungkin boleh kalau kita nak ubah suai keter tu kepada engine kereta lain bubuh nissan silvia ker,,atau mitsubishi..tp nanti keta tu dah xder nilai lagi,dan mungkin puspakom tidak meluluskan modify yg kita buat.tp 1.6 pun laju juga….nak laju macam ane lagi……laju sgt kalau xsesuai dng body xboleh juga..bahaya…

    • ok bro..thanks yer..kalo tukar enjin 1.6 yg abng cdngkn tu..agak2 top speed bleh cecah 140 km x?..

      • kalau berani bawak sampai 140 sy rasa xder masalah…….

      • aku penah bawak smpi 155kmj,steady je…kena confident dgn keadaan keta la,klu tak ok,jgn main sebat je! dan pastikan ada byk duit nak byr SAMAN EKOR! haha

      • hahahaha kalau semua ok memang boleh….slalu tayar dan rim main peranan dalam hal ni.pastu balancing long shaft

  12. salam…adakah 4age blacktop 20v sesuai untuk kembara?bagaimana dgn wiring?

    • wasalam ..
      levin 20 valve sy ingat tak sesuai..pasal ape
      1.oil sump bawah mungkin akan kene dng axel depan
      2.tapak maunting
      3.gear box mana nak cari
      4.wiring panjang dia lain
      5 manyfold distributor kedudukan dia lain…

      bnyk la masalah kalau nak install engine tu masuk kembara….

      pakai engine daihatsu je 1.6 power gak…..kalau nak lg powe modyfi engine tu masuk turbo..tp sy xbuat la peformance macam tu..leceh…masalah bnyk belanja pun banyak masa pun kene banyak….

      biasa sy buat convert 1.6 sahaja…
      thanks for comment

      • trime kasih atas nasihat encik….

  13. salam bro..maaf soalan ni x berkaitan ngn kembara..ape pndpat bro dgn mazda lantis, 1.6 dan 1.8..knape harga murah yer..dlam 13k-18k..adkah krana ssah nk dpat spare part @ sbb kete ni x elok..tp sy rsa elok jer kn sbb mazda..huhu
    hrap bro dpt bg pndpat..

    • wasalam x ape…tanya je ape pun….

      mazda lantis ok gak…pasal harga murah sebab xramai peminat,org xkenal kereta tu sebab tu org xminat,,,,spare parts bukan susah tp mahal,dan slalu kene order….hanya kedai2 spare parts yg maju2 sahaja ada jual….
      keter elok….mazda dan ford sama saja…yg penting kita faham dng keter tu…….

  14. Salam,
    off topic skit. Berkenaan perodua rusa 1.3 saya. Enjin bru 1 tahun tuka tp gearbox x tuka. gearbox yg ada skrg ni macam da nak out je drive-shaft nya.
    Kalau saya nak tuka gearbox aje, (atau upgrade kpd gearbox 1.6) berapa kos nya ye?

    • wasalam
      gearbox 1.6 ngan 1.3 sama je……kalau nak tukar gearbox mau 2000 lebih siap pasang,kalau tukar engine pun lebih kurang gak harga tu thanks for comment

  15. Assalamu’alaikum,

    Saya tinggal di Bidor, Perak.
    Saya nak tanya beberapa soalan mengenai kereta Perodua Kembara::
    1. Bagaimana cara nak buka termostat air radiator ?
    2. Saya nak tukar kipas radiator drpd jenis biasa kepada kipas elektrik.
    Soalan saya – Dii mana saya boleh beli ” electric fan mounting” bagi radiator tersebut ?

    Terima kasih atas pertolongan tuan

    • wasalam,,,,
      nak buka termostar kembara bukan senang,pasal dia duduk bawah power stering pump.. bnyk susah wat kejer tu pasal banyak barang kene buka,
      jangan modify kipas yg sedia ada,cari jer kipas ori balik,kalau tukar kipas elektrik nanti keter over head lg susah,sebab angin takcukup laju…so cari ori balik….jangan modify….

      sama2 thanks for comment

      • sama2….good luck

  16. boleh ke kembara yang lame auto upgrade jd 1.6cc?

    • boleh sahaja..sy sudah buat pun..cuma road tex mahal cikit……..

  17. boleh jer…..ramai dah yg dah upgrade…..gearbox tak rosak kalau yg bawak keter tu bawak macam biasa jer….tp kalau driver bawak cam nak racing slalu 1.3 pun gear box rosak gak…..semua terpulang pada yg drive.
    pasal leaking biasalah bila dah lama mana2 engine pun kebanyakan leaking…so just tukar oil seal dan gasket settle la…..cuma beza antara saya dan org lain adalah sy basuh engine selepas repair,bengkel lain tak tau lah….kalau nak tukar 2wd xder masalah cuma kene beli halfcut aje.

    • salam bro..klu nak tukar jadi 2WD nak kena tukar apa barang ye?? keta sy kembara DVVT Auto..nak tanya skali,saya pnya computer box rosak so bro boleh check dan brapa harga klu kena tukar @ repair shja computer box???

      • wasalam..
        knapa nak tukar 2wd.walau pun dia 4wd tapi biasa kita guna 2wd je..kalau computer box rosak engine tak boleh start…saya tak tahu harga….ECU

    • basuh enjin tu caj kena berapa?

      • basuh engine 15.00 ringgit sja

  18. jng lah sedih2……
    kalau stereng gegar slalunya tayar yg masalah,atau pun aligment,ataupun,lower arm bush ada yg dah koyak,atau pun stering end dah longgar,drive shaft pun boleh jadi…kalau bengkok,
    pada pendapat sy bawak keter g check aligment dan tayar,mintak mekanik tu chekc stering end juga…kalau nak g tempat sy pun boleh gak sy pun boleh check…..
    usah sedih2,,,tp sy syak stering rack punyer link..

  19. Salam,
    Nak tanya sikit
    1. Bagaimana nak pasang kipas elektrik untuk radiator pada Kembara 2002 yg menggunakan kipas bertalisawat ?
    2. Bolehkah kipas radiator elektrik pada Kembara DVVT digunakan bagi tujuan di atas ?
    3. Bahagian mana pada enjin boleh dipasang thermoswitch bagi mengawal kipas berkenaan ?
    4. Bagaimana nak buka thermostat air radiator pada enjin Kembara 2002 ?

    Sekian
    Terima kasih

    • wasalam
      1.buka jer srew empat biji…pastu buka cover radiator..pastu boleh la buka…
      2.kalau kipas ori bukan electrik kekal kan ori,jng ubahsuai,sebab nanti overheating plak
      3.jng ubah suai…kipas ori cari balik.atau repair balik….sy tidak setuju ubah suai kipas kembara,kalau toyota ke 30 xape la…
      4.cari lah hos radiator kan ada dua kat engine,slah satunya mensti ada termostast….

      cadangan sy jng buat sendiri kerja ini kalau kurang mengerti,kerana kalau silap cikit nanti kereta overheating.

      terima kasih atas comment encik..

  20. Bolehkah pihak tuan tukar gear box Proton Iswara (1.3) kpd gear box (1.5).
    Buat masa ini enjin Iswara saya tu 1500 cc.
    Kalau boleh berapa harganya ?
    Tkasih

    • boleh sahaja…
      tp gearbox 1.3 ngan 1.5 same aje…bukan beza sgt pun..
      kalau gearbox ada masalah elok la tukar,

      harga gearbox 700 recond trade in upah pasang untuk sy 100 sahaja,minyak rm 35.
      so lebih kurang 800 lebih camtu la…atau pun kalau encik boleh cari gearbox sendiri sy pasang kan sahaja pun boleh,cuma bayar sy 100 je….
      thanks for comment

  21. salam.. klu convert ke 2wd mcm mne? ssh r kembara full time 4wd.. minyak mcm air je.. harge brape.. explain sket..

    • wasalam…
      kene beli halfcut…encik..kembara sebenarnya minyak tak kuat,cuma tergantung pada keadaan engine dan cara pemanduan.4wd boleh dimatikan…pakai 2w sahaja…
      halfcut mahal harga buat masa ini semua kedai potong sy tanya mereka mahu 6000,
      atau pun convert kepada 1.6….kos dia 2500 lebih kurang..

      • klu matikan 4wd ada power ke lgk kete nie? bkn kembara xde tpt adjust 4wd ke 2wd ke?

      • nak matikan 4WD petik swict je kat dashboard….ada power lg……ada dia pakai swict jer.untuk matikan..pastu kat meter ada tanda lampu hijau….nak power convert la 1.6 tp road tex mahal cikit….

  22. wasalam sy xder barang la encik,susah cari halfcut mivec,mintak maaf..k…thanks for comment

  23. klu tukar enjen 1.6 tu brp modalnye, dan sekali dgn gear box ke

    • kalau nak upgrade 1.6 gearbox boleh pakai balik….kos dalam 2500,endorse kene buat sendiri..atau upah runner buat…

    • 2500 tidak termasuk gearbox engine sahaja

      • Nak tanya siki tentang tukar enjin 1.3 ke 1.6:
        1. ada benda lain kena tukar / ubah selepas tu?
        2. prosedu kat puspakom leceh / ambil masa lama? apa bayaran kat puspakom ??
        3. berapa hari untuk tukar enjin ?

        tq

      • jawaban dia adalah

        1. beli engine kosong saja la…..dekat cilinder head pun kene ubah cikit la belakang dia…..paip air ker.
        2. kat puspakom mesti la kene tunggu,ambek nombor.pastu bayaran dia sy pun tak berapa ingat.tp encik boleh buat apoinment dengan puspakom untuk datang kerumah encik puspakom kan kereta encik di tempat encik cuma bayaran lebih…so takpayah hantar kereta ke sana.
        3.lau sy buat insyaallah 4 hari biasanya.sebab sy pun ade kereta lain nak buat juga.kdang2 org datang service la,buat wiring cikit la so sy kene luangkan masa cikit la kat custumer lain.paling lewat satu minggu la…andai kata saya x ade custumer lansung dan keperluan semua mencukupi 2 hari boleh siap.so encik kene faham dalam hal ini.

  24. Salam bro,
    Saya ada kembara 2001 manual…n baru lepas top overhau n tukar clucth plate…prob skang ni enjin kurang power…bawa 100 macam bawak 80 km/j jer… agak2 apa problemnya yek? harap saudara bleh bantu

    • wasalam…thanks for comment.

      dalam hal ini bnyk kes boleh jadi ,,sebab engine baru overhaul so sy pun tak tau macammane mekanik tu buat,adakah dia buat cantik atau biasa2 sahaja..
      lepastu clucth dia adjust macam mana tinggi ke rendah,kemudian engine punyer timing macam mana adakah ngam atau lari cikit….so bnyk kes boleh jadi…..pandangan sy baik encik g kat mekanik tu balik dan cuba bg tau masalah ini mungkin dia boleh tolong sebab dia yg overhaul engine kereta encik,,,,,kalau dtng tempat sy pun boleh ..tp lg baik datang pada mekanik yg overhaul engine tu…….

  25. gear box kembara biasa nya dalam harga berapa?

    • dalam 3000 lebih,2000 lebih pun ada..tengok pada keadaan dan barang dia macam mana..

  26. Tuan,
    Kembara berenjin HCEJ boleh ditukar dengan enjin DVVT tak ?
    Kalau boleh berapa harganya

  27. wasalam….tak boleh la upgrade macamtu..sebab banyak masalah akan timbul nanti…leceh….resiko tinggi…..thanks for comment…..

  28. slm, cdg nk cari wira auto y bwh 10k, camne nk tau keta tu ok ke tak?

    • wasalam kene bawak mekanik yg boleh encik percayai untuk check kereta yg encik nak beli…….

  29. kalau kita buka longshaf depan kembara boleh ke? ataupun bagaimana cara nak convert 4WD ke 2WD?

    • 4wd bukan selalu kita pakai,boleh dimatikan je dng swict kat dashboard.
      takpayah buka ape2 part….
      kenapa nak buang 4wd,kalau pasal minyak kuat bukan salah 4wd.
      mungkin engine kene tuning cikit supaya performance ada balik macam sediakala.

      • Salam, nak tanye engine 1.6 daihatsu tu engine ape?
        Lagi satu, engine 4AGE redtop masuk kembara ngam tak? ke ade sedikit adjustment?

      • wasalam,toyota tak pernah cuba

  30. saya baru beli kembara..tahun 199 auto..enjin panas mula beli lg..leaking bnyk..tak prasan masa beli..sebab berkenan tengokluaran..pakai sebulan…tukar t belt oilseal..rm600..dok sbulan..kena gear…rm3500..duk sebulan..sekarang..panas lagi terutama pasang ekon…kena jem..sampai takleh gerak..takleh lepas minyak dia mati..air tendang keluar ikut botol spare..bergelombang keluar bila satart balik..pomen tu kata lebih baik tukar enjin je..dia mau 3000 siap psg..kalau enjin daihatsu 400siap pasang…sekarang..jln semput2..kira trsadai teruslah tak jalan…saya baca form sini harga enjin lebih kurang 1400 je,,hai kena ketuk banyak kawe..diklate

    • datang lah ke bengkel sy…sy boleh selesaikan masalah anda,dan tidak akan kecewakan anda,tetapi kene ikut cara sy kerja sendiri,,,,,,macam org2 yg dah lepas……
      terima kasih kerana comment di blog saya

  31. saya nak beli kembara dvvt tahun 2003
    saya takut makan minyak la..dulu pakai wira
    bagaimana nak jimatkan minyak yer?
    apa beza kembara dvvt dgn kembara biasa?
    pas tu takut gear box dia rosak..maklumlah kos tinggi semua tu
    bagaimana nak tahu gear box nak rosak?
    dan bagaimana nak jaga gear box jangan bagi rosak?

    tq atas penerangan tuan
    ruangan ini byk memberi manafaat pada saya

    • terima kasih atas comment encik,,,kalau boleh bila encik dah beli kereta kembara tu sy mintak encik datang ke bengkel saya,untuk sedikit petua
      jaga engine dan gearbox,dan cara penjimatan minyak…….sy harap encik dpt datang….terima kasih

  32. salam..
    saya ade beberape soalan untuk dia ajukan,hrap motecmat sudi menjawabnye..saya baru belii sebijjik kembare & memeng bercadang untuk upgred enjin..lagipun kembar yg saya beli ni pon mmg dah bermasalah lagi2 gearbox nye..gear x masuk dan sebagai nyer..cume saya tak faham..saya baca comment motecmat,kebanyakkan motecmat cadang tukar enjin & harga rm2500(tanpa gear box/siap pasang dll.)so..dlm kes kereta saya ni mcm mane ye?sedangkan gear box nye yg rosak bukan enjin.ok ke kalau tukar enjin je tapi gearbox masih yg lama?ke kena tukar sume sekali?berapa pula harga kalau enjin + gearbox sume?dan adakah lepas tukar kepada 1.6 kereta ni takkan meraung macam masa 1.3?saya rasa motecmat & sume pemilik kembara(bukan DVVT) sedia maklum kembara ni memang berat skit,so bila dah tukar kpd 1.6 adakah perubahan tu amat ketara?

    saya harap motecmat sudi menjawab soalan saya & membantu saya untuk keluar dari permasalahan ini.tengkiu motecmat..

    • wasalam…….
      terima kasih kerana comment di blog motecmat…..dalam kes ni kalau boleh sy mahukan encik datang ke bengkel saya dulu,supaya saya dapat check problem kereta oleh saya sendiri,baru kemudian kita dua boleh bincangkan macam mana nak selesaikan masalah ini,andai kata engine ok lagi kita tukar gearbox sahaja la tapi gearbox pun banyak mahal sy pun xpasti harga yg tetap,anggaran dalam 2000 lebih harga gearbox sahaja.kes macam ini elok encik datang dulu ke bengkel sy supaya sy boleh periksa sendiri kereta encik.dan supaya kita pasti apa masalah sebnar nya.

      • salam nak tanya.. adakah kereta kembara ni bila da tukar enjin 1.3 kepada enjin 1.6 kelajuan kereta nampak sangat ketara dan penggunaan minyaknya save

      • boleh rasa perbezaan nyer..tp xder la kelajuan dia mcam engine turbo…kira lagi sedap pemanduan susah nak explain…..rasa ringan bawak keter

  33. kembara bukan dvvt tak ade pakai air flow sensor tapi dia pakai MAP sensor……..

  34. salam sejahtera, saya dah guna kembara manual 9 tahun dan mileage 245000 km. kalau gear 2, 3 dan 5 ada masalah tuh memang dah rosak ke. gear 1 dan 4 ok jer…

    • wasalam..
      masalah dng gear manual kalau kita lambat tukar minyak,ataupun minyak gear dah sgt lama…so gear mesti susah masuk,keras la,
      slalu nyer 20000 kilo meter minyak elok nya ditukar,atau pun bila masuk gear dah tak lembut kene la tukar minyak camtu la kita tanda minyak dah nak kene tukar,
      tapi kalau gear sudah tendang sendiri bila keter jln makna nya gear box dah nak rosak,,,,,,,,

      • kalau geear box manual recon mahal tak lingkungan harganya, tq…

      • sy pernah dengar kat kdai potng gear box dia 3000 tp xtau la kalau recond berape pulak….

      • nak tanya pandangan cik lah. ada ke sebab alignmen tak ok dan tayar bunga tak ok atau drive shaft tak ok membuatkan bila lalu jalan tak rata tayar belah kan hadapan menarik lebih dari biasa atau tergelincir…

      • pandangan saya perkara yg kene check adalah
        1 breake caliper kiri dan kanan
        2 aligment
        3 all suspension bush
        4 stering end
        5 tayar dan balancing

        so encik try la check semua barang ni dulu…kalau ok patut masalah tu tak akan jadi,,,tapi kalau tak der org boleh check semua ni datang tempat sy sy tolong chekc…

      • tumpang tanya, ada ke kemungkinan kalau return spring hand rtake dah longgar, bila pandu laju di jalan tak rata dia leh terhenti sendiri sebab keadaan jalan yang tak rata buat brek drum mengembang…

      • encik breake drum mana boleh kembang…..kemungkinan brake shoe dah cabut ..

      • hah, brake shoe tercabut ke. mak aii…

    • ok cik, dah ok masalah kete saya ni. rupanya bush arm kat belakang sebelah dah rosak. patutlah kalau jalan tak rata dia membuang lebih. sebabnya tayar depan biasanya tak on 4wd. kalau on dapat tau masa pusing stering rasa berat. ni tak pulak berat. ingatkan transfer gear box yang rosak. cek gigi gear dia termasuk dirve sfat kiri kanan ok je…

      • ok bagus lah tahniah….

  35. yg ini kene chek tengok la encik…..bengkel sy di jln kuang bt 17 lot 2463 sel d.e…kalau nak dtg call sy dulu….0172601852….terima kasih..

    • encik..nak tanya..brapa mm saiz piston kembara hcej model lama

      • mintak maaf encik,saya tak pernah ukur lagi sizw piston mana2 kereta pun….saya mintak maaf banyak2…

  36. salam tuan. mohon bertanya; kalau saya nak tukar enjin kembara half cut siap sekali dengan auto gear box (asal pun auto juga) berapa kos semua sehingga siap pasang? dan selalunya berapa lama agaknya. terima kasih saya ucapkan. -wan

    • wasalam terima kasih encik wan atas comment yg di berikan

      1.upah pasang halfcut 1500,siap dalam masa seminggu
      2.kos utk minyak dan lain2 part,contoh andai kata kene tukar belt ker,atau sebarang seal anggaran kasar2 rm 300
      3.harga halfcut sy tak boleh nak pastikan
      tapi selalu nya sy beli harga 6000 utk engine toyota k3 timing chain
      dan 5500 utk engine daihatsu hc tp harga selalu berubah ubah.

      tapi kalau keter boleh jalan lg tak payah beli halfcut bazir jer..kecuali kalau ecu dah rosak.

  37. salam nak bertanya sket…
    1-kembara ni memang jenis bergoyang ke kalo bawak jalan tak rata?macam suspension lembut sangat pon ada jugak…
    2-kalo transmisi auto minyak memang kuat ke pasal kalo isi minyak rm60 test boleh pegi 330km je…macam mana nak kasi jimat sket?skang pakai kembara ez
    3-nape kalo tekan minyak respon lambat?macam berat je nak pegi…
    keta ni selalu long distance kl-kelantan lalu gua musang..kalo naik bukit memang lembab la…kalo jalan hiway plak top bleh dapat 130km/h je tapi nak kena overdrive la…
    4-apa cadangan nak kasik sedap balik…bajet nak pakai lama lagik..banyak kenangan keta nih…terima kasih

  38. **sya ada krta kembara keluaran 1999 1.3 masalah krta sya..liking minyak hitam.semasa sya minta preksa,katanya kemungkinan gastket di bahagian top enjin bocor atau skru tk kuat tetapi apabila minta tukar gasket yg baru serupa jga liking dan tukar lgi yg ke dua kali pun sama jga.apakah masalah yg sebenar.adakah pemasangan gasket perlu jga cilikon.setiap bulan kena tambah minyak hitam.selain dari top dari manakah minyak hitam 2 keluar.
    **setiap awal pagi sya hidupkan krta tetapi ada bunyi yg keluar berdakatan aircon pum kah klu tak silap sebalah kiri macam besi yg bergesel.bantulah saya broo..

    • slalu liking kat valve cover gasket atau pun kat belakang engine ada satu sensor slalu keluar ikut tu la…..pasal start pagi bunyi bisingtu mungkin pasal belting,bwak la keter hantar basuh engine dulu kemudian baru repair mana2 liking..slalu di bengkel saya saya buat macam tu setiap kereta yg datang bengkel saya akan saya basuh engine dulu……atau pun cari lah begkel yg boleh basuh engine keter…tak ramai bngkel mahu basuh engine keter,tp saya lain sy akan ambil kisah pasal basuh engine..,….lau ada senang call sy thanks for comment

      • 1- krta kembara 1.3 masalahnya bila masukan gier Rives selalunya berbunyi kedang2 susah masuk gier R.saya berulang kali memijak klach bru boleh.
        2- kembara 1.3 boleh pasang recing klach tak.harga recing kluch berapa ya.apakah kebaikan pasang recing kluch pada krta kembara.kos pemasangan brpa?

  39. Assalamualaikum,
    Saya nak tanya kenapa kembara saya susah nak hidup engin dan bila jalan mati pula tengah jalan ?

    • sparkplug dah tak elok…
      benda2 macam ni kene bawak keter ke bengkel untuk periksa lebih lanjut..supaya masalah tu boleh diselesaikan dengan sempurna…

  40. assalamualaikum en,
    keta kembara saya gear box masalah, berapa kos en. kenakan untuk tukar gear box?

    • wasalam
      thanks for the comment

      gear box kembara harga 3000 kedai potong punyer harga….
      upah pasang 300 siap minyak.

  41. berapa kos kalau tukar enjin 1.3 kapada 1.6 (kembara menual)

    • kos lebih kurang 2500

  42. salam bang..maff soalan x berkaitan ngn kembra..bleh x kete myvi 1.0 tkar ngn enjin 1.6 daihatsu?..k x bleh?
    kalo bleh abng bleh buat x?

    • wasalam
      mungkin boleh…….tapi macam mana dengan puspakom
      dan benda ni semua risiko tinggi sebab ubah suai banyak
      kalau nak power lebih just cari aje halfcut YRV passo turbo 1.3 engine sama tapi ada turbo intecooler
      mahal gak hafcut tu mybe 6000 lebih..

  43. allow..sya ada kembara thn 1999 auto..kalau upgrde engine p 1,6,..g.box auto 2 x mengerang jg ke?bp c.c bru 1.3 pun mcm bole2 jg bunyi nya, apa lg dgn 1.6 bp hp bsar cket..x pasal2 nt, gear ratio x ngam pula dgn engine 1.6 tu..

    • kalau upgrade engine 1.6 minyak lg jimat gear ratio lg bagus lg cepat tukar bila pandu kereta dan lg pickup.kerosakkan gear box bukan sebab engine cc besar tp sebab owner kereta tak tahu nak jaga benda tu atau pun lambat slalu tukat minyak gear atau pun tak pernah tukar minyak gear,atau pun bila gear dah bermasalah baru nak tukar minyak.encik saya sudah tiga kembara upgrade to 1.6 dan alhamdulillah mereka tiga2 ni tak ada complen pun pasal gear.
      thanks for the comment

      • salam, puspakom senang ke nk approve kalo convert to 1.6..sy ader plan jgak nk convert ni..kalo jpj tahan tgh jalan xder masalah ke? ader x pilihan lain seperti pasang supercharger ke dalam enjin kembara sy ni?

      • wasalam hanya convert 1.6 sahaja boleh puspakom atau pun convert to k3 twin cam 1.3

        kalau nak ubah suai engine lain sy rasa puspakom tidah lulus…..

  44. slamm..
    sy dlm perancangan nk pakai kembara niee..sy ade dengar ramai yg cakap maintenan tinggi utk jenis kembara niee…sy confiuss rase nk ke atau x jadi berbelah bg lg ade pendapat mengatakan tukar klas jer hampir rm800 betul atau tidak xpasti…sy minta jase baik saudara yg dah ade penglaman utk cerita dengan jelass persoalan tersebut dan br dapat tahu kembara nie bulih tukar 2w atau 4w..jadi boleh saudara berikan sy tip untuk mengenal pasti sekira nyer sy jadi ambik kembara sudah tentu yg manual pilihan sy sebab nk tengok kembara kat bengkel pon susah kira nyer jarang rosak kot ….
    boleh berikan tip cammaner nk cek sepintas lalu :
    1) sistem 4w berfungsi dengan baik atau x
    2)enjin secara am nyer…
    terima kasih sekira mendapat perhatian dr saudara.
    *sy selalu setia mengikuti blog saudara….sememangnyer terbaik

    • wasalam….
      terima kasih atas comment encik,
      kembara ni ok kereta nye…..cuma tergantung kepada penjagaan dan maintain aje…..4wd semestinya berfungsi kalau kita mahu,tp boleh juga dimatikan seandainya tak perlu.tukar clucth sampai kos 800 mungkin betul,tp cluct bukan mahal harga nya mungkin 200 lebih macam tula +- tp dalam kes ni tau la sesetengah bengkel suke potong leher….
      engine secara am nyer elok,dan tak ada masalah jika kita slalu jaga dia la,makna nya tiap 5000 km tukar minyak,dan bila 10000 km tukar plug dan minyak gear,insyaallah kereta encik akan xade masalah untuk jangka masa panjang,juga satu lagi hal air kene la check juga seminggu sekali ker….
      dan kalau nak service kenderaan cari bengkel yg encik percaya dia buat kerja dengan betul dan bertanggung jawab.kadang2 hantar pusat service pun buat tak elok gak.

  45. halo….nak tnya skit…kalau engine kembara dvvt 1.3 convert 1.6 penggunaan minyak akn lebih jimat lg ka???setau sy dvvt mmang jimat..tp nak upgrade g 1.6 nak power lg skit n brapa cos upgrade 1.6??

    • kalau dvvt mna ada engine 1.6…..kalau yg xder dvvt boleh convert ke 1.6…..

  46. salam /…… memerlukan bantuan….sy nak pasang alam baru tp sy tak ada diagrams asal kembara….mcm mnsy nk dapat kan diagrams original kembara erk….dan klu sy nk upah awk pasang brapa erk…..

    • diagram wiring kembara memang susah nak dpt perodua jer ade…sy boleh buat dan sy akan caj untuk pemasangan rm 50 sahaja…

  47. salam…..nak tnyer skit……kete kembara(auto bkn dvvt) saya t’rase agak berat la….seperti dah lost power……respond minyak pon agak lambat & t’lalu bising…….agak2 saudara ape masalah nyer

    • wasalam…owh encik yg call sy semalam….. sy rasa sy dah bg jawaban dia lah… terima kasih

      • huh?….bukan saya yg call tu~

  48. salam….saya ade something lg nak tanyer …….abg ade tau ape2 pasal carbonizes engine gune product professor dr oilyman…….& saye nak tau kesan & akibat dari product nie………harap abg sebgai mechanic dapt mmbri komen

    • pasal product2 ni semua sy tidak percaya la….sebab ape sy rasa jepun yg mencipta engine tu lg pandai dr org yg cipta product oil tu la…
      so benda ni kalau sy memang sy tak percaya
      ape yg sy percaya
      1.engine flush
      2.radiator flush3
      3.oil treatment(hanya untuk kereta lama2 sahaja sy syorkan)
      yg lain2 product tu sy kurang percaya bahkan sy rasa mereka hanya nak bisnes ajer….

      jln nak jaga engine adlah service tiap 5000 km jika engine kereta anda masih lg cantik dan tak makan minyak hitam…
      tp bila dah makan minyak hitam baik g buat top overhaul ataupun tukat piston ring

      sebab kalau dah makan minyak dah tak guna lg service tiap 5000 km…..

      yg kedua slalu jaga air la…jng bg air kering dah nanti over heating

      • bang….kalo mahu wat top overhaul bape harge…..makan mase bape lame?

      • untuk kereta ape..???
        kalau waja bajet lebih kurang rm 800 mungkin juga lebih…harga bergantung kepada keadaan engine rosak
        kalau saga dan wira rm 600 lebih juga

        masa lebih kurang seminggu la…

      • kembara(auto bkn dvvt)

      • kalau kembara lebih kurang 600 lebih juga kos dia…

      • a’a lebih kurang macam tue…mengikut keadaan engine kereta anda…..tp lau workshop cine sy tak tahu la…..

      • nak tanyer lg……kalo nak kasi masuk enjin avanza 1.5 boleh x?……….kalo boleh bape harge?…….& mane lg bagus nak banding dgn 1.6 enjin daihatsu tu kalo kompare dari segi power & fuel consumption

      • kalau dr segi power 1.6 lg pick up…avanza sy rasa susah dapt engine dia…..minyak pun jimat 1.6.tp kalau dok bawak laju2 slalu x jimat juga la..lau bawak biasa jer baru jimat

  49. salam…nk tanya cik ader penah masukkan supercharger x dalam kembara ni? saya ader baca satu blog ni dier ada masukkan supercharger ke dalam kembara..sy nk tau option selain tukar enjin ni

    • sy tak pernah buat semua itu…..sy hanya buat standart kilang sahaja….racing sy jarang buat…lau kereta sendiri sy ade buat….kereta org lain nanti bermasalah

  50. wasalam…..
    kalau nak upgrade kembara kene cari engine aura deto…..1.6…..masalah kalau tak pasang betul semua part mungkin engine tak jalan sempurna……
    ger box tak payah ganti engine kosong sahaja

  51. salam nak tnye..apa beza enjin k3-ve dengan k3-vet??dan d mana nak daptkan enjin k3-vet??

    • k3-vet engine turbo….yg satu lg xder turbo…

      susah nak dapat engine tu…..cuba la serve kat kedai potong

  52. drive shaft cik penah pasang? baper harga agak2 kalo nk tuka satu set drive shaft bahagian depan? sy punya kembara da berbunyik skg ni shaft dier

    • drive shaft kembara sy tak pernah tukar…..pasal jarang rosak…..so harga sy memang sy tak tau…
      tp sy rasa sebatang mesti seratus lebih……
      tp drive shaft sy rasa semua mekanik boleh buat…….

  53. salam bang…sya bru tukar engine 1.6 (auto n gearbox 1.3 standard) atas bacaan blog abg tp masalah yg timbul ialah apabila sya pusing stering ade bunyi kluar baek ke kiri or ke kanan yg pelik pulak biler antar check kt bengkel kta drive shaft ok,cv joint ok,long shaft pon ok…dh 3 bengkel (bengkel kwn2) pegi diorng x jumpa apa masalhnye…PELIK…
    1- adakah bunyi tue dr system 4wd yg tidak dpasang betul?
    2- bunyi dr gear box?
    3- stering rack link ade yg problem?
    4- ade kne mengena ngan mouting ke?(dh tukar bru mse tukar engine)
    adakah memerlukn cos yg tinggi?nk kne baget jgk bang hihihihi…sabtu n ahad bengkel abg bukak ke?…

    • wasalam ..

      masalah sebegini kene check terus pada kereta ..sebab jawaban dia akan dapat bila tengok kereta sahaja….

      sabtu ahad kalau nak jumpa saya kene buat apoinment dulu..sebab saya ada apointment hujung minggu ni dgn custumer lain….so call sy dulu lau nak datang..
      tq

  54. dah tukar enjin 1.6. sekarang nak cari gear box pula. ada tak..?

    • sy tak ade gear box …….susah dpt gear dia

  55. saya ada perodua rusa 1.3. ade masalah gear jadi keras. minta abg bg maklum ape yg patut dibaiki atau di tukar…tq

    • gear jd keras ada banyak kemungkinan
      boleh jadi cluct,gearbox rosak,atau gear lever yg problem..baik hantar pomen utk check.

  56. salam bang.. saya da masalah dengan kereta kembara.. masalahnya ialah rpm enjin tak smpai 1000.. udah adjust brpa kali naik sekejap tapi pas seminggu masalah sama timbul.. selepas tu kalau buang silencer ekzos buat direct pipe adakah ada membawa sebarang masalah dengan enjin kereta.. keretama kembara auto ez 1.3

    • wasalam….boleh jadi satu hal sebab ubah suai exzos….maka timing pun akan turun cikit…atau pun susah nak adjust..tp kes macam ni susah nak bg pandangan yg tepat sebab sy pun tak nampak….jd mintak maaf jika pandangan sy bg kemungkinan tak tepat.
      benda macam ni kene tengok sendiri.

  57. bang,saya ada sbijik kembara auto tahun 99 saya nak tukar enjin yang menjimatkn miyk,tahan lasak juga maintanance yg murah..enjin pe yg abg cdangkn serta brapa kosnye?

  58. assalamualaikum… gearbox passo yrv turbo… boleh tak ngan ngan 1.6 punya engin… tolong bagi tahu ape yang perlu di buat.. terimakasih..

    • wasalam tak ngam …yrv toyota engine….kene cari daihatsu punyer

  59. Salam,

    Nak tanya, saya baru beli kembarau tahun 99 Auto. Bila press minyak asap putih keluar banyak. Tanya pomen dia kata boleh repair dangan tukar valve seal. Benar ke bgitu sebab apa yang saya tahu mungkin kene buat top overhaul dan tukar piston ring..minta komen sikit.

    • wasalam
      kene tengok asap tu macam mana..kalau tak teruk top overhaul sahaja.tp lau teruk kene la tukar ring juga..
      lain pomen lain pendapat nyer..ada gak kadang2 mula2 buat top ajer..tp bila buka head piston ring pun dah haus..
      so perkara ni nak dpt jawaban yg betul kene tengok keadaan engine dengan mata sy sendiri…tp normal piston ring

      • problem keluar asap dah ok selepas buat top overhaul dan tukar piston ring. tapi lain pula masalah nye..minyak hitam nampak keluar melalui belakang engine(kat sensor)dan menitik ke lantai . Tiap pagi nampak tompok-tompok minyak kat lantai.. Satu lagi problemnya pick-up kurang dan lambat pergi selepas berhenti (mcm kat traffic light)..kena tekan minyak lebih sikit pas tu angkat pedal minyak baru rasa sikit laju..contact balik pomen dia kata perlu adjust timing..frust juga sebab belanja dah banyak RM 1700 untuk buat semua tu..hampir dua bulan gaji..minta komen sikit supaya tak terkena lagi.

  60. salam bang.
    saya ada kembara 1.3 ex manual tahun 2002, saya baru buat top overhaul sebab timing belt putus apasal kalau saya tukar gear ada letupan dalam exoust terus tiada pickup dan minyak kena turun kalau tidak dia meltup lagi.
    harap boleh tolong.
    sabah

    • wasalam
      perkara macam ni berkemungkinan timing belt tak pasang betul ataupun gran valve tak cantik,so baik hantar balik ke bengkel yg buat dulu mintak dia check.

  61. kembara saya ada pblem gegar..ari tu pegi cek n repair,result shaft pblm.diaorg tukar bearing shaft.tp masih bergegar.camana solution..?kena tukar shaft @shaft tu leh repair?kos anggaran brape?

    • ok…kalau long shaft yg gegar slalu nye memang bearing la..tp bearing dia universal join,so kalau pasang senget cikit pun akan gegar,atau pun dia suah bengkok.tp jarang bengkok long shaft.tayar ada check tak….pastu

      • hello motecmat,saya nak tanya pasal LONG SHAFT 9BEARING).masa on DIFF SWITCH,tyr depan jd lock,cuma tyr blkg akan over push,masalahnya bila gear reverse,ada bunyi mcm bearing sangkut,lepas hantar bengkel mereka suspect long shaft,tukar baru,settle masalah tp gearbox jadi gegar pulak bila bawak 80-100,tukar 2 kali lg yg baru(tp local)-tak boleh jugak,lepas pasang balik yg asal,Boleh bawak cam biasa,140kmj pun tak gegar!(cuma tak boleh on switc diff lock la).Jadi,saya kena cari long shaft yg mcm mana,1/2 cut ori ke?kenapa yg local(copy cat) tak boleh match dgn perfomance gear box tu?? long shaft asal ni dah pecah seal getah tu,tp still ok bila bw laju 140kmj-155kmj ! TQ

      • long shaft ni ori ker local ker tak jauh beza dia..yg penting balancing dia. kalau gegar slalu balancing tak betul

  62. hello encik,

    i memandu kembara ex. tahun 2000 beli. kereta saya ni selalu gegar.. kuat pulak.. my cousin yg buat kereta ckp mounting board problem dan kena guna computer to fix it.. info ni betul ke? pandangan encik? depan bumper saya koyak.. so plan nak tukar baru punye but saya baru habis p license. so tak berape tahu pasal kereta.

