Kerja Servis dan Repair Kereta

Assalamualaikum kepada pembaca blog saya,

Nama saya Ramadhan,saya  ada membuat kerja kerja servis dan Repair pelbagai jenis kereta,jika anda berminat dengan hasil kerja saya yang saya post kan pada blog saya anda boleh menghubungi saya di talian 0172601852,anda juga boleh meletak comment dan juga boleh emailkan kepada saya di ramadhan1900@yahoo.com.my

 

175 Comments

  1. Salam! sy ada honda civic sb3 thn 85. engine dohc zc injection 1.6. skrg ni meragam, bila jln lme2 then semput bunyi bup bup ble tekan minyak keta xleh g. ble lpas br ok balik. then akan terjadi lg selang beberapa minit. agak2 en. mat boleh tlg settlekn ni problem?

    • wasalam…kene tengok kereta dulu la encik….tq

  2. salam bro bleh bg alamat bengkel. tolong msg kat hp saya 0133940508. saya pakai kembara, bengkel kat johor nk rm1000 sbb nk tukar drive shaft sebelah sahaja untuk makluman kereta saha gegar bile kelajuan lebih 80km/j. boleh tolong saya bro?

  3. bro.. wira 1.6 manual top overhaul + metal gasket + tukar piston ring agak agak berapa?ade buat polish head?
    jika boleh email atau msg saye..thx
    dragon4040@live.com 014 334 1879

    • bajet dalam 1500.00 bro…saya tahu bro tempat lain mungkin murah lagi…tapi bro harus tahu tempat saya tak sama macam tempat lain.tq for the coment.

  4. sy ada mazda 626 1.8 thn 89 sebijik. Minyak terlalu kuat la encik pomen,DALAM KELAJUAN RM100 CUMA BLH JALAN 240KM SAHAJA.LAGI LAJU LAGI MENCEKIK MINYAK LA DIA.mcm mana nak buat ye encik pomen?brape kos dia.

    • encik…benda macam ni sy kene check kete dulu harap encik maklum…..saya pun tak tahu ape keadaan enjin kereta encik..carb ke atau maslah2 lain.

      • kete sy 2 cab ape je yg blh msuk cik pomen supaya minyak jimat.kang blh sy cari brgnye.kwn2 sy byk jgk yg keje dispes spepat.blh la mintak tlg cari brg murah2.

      • keter ape yer…sorry sy ada bnyak comment nak kene balas jadi tak ingat sgt..hehehe

  5. mazda 626 sy la en.pomen. Sy dok jauh,kt taiping,nk dtg tpt en.pomen kene la ckup ‘kelengkapannye’. Kt cni sume cekik darah,repair ngan x repair same je minyak mencekik kuat.

    • owh yeker….mintak maaf la saya tak boleh ingat sebab ada ramai sangat yang letak comment…hehehe.standart pun boleh jimat minyak cuma kene tengok keadaan engine dulu baru saya tahu ape cara nyer..

      • klu mcm 2 ok la en.pomen,t.ksh byk2 sbb membantu. Insaallah klu xde aral melintang time sy blk kpg sy singgah tpt en.pomen.supaye sng en.pomen tlg tgk2kn.

  6. lg 1 nk tanye en.pomen,bumper dpn yg mcm mazda putih en.pomen buat 2 brape harganya?. Kete mazda sy same la mcm mazda putih 2.berkenan pulak sy dgn bumper 2.

    • mazda tu pakai bumpu nissan sentra tp x ingat model aper….harga tak menetu..ada barang barucakap harga..barang pun takde camner nak dapat harga.

  7. tuan..nak tnya..kereta saya pkai enjin fto (mivec v6 2.0). kereta saya hadapi masalah overheating waktu daki bukit. kalo dlm jem atau tgh drive laju, temperature ok tp bila daki bukit, temperature akan naik. ape prob kereta saya tue dan bgaimana cara nk solve prob tue..tq

    • kemunngkinan radiator sumbat,atau pun kipas kurang laju.so ada bnyak kemungkinan.untuk dapat kan jawaban sebenarnya saya kene tengok kereta dulu..supaya saya boleh lihat sendiri dan periksa kereta tuan.dengan itu saya akan dapat jawaban nyer..tq

      • terima kasih tuan..nanti ada kesempatan saya akan bawa kereta ke bengkel tuan..

