Kerja Wiring – Electrical Wiring Repairs

Assalamualaikum kepada pembaca blog Motecmat.

Pada ruang ini saya ingin menceritakan sedikit sebanyak pasal repair electrical kereta,jika anda masalah pasal electrical kereta seperti power window,lampu tak menyala,horn tak berbunyi dan lain2 lagi masalah la,termasuk kalau ada masalah engine punyer wiring, Motecmat boleh buat wiring kereta anda kemas kembali dan berfungsi dengan elok.cuma  nya kos untuk baik pulih electrical kereta ni agak mahal sebab nya kerja ni rumit jadi saya akan caj mengikut keadaan wiring kereta.

Atau pun anda tidak ada masalah dengan wiring kereta anda tapi anda ingin membuat wiring kereta anda lebih kemas lebih selamat dan sedap mata di pandang,anda boleh jumpa saya dan saya akan buat dengan cantik dan kemas seperti yang saya janjikan.

Dan untuk deal harga saya mintak kepada anda yang berminat dengan kerja ini supaya membawa kereta terlebih dahulu untuk saya melihat keadaan wiring kereta anda. jika anda tidak setuju dengan harga yang saya tawarkan pada masa itu,tak mengapa kalau tak jadi repair pun.saya pun bukan nak letak harga tinggi.Saya akan bagi satu harga yang berpatutan dan munasabah.

Dan untuk yang ingin memasang halfcut saya buat satu promosi harga upah pemasangan hanya rm 2000.00 sahaja siap restore engine sekali.Dan semua alat ganti yang perlu ditukar lain harga,atau pun anda beli sendiri pun boleh.

sila call saya untuk sebarang pertnyaan di talian 0172601852, atau pun emailkan ke ramadhan 1900@yahoo.com.my.

 

 

223 Comments

  1. Salam..nk tnya.. Boleh x wiring vdo 1.3 uogred kpda wiring 1.6? Klu blh..brpe upah nye?

  2. salam cik mat. meter rpm proton saga sy dah jatuh ke bawah tempat xda angka tu. camna nak baiki. masalah wairing ke? harap dapat bantu..

    • meter rosak….cari secend

    • Askum..saya nk tanya..ada buat pemasangan dashboard lancer ck dan wiring..kalau ada berape kosnya?Ambil masa berapa lama?

      • wasalam sy dah tak buat kalau nak, sy ada member sebelah boleh buatkan.

  3. mat…waja sy slalu lmpu trbakar,,,tkr fuse,tkr mentol pon same je…bpe kos nak bkin ye.,,

    • i have to check first tq

  4. salam che mat, waja sy yg satu lg ni ada sedikit masalah…
    timing dia x betol…akan menjadi sangat rendah kadang2… tapi bila on je aircond, makin menjadi2 kerendahan timing dia…tp x mati enjin tu… mcm servive untuk idup la… kne selalu main minyak time berenti…, bila nk buat setting, dah lebih 10 bengkel (cina,melayu,india)…semua xleh detect ECU.. ECU x leh baca.mcm2 scaner dah di try nye, x bleh baca jgk,

    jd sy nk tau jgk ape puncanya, asbab nya terjadi demikiandan yg paling penting,.. jadi ape perlu dibuat…?

    timakasih, jazakallah khairan khatira

    • kalau sakit perut jangan lah makan ubat sakit kepala hehehehehe
      waja kan ada satu valve ficd dekat manifold,so cuba chek baik2 valve tu fungtion tak.lagi satu mungkin trothel body kotor pun boleh jadi juga sebab air cond punyer control timing dalam itu trothel body…selamat membedah ye……..kalau tak ada org boleh buat gak nanti lepas raya hantar ke bengkel saya bbiar saya uruskan……..

  5. ooo..terima kasih cik mat, sy mmg buta pasa enjin2 ni..sy hantar kedai je..last2 depa x boleh buat..

  6. salam en mat.. time puasa repair keta x? nk minta tlg cek wira sy…rasa nya wiring problem…mula2 alternator overcharge pastu lampu padam viper hidup sndri power window xjalan dan semalam aircon lak tak hidup…paling bermasalah meter temperature naik mencanak lepas on suis…sensor dah tukar br tp sama gk..

    • wasalaam…
      kejer gak macam biasa…boleh la tapi call dulu sebelum datang.

  7. salam incik mat…saya pakai satria 1.6 sohc auto….1st model tahun 1995….bab enjin 100% std,,,,sekarang ada problem check engine light menyala kadang-kadang waktu drive….kira mcm tengah cruising light throttle dia akan menyala….kalau tekan lebih sikit dia padam….kadang-kadang jer keluar….tapi terasa la power pun kurang….

    dah tukar petrol filter,air filter,minyak atf,minyak enjin dgn oil filter baru serentak pun tak setel masalah…MAF sensor dekat air filter pun dah tukar dgn member punya kod 449 (1.6 sohc/1.8 sohc/gsrT) pun tak solve masalah ni…..

    ada cadangan bahagian lain yang perlu check tak?nak raya pun tak seronok macam ni keter masalah

    • wasalam….cuba check knok sensor,atau pun kalau ada kawan boleh pinjam sekejap sensor tu….pastu try la

  8. salam cek mat. meter minyak sy xberfungsi dgn elok la. isi rm50iggt meter naik 1 takuk je.. adakah itu masalah float tank or wiring minyak.? kereta ke30

    • mungkin pelampung mungkin juga meter

  9. salm che mat panel power window ford telstar ghia saya tak berfungsi ,ada ka sparepart or boleh repai

    • mungkin boleh tapi mau tengok dulu apa yg rosak

  10. Salam encik.saya nk buat wairing acor.sekarang wairing ecu pakai 4g93 wairing dashbord pakai 4g13 caboreta.apa harus saya lakukan.terima kasih..

    • wasalam…mintak maaf saya kene tengok benda dulu baru tahu..perkara macam ni susah saya nak cakap ape,,,,,harap maklum…tq.sama ada boleh buat atau pun tidak selepas saya check keadaan kereta terlebih dahulu tq

  11. salam ,cik mat,disini saya ingin brtanya,bole ke wiring injection wira 1.6,dipasang pada wira 1.5,enjin 4g91.twin cam. carb.(nak masuk injection).ada masaalah x.atau kena cari wiring 1.8.kalau x boleh wiring apa yg sesuai untuk enjin 4g91.twin cam, ni n brape hrga wiring nya.

    • waslaam…boleh….cuma kurang kemas cikit pasal distributor….jadi pandai2 la ubah suai cikit hehehe..harga wiring tak tahu sebab sy xpernah beli pun…tq for the comment

  12. salam en. mat, sy punya waja 4g18 ada masalah sikit, iaitu masa on lampu, terus meter temprature naik.. tapi off lampu temprature kembali normal..

  13. salam en mat,sya bru lps antar service center utk repair meter minyak honda city 09 kdang2 xberfungsi ble on switch..slpas perisa,mereka mengatakan meter rosak..soalan sya boleh x en mat repair meter kereta ini..

    • wasalam..tak kan meter rosak..biasa pelampung yg rosak…meter boleh test je kat pelampung……tp kene buka pelampung dulu…mungkin sy boleh cuba selesaikan masalah ini..tp tak janji.

  14. salam…sy ade mslh la gan arlam krta waja sy..td sy ade tkr alam bru…sme ok tp ade 1 je prob tntg ble kite ttp pntu xblh nk lock pki alam ni…ke ade wayer yg sy slh smbg?

    • wasalam mungkin ada wayar tak betul

  15. slm abg mat…saya guna enjin 4g93 soch….masalahnya bila on aircond rpm kadang akan turun naik terutama semasa hendak berhenti kat trafik light or masuk simpang….bila tekan clucht atau paut stereng kiri dan kekanan rpm akan turun naik..tpi masa off aircond ok plak…smua saya dah buat..servis,, tukar TB, set computer box dan last skali pasang FICD..tpi tetap sama dah bnyak bengkel saya g…tlong abg mat….