    • thansk for the comment.

      kalau engine gegar i think tak payah hantar computer check.pandangan tu tak betul..saya check macam2 kereta saya repair tp tak pernah pun pakai computer.
      kalau anda tinggal dekat dekat kl cuba la bawak kereta jumpa dengan saya.sy boleh tolong check..call sy dulu lau nak datang.no hp ada dalam blog.

    • kongsi pendapat:ada sorang pomen (ex perodua technician) bgtau klu keta kita ni lampu CHECK ENGINE tak off bila on switch,keta kita tak boleh tune computerised sebenanya,tu mcm wayang je diorang buat depan kita!

      • tipu la tu…..saya tak percaya la….sy pernah tune motec M 600 ecu pasang pada mercedes lama .susah nak buat kerja tu….semua tu permainan perniagaan jer……

  63. tumpang tanya..kalau nak tukar enjin van rusa 1.3 kepada 1.6 berapa semua kosnya..?

    • kalau di bengkel saya kos tukar engine 1.6 rusa 2500 siap pasang.jpj urus sendiri.

      • enjin baru ke second hand..?

  64. salam,diharapkan saudara sudi menyelesaikan masalah kembara 1.3cc auto 1st model saya.setiap pg sy akan memanaskan enjin kembara sebelum memulakan perjalanan,masalahnya enjin itu akan mati ketika baru dihidupkan hingga sy cuba beberapa kali utk hidupkan enjin dgn menekan pedal minyak sehingga temperature dah panas br ok ckit,sblm nie sy ade bawa ke sebuah bengkel member yg pertama utk dibaiki dan sy telah menukar water pump,timming belt,dan wat adjustment pd teppet (klu slh bahasa mintak maap) tunning computer, dan kos sume kene 1k.takpe lg..pas dr wat sume tu enjin sy mule wat hal lg teruk,enjin kuar asap putih dan bl nak drive je enjin jd semput2 pd awalnye..pas temperature dah setengah atau panas br timming ok ckit..dah timming cantik, masalah lain lak dtg bl nak masuk gear d atau r atau ape2 gear yg ade kat situ enjin tu akan mati..kene idupkan semula lg….pastu plak bl berhenti di lampu isyarat atau jgn ckp je brake nak brhenti,enjin tu akan mati kene idupkan lg…sy dpt control lg temp sy…sy ikhtiar plak g kat bengkel yg kedua bengkel member 1 lg utk tgk2kan ape yg xkene dgn kembara nie,pomen ni ckp distributor dgn throttle body dan computer box dah kong.saddis lg bl kene byr rm 750 cash utk distributor katenye tu je yg dpt sy tukar sbb dah ckp duit lg…….pomen ni bg tau sy yg die dah tunning gune komputer tp komputer die xleh baca lak komputer box sy…leh sabar lg..pomen ni ckp die dah test dr pagi pas tukar distributor dan katenye ok..jd sy bw la plg kembara sy dgn harapan bhw kembara sy dah ok….tp masalah yg sama berulang kembali same cam masalah kedai pertama tadi cume enjin x mati je bl berhenti sementara….sy mintak tolong sgt2 dari saudara agar dpt menyelesaikan masalah kembara sy nie sbb dah sgt repair tp masalah still same..klu leh sy xmau jual kembara…

    • wasalam ..
      sy bersimpati bila baca kisah encik….sekarang macam ini lah….boleh tak hari sabtu ni bawak kereta kembara itu jumpa saya….biar saya yang check kereta tersebut.sebab ape menurut cerita yang encik ceritakan tadi saya rasa ada kesilapan pemasangan pada timing belt dan juga adjust tappet.so kes macam ni saya memang kene tengok keadaan kereta dulu…dengan begitu insyaallah kita sama sama akan tahu ape masalah sebenarnya.dan ape yg kawan encik cakap pasal komputer tuning,trothel body rosak itu tak betul sama sekali.sebab kalau komputer rosak kereta tak akan boleh start sama sekali.begitu juga dng distributor.bawak la jumpa saya hari sabtu ini call sy dulu bila nak datang….terima kasih atas comment

  65. hi tuan! apa khabar? saya ini baru dapat kembara tahun 2000 dan engin nya dah rosak, semua dah lama & tidak bernyawa lagi. So, boleh tolong tunjuk ajar kalau i nak tukar engin, apa engin jenis specs yang sesuai sekali dan harga nya? Kalau beli half cut, berapa agak nya? tks

    • hi….alhamdulillah sehat saja terima kasih.
      macam ni la….kalau nak beli half cut kos dia tinggi. siap pasang mahu juga 6000 mungkin juga lebih.
      tp kalau tukar engine saja dalam 2800 siap pasang.specs engine pilih la 1.6,1.3.timing belt atau pun timing chain.

      • tapi skarang adalah manual dan i nak tukar nya kepada auto. So, adakah ini kena beli halfcut terus atau macam mana?? jikalau halfcut guna 1.3 dvvt adakah lebih murah? tolong britahu nya…thks

      • kalau sekarang manual tp nak tukar auto memang kene beli halfcut la……kalau masuk 1.3 dvvt harga halfcut 6500 barang tak tahu ada ke tidak pasal susah cari cikit.
        tp kalau masuk 1.3 daihatsu halfcut mungkin boleh dapat 4500 atau pun 5000.masalah adalah halfcut masih lagi mahal…..sebab susah dapat dan ramai org yg minat.tp manual kan lg bagus.jumat minyak.

  66. masuk balik 1.3 daihatsu halfcut adalah apa engine specs, jenis lama tanpa dvvt ke atau macammana?

    • daihatsu tak ade dvvt dia macam standart dulu la…kalau ada dvvt pun boleh tp halfcut susah dapat…..har ga pun lg tinggi

      • aiyooo, ingat mahu jimat wang petrol sikit! Spec engine lama jenis HC manyak makan minyak, skarang nak tukar halfcut dvvt terios terus. Ingat jalan arah ini loh…ada tahu mana kedai ada halfcut dvvt ini? tolong britahu nya. thks

  67. salam, sy ingin bertanya tentang masalah pd perodua kembara dvvt auto. semasa tngah jln tekan paddle minyak kete tibe2 x gerak..bler check2 rupe2nye kete hanya boleh jln gear 1 jek…meter lngsung x jln..meter yg jln hanya meter RPM jek..pastu lampu O/D berkelip2 walaupn x usik butang O/D pd gear auto..agak2 sedara ape prob. dia? apakah penyelesaian terbaik…klu nk repair agak2 bape kos dia ek?thks..

    • wasalam…perkara sebegini sy kene tengok dulu keadaan kereta…susah nak cakap ape masalah dia.mungkin gearbox,mungkin axel jem,brake jem.so banyak benda la…so mintak maaf sy tidak dpt bg jawaban yg tepat..

  68. salam..sya dri sarawak.saya nk bkongsi komen kpada awk,.cadangan sya.sya nk beli van produa rusa 1.3gx 1996 1owner je.komen sya tiada masalahka sya belikanya?sbb byk org kata,van rusa byk masalah.di waktu hujan…tpi dah try.ok je.tak ada kuar asap.kira murah juga harga van tu.kalau komen awak mcm mane??tQ..

    • wasalam….van rusa kategori kereta ok juga…cuma tergantung pada penjagaan kita la..kalau kita tak jaga dengan baik tak mustahil macam2 masalah akan timbul…
      orang yg mengatakan van rusa banyak masalah sebab dia tahu pakai sahaja…..tapi tak thu jaga….tak rugi pun beli van tu..

      • salam.mat pagi sahabat maseh byk2 brother..krana mberi komen dgan sya.insyallah.lupe satu lagi kalau minyak die,ada kuat sikit ke brother??.sya nie suke pjagaan kreta.sbb sya dulu bminat pjagaan kreta..sampai skrg..pi klau kos hrga spear rusa tu bleh tahan harganyakan ke??..bleh bgi skit komen laGI ke..he2.sbb,sya nk hampir nk beli vanrusa tu..tu,lah nk tya komen brother pakar mekanik nie..blehkan??klau sya beli van tu,kira sya tak nak jual lagilah,sbb van tu,jagaan die msih cute baru.family punya pakai,alasan die, anak die semua sudah masuk ‘u’ jdi kreta die 3buahlah..komen brother mcmne??kira fastime pakai van nie..sya tk nk bhutang kreta baru.tu je,,he2

      • boleh beli kalau keadaan dia ok ape salah yer……..cuma nanti jaga jer la service bila sampai masa nyer,jaga minyak,air.itu ajer…..spare parts tak la mahakl sangat,

  69. Assalam…valve spring kembara kwn sy patah…. pun heran apa macam boleh patah. tuan yg lebih tahu kali..brp agaknya hrg ya…klu radiator kembara biasa blh masuk dvvt ka

    • valve spring kalau orde kat kedai biasanya +- 60 ringgit satu biji.radiator kene tengok tapak dulu la..tp rasa nya tak sama…

      • tqvm…bro ni memang hebat, ilmu tinggi…sini sj nak kongsi baru2 ada ganti radiator kembara dvvt…ingatkan sama jk ngan biasa rupanya tak….harga pun 2 kli ganda…yg biasa dlm 390, dvvt 700…

      • sama…terima kasih atas pujian nyer….

  70. Saya baru beli hi lux sr toyota model 2004. Kereta secondhand. Beli 29/3/2011. Harga RM 58K. Bayaran bulanan RM 742 selama 7 tahun. Kemudian pada 23/4/2011 rosak kat tengah jalan dan masuk bengkel. Cina bengkel kata 2 minggu baru siap. Enjin dah dibuka habis oleh Cina bengkel. Sebelum tu Cina bengkel dah periksa guna sistem elektronik berkomputer kereta tu . Semua ok. Tapi bila start enjin, tombol gear kat dalam bergoyang habis. Enjin bergoyang macam nak tercabut. Kena caj sekitar rm 4 ribu kata Cina tu. Itu belum muktamat le. Ertinya baru 3 minggu pakai dah rosak. Kedai saya ambik kereta tu 70 km dari tempat rosak. Tak munasabah nak towing jauh-jauh ke kedai dealer tu jadi terpaksa repair kat bengkel berhampiran. Dalam kes seperti ini agaknya boleh tak saya dapat ganti rugi. Kalau rujuk akta jual beli perkara ni x ada dinyatakan. Dealer kereta tu ada kata ada garenti 6 bulan. Janji mulut saja bukan bertulis. Saya pun tak tau apa yang digarenti oleh kedainya. Setahu saya, cuma free caj labour sahaja itupun kalau tukar M oil. Itu je. Saya rasa sungguh kecewa. Harap tuan-tuan pembaca boleh bagi pendapat Terima kasih.

    • saya rasa encik dah kene sembelih dengan dia…..ape punca engine mati…timing belt putus ke ape..atau pun oover heating.perkara semacam ini susah nak cakap la encik..saya pun tak tahu ape2 yg ditukar ataupun di repair…so agak susah sy nak beri satu pendapat….tp lain kali encik kene tanya dulu ape kereta encik rosak..
      dan ape barang2 yag perlu ditukar…….saya bersimpati la..tp sy pun tak tahu ape yg dia buat..so agak susah sy nak keluarkan pendapat…..kalau ada resit cuba la tengok ape yg dia tukar…..

  71. Salam bro..
    Saya ada soalan sket mengenai penukaran enjin kembara hcej ke 1.6. Saya ada terbaca di internet yg enjin daihatsu detomaso n enjin daihatsu feroza bole ‘plug n play’ dlm kembara. Soalannya ;
    1. Jika 1.3 convert ke 1.6 deto atau feroza, mcamana dgn gearbox & parts lain, perlu ditukar / upgrade / pakai balik yg asal (1.3)? Bagaimana dgn sistem 4WD nya?
    1b. Enjin 1.6 yg selalu dipasang dlm kembara, enjin 1.6 dari model kereta apa?
    2. Berapa lebih kurang harga utk enjin detomaso? Siap upah pasang
    3. Ada problem tak nanti bila register dgn jpj, memandangkan pertukaran enjin dari 1.3 ke 1.6 (melebihi 25%) atau untuk model kembara dibenarkan kerana ada model asal yg memang enjin 1.6?
    4. Kalau tukar enjin dari 1.3 ke 1.6, ada parts lain yg juga perlu diupgrade (brake dan lain2) utk melepasi pemeriksaan puspakom? Atau parts asal sudah memadai?
    5. Berapa lama selalunya penukaran enjin mengambil masa (sampai betul2 siap)?
    6. Soalan terakhir, Bengkel bro area mana?.. Senang nanti nak gi singgah

    Tu je kot soalan buat setakat ni.. Harap bro dapat memberi penerangan tentang kemusykilan saya ni..
    Terima kasih

    • wasalam….untuk upgrade 1.3 ke 1.6 beli engine kosong aje…pastu pasang aje…ade la dua tiga lubang air kene tutup……saya dah biasa dah wat keje ni…
      maslah puspakom pulak road tex aje akan mahal cikit.dan rasanya kene bayar lebih ckit.lau ragu2 dengan puspakom pergi ke puspakom dulu tanya mereka.mintak surat kebenaran dari jpj.

      nak upgrade to 1.6 hanya perlu beli enjin kosong sahaja.dan lain2 keperluan seperti minyak.timing belt jika perlu…
      masa yg diperlukan seminggu…lebih kurang.bengkel area sg buloh.lau nak datang call sy di 0172601852
      sabtu dan ahad sahaja saya ada…
      ape sebab nak tukar engine?

  72. Assalamualaikum saudara..

    Sy amt tertarik dengan hasil kerja saudara ini setelah menjengok semua laman2 yang ada kat blog saudara. Tahniah diucapkan kerana masih ada masa untuk on9 di samping kerja saudara sebagai mekanik..Insyaallah satu hari sy akan datang juga ke tempat saudara. boleh bagi Lat/long lokasi bengkel awak?

    kalau tukar enjin ke 1.6, gear box sekali kene tukar ke?

    TQ,

    • wasalam……

      terima kasih atas comment encik,bengkel sy sudah tutup,dulu dekat kuang sg buloh,sementara ini saya buat kerja saya di rumah saya di kampung kubu gajah sg buloh,,jd kalau nak datang call sy dulu……di 0172601852.
      kalau nak upgrade engine gear box tak payah tukar.

      • TQ…semoga saudara maju jaya dalam kerjaya saudara…

      • insyaallah….terima kasih atas sokongan yg di beri

  73. Aslkm..

    Apa kelebihan ATF cooler? Berapa ringgit + upah pasang? Adakah sesuai untuk saya membuat penambahan?

    TQVM

    • kelebihan dia boleh mengawal tahap kepanasan minyak gear……kene tengok ape kereta,,,,kalau kembara tak payah la kot….kos mengikut barang

  74. Salam… saje nak berkongsi…coz tgk ramai yg bertanya ok ke tak tukar enjin 1.3 ke 1.6…..sebelum ni saya selalu menghadapi masalah kesemputan kereta…nak2 naik bukit….dari Gombak ke Genting Sempah…nak naik bukit kena tukar sampai gear 3. lps 2-3 bln enjin liking sana-sini….so last2 tukar enjin tapi ke 1.5 jer…sbb 1.6 yg ade x brp cun. Allahamdulillah….lps tukar….minyak save….tork jgn cerita….nak panjat genting sempah pun x perlu drop gear. guna gear 5 jer. laju…mmg laju…boleh cecah 165KM…highwayla. so cost dia…spt mana bro 2 cakap 2000-2500. proses puspakom xdela leceh mana..so yg nak tukar 2…tukar jer….kalau x nak….kite bakor jer.

    • tahniah..sy ucapkan atas kejayaan yg diperolehi……

    • kenapa 1.6 tak berapa cun? enjin 1.5 tu jenis apa? deto?

      TQ

      • 1.3,1.5,1.6 same aje engine nyer….bentuk semua serupa aje…beza cilinder head dan piston,craknshaft.deo memang 1.6,espri 1.3.
        1.5 sangat jarang ade…..so nasehat saya kalau nak convert kereta baik hantar bengkel yg pakar cikit…….kalau tak jadi dan tak pandai pilih engine…rugi nanti…

  75. Salam…
    sy nk tnye, perodua kembara ni full time 4WD or 2WD???
    sy x pasti, sbb kwn sy kata klau nk 4WD kna on suis 4WD kt tepi tu…. lepas on suis 2 steering xboleh pusing habis 6ti kreta jd jam….btul ke???

    tima kasih :)

    • wasalam…..boleh full time 4wd,boleh juga 2w full time.bila switc 4wd di on maka axel depan akan jalan….makna nya 4wd sudah hidup.bila swict di off maka hanya 2wd sahaja yg on..yg depan akan off…
      tak ade la mana boleh jem…..cuma kalau biar aje 4 wd pakai bila laju maka gear box boleh rosak…4wd pakai bila naik bukit,kereta sangkut ker,masuk dalam bukit…kalau jalan biasa tak payah pakai,,,,,

  76. hii bro,

    saya dari miri sarawak, kembara saya mengalami beberapa masalah berikut:
    1. setelah throttle body dibersihkan, tuning injin jadi x menentu, kejap 1500-2000rpm. apabila on aircond rpm akan mencecah 2000rpm. tapi kalau masuk gear(auto) rpm seakan normal 1200rpm.
    2. terdapat gegaran pada sistem transmisi apabila naik bukit tinggi, dan amat terasa bergegas apabila kelajuan lebih dari 100km/j

    diharap bro dapat memberikan tip utk membaikpulih kembara saya ni. keta ni auto model 1999.

    • haiii

      saya rasa keter bro mungkin engine maunting ada masalah,,,saya pun tak nampak masalah itu so agak susah cikit saya nak bg comment yg tepat…..sebaik2 nya hantar sahaja kereta tu balik pada pomen yg service throttle body minta dia chechk…..mungkin dia tak pasang gasket dengan betul atau pun paip vacuum bocor..macam2 la boleh jadi….. so saya mintak maaf saya hanya boleh bg jawaban menurut apa yg di tulis..jika salah jawaban saya maka itu sebab saya tak nampak maslaah kereta anda…. thanks for u comment

  77. salam..apa masalah enjin kembara ketika berjalan enjin berdengung..dlm msa yg sma,sekirany kta lpaskn padel minyak bunyi dengungan hilg n kembali lg bla kta tekan padel minyak..

    • wasalam…
      dalam kes ini jika gear manual.kemungkinan gear yg bunyi…tapi kalau dalam kes gear auto kemungkinan axel belakang yg bunyi…mungkin juga bearing tayar…
      so bunyi macam ni kene check terus pada kereta jika mahukan jawaban yg tepat…..kalau lah encik tinggal area kuala lumpur encik boleh datang ke sg buloh jumpa saya kemudian saya akan tolong check kereta encik ………….terima kasih atas sokongan yg di beri….

  78. salam…tuan mekenik power…nak tumpang tanye ..saya br je ambik kembara 1999 auto..soalanye..1>petrol..isi rm50 dapat 350km ok ke? 2>auto memang bunyi mengaum je ke? berat jebunyi nye…hantar kat pomen dia ckp memanh ini mcm….tolong tuan mekenik ….. boleh tahu alamat penuh dimana bengkel….? from roslam kembara melaka.

    • encik roslan tempat sy jauh..sy di sg buloh selangor……ape2 hal encik call sy aje 0172601852

  79. salam, saya ada Kembara DVVT auto, saya ade terbaca kat comment yg sblm nih yg DVVT 1.6 xder? betul ker?
    Dan kalau xde, ape option untuk saya upgrade enjin sebab DVVT 1.3 agak lembap bila bawak kat highway. Atau ade alternatif enjin 1.5?
    1.3 nih pon saya dah bawak 155km/h, kalau upgrade agaknya boleh pergi lagi baper?

    • wasalam….1.5 ade..tapi susah nak dapat..dan tak ade banyak perubahan pun..sebab semua same aje….piston pun tak la besar mana pun…so 1.5 pun tak jauh sgt beza dia…..nak upgrade boleh pergi ke 1.6.problem dia tak ada engine 1.6…engine alza asal nya 1.3..perodua ubah dia jadi 1.5

  80. bro… nk tnye ade head kembara 1.3 nk jual x…. URGENT… pm me this week… 0122505838.. ok TQ

  81. sya ada krta 1.3 selalu kuat mkn mnyk hitam d bhg engin basah dgn minyak dah tukar gasket d bhg top engin tpi masih ada liking tk tau dri mana datang minyak 2.brpa harga engin 1.6 dan brpa kos pemasangan.engin apa yg blh saya cari dytsu atau ada selain dri 2? kenapa pat dsni mahal dan gaji orang pasang pun meletup makan orang..(MARIUS,SABAH)

    • kalau di tempat saya 7 bulan lepas saya buat kos tukar engine 2500 siap pasang…..cuma puspakom je kene urus sendiri…engine mesti cari dauhatsu..engine lain tak boleh masuk…..tapi encik dari sabah sy di kl jauh sgt……anyway thanks for the comment

    • 2500 tu kos pasang ja ke atau dah campur harga engin.harga engin daihatsu detomaso brpa? kos pemasangan brpa?

      • siap pasang dengan engine dan juga minyak hitam……..kira nya 2500 keter dah jalan dah.

  82. krta kembara saya ada masalah hantakan belakang bila jalan tk rata terutamanya spring belakang adakah spring dah mati.apakah yg perlu saya repair? berapakah harga spring belakang kembara? perlukah gatah d ganti? apabila spring dah tukar adakah masih hantakan? atau tukar spring yg tinggi sikit?(MARYUS,SABAH)

  83. Salam.. saya roslee dari penang.. bro nak tanya skit ni.. saya bru dapat kembara dr pak mentua saya as second car.. Biasa lah problem ni kan… blh tak kalau saya nak convert 1.6 tp auto… minyak dia melantak sama mcm 1.3auto tak… atau lebih kurang 1.3 manual.. kalau boleh bro tlg saya buat anggaran.. then bg saya alamat… pastu saya p cari bro..

    • alamat saya lot 1310a jalan besar kampung kubu gajah sg buloh 47000 selangor darus ehsan.

      minyak jimat lg dr pd 1.3 la…..tp tak ade la jimat macam pakai kancil…..lagi pun minyak sekarang dah naik…..anggaran dalam 2500 siap pasang

  84. salam.sy ingin betanye,sy ada kembara manual,tahun 1997.kereta de masalah sikit
    1.bila sy pandu 90km ke 100km,ade gegar 100km ke atas ok,tak de gegar
    2.sy pernah tukar gear box.pandu 100km ke atas enjin sy macam meraung,rmp jadi 5000
    ape msalah kereta saya

    • sy rasa wheel balancing tak elok…….pasal engine meraung sy kene check engine baru sy boleh bg jawaban yg tepat

  85. salam tuan. sy tgh google pasal masalah kembara sebab sy bercadang nak ambik kembara pulak as second car. terjumpa plak blog ni. setelah sy baca dari mula tuan memang pakar la dalam perkembaan ni. hehee.. kalau sy dah beli kembara nt sy ingat nak terus upgrade ke 1.6cc. ape pendapat tuan? sy dari kuantan tp bg sy kalau bengkel yang baik, jauh mane pun sy akan pegi sebab sebelum ni sy pakai wira mivec turbo. dah kawin n ada anak ni rasa nak berenti dah main turbo. memang dari dulu lagi sy minat kembara ni tp termakan kata kawan2 yang kembara ni kereta yang bermasalah. tp setelah baca blog tuan ni sy rasa takde beza pun dengan keta lain. so saya nak tanya pasal penukaran enjin tu, tuan yang carikan enjin atau sy kena cari sendiri? bukan apa. sy tak berapa pndai nk pilih enjin ni takut kena tipu. rm2500 tu memang harga enjin siap pasang ke? terima kasih atas bantuan

    • wasalam…terima kasih atas comment encik…
      kembara tak la bermasalah sangat..cuma selalu nyer orang tak jaga kereta tu sebab tu la banyak masalah…tapi kalau kita faham cara pemakaian yang betul penjagaan yang betul insyaallah tak ade masalah….sy memang pakar dlam pilih engine kereta,,,tak kisah la kereta ape pun…..engine saya akan cari….harga 2500 siap pasang…..tetapi harga tu tahun lepas….lebih kuarang macam tu la…

      • harga sekarang macam mana plak? saya ingat nak jual wira turbo sy tu ambik kembara ni. nak pakai 4×4 plak. minat gak cutting kembara ni tp dengar cite macam2 tu yang tak sedap tu.

      • pada pendapat sy ni..kembara dari sudut ruangan agak kecik cikit…boleh dikatakan sempit la…..tp itu semua atas minat masing2….lg pun 4wd dia simple aje…….kalau dah ada kereta yg cantik baik pikir2 dulu nak jual lepastu ambek kereta lain……..kembara ni bukan nyer teruk sangat ramai yg pakai……cuma tergantung pada macam mana kita sayang pd kereta kita……bila ada kasih sayang pd kereta insyaallah kereta pun ada kasih sayang pad tuan nyer…..kalau dia nak rosak pun dia rosak dekat2 ada bengkel atau pun rosak dekat rumah,

  86. halo…sy ingin bkongsi pengetahuan…sy ada tngok youtube btul ke ada kembara atau nama asalnya terios mempunyai enjin 1.5 diesel tp d india saja ada…macam tak pcaya plak ada 1.5 diesel…

    • boleh terjadi ade…tp di malaysia sy rasa xade…

  87. salam..nak tanya berapa kos untuk tukar gearbox kembara auto…sekarang ni kalo bawak keta lepas 2km je gear terus free…tekan minyak pon tak jalan…lepas berenti bagi sejuk sket boleh bawak macam biasa tapi kejap je la sebelum enjin free balik….minyak ATF baru tukar 1000km…memang masalah punca dari gearbox atau ada masalah lain?
    kalo nak bawak ke workshop rasanya kena standby tow truck siap-siap…

    • kos dalam 3000 lebih kurang..pasal mahal gearbox dia mahal cikir dr kereta lain……kalau bila panas tak boleh jalan gear box ada masalah la tu…kemungkinan valve body,piston clucth,macam2 la boleh jadi…

  88. engine yg paling bawah ni daihatsu 1.6 kah saya betul2 berminat mau upgrade ke 1.6 tapi sya tak tau memilih engine yg betul2 bagus.saya takut salah beli atau kena tipu tolong upload gambar daihatsu 1.6 standerd yg berbeza2 ya…tolong broo..supaya sya tahu membezakan yg mana bagus..

    • cara nak membezakan engine yg canti dan tak cantik…itu adalah atas kepakaran seseorang melihat keadaan engine……agak susah nak jelaskan……

  89. salam….sy ada kembara 1997…kembara sya tersangkut jlan blumpur jdi sya tekan on 4×4.. msalah dia 4 tayar tdak berpusing dngan serentak tayar dpan laju blkang pla slow…mmng cam tu ka atau sistem 4×4 kembara sy ada masalah lain??kalau ada part apa yg perlu d ganti..dan stu lg brapa kos siap pasang kalau tukar enjin dvvt??masuk harga enjin..

    • memang dia tak serentak…..4WD yang serentak hanya pada kereta rally sahaja…..macam evo,mazda b8,kereta2 yang fulltime 4WD sahaja yg sama pusingan tayar dpan dan belakang..kalau kembara ke,pajero ke,hilux ker..semua tak sama…..kalau nak masuk engine dvvt harga halfcut 6500+upah pasang 1500=8000.halfcut belum tentu ada……

  90. salam…sy ade masalh dgn kembara sy.kembara sy susah nak start bile engine sejuk dan bile dah hidup bunyi engine mcm tersumbat2.ape agaknye problemnye.-sarawak-.

    • wasalam cuba check feul regulator…..mungkin feul regulator dah tak elok……lg elok cuba g check kat bengkel yg terdekat..sebab sy pun susah nak bg satu jawaban yg tepat sebab sy tak nampak reality maslaah tu….thanks for the comment

  91. salam….nak tnya kalau tukar stering box 1 set kembara sama clutch lining agak2 brapa kos dia masuk upah??bru2 ni sy ada tnya mekanik dia cakap mau rm2000++…btul ka??mmng mahal ka part kembara ni…dia cakap itu part second hand..ko rasa tu part made in japan tau malaysia punya???tkut kna tipu la…

    • wasalam….x akan la sampai 2000 giler ape…….xade la sampai tahap tu…nak sembelih la tu…..

  92. hello bro apa khabar,nak tanya sikit,saye ni mekenik juga,baru blajar la katakan,ade kembara,engine dia orang lain overhoul,tukar main bearing,dan segale ape pun diorang tukar part dia,tapi masalah die,tak bleh hidup engine tu,jadi pemilik krete tu nak minta tolong ngan saye,mule nye saye sangke timing tak cun,jadi buka balik rantai timing die,ikut mark kat rantai dia,tapi masih juga tak bleh start,sensor atas dan bawah ok,jadi saye sangke ECU die yang rosak,coil 1 dan 3 tak de api,apa pendapat awak bro..betul ke salah sangkaan saye tu.

    • hello bro…yeah sy ok jer thanks….
      kalau lah sensor semua ok..makna nyer ecu la..tp kene tengok dulu ecu punyer relay dan fuse ada terbakar tak….

      • salam sejeahtera, saya nak tanya ada tak enjin 1.6 / 1.8 yang sesuai untuk pertukaran enjin kereta saya sebab kereta sekarang saya tengok tak sesuai dengan 1.3 no power dan tak sesuai dengan sistem body dan berapa kos untuk pertukaran enjin …. salam dari melaka.

      • 1.6 saja ada..itu pun untuk kembara lama…..kalau kembara baru tak ada…..kos dulu saya buat 2500 siap pasang..tp skrg saya tak tahu kalau dah naik harga engine kat kedai potong…….
        kalau boleh call je saya 0172601852 mungkin lagi senang kita bincang2

  93. Assalamualaikum,

    Saya guna kembara DVVT 1.3 Auto. Kereta ada masalah long-shaft bunyi dan masalah mounting. Masuk gear dan tekan brake kereta akan bergegar. Ikut komen2 dia atas saya berminat hantar kereta saya kepada awak utk check segala masalah. Sila tinggalkan alamat dan contact no. Terima kasih.

    • waalaikum salam…terima kasih atas comment encik
      tempat saya di sg buloh jln besar kampung kubu gajah lot 1310a jalan gajah 3

    • waalaikum salam…terima kasih atas comment encik
      tempat saya di sg buloh jln besar kampung kubu gajah lot 1310a jalan gajah 3 0172601852

    • 0172601852

  94. salam.sy nak tnye lau tukar injen kembara 1.6 puspakum lepas ke

    • lepas….cuma roadtex mahal cikit lepas itu

  95. salam…saya ada kembara jenis 1.6 cc,masalahnya masih kuat makan minyak petrol..apa sebabnya.ble wak tolong settekan masalah ini…

    • wasalam nak settle masalah sebegini kene bawak kereta untuk buat pemeriksaan dulu.selepas itu baru lah kita tahu apa penyebab nye

  96. salam.en mechanic, kembara 1.3 sy nak tukar enjin.. 1.6. en bole bagi detail pasai enjin 1.6 tu?

    • siap pasang lebih kurang rm 2500…

  97. enjin 1.6 tue asal mana?

  98. Salam,

    Baru nak beli kembara, seb bek terjumpa blog nih. tak la risau sgt.

  99. Salam…

    Nasib baik ada blog ni, boleh buat reference. baru amek kembara. banyak nak kena repair.

  100. salam sejahtera…….
    saya ada kembara 1.3ex year 2000 scondhand baru beli 5 bulan lepas saya nak tanya? masalahnya minyak break dan clutch cepat habis dan banyak asap keluar dr exzos sperti bau membakar sampah….e2 yg merisaukn saya….. apakah yg saya harus lakukan?saya harap melalui perkongsian ini saya dapat menyelesaikan masalah ini,,,,,tq

  101. salam…nak tnya bru2 ni sy ada tukar housing stering…masalh dia macam tmpau berat la time corner..sblum tukar ringan je…minyak power stering pun sdah tukar…pas tu sy corner ke kanan ada bunyi pla stering…apa masalah dia tu??

    • wasalam…..masalah macam ni ada bnayk kemungkinan..sy kurang faham bila en cakap tukar hausing….biasa nya org tukar getah aje kiri kanan atau pun tkar rack satu ketul..tp sy tak pernah dengar org tukar hausing…..jka betul tukar hausing makna nya stering rack sudah di overhaul..kalau dia ketat mesti dia adjust tak betul…….so perkara macam ini kene lihat dengan mata sendiri baru lah sy boleh tahu ape sebenarnya masalah dia…tp setakat ini jawaban saya tergantung pada soalan.thanks for the comment

  102. hi i have a 2000 kembara , want to know if possible to install a yrv 1.3 turbo with and w/o tiptronic, if so what is the price?

    • hi thanks for the comment,i don’t know what the price to buy the YRV K3 turbo,because i dont have the engine,the engine need to looking at kedai ptong kereta,so price the engine by the kedai potong,normally mybe 6000 ringgit or more.but if u want to install the engine at you car, i can do that tp you but i caj you 1500 ringgit for price to install.but price to the engine i dont know.sorry my english not good

  103. salam,

    sy nk tanye pasal kembara sy ni bile bawak sampai 80 km/j dh start gegar, tekan minyak ke 90 km/j cermin pandang belakang dh gegar, tekan ke 100km/j cermin pandang belakang gegar teruk (nk tgk kete kt blakang dh tak nmpk) dan kalu tekan lebih minyak lebih 100km/j dh start bunyi bising dn gegar semacam. kalau tuan arif pasal masalah ni, apa ye puncanye?

    kembara tahun 1999.

    maaflah kot2 soklan ni org pernah tanye. sy tak daya nk scroll comment org sampai bawah :D actually u have good info over here.

    • wasalam never mine thanks for the comment.. biasa nya kalau gegar macam tu longshaft punyer universal join sudah jem…so kene hantar bengkel untuk check kemudis tuksr la yg mana yg jem…..

  104. Engine (Halfcut) Terios Turbo
    Bodykit Terios Turbo
    Interios Terios Turbo
    CALL/SMS: 012-3171774 (Nathan)
    http://www.flickr.com/photos/deyoushugarage

    • thanks broo

  105. salam tuan,bley tye sikit,sye pye kembara dah tkar enjin 1.6.sye tkar enjin sje.soalan nyer,sye drive msih trase mcm bwak 1.3 agi sdangkan enjin 1.6 dah.adakah kne tkar gear-box die? @ trothle body.nk buat slow lu,bajet xbyak..

    • wasalam..
      siapa yg tukar engine..?? mintak maaf nak cakap saya tidak menyalahkan sesiapa pun mekanik lain untuk repair kereta.tp dalam kes saya buat kerja ini saya akan pastikan kepuasan custumer dan perubahan kepada yg lebih baik kepada custumer saya.akan tetapi kalau dah tukar 1.6 tetapi tak ada perubahan,jawaban yang sebenar hanya akan dapat saya jawab bila saya nampak keadaan kereda encik.akan tetapi sy beri sedikit gambaran apa apa besar kemungkinan,bukan pasal gearbox,
      bila pemilihan engine adakah engine yg encik dapat 95 peratus keadaan nyer baik. atau pun 50 peratus, masalah adalah kebanyakan mekanik tak tahu nak membezakan kondition engine yg dibeli bila kita beli sesebuah engine di mana mana kedai potong bolehkah kita pastikan engine yg kita beli itu cantek,,itu satu masalah.yg kedua mungkin timing tak betul,pressure minyak tak cukup ini semua merangkumi dalam tuning..akan tetapi dalam hal ini saya tidak tahu apa jenis engine dipasang dan keadaan engine tu….
      salah satu sebab pemilik kereta taknak tukar engine sebab mereka takut kecewa mereka tidak yakin.mungkin kawan2 mereka dah kene…semua tergantung pada orang yg memilih engine untuk kereta encik,jika encik dapat engine yg betul2 cantik itu adalah nasib encik memang baik begitu juga sebaliknya..tetapi setakat ini dengan izin allah saya pernah sekali sahaja tersilap pilih engine tetapi saya tukar balik ke kedai sebab berasap…yg lain2 semua ok tak ada masalah.sekian terima kasih

  106. salam encik mekanik
    baru2 ni sy wat penukaran enjin kembara.. mekanik tu caj 3725 siap semua.. depa tukar timing belt.. water pump.. pulley.. etc.. terasa cam mahal plak bile dengar en mekanik quote 2500 camtu.. ke saye kene sembelih? sbb depa kate rege enjin je da 2300.. upah pasang dalam 800.. pastu len2… tu yang jadi 3725.. terasa plak cam kene tipu..