  8. hi….nak tanya, brapa harga drive shaft untuk kembara auto tahun 2000?

    • hi thanks for the comment sepasang harga nya 360.00.

  9. upah pasang carburator kit berape en.pomen? Brape jam waktu yg di perlukan?

    • untuk kereta aper?

  10. Salam Encik.

    kalau adjust tepet, berapa anggaran kosnye? tepet bunyi kuat. enjin 1.8.

    • wasalam, thanks for the comment
      kalau engine 1.8 DOHC agak susah nak adjust tappet,tapi jika 1.8 SOHC boleh di adjust,saya caj 50 ringgit untuk adjust tappet ini.dan kalau 1.8 DOHC dia tak boleh adjust sebab dia pakai macam topi.

      • Terima kasih atas respon encik. saya punya 1.8 DOCH. so, penyelesainya buat top overhaul atau macam macam mana?

        Terima kasih.

      • maaf mencelah,,sy pn nk tnya, kalo adjust tepet enjin 2.0 v6 plak bpe kos dan bpe lm ms diperlukan

  11. maaf nak tanya kereta ford telstar 1.8(m) 1994 carbulator recon, nak cari kat mana? dan kalau siap pemasangan tu berapakah kosnya?

    • saya ada secenhand satu biji..siap pasang 350 setting sekali….

  12. salam bro, nk tanye ada jual drive shaft sebelah kiri utk kembara tak? Kalau ade berape harga drive shaft & harga pasang drive shaft tu?

    • wasalam…takde bro..tq….

  13. mazda 626 1.8 carburator ape je yg boleh pakai cik pomen.carburator kong la.dh jenuh cari tp x jumpa2.

    • pakai balik dia punyer la…..susah jumpa sekarang ni…..overhaul je carb tu

      • 4,5 bengkel yg sy pergi pomen ckp klu keluar asap putih maknenye ejin mkn minyak hitam,klu keluar asap hitam carb rosak.skrg ni asap hitam yg keluar,dh mcm lori kepala kasut.timing kdg2 tgi,kdg2 xde,pyh nk ngam2,lg 1 bila slow semput2.lari 80km ke atas br ok..

      • kalau keluar asap hitam carb kene setting,bukan rosak……….

  14. salam tuan ramadhan,
    re: pasal temp. kereta wira 1991 kaburetor

    kalau bawak lebih 110km temp. reading naik setengah, bawak km 110 dan statik temp. reading cantik.

    radiator ok dan sudah overhaul dan kipas berpusing dengan stabil. adakah water temp. sensor tak berapa elok atau kena tukar meter temp?
    terima kasih atas jawaban tuan

    • setengah tu kira normal la…..

  15. 0oo…mcm 2… Brape kos nk buat carb 2 cik pomen.sblm2 ni ade gak pomen2 seting.tp sume hampeh.sume ckp carb rosak n srh tkr carb.yg syorkan tkr carb datsun pn ade.

    • sabtu minggu depan 4/8/2012 encik pomen free x?saya cadang nak dtg tempat encik utk setting carb saya. 1 hari boleh siapkn encik pomen.

  16. salam bro. sy baru amik keta dr used car jenis perdana v6. baru jer selesai pembayaran otw blk umah keta terus kuar asap… selepas 3jam tggu sejuk buka radiator air kering. adakah overhead n berapa anggaran kos tuk repair… insan yg malang

    • wasalam…jika bro ada masa ada baiknya bro bawak kereta ke bengkel untuk buat pemeriksaan dulu.kemudian kita tahu la…jika bro nasib baik mungkin gasket takrosak.pastikan air ada kalau nak drive kerete

  17. Salam bro, kembara 1.3 (at) saya gegar bila dalam keadaan berhenti, gear kat D (kat lampu isyarat atau time traffic jam). Kena tukar gear ke N selalu atau off air cond baru senyap. Pasey apa ya?
    Terima kasih.