    • wasalam kene check kereta dulu

  16. askm…..saya ade mslh….saya br tukar enjin saga orian karburator ke injection…..mslhnye….dh ciap pasang enjin saya pnye computer box xbleh setting….ssb xde wayar nyer….so bleh x encik buatkan wayar utk setting computer box je……sejak sy pkai ijection ni….3 biji akternator n 2 biji distributar dh rosak….harap encik bleh tlg saya…thanks…askm….ni no phone saya 0192188225

    • wasalam,
      mungkin sy boleh tolong encik tapi saya kene chec kereta dulu,sepatutnya tak payah setting dng computer,jika ada masa sila datang ke bengkel untuk buat pemeriksaan dulu.tq

  17. Salam tuan rumah. Sy ada kete merc ML270 cdi. Diesel. Nk tukar enjin toyota 2.5 turbo. Bleh ke..? Brapa kosnya klu cik mat yg cr enjin dan buat semua termasuk puspakom. Terima kasih

    • wasalam untuk project ini sy tidak buat,sy buat kerja standart sahaja tq

  18. Salam cik mat,

    Kereta saya Nissan Sentra 05. Masalah Kereta saya ;

    1. Alarm Kereta saya rosak. Alarm Boleh repair tak? Berapa Kos repair atau kalau ganti baru, berapa kosnya? Alarm kereta saya sebelum ni bila lock, side mirror akan tertutup.

    2. Radio kereta saya tak hidup… Lepas 6 bulan, tiba-tiba hidup balik. ada dalam sebulan, tak mau hidup balik… dalam seminggu lepas tu, radio berfungsi balik… ada dalam sebulan lepas tu tak berfungsi pulak.. sampai sekarang. adakah ada masalah wiring atau kena ganti radio?

    3. Bahagian depan kereta saya berbunyi macam ada benda longgar.. saya dah ganti ball joint, absorber, tapi masih berbunyi. macam dekat bahagian tayar… kalau jalan tak berapa rata, bunyi geduk7x kuat dengar dari dalam kereta… Stereng kereta ok. Kalau bawa 120km/hr pun masih tak bergegar. berapa kos kalau saya nak repair?

    Kedai cik mat dimana ya? maaf banyak tny kos… budget constrain sekarang ni…

    • wasalam

      1.alarm biasa nya tengok keadaan kalau original punyer ada yg boleh kita repair ada yg tidak,kalau kita tukar alarm mungkin side mirror dah boleh tutup sendiri lg,kos alarm kalau basic punyer dalam 120 ringgit saja barang saja,
      2.menurut cerita kisah radio ini pandangan sy ada maslaah dng connection wiring,tp tak pasti sebab tak check suspec aje,
      3.berkenaan dengan bunyi sy kene dengar dan check kemudian kita cari ape yg loggar bila kita tahu ape yg longgar baru kita tahu kos baikinya,

      sila klik di perkhidmatan kami lepastu klik dekat hubungi motecmat di dalam itu ada semua maklumat bengkel
      tq for the comment.

  19. salam cik..
    smalam saya tersalah jumper bateri kereta..
    bila dah perasan salah jumper saya cabut dan betul kan balik..
    selepas itu kereta hidup tapi masalah nya radio tak boleh on..
    lampu makin malap dan padam..kereta timing tak betul dan mati..
    bila nk start balik dah tak boleh..kena jumper lagi..apa masalah kereta saya? adakah sebab tersalah jumper masa mula mula?
    terima kasih cik mat

    • wasalam
      jika tersalah jumper ada beberapa fuse akan terbakar,jd cuba check dekat fuse box,kalau fuse tak bakar makna nya radio tu dah rosak,
      mungkin juga alternator pun rosak
      boleh jadi sebab positive sudah terbalik

  20. salam..

    sy naza dr puchong.

    kereta jenis waja auto 2002.

    masalah ialah: kereta saya tiba2 lampu signal tidak boleh guna dan bila sy buka fuse box sy dapati ade fuse putus dan dah cair dan sy cabut fuse yg dah cair dan ada serpihan masih ada dlm box dan bila box dibuka keadaan bawah dapati ade sedikit wire dah panas.

    dan untuk masalh nie saya perlu buat penukaran parts ape dan berapa charge nye…

    dan berapa kos kalau saya tukur fuse box baru atau yg lama.

    t.kasik cik mat.

    • tak perlu buka fuse box,beli fuse holder lain pastu potong wire yg terbakat td gantikan saja dng fuse holder yg biasa

  21. Ok bgus idea…dan klu buat mcm tu..berapa charge ye… Dan kdai kat mana..
    Dan klu tukar fusebox baru betapa dan klu tukar fusebox recorn betapa yee…

    • kos mengikut keadaan fuse box dan kerja yg dibuat,barang tak nampak macam mana kita nak bei satu nilai kerja dan harga,jd perkara macam ini kene lihat keadaan kereta dulu,tq

  22. salam bro… saya dok kat area kuang… nak tnya sikit pasal waja punya meter.. bila kita tekan minyak meter drop.. semua meter drop speedo rpm minyak ngan temp sekali… agak2 apa masalahnya bro…

    • wasalam ini macam mungkin ada problem wiring connection,mungkin juga meter yg rosak.

  23. salam en. mat..
    saya ada waja auto 1.6 2001… masalahnya kat meter temperature tu, ambik masa lama untuk naik ke paras normal… kadang-kadang bila corner, jarum temperature akan turut turun.. check radiator, kipas, everything ok. ada masalah sensor atau meter ke?

    • wasalam
      sy rasa tak ada masalah aper?cuma pastikan termostad berfungsi dng baik.kalau rosak baik tukar saja.

  24. Salam En. Mat….saya guna satria 1.3 ’97…..wiper belakang xhidup….heater cermin belakang pun dh tanggal connection…..boleh buat juga ke?…kalau boleh…berapa kos?….kedai di mana?,,,trima kasih..

    • Erm kene tengok keadaan tp skrg kereta penuh sy kurang senang

      • ok…kedai di mana ye?….kene buat appointment dulu?

      • Sila klik di perkhidmatan kami kemudian klik di hubungi motecmat then ada maklumat semua kat situ,jika nak datang pastikan call sy dulu tq

  25. salam en.mat…saya pki wira 1.5 auto injection..saya ada masalah besar dengan wiring..kereta saya hampir terbakar..semua fius kat main bay dh cair plus main bay pun dah cair.,,adakah saya perlu tukar wiringharness start dr dashboard dan wiring engine…agak berapa total harga

  26. Salam en mat, saya nk tanya msalh kete waja tahun 2002 auto. bila msuk gear D kete jln mcm biasa, gear 2 ok, masuk gear 3 dia tersentak… Lpas tu jln mcm biasa balik, dah scan tp x dpt kesan, sensor semua dh chek ok, bila buat wiring dia elok 2 mggu jea, pas tu dtg balik sakit dia, ada pomen ckp msalh gearbox, ada ckp ecu problem….. Boleh en mat kenal pasti sakitnya waja saya…. Terima kasih

    • Wasalam
      Bila last servis tukar minyak,mungkin minyak dh tak elok jd hidraulic tidak berjalan lancar Dlm Geabox,ini kne chek kereta dulu baru kita tahu,tq

      • minyak saya tukar ikut jadual, bila kete tukar gear memang terasa sentakkan, apa yang saya buat ialah cabut soket yang ada di ecu, tggu dalam beberapa minit n pasang balik, kete kembali normal, lepas sehari dua akan datang balik penyakitnya….. boleh saya tahu en mat punya bengkel di mana?