    • wasalam
      benda dah jadi kepada en sy pun tak boleh wat ape ape…cuma nasehat saya lain kali hati hati cikit la.
      saya caj upah pasang 500 jer harga engine 1800 jer tp sekarang saya tak tahu kalau harga engine sudah naik.tp saya rasa tak sampai la 2300 harga engine.kalau saya yang tukar engine saya tak perlu tukar timing belt sebab saya akan pilih engine untuk custumer saya semua keadaan 80 percen cantik so tak perlu tukar ape ape just pasang sahaja.itu matlamat saya.kalau saya nak jadi macam orang lain saya tak perlu nak buat blog ini untuk beri penjelasan pasal mana mana kereta pun…tp saya tahu ramai yang tahu dekat luar sana pasal kereta jadi ape salahnye saya share sedikit apa yang ada sebagai amal jariah…..

      • tu la pasal.. perkara da nak jadi.. die da wat job die.. kene la bayar.. sakit la gak. tapi apsal kete saya cam tak pickup je en mekanik? especially gear 2.. dalam rpm 2-3k.. jadi cam berat giler.. kenapa yer?

      • anyway perkara engine tak pickup ni ada bnyak sebab…antara nya timing belt mungkin tak pasang betul,pembakaran tak sempurna,tayar besar sangat ,mungkin juga antara empat cilinder dalam engine ada satu yang tak betul,ada bnyak kemungkinan so yang mana satu saya tak tahu la sebab saya tak nampak kereta encik biasa nya masalah macam ni kene tengok kereta atau pun hantar aje balik pada pomen yg tukar engine tu mintak dia check yg mana satu masalah nyer,atau pun boleh juga hantar ketempat saya pun boleh juga….bila tak pickup minyak akan kuat makan cikit pastu rasa bosan la bawak keter……

      • ke disebabkan oleh penggunaan minyak hitam? sebab pomen tu buh minyak 20w50.. takut berat sangat kot minyak.. klu saya pakai semi 5w30 boleh ke? tak pun semi 10w40..

      • bukan…..kalau 20/50 tak menjejaskan pun power……kalau cc besar elok la pakai 20 50….

      • tak berat ke engine.. tapi kenapa exora 1.6 cps pakai semi 10w30.. kate pomen tu sbb nak tambah pickup.. klu leh buh dlm kembara 1.6.. tak leh tambah pickup ke?

      • tak la….exora memang la kereta baru lagi body besar engine kecik nak power camner….engine lama pun xsalah pakai minyak sintetyc boleh jalan gak…..cuma minyak kurang pekat cikit itu ajer……kereta saya sy tak pakai pun minyak 14 50 atau pun 5 40 sy slalu pakai 2050 jer…..sy suke minyak pekat cikit kalau jln jauh atau pun ref engine tinggi2 atau pun bawak penumpang,angkat barang ker xade la bearing cepat haus,sebab kepekatan minyak tu mampu melindungi bearing….itu sebab sy pilih 20 50 dan kalau nak pakai minyak sintetik xkisah pun sama aje…..cuma pendapat saya je 20 50 dan saya ade sebab sy tersendiri kenapa saya pakai minyak tu dan rekemen kepada org lain……biasa nya kalau pakai minyak sintetic tappet akan bunyi kasar cikit pada kereta saya,tp bila pakai 20 50 senyap je engine boleh reff sampai 6500 rpm xder masalah…tengok la ape yg sesuai pulak untuk engine kembara encik.

      • terima kasih byk2 encik mekanik sbb share maklumat tu kepada saya.. klu engine kelisa encik mekanik buat tak? sbb saya buh 5 30 dlm kelisa.. da 7 tahun da kelisa tu.. pastu bunyi kat pulley skit.. klu tukar pulley berapa yer?

      • sama sama saya bukan nak kata hebat sgt saya, saya ni muda lagi baru 21 tahun tapi saya ada pengalaman repair kereta high performance and continental kalau kereta jepun bawak aje ape kereta pun xkisah kalau kereta malaysia lagi la senang insya allah saya boleh selesaikan apa jua masalah kereta…kereta malaysia pun jepun punyer juga so ape yg saya perlu risaukan.

      • boleh encik mekanik bagi saya alamat penuh dan nombor telipon untuk dihubungi ke aibaks11@yahoo.com. terima kasih

      • no hp sy 0172601852 jalan besar kampung kubu gajah lot 1310a (jln gajah 3) sg buloh selangor

  107. mekum bang blh tak enjin peroda kembara dvvt masuk pg peroda rusa 1.6 dan sy dipaham kan enjin jenis peroda kembara ada yg menguna turbo………..

    • wasalam jawaban nyer tak boleh…..dan pendapat saya tak payah la van rusa tu nak masuk turbo…
      kalau nak sedap bawak masuk je engine 1.6

      • salam .nak tanya .saya ada kembara 1.3 ..masalahnya saya dah tukar asoba belakang tapi masih lagi rasa lembik.hentak skit macam x main je asoba belakang..nak tahu apa masalahnya?

  108. salam bro, sy nk tanyer ape masalah kembara auto tahun 2000 biasa. bila tekan pedal minyak nk bawak laju lebih pada 100kmj – 120kmj kete tetibe jerking dan semput mcm kejap blh jalan kejap stop kedian boleh lg. tp bila sy berhentikan kete kat tepi jalan tarik gear ke posisis N then main pedal minyak keta boleh jalan seperti biasa. masalah ni dh lame, tanye kat bengkel pon xdapat solved masalah ni. apa saudara ada solution masalah ini..thanks.

    • wasalam bro masalah macam ini kene chek kereta dulu,sebab agak susah cikit saya nak jawab soalan yg macamni kerana saya tidak nampak ape yg sebenarnya yg berlaku bila ini jadi mungkin feul pum atau pun benda2 lain saya pun tak tahu sebab tak nampak cadangan saya kalau boleh bawak keter dulu ke bengkel saya untuk buat pemeriksaan

    • Salam.. saya pun mengalami masalah yg sama.. bawak menten 100kmj keatas selama 5 minit je tiba2 enjin cam semput2, dan kalau tak lepas pedal minyak, mmg enjin akan mati.. tapi akhirnya saya dpt solution yg mmg tak masuk akal, iaitu… pakai je minyak ron97 (shell v-power) seelok2nya.. lepas pada tu mmg tak jadi dah masalah camni.. cuma rm2.8 seliter tu yg jd masalah tu.. memula saya sendiri rasa ragu2, tapi sebab kancil saya pun mnegalami masalah yg sama dan problem setel bila guna minyak ron97.. agaknya minyak ron95 yg ada dlm pasaran skg ni kotor kot, atau sebnarnya x brp sesuai dgn enjin2 baru ni…

      • wasalam
        macamni la encik sebenarnya engine mungkin ada masalah dengan ignition sistem,atau pun feul sistem…so pasal guna minyak 97 tu teori salah la..minyak 97 ni dia lagi kuat gass dia dan lagi halus so pembakaran lagi kuat…kalau ada semput bila laju mungkin coil dah tak elok atau pun carbon dah bnyak dalam engine bukan salah minyak……saya pakai 95 jer..tak ade masalah pun….

  109. salam…saya dah tukar enjine 1.3 ke 1.6.tetapi bila lari dalam 100 km/s,rpm keta saya masih seperti enjine 1.3 mencecah 4000 rpm.thanx

    • erm pelik gak….kene tengok keta dulu la…..susah nak explain….mana tau setting tak kene ke ape….

  110. salam…rakan saya nak jual enjin jenis 4age supercharge.bolehkah enjin jenis ini ,dimasukan dalam kembara.

    • wasalam
      tak boleh masuk la….bnyk kene ubah tapak,jng la cari masalah yg lagi rumit….kembara bukan la sesuai nak di buat racing..saya di sini bukan nak buat racing kembara tapi saya buat kembara hanya untuk sedap bawak,ada pickup ada power bila naik bukit jimat minyak..bukan nak racing….kalau nak main racing cari la keter levin,honda prelude boleh la ..klau kembara tak sesuai….tp kalau nak juga terpulang la tp nasehat sy jng.

  111. salam bro, sy dah pening la dengan masalah gegar keta kemabara bini saya. Alignment dah buat, kesemua bush, mounting, arm semua dah tukar. tp masih lagi GEGAR. adakah disebabkan oleh longshaft dan axle belakang dah rosak. kalau nk ganti kedua-dua, berapa anggaran kos? satu lagi, bengkel yang sy pegi tu cakap, frame engine keta lari skit. ada halfcut x benda ni.

    • macam ni la bro…perkara macam ni kene check betul betul dulu bukan main tukar jer….pengsan la lau camni…….masalah macamni saya kene tengok keter dulu la macam mana saya mau pastikan yg mana rosak kalau keterpun saya tak nampak…….tq

    • Salam,mslh ni sy pnh kene.long shat 2nd harga rm300.tp yg buat gegar kembara sy.bkn long shaft tp shaft 4wheel.cupling jem

  112. Boleh tahu mana workshop anda saya berminat nak tukar enjin.

    • workshop saya di sg buloh lot 1310a jln besar kampung kubu gajah of jalan gajah 3 call sy la 0172601852 kalau nak datang.

  113. kalau tukar engine kembara…

    u masuk engine apa..??

    call or sms me…

    im intrested to change my kembara engine..

    0172739553 – ery

    • engine jepun la saya akan masukkan…kalau interest datang la kebengkel saya…..dan kalau betul betul nak datang tukar engine u can call me at 0172601852.thanks for the comment..

  114. saya ada satu soalan.Saya ada baru ambil daihatsu feroza 1.6,kuat makan minyak.Setelah tanya beberapa orang kawan,semua jawab memanglah feroza kuat minyak..betul ke?bukankan enjinnya lebih kurang sama kembara?atau mungkin sebab body dia berat..untuk pengetahuan saudara,sekarang ni dengan minyak 95 RM30 boleh jalan hanya 90km..rasanya boleh edjust bagi jumat sikit tak?ada cadangan tak…saya di k trg.

    • engine lebih sama je kembara..kalu minyak kuat makna nya engine kurang pickup dan power mesti kurang…..perkara macam ini kene tengok kereta dulu..dan mungkin setting engine tak kene…so cuba la setting engine,kalau nak saya buat kene hantar tempat sy..sy di kuala lumpur…sg buloh

  115. salam…berapakah anggaran kos utk top overhaul enjin kembara.? thanks

    • wasalam anggaran dalam 1k lebih,

  116. Bolehkah kereta kembara tahun 2001,tukar enjin kembara DVVT 1.6 ..berapa kos nya?

    • boleh je..tp kos sangat tinggi…dan xder pun engine dvvt 1.6 halfcut saja 6500 campur upah 1.500.baik masuk xder dvvt jer…..murah

  117. Salam,

    Saya ada kembara tahun 1999. Nak tukar engine cc yang lebih baik dari sekarang. Saya difahamkan ada engine 1.5 untuk kembara. Berapa harga termasuk upah and berapa lama bolih disiapkan.

    Wasalam

    • wasalam

      1.5 tak ade,1.6 ade…. harga lebih kurang 2800 siap pasang….masa seminggu

      • ait.. suda naik ka??? dulu kata 2500 ???

      • harga mengikut keadaan semasa

  118. Salam.. saya nak tanya.. Mane yang lebih baik kalo untuk tukar enjin kembara sama ada 1.5 atau 1.6..??

    • wasalam 1.6 lagi bagus la..xy rasa xder engine 1.5.

  119. saloam saudara.. leh bg no tipon dan alamat.. boleh x…??????????

    • 0172601852….lot 1310a jln gajah 3 kampung kubu gajah sg buloh selangor

  120. Salam, saya pakai wira 1.5 manual caborator, bini saya suruh tukar auto… Alang2 Kalau saya nak gearbox baik tukar engine 1.6 auto injection boleh buat tak? Sebab caborator saya pun prob engine pun dah berasap… Berapa harga? Bengkel kat mana? No contact? Terima kasih

    • No contac sy 0172601852. Bengkel saya di kampung kubu gajah sg buloh selangor,lot 1310a jln gajah 3. Call sy lg senang untuk pertanyaan lanjut

  121. salam, saya pakai Kembara 1.3 (m) ez, cadang nk tukar enjin, boleh suggest enjin yg sesuai? pernah tgk Mitsubishi enjin pasang kat Kembara, byk ke nk modify? costing enjin Dahaitsu & Mitsubishi?

    • masuk engine daihatsu aje…..tak payah nak rojak engine lain……kalau nak sy buat kos untuk engine daihatsu 2700 siap pasang dan minyak hitam minyak gear semua sekali
      minggu ini saya sudah dua bijik kembara sudah tukar engine..minggu depan ada dua lagi..sekarang stok engine kat kedai potong ada empat saja lagi…….lain engine saya tak mahu tukar..saya buat standatr jer….kalau nak modify bukan kembara pilihan kereta……..tq for comment

      • salam bro…sye ada kembara igt nk tukar enjin.nak tnye apa jenis enjin yg buleh msok kat kembara niwh..?daihatsu model apa ye..?ada turbo x?mintak tolong bgi pendapat cket bro…

      • engine daihatsu yg sama juga tak ada turbo pun SOHC 16 valve 1600 cc,saya baru 2 hari lepas saya tukar satu kembara macam tu…kos 2700 siap pasang semua sekali..stok engine tinggal dua lagi yg cantek…….tq

      • tq for comment & suggestion, tukar dahaitsu 1.6, ambik mase brape ari?

      • masa dalam 5 hari lebih kurang,sebab saya kerja dua org saja ayah saya dan saya,

  122. Salam!!!!terima kasih kasih kerana ikhlas berkongsi ilmu anakanda……..saya tabik spring n yakin ramai yg setuju….muga terus sukses !!!!c u soon……org paya jaras da!!!!

    • wasalam terima kasih juga atas sokongan encik……

  123. salam…sy da 2kar kembara 1.3 to 1.6.memg power myk pn jimat,mslhnya gearbox prblm ( auto).blh servis ka?klu 2kar gearbox auto brp?

    • gearbox auto kalau dah problem memang payah cikit nak servis,tengok nasib la…….kalau tukar mahu 3000 siap pasang….

  124. Salam.
    Kalau nk tuka enjin utk van ford econovan berapa RM kos nya? Van tu pkai enjin mazda 1490cc, tuka 10tahun lepas kot. Myk itam slalu kurang je skrg ni padahal bru top overhaul 8bln lalu.
    Apa enjin dan cc yang saudara cadangkan?

    • engine econovan gak..tp yg lates model cikit 1.8 pun boleh…..

  125. ilmu yang berguna utk pengguna produa kembara

  126. Enjin Econovan 1.8 tu brape kos siap pasang?

    • bajet dalam 2500 lebih kurang,

  127. salam..nak tanya . minyak hitam kembara sy tak ada bocor,ekzos pn x kluar asap, tp mnyak hitam kurang kena tambah tiap kali nak jln jauh ckit.apa mslhnya 2?

    • wasalam….
      mesti ada msalah dengan engine kalau tidak minyak hitam itu tak elok…..benda macam ni saya kene tengok kereta dulu encik………tq for the comment

  128. wa salute lu bro!!!…teruskan berkongsi ilmu dgn insan2 yg mmg mengharapkn dn memerlukannya…hanya ALLAH yg dpt membalasnya…aminn…(Mie-Sg Besi)

    • thank you for the comment dan pujian dan sokongan.insyaallah..

  129. Hai,

    Saya dari sabah, kembara saya model 1999. Kenapa,
    1. kalau hendak mula berjalan kereta tu macam berat ja, tiada pick up..
    2. kalau naik bukit macam tiada power.. kena guna gear 2 dan kadang2 gear 1.

    3. Ni kembara full time 4 x 4 ka?

    eh3.. maaf banyak tanya ni.

    terima kasih

    • hai..
      mungkin you punyer kereta ada masalah dng setting engine….
      so sebab tu tak ada power…..saya nak cakap pun susah sebab tak nampak kereta..
      tp cuba la bawak ke workshop terdekat tengok mereka cakap ape..? tq

  130. Assalamualaikum motecmat…sy nk tnya pendapat cikit psl kembara.Sy berrminat ingin membeli kereta kembara 2nd hand. Pada pendapat encik,
    1. baik sy beli kembara dvvt keluaran mid year 2003 ke atas ataupun beli kembara lama dengan harga yang jauh lebih murah dan convert kepada 1.6 mcm encik ckp tu?
    2. bajet sy sekitar 20ribu.mana lagi baik dan lagi berbaloi untuk performance dan ketahanan enjin?
    3. Adakah kos maitenance kembara tinggi dari wira 1.5?berapa banyak bezanya?

    segala pendapat saya dahului dengan ucapan rubuan terima kasih.

    • waalaikum salam terima kasih atas comment encik

      macam ini la encik kembara pun tahan juga kalau di pakai,akan tetapi bergantung juga pada penjagaan drpd owner kereta sendiri juga,maintenance pun ok takla mahal sangat,cuma beza antara model lama dan baru engine ajer,model lama guna engine timing belt yg baru guna engine timing chain.kalau yg lama boleh convert 1.6 yg baru belum ada lg 1.6,jd kesimpulan nyer kalau encik nak beli kereta yg sdap di pandu sy rasa dua dua ini pun kurang sedap juga,kalau saya akan pilih kereta import,toyota seg ker,atau perdana lama atau pun jenama honda.itu terpulang pada minat la.sy hanya beri cadangan aje…..
      kalau kita pakai kereta import walaupun secend tapi spare part dia tahan lama cikit,wira pun ok cuma kalau nak juga pakai wira cari la 1.6.

      • thanks for ur feedback mat…pkai keta import 2nd tu bukan xnk,tp sy dah lama minat kembara ni.yang baru dah xkuar,so ingt nk beli yg 2nd model dvvt la kot.kembara senang ckt nk go offroad cam nk g mancing ke,ape ke…cuma sy takot maintenance tinggi,spare part susah n fuel consumption tinggi je sbb ramai org cakap camtu.Pada pendapat mat,sejauh mana kebenaran kata orang tu?thanks again for ur opinion…

      • anyway org boleh kata macamtu mungkin dia nasib kurang baik dng keadaan kereta yg dia ada…akan tetapi pada pendapat saya itu kurang betul…sebab nak kata kembara minyak kuat sgt pun tak juga,nak kata jimat sgt pun tak,,tergantung la pada pemanduan kita macam mana,….kalau minat dng kembara boleh la beli yg mana pun tak ape,,cuma kalau yg dvvt dia punyer interior lg cantik dan engine timing chain..so tak payah la tukar2 timing belt,,kira servis je la…..

      • sepanjang mat dop repair keta kembara,spare part die camner?sng ke nk dpt n kos tinngi x?

      • spare part mahal cikit la dr proton…….nak dpt tak susah sgt tak juga senang sgt…..biasa2 jer…….ada tiga kereta saja yg betul2 lasak dan jimat minyak maintenance sangat lah rendah dan terendah…..

        1.datsun 120y
        2.toyota ke 10,20.30,70
        3.mazda 323 yg model lama tahun 70 han

        kereta ini tak ade timing belt,hanya jaga minyak hitam je,,,,,engine dia memang tahan lasak……nak repair pun murah jer…..kalau nak overhaul pun bajet 1000.00 dah cukup,
        kereta pun tak lah mahal sangat harga nya…..lagi pun kereta ni tak ada benda 2 electronic,semua barang murah kalau untuk kereta ni……..tp kereta ni ramai orang tak minat.sy pun tak tahu kenapa…….

      • ok mat..thanks a lot for ur information…very usefull…

  131. Askum.En.motecmat,tumpang tanya sikit Perodua Kembara sy ni bila jalan dalam hujan, berhenti sekejap di pasaraya misalnya lepastu jalan balik jadi jammed brake la.sy kira roda belakang sebelah kiri pemandu.berlaku bila hendak mula jalan sahaja.Apa masalahnya tu…

    • wasalam..terima kasih atas comment…
      minak maaf comment encik tak berapa jelas dng masalah nyer….perkara macam ini saya kene check kereta dulu,,,,,sebab agak susah sy nak tahu ape punca dia…..sebab sy pun tak nampak keter…

      • Terima kasih En. motecmat diatas reply anda. Kembara saya ini pun yang first generation. Baru beli dari used car. Mengikut rekod pada geran kenderaan ini telah berada didalam kedai 11bulan lama nya sebelum datang pembeli. Mungkin banyak part yang dah berkarat agaknya. TQWM.

  132. yrv 1.3 turbo bole masuk kt charade espri ke? dh ada org buat ke ?

    • sy tak tahu sebab tak pernah buat lagi..tp kemungkinan boleh…..sy yakin 75% boleh

  133. Salam tuan…

    Nak tanya convert gearbox auto ke manual kembara… berapa kos ye.. kereta sy dah tiga kali overhaull gearbox… selalu bermasalah le…

    • erm..saya anggarkan dalam 4k lebih kurang….brg susah nak dapt…

  134. salam…..timo kasih banyak2 en mat coz bnyak info yg sy dapat….sy percaya anda mekanik yg jujur n perihatin,,,,semoga budi baik en akan dibalas ALLAH TAALA….w pun jauh sy sanggup datang yg penting mekanik jujur n baik….pgalaman saya banyak kali di tipu oleh mekanik yg tau nak sembelih customer je….

    • wasalam terima kasih kembali atas comment dan peringatan…insya allah sy akan buat terbaik untuk semua org yg inginkan perkhidmatan saya.

  135. salam…kwn ade tgglkn msg pd akaun FB awk…boleh kwn tau enjin 1.6 nie dpd kete ape?feroza ke?klau btl…boleh ke kwn beli hafkat feroza trs msk kembara kwn….sbb kembara kwn pny gearbox mmg da problem termasuk la coupling long shaft patah….klau kire kembara kwn nie da tahap kronik….dulu mak kwn yg pki…axle blkg pn da berbunyi…kire kene tukar sume la…so klau motecmat boleh tolong kwn mmg tersangat la berterima kasih…nk bwk ke bengkel awk jauh sgt sbb kwn kt jb….

  136. haiz.. dah banyak kali cuba, baru msg dapat masuk…
    minta tanya sikit, kembara saya bermasalah bocor minyak hitam (agak kuat) dan keluar asap putih. Boleh repair atau kena overhaul? agaknya berapa lama masa dan kos??
    pd pandangan encik, adakah lebih baik tukar enjin 1.6 jer.. ??
    ini pasal bocor minyak hitam dah lama, mesti settle ni… dah ada berapa orang dah tukar 1.6, minta tanya berapa charge kat puspakom sana??
    terima kasih atas nasihat dulu…

    • saya lagi suka tukar engine,resiko rendah,dan puas hati.sebagai mana yang telah saya buat pada custumer sy yg dah lepas….puspakom owner kene uruskan sendiri…
      kos tukar engine 2800 siap pasang…..

      • kalau mahu check kereta, hari isnin – ahad punya boleh jumpa ke ??

      • boleh jer..tapi call sy dulu sebelum datang…sebab saya kdang2 tak ada di bengkel…terima kasih kerana comment..

  137. En Mat..RM2800 tu untuk enjin siap dgn gbox ka? tkasih

    • 2800 tukar engine saja,dan upah,dan segala yg berkaitan dng engine…

  138. Hai Bro, saya harikol dari sabah.
    kembara sy bermasalah ni,tolong bagi tip.Baru2 ni sy telah savis gearbok kembara sy. malangnya setelah dipasang dan di ganti minyak gearnya .Bilah dimasukan gear ia tak berfungsi.Yg berfungsi cuma giar R dan N jah. D dll langsung tak berfungsi.

    • hai..terima kasih atas comment..
      mintak pomen tu check valve body atau pun ecu dia….

  139. salam sejahtera.
    1.3Dvvt GX masalah engin bergegar ,sudah tukar mounting,spark plug,adakah fuel injector boleh menyebabkan engin bergegar juga?start engin jarum Rpm di bawah 1. / adakah disebabkan computer box perlu di acces semula?

    • waslam…
      terima kasih atas comment
      just adjust timing cikit bagi balance lepas itu ok la….tak ada kene mengena dng ecu..mungkin spark plug tak sesuai dng engine tu,atau pun masa pasang jatuh lepas tu gab dah lari dr yg di setting di kilang

      • salam sejahtera,

        bagaimana nak buat setting balik adakah daripada computer box atau ada tempat lain lagi? kerana kalau engin proton mudah untuk buat manual setting tetapi ini kembara 1.3 DVVT GX saya langsung tidak tahu-menahu?

      • adjust timing aje bg cantik…kemudia try la reff engine cam mane,tak perlu usik ECU

  140. salam cik mat…nak tanya sikit pasal rpm kembara dvvt 1.3 auto yang kompeni saya guna sekarang ni. nengok pada gaya, enjin bukan ori. cuma rpm tinggi sangat bila saya bandingkan dengan kembara. kelajuan 40km/j rpm nya 2100. pada 60km/j dah naik 3000. bila mula dari tekan minyak masa bergerak, rpm2500 baru nak tukar gear.

    kembara kawan saya 40km/j baru 1500 rpm nya. tanya bengkel, semua suruh tukar gear box….betul ke?

    • bukan pasal tukar gearbox,tayar same tak size,sy rasa bukan pasal gearbox perkara ini kene seting ajer……gearbox tak rosak pun buat ape nak tukar

      • terimakasih banyak-banyak cik mat untuk respon yang begitu pantas. sebab tu nak tanya keliling dulu, cik mat. kena tipu masa guna motor dulu jadi ingatan. tukar gasket, piston ring sebab asap putih banyak keluar. rupa-rupa nya kecik kan skru 2T aje….hahaha.

        check saiz tayar tadi semua nya sama. apa yang nak kena setting tu, cik mat??

  141. hai bos nak tnya skit…apa punca rpm kembara saya tidak stabil??skejap 1000 la pastu pandai trun 900 la kadang2 pandai pgi 1000 lbih rpm la pastu mau naik bukit tda power la pla macam clutch lining yg sdah habis ..pastu naik 3000rpm bru ada power pla ..thorttle body kotor ka?tau ada punca lain??

    • satu mungkin trothel body kotor,satu lagi mungkin ada vacuum bocor…..

      • tidak apa2 ka kalaw thorttle body kne cuci?

      • ok jer..tapi keringkan dulu sebelum pasang….

  142. Assalamualaikum motecmat, saya dah baca kesemua perbincangan awak mengenai kembara tukar enjin 1.6, soalan saya berape maintain speed utk kembara yang ber cc 1.6? Sbb pada pandangan saya dengan gearbox kembara yang ber cc 1.3 akan membuatkan enjin menjadi over rav…

    • waalaikum salam
      terima kasih atas comment dan sokongan encik.
      pasal top speed sy tak tahu, sebab dah 7 bijik kembara saya convert alhamdulillah belum ada custumer yg complain pasal ini.sy test drive pun dekat2 aje so saya sendiri pun belum test lagi top speed untuk kembara 1.6.mungkin insya allah masa depan nanti sy akan letak satu pages kat blog saya tiap2 satu jenis kereta ada maklumat ini semua.insyaallah.cerita pasal gearbox.
      proton saga 1.3.1.5.wira 1.6 .1.8 dan perdana 2.0 V6 percaya atau tidak susunan gearbox manual untuk kereta ini adalah sama,yg membezakan hanya casing sahaja.dan untuk auto 1.6 sehingga 2.0 pun sama.kalau mazda b5 b6 b8 dan pun sama juga gearbox dia.sy pernah repair satu jaguar e type V12 auto.gearbox dia 3 speed sahaja.tapi engine 12 cilinder 5000 cc.jalan ok saja tak ada pulak engine ref tinggi bila speed yg ketiga.cuma pickup dia memang cpat la.engine tu pakai empat biji carb.thats power full engine.
      kalau gearbox auto pajero,volvo 240,740,skyline rb 20,toyota cressida,ford econovan,toyota unser dan bnyk lagi kereta gearbox auto dia adalah sama.untuk ini kereta semua syarikat AISIN japan yg bekalkan gearbox.so soalan dia ape yg membezakan gearbox ini.jwaban dia casing sahaja dan sedikit aksesori.tp basic dia semua sama.

      • terima kasih..

  143. En.Mat kembara lama kalau buang long shaf belakang, minyak agak2 berapa % boleh jimat. bagus buang shaf yang belakang atau depan ye… saya tak de 4 wheel pun tak pe. cuma nak jimat petrol je. itupun kalau boleh.

    • kuat sangat ke minyak keter kembara En,sebab setahu saya tak ada la kuat sgt…..tak perlu buang longshaft nanti tak boleh jalan.mana2 kereta pun kalau kuat minyak ia ada masalah sedikit dekat engine,mungkin engine kereta encik dah banyak sgt carbon dalam ruang pembakaran,atau pun dalam tapak valve,so ini salah satu sebab kereta kuat minyak yg kedua setting timing tak betul sehingga engine kurang power pembakaran tidak sempurna.benda2 macam ini saya kene tengok keadaan engine.dan pasal buang longshaft itu sy tak setuju.terima kasih atas comment

      • shaft depan ke belakang yg selalu problem.kembara saya dah tukat 2wheel.tapi bila reverse ade bunyi baru2 ni.long shaft belakang dah tukar tp same.ade idea tak.

      • kalau idea saya buat balik original.kenapa kereta 4wd kita nak buat dia jd 2wd…..ini selalu ramai orang mahu cari penyakit,beli penyakit untuk kereta sendiri….dimana kilang dah buat dah sempurna kereta tu memang 4wd.memang betul ada ramai yg mengubah suai cuma nya kadang2 tidak sempurna pengubahsuain tersebut.so ini lah masalah selalu berlaku…sy pun tidak melarang untuk uba suai kereta anda kerana itu kereta anda bukan kereta saya.cuma pandangan saya lebih baik kita kekal kan original dimana formula nya dah betul. so benda macam ni susah nak jawab satu jalan penyelesaian untuk kereta encik.kerana saya tidak nampak kereta encik..bunyi harus di dengar baru kita tahu ape nak buat.terima kasih atas comment harap maklum dengan keadaan ini.

  144. very informative blog. Good if can be translated into english. Keep up the good work brother!

    • thanks for the comment brother

  145. selamt petang en. mat,sy nak mintak pndpt ckt, kreta kmbara 1.3auto kluaran 1999 baru2 ni bermasalah gegar bunyi berdengung yang kuat bila speed 60km/j ke atas. sya da ganti mounting injin, lower arm bush, timbang tayar, alignment, tukar spark plug dan cable spark, tetap juga masalah yang sama. Sy berjumpa dgn sorg mekanik sy bawa dia dengar sndri bunyi keta sya, dia ckp long shaft bearing atau coupling long shaft bengkok. Malangnya sekembali ke workshop beliau, lbh kurg sejam beliau cek semua ok dia cakap..mekanik tu ckp bawa pegi produa.tp produa sntiasa fullhouse dan agak mahal chargenya sana. jadi nak mintak pndapat encik ni.harap en dapat menolong. Ada kmungkinan ka bearing tayar yang bermasalah walaupun di periksa seperti xda masalah pada bearing tersebut?

    • jika bergegar longshatf aje maslah….mereka mungkin tak check dng betul..ade di buka tak masa check..kalau nak saya settle kan encik bawak la kete ke tempat saya…insya allah saya akan selesaikan maslaah ini…..terima kasih atas comment….

      • Klau mcm tu, kena tkar long shaft la ni. Berapa harga biasa kalau tukar long shaft?

      • tak perlu tukar long shaft…tukar universal join sahaja……dan maunting

      • betul kata tuan mekanik kita ni, kembara 1.3 auto saya ni pun pernah bermasalah begini dulu, lepas tukar universal joint ngan center bearing, semua ok normal seperti biasa. kembara ni banyak sangat universal joint ada 4 ke 5 semua nya. satu rosak pun dah vibrate seluruh kete.

      • Kembara sy pun sama. Apabila kelajuan mencecah 60km/j enjin berdengung kuat tetapi bila dah 100km/j keatas bunyi dengung beransur kurang. Jadi lepas ni kena pergi kedai alat ganti beli universal joint dan engine mounting. Terima kasih info sdr.

      • terima kasih kembali atas comment

  146. bro leaking … agak kos berapa r ?

    • kene tengok kat mana leaking dulu…..tq

  147. dryshap..kiri n kanan …berapa yek .. ni …benkel kat mana yek ?

    • bengkel dekat sg buloh kampung kubu gajah jln gajah 3 lot 1310a,harga sy tak bape ingat,sebab kene tanya kedai dulu…tq

  148. Salam EN Mat,

    nk tanye, kalau masalah radiator selalu kena tambah air tu kenape? sblm ni dia ada masalah overheating, jadi kawan saya cek dia ckp ada masalah kipas tu ringan sangat x kuat, lepas tu saya beli minyak dan kipas tu jadi berat, takde masalah overheating lagi, cuma 3-4 hari saya cek air dalam radiator tu kurang kena tambah tp dia x sedut plak air dalam tangki spare, dia cakap mungkin gasket head tu dh bocor sebab selalu panas lagipun ada kuar buih buih kat radiator tuu dan x sedut plak air kat tangki spare.. apa pandangan en mat? Saya ni dok kelantan jauh, kalau dekat saya terus jumpa en mat lagi senang…

    wassalam.

    • jika tak ada bocor mana2 tempat dalam sistem air maka masalah ini adalah gasket head…so cuba check baik2 semua hose,radiator,semua yg berkaitan air…..kalau bocor halus pun boleh jd macam tu….satu lagi cuba check termostat……

  149. Salam Saudara Mat,

    Nak tahu, injin Kembara yang guna timing belt, dimana kah kiblatnya (timing mark) untuk camshaft & crankshaft? Saya student WIT dan bercanggah pendapat dengan rakan disini. Harap dapat saudara tolong jernehkan yang keroh. Terima kaseh dengan harapan dapat penjelasan.

    • wasalam…timing mark pada cam shaft pukul 3 pada pulley,dan dekat pulley ada satu titik,titik itu harus berada pada pukul 3.di bawak pulak titik berada paka pukul 5.

      • Terima kaseh bro Mat. Saya telah menang betting dengan lecturer / kawan seangkatan oleh kerena jawapan yang salah diberikan mereka.
        Terima kaseh dan semoga berjaya bengkel En Mat.

      • terima kasih kembali….saya ucapkan tahniah atas kejayaan anda.sy gembira mendengar berita ini…

  150. helo bro, saya ada kembara dvvt auto, bila jalan dan tekan minyak kembara ni ada bunyi mcm rantai di bhgn bawah tempat duduk, klu lepas minya bunyi tu hilang w/pun sdg bergerak laju. Ada bawa jumpa pomen, pomen tu bgtau tukar xcel belakang, bila dah tukar bunyi masi mcm tu jg. Bila bawa jumpa pomen lain, dia bgtau rantai transfer gear depan tu dah longgar & perlu ganti. Masa ni blm tukar lg, takut tertipu pulak. TQ bro.

    • perkara ini saya kene tengok keadaan dulu la bro….mintak maaf la sebab sy tak boleh nak kenal pasti..nanti sy salah bg jawaban pun bro juga yg rugi……

  151. Salam Sejahtera,

    kalau guna engin oil 20/50 masuk ke 1.3 boleh kah n tiada maslah kah? kerana selalu saya guna engin oil 10/30.
    kira2 berapa kos untuk edjust timing untuk kembara 1.3 manual

    • boleh..tp berat cikit la engine….kos untuk adjust timing tengok keadaan biasa nya sy caj 50 siap basuh engine…

  152. salam bro..
    bagaimana nk convert dari oto ke manual…

    • wasalam
      kene beli halfcut

      • agak2 br kos semua…..
        gear box sy dah sekali overhall….tp skrg ni gear 4 oto kena angkat minyak baru masuk….sy ingat nk tuko ke manual sj…cos keter ni bwk msk kebun sj..

  153. salam bro.. saya nak tanya sikit ada x estila tukar engine kosong ( engine kembara ori tp kosong,guna balik barang asal yg ada pada engine lama ) kalau betul ada berapa kos nya…..saya minte tolong sangat bro…bab saya selalu kena tipu…

    • wasalam….ada…….siap pasang kos lebih kurang 2700.sila call sy jika berminat 0172601852 thanks for the comment

  154. salam.. saya zairul dari kedah.. sy nk tukar enjin kembara sy ke 1.6cc.. mcm mana sy nk hubungi kamu & di mana bengkel & brp lama masa yg diambil utk menukar enjin sebuah kereta..? sbb sy tinggal jauh.. mustahil jgk sy nk tnggu lama utk tukar enjin.. klu stakat 2 @ 3 hari mungkin boleh..

    • wasalam terima kasih atas comment….dan terima kasih sudah call saya tadi…..

  155. assalamualaikum bro. saye dh menyampah dengan enjin kembara saya 1.3 dvvt, dh byk sgt masalahnye. kalau nak tukar enjin 1.6 nk ambil dr halfcut kreta ape? ada pilihan ke auto atau manual? suspension yg terbaik untuk upgrade kt kembara dr jenis ape ye? harap dpt bantu.