    • engine maunting kene tukar

  18. Sye ada kereta kembara model lama.asalah engin gegar

    • kene check dulu tq for the comment

  19. salam..nk tanye ikon kepala paip atau ecu(rasanye) asyik menyala jer…boleh bg penerangan skt n kos utk membaikinye..kereta waja 1.6 mmc..

    • wasalam kene buat diagnosis test baru lah kita tau ape yg rosak..biasa nya sensor yg rosak….jd kos tergantung sensor mane yg rosak

  20. buat diagnosis kena pakai komputer kn..berapa hargenye…

  21. Bro tukar gasket head+pnp head bape rege???lokasi??

    • sorry bro sy tak buat keje cincai…..tq.

  22. salam saya pkai kereta toyota seg standart tpi kuat minyak..adakah punca enjin rosak dah macam saya buat tuning tpi sama je kuat mkn minyak gak mintak tolong kongsi pe sebab??

    • wasalam…berkenaan dng masalh macam ini kene check kereta dulu..harap maklum tq

  23. Hi Motecmat.. saya hendak tukar engine 1.3 1998 model kembara ke 1.5 cc. En.Motecmat ada tak engine 1.5cc? terima Kasih.

    • ada 2800 siap pasang tapi mahu minggu depan

  24. Salam….en,kereta sy wira 1.3…gasket head da xcantik or trbakar…temp pn da gler jp nek n trun….kne wt top x??ke ley wt grand valve je???hrge brape???klu polish head skali bley wt x???total semua agk???

    • wasalam kene check kereta dulu baru kita tahu saya ada di bengkel minggu dpan

  25. salam bos.ni nk tanye skit…..klu kite brek kuat skit sblm bonggol ade bunyi mcm besi bergesel yg kasor n kuat.pad n disc dpn dah tuko 3 bln lpas.disk n pad blkg bru tuko 5 hari lpas.klu bwk laju brek kuat or mengejut xde plak bunyi 2.huhu.ape mslh ae?tq

    • wasalam
      mau check dulu baru tahu bunyi apa.tq

  26. salam bos,,, nk tanya skit,sy guna enjin 4g92,masalahny ,jln 3 selinde
    ,plak ok,kbel pn ok.ape masalah ny ye…

    • wasalam
      injector ada check tak,lepastu kene check dia punyer compression ke empat2 cilindr

  27. Salam encik..saye nk tnye charade 1.6 enjin hd-e masih ade lg spare part?drive shaft?Kalu buat full full overhaul di bengkel encik brape rm?kimi-ipoh

    • wasalam,
      nak buat full overhaul kene tengok keadaan keter dulu,bajet lebih kurang dalam 2k juga.spare part boleh dapat,

  28. assalamualaikum..bro,saya ada nk buat top overhaul untuk wira 1.5 sy..tp x sure lg la,agak2 antara top overhaul dgn tukar enjin mna lg ok?bajet bawah 5k je..dan bleh saya tau bro punya bengkel kt mna

    • wasalam
      klik di perkhidmatan kami dan hubungi motecmat di situ ada maklumat semua pasal workshop

  29. Salam bang, sy pakai kembara DVVT auto
    Soalan: Boleh ke upgrade ke 1.6cc? Driveshaft depan (kiri kanan) dah start bunyi. Brp cos utk upgrade engine dan tukar driveshaft tersebut?
    Terima kasih :)

    • wasalam
      untuk dvvt takde enjin 1.6 atau 1.5 so engine asalnye pun power ape?drive shaft sebatang 165.00 tak silap sy

  30. salam…..
    1.saya memiliki perdana v6 tahun 2004…nak tau cost utk tukar plug v6..tq
    2.cmana nk tukar filteroil gearbox….coz sekrang rasa mcm berat je gear…..

