Engine Swap – Tukar Engine

Cerita perkhidmatan ini akan datang dalam masa semingu.

Terima kasih.

425 Comments

  1. salam..
    saya nak tanya.. enjin ape yang sesuai tuk di tukar untuk kereta waja 1.6 mitsu dan berapa kos siap pasang..tq

    • wasalam..
      gdi turbo boleh..evo 5 pun boleh… engine asal dia kenapa…engine asal pun ok ape….

      • salam,
        kenapa hafkat gdi turbo murah sgt yer? kalau gsr tu mahal yarabbi… injin gdi tu ade problem ker?

      • waslam,,,bila murah kita takut bnyak masalah,bila mahal kita cakap mahal sgt…..jd macam mana nak buat…

        murah bukan berarti byak masalah da mahal bukan bereti bagus sgt…..ikut permintaan pelanggan.

      • kalau gearbox gdi tiptronik hendak tukar manual gearbox apa yang sesuai dgn enjin gdi?????urgent

      • sorry hafiz sy tak pernah buat lagi,,,tapi mungkin waja standart gearbox boleh masuk

      • Assalam
        Saya nk swap gearbox gen2 1.6 campro MANUAL dgn gearbox auto. Boleh call saya kalo ade yg berminat 0139800954. Tq

    • Salam aku ada head lencer twin cam untuk waja mitsubishi nk upgrade ..jual psl dh pakai GSR..barang semua cukup cuma pasang minat cal 0136335747

  2. Salam Tuan…

    Saya seorang pemilik kereta Proton Waja 1.8. Saya ingin tukar enjin kereta supaya ia boleh bergerak semula. Harap ada nasihat yang bersesuaian untuk saya. Terima kasih.

    • wasalam..
      masuk engine mitsubishi GDI bajet dalam 8k lebih kurang pasal kene beli halfcut

      • Kat mn lokasi,sy pn nk tukar enjin waja sy 1.8 ne.ada je msalah

      • sila klik pekhidmatan kami kemudian akan kelua button hubungi motecmat

  3. salam bro, saya salah seorg pemilik satria 1.3(m) 1997. Saya ingin tukar enjin nk bg pick-up lebih ckit… ada cadangan, rm brp n brp lama bley siap??

    • masuk 4g91 dohc..
      harga bila bawak keter citer..tq

  4. salam..
    saya ada sebuah kereta 626 (platform GC) yang berumur 30 tahun. sekarang carburetor sudah bermasalah. jadi nak tanya apa yang paling sesuai dilakukan. masih berpeluang cari carburetor untuk gantikan atau lebih baik cari engine halfcut dan tukar seluruh engine? agak agak berapa kosnya?
    terima kasih.

    • wasalam…
      carburattor secend saya ada stok harga 160 jer..kalau nak convert engine kepada injection DOHC bejt tinggi dalam 7k.kalau buat balik engine asal tak la mahal sangat..

  5. Saya pemilik waja 1.6 4g18…nk upgrade enjin bg power.enjin apa yg murah dan ok. Klau modified kat enjin sedia ada boleh ke?bolt on turbo. Tq

    • beli halfcut gdi turbo 6 speed automatic.kos dalam 9k.engine sedia ada boleh buat tapi kene cari org lain buat sy tak ada masa untuk modyfi engine.

  6. salam…
    saya ada atos 1.0 nk upgrade enjin yg lebih power. enjin apa yg sesuai & brp kosnya?

    • wasalam….mintak maaf encik saya tidak buat lagi kerja2 modify buat masa ini…..mungkin starlet 4e boleh masuk…

  7. ok..tq tuan..

    mahal gak enjin gdi tu…ingatkan lagi murah daripada gsr terbalik / evo 4..

    tapi adakah bolt on turbo ke atas 4g18 menyalahi peraturan?

    TQ

    • install tubo pada engine na bukan masalah…cuma takut tidak sempurna jer…..so resiko tinggi…

  8. salam saya nak tye..saya ada kereta neo 1.6
    kalau saya nak tuka enjin GSR brapa agak2 kos tu?

    • wasalam..kos agak tinggi gak mungkin dalam 9k. masuk gdi turbo 1.8 tiptronic 6 speed

      • boleh ke head rvr nak masuk ke enjin perdana sei..pastu masuk turbo.. kalau boleh ssms no tel saya 0123199172

      • sorry tuan sy tak buat ubah suai punyer kerja

  9. saya pakai waja n rsnye nak tukar ke 1.8gdi.ada orang cakap enjin ni ada masalah dari segi maintenance.betulke minta pendapat sikit

    • masalah engine ni maintenace tinggi cikit dan spare part mahal dari engine waja standart itu sahaja.

  10. Salam..nk tnya..ada sape2 nk tolak enjin campro atau cps x..saya nk swap dgn mivec v6 2.0..

    • takde bro..thank you

      • enjin 4g18 ada x..igt nk standardkan balik kete ni

      • tak ada…bnyak susah nak dapat

      • den igt nk cr enjin 1.8 @ 1.6. ada cdgn x utk ganti enjin 2.0 den skrang.

      • En Zam;
        Saya ada enjin 4g18..mungkin boleh bincang jika berminat.

        STK

      • enjin ok x en salleh…skrng enjin tu ktne

    • Enjin gsr ade lg x?

      • saya takde stok,kene cari di kedai potong

  11. salam bang. saya khairul dari subang. nak tanya sikit. bengkel abang di mana. saya mempunyai sebuah kembara cc 1.3. dan bercadang untuk convert engine ke cc 1.6. engine asal dah makan minyak hitam dan keluar asap putih. berapa kos untuk menukar engine kereta kembara skrg sehingga process endorse ke jpj. terima kasih.

    • kos tukar engien 2800.00 jpj saya ada runner so bincang dengan runner nanti la..bengkel saya di kampung kubu gajah sg buloh selangor jln gajah 3 lot 1310a kampung kubu gajah.

      • salam bang. berapa lama masa yang diambil utk process tukar engine?. kos untuk barang lain seperti minyak hitam, belting sudah termasuk dalam harga tersebut atau belum.

  12. kereta wira 1.5 auto carburator, tukar engine apa yang sesuai dan berapa kosnya?

    • overhaul je engine asal……kos tak tahu kene tengok keter dulu..

      • minyak terlalu banyak guna, ingat nak upgrade engine injection.

  13. enjin apakah yang sesuai untuk digantikan dengan enjin renault 1.8

    • GDI boleh,lancer ck boleh…

  14. salam, saya ada wira 1.3 berhajat upgrade pd cc yang lebih besar dan ekonomik dari segi penggunaan minyak,..setahu saya 4g91 injection n/a dohc pilihan terbaik. Masalahnya nak pilih enjin dekat kedai potong saya tak reti. Jadi boleh ke bro pilih, pasang dan buat kerja restore yg patut dan berapa anggaran kos? pendek kata saya serah bro buat semua dari beli enjin hingga boleh jalan atas jalanraya.

    • wasalam..buat semua takde hal…pilih engine sy boleh pilih.tapi barang mahal skrg kat kedai potong minggu lepas ada gak tengok kat kedai potong dua biji 4g91 tapi dah ade org lain ambek cine tu jual 6k,jadi kalau barang je 6k siap pasang dng restore jadi 9k la lebih kurang ……soalan nyer berbaloi ker…sanggup ke nak belanja duit bnyak tu..kalau 9k boleh beli satu kereta wira 1.6 yg secend.lagi elok 1.6 sedap gak bawak….so itu pandangan sy..so pikirkan sendiri.

  15. Salam..
    Saya bercadang nak tukar enjin Campro 1.6 kepada 4G93T GDi 1.8, halfcut RM8k. Absorber, crossmember boleh masuk plug n play ker?
    Kalau pakai halfcut CK4, mana lagi sesuai dan senang pasang?
    Terima kasih.

    • wasalam..
      pasang memang boleh pasang tapi biasa la ada sedikit ubah suai…tapak ada dua tiga tempat tak sama punnye…..so kene creative cikit hehehe

  16. assalam….
    sy nk tye la…sy de krete nissan sentran13 1.5 (1988). igt nk tkr enjin sr16 @ sr20….agk2 berapa kos ye?

    lg 1 plk blh ke enjin 1.5 swap jd 2.0? lps x puspakom?

    igt nk wt kt kdi n la….

    • wasalam..
      mintak maaf itu tidak sesuai untuk n13,baik pakai 1.6 jer….dan untuk maklumat encik sy tidak ambek lagi kerja ubah suai kereta melampau

  17. SALAM EN..
    SAYA PAKAI KANCIL 660 BERCADANG UNTUK TUKAR ENJIN..
    SAYA NAK TANYA :
    1) SAYA NAK TUKAR ENJIN TAPI BUKAN TURBO ENJIN APA YANG SESUAI SBB 660 KALO NAIK BUKIT TERLALU SLOW..KENA BAWA SORANG2..
    2) BERAPA ANGARAN KOS SEMUA NAK TUKAR ENJIN YG SESUAI

    • wasalam
      kalau tukar engine masuk engine L5 NA ajer…pasal kos mengikut keadaan semasa dan harga beli halfcut.terima kasih atas comment.

      • SAMA2 ..TQ UTK INFO

      • maaf nak bertanya lagi kalo sy nak tukar enjin l2 n/a ok tak?encik tahu tak kat ner halfcut kedai potong yang murah nak dptkan semua tu?sy ni mmg buta tntag kete,ni pun search intnt br dpt info.kalo encik leh wat semua tu bp kos semuanya termasuk semua2 sekali..kancil 660 sy nak naik bukit dh tak mmpu…

      • mintak maaf encik…sy tidak akan uruskan hal ini jika project belum tentu nak buat.pasal harga enjin sy kene tanya kedai dulu dan kos pulak mengikut keadaan kereta dan keadaan halfcut yg kita dapat….sy akan malu jika sy bnyak bertanya sahaja di kedai potong sedangkan ramai pembaca blog sy hanya nak bandingkan harga sahaja harap maklum dng situasi ini.jika encik nak harga conform encik masuk mudah.com sahaja di sana ada ramai workshop yg sediakan pakage untuk kancil tukar engine dan ada harga sekali dng masa berapa lama boleh siap.

  18. Sya pkai waja 1.6A thn 04. Enjin akan mengaum dan mencatatkn rpm yg sgt tinggi bila pertukaran dr gear 1 ke 2 berlaku. Sya perlu memanaskan enjin beberapa minit bg mengelakkan masalah berkenaan, Mgkin gearbox bermasaah. Sila nyatakan kos baiki dan masa yg diambil utk disiapkn. Sya bercadand hdk ke bengkel tuan segera. Tq.