    • wasalam bro thanks for the comment..pasal foreman dekat sabah saya tak ada member,saya hanya kuala lumpur sahaja,so bro punyer problem agak susah cikit nak convert to 1.6 sebab nyer bro pakai kembara dvvt,,pendapat saya just overhaul sahaja engine lama,atau pun cari engine yg sama.sebab dia timing chain.suspension pakai original ajer….tak perlu lah nak ubah yg racing ke ape…..kalau saya mana2 kereta pun sy pilih auto sebab pd sy senang nak guna.hanya kene rajin la jaga servis pun kene baik..minyak kene pakai minyak yg elok.macam tu lama la cikit gearbox tahan….biasa nya auto gearbox tahan 200000 km sahaja.jikalebih maka anda adalah pemandu yg nasib baik.tergantung pada penjagaan juga.

  156. hi..tq pasal blog ni bnyk bg info. sy pakai keta original daihatsu terios 1.3 auto tahun 1999. ada bbrapa prblm sy.

    1. bila waktu jem or bhenti d traffic light, keta akan brgegar n rpm kurang stabil.
    2. Kereta kurang power n hampir2 tidak brjln apabila baru start or naik bukit (sy suspek clutch lining tp blm check)
    3. waktu malam akan berbau sprt hangus or smthng like that apabila pasang aircond.
    last, bro ada workshop or mekanik yg ble drekemenkan ka d kwsn kota kinabalu sabah. TQ. klu sy dkt area bro, sy pasti hntr keta sy check sana

    • hi …tq for the comment
      1.sy suspect engine maunting dan juga tuning engine
      2.mungkin cluct tp sy rasa ada benda lain lagi.
      3.kalau bila pasang aircond mungkin belting aircond.
      sorry bro saya tak ada member di sabah..just kuala lumpur sahaja…hehehe
      so sy hanya boleh tolong bro beri maklumat sahaja…

      • hi..Tq ya. nk tnya lg pasal prblm yg prtama tadi..agak2 brapa kos utk repair engine maunting (maunting tu apa) or tuning engine tu. Slalu sngt org2 workshop tipu sy.

        utk masalah ke-2, selain dri clutch, apa lg yg bro suspek?

        masalah ke-3..skrg keta sy ni, bau hangus tu akan ada bila sy drive waktu mlm, even pasang lampu atau tidak..

        hari2 hati gundah pasal keta ja..terima kasih ya

      • engine maunting kene tukar jer kalau rosak.dia mana boleh repair,tuning maksud nya sempurnakan balik pembakaran engine dengan mengadjust beberapa benda dekat engine.masalah kedua tu sy nak suspek pun susah sebab sy tak nampak keadaan kereta.bau hangus need to check kereta la bro…sebab sy tak nampak susah sy nak tahu,hose ker,cluct ker,atau something lain2…semua orang gundah bila kereta rosak hehehe..

  157. salam, bro. tukar engine skali dgn gear box ke? brapa keseluruhan kos?

    • bro, nk tny sikit. kenape ade bunyi seperti ‘gigi haus’ @ ‘krak krak’ apabila kereta di tarik(henjut) pd gear 1 & 2 shj. gear box kah?sy menggunakan kembara thun 1999. maaf, sy x tahu nk bg gambaran mcm mane. sy masih mentah utk mengenali mslh kereta. hrp dpt tnjuk ajar.

      • satu mungkin cluct adjust tak betul yg kedua minyak gear tak ade dlm gear,yg ketiga mungkin gearbox rosak yg keempat mungkin minyak dah lama…benda macam ini saya agak susah nak jelaskan sebab sy pun tak boleh nak kenal pasti masalah ini…..harap maklum.

    • tak payah tukar gearbox engine ajer….kos 2700 lebih kurang mengikut keadaan kereta…

    • trime kasih atas mklum bls. sy dh check d kedai dan berkemungkinan besar gearbox dh rosak. tp msh boleh d gunekan lg katenye. andai kata sy nk tukar enjin sekali dgn gearbox brape kos nye?

      • gearbox mahal,,,engine saja nak buat 2700 lebih kurang.kalau plus gearbox campur la lebih kurang 3500.

      • so, totally rm7k lebih kurg? hmmm….pd pendapat bro yg arif lg profesional, berbaloi kah dgn usia kereta utk bt smua modifikasi ni?sy sbnrnye xth lgsg psl kreta ni. bru nk kenal². hrp dpt tnjuk ajar.

      • tengok pada minat juga…kalau buat rasa nak jual baik jangan…saya hanya buat saja…berbaloi atau tidak agak susah nak nilai…kalau ada cash 7k baik beli kereta sebijik lagi yg cantik cikit…pun boleh juga…

  158. salam…jika saya pakai enjin jenis HD 1.6 Daihatshu..minyak enjin jenis apa sesuai digunakan untuk enjin tersebut..TQ

    • wasalam….20/50 pun boleh semi sintetic pun boleh….brand beli la yg boleh di percayai.

  159. salam bro, kembara sye 2nd dvvt 2004, but dy punye bunyi enjin Tuhan je la tahu kuat dy mcm mne kan, pastu dy lmbt sgt pick up, mkn myk itam teruk cbb dlm seminggu tu kne 2 kali letak minyak itam baru. parak2. rase prob ape eh? air pon asyk kne isi je. sye xtaw pasl kete ni, seyes!..

    • wasalam..
      terima kasih atas comment bro.
      pendapat saya menurut cerita bro mungkin kereta ini sudah haus piston ring..so dia makan minyak hitam,yang kedua mungkin leaking bahagian engine.dan pasal punca air kurang mungkin ada hos bocor,mungkin juga gasket head dah bocor…untuk nak memastikan perkara ini betul saya harus lihat sendiri keadaan kereta bro,atau pun bro mintak la pada mekanik bro untuk check benda ini.hati2 jng mekanik yg suka kelentong.ini kesempatan….dng sy insyaallah dah ramai dah orang dtang jumpa saya sampai kereta pun tak de lot parking kat bengkel…

  160. Salam bro,

    Saya ada kereta kembara DVV1.3 CC. Baru – baru ni enjin overheat dan crankshaft bengkok. Kos untuk baiki dan overhaul mencecah RM5k. Kalau saya nak tuka enjin, apa jenis enjin yang sesuai untuk kereta saya dan brapa anggaran kosnya? Tqvm bro

    • wasalam bro…
      tq for the comment
      logik ke kalau overheat crankshaft bengkok?siapa yg cakap…adakah perkara ini betul?bro tengok sendiri ke benda ni bengkok..?
      sy tak pernah jumpa lagi…biasa nya head je bengkok.kalau overhaul pun tak kan la 5k.saya dalam 2.5k jer…..itu pun kene tengok keadaan dulu tak sampai la overhaul 5k…lau nak tukar engine pun masuk engine k3 la…tu pun saya rasa tak sampai 5k gak…..

  161. salam bro ,kalau kita pakai spring sport dekat kembara ,rim standard 15 ,pakai spring sport apm ,ada effect kepada kereta ke ?tq

    • effect tak ada la cuma keras la cikit…..pakai standat jer…nanti suspension tak tahan lama….

  162. Salam Bro, Nak tanya pasal kembara manual 1.3, 2001.
    1. Bila masuk gear 1 then drive, ada bunyi ‘tek-tek-tek’ tapi gear 2, 3, 4 dan 5 ok saja. Kawan cakap masalah berkaitan tembaga or rantai pada gearbox. Betulkah? Klu betul, berapa kos dan masa membaiki? Klu tidak, apa masalah lain?
    2. Steering berbunyi bila putar kanan dan kiri semasa memandu, macam kehabisan grease (tidak tau betul or x), apa masalah 2 bro?
    Thanks so much bro, lucky 4 me to find this page!

    • Dari Sabah ni bro, klu dekat Selangor, boleh cari bro. Thanks!

    • wasalam..
      1.bila kes bunyi jawaban agak rumit cikit untuk saya menjawab sebab saya tidak mendengar bunyi tersebut,kalau rantai yg bunyi takkan la gear satu jer…gear lain pun pusing gak rantai tu…logik tak.masalah lain ada bnyak kemungkinan,so lagi bagus jika saya check kereta ini sendiri..mungkin saya boleh bantu cari masalah ini dan selesaikan.pasal harga tak perlu la risau sebab cara saya putus kan harga dulu baru repair jika setuju dng deal saya repair kalau tak setuju tak perlu repair kita buat sistem professional.
      and thanks for teh comment..

    • Mungkin gearbox tu bro. Tapi saya jamin apa saya cakap ni betul. Bulan lepas kereta iswara saya pun ada jadi camtu. Gear 1 dia bunyi, pastu gear len2 xbunyi. Pomen tu cakap gigi dlm gear tu ade rosak, tu jd bunyi. kalau bunyi masa gear laen2 silap2 gear boleh tendang balik ke Neutral masa driving. tukar gearbox 2nd hand iswara tu dalam rm600-rm700 kata pomen tu. tapi saya x tukar, just tukar minyak gear. lagipun gear satu xpakai lama mcm gear 4. just pandangan saya lah. mungkin jugak rosak laen yg berlaku pada kereta bro.

  163. Salam,

    Saya pakai dvvt 1.3, masalah bila bawa 80 km gegar..dah 3 kali tukar shaft (yg pendek) dekat dgn eksos..tapi tak hilang jugak gegar tu..dan minyak gear sentiasa bocor, suspek oil seal dah pecah kot. minta nasihat mat le. atau minggu depan sy bawa keta boleh ke..kalau xbanyak keta boleh buat terus.

    • biasa nya kalau gegar longshaft la punca nya,atau pun tayar.kalau boleh bawak keter lagi bagus la..boleh tengok terus……hari isnin boleh la hantar.

      • thank for reply..hari sabtu depan bengkel buka ke? jam brp yek?

      • bengkel buka jam 9 pagi…..nak dtg call su dulu

  164. Salam en.mat,

    saya baru beli kembara(auto/2000/1.3) kelmarin..masa test drive tu rasa macam O.K aje..yang paling utama saya perasan adalah masa nak tukar gear 1 ke 2, die ada rasa jerk skit..memang normal untuk enjin kembara macam tu ke? esok insyaallah saya akan dapat kereta tu dan cadangnya nak bawak pergi servis lah ape2 yg patut..ini yang saya terpikir nak servis..tolong nasihatkan ape2 yang patut..

    1.tukar engine oil (10/40)
    2.tukar ATF oil (kalo bleh nak suruh flush sekali)
    3.tukar oil filter
    4.tukar spark plug
    5.drain dan tukar radiator coolant
    6.tukar ail filter
    7.tukar timing belt

    rasa2 en.mat ade tambahan lain lagi tak? terima kaseeyyyyy

    • wasalam..thanks for the comment

      penadapat saya bawak kereta dulu untuk check kemudian saya tengok keadaan engine dulu,lepas itu baru lah kita tengok ape patut di buat.
      tapi tak akan la beli2 keter terus kene tukar ini kene tukar itu.tak semestinya macam itu.kalau nak datang harap call sy dulu…

  165. salam.mat.puas saya cari blog utk kembara br jmp.sy dr johor.kereta saya juga mengalami masalah seperti md saifulnizam dari sabah.bunyi tek-tek seperti gear terlepas atau haus tu berlaku semasa memulakan perjalanan dalam gear 1.namun selepas beberapa bulan bunyi tu akan kedengaran dalam semua gear apabila engin menerima beban seperti mendaki bukit.pomen yg buat da tukar speed gear dan rantai.tapi masalah tu tetap berlaku.lagi teruk klu masuk 4w lagi kuat bunyinya.tlg komen.dr taman negara endau rompin johor.

    • wasalam..terima kasih atas comment..ermm agak susah juga saya nak kenal pasti masalah macam ini…cuba la hantar kat mekanik tu complain la cikit kat dia apa yg berlaku..tak kan la lepas tukar gearbox ada masalah tapi xleh complain cikit pun..mungkin bunyi long shaft or something kat bawah tuu…saya bukan ape bab bunyi ini kene pakai telinga baru boleh dengar dan boleh saya tahu ape sebenar nya yg berlaku….masalah satu lagi en jauh sgt dr tempat saya………rasa tak mungkin la nak hantar kereta ke kuala lumpur….semoga berjaya.

  166. Bro nak tanya sikit. Saya dh setahun pakai kembara 2nd hand 1.3 tahun 2001 sejak januari 2011. Masa awal2 dulu bawak kembara ni boleh bawak 110kmj 4rpm. Lebih pd tu enjin meraung lah dan body bergegar. Lebih kurang bulan julai tahun ni bawak sampai 100kmj dh meraung dh enjin serta body bergegar. Rpm sekarang plg tggi dpt 3.5rpm jer. Agaknya apa problem yg mungkin penyebab yer. Dalam bulan jun saya ada tukar tayar depan baru 2 biji. Tayar asal sebelum tukar adalah Silverstone HT-778 205/70R15 dan ditukar kepada Dunlop SP Sport 490 205/70R15. Balancing dan Alignment sudah pun dibuat. Driveshaft mgkin xde masalah kot sebab masa pulas stereng xde bunyi pun. Kembara saya ni selalu jalan highway dan naik turun bukit kat grik. Mintak pandangan sikit bro ttg masalah camni.

    • owh…ini check sahaja longshaft universal join dan maunting dia..pastu engine maunting.sepatut nya jika ini semua ok tak gegar lagi dah….tayar saya rasa bukan punca nya….cuba la check engine maunting dulu,kemudian long shaft pastikan ok.

      • boleh bang ceritakan sikit tentang engine mounting ni :

        1) boleh di repair atau penukaran sahaja?
        2) mounting untuk kembara sama dengan kereta lain? (kalau sama boleh la nak hntr mana2 pomen, kalau len, nak cari specialist repair 4wd la).
        3) kos repair mounting ni berape biasanya?

      • 1)tukar terus tak boleh repair
        2)beli kembara punyer la….
        3)kos….kalu saya yang buat aggaran dalam 250 siap pasang.
        kalau bengkel lain sy tak tahu.mungkin lagi mahal atau pun lagi murah.cuba la….

      • Petang tadi dh hantar repair, macam yg abang kata, pomen tu suspek long shaft punya universal joint. Mounting ok katanya. Lepas repair tu dh beres dh. bawak pun lancar jer. gear 1 dan 2 pun leh tarik panjang sikit. Lagi satu dia beritahu saya untuk kereta perodua, minyak engine yg sesuai adalah perodua punya engine oil genuine yg SAE 5W-30. Kalau pakai minyak lain selain ni, kereta akan rasa berat nak drive.

      • tahniah….
        boleh jer pakai minyak tu…….

    • slmat ptg ,saya ada masalah dgn kembara auto thn 2001 , thn lepas baru dah tukal gearbox sbb dah tak boleh jalan lg harga dlm 3990 tapi selepas 2bln gear R pula rosak ,sampai skaranglah keta saya tak dapat R , ada hantar benkel pomen tu cakap kena tukar gearbox berapa kali kena tukar .jadi saya minta pandangan encik ,saya berharap sangat encik dapat tolong saya. terima kasih..

      • Selamat malam
        Trima kasih atas comment,mungkin nasib tidk menyebelahi anda,biasa nya sy tukar gear box Sekali saja,lepastu boleh than lama,jika boleh drive kereta tu untuk buat pemeriksaan dulu,jika kene tukar gearbox lg sy boleh uruskN HARGA 3300 saja,tq

  167. salam bro…saya bercita2 nk beli kembara 1.3 tahun 99…nak tnya,berapa kos nak tukar enjin 1.6 timing chain?pasal gear box pulak,tak kisah ke klu saya beli mana2 kembara auto atau manual utk diupgrade??lg satu,ada tak dashboard yang kemas dan cantik utk kembara ni??tq bro……

    • wasalam..thanks bro for the comment.
      engine 1.6 timing chain takde…timing belt saja ada,gearbox tak perlu di upgrade,dashboard lagi kemas??erm tak ada la…itulah yang paling kemas yang ada…..

  168. salam sejahtera MOTECMAT

    kalau kembara 1.3 Dvvt mahu buat edjustment timing bagaimana ya, Auto dan Manual kedua-dua kena guna computer sajakah ataupun ada cara lain seperti manual edjust?
    pengalaman encik MOTECMAT amat dihargai.

    • just manual adjust sahaja. thanks for the comment

  169. Salam Sejahtera

    kembara 1.3 dvvt masalah aircond tidak sejuk tetapi baru2 ini saya sudah refill tapi bertahan 2 bulan saja kenapa ya? kalau check dengan semua paip aircond tiada yang leaking.

    • i need to check the car firts….bru lah saya boleh tahu ape punca masalah nyer…

  170. Hai Bro,Harikol ni dari sabah,minta bantuan sikit ni.Hari tu Bro cadangkan check valva body dan ecu.masalahnya ecu tu kah manah letaknya bro.Lagi satu jika ada angin kah kotak giar tu tak mengangukah pam valva body?bagai manah caranya untuk bunag anginnya? Harap bro dapat bantu masalah sy ni, kerana kah Sabah sukar nak cari orang yang pakar dalam bahagian ni.

    • wat ape nak check ECU…dia duduk kat sebelah kiri kereta belakang glaftbox.mana ada angin dalam tu..ingat breake apa …hahaha.macam2 kerenah ada….

  171. sy pakai kembara auto thn 2002..masalahnya bila sy tekan minyak, ade bunyi kasar..lps mnyak, xde bunyi..dh pegi check kt pomen..pomen ckp speed gear box problem..minyak kurang, bearing dh haus..overhaul gear box dlm rm 1k..betul ke?check minyak gear xde kurang, tp kt bwh lantai ade kesan mnyak gear tumpah..boleh sy tahu apa masalah sebenarnya?

  172. hai…saya baru beli kembara gx 99..gear ke belakang susah nak masuk…bila masuk ada bunyi crak….apa masalahnya…

    • cluct plate dah dekat2 nak kene tukar..

  173. Mat sya dah baca suma post dlm ni..ada dua orang cakap Rm50 petrol bole pegi dlm 300++KM..keta sya RM30 bole dlm 100KM jer..beza giler. tuning problem ke Engine problem ke kembara sya? Apa yg perlu sya check?

    • kene check tuning engine..plug cabel,spark plug dan semua yg berkaitan la….tuning…dan juga tayar

  174. makasih mat atas comment diatas..antara tukar enjin & taruk ngv mana lagi bagus? kembara sya tahun 2000..auto…1km lebih kurang 30 sen minyak…tak tahan..

  175. 1- krta kembara 1.3 masalahnya bila masukan gier Rives selalunya berbunyi kedang2 susah masuk gier R.saya berulang kali memijak klach bru boleh.
    2- kembara 1.3 boleh pasang recing klach tak.harga recing kluch berapa ya.apakah kebaikan pasang recing kluch pada krta kembara.kos pemasangan brpa?

    • 1.kes macam ini sama ada cluct pum ada masalah,atau pun memang cluct dah kne tukar,
      2.cadangan saya tak payah pasang cluct racing,pakai standart saja..cluct racing keras,,,kos untuk standart cluct aggaran dalam 300 lebih satu set.kos pemasangan 200

  176. salm, nak tanya penggunaan minyak petrol enjin 1.6 berapa sen perkilo

    • wasalam ..mintak maaf bnyak2 saya belum pernah cuba……

  177. salam bro, abang sy ada kembara dvvt 1.3 manual. baru2 nih, minyak hitam selalu kurang. so, suspect oil seal. so, jumpa mekanik… dia kata nak buka oil seal nih leceh skit sebab dvvt pakai timing chain. so coatnya agak tinggi, dan dia recommend overhaul.. boleh tanya pendapat profesional bro tak…. betul ke susah nak buka oil seal dvvt? tq.

    • tak kan la…nak kene overhaul…tu dah lebih dah tu…….kalau tukar oil seal leceh….kalau overhaul tak leceh ker……??
      i think you just tukar je oil seal..cari la orang lain yang buat.

  178. assalam nk tmpng tnye..kete kmbra sya thun 99 auto..bru2 ni cap housing radiator leaking sya tukar baru then psang blik sndiri.. then msalah bru btol air spare sblah radiator tu bla dh matikan enjin air tu panas dan mengelegak mcm air msak.. temperature ok je tak tunjuk smp overheat lg… so agknya apa msalah yg timbul?…adkah pemasangan paip getah xbetul atau kwn ckp enjin head overheat…air spare tu sya isi penuh akn jadi setengah bla dah mengelegak.. harap tlong bg penjelasan.. trimaksih tuan tanah..sila bg ni fon ..nnt sya akn bg butiran dalaman..

    • walaikum salam..
      air mendidih ni ade banyak sebab..satu mungkin termostad,yg kedua radiator sumbat,ketiga cluct fan dah rosak.last sekali engine dah overheat.
      so kalau encik nak saya pastikan ape masalah kereta encik,encik mestilah hantar kereta ke bengkel saya…ini no hp sy 0172601852,terima kasih atas comment.

  179. salam en.. luas jugak pengetahuan en mengenai kereta neh kan..
    oklah sebenarnya sy ada masalah sikit ngan kereta kembara sy neh.. bila kelajuan kereta saya turun pelahan iaitu ketika gear tukar ke gear rendah, akan dengar bunyi “thank thank” yg kdg2 agak kuat..bolehkah en tolong jelaskan puncanya?

    lg satu sy nak bertanya mengenai air spare saya yg cepat kering ketika jalan jauh.. klu dekat2 tue bolehlah tahan tp lama2 kering jugak…sy tgk temperature ok, air tank ok.. apelah agaknya masalah dia?

    sy dahulukan ngan ucapan ribuan terima kasih

    • wasalam…terima kasih atas pujian..segala pjian hanya kepada allah.aminn
      en perkara bunyi ini saya tidak boleh nak agak jawaban dia ape…..so mintak maaf banyak2…kalau en bawak keter tu ketempat saya kemudian saya test drive mungkin saya boleh selesaikan masalah ini….terima kasih atas comment.

  180. driveshaft kembara saya dah bunyi bila memandu, berapa kos nak repair …dan boleh ke saya bawak ker workshop anda….dari PJ ,,tak patah ker?

    • minggu ini kereta penuh kat bengkel so kene tunggu lagi 10 hari..terima kasih…sy cadangkan boleh mintak tukar kat pomen lain yang encik rasa boleh deprcayai….terima kasih.

  181. salam bro…..from time to time you answering both comments and complaints….. respect lu bro..anyway, wa having van rusa…. enjin kong…. top overhaul done… perforemance out. naik bukit gear 1 bro…any idea what sort of engine to boost up the perfotmace,….. hows Daithatsu terios turbocharge…can we do date at your place…

    • wasalam..
      thankyou very much for comment at my blog and pujian dari bro..alhamdulillah pujian semua hanya pada allah.
      macam ni bro…pasal van tu.kalau bro mahu saya ada idea nak buat dia sedap bawak dan power.tapi bro jangan salah anggap dia bukan lah power macam van racing.tapi macam seolah2 van tu baru beli ambek kat showroom macam tu lah umpama power yang boleh saya buat.seakan2 engine tu baru.
      dan untuk nak buat macam ini kos dalam 2500.00 lebih kurang.dan ape saya akan buat saya akan masukkan engine dauhatsu 1600 cc japan mari.harga engine 1.800 upah pasang 400.lain2 caj 300(minyak hitam la atau ape2 la yg patut di tukar.
      ok..
      janji saya bro bro akan berpuas hati atas duit yang bro belanjakan kepada van tu dan bro akan dapat balik performance van tu macam baru beli dulu….jika bro setuju bro boleh contac saya.no hp ada kat dalam bro…..terima kasih bro…….

  182. Assalamu’alaikum,
    Pakcik baru beli kereta terpakai Kembara 1.3 Ez(a) pada 13/1/2012
    pada 14/1/2012 bila nak hidupkan enjin gagal.panggil mekanik dapat hidupkan enjin, dalam perjalanan ke bengkel enjin mati tengah jalan.
    Boleh tolong berikan nasihat apa yang patut pak cik buat untuk pulihkan kereta ini.Apa komponen yang patut dibaiki.

    Sekian terima kasih.

    • waalaikum salam
      terima kasih atas comment
      perkara macam ni agak susah saya nak jelaskan ape sebenarnya yang patut di tukar sebab nya saya tak tahu yang mana satu masalah sebnarnya..mungkin ignition sistem,mungkin juga feul sistem,mungkin juga engine sudah problem,mungkin juga sensor2.jadi yang mana satu saya pun tak tahu…
      dan saya mintak maaf pada pakcik….

  183. tny ckt,,setahun seurat rantai sy tkr..rantai dalam kotak gear..peyambung antara long shaf belakang dan dpn tu..dah lah mahal..rm440 seurat..setahu sy jarang org tkr rantai tu..sb apa cpt sgt kendur..

    • rantai tu cepat rosak mungkin masa bawak keter 4wd pasang..memang la cepat rosak…
      atau pun minyak xder dalam geabox

  184. Assalamu’alaikum,

    Terima kasih di atas respon yang dberikan.

    1. Kalau pak cik nak dapatkan perkhidmatan dari adik untuk
    menilai keadaan enjin kembara ini bila masa yang sesuai untuk pak cik bawa kereta ini ke bengkel adik ?

    2. Kalau nak tukar enjin ini berapa anggaran kasar kosnya.

    Sekian terima kasih.

    Rezeki yang halal datang dari amalan yang baik.
    Ilmu yang selalu diamalkan dan dikongsi bersama akan
    terus mendapat berkat dari Allah.

    Teruskan usaha adik ini.

    • waalaikum salam

      buat masa ini masa tidak sesuai untuk saya terima kereta,kerana di bengkel saya kereta penuh buat masa ini,mungkin awal bulan dua ni boleh la pakcik call saya kemudian kita tengok la macam mana.

      kalau nak tukar engine harga anggaran kasar-kasar untuk 1.5 dan 1.6 adalam rm 2800.

      amin……ilmu yang kita ada bukan lah hak mutlak kita,ianya anugerah dari allah,terpulang la pada kita cara nak menggunakan di jalan mana.jika dijalan baik maka baik lah kita dapat,begitu juga sebaliknya.

  185. Bro, berlama proses tukar engine ni. Satu lg num hp ni available lg ke? Klu tukar engine kembara dvvt ok ka?

    • proses tukar engine tak lama dalam 3 hari…yang lama menunggu giliran tukar engine pasal kereta penuh.no hp sy selalu available…

  186. salam .. saya nak tanya.. apakah cara-cara nak bagi kembara auto 1.3 ez 1999 performance semula (lebih kepada pick-up).. betulkah kah kalau saya tuning balik enjin kembara tersebut.. sbb bila masuk 100-110km/j dah x mampu nak pergi dgn lebih laju… sy org kedah…, kalau nak memotong rasa slow sahaja…tolong encik senaraikan perkara2 yg dilakukan tanpa menukar engine

    • wasalam….tanpa menukar engine kepada cc yang lebih besar agak susah nak dapat performance nye…biasa nya overhaul la jer engine tu…tapi jaminan overhaul tidak tahan lama..dan kos pun lebih kurang jer dng tukar engine.overhaul lagi lama dan bnyk kerja nak buat..kalau tukar engine senang jer…dan ada pilihan untuk upgrade cc.ini sebab nya kenapa saya lebih memilih tukar engine.
      saya tidak akan terima kembara jika tujuan nya nak overhaul engine.ada sebab2 tertentu kenapa saya tolak.

  187. baru baru ini saya tukar engine 1.5 Daihatsu pada kembara saya tetapi lampu engine kuning dlm kereta menyala saja engine kembara akan mati…panas sikit saja lampu kuning menyala dan engine mati..problem…berhenti lampu merah sekejap…engine mati.

    Boleh tolong berikan nasihat apa yang patut saya buat untuk pulihkan kereta ini.Apa komponen yang patut dibaiki.

    • masalah macamni susah saya nak cakap ape benda…tapi yang pasti ada snsor yg salah pasang wire…mungkin sensor tu dah rosak..so cuba la tengok balik…..tq for the comment

      • saye x pandai sgt, tapi cube cek die punye coil enjin…. enjin saye pnh jd mcm tu….. harap dapat bantu….

  188. salam. nak tanya lah. saya ada kembara manual first model. saya terfikir nak tukar engine. agak2 berapa ribu kena eh nak tukar engine yang lebih power? lagi satu, lepas tukar engine, shifting gear masih pendek ke? kalau kembara saya sekarang ni, kejap je dah gear 5. bila sampai gear 5, rasa macam nak tukar gear 6. rasa macam tak cukup gear. help me bro.

    • wasalam…kos 2800 siap pasang untuk 1.6 dan 1.5.kene tengok kereta dulu la bro…

      • okay. bengkel kat mana eh? saya stay kat Banting, Selangor..

      • lot 1310a jln gajah 3 kampung kubu gajah sg buloh selangor.kalau nak datang call sy dlu tq.

  189. Assalamu’alaikum,

    Maaf pak cik bertanya betulkah kenyataan berkenaan dengan kembara kalau begini -

    hidupkan enjin selama 15 minit setiap pagi sebelum memandu
    -sampai keluar air dari ekzos- air mengalir dari ekzos apabila running engin bermakna sistem engin kereta kita berkeadaan baik.

    Sekian terima kasih.

    • wasalam..
      betul pakcik…kenyataan itu betul.
      baik pakcik amalkan selalu..dapat memanjangkan hayat engine kereta pakcik,dan sesiapa yg mengamalkan nya

  190. salam..broo.krta sya 1.3 ada masalah pasal bunyi kat engin.bla aya start n pandu bunyi cm GESERAN BESI adakah dari WATER PUMP atau ALTERNATER atau pun POWER STARENG PUMP.tolong broo.power krta sya pun dah tak power.

    DARI SABAH

    • wasalam..bro thanks for the comment.
      tapi pasal bunyi ni saya tak boleh nak bagi satu jawaban sebab saya tak nampak ape benda yang bunyi…so i’m sorry about that.
      mungkin juga wheel bearing or what…so bro cuba la check satu persatu….

  191. salam sejahtera ‘

    kalau nak buat adjust timing kat mana ya kalau jenis kembara 1.3 DVVT kerana engin jenis guna fuel injector ‘
    saya mengharap sangat bantuan encik mekanik?

    • wassalam..kene tengok la kat trothel body nyer..kat mane screw untuk adjust……semoga berjaya.

  192. Assalamu’alaikum,

    Semoga sihat dan dirahmati Allah hendaknya.

    Pak Cik ingin bertanya – jika pick up kembara 1.3EZ(a) tahun 2001 rasa macam lembab kurang bertenaga adakah kemungkinan besar melibatkan :-

    1. Timing Belt
    2. Gear Box

    Kereta ini berada di Ipoh pak cik nak bawa jumpa adik tapi takut engin mati tengah jalan lagi (buat masa sekarang jalan dekat rumah saja).

    Sekian terima kasih.

    • waalaikumsalam
      amin terima kasih atas doa pakcik…
      kalau pickup kurang mungkin plug tak elok,mungkin juga coil,kalau timing belt biasanya akan bunyi,atau pun kendur.gearbox bukan masalah.
      jauh nyer pakcik tinggal dng saya,

  193. Salam,

    Saya nak tanya kalau tukar enjin daihatsu feroza tu boleh pakai 4wd tak?

    • wasalam…boleh pakai balik 4Wd kita tikar engine jer….gerabox pakai balik

  194. salam,

    saya ingin tanya, sy pka keta honda crv thn 99.slps sy tkr timing belt ada bunyi bising pada enjin, timing enjin jd tak betul dan minyak keta jadi tidak jimat drpd dahulu.tp lama2 bunyi semakin kurang bising dan saya p anta kete ke pomen lain utk betulkan timing enjin tp minyak masih lagi tidak jimat drpd sblm tukar timing belt dan bunyi enjin tidak senyap sperti dahulu(ada bunyi bising sikit saja)..sy tgl di air twr perak.
    time ksh

    • wasalam…pada pendapat saya jika lepas tukar timing belt perkara ini jd macam ni,so jelas timing tu ada masalah,dalam kata lain pembakaran nya kurang tepat,so perkara macamni saya agak susah nak explain.ape yg saya boleh syak pun timing belt tu la..lagi satu cuba la check cabel plug,distributor cap,dan juga plug..kalau tiga benda ni cantik patut engine jimat minyak dan ringan.

      • time ksh ats pndpt en diatas,sy ada soalan lg,.mmg btl kata en pembakarannya kurang tepat sebab dari bau asap pn sy dpt trace pembakaran nya xbetul.jd apa pendpt en jika sy p buat tuning ecu,atau p anta pomen lain check timing belt,.dan ada cdgn dari pomen sini suh p buat flushing enjin,,

  195. Assalamu’alaikum bro sy nk tanye
    bpe kos tukar enjin,gear box dan etc?
    bpe lame garenti ?

    • waalaikum salam terima kasih atas coment..
      kos tukar engine 2800 siap pasang,tiada waranty.
      gearbox belum tahu sebab belum pernah tukar.

  196. Nk tny encik.blok kembara ada tak?

    • ada tapi tak ade surat..mungkin tak boleh pakai…..

      • Enjin customer ke?kalo enjin customer boleh buat.jnj dia dh msk enjin lain.brapa jual

  197. Assalamualikum
    Van rusa 1.6 manual saya asyik topup minyak hitam dan air. Apa masaalah nya. Berapa kos pembaikan. Untuk pengetahuan enjin pernah overheating dan diperbaiki tapi 6 bulan problem balik
    Sekira tukar enjin , enjin apa yang sesuai

    • waalaikum salam,tukar engine jer….harga engine 1.6 siap pasang 2500.00

  198. VAN Rusa 1.6 manual leaking, minyak hitam dan air berkurangan’
    Pernah buat topoverhaul untuk atasi masaalah overheat. Sekarang minyak hitam dan air kena topup dan juga ada leaking
    Pertanyaan:
    1- Berapa kos pembaikan dan apa yang perlu dibiaki dan ditukar
    2- Kos tukar engine dan model apa yang sesuai dengan rusa 1.6
    3- Bateri kerap bertukar walaupun tukar alternator .

    • tukat engine jalan terbaik untuk selesaikan masalah ini…tetapi kalau tukar engine kene cari engine yg cantek la..kalau tak same je nanti….

  199. chemat!…saya cadang nak beli kembara th 99…nak pakai kerja site jer.. (bukan offroad)

    kembara tu asalnya auto tapi owner dulu dah convert ke manual..
    apa pendapat chemat dalam hal ini…

    apa yg saya patut teliti sebelum membelinya..
    ok tengkiu.

    • tengok engine tak ade leaking dan tak ade asap,kemudian kalau boleh test drive la…kalau jalan ok boleh la beli….

  200. Encik,nk tny encik ada mn2 customer or.encik sendiri nk jual blok standard kembara model lm.kali ada mklumkn sekali dgn harga

  201. Assalamu’alaikum,

    Semoga sihat dan dirahmati Allah hendaknya.

    Maaf pak cik ingin bertanya apakah beza :

    1. timing chain dengan timing belt

    2. apa peranan coil

    Harap adik sudi menjawab.

    Sekian terima kasih.

    • waalaikum salam,

      amin terima kasih atas doa pakcik…

      timing chain adalah pakai rantai,dan dia satu teknologi bagus juga sebab kita tak payah tukar timing belt.hanya jaga minyak hitam jer….cuma bila dah lama nanti rantai akan bunyi cikit……kalau timing belt dibuat dr getah,…so kalau putus risiko valve akan bengkok je……coil untuk convert kan dari 12 volt kepada 220 volt untuk pembakaran engine.

  202. nak tnya enjin kembara boleh msuk dlm proton juara tak?

    klu x boleh tau x enjin ape boleh ngam?

    yg biasa pkai enjin 3g83 n 4a31 mitsubishi. yg lg bsar cc ade x yg ngam?

    • tak boleh,..bnyk kene ubah tapak….engine asal dia adala…kat kedai ptong

  203. salam sejahtera ,encik mekanik

    >tukar timing chain agak-agak berapa kos?
    >general overhoul berapa kos?
    >kalau bahagia bawah engin sahaja overhoul berapa kos?

    • wasalam.
      saya jarang buat overhaul engine kembara,semua nya datang tukar engine,lagi satu biasa nya timing chain tak pelu tukar kalau tak bunyi lagi bila engine running.kalau overhaul kita tak buat separuh2 msti buat penuh.tq for the commnet

  204. salam…
    saya memiliki sebuah kembara manual tahun 1998.
    >ekzos kembara saya mengeluarkan minyak hitam
    >terdapat leaking pada bahagian bawah engine
    adakah masalah ni memerlukan penukaran engine?
    harap saudara boleh membantu.
    terima kasih

    • wasalam
      masalah macam ini kene tengok kereta dulu mungkin kene tukar engine atau pun tidak,leaking kita boleh tukar gasket saje,tapi kalau engine dan makan minyak hitam dan carbon banyak baik tukar engine sahaja,so ape2 pun kene check terlebih dahulu..terima kasih atas comment.