  27. salam, saya mmg buta kereta. maklumla pompuan. tau cek minyak itam ngn air wiper jek. anyway, kete saya iswara 1.5 A tahun 2000. Masalah yg paling baru saya hadapi is kete takleh start. sblum tu alarm dah mereng. kalo nk lock dr dlm, kene tekan dr dlm, baru all doors locked. kalo nk lock dr luar, kene guna kunci, manual. kalo nk bukak leh bukak guna alarm atau guna kunci. dr dlm terkunci, kene bukak guna alarm jugak. kalo lock guna alarm, lepas brape saat dia berbunyi. keter takleh start, tapi lampu minyak itam, handbrake, idup kejap pastu padam. pulas kunci tade bunyi satu pun, jam tak idup, jam pada radio pun tarak. ape masalah tu gaknye ek?

    • wasalam buta keter takpe asalkan jng buta mata hehehe
      ermm menurut cerita yg saya baca ni keter iswara cek nadia problem dng alarm sistem,tp saya tak pastu juga sy teka menurut cerita jer,yg betul2 nye kene check kereta dulu tq.

  28. Salam saudara,,,saya ada prob skit niee…1.apabila kita buka aircond timing jadi rendah pastu aircond panas ,,2. Pastu apabila kita jalan kete jadi lembat semasa buka aircond,,ficd toyata dah pasang…apabila pg2 nak start kereta timing jadi naik rpm 1.5 pastu turun 1.0 pastu naik turn sampai 3 kali baru stabil..minta penjelasan..salam

    • Wasalam
      Perkara Macamni Sy Kene Check Dulu Harap En Maklum Tq.

  29. salam mat, saya masuk sini atas nasihat seorang rakan. Saya pakai kereta perdana 1996. Masa beli tahun 2004, kete ni bernadikan Eterna TT, condition memang cantik, sedap bawa. Sekitar tahun 1997, kegilaan saya pada kete sangat memuncak (masih muda la katakan) sehingga pasang mcam2, sound sistem dan aksesori berbagai dalam kereta. Sehinggalah satu masa, kete asyik problem, berat, kuat makan minyak daripada biasa, putar kunci dua tiga kali baru start, naik bukit jadi berat gile – kebanyakan pomen kata masalah alternator. Ada jugak kata pasal aliran minyak tak lancar dan mcam2 lagi. Bermulalah episod saya asyik ke bengkel, selalunya dorang kata minyak tak cukup support la, alternator tak kuat la dan macam-macam lagi.

    So, pada tahun 2009, akibat fedap, saya tukar enjin lain – Eterna TT juga, masa tu pinjam loan nak beli enjin. Mula2 ok juga tetapi kecewa gila sebab penyakit lama kembali – penyakit yang saya sebut diatas jadi balik. Atas nasihat pomen, dia suruh saya buat wiring enjin. tetapi tak jadi jugak.

    Pada tahun 2013, saya tukar enjin lagi. Kali ini guna RVR auto, dan masalah tu sdikit diatasi. Tapi tidak sampai 5 bulan, penyakit2 tadi datang kembali sedikit demi sedikit cuma tak teruk macam dulu. Kereta agak susah nak start pagi2, kena dua tiga kali putar kunci baru ok. Kalau naik bukit, kancil pun boleh potong kadang2. Kalau penumpang sampai 4 orang, saya ingat lori dengan bangganya boleh potong kete saya kat highway.

    Tapi satu perkara yang saya perasan ialah, bacaan bateri pada turbo timer saya tak pernah lebih daripada 13.2V – bila time panas boleh turun sampai 11.5 -12.5 – pada ketika itulah kereta akan menjadi berat gila, lebih-lebih lagi kalau bukak ekon. Sejak dahulu lagi, saya perasan alternator mudah kong, belting ekon pula bunyinya agak bising. Gerak hati saya kata, kete saya ni tak cukup aliran elektrik, mungkin ada gangguan di mana2 yagn menyebabkan itu berlaku.

    Peliknya, ada masa tertentu kereta ringan semacam, terutamanya pada waktu pagi. Masa dia ok, bacaan bateri adalah sekitar 13.1 atau 13.2 – so ada pomen yang berfirasat, saya punya wiring dalam yang bermasalah. Ada satu masa, fuse asyik terbakar, tetapi sekarang dah ok. Power window tak payah ceritalah, kalau tekan alarm, ada je pintu yang tak boleh bukak, so terpaksa guna manual. cermin kat pintu driver je boleh bukak. Kalau pi kedai tukar motor window dan pistol, kejap je ok, 2-3 bulan dia datang balik.

    Tapi untuk makluman saudara, bawah dashboard saya mcam semak samun, wayar selirat mcam2. Saya tidak tahu apa masalah sebenar, nak cari wiring man pun saya dah tak berapa yakin – sebab dah banyak kali mencuba, duit pun dah banyak melayang. Kalu ikutkan hati, mmg nak jual kete tapi sayang sangat kete tu.

    Buat pengetahuan, saya ada hasrat nak cari orang yang boleh buat balik wiring dalaman seluruh kereta. baru2 ini ada rakan dapat kete perdana piang, saya beli dan ambil semua set wiring dalam kereta (dari kotak suis bawah dashboard, wiring pintu, antena sampailah ke belakang bonet, wiring ke fuel pump pun ada). Cuma saya tak pasang lagi sebab tak jumpa orang yang betul2 boleh buat sbab saya sangat sangat sangat yakin, masalah ini agak berat.

    So, besar harapan jika saudara boleh memberi nasihat atau pandangan.

    Jiwa Kacau,
    Ipoh, Perak.

    • waalaikum salam
      terima kasih atas comment
      mengikut cerita saudara sy rasa pun masalah electric,apa bila dah terlalu banyak sgt aksesori dalam kereta maka voltage tak cukup lg untuk menampung semua sekali,so alternator akan drop voltage ape satu cara ialah kene cari alternator yg 100Amp,yg kedua kene pasang 2 alternator dan dua batery.yg ketiga buang semua aksesori yg telah banyak sangat dalam kereta pasang yg patut2 saja,dan seterusnya kene check grounding dalam kereta,

      kalau 13 volt itu kecik current untuk kereta feul injection,kalau 14 atau pun 15 volt ygitu current cantek kereta akan lagi ringan.untuk nak dapatkan current yg macam ni alternantor kene cari 100Amp.mungkin dengan ini masalah akan selesai,lagi satu baik buat feul pressure tester mungkin pressure kurang pun menyebabkan enjin kurang power.

      nak buat balik wiring bukan masalah dan tak semestinya kene tukar semua wiring dalam kereta cuma perlu pastikan betul2 mana yg rosak dan baiki saja dengan sempurna dengan itu akan selesai masalah wiring,

      kadang2 bila dah banyak wiring menggunakan tape saja itu sebab jd macamni,sepatutnya kene pakai socket atau connector yg cantek tp maslaah mahal pulak jd org ambek mudah pakai tape saja,kadang2 connection tak cantek masa pemasangan.tp apabila enjin dihidupkan berlaku lah current leaking dalam sistem tp kita tak nampak.so kurang lah voltage untuk kereta dan ECU dan juga sistem2 yg lain dengan ini sebab tu enjin kurang power.

      tq

      • Terima kasih atas nasihat dan pandangan sdr.
        Buat pengetahuan sdr mat, saya sedang menggunakan alternator 120amp tetapi masalah kurang support current masih berlaku. Saya percaya kata saudara mengenai kemungkinan aliran elektrik dalam kereta tidak sempurna; atau grounding yang tak cun.