    • Wasalam
      1.plug tak silap sy 2 ratus lebih,upah 50 ringgit
      2.buka oil sump gearbox

  31. Kereta saya rosak selelpas basuh enjin. speedometer dah gila, lampu drive berkelip, gear melompat, daki bukit tak boleh dan stuck setakat gear 3 je. Proton servis kata computer box gear box dan engine kena repair, wiring and tukar 2 sensor and quote harga 3350. Kalau u buat semua ni you charge berapa ya?

    • Minta maaf tuan sy tak da semua barang untuk kes macam ini,biasa nya klau basuh enjin masuk air Je dlm itu ecu ini mesti tuan pakai waja 1.8,tq

  32. Salam. sy nak tnya kalu na full services utk volvo S40 boleh tak? dkt mane ye tempat nak baiki.?

    • wasalam,klau nak sy buat,kene check kereta dulu

  33. salam….awk pakar tak untuk repair kereta savvy amt?sebab enjin renault x ramai org yg pandai repairkan.tq.

    • wasalam
      bukan lah pakar sgt,,tq

  34. sy nk tukar 1.3 seg ke blacktop..brape upah sume skali?

    • upah 1600.00 salin halfcut.

  35. Salam…saya pakai kereta satria 1.3…asap hitam dan minyak hitam keluar dari ekzos…minyak petrol pun kuat…pick up pun dh kurang…knape??dan mcm mne untuk atasi nya

    • wasalam top overhaul

  36. salam…sy pengguna enjin v6 eterna twin turbo..masalah enjin sy skg kalo sy speed atas hiway laju2 masa cuaca panas..temp naik dlm keadaan aircond on..tp bila mlm pasang aircond atau speed mcm kilat pun temp ok…kalo berhenti dlm jammed lg temp naik..adakah masalah radiator atau kipas xckup power??

    • wasalam biasanya radiator sumbat,
      mungkin juga kipas dah kurang laju,so kene check baru tahu,tq

  37. akum bro… kereta waja campro 1.6m.. ada bunyi tak tak tak sekali sekala masa jalan lurus pun.. org kata drive shaft kong.. betul ke? brape harga nye ya?

    • kene check baru tau

  38. brape harga timing belt waja siap pasang waja 1.6 manual campro..? org kata campro pick up kurang kena adjust throttle body? brape harga dia ya?

    • bajet 5ratus lebih kurang,

  39. salam, sy ade daihatsu charade aura 1.3 dua pintu .. nk di baik pulih yg blh lepas puspakom sbb kereta nie dh 5,6,7 tahun x gerak ..nk renew roadtax balik.. bape kos ..

    • wasalam kene check kereta dulu baru kita tahu kos,sebab kos mengikut keadaan kereta dan ape nak buat dng kereta itu.harap maklum

  40. nak Tanya.. ada jual gearbox wira auto 1.5 tak.. bp ek harga…?

    • tak de..tq kita pasang je

  41. salam en ramadhan, sy ijan..ade keta kancil 660..masalah sy, tentang wiring..keta mati pn lampu menyala tepaksa tanggal bateri..pastu signal kejap idup kejap x, wiper pn slow sgt2 begerak, ujan mmg abisla..jd sy nk minta pendapan en ramadhan kalo nk betulkan wiring kancil biase bpe kosnya, n en ramadhan tahu x kat area2 jb yg pakar sal wiring kancil ni..kalo leh nk tlg melayu mls nk g kdai cine, dh bpe kali tolkan pn jd gak :(

    • wasalam
      terima kasih encik ijan
      jb sy takde kawan.
      cuba la cari mekanik melayu sana.

  42. salam bro,sy ade Ford Escape 2002 nk tny bro bape harga untuk tukar timing belt dan segala belting yg ade..kalo hantar kt bro bape lame siap…10q

    • wasalam
      tq bro
      sy tak perna buat lg ford escape so tak tahu harga barang berapa dan macam ane?tq

      • ok 10q bro,1 lg bapa sy ade ford telstar 2.0 tahun 93,kalo nk tukar engine same cam bro dan buat semua la cam kuar kilang bape kos,brape lame siap…

  43. salam bro…kia sephia 99 blh msk enjin ape yg pickup sikit,nk lego loan dh abis body ok syg la plk…

    • wasalam kalau ikut kan engine asal pun dah ok.kalau nak power lagi b8 na atau turbo

      • klu enjin asal pe yg nk upgrade,bkn nk beracing jgk…cm sedap gn jela…klu x keberatan,kwn ni kt sabah klu kt smnnanjung mmg kwn dtg bengkel bro…

  44. assalamualaikum…berapa modal untuk datsun 120y b310 turun engine(overhoul)?