  205. Askum…
    Nak tanye skit….

    1. Kembara tahun 2001 boleh ke tukar enjin K3-VE?
    gear box kne tukar skali ke?

    2. Kembara saye ni gune wat offroad, sbb keje dalam utan…. tayar depan dh mule macam bebunyi lah…. gedak-gedak bunyinye… sebab ape ye? dh antar kat satu pomen, die pegi tukar drive shaft, tapi bunyik jugak… spring dah lmbut sgt ke? ke ade masalah lain dgn suspension die….

    harap bantu…. mekasih…

    • lupe lagi satu pasal enjin…. leh ke pakai enjin terios 1.5 (3SZ-VE) ? bape kos die? gear box die same jugak ke? sori ganggu lagi…

      • kalau saya yang buat masuk engine detomaso 1.6 kos nye 2800 siap pasang….

    • pasal bunyi ni saya agak susah nak beri satu jawaban yang pasti..kerana saya tak nampak ape bunyi sebenarnya,so mintak maaf,pasal engine k3 tu memang tak ngam kalau masuk kat kembara lama,pasal dia punyer gearbox lain..dan juga wiring pun.so pendapat saya masuk engine macam lama balik tapi masuk 1.6 pun boleh power,cuma kene cari engine yang cantek dan milage rendah….

  206. salam..
    sy guna kembara tahun 99, masalah nya bila masuk gear 5 ada bunyi berdesing cam bearing..nak tanya.
    1- boleh baiki ke spead gear 5 tu.
    2- 4wd kalau kita on switch kalau kat atas jln tar tayar jadi cam tak nak pusing lekat..kena undur sikit baru lepas..ke memang cam tu system dia.

    tq.

    • wasalam..
      kene tengok keadaan kereta dulu,baru lah saya boleh tahu sama ada boleh repair atau tukar..memang sistem diua macam tu.tq for comment

  207. salam..sy ada kreta kembra 1.3 yg enjin dia dh ada bnyk sngat problem..2 kli overhaul dan 2 kli jgak tkar gear box..pda pndpat abg..klaw sy nk tkar enjin..enjin apa yg ssuai??? dan brp kos anggaran abg??? mmber sy ckap kmbra ssuai pkai enjin daihatsu terios..betol kew?? maaf sbb bnyk brtnya..

    • wasalam…awat bnyak kali sngat tukaq engine,kalau nak tukaq engine saja bajet dalam 2800.00 siap pasang..kalau skali gearbox lebih lagi la…engin daihatsu la pakai…

  208. bang nak tanya sikit..
    kembara 1.3 auto saya, baru tukar timing belt, kalau kereta dah start enjin pastu jalan …tym nak berhenti dan enjin dalam keadaan idle, enjin kereta mati dgn sndrinya…sama juga kalau kereta reverse, bila nak tukar ke gear D enjin kadang2 mati.. mohon bantuan
    terima kasih.

    • satu mungkin timing pasang tak betul,,atau pun sensor ada yang tak betul..mungkin juga timing rendah sangat..so kene check terdahulu..saya suspek benda2 camtu je…..tq

  209. salam..engin k3vet dr passo or yrv boleh masuk kat kembara tak tuan?tq

    • boleh masuk tapi kene bnyak ubah suai…

  210. Assalamu’alaikum,

    Semoga sihat dan di rahmati Allah hendaknya.

    Pak Cik tertarik dengan komen adik di atas – apakah yang dimaksudkan dengan timing rendah.

    Apakah komponen yang terlibat dengan masalah gear auto kembara
    kurang berfungsi.

    Sekian terima Kasih.

    • waalaikum salam
      terima kasih atas doa pakcik…saya sihat alahamdulillah

      timing rendah maksud nya….idle engine rendah..mungkin 500 RPM.
      so kene adjust bagi 900 rpm atau 1000 rpm.
      soalan pasal gearbox tu kurang jelas pakcik…
      sebab sgt bnyak componen nyer…tak larat sy nak taip….

  211. Morning sir,
    Nice Explaination…Very helpful..
    Normally, How much the price of GearBox(Original) for kembara?

    • morning thanks for the comment

      2800 manual
      3000 automatic

  212. Hi, do you have msn messenger or whatsapp? Wanna ask about the swap to 1.6, thank you.

    • you can call me at 0172601852

  213. Salam Bro,
    Nak tanya sikit saya guna kembara 1999 ez, bila on aircon lebih kurang 1/2 jam lampu bateri akan menyala dan timing akan menurun seperti enjin nak mati bila tekan padle dia hilang ,bila tak gunakan aircond dia ok.
    Satu lagi soklan bro bila saya memberek dia akan bergegar (grrrrrrrrrr…)
    Harap bro dapat memberi khidmat nasihat?
    Semoga Allah membalas jasa baik bro Motecmat..Amin.

    • wasalam,check alternator mungkin rosak,lagi satu kene check wiring alternator..
      bila lampu tu menyala batery tak cukup power so itu sebab masalah lain semua jadi.

  214. Assalamu’alaikum,

    Semoga sihat dan di rahmati Allah hendaknya.

    Bersyukurlah kita kepadaNya dapat lagi kita meneruskan hidup di alam milikNya.

    Maaf lah Pak Cik di atas soalan yang kurang jelas itu.

    Pak Cik selalu dengar orang cerita pasal minyak gear apakah
    kaitan minyak gear ini dengan performance auto gear.

    Sekian terima kasih.

    • waalaikumsalam.
      pakcik selalu mendoakan saya, terima kasih bnyak sy ucapkan

      tak mengapa pakcik..minysk gear ada main peranan cikit dalam perfomance kalau minyak kita tak elok cluct tidak cengkam dengan kuat dalam gearbox,so kalau kita pakai minyak elok cluth akan cengkam dng cantik,so kereta pickup cantik la…dan juga gearbox tahan lama.sebab cluct tak gantung.

  215. Bro… problem kembara saya kalo air-cond dipasang enjin jadi rendah…sebelum ni ok jak..tiba2 plak jadi macam tu lepas balik dari perjalanan slama 3 jam tempoh hari..Hantar wokshop servis aircond diorang kata masalah enjin..hantar wokshop repair kreta diaorang kata masalah dalam enjin..enjin mauk buat general overhaul sebab spark plug tiga biji kering & sebiji basah..makan minyak hitam kata dia sebab ada kluar asap putih…apa pendapat bro?

    • boleh bro hantar kereta ke benkel sy untuk pemeriksaan terlebih dahulu,kemudian baru saya boleh bg satu jawaban yg tepat.

      • maslahnye saya ni d sarawak….Kalo saya d smnjung mmg saya da cari bro walopun jauh…Betul ke bro harga enjin kembara RM3k?bila tanya smua member2 yg kenal dgn workshop diaorng kata harga mmg mcm 2…betul ke?

      • owh yeker…jauh nyer…mana ade 3k..sy kat cini siap pasang rm 2800 jer….

  216. Asalamualaikum..

    Saya mempunyai sebuah kembara auto tahun 2000. Masalah bermula apabila kereta overheat apabila radiator bocor ketika memandu. Bila ditarik ke bengkel, enjin dihidupkan air membuak keluar dari radiator. Masalah dan penyelesaian:-

    1) Pomen overhaul head sebab dia kata dah bengkok. Dah selesai.
    2) Timbul masalah lain, enjin makan minyak hitam. Tetapi tidak serius.

    Masalah Lain:-

    1) Kereta bergegar kuat pada kelajuan 80km/jam keatas terutama dashboard.

    Apa yang saya dah buat:-

    a) Tukar 4 biji tayar baru. Masih bergegar
    b) Tukar bearing tayar dan coupling shaft. Kereta bergegar hanya pada 80 – 110 Km/j sahaja. Nak hilang gegar, bawa laju dari kelajuan tadi.
    c) Pomen nasihat untuk tukar enjin mounting dan drive shaft ( panjang dan pendek )

    Masalah Lain Lagi:-

    2) Kereta kalau pagi2 tukar gear pada pemanduan (D ) …kereta tidak bergerak. Hanya kalau menekan minyak tinggi, barulah kereta akan mula bergerak. Hanya pada gear D sahaja. Tidak kepada R atau 2. Untuk makluman Tuan, gear oil sudah ditukar. Tetapi tiada perubahan.

    Harap Tuan boleh bantu saya. Saya banyak menghabiskan duit hampir RM 2500 kerana perkara2 diatas dalam masa 2 bulan. Terima kasih.

    • waalaikumsalam..

      terima kasih atas comment
      ini comment yang ketiga tak silap saya yg paling panjang…hehehe

      bila ada benda bermain dengan keadaan maka agak susah la untuk saya memberi satu jawaban yg tepat untuk selesaikan masalah macam ini.saya bukan orang macam kat luar tu mintak tukar je ape yg sedap di mulut…..dan apa yg disangka.
      benda macam ni saya kene test drive kereta encik dan dengan itu insyaallah saya boleh kesan kenapa dia bergegar…

      • Terima kasih….

        Insyallah akan ke workshop Tuan dalam waktu terdekat

      • terima kasih……

  217. Assalammualaikom En MotecMat…

    Semoga sihat hendaknya…

    Insyaallah dalam sehari dua lagi saya akan menjadi pemilik terbaru Kembara nie..Kalau boleh bila saya dapat kereta nanti saya bawa jumpa dgn En. MotecMat boleh x? Minta tengokkan kondisi kereta tersebut sambil buat Inspection secara menyeluruh terhadap kereta itu..

    Dan kalau boleh saya ingat nak buat Major Services sekalilah kat bengkel En MotecMat tu jika perlu… Agak agak berapa anggaran RM yg perlu saya keluarkan jika keadaan memerlukan if possiblelah…

    Almaklumlah saya mengaku yg saya memang jahil habis bab automotif nie.. Harap saudara En MotecMat dapat membantu!!

    Semoga Allah merahmati orang seperti saudara nie yg suka membantu orang lain..AMIN!!

    • waalaikumsalam
      terima kasih atas comment dan doa …alhamdulillah sehat.

      untuk buat major servis antara barang kene beli

      minyak hitam 65.00
      oil filter 10.00
      gear ATF oil 85.00
      auto filter 45.00
      servis caj 100.00 dan free basuh engine.

      kalau sekira nya ada benda lain macam belting.ada leaking cikit ker,engine maunting ker…dlll la….yang itu saya kene test kereta dahulu… kemudian baru la boleh sy tahu ape yg kene tukar jika perlu.

      nanti kalau nka datang call sy dulu ok….

      terima kasih.

  218. salam tuan..sy bercadang nk beli toyota unser manual & bercadang nk tuka brek blakang disk.boleh ke?kalau boleh ambil dr model apa?

    • wasalam..terima kasih atas comment..
      maaf sy tak pernah buat lagi toyota unser masuk disk ape….agak susah nak modify benda tu…kalau boleh pun kene hantar axle ke machine shop untuk buat braket…

    • salam sejahtera encik. saya menggunakan kembara (A) DVVT 2004, adakah gear box bermasalah apabila ada mengeluarkan bunyi seperti “ratling” semasa memandu kereta ini,

      • wasalam terima aksih atas comment..
        saya kene check kereta first…

  219. salam…bro bg alamat bengkel leh tak….

    • wasalam..
      lot 1310a jln gajah 3 kampung kubu gajah sg buloh selangor

  220. assalamualaikum…

    sye cume ingin mengucapkan tahniah pada saudara kerana begitu ramai yg mendoakan saudara..dan semoga allah memakbulkan doa mereka pada saudara. ..amin

    • waalaikumsalam..
      terima kasih banyak atas sokongan.aminn

  221. hello bro,

    saya Jeff dari Sabah , terima kasih di atas tunjuk ajar abang tue.. err nak tanya sikit lagi nie, apa masalanya ya kalau enjine kembara 1.3ez old modal tiba2 jer mati sewaktu memandu? pas tue bila start balik dia hidup.. idling reading 1000rpm, enjin takde pla miss fire… thanks bro,

    • cuba check belakang head kereta wire sensor dalam distributor tu longgar tak….biasa nya kat citu maslaah nya..kalau wire tu short engine akan mati serta merta

  222. Salam..kalau nak buat mounting enjin kembara berapa En. Motecmat ambil ye sekali dgn upah coz enjin dah gegar lain macam je skrg nie..Rasa rasa berbaloi ke buat sebab ingatkan nak tukar enjin dalam 6 bulan akan dtg insyaallah kalau ada rezeki..Minta pendapat sekali ye tentang hal2 berkaitan tu..Assalammualikum..

  223. salam tuan…

    saya nak tanya ckit… kembara saya bile tak guna 4×4 dia punya tayar melekat terutama bile membelok… kalau guna 4×4 tak de masalah…. apa sebabnya ye… transfer box problem ke… berapa kos ye nak repait…?

    Yan
    Bukit beruntung

    • wasalam..

      terima kasih atas comment..
      kemungkinan rosak..tapi saya tak pasti ape yang rosak sebab sy tak test drive kete encik.

  224. salam Bro..

    kereta kembara keluaran 1999 saya ada maslah sikit
    1.kuat makan minyak hitam
    2.bawa 90 km bunyi engin dah mengeram
    3.naik bukit tidak ada power
    kalau tukar oxover belakang 1 biji berpa harga ya.mana lebih baik guna oxover pakai minyak atau pakai gas,apa beza di antara kedua2 benda ni.

    tolong bantu bro (MARIUS dri SABAH)

    • wasaalam..
      terima kasih atas comment

      1. kene wat top overhaul atau pun tukar engine.(kalau wat top pastikan piston ring tukar sekali)
      2.gear 4 takmasuk kot.
      3.biasa la bila engine dah makan minyak hitam comppression dah low…so power pun kurang.
      beli absorber gas..harga tak pasti la bro..jarang tukar..mungkin 80.00 sebatang.

  225. Salam, saya nak minta pendapat daripada brother Motecmet pasal kereta kembara(auto) tahun 2001 bapa saya,.
    Masalah nye macam ni….

    1. Minyak lahap sangat2…
    2. Bila bawak 90km/j dah bergegar satu kereta
    3. Bila nak tukar gear macam kasar je bunyi

    Kalau saya hantar kereta ini kat brother Motecmet berapa lama agak2 boleh siap dan anggaran kos.

    Sekian, (Khairie-Sg.Udang, Melaka)

    • wasalam… terima kasih atas comment,

      pasal gegar mungkin longshaft,mungkin tayar dng aligment,bunyi kasar tu sy kene dengar baru saya tahu ape bunyi nyer..
      kalau hantar kereta buat masa sekarang ni jng dulu..sebab kereta penuh kat bengkel….
      lagi dua minggu insya allah boleh….tapi sgt jauh la nak datang tempat saya.

      • terima kasih sudi membalas komen saya…

        2 minggu, ok….x ada masalah sebab saya belajar kat bangi, boleh tukar kereta dengan bapa saya

        kalau kena tukar long shaft berapa budjet yang diperlukan ye..?

        saya ada baca komen kat atas ni yang pasal gear empat x masuk.. macam mana nak tahu gear 4 masuk ke x?

      • biasa nya long shaft tak payah tukar..tukar unuversal join saja..kos dalam 150.00 bila gear 4 dah masuk matikan over drive kalau rpm drop makna nya gear 4 free la..pastu on balik boleh rasa gear akan masuk.

  226. Salam. sy minat kembara n nk beli kembara. apa petua terbaik utk beli kembara terpakai yg terbaik?

    • wasalam

      kalau nak beli ape2 kereta pun

      1.start engine dan tunggu panas sekejap pastu cuba ref tengok ada asap tak belakang.
      2.check engine ada leaking tak.
      3.kalau kat used car test la gearbox boleh gerak tak.
      4.pastu tengok keter ada sambung atau tidak
      5.check engine no dengan chasiss no.
      6.check body ada accident atau tidak.
      7.check semua sistem electrical berjalan.
      8.kalau pandai tengok engine buka oil cap tengok dalam ada hitam..kalau hitam engine tu teruk cikit la..
      kalau bersih cantik la…

  227. Salam, Tolong beri alamat supaya saya boleh ke bengkel saudara.

    • wasalam..
      lot 1310a jln gajah 3 kampung kubu gajah sg buloh selangor.

  228. salam

    nak tanya, pasal rpm turun dan enjin gegar bila buka lampu. mana nak adjust ?

    • cuba check alternator belt…..

      • terima kasih atas nasihat. ingat nak gak upgrade enjin tapi saya duk jauh sangat…kat terengganu.

      • sama sama…tak pe saya doakan encik dapat la hamba allah yg tolong encik kat tempat encik….

  229. Slmt ptg encik motecmet, saya ingin bertanya jenis2 enjin apa yg boleh muat perodua kembara dan harga setiap jenis tu. Sebab ada planning nk tukar enjin kembara yg berat dan tak pickup ni.
    Terima kasih banyak2.

    • masuk engine daihatsu 1600 cc.siappasang 2800.00

      • ok terima kasih byk, nk tanya pulak klu pemasangan siap berapa hari? RM 2800.00 ni hanya untuk engine siap pasang sahaja kan? Bagaimana pula dengan gear box? Perlu tukar juga ke? Maklumlah saya ni kurang arif dalam bidang2 mcm ni. Terima kasih kerana sudi reply.

      • pemasangan 5 hari saja….sebab ada bnyk keter nak tukar engine kat tempat sy,gearbox kita pakai balik..janji saya bila siap kereta sedap di pandu dan ada perubahan..

      • Tp mcm mana klu gear box pun problem? Encik pun boleh repair gear box juga ke? klu boleh sekali jalan tukar enjin dgn gear box sekali amacam ok tak?

      • gearbox ni kene tengok problem dulu macam mana..andai kata boleh diselamatkan maka encik nasib baik la..tapi jika tidak gearbox harga 2800.00 kalau tak silap saya.auto. lagi baik saya check dulu…..

      • Ok terima kasih sebab reply, saya nak tanya pulak klu nak tukar gear box second hand auto untuk kembara tahun 2002 encik boleh tolong cari kan dan berapa anggaran kos semua siap pasang?

      • Slm sejahtera Encik Ramadhan, bila boleh hantar kereta ke bengkel encik?
        Terima Kasih.

      • saya akan email encik nanti…insya allah, kereta belum keluar lagi bnyk..anggaran masa minggu depan.

    • Ok teima kasih banyak2, saya akan tunggu emel dari encik.

      • Salam sejahtera encik Ramadhan,

        Minggu ni mcm mana boleh hantar kereta ke belum lg?
        Bengkel penuh lagi ke?

      • wasalam terima ksih atas comment

        minggu ini boleh la hantar kereta kembara encik
        kereta dan banyak dah siap yang lama2…so nanti bila datang call saya.

      • salam encik Ramadhan, ok terima kasih saya akan hantar kereta mungkin ahad ni. ok terima kasih banyak2.

      • sama2….ok jumpa hari ahad nanti.kesabaran anda amat saya hargai..

  230. slm, bro, sy ad bercadang nk tuka engin kembara sy..thn 99. sekarang ad psg ngv. ad tau mana2 kedai yg bole tolak ngv tu? dan bercdng nk tuka engin, ad bercadang nk bwk msk engin avanza 1.5, agak2 bole tau brp anggaran kos?

    terima kasih yg x terhingga.

    • wasalam… bajet 2800 siap pasang untuk tukar engine.tak payah pakai engine avanza…. pasal ngv tu saya tak boleh nak tolong encik sebab saya tak ade kenalan.terima kasih atas comment.

  231. hi bro. enjin 1.5 ni ape code dier? enjin daihatsukn ni? slalo nye brapa masa yg bro ambik utk psg enjin ni?

    • masa yg saya ambik 5 hari..maklumlah keter bnyk kat bengkel….

  232. Hello bro, nak tanya sikit nie, biasanya brapa upah ya kalau nak tukar oil pump gasket sama oil sump gasket?? kereta kembara 1.3 old modal.. thanks bro..

    • upah mahal cikit la..pasal bnyk kene buka….sy kene caj 300.00 axel depan kene buka timing belt pun kemudian semua depan engine pun kene buka,….bnyk keje..

  233. bro saya ada satu kembara lama soalanya?
    1. Kalau upgrade 1.5 atau 1.6 enjin jenis apa? spare part murah tak? Berapa kos pasang dan install….

    2. Kalau masuk enjin YRV kat kembara berapa kos+installation? Sparepart senangke…murah tak?ada cadangan lain bro?

    sgt beharap jawapan bro coz enjin dah tak leh pakai.

    • 1.engine jenis daihatsu japan mari…spare part sama harga macam dulu.siap pasang 2800.00 puspakom sendiri uruskan
      2.yrv leceh nak nak buat saya tak nak buat.
      3.sediakan 2800.00 hantar kereta kat bengkel……kita buat standart sahaja tapi 1.6.ingat……kembara bukan kereta racing tau….saya tak boleh buat jd racing.tapi saya boleh buat sedap di pandu pickup dan selesa.minyak jimat tapi tak la jimat macam kancil kene faham tu…hehehe

  234. Soalanya…kembara lama antara upgrade 1.6 atau masuk enjin DVVT 1.3 mana bro sarankan buat? dari segi maintanace, minyak jimat, enjin tahan lasak ke, jarang rosak dan sparepart murah dan senang dapat mana yang bro rasa berbaloi utk buat ?
    upgrade 1.6 atau tukar enjin DVVT 1.3?

    • masuk 1.6 daihatsu….kos pun murah…..bwak keter pun sedap…engine kalau tak jaga akan rosak cepat.

  235. Bro kalau tukar enjin 1.6 harga RM2800 dan termasuk harga semua kos siap pasang jalan..enjin ada warranty ker bro?timming bell dah siap tukar ker? gear box pakai yg baru ker bro? atau yg lama…kalau harga RM2800 siap semua takda kos lain saya nak buat dgn bro ler?

    • macam ni bro…engine skrg takde stok 1.6 yang ada 1.5 harga sama.harga engine

      engine RM 1800.00 kosong trade in
      upah pasang RM 400.00
      600 ringgit adalah kos beli minyak segala minyak seal gasket,gum,dan lain2.
      timing belt kalau kene tukar dalam bejet 600 tadi la..kalau tak cukup kene topup lagi. kos tu mengikut teruknya keadaan kereta.

      jpj uruskan sendiri.

  236. Bro…ade tak jual spare part untuk ‘head’ kembara 1.3?

    • ada…kembara lama…

  237. bro,sya dr sarawak..nak bertanya berkenaan dgn masalah Kembara dvvt saya.

    1. masa jalan,tekan pddle mnyak ada bunyi mcm kipas bergesel,tp bila lepas je minyak masih ada bunyi tp kurang sikit..

    2. semalam sya try pusing2 coupling (shaft yg menghubungkan rear wheel n front wheel),*sory sbb krang pasti dgn nama benda tu*.Ada rasa longgar2.(biasa nya benda ni fit or dia memang ada rasa longgar(free) sikit ke?

    3. lepas tu sya try dia punya 4WD,bila jln dia ada rasa sangkut skit lpas tu ada kluar bunyi besi kene ketuk.( bila reverse or ke depan sma je keadaan).

    dan utk pengetahuan bro,kembara sya tu bru tukar clucth pad 2 bulan lepas.

    • bro thanks you for the comment..and i’m sorry cause late to replay you question.
      i think kereta ini ada masalah dengan rantai 4wd.tapi saya tak pasti kerana saya tidak nampak masalah tu dengan mata saya..
      so sy agak saja….lebih baik check dekat bengkel berdekatan dengan betul2 check..supaya dapat kenal pasti masalah ini.
      i’m soory bro agak susah saya nak cakap ape maslaah kereta bro…

  238. bro,sya ingn mndapatkan sdikit info berkenaan dengan msalah kembara dvvt sya ni..

    1. bila masuk 4wd kereta rasa macam berat,lepas tu bila jalan skit ada bunyi macam benda patah.

    2. bila jln pkai 2wd drive shaft ada bunyi mcm benda begesel

    benda ni jadi selepas sya tukar clucth pad 2 bulan lepas,masa mmg dah ada bunyi tp tak kuat macam semalam.4wd tu pun baru semalam sya try pakai setelah ditukar clucth pad.

    • bro tq for the comment

      perkara macamni susah saya nak agak la bro..sebab nya bunyi ni kalau tak di dengar susah nak cakap bunyi ape….lagi stu ape yang patah pun saya tak tahu kalau tak tengok bawah kereta dan test drive harap bro maklum.

  239. Salam, tumpang tanya, kereta kembara mak saya mengalami masalah bila start “timing” selalu rendah dan bila bawa je secara tetiba enjin mati, bila start balik enjin hidup, saya diberitahu ada problem pada sensor pressure model daihatsu, jadi dimana saya boleh dapatkan spare part tersebut? tq

    • kedai potong kereta ada jual

  240. bro, saya nak tukar enjin+gearbox kembara saya (99/2000). sebelum nie, enjin bising kuat, minyak makan kaw2, baru2 nie, kereta tu susah nak tukar gear (auto). mula2 dari gear3 takleh nak ke gear4, skarang, dari gear1, susah nak naik gear2..kadang2 start gear1 feeling dia macam kat gear4..kereta tak nak gerak langsung…kalau nak tukar ke enjin 1500cc + gearbox auto agak2 brapa sekali upah pasang dll spare part berkenaan…siap ade stock ke? dan agak2 berapa lama untuk siap repair? tq

    • kalau tukar engine dengan gearbox satu set bajet dalam 6k lebih kurang keseluruhan nya.barang kita boleh cari itu tak payah risau.
      masa tergantung kedaan kat bengkel…sbb kereta banyak.anggaran seminggu.

      • Trima kasih reply..rm6k rasanye ok kot..tapi skarang takleh tukar dulu..mungkin tengah bulan Jun..saya akan hubungi En bila ready nak repair..terima kasih!

  241. Hello Motecmat … kembara saya auto 1998. Engine bunyi kuat, tidak ada power, jalan pun tak lancar, pickup kurang. Masalahnya engine atau gearbox, atau dua sekali? Apa boleh dibuat untuk memuaskan condition kembara saya berikut pengalaman anda? Terima kasih.

    • saya kene tengok kereta dulu baru saya tahu jawaban kepada masalah kereta encik…mungkin engine mungkin gearbox…so kene la tengok dulu…….tq..sila call sy kalau nak datang bengkel

  242. salam.. sy ada kembara dvvt..kalau nk tukar enjin kena tukar komputer box sekali tak? bila tukar enjin ke 1.6 wiring perlu di ubahsuai jgk ke? sy dr kangar perlis. bro ada x kwn mekanik d area utara ni? sbb klu sy nk ke workshop bro sana agak jauh. harap bro dpt memberi penjelasan pasal masalah sy. tq.

    • wasalam…dvvt takde engine 1.6 so tak boleh tukar engine 1.6. engine lama ape masalah nyer…engine lama pun ok juga.saya maklum kalau jauh2 ni saya pun tak galakkan datang…kesian jauh sngt….dan saya pun takde member area utara atau mana2 kawasan pun.tq
      repair je balik engine lama

  243. enjen krta sya dah overhaul sbb casked head pecah.jd skrg enjen bnyi bising dan krang power.sya selalu main offroad.bg pendapat bro,gearbox kembara ssuai x utk main offroad.klau x ssuai,ada x gerbox lain yg blh.

  244. As salam…
    Bang, nak tanya.. 1set driveshaft brapa regenya??? (sbb perdua service kata 1set dlm 5K), giler mahal sbb import… errrr, bengkel kat mana???

    tq

    • hahahahahahahaha 5k….. mahal giler ambek duit tu g buat umrah lagi bagus…..mana ade drive shaft satu set 5k tak logic la.

      • agak2x brapa kosnya ??? sbb nak budget dulu… lebih atau kurang sket boleh standby… cukup je boleh pi bengkel.. nak skim skali breakdisk…

      • sedia lah dalam 1k la ktakan…

      • alhamdulillah… senang ati sket dgr.. kalu camtu minggu depan samada sabtu atau ahad (19 atau 20hb) saya pi bengkel bole? tak pun en mat boleh check kan dulu, atau terus masuk bengkel pun takpe, sambil tu boleh tgk benda2x lain skali.. tok usu sy kat kubu gajah 10.. bengkel en mat ni dekat ngan masjid ke?

      • ok.. seperti sy call td.. jumpa ahad nanti

  245. salam tuan,saya nak tanya tentang minyak enjin n gear box auto.minyak apa yang sesuai.sbb saya baru pakai kembara ni,tak tahu pula jenis apa yang sesuai untk kembara sya…thanks

    • wasalam….mnyak toyota,minyak engine beli 20/50 shell,petronas

  246. Salam En. Mat,

    Saya baru terjumpa laman web En. Mat hari ini dan
    amat meminati keterangan yang diberikan berhubung KEMBARA.

    Saya ada pertanyaan untuk En. Mat ;

    Saya pemilik Kembara EZ Auto 2002,selepas baca blog ini, saya baru perasan akan suis 4WD / 2WD yang tepi stereng tu.
    Selama ini saya bawak kereta kembara, hanya pasang 4WD aje, bukan 2WD, ada kesan jangka panjang tak ?

  247. Salam tuan, ayah saya ada kereta kembara tahun 2000 1.3 manual,
    kereta bleh jalan lg, tapi dah xsedap nak jalan jauh teruk sangat, duit dah habis banyak tuk baiki, so nak tanya brape ye kos bersih untuk tukar enjin 1.5 auto?
    nk tanya, ada ke kembara 1.5???hehehe law xda 1.3 pun xpa, yang penting tukar enjin..hehe..
    k, thanks..

    Harap dapat blas..hehe

    • wasalam..
      terima kasih atas comment.
      kos tukar engine dalam Rm 2800.00 kembara 1.5 takde.kat malaysia hanya ade 1.3. 1.3 engine lagi mhaal harga nya..so ada dua pilihan shaja 1.5 atau 1.6

      • ok,
        thanks 4 da information..hehehe

  248. salam,
    rase nak pecah kepala sebab kenapalah saya baru jumpa blog ni….dekat 6 bulan saya survey pasal gearbox ni, tapi tak jumpa pulak blog ni. Dah la dekat je dengan rumah parents saya (merbau sempak). Baru je minggu lepas kembara auto 2002 saya kene tow pasal gearbox. Gear ke depan dah tak boleh jalan. Cume gear reverse je boleh berfungsi. Baru tadi saya mendapat perkhabaran yang gearbox saya telah dioverhaul dengak kos 2.8k….Kalau saya tahu tentang encik motecmat ni awal2, baik tukar terus je dengan encik….tambah 200 je lagi kan?

    • wasalam…
      bersabar la ujian allah SWT. setiap ujian ade hikmah nya. anyway thanks for the comment at my blog.

  249. Terima kasih atas maklumbalas dari En. Mat.

    Hari ini saya mencari & membaca manual kembara ini, 1.3 EZ AUTO 2002, JENIS J100 ; ENJIN HC-EJ, (MODEL FULL SPEK rasanya kerana saya ambik kembara ini Second Hand).

    Diterangkan suis di tepi kanan stereng itu adalah SUIS KUNCI KEBEZAAN PUSAT (CENTER DIFFERENTIAL LOCK SWITCH)
    ~ diterangkan fungsi suis ini adalah untuk semasa pemanduan jalan licin, pemanduan keluar dari tempat lembut dan OFFkan suis ini bagi pemanduan biasa.

    Adakah model ini berbeza dengan model kembara lain ?
    Harap En. Mat dapat tolong beri penjelasan…maaf la kalau menyusahkan saudara..sebelum ini banyak persoalan tentang KEMBARA, tetapi
    selepas jumpa blog En. Mat ini, rasanya boleh membantu saya & pengguna KEMBARA yang lain berkenaan kereta ini.
    TERIMA KASIH BANYAK…..

    • sama2
      kembara dua model pun sama sahaja sistem 4wd nyer…swict tu berfungsi untuk on of kan tayar depan.kerana jika kita on kan maka automatic tayar depan akan berpusing sekali dan pada msa itu kereta akan rasa berat bila di pandu…ianya untuk pemanduan dalam bukit.kalau di jalan raya kita guna 2wd sahaja.

      segala puji hanya milik allah..dan terima kasih bnyak atas sokongan yg di beri.

  250. terima kasih atas panduan diberikan sebelum ini.

    satu lagi soalan, pada pemegang gear auto, ada satu punat kecil (overdrive swich),
    bila ditekan akan dipaparkan O/D off kat skrin meter dashboard, dalam situasi mana masanya suis ini digunakan ? dan untuk apa fungsinya ?
    TQ for response

    • overdrive swict fungsi dia untuk drop kan gear empat ke gear tiga..so bila lampu dekat dashboard u menyala maka gearbox akan drop kan gear kepada tiga jadi kereta pickup cikit.kemudian kita tekan balik masuk gear 4.ini selalu dipakai masa nka memotong.

  251. Salam,

    Saya ada kembara 1.3 SE thn 2002, mileage baru 83,150KM. Nak tanya, bila saya bawa kereta dalam “stands still” gear D (trafic light) ada bunyi “tek..tek..tek” macam bergegar dari tempat enjin terutamanya bila aircond start. saya pernah tanya, katanya engine mounting. Lagi satu, ada leaking dekat bawah kereta berhampiran gearbox, tapi yang keluar tu minyak enjin.

    Kalau nak repair tu berapa kosnya? Bengkel dekat mana tu?

    Terima kasih

    • wasalam…
      masalah ini saya kene tengok kereta dulu.bengkel dekat sg buloh kampung kubu gajah lot 1310a jln gajah 3

      • ok, Biasanya kalau enjin mounting brapa ye? ada berapa enjin mounting dalam kembara ni.. yang leaking tu pulak berapa kalau repair? Anggaran kos keseluruhan?

  252. salam…kembara saya ada masalah enjin..ingat nak masuk enjin lain. enjin ape yang sesuai ye?..berapa kos terima kasih
    p/s: mintak no phone boleh

    • 0172601852 kos 2800 1.6 engine standart from japan atau pun 1.6 kalau dvvt masuk 1.3 je ade

  253. salam
    sy ada kembara 1.3 tahun 99
    dah upgrage ke 1.6 tp lepas tukar engine nie
    gearbox pulak rosak dh 2x tukar gear box
    dan skang nie masih bunyi gear box bawa pada kelajuan dlm 80-100km
    tp x pasti la bunyi tue dr gearbox
    bunyi dia mcm besi berlaga sbb sebelum nie pon ade bunyi
    tp lepas tukar gearbox ke2 +tukar long sharf
    elok la jap dlm 2 bulan pastu bunyi balik

    • wasalam…bunyi ni kene test drive dan dengar baru kita tahu ape yang bunyi…..harap encik maklum…..sy pun tak tahu ape yang bunyi kerana saya tak test drive.

  254. kos utk tukar enjin rusa 1.6 brape ye?

  255. Salam,

    Saya baru ambik kembara tahun 2002 manual, Boleh saya tahu

    1. Berapa kos untuk tukar clucth plate?
    2. Berapa upah untuk tukar clutch tinggi kepada rendah?
    3. Bagaimana saya nak tahu bila timing belt kembara kena tukar?

    Tq.

    • wasalam… kos tukar cluct dalam 600 siap pasang lebih kurang.
      soalan yang kedua dan ketiga kene check kereta dulu tq

  256. Salam En. MAT yg budiman,
    Saya guna kembara 1.3 auto 2002. Nak minta pendapat tuan ;

    1) enjin bila panas semasa perjalanan jauh, akan mati tiba-tiba, adakah masalah timing walhal saya baru tuning computer 1 bulan lepas.
    2) enjin bergetar semasa berhenti, adakah disebabkan mounting enjin ?
    3) jika di tambahkan pemasangan 1 kipas untuk radiator aircond di depan radiator aircond, praktikal tak ? memandangkan kembara hanya berkongsi 1 kipas radiator enjin dan radiator aircond.

    Terima kasih byk tuan, atas maklumat psl kembara. saya akan follow blog tuan sampai bila-bila, byk info dpt.

  257. slm bro sy nak tnye kereta kembara thun 2000 auto,kalau bukak aircord msuk gear D dan R rpm turun 600 lbh krng “kereta jd gegar” tp jika letak di N kereta ok, arito sy ade pergi buat turning ,tp xok jgk ,,hrap bro beri jwpn?

    • wasalam..
      kene adjust cikit timing dia so patut nya bila on air cond dan gear dalam d engine takkan gegar..atau pun engine maunting dah tak elok

      • tq bro ,biasa maunting engine siap psg bpe maklumlah sy xbiasa tkar ,tkuk2x ditetak oleh pomen kat sini skrg sy kat kelate ermmm,,,,,,

      • engine maunting kembara harga nya kalu di tempat saya satu bijik 45.00. yang belakang 65.00 upah pasang 100.00

      • tq bro untk infomasi ,

  258. saya ada kereta wira..masalah sy bila bawa kereta wira sya ketika hujan,kereta akan semput..apa masalah ya?

    • masuk air la kot kat distributor

  259. salam bro :)
    apa yg saya tak suka tentang kembara ni, gear dia pendek. cepat betul masuk gear 5.

    boleh ke kita buat gear kembara jadi panjang guna enjin standard? gear 5 tu ibarat gear extra mcm kereta kelisa dll. saya tak nak tukar enjin sebab enjin kembara saya elok lagi.. (kembara first model).

    hopely ada lah caranya dan boleh bagitahu sekali tak anggaran harga untuk buatnya..

    terima kasih..

    • wasalam bro…
      tq for the comment

      erm bro kembara kalau auto ada 4 speed sahaja dan manual 5 speed..so macam mana kita nak tambah gear lagi.