    • perkata macam ini kene check dulu baru tahu ape nak kene buat dan kos nye berapa…..tq

  19. Assalaamu’alaikum wbt.. saya nk tanya sket.. saya ade waja campro 1.6… bleh x enjin 4age 20 valve blacktop pasang kat waja ni.. mintA pendapat tuan…

    • wasalam..
      ermm x pasti sy sebab tak pernah buat..dan sy tak mahu buat kerja tu leceh……kalau rajin ubah suai tapak boleh kot…tp jpj xtahu lepas atau tidak

      • selalunye kete waja campro 1.6 orang masuk enjin ape ye tuan.. saye bercadang untuk tukar enjin campro ni… tapi x tau nk masuk enjin ape… sekali lg mohon pendapat tuan..

      • selalunya masuk engine gdi atau pun lancer ck

      • beli halfcut gdi lancer ck

  20. Assalam,
    Saya mencari ECU Mitsubishi GDI 4g93 1.8cc untuk proton waja 1.8 saya. Jika ada sila hubungi saya 012-7554647(is).

  21. salam tuan..

    saya memiliki kereta proton savvy 1.2 tahun 2006..nak tanya pendapat tuan,engine ape yang sesuai utk kereta ni? saya bercadang nak tukar engine..kata org spare part engine renault ni terlalu mahal..harap dapat beri cadangan..TQ

    • wasalam terima kasih tas comment

      untuk proton savvy sy tidak pernah lagi ubah suai,saya yakin enjin starlet,k3 (myvi) boleh masuk dalam savvy dng pengubah suaian.dan juga ada pilah engine lain2 seperti k10 nissan march turbo.tapi kalau engine asal dia boleh digunakan lagi jaga sahaja lah dulu.

    • Salam tuan,

      kalau saya nak tukar gear box manual savvy kepada auto boleh ke tuan? berapa kos tuan..kalau nak tukar yang auto terus, gearbox apa leh pakai..Saya duduk kat sg besi tuan..

      fazli–019-6998321, lee_iron80@yahoo.com

      • wasalam tuan

        barang susah mau dapat tuan,lagi baik trade in saja dng savvy yg manual.tq

  22. saya ada kia rio sedan manual 1.5 dohc tahun 2002, kalau nak masuk enjin mazda b8 turbo boleh x? disc brake blkg kene pasang sebb skg saya hya ada brake drum dengan ABS

    • boleh..masuk cuma ada tapak kene ubah sedikit…disk belakang kne cari…sy pun tengah buat satu convert tp belum siap lg

  23. saya ada waja 1.8 enjin renault & bcadang nk tukar enjin.enjin apa yg boleh masuk dan anggaran kos siap pasang dan endorse.enjin asal ble trade in x

    • gdi boleh,buka mudah.com banyak engine ada dan ada pakage sekali pasang tp bukan sy punyer…workshop lain punyer….

  24. askum.bro tlog aku.dulu aku pakai 4g93turbo.skrg ni aku nak pakai na.ape yg perlu tukar..wayaring na jugak ek..piston camana?ape yg patut aku buat

    • wasalam,tukar engine kosong ajer….lain semua pakai balik..tp turbo xyah pakai

  25. assalamualaikum.. saya ada wira SE 1.5 . bagaimana nak buat enjin standart ni pickup? leh capai max speed… kalau nak convert 1.6 kos berapa?

    • wasalam kalau nak convert 1.6 mahal kos nyer….kalau buat balik standart boleh juga tapi tak tahu la berapa max speed…

  26. Assalamualaikum bang…saya ada wira 1.5 (M) tahun 00…maklumlah kalau kereta dah tua..nak tahu,apa cadangan tuk upgarde kereta saya ni..dengan kos yg murah dan barang2 yang mudah cari..

    • wasalam
      nak upgrade biasa nya tukar engine 1.6 atau 1.8 tapi untuk ini baik encik check dalam mudah kerana ada yg pakkage untuk project ini,kalau buat di tempat saya saya akan buat standart sahaja..sebab halfcut mahal,dan kos tinggi kalau overhaul engine lama balik buat macam asal balik yg itu kos takterlalu mahal tq for the comment

  27. salam bro…pendapat semua utk masuk kt wira 1.5 enjin apa cantik???klu blh cadangan utk enjin na…x nak pakai turbo modal kurang,,,huhuhu

    • wasalam,4g91 ….tp brang kurang susah dpt dan harga tak menentu

  28. assalamualikum minta tolong..berapa kos tukar gear manual ke auto untuk saga campro 1.3..
    bole ke gear auto campro 1.6 masuk enjin campro 1.3

    • wasalam
      campro gearbox sama saja 1.3 dan 1.6, kos sy kurang tahu minta maaf untuk itu tq

      • klo sama bole swap la ye..upah xpe ingin kepastian bole masuk atau tak je..

  29. Salam tuan. saya ada delica L300 1.6 (1991) overhaul enjin atau tukar enjin lebih berbaloi… bolehkah di tukar pada enjin 4D56. terima kasih..

    • wasalam,kalau tukar engine pun boleh overhaul pun boleh,,tengok keadaan engine juga,kalau masuk 4d56 boleh mungkin ada la yg kene ubah sedikit.

  30. Saya ada kereta wira 1.5GLI… Bolehkah saya nak modify / upgrade prestasi enjin utk perjalanan jarak jauh…? berap kos nya? perlu kah saya tukar enjin lain contohnya GSR 4g93? Adakah modify enjin perlu kelulusan daripada puspakom atau pihak lain?

    • kalau nak modify kepada engine GSR 1.8 boleh juga atau pun 1.6 dan juga evo 3 2.0 tetapi perlu hantar puspakom dan juga kos untuk semua ini sagat lah tinggi,kerana barang nya sekarang mahal.akan tetapi engine asal nya pun boleh juga overhaul balik,tetapi tidaklah se power engine engine yg sy sebutkan di atas,hanya boleh dapat poerformance asal lebih kurang masa beli kereta dulu.untuk kos paling rendah overhaul sahaja engine lama balik

      • Di mana letaknya dipstick minyak gear box auto wira 1.5..? Boleh berikan gambar?

      • tengok bawah batery kat coner gearbox.

      • Salam en ramadhan. Sya cuba call ramadhan tp x dpt. Sya nak minta tlg encik ramadhan tlg tengokkan untuk sya sebuah kereta kelisa di klang besok 13/5/2014 kat used car. Sya dah tengok kereta tu dlm mudah rasa macam nk beli cuma x thu nk pastikan condition engine macam mana. Klu ada problem skt2 sya nk minta en ramadhan bawak ke bengkel terus dan tukar apa yg patut. Kalaulah kata tak jadi nak beli pun saya boleh bayar upah en ramadhan. Kereta tu saya nak beli cash. Klu encik ramadhan dan x keberatan bg thu la saya bila waktu yang free. Saya tak pandai sangat tngok condition kereta ni.

      • wasalam

        terima kasih atas commet dan tawaran En James Nuh,buat masa ini saya tiada dibengkel sehingga hujung bulan ini kerana saya berada diluar negara bercuti,dan saya mohon maaf kerana tidak dapat menyertai En untuk memeriksa kereta tersebut

        akan tetapi saya berikan sedikit idea mudahan En dapat memahami

        cara check engine elok atau tidak

        1.start engine running kemudian biarkan dalam 5 minit,dalam keadaan running engine en masuk dalam kereta pegang stering seolah2 macam drive,pada masa ini en rasakan jikaada gegaran pada stering dan jika auto masukkan D kemudian rasa lagi jika gegaran stering kuat ertinya engine maunting satu set kne tukar baru,rm 750satu set riginal.
        2.dalam 5 minit engine runnning check di belakang kereta exzos ada mengeluarkan asap biru atau air,jika air maka engine cantek jika biru asap maka engine 50-50 ertinya mungkin makan minyak hitam.satu lagi kalau hujung ekzos berminyak likat jng ambek kereta tersebut.
        3. itu sahaja selain dari itu check bahagian body kalau2 ada kesan ketuk accident.

        sy mohonmaaf sekali lagi.tq

  31. salam..nak tanya market price tuk mounting enjin satria..pastu kenapa air time siang panas ja..malam br sejuk..tq..=)

    • wasalam,labih baik tanya kedai spare part,harga saya sudah tentu mahal dr kedai. pasal air cond tu kene check dulu terima kasih

      • Salam..ada masalah ckit.kereta waja 1.8 ejin renault breakdown..pomen cakap nk kena overhaul..mungkin water pump @ bearing timing belt problem..nak tanya ni..kalau abg blh wt tak.anggaran kos brapa overhaul ngan top overhaul..blh bagi estimate price x utk waja 1.8 renault..kalau abg blh wt dan kos berpatutan towing terus ke bengkel abg..keta ada kt umh..lgsung x blh nk hidup..

      • wasalam,terus terang saya belum pernah overhaul waja 1.8.jd harga barang sy tak tahu dan kos estimate pun tak tahu,tp kalau kene overhaul memang mahal kos nyer,

  32. Salam pada semua… sy pakai 4g18 lancer glx nak trade in ke GDI turbo ada sape2 berminat.. nnt bincang harga….. no hp 0133590626

  33. kalau gearbox gdi tiptronik hendak tukar manual gearbox apa yang sesuai dgn enjin gdi?????urgent………saya sekarang mengunakan gearbox waja 4g18 dekat enjin gdi stakat ni ok je tp tidak puas hati.,kalau boleh selain dari gearbox waja,gearbox apa yang paling sesuai untuk gdi enjin…mintak otai2 smua tolong

    • selain dari gearbox waja 1.6 yg sesuai gearbox evo 5,6,7,8 mungkin juga 10. jd pi cari satu gearbox manual evo,baru sesuai.kalau tak masuk gdi balik

      • salam..tumpng tnya kalau enjin gdi selinder head dia boleh x pkai yang gsr punye…

      • wasalam,,jika lubang air dan minyak sama maka boleh,satu lagi check head gasket sama tak.sama boleh la pakai

  34. salam motecmat…saya ada saga orion 1.3…enjin apa yang sesuai…saya tak tahu sangat bab enjin ni…ingat nak pakai enjin 1.5…boleh tak….banyak tak nak kena modify???

    • wasalam,overhaul sahaj engine lama balik,tukar piston baru dan grand valve balik.tukar engine mahal lagi baik beli satu lagi proton saga tahun 91.tq kalau nak ovehaul dng cantek pastikan anda buat di bengkel saya.harga bincang bila tengok kereta.kalau buat luar nasib la….tq

  35. Salam bro, saya nak mintak pandangan lah. Saya ada perdana v6 executive 03. Saya nk tukar engine dia kepada 2.5 cc or atas agy .So bro, apa engine yg sesuai yer bro? ? Engine yg baik baik punya. Urgent. Thank you.