        Seperti yang saya beritahu, saya ada set wiring dalam yang diambil dari sebiji kereta Perdana. Mungkin saudara boleh beritahu kos jika saya hendak buat grounding semula dan memasang wiring berkenaan. Dan berapakan agaknya masa diperlukan untuk menyiapkannya.

        Terima kasih atas kelapangan menjawab kekusutan di kepala saya ni (sama kusut dengan wiring dalam kete saya)
        :)

        Jiwa Dah Tak Berapa Kacau
        Ipoh, Perak

      • jika saya buat penukaran wiring dalam kereta saya caj 400 ringgit workmanship,masa yg diperlukan maximum 5 hari insya allah.sebab sy agak sibuk di bengkel jd masa sy kene bahagikan lg untuk kereta lain dan custumer lain juga.

        sama2 no problem

  30. Salam..saya ade wira 1.5dah tukar throttle body 1.6..masalahnye,bile on switch,lampu pada meter semua xmnyala.tapi start hidup.pastu bile tgh drive,pasang high beam check engine mnyala dan kereta jadi semput..siaran radio reset semula.

    • Kener check dulu baru tahu

  31. Bang, saya drive keta perdana sei. Baru2 ni saya ganti switch aircond yg kat dashboard tu. lepas pasang. Aircond tak nak tutup pula. Kalau matikan enjin pas tu pusing kunci sampai on (enjin belum start), kipas aircond (dalam enjin bay) berpusing.

    Saya try gak diy masalah tu, satu2nya cara yang saya jumpa ialah dengan mencabut salah satu lampu kecil didalam suis tersebut. Dalam suis tu ada 2 biji, satu akan menyala bila pasang lampu, satu lagi akan menyala bila suis aircond pada posisi ‘on’.

    Abang pernah jumpa tak masalah ni? Ape cara lain supaya kedua2 lampu tersebut boleh berfungsi.

    • ini masalah jarang jumpa ,mungkin swict tu ada masalah.sepatutnya tidak jd macamni,tq

  32. askm chip..saya nak tanya sikit,keta saya wira 1.5 carb 97,saya nak tukar keseluruhan wiring,sebab selalu ada masalah lampu,meter,dashbord,mana2 kompenen yang mengunakan tenaga elektrik…jadi apa jenis wiring yang paling ideal utk keta saya ni

    • Wiring tak perlu tukar keseluruhan nya, kita repair mana yg rosak saja dan tukar kan yg dah reput, kos mengikut keadaan kereta, kalau bak kata dokter kene check dulu baru tahu ubat ape mahu kasih baru tahu berapa kos perubatan nya.tq

  33. saya ada perdana engin asal v6 dan kini telah tukar enjine masuk vr4.masalah sekarang meter perdana v6 xdk sesuai dngan enjin vr4 mungkin faktor silinder 6-4 silinder.meter rpm hanya rev sehingga speed cut pada 5k rpm padahal speed cut sepatutnya 8k.pada keaadan idling rpm meter hanya pada paras 200rpm tetapi engine xdk mati pulak..pada bahagian speedometer pulak kadang kala hanya bergerak sehingga 40km/h walaupun rasanya sudah 120km/h..bagaimana nak selesai masalah ni…wayaring suma dalam keaadan betul..

    • sepatut nya kene pakai meter asal engine tu maaf sy kurang arif dlm ini ubah suai.

  34. A/KUM ABG MAT. SAYA NAK TANYA PASAL WIRING SATRIA 1.3 TAHUN 1997. ADA 2 HINGGA 3 SOKET DAN WIRING YANG TIDAK PASANG DAN LAMPU KUNCI DI STERING BILA TUKAR TERUS X MAHU PADAM. TERUS MENYALA. SAYA NAK BUAT KEMASAN WIRING BAGI NAMPAK ELOK AJE.

    • wasalam ,boleh saja tp minggu ini busy sgt2,kereta banyak belum siap.minggu depan insya allah ape2 hal kalau nak datang call dulu

      • a/kum abg mat. saya dah tukar lampu di rig tempat kunci start satria saya. bila lampu tidak mahu padam. terus menyala walaupun sudah tutup pintu. boleh tahu kenapa lampu ring kunci satria tidak mahu padam. adakah sebab timer di rosak. kalau nak tukar timer di berapa.

        2.satu soalan kalau buat susun dan kemasan wiring untuk satria standerd berapa lama siap. dan berapa kos . saya tinggal di sungai petani kedah darul aman.

  35. Salam tuan saya ada masaalah sikit ngan HONDA SM4 saya.3 minggu lepas saya pegi hantar kete kat bengkel di Shah Alam utk baiki enjin leaking.Pomen angkat enjin dan tukar semua seal yg ada kat dlm.Lepas enjin pasang balik , pomen ada kol saya , dia ckp wiper kereta saya jalan je tak nak berenti bila on kereta.Saya ckp sebelum ni berlaku kalau saya lama tak start enjin kereta contoh saya tinggal kete time balik kampung, tapi tak lama dia jalan lebih kurang 5 minit dia wiper tu stop berenti ke posisi asal.Tapi kali ni lansung tak berenti,Saya nak tahu apa masaalahnya tuan?

    • wasalam
      tq tuan atas comment
      sy suspek dia punyer wiper control box mungkin ada masalah atau pun swict wiper yg bermasalah,sy pun xnampak keadaan nye jd sy suspek saja cuba check tengok.tq tuan

  36. assalamualaikum,

    saya ade masalah signal tak menyala dan lampu hazard jugak x menyala..fius saya dh try tukar tapi still tak boleh jugak

    • wasalam
      check relay tiga pin dan juga swict hazard

    • Salam mat,kereta honda ferio sy bru tukar gearbox manual dari auto,setelh selesai pmasangan ada masalh lampu check enjin mnyala apabila bgerak,bila pergi check computer box detect ada kesilapan sambungan wyar.slain itu,lampu reverse x nyala,jd sy nk tau bolehkan mat selesaikan msalh saya ini,dn jikalau boleh brapo kos(anggaran) baik pulih tersebut.

      • wasalam
        honda sy jarang buat ada baik nya cari org yg biasa dng honda tq.

  37. Tapi ada hari dia jadi , maksud nye on enjin terus wiper bergerak , tapi sekarang dah 3 hari tak jadi ok je.Ada pomen suruh saya tukar wiper suis ada yang suruh saya tukar relay atau motor.Yang mana satu saya pun tak tak tahu.Saya lum buat apa – apa lagi sebab hari ni pun wipe tu ok je.Tolong advise tuan

    • kes macam ni agak susah mau tau,tp logic nyer motor terima arahan dari relay,relay terima arahan dari swict kalau swict tak buat arahan maka motor takkan jalan,atau pun relay short pun boleh jd.

  38. Salam..nk bertanya skit, bila sya on lampu.timing jd rendah dan lg satu bila sya tekan brek swaktu enjin tak pnas.timing akn trun dn enjin akn mati.sya pki toyota corola 1.3..enjin kaburetor

    • wasalam carburattor setting bila sejuk tak betul,bila panas baru ok,itu biasa sebab dia carb.carb tu sudah ada sedikit masalah

  39. Salam Tuan Motec Mat,
    Saya ucapkan tahniah di atas kemeriahan blog tuan, saya ingin meminta bantuan tuan untuk set up semula wiring kereta saya dan seterusnya restore engine sekali. Kereta Kia Sorento masuk enjin dan gearbox 1jz vvti auto.