      • tak tak. bro salah faham ni.. saya tanya, boleh ke kita nak panjangkan gear. bukan nak tambah gear tu…

      • adjust cable trothel .

      • rasanya ada kaitan ngan ratio kot

  260. Salam tuan,
    Kembara hanya ada 1 kipas sahaja iaitu kipas utk radiator enjin, manakala untuk radiator aircond takde. Kalau dibuat pemasangan 1 tambahan kipas utk radiator aircond (depan radiator aircond) ada apa-apa efect tak?
    Foremen ade advise utk tambah kipas ini yg fungsinya akan pusing bila aircond di ONkan..bila tak pakai aircond, kipas ini tidak pusing. Maknanya, tambahan kipas ini HANYA utk aircond sahaja.
    mintak pendapat dari otai KEMBARA…TQ

    • wasalam..
      terima kasih atas comment
      saya rasa standart pun dah mencukupi..boleh juga nak tambah satu lagi kipas…itu tak jadi masalah cuma pasang dengan kemas dan selamat.

  261. Salam tuan,
    Sebelum ni, enjin mengaum kuat bila berjalan & pickup pun lambat..bila hantar workshop, foremen servis coupling fan (kipas depan enjin) & tarok chemical.dan enjin jadi ringan & lebih pickup.
    berapa lame jangkahayat coupling fan bagi kembara ?
    bila masa kena tukar ?
    berapa lame coupling fan perlu di servis ? 1 tahun sekali ke..2 tahun ?
    berapa kos coupling fan ?

    TQ atas respon tuan. Saya hargainya

    • wasalam..
      cluct fan ni sy tak tahu lah jangka hayat nyer..bisanya kalau dah kurang elok angin kurang cantik la…dan temp mungkin tinggi cikit sebab kipas dah gak laju.
      harga dalam 70 ringgit secend

  262. terima kasih en mat… pasni boleh laaa sy rekemen kat kekawan …

  263. salam …saya ada kembara 1.3…tahun 1999.masalahnya asoba dah tukar baru tapi bila terentak bahagian belakang lri sebelah kiri…nak ahu apa masalah nya?

    • mungkin suspension arm belakang,kene check tengok baru tahu

      • Salam, saya ingin berkongsi pengalaman tukar absober..Model Kembara DVVT dengan lama berbeza, kalau silap model..memang berlaku hentakan..

  264. ASSALAMUALAIKUM

    Hari ahad lepas saya hantar anak ke Puncak Alam. OTW balik dan sampai kat parit 9 sekinchan, kembara 99 saya overheating akibat radiator bocor…

    So memandangkan hari dah petang kebetulan saya bersama isteri, saya terpaksa telefon Insurance assists minta bantuan. Then, mereka hantar loader untuk saya membawa balik kembara tersebut ke Lumut. Sampai di Lumut, saya terus hantar ke Bengkel. Menurut pomen kene buat mungkin kene buat top atau major. Beliau tak sempat nak buka lagi sebab saya terpaksa menunggu giliran. Beliau sarankan jika kene tukar enjin, dia syorkan enjin 1.6 sebab kos overhaul lebih kurang saja.

    1. Jika saya nak tukar enjin dengan membeli enjin saja , di mana saya boleh mendapatkannya? adakh boleh saya mendapatkan enjin tersebut melalui saudara.

    2. Minyak enjin yang disyorkan untuk kembara adakah sesuai 10W40 atau 15W40

    sekian, harap mendapat pandangan dari saudara…

    • terima kasih kerana comment di blog saya,minyak yang biasa saya shorkan untuk kembara 20/50 kerana engine nya 4 cilinder so minyak kene guna yg pekat cikit untuyk mengurangkan kehausan engine,engine saya boleh dapat kan harga nya 1800.00 kosong,tq

      • terima kasih.. Buat masa ini sy masih menunggu komen dari pomen saya…masih menunggu turn. Apa2 hal nanti saya roger.

      • aslkm. Biasanya jika nak hantar enjin tu bagaimana jika jauh2 ni? owner datang ambil semdiri ke? kene datang sendirilah ye… pembayaran pula?

      • wasalam…tq mintak maaf sy tak buat penghantaran engine jauh2….sy tak mahu ambek resiko itu.

      • Assalam…hasil pemeriksaan pomen kat tempat saya, masalah overheating tu datangnya dari masalah radiator sumbat dan water pump rosak…

        berapa lama jangka hayat water pump tersebut? Memandangkan kesukaran untuk mengambil enjin dari tempat saudara, saya terpaksa suruh pomen di sini uruskan. Tapi cuma ada enjin 1.5 sahaja jadi sy terdesak nak pakai kereta…mau tak mau terpaksa masuk juga enjin 1.5 tersebut… Pendapat saudara tentang enjin 1.5 ni macam mana?

      • jangka hayat water pump patut nye 100000 km.engine 1.5 ok cuma tak ketara sgt beza performance nyer…

    • terima kasih saudara di atas jawapan ke atas semua soalan saya….Saya doakan agar saudara sentiasa berjaya dan maju dalam kerjaya saudara.. Insyaallah satu hari saya akan sampai juga kat bengkel saudara…

      • thank you very much…

  265. kembara saya tahun 2001 auto, tiptop, masalah sekarang ni bila pusing kiri hampir 60 darjah ada bunyi krik-krik yang berulang, apa masalah tu, boleh bantu

    • mungkin drive shaft.tp nak confom kne pakai telinga sy dengar dulu pastu baru boleh conform bunyi ape

  266. salam bro…saya ada kmbara 1999.jalan je dlm 15mnt.enjin cepat panas?nak tahu apa masalahnya?

  267. nk tanye latest price nk sarung enjin brpe yeww…n enjin yg slalu nye anda tuka untuk kembara enjin ap ye

  268. salam bro..kembara saya manual nak convert ke auto..cadang nak masuk enjin k3vet half cut..apa pendapat saudara atau saya tukar enjin 1.6 jer

    • kalau nak convert macam tu kene beli halfcut,xkisah la k3vet pun,janji kembara model bukan yrv….atau engine kereta lain….kalau masuk 1.6 pun boleh gak…terpulang la ikut bajet.

  269. Salam bro…saya ada sebuah perodua rusa 1.6 tahun 1997…dah tukar enjin….tapi dalam 3, 4 bulan ni dia jadi semput2…macam nak mati enjin…siap gegar lagi…pickup out terus…pomen dah pening buat macam2…distributor la…cam lah..masih macam tu jugak …any advice…perlu tukar enjin lagi ker???

    • wasalam..kene check dulu ….sy pun tak tahu keadaan kete macam mana,.,..harap maklum…

  270. sy telah tukar sendiri injin kembara 1.3 ke injin rusa 1.6(injin seketul)..masalah nya bila start injin jadi tak stabil..rpm kejap naik jap turun..trotle body pun sy dak tukar tapi sama je..agak2 apa lagi yg sy perlu buat..tq

    • terima kasih atas comment,susah nak agak ape kene buat,sebab sy pun tak nampak,lagi satu sy pun tak tahu kalau ada ape2 yang tak betul dipasang,sepatutnya kalau semua betul di pasang pasti ok tak ade masalah.jadi saya mintak maaf bukan saya tak mahu tolong,encik kene faham keadaan ini.ini biasa nya kesilapan kecil sahja so cuba lah periksa kembali.

  271. sy tukar sendiri injin kembara 1.3 dgn injin rusa 1.6(seketul).masalah nya injin jadi tk stabil..rpm tinggi rendah tinggi rendah..trotle body sy dah tukar tapi sama jugak..apa lagi agak2 yg perlu sy buat..TQ

  272. Salam, nak tanya kos sekarang nak tukar enjin kembara lama ke enjin DVVT? TQ

    • wasalam…tak pernah buat lagi so tak tahu kos betul2 berape anggaran dalam 7k siap pasang
      barang tak tahu kalau boleh dapat

  273. saya guna KEMBARA 1.3 EZ AUTO 2002. memandangkan enjin kembara ni lama, boleh tuan syorkan minyak enjin yg sesuai mengikut experience tuan? sekarang saya guna shell 15W/40.

    • tukar la kepada 20/50 shell petronas atau pun bhp

      • kembara saya, saya gunakan CNI MOTORBEST 15W50.. dulu guna maxoil 10w40 semi sintetik

  274. kembara sy selalu naik petunjuk ‘check injin’. biasa apa yg kena diperiksa pada injin..atau ada kah sebab spedo meter sy putus terjadi demikian?minta sikit penjelasan. TQ

  275. Slm tuan MAT,
    kenapa kipas enjin kembara hanya ada 1 saje, makna nya 1 kipas untuk radiator enjin dan radiator aircond. kereta lain ada 2 kipas..saje nak tahu..tima kasih tuan.

  276. Wahai tuan yg budiman lagi expert,
    nak bertanya satu kemusykilan tentang KEMBARA enjin EC-HJ (model lama), adakah model ini full time 4WD ?
    TQ for ur info…

    • terima kasih atas comment
      nak tegur cikit tak payah wahai la malu sy…sy manusia biasa saja.hehehe
      yup full time 4wd..

      • tq respon..tuan sibuk ker lately nie..tertunggu2 saya respon dari tuan..hehe..TQVM..
        oo maknanye, full time 4wd, kalau nak 2wd camner? coz terpikir bila masa tujuan butang tepi kanan stereng & punat kecil tepi handle gear auto..

  277. Tuan Mat,
    Adakah masalah pada auto klac yang menyebabkan bunyi sprt gear tak masok semasa dalam gear D(semasa kereta bergerak)…. dan berapakah kos untuk menukar auto klac tersebut? terima kasih banyak2 saya utarakan…

    • auto tak boleh tukar cluct…kene tukar gearbox seketul….secend…tq

      • kalau tukar seketul dari auto ke manual dapat ke?
        ada tak benda2 sampingan perlu tukar bila nak tukar gearbox ni?
        berapa kos anggaran menukar gearbox.. tq sekali lagi…

  278. salam..sy nk tnya,relevan x kalu sy nk buang long shaft utk jd kan kembara sy (KEMBARA 1.3 EZ AUTO) dari 4wd kpd 2wd?org kata kalu guna 2wd lg jimat minyak.kalu btol,adakah penjimatan tu byk?atau lebih kurg je dgn 4wd?runsing,samada nk jadikan 2wd atau tidak.nk jimat mnyak punye pasal.hehe..

    • kekal kan standart ajer…jng buat camtu nanti macam2 masalah pulak timbul…

  279. Salam otai kembara,
    saya sekarang pakai kembara auto 2002, ingat nak tukar FAN CLUCTH kepada ELECTRICAL FAN SYSTEM, pada pendapat tuan camner ? coz pick-up kurang & bunyi mengaum semacam jer, dulu ade servis fan clutch & refill chemical , ok la pickup & bunyi raum kurang..lama2 dlm 3 bulan lepas servis dah start balik problem ni..
    terima kaseh atas bantuan tuan..

    • boleh gak pasang electrical fan….cuma kene modyfi la……tak de maslaah tu..

  280. salam sejahtera encik.

    engin DVVT 2004 Manual . Engin bergegar waktu free gear dan adakah ini berkaitan dengan fuel injector atau engin oil ,kerana banyak tempat sdh saya bertanya sampai ke pusat service kembara.
    kerana engin DVVT ini tidak ada tempat untuk edjust timing.

    • wasalam…kene check dulu…

  281. Aslkm..

    Absorber jenis apa yang terbaik untuk Kembara… Kawan saya pakai pedders tapi regenya mahal sangatlah…

  282. krta kmbara sy tiap kali pusing kanan busing bising..pusing kanan je..mslh break disc ker???tp brek makan..

    • kene check dulu

      • ok…nk tny petua trbaek sblom jln jauh pe ek bro untuk kmbara???
        bro kalu indicator engine oil slalu naik knpe ek??dlm enjin mnyk paras ok…
        mntk pnjlsn plzzz…tq.

      • sama je semua keter kalau nka jalan jauh pastikan semua ok… oil pressure swict rosak kot

  283. salam bro,

    saya ada kelisa 850M, masalah nya begini. timing injin rendah susah untuk dihidupkan. penunjuk engine check pada panel meter sentiasa menyala. bawa kat pusat service perodua utk analisa menggunakan engine analyzer, menunjukkan air temperature sensor pada intake manifold tidak berfungsi. sudah tukar sensor tersebut pun masalah tetap tak selesai. apakah benda lain yg turut memberi impak kepada masalah ini??

    • wasalam,jika timing macam ni kene check dulu mesti ada sensor yang tak kene cuma saya tak tahu kene tengok dulu,,,,,,,sekarang kereta penuh sehingga raya….mintak maaf banyak2…

  284. saya guna kembara 2002 auto, enjin makan minyak hitam, tiap tiap 3-4 minggu saya akan topup minyak hitam sebab kurang dari level yang sepatutnyer..saya biasa guna 20W/50, bila nak topup perlukah saya guna minyak yang sama 20W/50 atau 15W/50 ??
    TQ

    • topup minyak ape pun samajer……boleh jer..

  285. Assalamualaikum,

    Saya guna kembara ez auto 2003, masalahnya kereta lambat tukar gear (lembab) dan bila masuk gear reverse kereta akan bergegar (ada bunyi).

    • wasalam,kene chek dulu…

  286. Salam,

    Saya nk tanya..sy gune kembara auto tahun 2004, masalah pd gearbox..skrg kereta lngsung x leh jln sbb msk sume gear sume jd Neutral..sy nk ty antara tukar gearbox recon dgn repair balik gearbox yg asal mane lebih baik?

    • tukar secend jer..bnyak ada kat kedai potong

  287. Salam Ramadhan Otai Kembara,
    Saya gune KEMBARA 2002 AUTO,

    1) pasal minyak enjin, tuan pernah syorkan dlm komen sebelum ini guna 20W/50 Shell @ BHP tapi susah nak cari brand tersebut saya guna brand lain ie TOP 1 XP 20W/50..ade beza tak antara brand lain ?

    2) saya ada baca di blog lain, yg mengatakan gred 50 lebih likat berbanding dgn gred 40, jika likat, enjin jadi berat & mkn petrol, betul ke ?? maaf jika salah, saya hanya bertanya.

    3) apa beza enjin treatment dgn oil treatment ? jika enjin lama mcm saya, boleh tuan syorkan mana yang perlu dibuat & brape lama servis nya..

    TQ byk tuan, maaf jika soalan saya byk, saya inginkan ilmu pasal kembara dari OTAI KEMBARA..

    • wasalam..
      sy suka minyak brand macam petronas,shell,bhp,atau pun esso..kerana minyak ni sy rasa tak ada yg tiruan la..tapi klau castrol kadang2 tiruan kdang ori..kalau minyak brand lain tak tahu la…….beza nya tengok pada minyak.sy dah bnyak minyak cuba dah itu je yg sy suka..tak brat la..jng masuk kat kacncil.kalau kembara kira engine besar juga cc nye.engine treatment oiltreatment sameje nama je lain2.

      oil treatment ni jng selalu diguna kanlah dia bertujuan untuk mengawetkan minyak jer…

  288. Aslmkum. Saya na tukar engine kembara ke 1.5 atau 1.6. Skrg 1.3 auto. Berapa anggaran kos skrg. Cadang nak tukar lepas raya ni. Boleh tak? Wslm.

    • wasalam 2800.

  289. Salam Ramadhan ke-15,
    Tuan Otai Kembara, nak tanya, saya owner kembara AT 2002, fuel filter ada maintenance tak? kena servis ke tukar ? saya rasa belum tukar lagi sejak beli. anggaran berape kos tukar + fuel filter baru ?
    Terima kasih byk2 tuan sebab tuan byk kasi info kat kitaorang walaupun tak penah jumpa..jumpa di online saja..

    • wasalam..
      feul filter tak pernah lagi sy tukar jd tak tahu juga berapa harga nya…..tapi tak mahal la kot belas2 ringgit jer.

  290. Assalamualaikum WBT.. Nak tanya sikit. Boleh ke avanza 1.3 tukar enjin 1.5? Kalau boleh, berapa kosnya? Ada buat juga ke?

    • wasaalam..knapa nak buat camni..??membazir je…..engins asal kenapa??

  291. Assalamualaikum,
    lepas baca blog N comment encik ..saya rasa nk beli kembara..
    kawan saya offer kembara tahun Auto..RM8000.00…kete jarang pakai..parking kt rumah je…pada pendapat encik..patutkah saya beli…condition ok luar dalam….enjin saya mmg x tahu menahu…karburetor ke injection…tuan kete kata minyak parak…blog en ni mcm ader harapan je saya nk ambik kembara tu..

    • wasalam

      harga ok dah tu..cuma keadaan engine tak tahu la..tapi running je engine tu pastikan dia takde asap atau makan minyak hitam,engine injection 16 valve.

      • Assalamualaikum..Alhamdulillah…kembara 1.3 (A) 1996 tu saya dah ambil… x ada asap atau makan minyak hitam stakat hari ini..masalah cuma lampu depan x nyala…mentol dh tukar..mungkin wiring…dan jarum penunjuk minyak lekat x turun2…jadi susah la nak jangka minyak ada lagi ke x? kalau kes2 nie En Motecmat boleh tengok2 x?……lepas tu saya ingat nak tukar enjin & gearbox kpd 1.6 auto…boleh bagi cadangan x enjin yang macam mana tu 1.6……ada masa nanti nk pergi Kubu Gajah la…

      • wasalam..
        insya allah segala masalah kita boleh selesaikan….kalau engine lama ok lagi baik guna dulu…kalau dah teruk sgt bru lah kita tukar engine lain.

      • Assalamualaikum En Motec…kembara yang saya beli tu baru lah nampak masalahnya…
        1) Hose Minyak dari Corong ke Tangki bocor..
        2)Shock Absorber Belakang Kiri Kanan keluar minyak…
        3) Oil seal bawah (yang sembung enjin dgn gear box bocor keluar minyak hitam)
        4)Drive Shaft Kiri kanan keluar minyak…

        jadi..berapa kos untuk repair dan ganti semua nie?
        apakah lebih jimat kalau saya tukar nejun 1.6?

        lepas 2 hari saya pakai 300km =RM50..lepas tu ngada2 pergi pakai ubat D’Carbo..katanya nk buang carbon dalam enjin….keluar asap putih masa proses cuci unjin tu..(enjin dihidupkan 10 minit+ press minyak slow2 10 minit)….

        last2 jadik 200km je utk RM50….makin parak minyak ader la….kenapa boleh jadi begini?

      • waalaikum salam thanks for the comment
        bajet dalam 1k untuk 4 masalah itu leboh kurang
        engine 1.6 takde stok lagi
        kalau nak cantik oevrhaul engine lama kembali sy boleh buat dengan cantik.

        sebelum ini carbon di atas piston dan valve seat sudah kering keras so bila injector sembut minyak dia akan bakar terus tanpa tinggal..tapi bila masuk cecair tu dia dah jadi basah dan meresap dalam carbon tadi padahal carbon tu tak lekang pun dari permukaan tadi…so bila injectot sembut minyak dalam engine dia kan meresap dulu dalam carbon tadi baru lah dia bakar sebab tu dia makan minyak

      • Assalamualikum, En Motec…terima kasih atas penerangan tersebut…tapi saya ingat nak power lebih dan nak jimat minyak la…kalau enjin 1.6 tu nejin jenis apa en Motec?Terios ke Avanza ke?…saya ni jenis buta enjin..x tahu kalau x tanya…enjin mana yang power tapi jimat minyak kalau x nak pakai dah 1.3 nie….lagi satu…ader orang offer Qmax…RM600 siap pasang…katanya boleh jimat minyak juga pakai bende2 elektronik nie…..mcm voltage stabilazer katanye….apa pendapat en motec…?

  292. salam..
    Sy sgt berminat nk tukar enjin n gearbox kembara sy yg dh berusia 13 tahun tu..stakat ni x de problem sgt kecuali tukar parts2 yg dh smpai masa perlu ditukar..cume sy x tahan dgn petrol consuming n pickup yg x berape memberansangkan lagi2 apabila sy perlu melakukan long distance drive..jd sy nk anggaran harga utk enjin+gearbox+servis..sy igt nk tukar hujung tahun ni..harap dpt membantu..

    • wasalam..untuk kos metilah sy tengok kereta dulu..sebab susah la nak anggaran pun….mintak maaf harap maklum…pasal gearbox tu sy patut check dulu bru sy boleh bg satu keptutsan ape yg terbaik nak buat.tq

  293. Salam aidilfitri,
    nak tanya, maintenance utk radiator enjin@tangki air kembara patut dibuat berapa tahun sekali ? adakah full servis radiator ? ingat nak buat servis tapi tak tau apa yg patut diservis ? anggaran kosnye berapa ?
    TQ

    • wasalam tq for the comment

      kene tengok keadaan tank dulu…kalau dah karat kuning sangat kene servis la..kalau bersih cantik je tak perlu servis just tukar air saja dan masuk coolant,kalau nak tahu ape yg patut di buat dan anggaran kos kene check kereta dulu….harap maklum

  294. saya ada kembara 1.3 ez model 2002 masaalahnya timing enjin kurang dari 1000 rpm 2 pun blum on A/C…apa masaalahnya…..

    • kene check kereta dulu….
      tq harap maklum

  295. Salam lebaran,
    hamba pakai kembara ez auto 2002, baru ni kete hadapi over-heat tengah jalan,bila enjin dah sejuk & check apa yg patut dengan assistant foremen, rupanya hos radiator tangki bawah TERCABUT lalu dipasang diketatkan balik hos kepada lubang bawah radiator. enjin kembali pulih sediakala. nak tanya pendapat tuan, apa puncanya over-heat yang menyebabkan hos tertanggal & coolant dlm radiator ter’flush’ keluar ?? saya syak penggunaan aircond sebab selama ni saya jarang guna aircond & pada hari kejadian saya terpaksa gunakan aircon dlm sejam perjalanan coz cuaca panas terik. kebetulan aircond LAMER saya tak servis. tolong betulkan kalau salah.

    • wasalam..
      air cond takde kene mengena dengan overheat.engine overheat ada beberapa sebab antara nya air kering dalam water sistem,sebab2 kering air ada bocor paip pecah hose tercabut macam2 la yg menyebabkan air hilang dalam engine,sebab yg menyejukkan engine adalah air juga kipas yg berpusing depan rediator.yg kedua kipas tak jalan.

      • ooo..tima kaseh atas respon..mtk maaf atas kesalahan pemahaman saya..lepas overheat tu, saya check, water pump ok, kipas jalan, cuma air dlm radiator jer kering sebab hos bawah terTANGGAL. nak tahu, apa puncanya hos tertanggal ? adakah ianya longgar @ sebab lain.. belum hantar kete pegi worshop lagi sebab worksop cuti raya panjang.. itu lah nak mintak pandangan pasal overheat ini utk tujuan berjaga-jaga..TQ

      • sama sama
        hose tanggal sebab tak cukup ketat.xder sebab lain

      • tq atas komen tuan, hari ni saya ade follow-up kes overheat yg berlaku, saya cek radiator masa pagi mula nak panaskan enjin, air ada berpusing, maknanyer water pump OK. lepas tu, ade buih-buih kecil masa air radiator berpusing. nak tahu, petanda buih kecil tu normal @ ade sebarang kerosakan lain yang perlu di ambil perhatian ? satu lagi, masa bawa kereta, meter temp kat dashboard tu ade bergerak, bila stabil memang jarum 1/2 meter line, tapi kadang2 jarum akan drop sikit dan naik balik kepada 1/2 meter line. TQ

  296. Salam alaik.

    Selamat hari raya. Saya nak tanya, ada bumper depan beserta grill kembara dvvt baru ataupun terios ataupun toyota cami?

    pastu pintu depan kembara sebelah kiri (penumpang)
    kalau ada saya nak tahu harga. Saya mmg nak dtg buat. Terima kasih

    • wasalam…pintu ada kosong harga 250.00 gril 180.00 bumper 300.00 tapi grill dengan bumper sudah ada orang tengok tiga hari lepas cuma tak tau la jadi ke tidak..kalau tak jadi baru boleh jual kat org lain..tapi pintu compom ada..kalau pintu complete harga lain.

      • pintu kosong maksudnya apa?
        saya punya inner lock rosak. tanya kedai spare part dan kawan2 yang tahu, mereka suggest cari pintu sebiji tukar. Harga siap pasang?

      • pintu kosong maksud nya pintu sahja,tiada door trim,tiada power window,cermin pun mungkin tak da.la….lock je rosak knapa nak tukar pintu…tukar lock dah ler….mahal tukar pintu…tukar lock jer….

      • saya nak bawak kereta dtg bengkel abanglah camtu. saya di pantai dalam. bley dapatkan contact number and alamat bengkel? selepas isnin depan insha Allah saya dtg. bukak dari pukul brape smp kul brape bang?

      • 0172601852 call dulu kalau nak datang,sy di kampung kubu gajah

  297. Encik, Saya nak tanya 1.6cc enjin masih ada stock ka?Saya ingin nak tukar engine.Harga masih sama RM 2,800.00?Dimana bengkel kereta cik?

    Terima kasih.

    • harga sama,engine ada stok,masalah engine yg tinggal tak cantik…hitam..so kalau beli pun kene tambah bajet lagi 300.00 untuk baik pulih engine yg beli tu…so kos jadi 3100 kalau nak juga 1.6.kalau nak jimat lagi bajet overhaul engine lama saya pun boleh buat dengan cantik.cuma 1.3 la….1.5 takde stok lagi.kalau ovrehaul bajet dalam 2200.00

  298. salam sejahtera tuan motecmat
    saya nak tanye..kereta kembara sy ez (auto) thn 2002 ada problem..
    1. enjin saya ada leaking tapi tak pasti minyak hitam atau pun minyak power stering..apabila check trdapat leaking kat bawah enjin drive shaft tayar belah kanan & stiap 1minggu minyak hitam pun kurang jugak..
    2. apabila buka air-cond, enjin cepat panas trasa bahang dr bonet dpn tp temperature maintain stengah, & minyak petrol cepat je abis, & gear lambat msuk..
    3. apabila setiap kali hendak berjalan dari parking tapi dlm keadaan air-cond tidak bukak…gear 1 nk ke gear 2 gear masuk lambat & traasa berat kereta..
    4. apakah cadangan motecmat trhadap kereta saya..?adakah kne overhuol atau pun kene tukar enjin..berapakah kos kesemua nye,,

    • wasalam terima kasih atas comment encik
      untuk maklumat encik perkara semacam ini sy kene check kereta dulu kemudian baru kita tahu ape jawaban untuk masalah ini sama ada kene tukar engine atau kene overhaul atau pun just setting saja…..so kene check kereta dulu tq

      • tq beri pndapat thadap kereta saya..tp kalau nak check kereta saya di bengkel tuan di mana bengkel tuan..sbb saya lebih suka hntar kereta di bengkel2 yg lebih arif tentang enjin ni..tq

      • sama2,bengkel saya ada di kampung kubu gajah sg buloh selangor…ni no hp sy 0172601852 ape2 hal call dulu sebelum datang.tq

  299. selamat pagi bro,nak tanye pendapat skit…
    1. Gear 1,3,5 kembara dvvt sya ni ade bunyi mcm rantai longgar masa on the road,tp gear 2 dan 4 pulak normal je…
    2. Betul ke gearbox kembara Dvvt ni berbeza dari gear box kembara Ez tapi same dgn gear box Toyota Avanza…
    3. Enjin Kembara Dvvt betul ke same dgn enjin Toyota Avanza?

    • selamat malam..
      1.ermm kene check dulu baru tahu ape maslaah nyer
      2.betul
      3.betul
      tq atas comment

  300. salam, kembara manual dvvt 2001,sy mmg buta tahap gaban pasal enjin2 segala sbb tau pegang stereng jek..hihihi.. enjin da jem pas 2 pomen ckp better g tukor enjin bru.. ble cadangkn x aper2 enjin yg sesuai sbb kalo tukor brg2 kt dlm bnyk yg da hitam legam trbakor pomen 2 ckp ssh nk crik enjin jenis 2 balik sbb brg2 japan, n kt dln bkn pki timing belt tp chain belt.. ble tau komen en motecmat? mgharapkn sgt bantuan (aiza-sabah)

    • wasalam…engine ni agak susah cikit nak dapat…engine ni sama dengan avanza dan myvi so cuba la cari kat sana.

      • tgvm..

  301. Salam sy zul dr kedah.. Sy bau nak beli kereta kembara jd nak tanya kembara model (dvvt) yg mn satu tahan yg lama atau model baru?dan kalau nk upgrade enjin 1.6 apa nama enjin tu?harap kawan2 dapat membantu sy.tq

    • dvvt tak boleh convert 1.6….tahan dua 2 sama je asal jaga dengan elok

      • Owh terima kasih

  302. Akum Tuan Motecmat. Saya ada injin & gearbox Nissan C22 yang gerenti elok dan berhajatkan bantuan bengkel tuan untuk dipasangkan kepada kembara GX 2001 manual. Bagi menggantikan injin dan gearbox kembara yang asal.
    Bolehkah tuan membantu? Jika boleh, bila masa yang sesuai untuk di hantar kebengkel tuan di kubu gajah. Saya biasa ke area sana solat dimasjid kg itu.
    Harap dapat jawapan yang positif. Tq tuan.

    • wasalam…mintak maaf saya tak ambek kereta untuk di ubah suai…tq

      • ok. boleh kah tuan dapatkan gearbox kembara manual untuk kereta saya? tq

      • boleh harga 2.500 trade in..ini bukan recond kedai potong punyer.tq

  303. Slm,nk tanya radiator kembara nk kena servis pe2 x slain menukar water coolant?water pump tu kena tukar x kalo kete dh 100k mileage?

    • wasalam…kene check…water pump tkar klau dah bocor..tapi kalau tukar timing belt tukar selaki la walaupun tak bocor…

  304. Salam tuan mat,
    saya guna KEMBARA HC-EJ 2002 auto,
    KES 1 – minggu lepas ade tukar radiator baru, bila pulak kena buat 2nd servis ?
    KES 2 – seperti diketahui, kipas belakang radiator (kembara standard) ada 1 sahaja, foremen ada syorkan tukar kipas kepada kipas jenis KEMBARA DVVT, tukar kipas tu camner, tukar blade ajer ke? atau sekali dgn clutch fan ? boleh matching ke kipas dvvt ‘masuk’ ke kembara HC-EJ ? berapa kos 1 set kipas DVVT ?mtk pandangan tuan blog yg BUDIMAN.
    TQ very much.

    • wasalam..tq for the comment
      kalau baru tukar lambat la kene servis…bila dia sumbat la…
      maksud nye convert jadi electric fan…tapi pendapat saya tukar clucth fan saja..tak perlu ubah suai…..st kipas dvvt tak tahu la harga berapa….kalau standart kembara hc dalam 300 kipas dng cluct fan sekali secend kedai potonng…pandangan saya pakai balik original no modify

  305. Apakah punca Throttle Body menjadi hitam (tersumbat)? Saya guna KEMBARA HC-EJ 2001 Manual. TQ

    • punca dia sebab dah lama la..engine bila lama dan makin lama pembakaran dia semakin kurang sempurna,so carbon akan wujud di mulut trothel body dan dalam ruang pembakaran….so bila jadi macam ni just servis je la..

  306. Salam.. harap pengguna2 KEMBARA dapat add saya kat facebook uchop kembara…dan selamat berkenalan…
    maaf Che mat tumpang mencelah….

    • tak per celah jer

  307. Salam tuan, saya pasal kembara HCEJ auto 2002 yg hantar pertanyaan pada 08/09/2012 1:08 am ;
    terima kasih respon tuan tentang electric fan tu , saya memang takde ilmu pasal kipas yg mcm mane..senang citer, saya ikut pandangan tuan ajer la iaitu pakai yg STANDARD. nak tahu, kena tukar baru satu set skali dgn blade nya ke @ clutch fan shj ?? saya memang nak tukar baru 1 set (bukan yg half-cut). boleh tuan syorkan BRAND apa set clutchfan tu ? sparepart ada yg ori ke tak ori ?

    • wasalam sama sama
      untuk cluct fan boleh beli original brand dia aisin..blade boleh pakai balik kalau tak de yg pecah.

  308. nk tnyew knapew kembara sy mkn mnyk itam
    lg 1 ad x sparepart mudguard ngan lmpu dpn kmbara???bpew???

    • biasa engine nak kene tukar latu….body part takde…..?tq

  309. salam
    nak tanya tuan. 2hari lepas ,kete saya tak mau di start.
    setelah dicek ,katenya lebih baik tukar enjin
    untuk masa sekarang kira 2brp dia punya kost ya?
    saya duduk di penang .
    terima kasih

    • wasalam..
      kos 2800…tapi berbaloi ke nak datang ke kl..?

  310. nak tanya..kembara saya manual enjin 1.6..di upgrade dari 1.3 .baru2 nie keta tak leh masuk gear then pomen ckap gear box rosak..so nak taya berapa harga gear box bagi keta kembara?

    • gearbox ada harga 2800.00 trade in….

      • bro, nak tanye skit…gearbox kembara dvvt agak2 nya brape?masuk gear box avanza muat tak?

        On Tue, Sep 18, 2012 at 8:20 PM, Motec Mat’s Blog wrote:

        > ** > motecmat commented: “gearbox ada harga 2800.00 trade in….” >

      • gearbox dvvt harga 3200.00 trade in.auto kalu manual tak tahu…baru2 ni kembara lama sy beli 2800 trade ini auto.

  311. salam..nak tanya..brp kos utk tukar bush, mounting engine, rocker cover gasket dan oil sump gasket kembara HCE..n brp lama boleh siap..terima kasih…salam..

    • waslaam bajet lebih kurang 200 siap pasang..tp yg bush tu tak termasuk lah sebab tak jelas bush ape tq.masa sehari

  312. As saalam saya ada sebijik kenari tahun 2000 auto ez bercadang nak tukar enjin . so enjin apa yang sesuai utk masuk kat kenari saya…

    1. kalau boleh enjin yang harga bajet rendah. saya nak enjin yang jimat minyak, ada pickup….

    2. kalau masuk enjin yang sama jenis EJ tapi enjin tahun yang terkini 2008 atau 2009 brapa kos harga siap enjin+upah ?

    • wasalam..terus terang cakap engine kenari tak pernah lagi buat….so harga barang tak tahu…dan sy tak ada masa nak serve kecuali kereta sudah ada di bengkel…engine yg sesuai engine standart dia……atau pun overhaul tq for the comment harap maklum.

  313. assalamualikum saudara…saya baru berniat nak beli kembara secound hand…tapi x tau nak pilih mcm ne…ble bg pndapat sikit x…

    • wasalam…
      pilih yang dvvt pun boleh…yang lama pun boleh..tergantung pada bajet la…cuma elok sebelum beli periksa dulu…..engine gear box dll la…

  314. halo2…mane kedai,kembara saya macam clutch abis atau clutch plate kene minyak…newbeee

    • check dalam blog ada maklumat semua tq

      • terima kasih,agak2 mahal x barang siap upah utk tuko barang tu?

      • tak pasti kene tengok dulu

  315. salam..saya menggunakan kembara manual tahun 99,masalahnya sekarang ni apabila kelajuan mencapai 40km/j keatas ada gegaran dan bunyi yg seakan besi bergesel dan bunyinya akan skejap perlahan n skejap kuat balik jika permukaan jalan itu tidak rata dan gegaran jg terasa bila pegang hand brake dan kepala gear mengikut alunan bunyi gegaran tu,clutch jg terasa ringan n gear agak sukar(keras) untk dimasukkan..untk pengetahuan jg saya menggunakan spring potong(lowerd)..

    • wasalam..
      terima kasih atas comment encik

      saya kene check dulu dan test drive kemudian baru lah sy boleh suspect ape masalah kereta encik..harap maklum akan keadaan ini…

  316. salam sejahtera. saya guna kembara model HC-EJ 2001 Manual. bila jalan lebih 100 km/j cam bunyi kasar tapi tak gegar pun. bearing tayar ok, shaft pendek dan panjang pun dah tukar begitu juga mounting enjin dan mounting longshaft. cuma nak tanya pengalaman tuanlah, ada ke kes kembara time laju tercabut part-part enjin ke tercabut tayar ke. risau lak nak pandu lebih 110 km/j sebab bunyi kasar tapi tak ada gegaran pun. atau tekanan angin tayar ke. saya isi angin 30psi

    • wasalam..
      kalau bunyi kasar ni kene check dulu la encik sy pun tak tahu ape yg bunyi…kalau pasal tercabut benda2 tu tak pernah berlaku lagi la….kalau srcrew ikat semua ketat tak mungkin boleh cabut

  317. hahaha, kalau cam tu taklah saya risau kot ada kompenen tercabut masa drive laju…

  318. pernah saya tengok depan saya tetiba sebuah van tengah laju tetiba tertanggal longshaftnya. ingatkan ekzos tercabut…

  319. Salam, saya owner kembara HCEJ auto 2002.nak bertanya psl maintenance TRANSFER GEAR OIL, REAR AXLE OIL & FRONT AXLE OIL bagi KEMBARA. kalau dlm bahasa melayu @ ‘pasar’ kita panggil apa utk ketiga-tiga OIL ini. utk senang nak comunicate dgn foremen takut salah paham arahan dari saya.
    1) dlm jangka berapa mileage kena servis@ tukar minyak ini ?
    2) anggaran berapa kos nya utk tukar minyak-minyak ini ?
    3) apa effect nya kalau lama tak tukar minyak ini ?