    • wasalam
      tq bro for the comment

      erm sy pun tak tahu kalau ada engine mitsu yg 3.0 untuk masuk perdana,kenapa x ambek eterna twin turbo,atau pun masuk je evo 3 atau pun juga gto.engine semua nya baik jika cndition baik,tp v6 gto atau pun evo3 memang mahal cikit barang dia sebab permintaan banyak

  36. salam… bang, sy nk cc 1.5 ke 1.6. nk tnya sikit, enjin waja 1st model bleh msuk dkt wira x?? atau ada enjin wira 1.6 yg sesuai??’tq.

    • wasalam

      waja mana boleh masuk ke wira mauunting lain. wira masuk 1.6 aje,1.6 V6 ,4g 91,92,93,atapun vr4 evo 3 itu je engine yg biasa org masuk kat wira… yg sesuai 1.6 4g92

  37. Salam..sy tgh mencari engine campro..urgent

    • wasalam sy xder barang,sila rujuk dalam mudah.com tq

  38. ada sape2 mencari gearbox tiptronik gdi??sy ada nj jual

  39. salam, perlu ke tukar dashboard waja yang asal sekiranya ingin tukar enjin gsr 1.8t..

    • perlu jika mahu pakai semua sistem mitsu,dan kalau pandai ubah wiring tak perlu la

      • bengkel mne bleh buat??

      • sy tak tahu,ini kene cari orang yang pakar ubah suai kereta

  40. Salam, saya pemilik kereta waja enjin mitsu bercadang untuk menukar piston kepada piston wira 1.6 (81mm)…apa pandangan abang tentang hal ini tentang kelebihan mahupun kekurangan yang mungkin timbul..terima kasih…

    • wasalam
      buat standart sahaja,tak perlu ubah suai…

    • Tukar head twin cam lencer..

  41. aslkm. bang, sekarang ni problem terbesar saya adalah enjin kereta saya ade bunyi locking/knocking. saya ade hantar ke bengkel ni. tauke tu cakap paling elok tukar throttle body. perlu ke? atau pun ade cara lain?pergi lagi 1 bengkel lain plak tauke tu cakap. tauke lagi 1 ni cakap timing tinggi. pastu die rendahkan tapi bunyi tu tetap ade. mati akal saya mcm ni bang. harap abang dapat tolong saya.

    • wasalam

      kene check dulu,

      • abang ade tak cadangan ape yg kene check skrg? enjin ni pakai air flow sensor. nk check air flow sensor tu dulu ke? problem locking/knocking ni ade tak kaitan dengan fuel pump?

      • huhhhh sy ada 4 biji kereta kat workshop masalah sama macam ini satu pun belum selesai lagi repair,ini kes semua banyak susah,banyak perkara kene check, boleh jadi ECU problem dan bermacam2 lagi,

      • ok bang..papehal pn trima kasih sebab reply. saya fikir kalo susah sangat nanti nk tukar pakai enjin levin 16v je senang. x payah nk ade sensor. nak maintain pn senang.

    • Pkai enjin apa? Tgk afr ngn ignition timing… kalo tokey to ada cek pkai timing light tya dia…

      • saya pakai enjin blacktop levin 20v. tokey tu ade pakai timing light. lps tu die kate mesti ok punye..kejap je ok nye bang..lps seminggu ade balik bunyi tu.

  42. salam… sy nk tya… bleh ka swap etm 240 ke 940? lagi, tuan ada x head b2340 model 531? Dan paling sesuai guna cam apa utk bajet dlm 450-500bhp? lagi, bleh x kalau sy nk swap trans am71 ke me90 atau manual dr 740 atau 240? Tq …
    last … kalau ada buat motec bgtau kt sy… perlu nk manage engine ni…

    • wasalam
      saya ada cilinder head volvo 740 240 dan juga 940,saya kurang arif dalam pengubah suaian engine,sy hanya pandai buat engine jadi standart macam kilang saja,no ubah suai,saya ada satu set gearbox manual untuk 740,940 dan juga 240 5 speed,740 model dari turbo engine dan 240 dari standart engine,barang complete set sesuai yg mahu mengubah dari auto ke manual,dan juga saya ada satu set lg auto gearbox model 240 sesuai untuk sesiapa yg mahu convert volvo 240 atau 244 dari manual ke auto,tq tuan atas comment di blog sy yg sederhana ini.

  43. Salam. Saya sekarang pakai Lancer Cedia enjin 4g15 GDi..enjin selalu semput2..bercadang nak tukar kepada 4g93t GDi..berapa kos halfcut + upah pasang + urusan jpj..terima kasih..

    • wasalam belum pernah lagi buat inu project kos nye sy tidak tahu,tq

    • salam…..sy pakai 4g93 gdi dl semput2 jgk,lps tu sy tukar air flow lps tu dh ok je tgk….RPM boleh naik tinggi

  44. Hi… i would like to ask which engine is the best for waja…Mitsubishi 1.8 or 1.6 mivec

    • hi,I think the two engines is good for waja,but you have find a good cond.

      • Saya ada wira 1.3 2002, cadang naktukar mivec 1.6, tolong komen.

      • sediakan bajet 13k kalau nak mivec 1.6,pandangan sy jng buat convert tu,lebih elok ambek 13k tu beli satu kereta lain,atau pun buat balik saja engine asal nyer bgi sedap bawak macam baru.itu pun tak habis 5k.tq

  45. salam,bro kia spectra auto engine apa yang sesuai? ada yang ckap evo3 bleh msuk,brpe kos?

    • masuk mazda b8,b6 lain2 enjin jng masuk bnyak nak ubah suai.kos sy tak tahu

  46. salam..bro sye nak tanye ni..sye ade saga convert 4g91 auto..ade prob sbb gear tak tukar dr gear 3 ke gear 4..kete da mngaum mcm ape tah..kadang2 dr gear 3 die turun gear 2 astu naik balik gear 3..pagi2 kne panaskan enjin dlu tp gear akan smpai gear 3 je..padahal gearbox bwu tukar yg recorn nye bulan 3/2012..help me fix this prob..ape yg rosak? kos?

    • wasalam,
      gearbox problem bro,kene tukar lain.

  47. Salam,

    Saya ada fiat punto cabriolet 1.3 auto tahun 1997. Saya sedang menimbangkan secara serius nak tukar enjin dengan enjin kereta2 senang maintain dan senang dapat spare part sepert proton, mitsubishi, produa dsbg. Enjin kereta apakah yg sesuai untuk kereta fiat punto ni..?

    • wasalam
      sy ada kenal satu mekanik specialis fiat dekat sg buloh,kalau en mahu jumpa dia sy boleh tolong tunjukkan tempat dia.tq

  48. salam bro, klo enjin 4g93t gdi boleh masok turbine ape ye?

    • wasalam soory bro sy tak pernah main kereta turbo.tak tahu sy.tq

  49. salam motecmat….
    berapa harga carburetor saga 8v yang baru…..carburetor apa lagi bleh masuk kat saga ni…saya ingat nak beli yang baru atau kat kedai potong…
    saga orion 86….terima kasih….

    • wasalam sy ada secend,dua biji siap pasang 250.00 gerenti cantek.baru tak de jual payah nak dapat.

  50. salam ..
    nakk tanya boleh tak clutch 1.6 msuk ke wira 1.3?? berapa kos? adakah akan menjadi lebih picup??

    • Belum pernah buat.dan sy tak buat kerja ubah suai kereta.tq

  51. salam…
    bro, 4g18 ngan 4g92 mivec mne lg jimat mnyak? kalau nk tuka enjin 4g18 ke 4g92 mivec kne tuka dashboard ngan gbox x? tq.

    • Wasalam sy tak biasa ubah suai kereta waja lg,jd kurang tahu tentang enjin ubah suai,kurang pengalaan kalau standart ape kereta pun boleh.tq minyak lebih kurang sama sja

      • xleh msuk trus ke? knape nk kne ubah suai dlu enjin tu?

  52. salam..en mat..kalo nak tukar enjin kancil 660cc ke enjin kelisa 1.0 berapa angaran kos semua tmasuk endorse jpj..disini en leh wat semua tu dari dapatkan enjin smpai runner jpj..tq

    • saya nak wat tapi tak tau kat mana yg leh tolong..ni terjumpa blog ni..

      • Cuba la cari lg dalam google mana tau boleh jumpa org yg boleh buat,insya allah,

    • Wasalam bajet dalam 6k lebih kurang,jpj lain kira.stanby dlm 7k,tq.tp kalau sy takkan buat camtu,mauk Je enjin l5 turbo atu na.kos pun rendah cikit lg enjin pun lembut je.

  53. Salam tuan . berhajat nak tukar enjin rotary rx8 saya ni . ingat nak swap in 1JZ-GTE . agak2 tuan boleh buatkan ? ada masalah ke dengan jpj endorsement ?

    • Wasalam, minta maaf tuan sy tak ambek kje ubah suai lagi.tq

  54. nak tanya gearbox vios 2006 boleh tak masuk gearbox altis 1.8

    • 1.5 dengan 1.8 gearbox tak sama,ratio lain

  55. salam broo.saya ada sbuah waja,dan saya bercadang ingin bertukar ke enjin 4g93t gdi,termasuk dashbort.berapakah kos yang perlu saya ada untuk dapatkan enjin dan dashbort yg paling tip top,termasuk upah pasang..dan kalau bolh broo tolong jelaskan kelebihan mengunakn enjin gdi ni.seta cara penjagaannya..

    • wasalam
      terus terang sy tak pernah buat jd kos tak tahu lg berapa,upah pasang biasa 2k jer.tp halfcut harga tak menentu.
      penjelasan enjin sy akan update dlm post nanti,tq

  56. keta iswara 2002 auto (1.5) saya dah hilang kuasa, nak dapat 90km/h pun enjin dah capai 3.0 rpm dan gear lambat tukar kalau naik bukit sampai kena tukar manual ke D2. Apa cadangan tuan rumah nak buat dgn keta tu :- servis carb ke, tukar enjin ke (apa enjin sesuai), servis gearbox ke dsb dan berapa kosnya… agak-agak ada kuasa semula dah la, bukan utk race…. TQ

    • Cadangan sy top overhaul jer,tp sy tak pasti sebab tak tengok keadaan kereta,kene tengok keadaan kereta dulu tq

    • Boleh tak kita check keadaan enjin kereta dulu,tq

  57. salam bang saya ada sebuah waja tahun 2001,jadi bolh tak saudara terangkan berkenaan enjin 493T gdi dari segi kelebihan dan kekurangan enjin tersebut.sebab sy becadang nak bertukar kepada enjin tersebut,.