    • wasalam kene tengok keadaan kereta dulu tq

      • Skrg bengkel abg full tak???boleh buat body sekali ker?

      • full, body tak buat.

  45. Salam .. Boleh info tak kos angaran untuk top overhaul proton gen2 1.6 auto , part yang ditukar dan kerja2 yang dibuat.. Tq

    • wasalam campro injin tak pernah buat lagi so tak tahu harga lg untuk campro,…tq

      • Salam bro, ada buat servis karburator tak

      • wasalam,kalau ada org mintak sy buat tq

      • Kalau servis karburator berapa cas eh bro? Berapa hari boleh siap? Terima kasih

  46. saya ada masalah kereta hyundai matrix 1.6 auto. engine kereta saya tiba2 susah nak start. apa sebabnya semuanya berkaitan dengan starter, bateri dll tak ada masalah. harap bantu saya.

    • susah start ada dua sebab sama ada batery atau pun stater dah rosak.jd kalau bateri ok makna nya stater mungkin rosak

  47. Wira saya 1.5 auto ada masalah lampu kat depan speedometer. Bila tukar gear, takde lampu yg menunjukkan is ada pd gear kat mana. En. pomen blh baiki lagipun I ada lg masalah lain pd bhg enjin kereta. Blh tau workshop en.pomen kat mana blh la I cerita panjang lebar sket. TQ.

    • tq for the comment

      sila klik dekat perkhidmatan kami dan hubungi motecmat alamat workshop ada dlm tu.tq

  48. Salam en pomen saya nak tanya saya pakai wira 1.6 manual masalahnya bila saya speed gear 1 and 2 terasa gegaran dibahagian depan masalah ni terjadi mase hendak taik speed sahaja knapa ea en pomen????

    • asalam mungkin engine maunting

  49. Salam bang.. Kalau enjin da overheat dan head dah skim 2 x lepas tu overheat lg dan air keluar mencurah2 keluar ikut ekzos, sebab apa ye? Ble repair lg x?

  50. Salam bang, nak tanya. Satria 1.3 saya susah nak start lepas tuh kalau bawak slow gear 1/2 mesti mati, especially kat trafik light ataupon simpang.
    Rasanya apa masalah yer? Kalau nak baiki berapa?
    Kalau nak buat semula wiring kereta, berapa kosnya?
    Terdesak nak mencari yg boleh buat kerja bagus sebab dah 4 kali hantar, beribu habis tapi problem tetap sama.

    • wasalam

      kita kene buat pemeriksaan terlebih dahulu kemudian kita akan tahu masalah ape dan ape yg patut di buat untuk selesaikan masalah ini semua dan juga kos nye kita bincang sebelum kita repair dulu.kerana kos tergantung pd keadaan kereta bukan pd sy.

  51. sy nk tanya knpe kereta sy still naik temperature sedangkn br buat top overhaul?servis aircond pon da.meter ke rosak?sblum ni head bengkok tp da wt top overhaul n tukar head gasket sume..pki kete iswara 1.3 taon 2004.

    • radiator camner ada check kalau sumbat atau tidak.

  52. bro gua pakai enjin mivec 1.6.. gua nak tanya bro bley suggest bengkel yang bagus untuk pomen mivec gua ni… kat terengganu ni gua pusing merata tapi takde yang bley buat enjin ni…

    • mivec sy pun kurang arif

  53. salam bro.. sy pakai kia sephia,, lampu O/D kat board meter sentiase berkelip,,kenapa yea,,, kepada sesiapa yg tahu,, boleh bgi info,, aritu lampu O/D kejap de kejap xde,, pas hntor bengkel, baiki liking minyak hitam,,, lampu O/D asik nyala,, pening tegoknye..ke de masalah di enjin,,????