    • wasalam

      terima kasih tuan atas comment dan sokongan

      terus terang saya tidak pernah lagi repair ape2 dr engine 1jz,jd sy tidak boleh menjanjikan jika sy boleh selesaikan masalah kereta encik berkenaan wiring.
      mungkin sy boleh tolong tuan.
      akan tetapi untuk pengetahuan tuan kereta di bengkel sekarang ini penuh,
      jd sy kene selesaikan kereta yg tersdai di bengkel,bukan hendak sy tolak atau keberatan untuk menolong tuan atau sesiapa pun yg memerlukan khidmad saya

      hanya sanya sekarang ini sangat teuk traffic dekat workshop nak balas comment pun lambat dah,sebab terlalu sibuk. skrg blog pun sudah lama tak update,

      insya allah pertengahan bulan lima akan ada ruang untuk kereta seterusnya.
      saya susun sepuluh jari dengan maaf.tq

      • Salam tuan,

        Terima kasih di atas maklumbalas tuan. Saya dapat maklumbalas tuan ni pun saya dah cukup gembira,
        Mungkin tak ada rezeki saya kali ini, mungkin di lain kali tuan dapat membantu saya..

        Terima kasih sekali lagi.

  40. Salam

    kereta saya xbleyh hiduplahh bila start dier mmg kosong tpi lampu,alarm,radio .aircond suma hidup.adakah nie mslah starter??

    • waasalam
      boleh jd stater,relay stater

  41. Salam en mat, saya pakai kia spectra 2004 dan baru pulang dari kia servis centre tadi sebab masalahnya : pagi tadi bila masuk gear D, lampu indikasi di meter blinking dan enjin jerking. Bila dah 15-20 minit baru stabil. Masalah kedua enjin tak boleh start bila gear lever di P, jadi saya kena letak di N baru boleh start.
    Kia Servis Center bagitau itu masalah “AUTO LEVER GEAR CABLE & BUSH” serta kena ganti “AUTO SWITCH TRANSMISSION SENSORS” dan harga yang diberikan MEMANG MAHAL GILA. Langsung tak jadi. Alasannya mereka guna gantian ori. Boleh tahan 5 tahun.
    Pada pendapat en mat betul ke info itu tadi atau saya nak disembelih oleh mereka. Dan boleh ke en mat baikpulih masalah saya ini?
    Mohon bantuan. Terima kasih.

    • wasalam

      servis centre memang macamtu
      pasal lampu bling itu mungkin swict yg rosak atau short,yg penting gear semua boleh masuk elok.

  42. salam, saya nak tanya…saya menggunakan kereta proton saga lmst…baru2 ni, semua lampu kat meter kereta sy menyala walaupun sy xstart kereta saya…bila dah start pun..sumenye still menyala..tp, sy xbukak pn lampu kereta…kenapa ye? klau baiki, mahal x?

    • wasalam

      mungkin swict kat stering dah rosak mungkin juga relay mngkin juga short wire kat bawak stering kene check baru tahu,,,

  43. Salam..bro…sya ada masalah dngan wira 1.5 thun 2002.. beberape hri lpas sdang bawak kereta.. tibe2 rpm trun..tpi enjin msih hdup..tkan mnyk pn kereta tak gerak jge..tpi lps mtikn enjin dn hdup kn smula..dh o.k..lgi 1 ble tkan clucth..n dlm mse yang sme tkn mnyk.. ckit..dy akn keluar bunyi..sperti ad kebocoran gas..ap kh .masalah ni… trima ksih bro….salam

    • wasalam

      tq tuan atas comment

      untuk masalah kereta tuan hendak lah sy check keretea dulu kerana berkenaan dng bunyi dan masalah sebegini kene check dulu baru tau..tq

  44. slm cik mat..dulu sy tuka radio kereta wira sy kpd cd player..skrg kereta tu nk jual, lepas sy tuka balik kpd radio asal, lampu dalam kereta, jam n radio tu xberfungsi plak..tu mslh wiring ke? ade tips nk wat x.

    • wasalam

      check fuse ada yg terbakar

  45. Salam otai nak tanya pasal wiring wiper ni. saya jereta persona dah tukar enjin siap wiring sekali. masalahnya on kunci, wiper terus jalan. kedudukan suis wiper dalam keadaan off. untuk pengetahuan tuan motor wiper saya pakai yang asal kereta persona.

    • wiring salah pasang…..

  46. Tuan , masaalah kete tuan sama mcm saya,Tapi saya pakai accord SM4 , tapi enjin dah tukar ke Si twimcan F20A.Wiper kete saya ni , lepas hujan mesti buat hal punya.On enjin terus wiper gerak tak mahu berhenti , lama barulah dia berhenti sendiri.

    • ke20 meter temperature x hidup..air enjin cepat panas….mcm mane nk atasi benda ala 2..wayaring asal…kos brape klau nk buat…nk bg meter temperature hidup air enjin x mudah panas…

      • kita check kereta dulu baru kita tahu ape nak buat dan kos nyer sekali

  47. salam. saya pakai waja auto 1.6. masalahnya mungkin pada wiring. signal menyala then stop,kadang2 takboleh berfungsi. pintu tak boleh lock guna remote. lampu tinggi tak boleh guna walaupun mentol dalam keadaan baik. double signal langsung tak boleh on. tadi,kereta langsung tak boleh lock,walaupun dengan cara manual. bila baca bismillah,boleh pulak ttup tapi alarm kereta yang tak pernah berbunyi tiba2 je berbunyi. penyakit apakah yang ada pada kereta ni ? mahal tak kos nya ?

    • Wasalam boleh jd main swict rosak yg dekat stering, dan boleh juga wiring, kene check dulu insya allah kita akan dpt jln keluar untuk masalah ini.tq

  48. salam..kereta wira saya ada masalah tak boleh start, wiper tak berfungsi, player tak hidup, saya syak ada fius yang terbakar. Biasanya fius mana yg perlu ditukar?

    • wasalam

      check fuse box dekat bawah stering,dan juga kat depan sebelah fender kanan.

  49. as salam mat,
    kete BMW masuk enjin jepun (1jz) boleh repair? fuel gauge rosak, pastu speedo pon tak jalan dekat boost controller (ada function speed, wiring dah check mmg betul cucuk dekat ecu).

    • wasalam,
      minta maaf en fariz sy kurang arif dalam ubah suai,tq

  50. Assalamualaikum En Mat. Sedikit pertanyaan diharapkan En dpt membantu. Normal ke kalau relay power window n radiator (bwh knn stereng) jd panas waktu memandu? Kalau xnormal blh ke jd penyebab utk temperature shoot naik? Apa yg patut sy lakukan? Sy pandu Saga LMST 2007. Terima kasih En Mat.

    • wasalam,
      panas juga tp bukan panas melampau,saga selalu ada masalah wiiring dekat situ,,sebab wire dia tu kecik sgt,

  51. Aslmlkm En Mat..Kereta sya Nissan Sentra N16 1.5 tahun 2001.
    Mslh..Start pagi ok je..bila jalan..RPM melebih 2 enjin da semput..tekan le pedal minyak sampai habis pn enjin tetap senguk2..tak boleh pegi da..kadang2 lps jalan jauh sikit lebih2 lagi sebelah t/hari enjin tak boleh start..throttle body da tukar..mslh tak settle2 juga..agak2 apa lg mslhnya..TQ

    • waalaikum salam

      kene check ignition timing,

  52. salam,sy pakai kete kelisa.lampu signal slalu padam.tgk2 fius terbakar.tkr fius br n elok.lps 2 3 kali jalan,masalah sme berulang.sebelum terbakar,ad bunyi mcm hon.2kli dh g repair.tp xde prubahan.relay da tkr.apa pndapat bro tentang ni??

    • wasalam mungkin swict dekat stering sudah rosak

  53. salam en.mat…saya pakai kete proton satria 1.6..thn1995..
    kalau saya nak buat wiring tpt meter minyak ,wiring radio..berapa kosnya yek..