    • Kelebihan enjin ini ada turbo,dan ddia soft turbo,jd enjin ni bkn untuk berlumba atau pun racing,tp untuk pemanduan yg best,dan juga jimat minyak Dngg gearbox 6 speed auto tiptronic,so keburukkan dia ada pada kita yg menggunakan enjin itu dimana kita tidak menjaga dan memahami enjin trsebut.dan sudh Semestinya spare part mahal cikit.

      • sy bercadang nak antar kereta saya ke bengkel abang,berapa kos yg perlu sy sediakan jika ingin bertukar kepada enjin tersebut,termasuk deshbort,senang cereta kira sampai siap smua la,termasuk endose jpj…kalau bolh abng bg taw sy barang2 yg perlu ditukar ganti kalau nk masuk enjin tersebut..thank diatas info yg abng berikan di atas.,ianya amat berguna untu semua..

      • nak tumpang tanya sekali,,,enjin 4g93t gdi ni,masalah utama dia yang sering berlaku apa apa ye..dan bagai mana nak mengelakn atau meminimumkan kerosakn tersebut..teme kasih.

      • minta maaf tuan setakat sy jd pomen skrng ni belum ada lg masalah teruk2 dengan enjin ni,yg ada timing belt putus,itu sebab tak jaga tau pakai jer,yg kedua overheating sebab nya kipas dah rosak tp tak tukar2 juga.yg ketiga tahu dah enjin leaking tp biar dulu jd minyak kering enjin makan minyak hitam,

        jd masalah utama kalau kita tak pandai jaga

      • jadi berapa kos yg perlu sy sediakan untuk dapatkan enjin yg tip top tersebut sekali dgan dashbort,seperti mana yg cik amin kita diatas, tanya,sy pn rasa nk antar kereta ke bengkel broo.dalam bulan 4 ni..tu pn kalau broo tak da projek yg besar2 la…n berapa lama bolh siap?

      • salam tuan,sebagai seorang yg berpegalaman dalam bidang automotif ,bolh kah tuan terangkan tetenag perbezaan antara enjin 4g93t dengan enjin lancer ck,dan diantara kedua-dua enjin ini mana yang lebih sesuai untuk dipindahkan ke kereta waja,.dan mana satu yg lebih berbaloi untuk dimiliki..????????????

      • wasalam

        kedua da enjin ini pada pandangan saya lebih kurang sama saja,tp baik ambek gdi turbo 1.8 6 speed auto,sebab enjin tu soft turbo so jimat minyak dan tiptronic enjin pun 1.8 DOHC jadi sdap la pemanduan dia,dari maintenance biasa la teknologi bagus mahal la cikit,cuma kene pandai jaga ajer,4g93t pun boleh juga tp tak silap sy yg tu gsr punyer body wira.jd lain enjin nyer boleh masuk ke waja.

      • oooooooo baru la sy faham skrang,kalau sy guna enjin 4g93t gdi,bolh ka sy guna dashbord lancer evo4,sbb dansbord dah ada cuma enjin gdi sja masih mencari…???

    • bos nak tanya,apa beza gear tiptronic dengan gear shiftronic enjin gdi.??????? kalau berbeza,mana yg lebih baik??

      • sama je dua benda tu.dua dua pun baik asal kan condition baik.

  58. salam bro wira 1.6 nk masuk head twin cam 1.8 na brang aper
    nk di cari boleh tanya?

    • Maaf bro sy kurang arif dng ubah suai engine.tq for the comment

  59. salam bang sye nak tnye kalo nak tukar engin wira ke engin evo 3 kos nye brpe yee evo 3 bloh masuk ke engin wira eroback ke

    • wasalam
      untuk project ni sy tak pernah buat minta maaf banyak2,sy tak ambek lg keje2 ubah suai kereta yg melampau,harap maklum tq for the comment

  60. salam bro…….
    bercadang nak swap engine neo 1.6 campro ke MIVEC MD….reason nk lagi saving la…..cuma nak tau, MD ne ad boost x? ke baek amek MIVEC CK jek? lagi satu, pernah terbaca kat internet, orag cakap 4g92 ne plug & play je ngan neo, cuma mounting enjin 4g92 ne tergantung jela satu (sebab neo ad 3 mounting jek)…..tapi ap maksud plug and play tuh? swap dan pasang engine saje jew ke? atau tukar seketul semua bahagian depan keter tu sekali ngan gearbox aper smer tu? and lastly tempat bro buleh buat x?

    • Wasalam minta maaf banyak2 sy kurang pandai dng ini ubah suai yg melampau,jd ada baik nya tuan mencari mekanik lain yg lebih ariff dlm bidang ubah suai tq.

  61. salam bro, ad terbaca kat internet, yang 4g92 boleh plug and play je ngan satria neo ne….tapi plug and play ne maknnya pasang enjin saja dah boleh terus jalan ke ataupun….smer main component dalam half-cut ck4 tuh kene pakai (gearbox, ecu)? lagi satu MIVEC MD ne, ad boost/kuasa pecutan x despite being Fuel Efficient?

    klu nak buat pegi tempat bro boleh x?

    • wasalam
      kene salin ck4 punyer barang semua baru boleh,dan ada sedikit ubah suai kene buat
      kalau nak buat tempat sy lambat siap sy kereta penuh …maaf lambat reply kerana kesempitan masa tq for the comment

  62. sy nak tukar enjin proton savvy ke ep91. brape kos die smue bang.ingt nk bwk kete pgi kdai abg trus

    • sy xpernah buat dah tak boleh buat kerja ubah suai tq

  63. as salam…
    sy nk tnye bumper ape sesuai utk kereta model mazda626 tahun 1984??berapa kos utk upgrade cluth 1.6 ke 1.8 @ 2.0??karburator weeber berapa harga??

  64. salam..
    sy nak tukar engine honda city 1.5 a 1997 sbb block dh crack.. boleh tuan cadangkan enjin jenis apa yang sesuai.. nak upgrade 1.6 a.. brp kos..?

    • wasalam,beli enjin standart saja,tak payah la upgrade itu pada pandangan sy,1.5 pun dah ok dah untuk honda city jimat minyak masalah kurang,kalau nak upgrade bajet tinggi mungkin 7-8k.kalau tkar enjin standart dalam 3k cukup

  65. salam..encik bole wat ker kalo enjin viva 660 masuk kancil 660. leh cari dan dapatkan ker.kos anggaran bp..
    kalo tak bole, tukar ke enjin 850 bp kosnyer …

    • wasalam masuk enjin mira 660 jer banyak ade?enjin viva mne de dikedai potong,kos kalau tkar enjin dalam 4k siap pasang sebab beli halfcut,kalau buat balik enjin asal bajet dalam 2k jer siap semua sekali.tq

  66. myvi masuk enjin blacktop toyota bley x

    • tak boleh,kene cari pomen lain yang pandai,sy tak pandai kacuk2 keter.terima kasih atas comment

      • salam motecmat…saya ada waja campro manual 1.6 tahun 2007….masalahnya…berat dan x pickup naik bukit….klau nak ubah enjin…enjin apa sesuai dgn keadaan enjinyanya yang trbalik….terima kasih…

      • wasalam masuk enjin lancer ck,tp barang agak susah cikit

    • salam abam2 sume,nak tanya sket..engin evo 7.5 boleh convert ke kat waja?biasa org buat engin evo 4 je

      • wasalam kene tengok kedududkan maunting jika sama boleh la

  67. Nak tukar enjin kereta savvy auto.. Mana yang sesuai dan harga siap pasang.. Gearbox kereta ada masalah… Minta tolong sangat2 sebab tak tahu nak buat apa dah ..

    • masuk yrv harga lebih kurang 7k

  68. salam..

    tuan..mohon pencerahan, saya ingin menukar engin kia karnival saya..ape engin yang terbaik supaya tidak berulang sakit kepala saya pada engin sedia ada ini?dan bp kos?ade tak sahabat tuan yang boleh dipercayai di sebelah ipoh ni?harap dapat membantu saya..ws

    • wasalam
      kalau sy akan buat balik engine asal jer,cuma kene buat dengan sempurna dan cantek,kalau nak tukar macam2 ada org modify tp sy xder kawan di ipoh atau di mana2 pun.

  69. Salam, saya ada persoalan berkenaan Kia Rio LS Cinco (Wagon) yang saya gunakan, boleh masuk engine Mazda apa eh? Bukan minta dikacuk, tapi kalau timbul masalah…terima kasih.

    • wasalam mazda b5 boleh,b6 boleh ford link boleh b8 pun boleh,

  70. Aslm’kum sy br pki atos 1.0 smbng byr owner ckp br pas overhaul tp mslhnye kt enjin de ksan mnyk likin pas tu enjin bile sjuk senang start tp bile da jln spi jarum tmpt naik normal bile pdm enjin n start blk x bleh nk kna main mnyk br bleh idup,igt nk overhaul blk r bg tip top bp kosnya ye.. Time kasih

    • wasalam
      kereta ni sy tak pernah buat overhaul jd harga2 part engine sy tak tahu lansung harga nya,,tq

  71. Helo bro..nak tnya…saya pakai waja 4g18 nak tukar enjin samada 4g93t gdi atau 4g63t…saya nak performance…rasanye engine pe yg ok antara dua nie?

    • Dua dua pun boleh,

  72. Salam sedara…mitsubishi RVR punya enjin boleh masuk ke volvo s40 tak? Kalau nak convert tu berapa ye budget?

    • wasalam gdi atau evo 4 5 6 jer boleh masuk rvr tak boleh..

  73. Salam En Motecmat,
    Saya ada sebuah kereta lama ford cortina 1600 ohc, dan saya mahu masukkan enjin rover 3.9 v8 kedalamnya. halfcut rover saya dah ada (engine+gearbox) tapi wiring x ada. bolehkah tuan pasang engine tersebut?mungkin kena modify mounting enjin, longshaft dan axle sahaja. terima kasih

    • wasalam,
      tuan sy kurang arif dengan ini benda,jika tuan mahu sy ada kawan lain yg mungkin dia boleh buat,jika tuan mahu sy boleh bawak tuan jumpa terus org tu dekat saja dng tempat sy.tq

      • ok terima kasih.insyallah saya akan kontek En Motecmat

  74. kalau kereta savvy kita nk tukar engine ape yang sesuai.dan satu lgi valve savvy brape rm

    • untuk pengetahuan encik savvy sy blum pernah repair, dan sy pun kurang pasti engine ape boleh masuk.hanya ada terdetik idea mungkin YRV boleh masuk,cuma belum pernah lagi org modify engine tu masuk dalam yrv.