    TQ bebanyak tuan Blog, byk info dari tuan dlm blog ini. Semoga tuan dirahmati selalu.

    • wasalam..
      thanks for the comment

      TRANSFER GEAR OIL
      JIKA GEARBOX AUTO MINYAK PATUT TUKAR SETIAP 20 000 KM.DAN BILA 40 000 KM BARU TUKAR AUTO FILTER.
      JIKA MANUAL GEAR SETIAP 40.000 KM TUKAR LA MINYAK GEAR MANUAL.

      UNTUK AXEL DEPAN DAN BELAKANG MINYAK PATUT TUKAR 40.000 KM JUGA.

      HARGA UNTUK MINYAK AXEL DEPAN BELAKANG LEBIH KURANG 45.00 SAHAJA.
      UNTUK MINYAK AUTO BELI TOYOTA ORIGINAL HARGA DIA DALAM 85.00 LEBIH KURANG
      KALAU LAMBAT TUKAR KALAU GEAR MANUAL OK LAGI LA.TAPI KALAU AUTO KALAU LAMBAT TUKAR BOLEH MENYEBABKAN GEARBOX HAUS SHIFTING HIDRAULIC DALAM GEARBOX.

  320. Salam tuan,,
    Saya azly dr kuching,srwak.saya guna kembara 1st model,cadang nak tukar enjin 1.6 hd tu…nak power ckit…dkt sini ada kedai jual enjin tu dlm rm1k lebih, tanpa wiring+ecu…
    Soalan saya,,,bleh x saya beli enjin yg tanpa wiring+ecu tu??
    Kalau nak transfer enjin nanti adakah perlu pindah blok 1.6 cc tu dan guna head 1.3 asal ataupun pindah je sebiji enjin 1.6+head dan guna wiring+ecu asal?? Sama ke ecu enjin hc dgn hd tuan??
    Tkasih krn sudi membantu…..

    • wasala beli engine kosong jer wiring pakai balik

  321. Hi, saya ada satu kembara non-dvvt punya. Nak tanya pasal meter dgn bunyi tikus dalam kereta. Odometer masih berfungsi baik lagi hanya trip meter (x pasti nama tu betul tak) dah rosak. Mungkin ke bunyi tikus tu dari trip meter? Kawan saya cakap mungkin jarum dalam dah patah baru ada bunyi tu.
    Adakah perlu tukar seluruh meter utk selesai masalah ini kalau hanya nak hapuskan bunyi tu? Sebab tak pakai trip meter tu selalu.

    • hi kene tukar meter,,,,gear2 dalam meter dah haus,dan itu yg menyebabkan bunyi..

  322. Salam…
    Nak bertanya….kalau kembara auto, boleh ker kereta tu lalu pada jalan offroad….

    • boleh..kenapa tak boleh..tp jng bawak laju2 ….takut terbalik

  323. Salam tuan… saya bercadang utk beli kereta kembara. boleh ke saya beli kereta model tahun 2000 @ 2001 dan terus tukar enjin terios. apa pandangan tuan…tk

    • wasalam
      boleh beli..tapi dah alang2 beli beli yg kondition cantik tak perlu la nak tukar engine terus boleh pakai dulu 2 3 tahun…

  324. salam cik..baru beli kembara ez 2nd (bukan dvvt) selama ini saya tidak memandu jarak jauh..cuma antara damansara jaya lke kota damansara..tujuan ke kolej..setiap pagi tuang minyak dalam 10 ataun 20 ringgit..tapi lepas habis kelas balik rumah minyak dah habis..disebabkan masalah ini..mechanic suruh saya tukar spark plug,gasket disebabkan minyak hitam bocor..ok je tapi masih kuat makan minyak..lagipun kereta saya ni enjin bunyi macam lori…..minyak je duit makan untuk kolej pun takde..saya tak tau nak buat apa untuk kembara saya tanpa bunyi dan lori dan minyak macam minum air..encik tolong saya bagi tau saya apa yang hendak saya buat…kalau encik bagi tau saya apa yang perlu dibuat..saya akan bincang sama family dan sediakan duit untuknya..tolong cik..terima kasih..

    • wasalam.
      masalah makan minyak ni ada bnyak sebab…jadi sy pun tidak tahu nak bagi satu jawaban yg tepat.so sy boleh tolong anda dng bawak kereta dulu untuk pemeriksaan dulu.sy tidak caj ape2 pun untuk periksa sahaja..kemudian kita akan tahu ape yg kene buat dng kembara itu.tq

      • tlg bagi alamat bengkel,,,dan contact no,,,

      • klik di perkhidmatan kami dan klik di hubungi motecmat,semua nya lengkap di situ tq

  325. assalam..minta maaf yer bang boleh ke saya tanya pasal kenari??begini masalah saya…tu..bila
    saya meletakkan kedudukan gear automatik perodua kenari saya pada kedudukan D semasa berhenti di lampu isyarat. namun ketika saya menekan brek kereta saya mengalami gegaran yang kuat namun apabila saya mengubah kedudukan gear ke N gegaran tersebut hilang dan ia akan berulang kembali jika saya menekan gear D kembali..apakah masalah yg saya hadapi?adakah ia berpunca daripada gearbox automatic saya?

    • wasalam, masalah kereta encik engine maunting kene tukar satu set.

      • engine maunting tu klu satu set tukar biasanya brapa harga nya dan kos membuatnya?dan rumit ker bang cara membuatnya?..thanks bang…

      • erm tak pasti ada byak jenis harga…..sorry ea…rumit tak rumit itu mekanik yang tahu….kecuali encik nak try tukar sendiri la,encik pun akan tahu rumit atau tidak.tq for the comment

  326. salam tuan blog,
    saya guna kembara 2002, nak tanya pasal jangkahayat bulb headlamp ? kalau segi maintenance, kena tukar bulb bile ? adakah makin lama makin kurang pencahayaan nya ? standard lampu headlamp berapa WATT ? Sebab bila drive malam, macam tak berapa terang cahaya headlamp,. TQ bos.

    • wasalam
      jangka hayat apa benda sekali pun sy tak tahu bila akan rosak Allah saja yg tahu sebab dia maha berkuasa.bila dia bakar kita kene tukar.selagi menyala selagi tu boleh pakai.
      pasal makin lama makin malap bukan pasal bulb tapi mungkin wiring connection sudah kurang cantek.standart 60 watt sahaja.

      • bro..gearbox kembara dvvt(manual) ada x?harga berapa?kalau dipos pegi ke sarawak kos berapa?

        2012/10/22 Motec Mat’s Blog

        > ** > motecmat commented: “wasalam jangka hayat apa benda sekali pun sy tak > tahu bila akan rosak Allah saja yg tahu sebab dia maha berkuasa.bila dia > bakar kita kene tukar.selagi menyala selagi tu boleh pakai. pasal makin > lama makin malap bukan pasal bulb tapi mungkin wiring connect” >

  327. Salam En Motec Mat..Nak tanya sikit..saya ada masalah ngan alarm kereta kembara saya yg tidak boleh dimatikan menggunakan kunci alarm jadi saya terpaksa cabut battery untuk menghilangkan bunyi tersebut..Ada cara secara manual x untuk saya memati/menghilangkan bunyi alarm tu..TQ..

  328. Salam empunya blog,
    saya pakai KEMBARA 2002 auto.

    1) bercadang nak DIY tukar cap radiator, sebab periksa ada permulaan karat & bimbang ada masalah overheat akan datang. nak tahu brand apa & berapa specifikasi cap radiator yg sesuai / disyorkan bagi kembara saya ini. ada perasan kat kedai yang spec ; R124 88kPa 0.9 made in japan (cap yang ada sticker KUNING). adakah yg ini boleh dipakai ?
    2) adakah sesuai @ tidak digalakkan REMP enjin kuat kuat semasa panaskan enjin kembara pada waktu pagi sebelum memulakan perjalanan kereta? nak minta nasihat tuan.
    3) macam mana nak tahu fanclutch & kipas radiator utk kembara enjin HCEJ dah rosak @ kena tukar ? kes ‘angin direct’ tu apa maknanya?

    Ribuan terima kasih atas nasihat & pandangan tuan.

    • waalaikum salam dan terima kasih atas comment tuan.
      jawaban sy adalah
      1.boleh pakai cap itu tiada masalah
      2.tidak sesuai bila pagi, jng remp engine..tunggu engine panas dulu baru boleh remp..jika di amal kan remp engine untuk panas kan boleh menyebabbkan kehausan bearing cepat,dan cam shaft cepat rosak sebab minyak belum naik keatas.
      3.kalau kita remp bunyi angin sudah tidak mengaum makna nya fan cluct kene tukar.atau pun tambah minyak.biasa nya air cond akan tidak sejuk bila dalam jem ini satu ciri fan cluct dah rosak.

      sama2 sama tq for support my blog

  329. salam…saya berminat nak upgrade kembara auto 2001 saya kepada engine 1.6 dgn tuan…engine dah byak leak and fuel cosumption tinggi…adakah ini langkah terbaik? dan nak tahu juga bila masa yg sesuai,tempoh masa yg diambil dan cost terkini untuk tujuan tersebut…terima kasih.

    arif,shah alam

    • wasalam,
      kos 2800.00 masa dalam seminggu..kalau nak hantar kene minggu depan.terima kasih atas comment

  330. salam mr blogger, saya ada kembara auto 2002. masalah minyak enjin leaking bhgian bawah enjin, kena top-up minyak enjin 3minggu sekali dan guna minyak TOP 1 20W/50 & baru ni ader tarok STOP LEAK OIL.. nak tanya ;
    1) ader kesan masa panjang & pendek tak kalau tak dibaiki
    segera ?
    2) adakah efek pada drive-shaft depan ?
    3) apakah tujuan STOP OIL, utk mengurangkan leaking @ utk perlindngan sementara sebelum dibaiki ?
    TQ atas respon tuan.

    • wasalam

      kalau ada leaking baik repair,sebab bawak tu bnyak getah bila kene minyak getah akan kembang aje….
      kesan tak ada kesan ape cuma kalau kita tak sedar minyak kering masa drive engine akan rosak bearing.

      tujuan stop oil syarikat tu nak buat duit ajer,tak de faedah pun benda tu,

      sama2.thanks for the comment

  331. salam bro,
    sy ad sebuah kembara thun 2003, saya nk tahu kenapa suhu enjin kembara sy naik mendadak…air dlm radiator ok…
    dan adekah kipas radiator, terus berfungsi bila enjin di hidupkan??

    • wasalam

      kene buat pressure tester dan check engine dulu baru kita tahu tq

  332. salam..

    saya bercadang mencari kembara.. dlm perancangan adalah kembara dvvt. tapi harga tinggi jika dibandingkan dgn yg biasa. persoalan sy adalah:
    1. boleh kah enjin dvvt ditukar ke enjin lain tanpa tukar gearbox. brapa kos?
    2. Anggaran maintainent jika dibandingkan dgn dvvt dan enjin yg ditukar kelak.
    3. enjin dvvt lebih lembut atau enjin yg ditukar kelak. sebab sy bandingkan dgn enjin kembara lama byk perbezaannya..

    sekian, terima kasih atas pencerahan ini.

    • wasalam,
      kalau inginkan convert engine to 1.5 atau 1.6 jangan beli dvvt,dvvt tak de engine

      engine dvvt semua sama jer…yg lama pun lembut juga asalkan kondition cantik lagi,,

  333. salam sejahtera. kembara saya ada buat hal sikit. bila on air cond je lampu check bateri menyala. bila off aircond, lampu cek bateri pun padam. bila pusing stering jadi berat cam power stering jem je, dan lampu check bateri menyala balik. ada bau hangit, cam benda terbakar. buka enjin cek bukan wayar terbakar. mungkin pully bearing yang pusingkan tali antara alternator atau kipas ada jem sikit. tapi enjin ok je tak idup. biasanya tukar pully ni mahal tak. tq

  334. Assalamualaikum, saya pengguna kembara, kembara saya nie dah makan minyak dan keluar asap putih, minta pandangan en kalau sy nak buat ovehaul atau tukar enjin mana lg baik, kalau sy tukar engin daihatsu 1.6 petrol kuat tak? sekarang kalau sy isi petrol rm50 pemanduan lebih kurang 250km jer , kalau convert ke 1.6, agak2 rm50 tu berapa km boleh pergi,

    • waalaikumsalam

      minta maaf encik sy tak pernah buat pengiraan tentang feul consumption untuk kembara,tukar engine pub baik overhaul pun baik,mengikut keadaan bajet dan keadaan kereta.terima kasih

  335. Salam Tuan,

    Boleh kah Kembara di pasang aksesories suspension dari Old Man emu?

    Terima Kasih

    • wasalam minta maaf tuan sy kurang tahu pasal sport suspension.

  336. Salam tuan blog,
    nak tanya pasal tekanan yang sesuai untuk 4 x 4 kembara, saya guna saiz standard DUNLOP : 205/70 R 15, berapakah tekanan yang perlu sentiasa dikekalkan bagi keempat-empat tayar ini?
    berapa minimum & maksimum bar untuk pastikan tayar dalam keadaan yang stabil sentiasa ?? TQ atas komen tuan

    • wasalam

      30 psi terima kasih

      • 30 psi ni maxima ke minima ?? kalau selama ini saya lenjan 33psi camner? ader efek pada tayar tak ?? TQ

      • boleh la standart la tu

  337. Tuan,
    Saya tengah consider k3-vet utk kembara lama. sesuai atau tidak? sebab complete halfcut mungkin ada cuma nak tau perlu banyak kerja2 modify tak? Lagi satu Auto pergi Manual mounting sama ke tak?

    Kalau tak bagus saya plan nak masuk 1.6 saja di tempat Tuan dan mungkin convert Auto pergi Manual untuk save lagi minyak..

    • saya ada tengok satu halfcut kembara k3vet turbo dalam mudah.com tapi harga nya adalah 9999.00 jadi sangat ini halfcut pasal ada turbo,tak payah ubah suai terus boleh masuk tapi bajet tinggi,auto atau manual maunting sama saja.kalau nak convert dari auto ke manual barang2 tak ckup sekarang ini,gearbox boleh dapat tapi pedal dan juga gear lever tak dapat nak cari,kecuali ada org manual yg nak convert ke auto senang la macam tu kita swap kan saja.

      • ok.. saya ada jumpa k3vet terios manual.. cuma tak pergi tengok lagi tak ada masa lagi..
        cuma tengah consider berbaloi atau tidak..
        installation cost + tukar2 seal + service semua roughly berapa bang?

      • installation sy caj 1.5k
        dan kos untuk minyak seal dan gas air cond juga barang2 kecik getah la ape la coolant dsb.sy anggarkan 500.00 berbaloi atau tidak itu tergantung pda minat,kerana tak silap sy halfcut harga tinggi di atas 8k.

  338. Salam dato’ blogger,
    saya kurang arif tentang DIY tukar tayar bagi KEMBARA, sekiranya saya nak jack KEMBARA, bahagian mana yg (tempat yg betul) utk jack body KEMBARA. kalau depan bahagian mana nak di-jack & jika belakang hendak di-jack kat mane ? adakah ;
    1- belakang ; di sub-sober ?
    2- depan ; tepi body kembara ?

    adakah info bergambar tak ?? TQ tuan atas maklumbalas tuan.

    • wasalam tan sri

      tan sri saya sebenarnya tidak pernah lagi jack body kembara,klau nak buat ini pandangan saya baik cari org yg modify 4WD seba mereka lebih arif tentang body modify,

      terima kasih atas comment tan sri

  339. salam,, nk tanya,,kembara… kalau gear outo dye jd sush nk masuk gear…kalu tekan minyk rapat ke lantai pun,, ambik masa untuk naik rpm dye? engine pun mcm kuat bunyi,, agak2 kene tukar gearbox,, or mslh minor je?

    • wasalam
      kalau ada bajet baik tukar gearbox lagi baik…selesai masalah xade la pening banyak kepala,,nanti repair seminggu buat lagi sekali,,lg banyak duit habis,,,itu pandangan sy berdasarkan pengalaman yg sy tempuhi

      • ok,, terima ksih,, em,, tp mana nk dapt? ada stock x? harga? duk kat kelantan… blh pergi ambik saje ke? pasg kat kelntn?

      • sama2
        sy xder stok,harga dlm 2500 lebih kurang cuba cari dekat2 terengganu

  340. Salam en. mat,
    saya pemilik KEMBARA 2002 auto.. jika saya nak buat servis rutin untuk minyak auto / auto filter baru … adakah ianya melibatkan bottom enjin (kat gear box) ? sebab enjin ade dua masalah ; leaking bahagian bottom enjin & mounting gegar..ingat nak buat repair leaking & mounting tu next time.. pada pandangan encik mcm mane ?? TQ

    • wasalam
      kalau nak servis gearbox tukar minyak pub boleh tukar filter sekali pun boleh,bottom to sy tak faham.maunting tukar je kalau dh gegar,leaking kene check dulu kat mana,pandangan saya jika nak repair dengan sy sy kene check dulu

  341. salam sejahtera Sir Mocemat..
    kembara 2002 auto EZ ..
    1) tayar standard 205/70 R15 .. berdasarkan pengalaman tuan, tayar brand apa yg di-syorkan ?? igt nak tukat tayar baru 4 biji nie..hehe
    2) saya ader tukar minyak treatment utk FAN-CLUCTH enjin HC-EJ 3 bulan lepas…bila anggaran perlu di-tukar pulak minyak nyer ? 3 bulan sekali ? 6 bulan sekali ? sebab tak pandai nak cek DIY masalah ‘angin direct’ & bunyi mengaum mcm maner ..
    TQ for respon…

    • wasalam
      1)falken boleh mana2 pun sama jer asalkan tayar size yg standart
      2)bila kipas angin dah tak cantek baru kita tukar pulak

      tq for the comment

  342. salam..kembara isteri saya x boleh masuk gear 4 dan bergetar2..clutch jadi berat..mekanik cakap pasal coupling..apa pendapat bos?tq

    • wasalam yup coupling betul atau pun long shaft

      • Kalau masa berjalan dalam gear,ade bunyi ktak ktak ktak tu masalah coupling jugak ke?Makin kuat rem,makin laju bunyi ktak ktak ktak tuh.Tapi klu tekan clutch,rem kuat macam mane pun Xde bunyi ape2…Tanya member2 diorang bagi tau masalah Long Shaft Coupling.Kire masalah coupling la tu kan…Kalau nak repair berapa harga yerk?Boleh repair ke kene tukar?

        Fitri – ADU5405@gmail.com -

      • terima kasih encik.
        untuk masalah macam ini kita kene check dulu dengan pasti apa yg rosak baru kita boleh sembang harga berapa,mungkin caupling tp caupling ni ada bnyak bahagian mungkin kene tukar mungkin juga boleh direpair balik.

  343. salam en motecmat
    masalah kembara auto saya hampir sama dgn yg atas2.
    Bila enjin sejuk, masuk D @ 2 dia x jalan – dalam 10 minit baru jalan. R ok je.
    Yang musykilnya penyakit ni bermusim. time dia elok, sebulan 2 bulan macam xde masalah..lepas tu penyakit datang balik
    Saya nak kepastian, agak2 ni masalah Gearbox ke, ada kemungkinan masalah lain.

    Jazakallah..

    • wasalam
      ini masalah gearbox,lambat laun kene tukar juga gearbox tu nanti.

      • SLM..nak tanya apa petanda2 awal gearbox nak rosak ?? jangka hayat gearbox brape lama ? sejak beli perodua kembara auto EZ AUTO tahun 2002 belum rosak lagi gearbox.. selain jaga servis minyak ATF dan auto filter, apa lagi yg bersangkutan dgn gearboz utk servis ?? TQ tuan blog.

      • wasalam
        tanda2 awal gearbox nak rosak gear lambat masuk kene tunggu panas,kadang2 gear free sendiri,jangka hayat biasa nya 300.000 km jika lebih maka anda bernasib baik.walau pun kita servis ikut time selalu cara pemanduan pun satu peranan menjaga gearbox juga.tq

  344. Salam,
    Kembara saya tahun 2000 auto, nk tanya pasal tukar enjin lengkap dgn gearbox, boleh dapatkan anggaran harga siap tukar dan boleh pandu terus serta proses dokumen insuran, cukai jalan dll pun selesai beres.
    Terima kasih.
    Jasni – js.wakil11@gmail.com

    • wasalam

      bajet dalam 6k lebih kurang

      • Terima kasih atas jawapan tuan, Boleh saya dapatkan alamat bengkel tuan untuk berurusan seterusnya dan mungkin tuan dapat melihat keadaan kesihatan kembara saya untuk membolehkan saya mendapatkan anggaran yang lebih berekonomi.
        Sekian terima kasih.

      • sama sama,
        sila klik page perkhidmatan kami kemudian hubungi motecmat,didalam page itu ada maklumat bengkel dan no hp sy tq,

  345. as-salam en.pormen

    saya pemilik kembara ez 1999..
    kereta sy akan bunyi agak bising jika aircond dihidupkan (x lah bising sangat)

    dan kereta agak berat (sangat berat) nak gerak 60 km/h pun risau…
    pormen kat workshop kate engine xde problem…

    en tolong sy en…

    • wasalam
      kene check kereta dulu tq

  346. Salam YB Tuan Motecmat,
    nak tahu anggaran kasar repair & upah ;
    1) enjin seal top & bottom ( enjin selalu ade leaking minyak & selalu topup minyak 20W/50 dalam 2 minggu sekali )
    2) tukar baru mounting (enjin gegar kuat)
    3) tukar ATF oil & auto filter
    3) water pump (yg skrg masih elok lg, tapi rasa nak tukar baru sebab mmg lama sejak dari beli kembara lagi tehun 2002 )
    4) oil filter ( boleh cadangkan yg standet & selalu tuan guna )

    Maaf kalau byk sgt soalan yg dikemukan.. semoga ilmu yg Tuan share akan diberkati Allah.. TQ

    • wasalam

      1.banyak seal ada yg mana satu fly wheel atau timing oil seal
      2.maunting stau biji 55 baik punyer
      3.180 ringgit siap upah semua lbih kurang
      4.water pump 100 lebih
      5.beli ori perodua je

      x ape tanya aje bnyak pun tak pe,,,,,insya Allah
      terima kasih atas comment dan Doa.

      • tq for respon..
        fuel filter & water pump baru brape kos nye tuan ??

      • feul filter ermmm dalam 20 ringgit lebih,water pump 210.00

  347. mat mlm tuan blog..bru2 nie sya bru tukar absorber blkg tpi bumping masih kuat..muatan dlm kreta tiga empat org msti bumping..mcm pkai absorber mati jak..agak2 apa lg yg perlu sya tukar utk bt suspension kreta sya ok?absorber yg sya pkai APM..sya rasa maw tukar absorber blkg yg besar skitla tuan blog..bleh bg comment absorber brand apa yg ok dan sesuai?

    • erm untuk suspension kembara biasa sy pakai standart sahaja,tiada apa2 pengubah suaian,kembara memang macamtu,mungkin kalau letak lapik bg tinggi cikit boleh selesai atau pun cari jln la sy susah juga nak bg idea sebab tidak nampak keadaan kereta.tq

    • salam.. utk pengetahuan en alex sya pun pernah mengalami hal yg sama. balik2 tukar absorber masih jg sama. dan ada betul ckp tn formen ni. letak lapik lebih tinggi cikit (spring stopper). mgkn yg lama dah terlalu haus. nak kena chek. tq

  348. wasalam.
    boleh dapat cuma harga tinggi cikit la,

  349. mat mlm tuan blog..saya dari pahang baru je ambik kembara auto yhn 99..dlu gear 4wd skrang tukar ke auto 2wd..ade problem gegar bile masuk reverse dia sentak skit mcm nak lompat pastu gegar lam 5mnit dia ok..tp reverve mmng gegar..bila masuk D gegar kejap bila jln ok..bila pasang ekon gegar lg..enjin DVVT 1.3cc..lg 1 running lebih 100km/h ase mcm x ckup gear la..still mengaum.ase berat la sikit tp enjin x bising senyap je..so cadangan terbaik supaya x gegar + engine smooth + jimat minyak ape ea?..kos skali klau boleh tu..boleh bajet..

    • Tuan

      perkara semacam ini hendak lah kita check kereta dulu kerana ada bnyak kemungkinan,dan juga perlu test drive hanya tuan jauh nak datang ke bengkel sy,tuan cuba lah dulu di area tuan,jika semua bengkel dekat sana tak boleh selesai,saya lah last pilihan untuk selesaikan masalah tuan,tq

  350. salam sejahtera en. owner blog.
    saya pakai kembara 4×4 auto dan ade mounting gegar kuat & belom baiki lagi coz tunggu akhir bulan baru baiki. nak tahu, dlm keadaan enjin ;

    - kereta on-road 80 km/j ; RPM 2500
    - kereta on-road 100 km/j ; RPM 3000

    adakah ini sistem tuning ade masalah atau tidak ??
    bila enjin jalan jauh, kipas mengaum kuat bila di-remp remp. adakah kipas ( cluctch fan ) ader masalah ?? saya check sistem cooling ok.

    harap bantuan saudara. TQ

    • wasalam

      kembara memang macam tu rasa macam tak ckup gear jer,tambahan pulak ada gegar lagi la tak sedap bawak, kalau mengaum,cluct fan makna nye ok lagi,

      cuma pastikan gear empat masuk nak check picit button overdrive kalau dia drop gear picit lg sekali dan dia akan masukkkan gear 4,jika ini ok makna nya gear box tak ade masalah,jd tukar maunting aje lepas itu rasa lagi sedap cikit

  351. Hi bro, my kembara was broke down at sg buloh last week, the engine couldnt start up at all…After foreman’s diagnosis is the 8 of 16 valves was curved cause the engine’s timing lost and no pressure to start up, and also the piston rings was loose. In your opinion, wat do u think in this situation? do i need to overhaul it or gantung with another engine? Thanks!!

  352. engine selain kembara boleh pasang tak, saya berminat nak pasang dengan kualiti yang saudara berikan. tapi masalah saya tak ada bengkel yg boleh pasang yang original padel minya dan sub. terima kasih :

    http://p44autoworks.blogspot.com/2011/01/ustaz-bilal-tikam-batu-l512.html?showComment=1357113094282#c6767935655923765324

    • ermm sy tidak faham maksud Tuan,
      tapi masalah saya tak ada bengkel yg boleh pasang yang original padel minya dan sub. terima kasih : Tuan nak pasang enjin atau gearbox??

      • saya nak pasang satu set engine sekali gear box…cuma nak tahu tuan boleh buat tak sekali pasang padel minyak dan sub seperti bengkel p44autoworks buat untuk engine series l5 tersebut.Terima kasih dan asalamualaikum

      • waalaikum salam
        mohon maaf terlebih dahulu
        saya tidak mengambil kerja2 pengubah suaian kereta buat masa ini,kerana ada kereta tersadai kes ubah suai jd sy kene tumpukan siapkan yg lama dulu,dan ini akan makan masa yg lama,minta maaf ye tuan.tq

  353. salam tuan… berapa kos kalau overhaul ye…saya guna kembara 2002 ez auto..sebab nak budjet overhaul ke tukar enjin.. keta dah makan minyak hitam n kuar asap putih ekzos… terima kasih

    • wasalam
      kos untuk overhaul dalam 3k keatas,tukar enjin 2.8k sahaja siap semua sekali dng enjin 1.5.

  354. Salam sejahtera En Ramadhan..Kalau saya nak hantar kereta saya untuk buat pemeriksaan untuk brek depan kembara saya boleh x..? ..Tanya ngan bengkel yg tukar enjin tu katanya dah check skali..tu yg berani hantar buat inspection dgn puspakom tu tapi kantoi kat brek depan..Saya planning nak hantar bengkel En. Ramadhan je sbb Encik biasa buat swap enjin kembara…Kalau saya hantar hari sabtu 12/01/2013 boleh ke atau akan mengganggu kerje Encik..Agak2 bila masa yg sesuai untuk saya hantar kereta ke bengkel…Thanks in Advanced ye..!!

    • wasalam

      buat masa ini kereta penuh di workshop,minggu depan baru ada ruang cikit,jd sy harap boleh datang la minggu depan.tq

  355. salam,

    baru2 ni kembara saya mengalami masalah ada bunyi ketar-ketar bila pergi bengkel cina area2 puncak alam nie……cina tu check kata ada masalah dalam enjin(masalah apa dah lupa dia cakap apa masa tu)….,,,,, dan katanya kena turun enjin overhoul….kos dekat 2K………….. terbaca plak dalam sini tukar enjin siap pasang dan upah…..Rm2500 naik cc lagi tu 1.5 @ 1.6…….

    tanya kawan2 pulak kata kalau dah overhoul nanti dtg penyakit lain…..ntah betulker?

    so minta pendapat admin mana yang paling baik…..tukar enjin ker…..overhoul…….

    boleh minta alamat kedai dimana?

    kembara manual dvvt 1.3 cc

    • wasalam
      alamat kedai ada di dlm blog klik di perkhidmatan kami lepastu klik hubungi motecmat

      tengok keadaan enjin dulu bunyi ape dulu,kalau overhaul boleh juga cuma masalah nyer kadang2 pomen tak overhaul dng sempurna jd hasil nye tidak sempurna sebab tu org kata macamtu,kalau sempurna elok jua,cuma sekarang ni enjin masih harga berpatutan jd sebab tu sy syorkan tukar jer,masa depan kalau enjin dah mahal atau dah tak boleh nak dpt lg kene overhaul juga la nanti,

      untuk maklumat kalau kembara dvvt tak de enjin dan tak perlu tukar enjin
      sy rasa encik sudah kene tipu dng cine tu.tq

  356. SALAM tuan,
    saya guna KEMBARA 2002, nak tanya pasal pengantian baru absober depan & belakang. kalau yg belakang saya boleh rasa mcm ‘tak sedap’ sistem suspensi nye bila ada bonggol jalan. satu lg, kalau ada lelehan minyak tepi absober belakang tu, maknanya dah sampai masa utk ditukar.
    tapi mcm mane nak check sistem suspensi absober depan ?? saya tak pandai nak kesan bila masanya absober depan perlu diganti.
    saya rasa dah makan tahun tak tukar absober depan. tak pasti boleh dipakai lagi @ perlu ditukar baru.

    absober depan & belakang brape kos nya skali upah ??

    harap tuan dpt balas nya. terima kasih byk tuan atas info yg diberikan.

    • Wasalam
      Tuan
      absorber nak check kene buka dulu lepas tu kita tau sama ada rosak atau tidak,kalau minyak dah nampak bocor makna nya memang dah rosak la,tp kalau tak bocor biasa nya belum sampai masa rosak persoalan dah bnyak tahun itu tergantung pd cara bawak kereta dan dimana kereta itu setiap hari berada,untuk pengetahuan Tuan sy belum lg pernah menukar absorber kembara tp anggran harga depan harga nya bawah 200 satu batang,dan belakang tak sampai 100 satu batang,upah depan 80.00 belakang 40.00.tq

  357. salam..baru ni saya ada masalah tentang gear box kembara manual..gear 5 tendang,,so hantar kedai cina..anggaran kos RM3500…nak tanya bro berpatutan tak harga tu..terimakasih..

    • nak tanya satu lagi..ada lagi ke enjin 1.5 kalau nak tukar..berapa anggaran kos sekarang

      • ada,2.8k siap pasang

    • wasalam
      gearbox secend baro 2.5k saja trade in,takkan pasang dng minyak 1k.fikirkanlah wahai saudara ku

  358. Assalamualaikum En Motecmat

    maaf saya nak mintak cadangan skit;

    kembara auto 2000 saya ade problem gearbox

    so, saya contat kdai potong dia cadangkan tukar gearbox. kos 2500 skali upah.
    saya contat pomen auto, dia kata bleh repair (tukar getah apa ntah) kosnya 2500 juga – waranty 6 bln

    apa langkah terbaik ikut pngalaman En la..tukar Gbox ke, repair ke, tukar keta terus..poroblem lain pun ada gak…

    Terima kasih banyak

    • wasalam
      kalau saya tukar satu gearbox secend dr kedai potong.tp kene pilih yg cantek la,kalau repair boleh juga tp resiko tinggi kemungkinan tak tahan lama ,sy biasa nya sy terus masuk satu dr kedai potong.tq

      • trima kasih..nak pilih yg cantek tu problemnya..,xpandai…nk hantar ke bengkel En pun jauh..klantan..apapun terima kasih banyak.

  359. Assalamualaikum.

    Maaf saya nk minta cadangan.

    Kembara auto 2000 saya ada problem gearbox.

    saya contat satu kedai potong, dia cadang tukar GearBox dengan kos 2500 skali upah.

    saya contact satu bengkel gearbox, dia kata boleh repair (tukar getah apa ntah dll). kos dia 2500 jugak.

    so, ikut pngalaman En, mana lebih baik tukar gearbox ke, repair ke, ke tukar keta trus…rosak lain2 pun ada gak.

    terima kasih

  360. Assalamualaikum bro, nak tny semalam keta kembara saya air nya kering, sya perasan bila nampak tmptr naik mendadak dah nak sampai tahap bayay(merah) cpt2 saya berhenti tepi jln n biarkan 1/2 jam baru tambah air,masalahnya bila sya tambah air untuk penuhkan nampak air mengalir bahgian atas n air tu x nampak betul2 pnh camne nak buat ya adake kene ganti radiatornya?tqvm

    • wasalam
      kene buat pressure tester untuk kesan mana bocor,kalau radiator mungkin kene tukar mungkin boleh servis saja,

      • salam,
        saya juga mgalami masalah yg sama pd OCT 2012 lalu, cek kat worsyop, radiator tersumbat (sebab lame tak servis)..amik radiator baru aluminium. pahtu cek pressure test, ok. hanya radiator jer sebijik & cap raditor baru (yg sedia ada dah karat marat). lepas ni saya set dlm kepala, every week kena cek air dlm radiator, tangki spare, dll yg berkaitan dgn sistem penyejukan kereta. 1st time overheat baru nie & xnak pisang buah 2 x. sory TUAN BLOG, mencelah utk tujuan share semata2 nie. TQ

  361. Salam..saya Fazly yg buat Services Brake hari tu…Try hantar puspakom lagi hari nie tapi keptusannya sama je GAGAL..Saya rasa masalah dia bukan ada pada brakelah..Dalam report tu kata masalah Front Brake Axle Imbalance…tiada keseimbangan antara tayar kiri ngan kanan rasanya..tu yg effect kat brake kot..?..Ada sebarang nasihat x untuk selesaikan masalah nie…Thanks in Advanced…

    • wasalam

      mungkin brake tu tak imbang,ini macam kene check brake master pump,dan juga valve body yg sy ceritakan tempo hari kemungkinan pressure tak sama,baik tukar itu valve body brake dn juga check brake master pump.

      • Berapa pula anggaran kos untuk apply penukaran alat ganti tersebut…

  362. Assalamualaikum..
    Saya ingin membuat sedikit pertanyaan berkenaan dengan Perodua Kembara ni. Saya memiliki sebuah Kembara 1.3 Manual model lama tahun 2002. Baru-baru ini (lebih kurang dalam 3 minggu lepas) Kembara saya mengalami masalah kehilangan daya pecutan. Bila minyak ditekan, kereta akan bergerak tak lebih 80km/j dan sekiranya minyak ditekan lebih. Kereta hanya mengaum kuat tapi tidak laju. Simtomnya seperti clutch plate dah habis ataupun apa masalah sebenarnya yang berlaku? Saya belum pergi ke mana-mana bengkel lagi lah untuk bertanya kerana bimbang kereta akan mengalami lebih banyak kerosakan. Untuk pengetahuan milage kereta saya dah mencecah 200K lebih dan pernah sekali mengganti timing belt. Dan keadaan enjin sekarang agak banyak juga terlihat kebocoran minyak hitam pada enjin. Yang lain-lain sebelum ini tiada masalah. Berapa agaknya anggaran kos pembaikpulihannya tu? Dan kalau boleh saya nak minta alamat dan nombor telefon bengkel saudara. Terima kasih.

    • waalaikumsalam
      Tuan
      masalah macamni kene check kereta dulu ada bnyak kemungkinan ,mungkin gear 4 tak masuk mungkin juga gearbox cluct dah habis,atau pun enjin jln tiga cilinder,jd nak kene periksa dulu kereta Tuan.
      alamat bengkel ada didalam blog sila klik di perkhidmatan kami dan juga klik hubungi motecmat.tq

  363. salam..sy baru bercita2 utk membeli kereta produa kembara 2nd hand tahun 2000 yang milage nya dah cecah 160k++ sy x dpt nak tnya pndapat kwn2 sbb sy agak dorg x kn setuju sbb rata2 yg kasi idea suh beli kete baru sja @ jenis sedan..ade pulak yg suh sy beli kete viva sja dr buang duit beli kembara yg byk dtg kn masalah..tetapi sy mmg suka dgn perodua kembara sejak sy skolah men lg..sy suka gaya reka bentuk 4w dan comel… soalan sy betul ke kembara ni byk masalah dan susah dpat spare part dan mahal terutama auto..dan ape yg paling penting dalam penjagaan kereta? bantu la sy..tq..