    • wasalam

      kos kene lihat keadaan kereta dulu,tq

  54. Salam En Mat..saya nk tanya kos tuk betulkn wiper yg da x bergerak ni.sblum ni elok la jugak tp berbunyi kuat bila wiper tu bergerak..pastu cermin kete jatuh..power window leh guna sebelah tingkap je..susah lau xleh buka tingkap.skrg cermin sendal ngan kertas je. Agak2 berapa kos utk baiki semua tu..saya penguna kereta iswara biru..

    • wasalam

      hendaklah kita buat pemeriksaan terlebih dahulu untuk mengetahui jenis kerosakkan baru lah kita thu anggaran kasar untuk baiki tq

  55. salam en mat… kenapa yer saya punya radio kereta kejap tu ok.. pastu lama dia tak ok.. pastu ok balik.. kadang tu jem nyala tapi x hidup..dah tukar radia baru tapi still jadi cmtu gak.. ada masalah apa yer.. wiring ke?

    • wasalam biasa nya kalau ini kes wiring connection

  56. Salam. Saya nak tanya. 4g91 dohc sesuai atau tidak untuk pakai
    wiring 1.6 sohc?

    • wasalam, sesuai, tp kedudukan distributor kurang kemas,

      • Terima kasih kerana respond. Takde ape ape negative effect? Cuma kurang kemas?

  57. salam..saya nak tanya, saya ada kereta wira 1.5. baru2 ni temprature naik smpai overheat, pas tu saya pi bengkel tukar radiator baru, termostat baru, tp temprature still naik juga. wbgaimanapun jarum tdk konsisten ke arah overheat, kadang2 ia turun balik separuh lps tu. pomen check semua ok. waterpump ok,kipas ok, sensor ok.2hari lps itu saya top overhoaul kereta tapi temprature still naik juga tp kadang2 ia turun separuh balik dan dlm 7 ke 8 minit ia naik overheat balik. adakah ia ada masalah dengan wire cable?

    • wasalam adakah radiator di periksa??mungkin dia sumbat.

      • Salam encik mat.. Sy ada kete crv 2002.. Masalahny minyak petrol kuat sangat makan.. Dah wat wideband sensor test ratio ok boleh dapat 14:7.. Ada bengkel sarankan tukar o2 sensor.. Boleh selesai ke msalah sy encik kalau sensor ni? Tq

      • wasalam, En
        bila minyak kuat ada banyak sebab,antaranya

        1.tayar dng rim
        2.transmisi
        3.performance asal engine
        4.feul regulator
        5.sistem exzos

        sensor o2 kalau problem pun boleh jadi tp biasa nya akan keluar lampu check engine jika dia bermasalah.ciri2 kereta kuat minyak kereta rasa berat bila pandu bila nak overtake kene tekan kuat baru kereta jalan,ertinya kene paksa dulu baru jalan berbeza dng kereta yg jimat minyak tekan sikit secara lembut keter berjalan.

  58. salam guys, nak tanya, sy pakai 4g93 sohc carburetor. masalah sy ialah alternator sy overcharging. sy dah swap alternator lain tapi masalah sama berulang. jadi disini sy ingin minta pendapat bagaimana nak hadapi masalah ini. adakah masalah wiring? dan lagi satu adakah ecu menjadi punca? kerana sy beli kereta ni tidak mempunyai ecu tapi owner lama telah me’loop’ingkan wiring carburetor tersebut supaya berfungsi. help..help.. nak raya nih, kereta dah sadai 2bulan

    • try lagi alternator lain,,,,

  59. salam bang..

    nak tanya, fius air-cond kerap putus kenapa yer..pada mulanya kipas xberpusing dan fius putus. jadi saya tukarlah motor kipas dan fius tu jadi kipas pun ok, tpi masalahnya fius masih lagi kerap putus..harap abg dapat bantu.

    • wasalam kalau kes macam ni kene check current dalam wire yg menuju ke kipas berapa amp dia punyer beban,mungkin fuse tu tak cukup amp,

  60. salam.. masalah saya meter km/h tak berfungsi.. meter rpm ok.. masalah ape tu ye? proton waja..

    • wasalam mungkin connection wire dekat meter mungkin juga sensor rosak,mungkin juga meter rosak

  61. Assalam sahabat, sekadar bertanya. Wiring 4G91 saya ada masalah voltage leakage pada lampu hadapan sebelah kanan. Adakah boleh direpair tanpa tukar wiring baru? Saya berminat mendapat perkhidmatan sahabat utk memperkemaskan wiring kereta tua saya. Tq

    • wasalam boleh di repair tak perlu tukar baru semua,jika mahukan saya repair sila buat apoinment terlebih dahulu

  62. As-salam, nak tnya kenapa lampu kereta saya akn menjadi malap jika on air-cond atau turunkan/ turunkan cermin.tq.

    • wasalam alternator tak cukup charging

      • hbs tu kena tukar alternator ke. sbb dah 2 kali tukar alternator.

  63. salam. saya guna proton waja masuk halfcut evo 4. skrg sy nk gantikan wiring evo 4 ke wiring evo 6. brapa upah untuk tukar wiring?

    • wasalam encik kene cari wire man untuk buat ini..tq

  64. Salam encik mat.
    Berapa kos overhaul wira 1.6 di bengkel encik.

    • wasalam kalau kene reboo tukar piston bru kos dalam 3k.
      kalau tukar engine kepada 1.8 single cam 2600 siap pasang.

  65. Salam
    Sy pakai mivev 1st gen complete dashboard bagai. Masalah dtg bila cd player sy short n then serang aircond digital jdi short n reset apabila hidupkan engine semula. Lpas tu alarm plak bermasalah.alarm akan berbunyi lepas lock. Skrg ni dah tukar alarm n cd player pon dah tukar. Masalah aircond tu still ada and lampu indivator handbrake, pintu sume dah tak de. Lampu dalam kete pon dah padam. Ada workshop ckp masalah motor blower aircond sebab ada bunyi n short dri situ. Apa pandangan bro??

    • wasalam

      pandangan saya kemungkinan ada earth connectin yang longgar.dan juga fuse yang cukup amp pun boleh jadi.

  66. Bile I.c throttel body wira 1.5 cair.adekah kerete akan jd semput dan enjin akan mati
    tolong sy…

    • kemungkinan begitu sy tak pernah kene lagi macam tu so kurang tahu tq

  67. Salam. En.mat….sy nk tanya sikit…sy punya wira injection….hari 2 altenator rosak.dah gantikan yang baru…tp kalau di biar 3,4hari bateri trus kong…dh try chek pakai test lamp ..rse mcm ade yang xkene je altenator baru ni..cas masuk… tp dye punye wayar yang kaler merah tu macam ade litar pintas je…main pandai2 kang kaboom jugak.hehe…boleh bg tips sikit kat saya.celaru ni

    • wasalam

      boleh jadi alternator problem.dan boleh jadi ada current leaking dalam sistem.

      jadi mesti check kat amne yang leaking current sampai jumpa baru kita akan tahu

  68. boleh tak sedara post gambar wiring kereta yang telah sedara kemaskan?

    • minta maaf tuan belum ada gambar….nanti sy akan buat page wiring beserta gambar tq

      • Salam cik mat…nk tnya wiring enjin charrade detomaso 1.3 dgn 1.6 ade beza ke? Ape beza dia?