      • Askum abg civic ek na tk ada vtec, nk msuk turbo, nk tnya pndapt, blajar bap enjin tk hbis tpi ingn mcuba.projek brg2 turbo dh msuk guna tdo5, skrg ni bar 0.1-0.2 tk tntu bar on brape, enjter guna vtec 2.2. Mslh nya skrg cek enjin myala n enjin mcm ada sentap skit, bila sy tarik rpm lbh kurg 3, 3lbh skit bru dpt rasa kna sntap, kalu bwk relex je dia ok pulak,.. Tpi bila dh msuk top je. Cek injin myala blik.. Bila cek enjin myala enjin dh tk rasa pgi. Pas tu rasa sentap2, off kunci pas tu on blik bru dia ok. Bolh abg bgi sy jwpan pnyesaiyan, sebp dgn cri jawpn

      • wasalam

        engine na compresion dia tinggi,so bila masuk turbo akan lg tinggi,sebab tu sy tak suka ubah suai engine,apa berlaku bila bosst tinggi kemungkinan timing jad advance sgt so engine mungkin knoking jd sebab itu check engine menyala,apa pandangan saya bro kene masuk forum hturbo dan blog yg pakar boll on turbo untuk dapat kan maklumat lebih terperinci,tq

  75. nak tnye pasal runner..ape krje runner??

    • sy kurang tahu tentang itu,sebab itu diluar bidang sy tq for ask,and sorry sy tidak ada jawaban untuk soalan encik.

  76. Salam boss..sy ade nk jual enjine campro 1.6 first model satria neo..enjine condition tiptop..012-6448892..

  77. good evening,

    i have a iswara a/b 96 which is now converted to 4g61 turbo.However we just manage to start the engine and the rest of the wiring is in a mess.

    I would like to know whether will you accept my car for wiring and dashboard replacement? I would like to replace the Evo4 dashboard since finding for the complete original set is difficult.

    your job is pretty impressive.

    Do let me know as im serious to get the car fixed.

    • You tri call my friend 011123221796 his guy name ali, you can ask him you problem my be he can help you, I, m not really good to do the modify job but this guy I think can help you, you discus with him, and tel him matkilat rekemen you to him, but you have speak malay with him tqfor the comment.

  78. salam….enjin 4g93 turbo ada x? siap pasang berapa ye?

  79. Samekom.. bro nak tnye skit la.. waja 1.6 aku kuat makan miyak hitam.. kalau nak tukar enjin turbo manual berapa agak kos dia..?? Bro bole bg no fon??

    • wasalam

      ermmm susah mau dpt turbo manual untuk waja,

      sy buat satndart saja tq

  80. salam, saya berminat nak bertanya enjin swap utk kia rio ls wagon. perlukan lebih pickup.sekarang minyak pun kuat. berapa anggaran kos?

    • wasalam minta maaf tuan saya buat standart sahaja ubah suai sy dah tak buat tq

      • kalau nak biar standard apa boleh buat utk tambah pickup. Kreta semput nak naik bukit…overhaul saja? kos? enjin pun dah start makan minyak hitam.

  81. saye pkai wira 1.5 auto carburator tahun 93…minx cadangkan enjin mane yg pling sesuai untuk kete saye nie sbb kos minyak tinggi wo…saye nak tau jugak kos yg diperlukan bg enjin yg akan dicadangkan nnti…trimas..

    • cadangan saya overhaul engine asal balik bagi standart seperti baru dulu,insya allah tak kuat minyak lepas itu,

      • Salam. Saya ada masalah serupa. berubah kos overhaul enjin bagi standard balik agar x kuat minyak

      • wasalam

        kene check keadaan kereta dulu

  82. smakon bro..nk tnye sy pemuda yang memakai kereta iswara aeroback 1.3..body part ape yang sesuai tok di msukan..saga fiore ok ke,ade lg ke spare part trsbt..dan bole kereta iswara tsbut msk lmpu skyline..sb sy ade tgk dan mnarik rupanya..trime ksh bro..

    • erm,,,,,
      maaaf broo sy tak de idea untuk body part punye kes,,,tq

  83. Salam. Bro nak tanya . Enjin atos 1.0 boleh masuk enjin lain ke? Atau adake half cut kete atos. Klau ada kat mana nak cari. Salam rhomadan.

    • wasalam skrg sy ada satu tengah bikin masuk yrv tapi belum siap,,,, kalau engine lama masih boleh jalan baiki saja bg standart jika dah tak boleh baru ubah suai.

      • Siap nanti pos gambar ye bro. Dan nyatakan kosnye. Saya buat smula injin standard ni. Ikut bro punya nasihat.

  84. tapak enjin satria 1.3 dgn tapak enjin mirage 1.6 sama ke x? terima kasih.

    • sama lebih kurang

  85. Salam sejahtera en motec mat. Sya ad kete lancer 1.6glx auto enjin 4g18 single cam mcm waja. Sya nk tukar kepada enjin 4g63 1.8a gdi turbo. Sbbnye enjin asal minyak ade kuat ckt. Klu sye swapkn enjin ni, berapa kos pemasangan?? Maunting enjin sume same. Klu bole berapa totall cost termasuk wiring.

    • wasalam

      workmanship 2k,halfcut ikut harga kedai potong,ada yg jual 6k ada yg jual 5.5k ada gak yg jual 5k,jd harga halfcut tak menentu.

  86. mana lebih baik 4g92 DOHC non mivec dgn 4g93 SOHC ?
    thanks

    • 93 sohc sebab engine ni maintenace rendah benda 16 valve juga boleh adjust tappet,dohc teppet selalu bising

  87. salam..nak tanya, harga halfcut 4g91 skrg brape ye di pasaran?

    • ada yg jual 5.5k.ada 6k,ada yg 6.5k bahkan ada yang jual 7k pun ada.

  88. Salam, saya bercadang utk menukar engine kereta civic Ek saya. skrg engine standard kilang ja dah pakai 4 thun. Cadangnya nak bertukar D15b 3 Stage Vtech. nak tukar b16 tak berbaloi pun dengan penggunaan sya. Sya ada terjumpa Hulfcut ini di area subang tp nak beli sorang2 tak berani takut enjin tak elok. Boleh tak sya menggunakan perkhidmatan MOTECMAT untuk membeli hulfcut ini untuk saya dan terus pasang ke kereta saya. agak2 harga hulfcut sekali pasang berapa ribu yg perlu sya sediakan. Engine lama sya plak tak ada apa2 perangai cuma powernya dah kurang. Enjin lama saya klu jual balik laku ke?

    • wasalam kalau nak tukar engine (beli halfcut kurang2 kene ade bajet 8 k kalau honda) engine lama tak tahu kene iklan dekat mudah ke ape cuba jual balik

      • maafkan saya saya pernah survey hulfcut engine yg saya nak tu.. area subang saya dapat paling murah RM3200 kedai Hakitrade subang. engine D series je. Tp saya x berani beli sebab tak pandai nak tengok condition engine.. klu boleh sya nk mintak cik motecmat tlg tengokkan.. klu kos pasang hulfcut berapa agak2 harganya.

      • upah pasang halfcut 1500.00,jika betul2 nak beli nanti call sy dan buat apoinment kemudian kita tengok la halfcut itu tq

  89. salam bro…saya memakai waja 1.6 auto masalahnya timing enjin rendah dan kereta kurang pickup dan macam mana nk selesai?satu lagi kalau saya nk tukar enjin,enjin apa yang sesuai?kalau enjin gdi 1.8 leh ke n brp kos nya?

    • wasalam kes macam ni keen chek engine dulu,biasa nya trothel body dah kotor,pasal pickup kurang pulak mungkin engine dah banyak carbon,tkar engine tak berbaloi kos tinggi

  90. As salam. Saya nak tanya, saya gne kete saga BLM thn 2008..saya nak tukar enjin…enjin pe yg ok yek…then brape harganye

    • wasalam ada yang masuk engine mitsubishi lancer ck

      • bleh masuk ke…x salah ke….brape harga nye

  91. saya ada volvo 240, saya nak tukar enjin ke 1jz….. wajar x? atau patutu tukar ke enjin asal? mana lagi best… mohon penerangan….

    • buat engine asal lagi baik,atau pun restore engine asal

  92. salam bro, saya pakai waja cps 08,masalah dia di awal permulaan kalau nk jalan gear ketat sikit,kdg nk tukar dr 3 ke 2 pun ketat,tp bila dh jalan lama sikit,enjin dh pns..shift gear jdi normal blik..adakah myk gb perlu tukar?ataupn clutch dh nak abis? dan yg kedua nk mntk pndpt apa yg perlu di buat pd enjin cps 1.6 sy ni utk bagi sedikit pnjimatan petrol? mcm kete2 1.6 yg lain..t.q

    • wasalam

      mungkin cluth plate dah abes,kene check dlu baru tahu tq

  93. salam bro, saya skrg pakai kia spectra 1.6cc..klau nk msuk gearbox 1.8cc atau 2.0cc bleh x? apkah gearbox yang sesuai untuk kia spectra? thx..

    • wasalam

      nanti berat ratio tak sama

  94. salam bro….kete saga BLM 1.3 saya engine hancur. Ni list part yg wshop tu kasi
    1.engine blok,
    2.crankshaft,
    3.connecting rod 4pcs
    4. piston
    5. engine oil pump
    6. overhaul gasket set
    7. piston ring
    8.main bearing
    9. connecting rod bearing
    10. cylinder head
    11. timing belt set
    12. inlet valve 4 pcs
    saya dpt engine baru harga 9k rasa cam x mampu nak beli. Ape pilihan saya dlm hal ni. Ada yg suggest pakai engine potong pi xtau plak engine ape yg sesuai. Kalu boleh jng la mahal sgt.

    • wasalam

      cari di kedai potong,sebab campro pun dah ada yang use part di kedai potong mungkin boleh dapat engine secend.

  95. mknenye skrg mmg xad gearbox dr kete lain yg sesuai utk kia spectra la ye?..thx

  96. Salam,minta pandangan tuan pasal..Enjin RVR 4G63T boleh swap masuk Waja 1.6 4G18 x?Mounting sama ke?Atau perlu pengubahsuaian?Gearbox boleh masuk asal atau tidak?Terima kasih atas pandangan dan pendapat..