    • wasalam

      boleh jadi minyak gear kurang boleh jadi wiring socket tak masuk betul.atau pun tak rapat,

  54. saya ada keta crv model lama tahun 1998 ( lampu bulat ) masalahnya air radiator selalu kurang bila jalan jauh ( jarak 100km keatas ) meter temperature akan tunjuk suhu naik, tpi bila tambah air, suhu turun semula ( normal ) , saya dah tukar radiator, semua sistem peralatan penyejukkan sudah diganti, termasuk buang alat pemanas.

    • bila kes macam ni kene buat pressure tester untuk mengesan kebocoran di luar mahupun di dalam engine.

      • bAgAimana nak buat – ‘pressure tester’ adakah alat khusus utk kes macam ni, klau ditempat sdr berapa kos kena caj?tksh

      • ditempat saya ada,for check no caj.tq

  55. nak tnya abg kenapa kereta atos saya pnya bnyk buat hal..pertama kdg2 bile start tk nkh lngsg then bile blh start jln okah tp bile off engine berbunyi lg sdgkn engin tk psg lg.bhya tk??try stary bnyi tak2.try agi skli trus xbunyi apa..hon pn xleh nk bunyi..bile tkan xbunyi..apa punca semua ni..sy amt perluk nshat n tjuk.ajar…sy dhla pmpn xtaw mnda engin2 kjadah ni..

    • cik maisarah kes macam ni kita kene check dulu,kerana keadaan kereta saya pun tak tahu,,tq

  56. Salam, kereta Chevrolet aveo tahun 2005 keluar asap hitam dan enjin idling x sempurna mcm motor bot je.. apa masalahnya bos?

    • wasalam mungkin plug mati satu,valve bocor,cable plug rosak injector sumabt satu ker entah mana stu penyakit dia nak kene check bari tahu

  57. Salam..Nissan Xtrail saya bila cruising kat highway 100km/j ke atas, steering dan bahagia depan akan gegar. tapi kalau driving dalam 60-80km/j, senyap je xde rasa apa2 pon. Adakah disebabkan drive shaft atau long shaft?

    • wasalam boleh jadi drive shaft dan juga long shaft…kene check baru tahu

  58. Salam, kereta avanza 1.3 auto 2006 keluar asap hitam dan lampu check enjin nyala. Kereta pernah overheat, nak tanya masalahnya?

    • wasalam asap hitam ertinya minyak lebih dalam sukatan pembakaran boleh jadi map sensor,ape pun kene scan baru tahu

  59. minta maaf, kalau boleh saya tahu bengkel awak nih area mana eh? senang saya contact kalau kereta rosak tepi jalan..

    • terima kasih

      bengkel sg buloh selangor

      maaf banyak2 saya tidak menyediakan perkhidmatan datang tengok kereta tepi jalan harap maklum jadual repair kereta saya sentiasa penuh.tq

  60. Salam .. saya pakai waja 1.6 auto 2001, masalah pada gearbox…bila kereta mula berjalan dalam 20 minit…dengan kelajuan dalam 80km/h gear akan menyentak dan gear tak nak bertukar (macam sangkut gear 3 jer). Pada masa sama dashboard meter indicator N akan berkelip-kelip. Saya dah tukar speed auto transmission sensor (output) tapi masalah tetap berlaku. Nak diagnos pakai PDT atau MUT tapi kebanyakkan bengkel dah takder lagi alat tu. Boleh En. Ramadhan rekomen cemana nak menyelesaikan masalah waja saya ni. Terima Kasih

    • kalau indikator n berkedip cuba oil level mungkin kurang,waja pakai obd 2 socket patut nya servis center ada alat ini,dan kemungkinan valve body ada yg sumbat dan juga boleh jdi socket penyambung wiring dr gearbox ke ecu reput.

  61. Salam tuan..
    Kedai tuan di Sg Buloh di mana ye?saya ingat nak hantar Wira lama ayah saya untuk modified..tukar enjin dan apa2 yang perlu..memandangkan kereta tersebut selalu meragam..sebelum itu boleh tuan beritahu anggarannya..