    • wasalam
      kembara bukan banyak masalah,driver yg bermasalah kerana tidak tahu nak jaga kereta,kalau minat blei kembara model DVVT untuk kaum hawa sesuai pakai yg model ini,senang nak jaga.beli kereta baru boleh juga kalau duit ada bnyak sape nak larang,tp kereta secend bnyak yg cantek2 cuma kene pandai pilih jer masa nak beli.viva tak sedap drive,baik beli myvi drpd beli viva,
      kembara spare part tak la mhal sgt,cuma kadang2 org kene sembelih sebab tu rasa mahal,
      penjagaan kereta ni kita kene bercinta la dng keter tu,faham sedikit sebanyak perangai dia,apa makanan dia,cara kita drive dia,bila kita servis ikut time dan minyak yg kita pakai kita cari yg boleh dipercayai.dan juga mekanik yg repair pun kalau boleh cuba cari yg betul2 repair kereta.kadang2 org syg keter tp tak tahu nak jaga,jd camna kereta tu nak elok,semua kereta sama,ada enjin,tayar stering,gearbox wiring,tp setiap kereta rasa berseza driving.setiap kereta berbeza2 cara penjagaan,so bukan lah nak kata kereta ni bernyawa,tp kalau kita syg barang kita mesti kita mau jaga elok2,sebab setiap kerosakkan kereta adalah duit yg keluar,jd kene lah jaga elok2.kadang2 org kata kereta ni banyak masalah,kereta ni macamni,kereta ni macamtu,betul juga.tp ada setengah org kata sy suke kereta tu walaupun org lain tak suke,jd knapa org ni suke org tu benci.org yg ske tu sebab dia da faham dan kenal sgt keter tu dah,dan org benci tadi lansung tak boleh kenal keter tu lanyak je kejer dia.

  364. salam,
    kembara saya sesekali jadi tak boleh start..tapi bunyi starter ada…bila kereta tolak sikit jer kedepan, then boleh start..tu masalah starter dia ker?terima kasih..

    • wasalam,jika engine tak boleh crank bila tak boleh start makna nya stater yg rosa,kalau enjin tak boleh hidup tp boleh crank ada benda lain yg rosak.

  365. Berapakah cost menukar engin 1.5

  366. Salam tuan,
    kereta nissan lama pakcik saya, bila kereta statik dan enjin hidup, bila stereng kereta di pulas rapat serapat rapatnya (habis), akan keluar bunyi kuat (mcm desiran angin compressor kat worksyop..).. desiran nya memang kuat.. bila dirapatkan habis ke KANAN pun bunyi dan dirapatkan ke KIRI pun bunyi.. keadaan ini bila kereta statik.. bila berjalan tak pun kerana on the road stereng tidak dipulaskan rapat habis..apa masalahnya tuan blog ?? power stereng ke ?? atau ade simptom2 lain ?? TQ

    • Power stering belt longgar

      • salam tuan,
        kalo simptom yg sama juga berlaku pada KEMBARA saya ni,
        apa yg perlu di tukar & baiki ??
        anggaran kos nya berapa tuan agak2 ??
        Tq

      • wasalam kene check dulu baru tahu,tq

  367. Assalamualaikum,
    Kembara GX tahun 2000 manual.
    Tuan, agak2 le brapa kos kalu nak tukar enjin 1.6, throtlle body dan distributor + lain2 barang (absober dan lain2) kalu nk convert ke 4X4 yang mantap. dah bersedia nk berhabis duit :)
    kalu anta buat brapa lama bole siap..
    terima kasih.

    • Wasaam untuk enjin 2.8k siap pasang.selebihnya sediakan bajet lg mungkin semua sekali 3.5k tak tahu lah tengokmlah keadaan kereta

  368. salam bro..nak mintak pandangan dan pertolongan…sy pakai kembara auto thn 2000…6 bulan lepas baru buat overhaul pasal timming belt putus…problemnya…bila start enjin rpm turun naik…berenti traffic light enjin terus mati..pomen cadang tukar throttle body…masalah skrg still perkara sama…sampai enjin bergegar…satu body kereta goyang…pomen cakap tukar coil plug…dah tukar pun jadik gak..last2..pomen cakap kene tukar head seketul pasal camshaft dah teruk…so apa pendapat bro…bantulah sy bro…bengkel bro kat mane yek…sy tinggal di shah alam…

    • Wasalam tukar enjin 2800 shaja. 1.5 cc bengkel sila klik perkhidmatan kami kemudian klik hubungi hubungi motecmat

  369. Askm bro…sya nk upgrade avavza 1.3 manual ke auto..x kisah lh brp cc? enjin apa yg sesuai..brp kos siap psg?

    • Belum pernah buat kos belum tahu.tq

  370. boss apa masalah kalau spark plug tiada api tapi enjin bila start dia raning juga tapi tidak hidup

    • Mungkin sensor belakang head

  371. bro hi … i mempunyai kembara1.3 dan kotak gear mendapat air di dalam … i dont tahu masalah ini adalah dari enjin atau hanya gearbox … gearbox auto dan i need ur menasihati untuk memahami apa yang saya boleh lakukan … juga pls biarkan saya tahu alamat ur untukmembawa kereta saya di sana … jadi tanx
    yashar

    • Hi you just click perkhidmatan kami then you click the hubungi motecmat,and you can see my address,i need to check first for the problem,tq

  372. salam. bro nk tnte sikit sy baru lepas cabut gearbox avanza auto..tukar oilseal flywheel…tapi bila siap psg n test drive axel belakng mcm bergegar n bhagian belakng kereta juga bgegar,,,coupling longshaft dah tukar tp ttp ada jugak bergegar…

    • Wasalam,pandangan sy longshaft tu
      Ada yg tak kena,mungkin senget,atau pun ketat

  373. salam bro.. saya baru bercadang nak pakai kembara utk jadikan keta kedua dan utk outdoor kekadang. saya selalu dengar kembara ni kuat makan minyak dan spepartnya pun mahal betul ke? klau de kembara yg nak diletgo blh tak bro tlg inform? janji kondisi memuaskan hati dan yang pntingnya sesuai untuk saya outdoor sekali skala dan hantar ank ke sekolah

    • wasalam

      cari dalam mudah.com yg harga 7k tahun 95,96,97 atau pun 98 spare part takde la mahal sgt,kalau mahal tak ramai yg pakai,tq

  374. salam tuan,
    untuk kembara 2002 auto, berapa anggaran kos untuk berikut ;

    1) minyak ATF dengan auto filter nya sekali ?
    2) repair seal enjin bawah & atas (minyak hitam selalu ada leaking & kena topup minyak 2 kali seminggu) ??
    3) mounting enjin (enjin gegar kuat) ???
    4) sepasang absober belakang ????

    Terima kasih tuan blog atas respon & komen tuan. Amat-amat saya hargainya.

  375. tq bro.. sbnrya dh tiap2 ari tgk mudah ni tp sumenya x brp bekenan cuma tnya tuan kot-kot de yg nk letgo yg myb bekenan dihati tuan utk direkomen pd sy yg daif pasal kembara ni

    • nape tak berkenan…?tempo hari ada satu lg harga 7k tp keter makan mnyak hitam tak tahu kalau ada lagi,check dlm mudah jer cari yg harga 7k macam tu pastu nanti bikin balik cikit2,sy tak de yg nak rekemen,tq

  376. salam tuan,sy berminat ingin membeli kembara.ada pndapat kata ia makan minyak byk,lepas tu kos repair n alat ganti pun mahal.betul ke?kalau kembara dvvt ok x?banyak x kerenah kereta ini?ade cadangan tak jenis yang bagus2..sy mmg x tahu pasal kereta ni.minta jasa baik tuan utk jelaskan kebaikan n kekurangan nya.tq

    • Kembara kebaikan dia sebab dia tinggi,kecik dan cc kecik tp 4wd,so senang la untuk kegunaan g kerja hantar budak sekolah,g pasar,tp jika duduk dekat higway balik kampung ke atau nak speed ianyan tidak sesuai,sebab kereta itu tinggi dan kurang selesa dalam keadaan laju,suspension pun keras cikit jd terasa la huyung hayang nyer,kalau kita lembutkan Suspension Pulak Tak Sesuai La Pulak,jd Jika Nak Beli Kembara Pastikan kegunaan Kereta Itu Untuk Ape,soal Alat Ganti Bukan Lah Mahal Sgt Bukan Lah Murah Sg,dvvt Agak kurang Masalah,tp Kembara lama Model Pun Kalau Kita Pandai Jaga Pun Lagi Ok,kalau Model Lama Boleh Convert To 1.6 Cc Tp Dvvt Takboleh Sebab Takde Enjin.lg pun Dvvt Market 20k keatas,sedngkan Lama Model Boleh Dapat 7k 8k Jd Belanja Cikit Lg Kasih Sempurna Katakan Lah 12k,tp Dah Cun Mesti Puas Hati.

  377. tuan mau tnya skit…kalau harga enjin kembara dvvt sama gearbox dalam angaran barapa?setau sy gearbox dvvt guna hidrolik..dan boleh kah enjin kembara dvvt over size and then guna piston avanza 1.5?enjin avanza dengan kembara dvvt sama kan cuma cc lain?.apa pendapat tuan?adakah minyak jimat atau sebaliknya..saya suka kembara ni biar sempit tp bnyak berjasa tuk pegi kebun ni he..

    • thanks for the coment
      engine lantai kembara dvvt complete geabox anggaran dalam 5k.pd sy 1.3 pun dah jimat minyak.tq
      pendapat sy jika enjin lama masih berfungsi lagi baik repair saja enjin lama.tq

  378. salam tuan,saya nk tkar enjin kembara auto 1.3 ke 1.5,gearbox n nk buat overhaul skali, agk2 tuan dlm brape kos dia? tq..

    • Wasalam enjin Siap pasang 2800.00 1.5 dan juga 1.6,gearbox sy tak buat overhaul Boleh Saya Tahu Ape Sebab Nak Buat Overhaul gearbox Tu,harga gearbox secend 2500 Trade In,jd Jika gearbox Rosak Enjin Pulak Kene tukar Minimum kene Ade 5k.stok terhad

      • salam..maknanya kos tukar enjin ke 1.6 rm2800.00? berapa lama masa diambil?

      • satu minggu

  379. tq bro, myb bila de masa insyaalah kita leh jpe untuk repair ape yang patut bila dah ade kembara nanti

  380. Salam tuan,
    saya ada kembara 2002 auto Ez.
    kalau kete berhenti lama (parking sekejap) dan bukan berhenti di traffic light.. bila tukar gear auto 1 ke 2, akan kedengaran bunyi “kerhh”..”kerhh”.. yg mana bunyi nyi tidak kuat sangat tapi boleh didengar bila saya perhatikan betul bunyi nya. gear 2 kepada 3 , 3 kepada 4 tidak ade bunyi..ada masalah apa pada pandangan tuan ?? adakah ;
    1) coupler longgar @ dah rosak ??
    2) gearbox masalah ??

    Terima kasih komen tuan.

    • Wasalam
      Tq for the comment
      Untuk kes macam ini sy kene test drive sebab mau dengar bunyi baru sy tau ape yg bunyi,boleh jadi ape tuan yg tuan sebutkan.jd sy tidak boleh buat keputusan sebab sy tak pasti

  381. Salam..

    Nak tanya pasal iswara apabila first moving (first engine start) dari P ke D atau dari N ke D ada free skit dalam 20 ke 30 sec baru kenderaan start forwards.

    Bila check level transmission oil – okay.
    Check kelikatan oil – okay.

    Bila kenderaan dah bergerak gear change smooth samada dari 2 ke 3 atau seterusnya ke 4.

    Atau electronic setting memang macam tu.

    Terima kasih

    • wasalam

      itu normal iswara auto gearbox mana ada electronic dia gearbox lama mekanikal saja,so tak perlu risau memang macam tu kira ada free play cikit dekat gear besar dalam gearbox tp tak ada ape2 masalah.

  382. salam…saya hendak check condition kembara saya…bagaimana mahu menghubungi tuan? kalau datang bengkel tuan ketika cuti sekolah minggu depan, boleh ke? di mana ya?

    • wasalam boleh
      sila click di soalan lazim ada alamat di situ tq

  383. salam, saya cuma nak tau. power stabilizer yang di pasang di kedai kasesori tu betoi ke ada keberkesanan kepada kestabilan letrik kenderaan? tq

  384. salam, untuk kembara auto 2002, camner nak tahu simptom2 / petanda awal gear nak rosak ?? kalau rosak gear akan rosak gear mana dahulu ?? gear 1 ke gear 4 ?? TQ

  385. salamullahi alaikum… saya nak tanya.. berkenaan dengan perodua kembara, keluaran tahun 1998, 1.3cc, auto…bila bawa kelajuan pada 100km/h, rpm akan sampai 4000 (dan bunyi enjin sangat kuat)…ok ke keadaan kereta macam itu??? saya tanya mekanik kat tempat saya, dia kata memang macam itu, sebab kereta kembara ni besar, tapi enjin kecil, sebab itu rpm tinggi untuk kelajuan yang tinggi…mohon pencerahan daripada pihak tuan. wassalam…

  386. Salam bro.. saya ada kembara 1.3 EZ tahun 2000.. Saya berminat nak tukar engine kereta saya ke 1.6.. saya nak tahu.. apakah jenis enjin yang akan ditukar dan untuk penukaran proses jpj dibuat oleh siapa? Bolehkah kembara dari 4wd jadi 2wd dengan klik suis dekat dashboard tue?

    • wasalam
      enjin dr japan daihatsu kalau dvvt xder 1.6,jpj ada runner buat,nak convert 2wd boleh cabut drive shaft saja,

      • Kereta saya skrang pakai hjec.. nanti kalau saya nak encik masukkan enjin 1.6.. enjin apakah yang akan dimasuk kan? berapakah total semua kalau tukar enjin. dan servis aircond bagi kaw2 sejuk.. tq

      • 2800 siap pasang air cond lain kira tq

  387. nk tnya pasal…keta kembara…bila tekan atau lepas clucth dia ada bunyi..skali dengar,mcm orang ketuk besi…apa agaknye masalah tu….klu nk lepas clutch kena perlahan-lahan,klu x mcm tersedu je…clucth dia tinggi la.

    • boleh jadi cluct bearing boleh jadi gearbox boleh jadi cluct plate so kene check dulu baru kita tahu yg mana satu tq

  388. Salam boss.saya guna kembara HCEJ, nak mintak pandangan tukar enjin & gearbox baru ;

    beza dari segi apa convert ke 1.5 dgn 1.6 ??
    pada pendapat & pengalaman tuan, mana yg convert enjin yg sesuai untuk kembara model 2002 EZ auto ? 1.5 cc ke 1.6cc ?? bila dah convrt nanti, 1.6cc leh support gearbox yg sedia ada ?

  389. Assalam boss. Saya nak bertanya kenapakah minyak ATF didalam gear box Kembara bercampur air. Saya terperasan bila menarik stick guage keluar, minyak yang melekat pada guage menitk dengan lajunya. Di harap boss dapat memberikan idea. Tk.

    • waslaam radiator mungkin bocor,so air masuk dlm gearbox

  390. salam bro..tumpang tanye la eh…kalo lampu od kembare asik nyale je ape masalah dia eh?

    • wasalam
      button over drive cuba check,kedudukan dia ape on atau off,tq

  391. slm bos..hajat nak tukar enjin kembara 1.3 ke 1.6. camner urusan JPJ utk tukar enjin ni..dokumen apa yg diperlukan ?? kalo kereta masih ada loan bank, camner erkk ?? TQ

  392. brapa kos kalo nak tukar gearbox kembara (enjin hd) , masalah skrg casing 4 wheel dh pecah , gearbox tk pasti lg samada boleh guna @ tk … kalo tuka gearbox skali 4 wheel brapa kos siap sume skali …

    • siap pasang 3k lebih kurang geabox secend used japan,dalam mudah pun ada recond harga 1400 tak silap sy

  393. Salam abg mat….
    Minta rekmenkan, injin mne satu yg terbaek? 1.3 Dvvt atau 1.6 ? Minta penjelasan pakar..

    • wasalam

      jika kembara model timing belt elok masuk engine 1.6
      jika kembara dvvt engine asal pun dah ok

      • Salam.
        Sy dr Tganu pon bercadang tuk tukar injin tuk kembara sy (model bukan DVVT). Berapa kos keseluruhan tuk tukar injin 1.6 atau 1.5?

      • wasalam 2800.00 siap pasang.

  394. salam en.mat, sy nk tny ckit psl gearbox kembara ni. Sy guna kembara thn 2002 auto, baru2 ni sy ada bwk keta gi bengkel sbb duk rasa bila bwk keta rasa berat n gear rasa mcm x smooth je. Bla check gbox ada leaking n minyak auto mmg kureng la. bengkel kata nak kena bkk gbox n check dulu br tau apa masalah leaking tu. Sy pun mmg jahil ckit pasal gbox ni, dah tu bengkel plk ckp mcm2 nak kena check speed gear la, transfer gear la, 4wd la…adus penin kapla. Sy nk tny en.mat, klu kembara tukar gbox, menda jadah berkaitan transmision ni mmg tukar skali ke? berapa kos utk tukar gbox ni? mohon pencerahan ckit ye en.mat. tq.

    • wasalam
      gearbox scend 2k
      siap pasang dalam 2500
      leaking kene check kat mane selalu oil seal je

  395. Salam dari negeri dibawah bayu. Salam sejahtera sifu motecmat :)
    Saya mempunyai kembara EZ tahun 2002. kuasa enjin memang sangat lemah dan FC juga agak tinggi. Saya bercadang untuk ugrade enjin kembara saya. terdapat 2 enjin yg ingin saya pertimbangkan. 1 masukan half cut terios 1.3 Turbo (K3-Vet) dan pilihan yg ke 2 ialah cari enjin kosong 1.5. Saya ingin meminta pendapat dari motecmat mana enjin yg lebih berbaloi utk saya masukkan ke dalam kembara saya ini? Mohon bantuan sifu ya.

    • wasalam

      EZ 2002 engine ape pakai sy tak bape ingat kalau dah dvvt tak perlu tukar engine,kalau yg engine timing belt baik tukar engine 1.6 tp kene pilih engine cond baik kalau tak tak guna juga.
      kalau k3vet turbo pun ok gak,tp sy tak pernah try lg engine ni tak tahu kalau dia betul2 boleh jimat FC.kalau sy standart saja tak payah turbo2

      • terima kasih motecmat. EZ 2002 guna enjin lama (timing belt) memang semput enjin ni..80km/j pun susah nak sampai. saya ada jumpa half cut terios k3vet cuma agak mahal dlm RM7K. Mecanik saya cadang guna enjin 1.5 berbanding dgn 1.6, sebab 1.6 adalah enjin keluaran lama. tapi x tau betul atau tak lah. kos utk masuk 1.5 kosong pun dalam sekitar 3K. tapi x tau nak pilih yg mana.. apa2 pun blog sifu ni banyak informasi yg berguna. teruskan berkongsi ilmu sifu :)

  396. salam…bro,klu kembara ni pakai rim 17 mmg rasa lg berat ka??n 1 lg,enjin sy ni ada bunyi TEK TEK TEK bila enjin sejuk bila da panas hilang pl.mekinik sy ckp mo eges valve,lps da eges dlm seminggu 2 bunyi dtg balik.klu 1.5 pikup n top ok ka??tq

    • wasalam masuk 1.6 broo baru ada pickup

  397. Salam..nak tanya…kembara sy auto thn 2003..kdang2 bila sy membrek,kete bergegar,jika sy lepas dan membrek semula..gegaran tidak berlaku…sllu terjadi mcm ni…apa masalahnya??

    • wasalam
      kene check dulu baru kita tahu tq

  398. Salam tuan,
    saya baru convert kembara 1.3 auto ke enjin 1.6cc & gearbox recond. memang pickup terbaekk. cuma nak bertanya ;

    1) kenapa penggunaan petrol masih lebih kurang sama dgn enjin 1.3 sebelum ini ?? adakah disebabkan oleh axle depan yang standard yang tidak mampu support untuk enjin 1.6 ? mula-mula guna minyak mcm jimat, tapi dlm 2 minggu penggunaaan minyak rasa mcm lebih kurang. dah re-check balik foreman worksop yang buat convert ni, test drive ok aje, scanning enjin pun ‘no troubleshoot’.

    2) adakah perlu ubah 4wd ke 2wd ??

    3) gearbox recond ini boleh tahan ke dengan enjin 1.6 ni ?? sebab takut nak lenjan laju-laju.bukan nak lenjan selalu tapi sekali sekala nak lenjan laju jugak untuk potong kereta depan masa drive..hehehe

    4) minta tip-tips yg berguna bagi kembara yang dah convert ke 1.6 ini..utk pastikan enjin & gearbox dlm keadaan baik.

    Terima kasih atas komen tuan & maaf jika soalan di atas banyak sgt..

    • wasalam

      tq for the comment

      1.penggunaan minyak tak la jimat sgt ianya memang lebih kurang,tp ada ramai pengguna yg tukar engine xder complain pasal penggunaan minyak dan mereka cakap power cantek dan juga memang ada jimat cikit minyak banding dengan dulu.satu lagi kes mungkin engine yg beli tu carbon banyak

      2.boleh try kalau nak buang

      3.gearbox recond tergantung pd masa recong kalau dia bubuh barang baik2 insya allah boleh.
      4.jaga minyak engine dan gearbox beli minyak gear yg berkualiti seperti toyota

      tq

  399. askm…saya baru angkat kembara thn ’02 manual..tujuanya utk masuk kbun..dr segi kkuatan enjin,kmbara sy msh mampu mdaki bukit meskipun isi 9 guni baja ( 450kg ) Bila pndu dlm kbun sy rs suspension dpn lebih keras,blkg tsangat lembut plak…blkg rs mcm ‘bgolek’ je.. Soalan saya
    1.Ada x suspension atau coil spring dpn yg lebih lembut.. untuk mgurangkan hentakan/gegaran. Sy dah tukar absorber mnyk yg baru..tp masih rs keras.
    2.Ada x suspension atau coil spring blkg yg lebih keras..

    tq

    • depan itu lah standart dia,dan belakang juga maaf sy tidak tahu suspension lain selain standart

  400. assalam bro. mintak tunjuk ajar sebab sy dah buntu. sy ad charade espri masuk enjin detomaso 1.6 tp block 1.3. brg lain semue 1.6 kecuali gearbox sy xpasti 1.6 atau 1.3. masalah kete sy skrg ni top speed sgt mengecewakan. ad mekanik kate clutch. ad mekanik kate sebab gearbox tu 1.3 bukan 1.6. mcm mane nk kenal gearbox HD 1.6 detomaso atau 1.3 HC . mtak tolong sgt2.

    • byk beza ke gearbox 1.6 HD-E dgn 1.3 HC-E?

      • saama je

    • wasalam
      saya kene check dulu baru sy boleh bg pendapat utk en..macam ni macam mane sy mau cakap entah keadaan kereta pun sy tak tahu camne,tq

  401. salam bos TT,
    maaf jika soalan ini tidak berkenaan dgn enjin kembara tapi pasal cermin kembara. nak tanya, berapa kos untuk tukar baru cermin kembara ?? ade jenis2 nya tak ?? yang half-cut ada tak ? hehe. terpaksa kos sendiri untuk tukar cermin sebab tak sempat nak insured untuk windscreen masa buat insurans kereta sebelum ini..
    terim kasih bos TT.

    • cermin depan siap pasang dalam 4ratus

  402. bengkel ni dekat mana yer????

    • klik hubungi motecmat

      • Aslmlkm…saya dari kelantan..sekarang ini saya ada kembara 1.5. Sudah overhaul tapi tak selesai masalah. makan minyak enjin. Kereta saya tak berapa laju.setakat 90 km/j. kalau saya nak tukar enjin yang pakai timing chain + gear box..berapa kos? saya tak kisah pergi ke selangor.

        tkasih
        mohd zaidi

      • wasalam

        engine timing chain kene beli halfcut kembara dari kev3 dvvt harga halfcut saja dah mencecah 8 ribu,belum pasang lagi,biasanya sy convert to 1.6 saja sudah ok,banyak dah sy buat kos pun 2800.00 je siap pasang.

  403. asslam bro…tumpang tanya,klu engine asal 1.3 rebore bagi 1.5 atau tukar engine trus lagi baik? sbb sayang enjin saya mmg ori daihatsu japan, beli kat sana, siap EFI U.S.A…enjin mmg smooth, senyap mcm kete bru kluar kilang…

    • so kenapa you nak tukar kalau engine smooth,,pakai je la dulu……nanti bila dah rosak baru masuk 1.6

      • salam bro..nk tye ski..sya bru bli kembara scnhndthun 2000..mslhnye mse enjin sjuk sng strt tp ble enjin pns ssah nk strt knpe ye

      • check tappet,dan compression tester

  404. salam bro..nak tanya kalau long shaft kembara depan ke belakang ke dah rosak tanda2nya macam mana?

    • waslaam gegar bila bawak

  405. Salam,
    Nak tanya tuan kereta kembara GX tahun 2000
    1. had laju keta sampai 95 km/j je bunyi kuat kat enjin. macam bunyi feri. keta bole p lagi tapi takut pecah enjin lak..
    2. kekadang pas berenti byk kali keta tak bole stat balik.. takda bunyi langsung (ktak ktak saja). apa yg saya buat ialah sejukkan kepala bateri..kemudian bole stat blk…

    • wasalam,
      convert to 1.6, kos 2800 siap pasang.

      pasal tak boleh start tu kene check mungkin wiring mungkin juga stater dah kurang cantek

  406. Salam TT, nak tanya ;
    bila kereta statik dan enjin hidup, bila stereng kereta di pulas sikit kanan & kiri, akan keluar bunyi kuat (mcm desiran angin compressor kat worksyop..).. desiran nya memang kuat..
    keadaan ini bila kereta statik..
    apa yg perlu di tukar & baiki ??
    anggaran kos nya berapa tuan agak2 ??
    kena baiki dgn segera ke ?? atau leh bertahan 1-2 minggu lagi ??
    Tq

    • wasalam
      minta maaf tuan,
      kes macam ni sy syak sja mungkin belting power stering dah longgar,so cuba ketat kan, sy hanya suspek saja keadaan kereta tuan sebenar sy tidak tahu,harap tuan maklum,kalau nak conform betul kene check kereta dulu baru kita tahu.tq

      • TQ..dah pi worksyop semlm, mmg betul ade belting longgar..patut la sebelum ni kereta berat aje, lepas ketatkan balik, dah ok..tiada bunyi & ringan skit.. ade jadual kena servis ke utk belting- belting ni ??
        TQ tuan kasi nasihat & info..

      • sama 2,tahniah.
        belting kalau dah nampak retak2 baik tukar kan jer,sebab kalau putus tengah jln akan ada masalah nanti

  407. 1.salam bro, nak tanya, kembara kalau xpaki gear 4×4, jalan biase di jalan tayar depan atau blakang atau semua 4×4 juga?
    2.bila free gear, ade bunyi mcm knocking kt bawah kereta,rev sikit knocking pun ikut sama naik.. agak2 apa yg bunyi tu?sbb klu dgr betul2 mcm bukan bunyi camshaft…tp kadang2 ada bunyi, kadang2 ada bunyi…gearbox ke?

    • wasalam

      tq bro untuk comment,,maaf berkenaan dengan bunyi kita kene check dulu baru kita tahu.tq

  408. salam tuan,
    saya baru convert kembara auto 1.3 ke 1.6cc. bole kasi tahu cara2 nak endosement kat JPJ..
    kalo kereta ada loan lagi dgn bank camner ?? kena mtk surat @ apa2 dokumen ??
    roadtax akan naik berapa kalo kembara 1.6cc ?

    TQ.

    • Wasalam, kalau kereta ada loan sy tak tahu, tp kene bawak geran dng surat kastam, mula2 puspakom dulu kemudian jpj

  409. slm bro,kalo kembara pkai air cond compressor yg lg bsar ckt bole ke?sbb foreman cadang kalo nk air cond lg sejuk pkai yg lg bsar…bro ada pe2 cadangan utk brand yg bagus?bole pkai yg proton punya ke?

  410. salam bro, nk tanya,kembara saya ade bunyi ‘gedek3′ ala2 mcm bunyi enjin diesel, bila tekan clutch bunyi tu hilang, bila lepas clutch ade balik bunyi…knapa ye?tq

    • wasalam
      mau check dulu baru tahu tq

  411. Salam tuan, wah, sy nak ucapkan tahniah sbb stay in touch dlm blog ni since 2010. Kesabaran tuan dlm berkongsi pengetahuan teknikal, tak kira pertanyaan novice sampai expert amat saya hargai. Saya juga pemilik produa kembara tahun 1999 yg sy gunakan sebagai kenderaan harian mulai 2005 hingga sekarang. Timing belt pun dah 2 kali putus, taun 2008 dan terbaru 2012. Mungkin cara pemanduan sy ke tempat kerja. Tp apa yg sy ingin kongsikan ialah dr segi coil api. Penah rosak dan bila tukar ngan baru, ecu tak boleh baca. Akhirnya sy beli dr kedai potong. Baru harga dlm rm190 di segamat, kedai potong rm50 je. Apa pendapat tuan sbb lps saya tukar water pump bulan lepas, check engine dah mula menyala semula tp tak pulak lembik, sama je top boleh dpt 150km/j. Check kat perodua sampai mekanik tu tak sampai hati nak amik duit sbb tak boleh detect. Apa pun, saya rasa dgn rm0.16 per kilometer, masih lg menjimatkan dan saya sayang kembara saya. Nak beli keta baru pun menambah hutang je, baik jaga apa yang dah jd hakmilik kita.

    • wasalam tuan

      blog dah lama sy tak update sebab keadaan busy kat workshop,insya allah ada kelapangan sy akan update dan masukkan cerita dan maklumat baru untuk pembaca blog motecmat semua.
      coil di kedai potong adalah original dr japan tp yg baru belum tentu original,berkenaan dng check engine ligh menyala tetapi tiada perubahan pd engine itru ada dua kemungkinan yg pertama belakang cilinder head ada satu sensor tga wire sensor tersebut water temp,dan juga osixen sensor biasanya dua sensor ni jer yg buat lampu menyala tp tidak menjejaskan performance engine,selama sibuk je pembaca dok tanya feul consumtion kembara jd tuan dah tuliskan so biar lah org lain akan baca commnet ini,terima kasih atas commnet tuan.

  412. salam tuan.
    sy tak pasti soalan ini sudah ditanya atau x. kereta sy baru mengalami masalah gear tak masuk. kembara auto 1.3. pomen suh tukar gear box di mana kosnya dlm 4-5k. boleh ke sy tanya second opinion dr pihak tuan. sy tinggal di selangor

    • tukar gearbox secend kedai potong siap pasang 3500.00 sahaja untuk kembara lama bukan dvvt,tq 4-5 k tu biasanya harga untuk dvvt,

  413. Salam tuan
    Nak tanya sikit mana yang terbaik samasa ada tukar halfcut engine DVVT non turbo atau tukar jer block ejin 1.6 atau 1.5…

    saya sekarang guna kembara 1.3 enjin lama pakai timing belt…

  414. salam tuan blog,
    saya dah convert kembara ke 1.6. dan akan buat 1st servis lepas convert enjin 3 bulan lepas. nak tanya ;
    1) minyak enjin grade apa yg disyorkan ?? boleh guna grade yg lama ke atau grade yg lain sebab nak sesuaikan enjin yg baru(halfcut) ?

    TQ

    • wasalam

      pakai minyak 20/50 atau pun sae 40,pilih jenama yg boleh dipercayaai

      • kembara 1999 teman tukar enjin 1.5 tapi teman guna 10w40 maxoil semi sintetik…. ok ka bro?

      • ok.

  415. salam dato blog,

    nak tahu servis minyak enjin kalo terlajak lebih mileage nya dari sepatutnya (merujuk kepada sticker next servis) apa kesan nye pada enjin ??

    kalo terlajak mileage tu, berapa kilo mileage yg dibenarkan @ habis limit ? adakah 1000? 1500 ?
    sy punyer kembara 1st lebih 500 mileage dari sepatutnya (kereta travel balik kampung). sebelum ni servis minyak enjin ngam-ngam & tak la terlajak jauh sampai mileage ke-500.

    TQ tuan kasi respon & info.

    • wasalam tan sri

      jika terlajak servis maka akan berlaku kehausan engine sedikit,dan juga engine akan cepat hitam dan cepat kotor dalam engine,so jng servis kereta terlalu ngam2 sngt sampai 5000 km kerana minyak yg kita pakai sebenarnya tidak boleh tahan 5000 km,kalau tak percaya boleh uji sendiri servis kereta kemudian bila dah sampai 3000 km cuba check minyak engine mesti hitam macam dah kene tukar lg,jd biasa nya 3000 km kalau sy sy akan tkar atau pun 4000.sebab minyak lagi murah drpd kene overhaul engine,

      • oo.camtu rupanya.memang saya kurang arif pasal ini.tuan bagitahu ni baru lah saya tahu. igt kena tukar bila dah smpai 5000km mileage aje..untuk kepastian, kalo nak check keadaan ini, mana satu nak ikut, check minyak enjin bila hitam @ bila mileage dah cecah 3000,4000km ?? dlm kes saya baru nie, apa macam kes saya terlajak 500km utk servis minyak enjin, apa mcm tuan ?? huhu. belajar dari kesilapan & kedaifan ilmu kereta la nie..hehe

      • boleh saja jika kita nak tukar sampai 5k bahkan ada org sampai terlajak,tetapi engine akan mengalami kehitaman yg cepat dan pembetukkan carbon dalam engine akan lebih cepat dengan itu engine akan umur pendek,

      • ok. boleh jadi panduan nanti bile nak servis minyak enjin pada masa akan datang…

        untuk minyak auto ATF pula mcm mane tuan ??
        biasa kalo ikut panduan kena servis setiap 40km kan ??
        pada teknikal gearbpx nye mcm mane ?? kena tukar sebelum 40km jugak ker??
        kalo auto filter biasa saya tukar setiap 80km..mudah citer, jika saya servis ATF dgn auto filter sekarang, lepas 40km akan datang tukar ATF sahaja, dan bila smpai 40km lagi baru tukar ATF + auto filter..

        harap tuan faham ayat saya..hehe

      • atf di servis setiap 20.000 km dan bila 40000 tukar kan filter gearbox,

  416. Tanya skit bro,
    I baru je beli kembara manual dgn jiran, stok org tua pakai dr baru buat gi pasar je.
    Masa pickup tu ada rasa sedikit gegaran bhgn depan. Tp bila maintain 80km/j tetiba klu lepas pedal bleh rasa bergegar mcm kena tarik dr blkg. Adakah masalah driveshaft or gearbox?
    Psl sblm ni jiran mmg dh tkr spsg thn lepas.
    TK

    • long shaft problem ….

  417. Assalamualaikum tuan admin,

    boleh tak tukarkan engine korea kia sportage kepada engine jepun nissan ataupun toyota.

    • waalaikum salam boleh tp kene lepas raya skrg kereta penuh tq

  418. Salam perodua sy ada masalah bunyi bising dkt bahagian gear box bila tekan klas bunyi bising hilang apa kerosakknya brp kos nk baiki.

    • wasalakm cluct bearing sudah bunyi,bearing 65.00 jer upah 300.00.kalau ada bajet baik tukar cluct kt baru satu set.kos dalam 7ratus

  419. salam tuan…mcm mana nk contact tuan ye..beh saya dapatkan contact tuan x? ataupon alamat kedai ke..bleh saya google map je..sbb ade problem dgn keta saya..kembara manual taun 2001..saya perasan masa tersangkut dlm lumpur dkat umah baru ni..saya on diff lock..pastu dah leh kuar dari lumpur tu…saya terus off bila dah on road..problem nya..lpas saya off keta rasa berat semacam..campur ada bunyi mcm engsel berkarat..n last2 dia berenti seolah2 kita brake…apa problemnya tuan… tq

    • wasalam klik dekat perkhidmatan kami lepastu klik dekat hubungi motecmat,patut berhenti dulu baru off,makna 4wd on sebab tu kereta berat

  420. salam Tuan Blog,
    nak tanya pada pengetahuan tuan walaupun tuan tidak menyediakan khidmat suspensi kembara.
    kalau untuk suspensi kembara depan, selain tukar absober, spring nyer kena tukar jugak ke ?? harap tuan kasi anggaran kos nye jika tuan tahu..

    selamat maju jaya bengkel tuan!!

    • wasalam

      belakang tukar spring dng absorber baru depan tukar absorber baru,dan check lower arm sekali jika rosak tukar kan sekali.dan juga rack end…lepastu baru suspension sedap

      </