    • wasalam rvr tak boleh masuk waja,,waja hanya lancer ck sahaja,atau pun gdi dan juga galant vrg sahaja

      • Model enjin RVR timing terbalik sama macam waja pun memang xleh masuk ye tuan?RVR 2001 Kalo x silap saya.

  97. Salam, nak tumpang tanya… saya pakai waja 2003 dh tukar enjin gsr ck, baru2 ni blok enjin sudah pecah sbb cond rod bengkok… perlu x saya tukar enjin lain atau cari blok enjin yg sama??

    • wasalam. baik cari engine kosong je

  98. Salam bro..maaf ingin tny..gmbr ats tue msk enjin ape ek??..kete saga lmst kn??..

    • wasalam

      engine mazda 626.

  99. salam nk tumpang tnye ade xenjin lantai mivec ck

    • wasalam. xde

  100. brp anggaran enjin kosong?

  101. salam bro….bleh x wira a/b 1.3 nk masuk enjin rotary mazda rx8…..??? klu bleh brapa kosnya????

    • wsalam. tanya pada org ini 0133658101 NAZ Garage.mereka pakai ubah suai kereta

      • NAZ Garage ni area mana????

      • belakang bengkel sy jer,member sebelah jer

  102. salam.. sy zack dr alor star, nak tya berkenaan tukar enjin fiat punto 1.6elx 1997, enjin sekarang dah kurang power, ingat nak tukar yg lebih power tp tak tau enjin apa yg paling sesuai, ada yg kata enjin alfa, peugeot dan mcm2, jika ada enjin yg 1.8manual or auto tentu best kan… tolong saya selesaikan bro

    • wasalam masuk engine yrv turbo.tapak kene buat

    • wasalam masuk yrv turbo

  103. nk tanya..sy ada kancil nk tukar enjin L5..klau sy masuk turbo TD04 and intercooler besar JPJ lulus x endorse enjin tu..maknanya bumper depan tu tebuk sikit la utk pipe cooler tu,,atau sy kne wat standart and bila dah lulus baru tebuk bumper tu..

    • bg standart dulu masa endorse
      lepas endorse baru ubah suai

  104. salam bro.. nak taw enjin turbo apa yg sesuai ngan atos 1.1.. n berapa kosnya.. sy di seremban.. kalo dekat boleh roger saya.. tq~

  105. salam tuan, kereta saya waja 1.6 dan selalu ada masalah dgn timing dia..2 bulan lepas baru saja tukar sensor timing, mula2 ok tp lama2 timing dia jatuh ke paras bawah 5000 mph..sbelum ni dalam paras 8 ke 9 ribu. dan lama kelamaan dia boleh mati sendiri enjin. jadi saya nak tanya maslah ni kalau saya tukar terus enjin dgn enjin baru boleh hilang tak untuk jangka masa lama. tak tahan woo asyik bertukang je setiap 3 4 bulan. enjin saya mitsubishi. n boleh bagi tau saya skali kos nak beli n tukar enjin baru. al maklum org baru nk berjinak dgn kereta. terima kasih tuan. salah silap saya mohon maaf.

    • wasalam tuan
      terima kasih atas comment tuan di blog sy

      kes macam ni bukan engine yg problem tetapi injection sistem mungkin ada poblem,mungkin juga ecu,kalau nak tukar engine kene cari complete halfcut,tetapi kalau tukar engine sahaja kemungkinan tidak solf kan problem,kalau convert engine to mitsubishi halfcut kos dalam 7k lebih kurang,kalau nak jimat kos betul kn engine yg sudah ada dan sistem injection nye saja.

  106. Salam tuan.. tumpang tanye.. kalau engin 4g63t buat piping straight tanpa tabung tengah.. n kalau pasang tabung tengah utk exhaust.. ape beza nye eh tuan..?? Mufler blakang 3inch

    • wasalam tuan
      kalau buat macam ni, minyak kuat dan engine cepat rosak,

      • Pada pendapat tuan.. sistem exhaust ape yg paling sesuai dgn enjin 4g63t ? Terima kasih tuan..

      • sistem exzos standart dimana tidak bising dan juga jimat minyak

  107. Hi,
    Ada sesiap minat swap enjin saya mivec ck 1.6cc manual dengan enjin campro 1.6cc auto tak?

    • klu nk swap dgn saya waja 1.6 sohc….01119777290

  108. salam tuan..tumpang tanya.. apa perlu dibuat untuk kembalikan power enjin waja 2001.. setakat ini dah servis efi.. cuma tak dapat beli coil ori proton terpaksa pakai DENSO… okkah tuan?.. Perlukah saya general overhaul?.. ohya.. sejak EFI diservis.. enjin x hidup sekali start.. kena 3x..dipancing pula dengan tekan pedal barulah hidup.. throttle body telah dibasuh semasa servis EFI… tolong beri pendapat… tk..

    • wasalam tuan
      terima kasih atas comment di blog sy
      kadang kala cukup dng tune engine secara manual
      dan kadang kala kene top overhaul dan juga overhaul engine
      ini semua mengikut keadaan engine,dan juga kene check transmition
      waja engine mitsu jika condition tiptop engine tu kuasa kuda lebih kurang 110 bhp

  109. bro, sy pkai lancer glx(cedia), sy nak alih tapak crossmember bg tayar kedepan ckit dlm 1 inch, bg price.kalo leh 0133590626

  110. nk tanya untuk body KIA spectra bole convert engine apa yg sesuai? engine ni dah terlalu bg bnyak msalah kat sy. mohon bantuan pengalaman bos..

    • engine mazda lantis boleh.tapi kalau saya engine asal sy pakai,kalau banyak problem bikin balik saja,sebab spare part banyak ada yg baru dan original,kalau convert pun bajet 6 7 k juga,kalau bikin balik engine asal teruk2 3k cukup

  111. Salam, saya pakai perdana v6, enjin apa sesuai ah? Sebab enjin macam dah uzur, and gearbox problem? So kalau nak tukar semua sekali dengan enjin yang sesuai berapa bajet kasar?

    • wasalam,rvr boleh,evo3 boleh.atau pun eterna twinturbo.kalau sy akan sy kekal kan original je keter tu.bajet kasar2 gearbox dng engine 6k

      • Salam tn,
        Saya nak tanya berkenaan enjin vios 2004 1nz. Enjin saya mengalami masalah bunyi yg amat kasar mcm bunyi rantai bergeser. Saya dah pun bawa ke bengkel dan pada jangkaan awal mekanik menyangka itu adalah bunyi timing chain. Setelah enjin dibuka dan dileraikan, masalah yg ditemui adalah piston yg dah longgar. Mekanik bgtau enjin kene overhaul, tukar piston, timing chain dan beberapa brg lg. Kos utk overhaul adalah 2700. Mekanik hanya berani bg jaminan 3bln je. Sy nk minta pendapat tn samaada nk proceed dgn overhaul or tukar enjin lantai 1nz yg harga pasaran adalah antara 1500-1800. Pandangan dr tn amat diperlukan.

      • wasalam tuan
        pendapat saya cari engine secend kedai potong lagi elok.

      • kekalkan original? tak payah tukar enjin?

  112. salam,nak tanya,saya nak pakai rim 13″ pada proton wira 1.5 SE saya tetapi disc brek dpn & belakang saya tak muat untuk masuk rim 13″.Apa cara saya boleh muatkan rim tersebut,ada kawan saya kata pakai ‘wheel adaptor’,tetapi adakah rim tayar saya akan terkeluar dari body?dan dimana saya nak dapatkan ‘wheel adaptor”tu?.. takut puspakom tak lulus kerana saya nak convertkan wira tu sebagai teksi.TQ

    • masuk rim 14 standart proton,kalau teksi tak lulus,buat permohonan atas alasan kereta sy kene pakai rim 14 sebab brake besar.

  113. Assalamualaikum Tuan,

    Nak tanye. saya ada volvo 240 tahon 85.

    Tuan boleh buat full restoration (luar dan dalam) dan swap engine ke 940 turbo ke atas kereta tu tak?

    • waalaikumsalam tuan

      tuan yg sy tak buat cat,welding body,dan juga interior.selain dari itu sy buleh buat.kalau tuan hendak masukkan engine 940 turbo sy boleh buat kan sekali spray engine bay dan restore seperti baru,tetapi body cat dan interior tuan kene cari lain org untuk uruskan hal tersebut.
      terrima kasih atas comment tuan di blog sy

      • Terima kasih reply tuan. Berapa kos untuk tukar ke 940 turbo termasuk upah pasang?

  114. salam motecmat, waja 1.6 4g18 nk tuka ngn enjin 6a12 v6 2000cc, bley lepas tak ngn jpj?ade cara tak?tq..

    • wasalam

      ada cara buat permohonan terlebih di jpj untuk convert.jika lulus baru lah boleh.

      • Salam bos nak tanya…saya nak pasang 4g91 complete semua termasuk wiring dgn gear box..berape budget yer..kete saya mitshubishi tredia

      • wasalam
        halfcut 4g91 aje dah 6k.saya ada satu pilihan engine dan barang rare punyer,yang ini engine tredia original yg dua pintu turbo.jika minat berikan alamat email pada saya,nanti sy bagikan gambar halfcut tersebut beserta pakage pemasangan.mungkin bos suka dng engine ni mana lah tau.

  115. As’salam motecmat.. Saya ada Ford lynx manual 1.6 tahun 1996 cadang nak tukar enjin Lantis type r KFZE V6 2.0L.. Perlukah tukar ECU Computer Box.. Enjin manual & auto sama ke ada perkara lain lagi perlu.. Tq

    • wasalam

      kene beli halfcut jika nak buat conversion ni
      baik cari manual

  116. Salam..nk tny la..sy ade savvy amt n berhajat nk tukar enjin sbb enjin ade masalah..berapa yek kos n enjin ape yg sesuai tukar?

    • wasalam

      masuk engine myvi.kos dalam 7-8 k

  117. Slm nk tny..brp kos klu sy nk tukar gear manual myvi y oren tu kpd auto?sbb jammed sush nk bw

    • wasalam
      bajet 3k lebih kurang

  118. salam
    savvy amt saya dah teruk sangat dan bercadang nak tukar ke enjin yrv turbo
    minta padangan tuan dari segi maintainence, spare part, dll. terima kasih

    • wasalam yrv part sam dng myvi

  119. Slamm abag otai pascal krta sy mw TNy ni blah kh sy Gna enjin evo4 d waja sy, tp sy xmw Guna gearbox evo4 Sbb dia semiauto sy nk pasg gearbox starndt waja sy…ad effect ke???mintk pncerahan

    • wasalam
      masalah takde tapi fly wheel dng cluct ngam ker?kes ni sy belum pernah cuba,sy tau gearbox ngam tp fly wheel ngam tak?