      • wasalam

        kene tengok model…mungkin ada beza dan ada juga yang sama

  69. Salam..nak tanya lampu depan headlamp kereta waja sy x menyala..lampu utama tu..sy kena checj fuse dulu ke?sy tak pernah usik wiring or adjust ape2..harap dapat membantu.tq

    • wasalam. check fuse dan juga relay dan juga bulb

  70. salam bro mat..sya silent reader je sbelum ni…tpi kli ni saya berminat nak tnye pda bro…sbb sya tngok bro memang power bab2 kete ni..dan mcm2 msalah dh solve…so soalan sya ni tntang wiring dan electronic jgak la… iaitu ECU atau komputer box…

    saya ada kete Honda accord….kereta sya kena pecah…penyamun tuh curik cd player radio… DAN E.C.U (bukan sbrng penyamun ni). alkisahnya kete dh jadi “gila” sbb xder “otak”.. ECU tu pulak dia potong skali soket2nya..tinggal wire lebihan ptong je…

    no. ecu pon x tau..jenis soket pn x tau..yg tau jenis enjin b20a rsanya..so, mcm mana saya nak cari ECU tersebut? adakah boleh masuk ECU kereta lain? blh share2 trik sikit…di mana boleh cari? tq

    klau xder pilihan lain..sya bercadang ingin tukar enjin sebijik… kos yg tinggi…

    • wasalam cari kat kedai potong dng code engine yg sama dan juga model kereta yg sama.auto manual ecu lain.jd kalau auto pakai auto kalau manual pakai lah manual.saya ada satu member yg pakar dalam bidang ecu,so jika mahu sy boleh kenal kan you dng dia…then you boleh bincang. tq for the comment

  71. as salam. bro mat, sy ada jumper kereta saga blm guna iswara. saga blm bteri kong sbb lampu besar hidup semalaman. jumper guna kaedah cas ikut kepala terminal bateri masing-masing. semasa eniin idling, jumper klip pada bateri iswara nak tercabut dan masa nak betulkan keluar spark api agak besar. terus alternator iswara kong (chesk guna kaedah start enjin,cabut terminal).alternator tu kong sebab alternator atau ada fius kat mana2 yg terbakar?

    • iswara wire alternator dekat kepala batery positiv cuba check mungkin tertanggal jika tidak sah alternator rosak

  72. cek mat…
    nk tnya nape v6 saya lepas tukar alternator dia n buat top overhaul still bateri x support..Ada msalah wiring ke?

    • wiring alternator kene check

      ada tiga wire
      1.wire direct drpd batery
      2.dan socket ada dua wire check tiga ini ok kalau ok laternator rosak

      • Assalamualaikom.wife saya guna perdana V6,themprature naik tp xsmp ke merah (hampir2),kerap jd. Tp bila off aircond dia turun. Sy chck kipas ok ,air xpnh kurg,wter pump baru.apa masalah? Kalau ingin bawa kereta minggu depan hari apa tuan free? Terima kasih.maaf kalau menganggu.

      • waalaikumsalam
        kalau macam ni mungkin radiator sumbat,jka tuan nak datang tuan call sy terlebih dahulu insya allah minggu ni boleh

  73. salam bro mat, boleh tak wiring dari speed sensor gearbox direct ke speedometer tanpa melalui ecu?sistem kereta saya hanya carburator tp meter sy guna tu celica st205 yg menggunakan speed sensor bukan speed cable. sy dah dapat speed sensor utk gearbox n tinngal nak wiring.

    terima kasih

    • wasalam
      mungkin boleh,tp kene sambungan yg betul

  74. Salam cik mat..sy nak buat wiring tuk honda civic model EG8..kat mana lokasi cik mat? boleh sy bwk kereta ke sana..kondisi wiring ni dah teruk sangat..power window..lampu sume habis short..

    • wasalam
      klik dekat perkhidmatan kami dan hubungi motecmat di situ ada maklumat bengkel

      • Salam mat.. nk tnya mcam mna nk check sensor suis kipas brfunsi @ dh rosak? Bqu ja tukar tp kipas tak jlan jugak bla suhu temp dh pnas.. direct btry ok kipas jlan.. temp suis. Trmostat. Wter pump. Fan suis. Rdiator suma dh tkar baru.. cek relay pn ok.. dh pening ney.. temp meter lbih tengah.. keta iswara.. hrap cik mat bleh bantu.. trima kasih..

      • wasalam grounding radiator ada pasang tak cuba check dulu

  75. Grounding ok.. tukar fan switch lain pakai yg 75~80 ‘c.. tp meter temp 4bar (dgital) 92 (analog) bqu kipas jalan smpai temp turun 75 bqu kipas stop.. jd lama plak kipas jalan.. head gasket bocor brkemungkinan x?

  76. bro motecmat,
    fius fuel pump keta sy asyik blow je ..
    setiap kali blow kena tunggu lama skit baru boleh replace fius blade..
    tapi tak tahan lama..

    fuel pump dh tukar.
    makna nye mmg wiring yg problem ke bro.

    • check relay dan juga fuse,wiring

  77. Salam abg mat, saya ad bli kereta second satria 1.6 uk spec, saya tgk keadaan wiring kereta serabut, x tau apa y owner lama buat kat kereta 2, baru2 ni, lampu undo x menyala, hon x bunyi.. abg mat boleh tolong selesaikan x semua masaalah ni? Klu ad masa saya pg bangkel abg mat.. saya org perak

    • wasalam
      boleh tapi bulan satu nanti datang dan call sy dulu sebelum datang

  78. meriah btol blog abg ni..hehe..sy ad stu soalan ni…meter minyak sy tibe2 rosak lpas isi minyak. trus nek lampu merah tu pastu meter xjalan.die tulis low fuel.dlu pnah jadi gak tp sy bia je pastu ok.skrg jadi lagi tp ni lgi lame.ap yang rosak ea? kalu repair brape kos ? sy ni bru nk blajar sal kete,buta kete ckit..hehe..tq motecmat.

    • tukar feul gauce in tank.harga sy tak tahu sebab sy ak tahu ape kereta punyer

      • terime kasih sebb reply..hehe..sy pkai forte tahun 2010..

  79. salam che mat… sy punya fiat punto 1.6elx mk1, paip heater dalam body dah pecah menitik keatas ECU dan dah pun disah kan rosak(oleh pomen kampung) yg menjadi masalah sy ni nak beli ECU ni tak ada barang, jika adapun dah melebihi harga kereta la plak… boleh ke repair ecu ni? atau ada yg secend pun ok gak… berapa lak harganya..? please help me…

    • wasalam
      dekat mudah ada satu cne yg pandai repair ecu

      check betul2 ecu tidak semudah itu rosak

      • sy rasa pun ecu tu tak rosak… coz pada circuit board nya tak ada kesan burn atau kelainan.. so nak check tu yg masalah, bila saya ajukan benda ni pada pomen tu kata rosak la dah masuk air… fuhh… pening la.. ada tak fius yg tersembunyi yg bersangkutan dgn ECU ni.. mana tau kut yg rosak cuma fius nya saje.

      • kes ni kene kaji dulu masalah nya,check betul2 ecu,normally ecu kalau dah masuk air dia akan mengalami short antara komponen electronic walaupun tidak terbakar.kemungkinan Ic dah rosak.kalau fuse boleh check satu2 jika betul fuse.

  80. nak tanya pendapat.sy pkai wira 1.5 carb,nak tukar injection.nak pkai wiring 1.6.distributor pkai 1.5 injection yg bleh ejas.sy test soket memang ngam masuk.bleh ke?.

    • boleh.ada ramai yg tri.tapi saya tak pernah buat

  81. salam…nk buat wiring ke sensor boleh ke? sbb check kt perodua, katanya wiring problem, nk tukar semua harga mahal sgt…

    • wasalam cal this no
      0173980963 dia pakar wiring..tq

  82. salam cik mat..nak tanye location bengkel kat mane?

    • wasalam klik dekat perkhidmatan kami

  83. salam saudara mat..

    saya nak tanye..kalau wiring wira injection 1.5 auto (vdo) ..masuk ke 1.5 manual injection blh ke? sbb sya sblm ni gn enjin vr4..dah pecah teruk sbb overheat/boost mlmpau..soo sye cdg nak gn enjin injection 1.5 manual saya yg lama..tp wiring dah bnyk potong..ade plak kwn baik hati bg wiring set wira 1.5 injection tp auto..boleh ke guna utk 1.5 manual?