    • wasalam. kene check kereta dulu alamat ada dalam blog.klik dekat perkhidmatan kami

      • Saya nak tanya..gear kereta honda accord.bila masuk gear 5, lepas pedal mnyk gear free.pastu kacau ngan gear rives.klau tk guna gear 5,gear rives ok

      • Gearbox ada problem dengan gear lima.kemungkinan ada part yg patah.

  62. salam , encik, top overhaul proton wira 1.5 carburator, gasket , piston ring, valve seal, kon rod bearing, timming belt baru, waterpump, dan lain2 berapa encik ambil ? dan berapa lama boleh siap

    • wasalam
      bajet 1k lebih kurang masa 5 hari

      • assalamualaikum..salam jumaat.. cik sy ade mslh skit pda driveshaft perdana v6..tapi dah tukar enjin mivec fto 2.0v6.. belah kiri driveshalf bearing smua dh pecah..cik mcm mne prlu sy buat..?sy nk repair smua tu brp kos sy kne stnby..? w.salam..

      • wasalam
        tukar je kepala drive shaft atau tu sebatang,kos bawah 500

  63. Salam Bro,

    saya nih minat toi ngan kete honda. saya cadang nak belik Oddysey 2.2 tahun 95. masalah utama kete nih selalu overheat, pasal nih ler ramai orang tak suka pakai bile dah cecah 200,000km. kalau saya beli kete nih bro boleh recon tak. tukar engine, water pump, radiator, kipas, servis gear (termasuk tukar minyak), rewiring, servis brek.
    amacam bro, agak-agak berape cecah RM? satu lagi ape pendapat bro pasai plan saya nak beli kete nih?

    • wasalam tuan
      honda oddysey ok kes overheating tak pandai jaga,bukan kereta tu tak elok,nak recond boleh tak jadi masalah,kos mana boleh tau sekarang,keadaan kereta yg menentukan kos,
      terima kasih ata comment

  64. Salam,
    Saya nak tanye kt lembah klang ni, mana nak dpt brang2 kete Honda Civic SB3 (Honda Mayat). Saya nak tukar absober belakang.
    Masa jalan ade bunyi besi berlaga kat belakang..bila tekan minyak. dah tukar gear bunyi hilang. Boleh brother bagitau problemnye tak?

    • wasalam
      maafkan sy
      sy kurang main honda dan saya kurang custumer hantar honda dan saya pun jarang jarang repair kereta honda maafkan sy kerana sy kurang tahu dimana boleh dapat spare part honda.terima kasih

  65. Salam bro, nak tanya kalau keta yg xada obd2 nak scan guna apa yek

    • wasalam
      guna LED

      • thank bro

  66. Salam bro…kwn punye map sensor dh problem….nk tnye harga map sensor waja 1.6 auto berapa n kt mne bleh dpt hrga murah sket?

    • wasalam

      payah juga nak dapat harga murah

  67. Salam En. Ramadhan, saya ada sebuah jentera Proton Iswara 1.3.. Setiap pg bila saya start, rpm di bawah 1k. Enjin pula bergegar dan mengeluarkan asap berwarna hitam pd ekzos.. Boleh saya tahu, apa puncanya dan berapa kos yg diperlukan utk dibaiki?..

    Terima kasih..

    • wasalam

      tuning carb tak betul.so minyak lebih

  68. Salam En Pomen

    Nak tanya kereta saya kancil 850. Masalahnya bile start, enjin bunyi bising tapi bile tekan clutch bunyi senyap dan lepas masuk gear lepas clutch bunyi bising balik. Apa masalahnya ye.
    Terima kasih.

    • wasalam
      1.mungkin gearbox oil kering
      2.bearing cluct dah rosak
      3.gearbox bearing dan rosak.

  69. Salam bos,tmpang tye, iswara saye enjin 1.3 cc,kalau nk tkar ke 1.5cc,brape anggaran dia?

    • wasalam bajet 2600.00

  70. Salam bro, Honda City (2009), bila stop/tak gerak, rpm jatuh below 1000 and enjin gegar skit. Bila aircond jalan naik skit. Apa problem? Brapa estimation?