  120. Salam bro..
    Nak tnya cdangn jakalau2 ada cra selesaikan..o.k.sy pakai gen2 tapi dah tkar enjin ke evo4..n dalam proses nk endors.tpi tkt xlepas.so kalau sy tkr block 1.8 untk bg lepas puspakom blh x?n blh bgtau kalau ada cara lain,

    • wasalam

      janga bawak kereta dulu untuk test.tapi buat permohonan di jpj dulu insya allah akan lulus

  121. Salam

    Enjin MIVEC-MD (Untuk Lancer/Wira) bolehkah didapati lagi dan berapa anggaran kosnya En. Mat? Untuk pasang enjin multiple displacement seperti MIVEC-MD ini, apakah nasihat/komen Encik Mat?

    • wasalam

      enjin ni panas dan mahal.maaf sy tak tahu pasal engine ni.tq

  122. salam bro ,
    4g93 n/a doch leh pakai tak airflow sensor 4g93t gsr atau evo3

    • wasalam
      kalau no sama boleh

  123. salam sy nak tanya…berapa kos upah pasang untuk swap gearbox suka sme suka…kereta satria neo…satu kereta bpe upah pasang??

    • wasalam
      sorry saya tak buat convertion ini tq

  124. Saya nak tanya merz s280 atau s320… Model 1996-1999 tukar ke engine 1jz 3000cc atau 2500cc boleh buat tak. Pls reply. No phone 0182500750

    • 0173980963 call no member saya ini untuk pertanyaan,sy dah tak buat kerja convert lagi.tq

  125. Salam,skrg sy guna hyundai matrix 1.6 auto,sy plan nak upgrade cc (maybe matrix 1.8 (a) atau dari engine toyota) boleh dptkan idea @ nasihat?
    Terima kasih.

    • wasalam

      matrik ada engine yg 1.8 pun.mungkin boleh swap engine saja.kalau convert kos terlalu mahal.

  126. Salam tn…nak tanya spare volvo 940 mudah dapat dak dan mahal dak…tksh

    • wasalam tn

      bagi suspension part and engine gearbox part insya allah boleh dapat lagi..kalau body part agak payah cikit.

  127. Mohon pertanyaan bkaitan ATOZ
    Gearbox saja brapa kos?
    Tukar enjin brapa kos
    Tukar enjin lain yg sesuai atau minor modified berapa kos..?

    • sy tak buat kejer ubah suai

      gearbox auto atau manual?
      kos sy belum tahu.maaf

  128. Salam tuan..sy nk minta pendapat sedikit…sy pengguna kereta exora 1.6 cps manual..jadi sekarang ni saya tengah cari gearbox auto utk ganti yg gear manual ni.soalan sy boleh tak guna gearbox auto dr enjin campro jenis BUKAN CPS digantikan pd enjin campro cps exora ni…ada masalah tak?

    • wasalam

      dari manual nak convert auto ada beberapa perkara yg mungkin tak boleh,sebab ECU kereta Auto dng manual berbeza jadi kalau masukkan auto wiring dng ecu sekali kene pasang juga.dan juga meter radiator,gearlever,ada banyak benda kene ade,so pandangan saya tak begitu mudah nak convert ini.lebih baik trede in saja kereta tersebut kat used car.

  129. salam tuan… sy nak minat pendapat tuan sedikit… sy pegguna kereta kia spectra5 hatchback auto… sy bercadang nak swap engine… engine ape yg sesuai?

    • wasalam
      engine asal kenapa?
      kalau nak buat convertion banyak engine boleh masuk tapi kene ubah suai

      • Salam tuan..mohon pendapat utk upgrade enjin kancil 660..yang mn lg better samada enjin kelisa 850cc, enjin kelisa 1000cc atau enjin l5 n/a 660? Yg mn lg berbaloi dr segi pickup performance, maintenance dan kos ubahsuai? Mohon pendapat tuan.. TQ

      • wasalam
        masuk engine l5 pun dah cukup

      • engine asal banyak masalah… sebab beli kereta murah so hasilnya pun murah juga… sekarang engine lama block lama leaking… x tau macam mana owner lama dia handle… senarai2 engine yg boleh masuk ape erk?

  130. toyota black top,lancer ck,mazda b8,dan yg sama kedudukan engine yg sama.cuma tapak maunting kene buat.kalau nak engine asal sy boleh dapatkan,engine lantai maksud sy harga 3k

    • Salam En.Ramadan
      Saya miliki kia spectra sy berhasrat nak tukar engine. Boleh cadangkan sy engine apa yang boleh masuk kat kete sy…dan berapa kos anggaran harga n berapa lama selalu abang tukar engine..harga dari engine sampai upah pasang…

  131. Salam en Ramadan, nak tanya wira 1.3 fuel injection nak tukar engine 1.8 SOHC nak kena tukar ecu dengan wiring sekali ke? terima kasih.

    • wasalam

      kene beli halfcut baru sempurna

  132. Bro kalau nak tukar engine + swap engine lama berapa savvy manual
    overall kos=?
    berapa lama bleh siap?
    nak pasang engine starlet ep82
    Boleh lepas puspakom ke?

    • sorry bro sy tidak lagi membuat kerja2 ubah suai kereta,tq

  133. bro, berapa kos nak tukar gearbox auto ke manual satria 1.6 tahun 97.

    • bajet 3k siap pasang,auto apa problem dia,kalau mahu saya boleh dapatkan gearbox VR4 untuk di pasang pada wira 1.6 kos dalam 1600.00 siap pasang.baru minggu lepas buat satu try dan berjaya.

  134. salam semua,shah 013-3590626 puchong.. sy ada head 4g18 dr lancer glx, bg skali head cover lancer rm500
    head ck2a twin cam doch pnp kat 4g18, bg skali gasket baru, timing belt xde, bearing n tapak enjin bg skali rm850
    xpon jual complete enjin 4g18 lancer skali dashboard evo7 auto, bg mcm halfcut rm3,500

  135. salam..
    enjin apa yg sesuai utk tukar ke saga BLM?

    • wasalam

      engine asal kenapa?
      kalau convert masuk engine lancer

      • 4G92?berapa kos nya tuan?tuan boleh buat ke?

      • mintak maaf saya tak boleh buat,saya tak buat kerja2 ubah suai dah.tq

  136. sy nak beli engine perodua viva 660… minta tolong pasang sekali. [ kena turunkan engine yg sedia ada. Sudah kurag elok dah. nak tukar.] berapa harga?- 019-278-2863.

    • minta maaf engine viva sy tidak tahu harga sbb belum pernah tukar dan buat kerja ini.so kos sy tidak tahu.tq

      • Salam saya ada kereta proton gen2 1.3..
        Nak tnye ada masalah aircorn tak nak berfungsi dan kereta selalu semput2…bengkel kata sbb ecu..saya pun tukar la ecu..tapi kereta skrng tak de aircorn..dan engine pn ada leking..perlu ke saya tukar engine..dah pening nak fikirkn kat kereta ni..klu tukar engine brape kos n siap endrose..

      • wasalam

        mana ade leaking kene tukar engine,pastu air cond rosak ecu yg kene tukar ibarat kepala sakit kaki yg kene ubat..

        dalam kes ini hendaklah kereta diperiksa terlebih dahulu dan setahu saya ge2 tak ade keluaran engine 1.3

        kos semua nya tergantung keadaan kereta dan juga kerosakkan.

  137. Salam.sy memiliki proton savvy 1.2 AMT.sejak kerosakan gearbox kereta ini,sy bercdg utk tukar engine savvy ini kepada toyota starlet 1.3 sekali dgn gearbox auto.agak2,engine toyota starlet ni kuat mkn minyak x? n selain toyota starlet, engine apa lg yg sesuai dgn proton savvy? kalo boleh nk yg jgn mkn minyak sgt.

    • wasalam

      cari bengkel yg ada buat kerja ubah suai keter beli engine myvi masuk dalam savvy

  138. saya ade gsr ck enjin skrg kt waja…tp dah siap endos…rase nk masuk evo 4,5,6 la…mmg tahu xboleh endose..ape pandangan bro??hehehehe…sape2 berminat enjin sy boleh la direct 01114345717.area puncak alam.tq bro…

    • pandangan saya jangan terlalu ikutkan perasaan dan satu kebanggaan dalam diri kita hendak memiliki sesuatu yg besar risiko nya,kerana sesungguhnya itu semua adalah satu pembaziran,dah ada gsr cukup la,maintane je,dan patutnya kita bersyukur dengan apa yg da kita miliki.lagi besar engine pakai lagi bnyak belanja yg akan menelan,cuba kita fikir sejenak jika duit itu kita buat benda lain yg lebih bermamfaat,dari sudut dunia dan juga akhirat.maaf kan sy jika anda terasa dng pandangan saya,kerana saya ni mekanik biasa jer tak de pengetahuan cukupuntuk bidang2 racing dan high performance,tapi untuk pemanduan yg selesa tahan lama,dan jimat minyak lagi cantek saya lah org yg tepat untuk repair kereta,jika dapat terima kata2 saya ni terima kasih sy ucapkan.terima kasih sekali lagi sbb dah kunjung dan comment blog sy yg sederhana ini.

      • orait bro…sy ikut nasihat bro…cuma sy nk wat penukaran timing belt dgn mtk check boost kete.bp kos??

  139. Hello.saya ada kereta Iswara 1.5.Plan nak tukar engine turbo tapi tak tahu nak cari mana. Ada cadangan?

    • sy bukan lah org yg sesuai untuk buat kerja ubah suai kereta tq

  140. assalamualaikum.. krete sy wira manual 1.5 4g15 standard.. enjin nie sekarang agak berat dn dh mula dtg problem sikit2.. tujuan sy adalah utk jdikan balik enjin nie mcm asal pon dh ok(xbnyk ragam n selesa)dn ubahsuai sikit2 utk performance skit.. menjadikan ia berbaloi dari beli kerete baru yg same range dgn ia..adakah overhaul dh memadai?Atau tukar enjin baru atau upgrade enjin jenis lain? tq

    • wasalam

      overhaul sudah memadai dan itu juga adalah kos paling jimat berbanding convert engine lain.

      berkenaan dng kos kene lihat keadaa engine dulu

      • ok..nmpk gayenye mmg kne overhaul lah.. lagi satu, gear manual kete nie, nk masuk gear agak ssh, terutamenya gear 2,, ape masalahnya ye?
        Last skali, klau sy nk psang air filter dan cool air intake kits, tuan bleh buatkan x?
        kalau boleh agak2 total kos die brape ye sbb nk tngok bajet..tima kaseh bnyk2 tuan dn kalau ade kelapangan sy pegi bengkel tuan,Insyallah..