  84. salam bro…kalau power window ngan aircond xberfungsi punca ape ek??smlm lepas tutup tingkap blah kiri ok laagi..then buka aircond..ble angkat tgkap blah driver…aircond mati terus..tingkap pon kong terus xleh turun naik…ape masalah??check fuse sume ok..

    • wasalam

      check betul2 fuse.pro blem dia swict tidak dapat bekalan current.atau motor yg jem.

  85. Salam bang,
    saya baru je beli nissan sentra b14, enjin standard.. selepas sebulan, saya perasan yang minyak gearbox bocor.dia keluar dekat ngan driveshaft sebelah kiri keta (sebelah penumpang kat depan)..

    saya pun bawak pegi bengkel dan tukar oil seal… malangnya, minyak gearbox tu masih lg keluar.. 2 kali dah tukar oil seal dalam sebulan..tp masih juga keluar..

    apa pandangan abg mat?

    terima kasih.

    • wasalam

      ada kes bearing diffrential dah longgar menyebabkan drive shaft longgar pada kedudukan asalnya.kalau nak repair yg ini pu8n gearbox kene overhaul juga.dan sy takut bearing tu mungkin tak jual atau mahal sgt.kalau ada gerabox rosak boleh di kawinkan.kalau gearbox secend murah baik tukar satu je senang

  86. Assalam….saya nak info pasal lampu kreta waja saya ada masalah…lampu depan tak boleh nak off kan…masih bernyala walaupun switch dah off…baru lagi kene…wat masa ni…saya cabutkan cabel batri…pasang blik masih sama gak…adakah relay utk lampu utama ada masalah…lagi satu…power window sering meragam…dah 3x tukar…tak sampai 2 bln dah kong….diharap dapat bantu saya…trima ksih….

    • wasalam

      pasal lampu kemungkinan main swict rosak.pasal power window kene check dulu baru tahu.

  87. salam saudara ..

    sye guna kereta wira 1.3 vdo injection , ade mlsh skit ,alternator kerap kong .. paling lama 3 bulan alternator boleh bertahan ,paling cpt 2 minggu je dah kong .. masuk ni da lebih 4 kali sye tukar alternator .. lagi 1 bila sye on switch lampu jam akan malap n kdg2 terang normal cm biase .. sye ade cube perikse fuse box yg dekat enjin tu , sy try cabut 1 fuse n pasang balik then lampu jam akan terang balik , kdg2 bila on switch dye akan malap then dye terang dgn sndirinya tnpe sy usik fuse , n mase selepas sy tuka alternator baru2 ni fuse box yg kat enjin tu pena tebakar n cair , pe masalah kereta sye ye tuan ?? time kasih ..

    (kepale serabut)

    • wasalam

      kemungkinan connection tak elok.check juga wiring alternator

  88. Kia spectra time drive tetiba asap kuar kat dashboard.. berhentikan kete.. pastu try start x bleh.. lampu & power window x berfungsi… cabut bateri baru lampu padam… pangil pomen check.. pomen kata wiring alarm punye hal… wiring alarm tu dah effect semua system… nak tanya .. kalau nak wat wiring baru untuk semua system berape angaran kos…. tq

    • 0173980963 call this wire man.tq

  89. Salam lokasi dimana, saya nk buat wiring bg kemas, n ada masalah wiring dekat amp.. kat mana ye?

    • check dekat blog ada alamat tq

  90. En.mat..kereta saya civic so4 97..
    Check engine light nyala tak padam..tak boleh start..tunda pergi bengkel dah sampai boleh start plak..lagi skali tunda sampai bengkel pomen cek2 api lepastu boleh hidup…tak dapat kesan kat mane masalah sebenar..skarang jadi lagi..tersadai kat rumah..

    Pomen suggest tukar fusebox..
    Ape pandangan en.mat?
    En.mat ade service turun ke lokasi utk cek kereta rosak? (Setapak)

    • minta maaf sy tidak menyediakan perkhidmatan tengok kereta ke rumah.

  91. hello En. mat, mau tanya ni kalau radio kereta on tapi sound tiada apa masalah oh? apa yang perlu saya buat atau perbaiki.

    Terima kasih atas kerjasama.

    • kemungkinan radio dah rosak,kemungkinan wire tak sambung,kemungkinan speaker rosak.

      • speaker sebelum ni ok jaa. cuma baru2 ni bateri tu salah pasang fuse bateri pun hangus. dah ganti semuanya ok kecuali radio. apa jadi sema radio tu ah?

  92. Salam nk tnya..kereta proton saga saya ada masalah wiring.Pasang alarm,alarm rosak..2,3 hari x panaskn kete da x leh nk hidup.Bateri selalu kena caj.Suami saya kata wiring problem.Brape anggaran kos ye?

    • wasalam
      kene check kereta dulu.tq

  93. Berapa kos wiring untuk saga thun 1988 untuk semua bahagian

    • mana ada org buat tukar set baru semua,selalunya repair je yg mana yg rosak.kos tu tergantung keadaan kerosakkan wiring.tq

  94. en mat saya ada beli meter luar fuel level nk pasang kt atos 1.0 boleh buat bypass belakang panel meter kt dash board meter minyak atos saya rosak nk cr sparepart takde mahal pulak tu… kalau leh buat brp upah . nk buat sendiri silap pilih wayar fuis terbakar lg susah.

    • saya ada satu meter atos kalau mahu bg 150.00 jer

  95. ok saya nak meter atos tu kat mana lokasi bengel

    • klik soalan lazim tq

  96. salam bang..nk tnye kalo buat
    - full wiring kete saga A to Z sume skali brpe kos nye??
    - cat n meckup trmasuk tmbh skirt brape kos nye??
    - nk tukar enjin dri 1.3 ke 1.5 or 1.6 brpe kos keseluruhan??dri harga enjin hingga siap psang..dan enjin lame blh x tolak kt abg??
    -abg buat x semua yg sy tnye 2..kalau buat brape total kos n package semuanya..if x..blh suggest x bengkel mana2 yg harga berpatutan dan hasil sgt puas hati..blh tolong suluh kn…heeee…biasa la…kerete ayah bg..stok masok kebun..nk jual syg..soo nk restore luar dlm…

    • wasalam

      boleh saya tahu berapa bajet sanggup tuan keluarkan untuk project restore kereta tuan macam baru dng semua permintaan tuan?

      • bwh 10k…dapat x??kire nk sedap mcm bru trmasuk enjin upgrade…blh x dapt??

  97. assalam bang . tumpang tny . sy guna kereta perodua kembara pemberian mak sy . radio boleh on dan bunyi okay tapi channel tak boleh detect . tempat nk bakar rokok (tk tau nama) pun tidak berfungsi . pada pendapat abg . masalah ni puncanye ape ye ?

    • wasalam radio rosak kot

  98. salam bos… nak tanye sikit boleh..
    saya pakai kete kancil l2s…. semua dah upgrade…
    tapi sepupu selalu pinjam kereta…
    die selalu tekan sampai rapat rpm dlm 8-9000rpm….
    saya nk tanye nye… ade bende yg boleh cut rpm sampai 5@ 6000 rpm x ?? sbb nak jaga enjin …. kalau ade ape die ek bos ??

    • wasalam
      sorry sy tak arif bahagian ini

      • ow ye ke… ok

  99. En Mat,

    Check engine light kereta wira 1.5 tahun 2000 menyala.
    Pernah check di PROTON menggunakan diagnosis test…tiada problem apa2…malahan lampu pun padam tetapi menyala semula selang 2-3 hari.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 135 other followers