    • wasalam
      mybe trothel body kotor,lain2 hal saya tak tahu
      kene check dulu.kos pun tak tahu juga sebab belum tahu jenis kerosakkan

  71. Assalam…saya nak mntk tolong sgt..
    ni berkenaan kereta abg saya..saya dh kesian sgt kat dia..
    mcm ni, abg saya beli satu kereta kancil modified L2.
    beli dr sedara2…
    hantar servis pun tmpt sama yg diaorg suggest.
    1) leaking myk hitam..(dah beberape kali buat
    2)timing x betul (bengkel biase tu kata mgkn throtllebody xcntik)
    3)paling latest bau minyak ble duduk dalam kereta..tp xpasti bau mnyk hitam atau petrol atau myk air cond.(problem jadi lps overal repair aircond system, pun dua kali pergi sbb myk air cond tu leaking lps overall repair yg first.)

    Saya dh kesian sgt kat abg saya sbb dia mmg xtau sgt psl kereta ni apatah lagi enjin mod.saya just nak tau boleh tak bro overall check kereta ni…n betul ke org kata modified kancil L2 ke pape mmg akan ada problem leaking sket2 or minyak hitam kuraang?mmg xboleh bikin kasik OK?
    Minta tolong sangat reply..
    x kata buntu, tapi perlu pertolongan..

    • wasalam

      kes macam ni kene check kereta dulu.pasal leaking boleh betulkan,dan juga lain2.boleh bikin jng risau

      • Terima kasih sgt bro…nanti ade masa saya pasti akan dtg…sbb saya perlu ambik kete di batu pahat dahulu.
        Terima kasih..

      • ok tq

      • saya seronok tgk blog ni dan saya yakin dgn workmanship abg…just nk tnye,ade trlihat d bhgn kereta perdana,bro ade ckp seminggu sekali tgk la myk hitam,air n myk gear…so kat mana saya nk tgk minyak gear?sy gune toyota vios..kalau servis tukar myk pun abg ade buat?tq

      • ada juga perkhidmatan servis di tempat sy

        nanti datang bawak keter sy tunjuk mana mau check mminyak

  72. Assalamualaikum Che Mat, terima kasih atas service (gearbox) yg sgt bagus. Akak sgt berpuas hati. Kembara tu pun dah tak mengaum2 lagi macam dulu cuma nak tanya kenapa kembara tu tak pick up macam dulu. Adakah masalah engin atau sebagainya. mohon che mat bagi pencerahan ye…trima kasihhh

    • waalaikumsalam

      normal untuk 1.3 pickup memang macam tu.engine tu memang setakat tu saja kuasa dia.kecuali kalau upgrade to 1.6 baru akan rasa beza sbb cc dah besar

  73. saya skg gune kereta myvi 1.5..masalah skg “ENGINE CHECK” asyik menyala je?? saya ade baca di google msalah nie..dan info dpt kene pergi check gune ABD…encik boleh tolg x satelkan masalah ini..tq

    • kemungkinan exzos sensor rosak,myvi selalu ini yg rosak,apa pun kene scan untuk betul2 pasti.sy takde scanner obd untuk myvi yg sy ada toyota hyundai dan volvo

  74. Assalammualaikum sy ingin menawarkan khidmat repair kenderaan dirumah saya di subang jaya sesiapa berminat boleh siapa ingin membaiki kereta boleh menghubungi saya di talian 0135269266 (yen)

    saya memberi labour yg murah dan kualiti

    semua jenis kenderaan continental, japan spec, asian car, proton n perodua

  75. Sya dzariff…sya ada saga lmst 1.3 manual nk buat top overhaul + tukar piston ring + metal gasket agak2 berapa kos dia ye?
    Blh msage harga di 0148398489 atau email sya di dzariff_82@yahoo.com

  76. Assalammualaikum…. bro nk tnye laa driveshart vios berapa sepasang??

    • sorry sy tak tahu belum pernah beli lg


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 134 other followers