  141. Assalamualaikum tuan,
    Saya ada saga lama th 90 1.5i auto 8v, gear lambat tukar n jerk. Boleh repair gearbox atau tukar. Kos?
    T.k.

    • waalaikumsalam
      tukar saja kos dalam 1k

  142. Salam. Bang nak taya saya pakai saga 12valve 1.5 kaburator. Kalau nak tkr injection sesuai pakai model ape. Kos tinggi tak.

    • wasalam kos agak tinggi tidak berbaloi,pakai saja carb.

  143. Bro nak tanya kedai masih alamat yang sama ke. Saya pakai volvo 940. Masalah gearbox.

    • yup masih alamat sama

      • Saya nak ke kedai en ramadhan tp sya call x dpt. Boleh bg no tel sapa2 di kedai yg saya boleh contact..

      • call my father 0123208900 tq

  144. Assalamualaikum.. Nak tanya pandangan saudara .. berbaloi ker utk tukar head wira 1.6 SOHC kepada DOHC (4G92 atau 4G93 head)? Engine asal sudah 2 kali skim head sebab overheat dan sekrg masalah minyak hitam leaking antara head dan block serta asap putih dah start keluar. Ada ker metal gasket utk 1.6 SOHC?
    Boleh saya ke bengkel utk assessment dulu sebelum saya hantar utk overhaul atau apa2 yg perlu

    Terima kasih

    • Wasalam
      Twk berbaloi baik kekal kan asal lagi jimat dan tak banyak hal.atau pun masukkna engine sohc saya ada stok kat bengkel cantek2 punyer

      • salam bang saya pakai satria neo 1.3 sy igt nk convert enjin pakai mivec. boleh abg cadangkan enjin mana perfomance dia top untuk satria neo ni? kalau boleh potong vtec b16a pon dah cukup. and kos siap pasang semua skali brapa ya bang?

      • wasalam

        maaf sy tak buat kerja convertion lagi

  145. Salam bng,nak tanye sy ada sebuah kereta Fiat tempra
    Klu sy nk tukar enjin,enjin apa yg sesuai tuk kereta Fiat tempra.?

    • Wasalam sr20 boleh,ae86 boleh dan banyak lg.cuma kene ubah suai.dan sy bukan lah org yg sesuai untuk mengubah suai kereta anda,dan juga kereta org lain.tq

  146. assalamualaikum saudara, saya memiliki wira 1.5 se. Saya berhasrat untuk menukar enjin untuk membuatkan kereta saya lebih perform. Apakah cadangan enjin yang sesuai untuk saya upgrade. Bolehkan saudara buat semua step dari carikan enjin sampai boleh naik atas jalan.?

    • wasalam

      masuk engine 1.8 sohc pun dah cukup.halfcut kene cari dulu buat xdehal boleh.

      • Bermakna halfcut saya kena cari sendiri dulu ?

  147. Salam.sya nk tukar gearbox ke manual.sya pkai waja campro

    • wasalam
      maaf sy tidak buat kerja tu lagi sebab barang payah dapat

  148. Salam bro..sy nk tukar enjin 4g92 soch ke 4g93 soch..aper perlu sy ubah..wiring kacau x??atau sy bleh pki balik sume..

    • wasalam

      93 DOHC dia pakai ignitor untuk ignition dan juga coil.sedangkan 92 SOHC dia pakai distributor jawaban nya sudah pasti wiring takngam.pakai 18 SOHC paling mudah

      • Mmg skrg sye pki 1.6 single cam..cuma nak upgrade ke 1.8 single cam je..sbb enjin lame dh teruk sgt..so takde masalah ek..thank bro..

  149. salam..
    saya nak tnya, berpa kos kalau saya nak tkar enjin gen2 1.6 auto kepada manual.

    • wasalam

      kalau convert lancer ck kos dalam 8k

    • Salam..azfar boleh swap gearbox auto dengan saya kalau berminat…

  150. A”kum…nak tanya tuan kancil 660cc nk convert injin kelisa 1000cc Berape cost dn jpj boleh lepas ker?

    • wasalam

      kos 4k,endorse tak tahu mungkin tak lepas

  151. Assalam tuan blog, enjin waja campro ada x? atau siapa2 yg ada nak upgrade enjin..then nak jual enjin lama proton waja campro..bgtaw k..minyak hitam kering..byk rosak.. Call/whatsapp : 0194945100

    • wasalam jika ada sy hubungi kemudian tq

  152. salam bro, kawan nak tukar gearbox persona dr manual ke auto..bro bole buat?berapa kos nya?

    • wasalam

      maaf sy tak buat convertion lagi

  153. Assalam..bang, saya dah pakai kia spectra dekat 9 thn. dulu saya letak ngv kat kia ni..dah pernah kena top overhaul.skarang dah kluar asap putih..kadang2 bergegar bila start kereta. sy bercadang nak tukar enjin jd nak mintak pandangan enjin apa yg sesuai dan jimat minyak. org kata toyota jimat minyak. boleh ke kalau tukar enjin toyota. pastu nak tau gak kosnya brapa..terima kasih.

    • wasalam

      ada org masukkan engine toyota seg atau blacktop.kos dalam 7k juga,pandangan sy tak berbaloi kerana keadaan harga kereta skrg murah2 di pasaran.kalau ada 7k boleh dapat sebijik kereta lain yg elok.jd tak perlu lah convert kereta tu.kecuali atas minat

  154. terima kasih atas pandangan..jadi apa yg perlu saya buat untuk masalah asap putih dengan gegar tu?perlu ke buat top overhaul lagi?

    • boleh jadi kene buat top overhaul kembali.tetapi kes ini kene di periksa engine kereta terlebih dahulu sebelum nak cakap itu dan ini kene buat,dalam hal ini sy tidak dapat nak sahihkan apa kena buat sebab sy tidak dapat lihat condition engine

  155. ok..terima kasih bang

  156. SALAM..TUAN..SY SKARANG PAKAI KIA CARENS 1.8. MASALAHNYA SKARG..ENJIN DAH KURANG MANTAP. DAH BERAT..ADA TAK ENJIN YG SESUAI UNTUK DIGANTIKAN DGN ENJIN SEKARANG YG LEBIH BERKUASA. DAH PENAT NAK BAIKI ENJIN ASAL INI DAH.

    • wasalam

      maaf tuan saya tidak lagi membuat kerja2 ubah suai dan convert kereta.kia karens boleh masuk banyak jenis engine.
      antara nya
      lancer ck boleh masuk
      gdi turbo boleh masuk
      toyota pun boleh juga semua engine yg lebih kurang kedudukan dalam bay sama boleh di ubah suai masuk

      tetapi dalam kes ini sy sudah cuci tangan dan kaki tidak lagi menerima kereta untuk di ubah suai.
      apa yg saya buat adalah standart kan engine asal seperti sedia kala,itu sy boleh terima.tq

      • TQ VM ATAS MAKLUMAT YG TELAH DIBERIKAN..TQ SEKALI LAGI

  157. Salam..
    Sy pakai Wira 1.5(A) 97..
    Sy nak convert Halfcut depan Evo 3(1set siap enjin,gearbox,dashboard,body part apa semua)..
    Sy nak tanya,berapa modal untuk semua skali,kat mana bleh sy dapat barang2x dan kat mana bengkel yg bleh buat cun2x..??terima kasih :)

    • wasalam

      maaf saya tak buat lagi kerja convert kereta,dalam kes ni kos tinggi sbb halfcut evo 3 saja dah mencecah 13k kalau tak silap saya.jadi stanby lah dalam 16-17 k kalau nak buat project ni,tapi kalau sy ada 16k sy tak buat convertion ni terus beli satu volvo s40 turbo lagi sedap pakai.

  158. salam bos….saya nak tanya…engine gen2 AUTO…Boleh tukar dgn engine EVO..ke?..dan engine evo mana yang sesuai..terima kasih.

    • wasalam boleh cari dari lancer CK.evo 4.5.6 larat ke nak maintain.puspakom tak lulus nanti

  159. Salam, enjin apa yg sesuai masuk utk Kia Spectra..? TQ

    • wasalam
      ada org masuk toyota levin,mazda 323,tapi sy tak buat lagi kerja ubah suai.

  160. Salam tuan, sy ada hyundai accent (m) 2006. Enjin apa yg sesuai blh masuk sbb sy nk masuk gear box auto. Enjin asal dh jahanam di kerjakan org tak bertanggung jawab.

    • wasalam

      beli satu halfcut then salin

  161. salam… saya sedang mencari enjin atos 1.0..kat mana boleh dapat, berapa harga?

    • wasalam

      sy takde stok dan susah cai harga pun sy tidak tahu.tq

  162. salam
    saya ade 1 kete savvy.. dh abis byk duit nk repair savvy tu.. asyik rosak jgk.. sbb xbole start.. xtau ape punce.. dh byk tangan buat kete tu.. so sye ambik jln mudah.. nk tukar sebiji enjin lain.. masuk kt savvy tu.. enjin ape yg sesuai yg bole masuk savvy.. xkisah enjin biase pn.. jjin bole start.. ni tersadai je.. xpakai..

      • saya dah cari enjin myvi 1.0 untuk masuk kan ke kete savvy saya.. tp byk pomen kate xboleh masuk.. alasan nnt bile jln, kete akan begegar…. bwk x sedap..sbb enjin myvi ringan.. so mcm mane ni.. saye pn dh pening.. ape patut sye buat skg.. nk beli enjin yg lain mahal.. enjin myvi masih mampu lg klu saye nak beli.. ape patut sye buat?

      • bukan 1.0 tapi 1.3.

        cari engine yrv 1.3

  163. Salam..sy nk tnya..sy pkai keta saga blm..tp sy teringin nk tukar enjin 4age blacktop..adakah boleh masuk dan brapa kos semua?

    • wasalam soory sy tak buat kerja convertion lagi

  164. Salam..saya riezal dari sabah injin bertanya..saya ada kancik mata petak tahun 98 atau 99 la..nak tukar p injin kelisa..bole bgtau details.tntang kbaikan dn kburukan..tlg2

    • wasalam

      kebaikan laju dan power lebih

      keburukkan kalau laju sangat brake tak lekat.sbb 1000 cc

  165. salam.. sy pkai wira aeroback 1.3.. ad kuaw asap putih n time start je bnyie cm sempot n bergegar.. apew masalah ur..??

    • wasalam need to check


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 150 other followers