Hubungi motecmat

Assalamualaikum salam sejahtera kepada pembaca dan pengunjung blog saya,saya buat page ini kerana ada banyak complaint susah nak dapat alamat bengkel dan no handphone saya,

Bengkel saya beralamatkan di   jalan gajah 3 lot 1310a kampung kubu gajah sungai buloh selangor.

No hp saya 0172601852

kepada semua pembaca blog saya  terima kasih saya ucapkan atas sokongan anda semua untuk blog saya yang sederhana ini,insya Allah boleh membawa manfaat pada semua pengguna kenderaan.

Email  ramadhan1900@yahoo.com.my

 

Jika anda memerlukan perkhidmatan saya dan berminat nak hantar kereta sila call saya dulu,sms pun boleh cuma kalau lambat replay,harap maklum.dan saya akan delete comment comment yang mengarut.

Jika anda mencari workmanship yang murah dan termurah dipasaran maka saya bukanlah orang yang anda cari,tetapi jika anda mencari hasil kerja yang cantik dan bersih dengan harga yang berpatutan maka saya lah orang yang anda boleh percayaai.

Mungkin harga baiki kereta di bengkel saya agak tinggi dari tempat2 lain,tapi itu terpulang kepada anda  kerana duit anda dan kereta anda,tetapi ada ramai kes dimana mereka rasa murah pada awal nya tapi sebenarnya mahal pada akhirnya nanti,contoh nya kalau top overhaul kereta ditempat saya untuk wira 1.5 saya caj RM 800.00 sedangkan ditempat lain ada yg caj 300,400,600 paling tinggi 600.00.tetapi tahukah anda harga 300 adalah harga dimana mereka buka cilinder head dan tukar gasket head sahaja,kalau buat grand valve pun buat cincai sahaja.begitu juga dng 400 dan 600.00.

Dan sekarang kenapa saya caj anda RM 800.00

sebab nya saya akan bersihkan engine kereta anda luar dan dalam dengan gran valve yg cantek,dan juga saya akan tukar dengan piston ring dan juga conrod bearing yang baru,dengan ini engine kereta anda akan mendapat performance yang sebenarnya.atau pun kuasa kuda sebenar engine kereta anda.kemudian engine akan smooth licin dan jimat minyak dan juga pickup macam masa beli dulu.sebab ruang pembakaran dan ruang angin keluar masuk semua bersih dan cantik sebab itu lah saya caj anda 800 ringgit untuk top overhaul satu engine saga atau wira 1.3 dan 1.5.

jika anda ingin mengetahui terlebih dahulu harga untuk baik pulih kereta anda maka tanpa lihat kereta susah saya nak anggarkan satu harga,jd anda haruslah faham akan situasi ini,kadang kadang untuk mendapatkan kos yg sebenar untuk satu2 kes besar kene lah check dulu sekurang2 nya kemudian baru kita tahu kos,

persoalan berapa lama boleh siap kereta itu tergantung kepada keadaan workshop dan juga masa saya,kadang kala Allah bagi kita sehat tp kadang kala kita sakit,kadang kala ada urusan keluarga yg harus sy buat dlm masa masa tertentu,kadang kala tengah repair satu kereta tiba2 part tak cukup,atau pun terjumpa part lain yg rosak jd di situ sudah timbul satu masalah dimana masa kene belanja lagi lebih,

 

pilihan ditangan anda

terima kasih atas sokongan  anda semua,semoga Allah merahmati kita semua amin.

456 Comments

  1. Assalamualaikum,

    Saya nak dapatkan pandangan tuan, saya sedang dalam proses nak beli kereta, antara kereta yang ada dalam senarai saya ialah VOLVO S80 tahun 2005. Jadi kalau boleh tuan kongsikan sebarang tips dan maklumat tentang ragam kereta ini amat saya hargai. Seperti dari segi maintenancenya costnya, apa yg patut selalu diberi perhatian, dan sebagainya. T kaseh.

    • waalaikum salam terima kasih atas comment encik.
      kereta ni ok la,cuma kereta ni kene di jaga dengan baik dan servis ikut time dan minyak pakai yang di syorkan untuk kereta ini,maka tak ada lah banyak ragam nyer.terus terang saya belum pernah repair kereta ini,tapi konsep nye semua kereta sama shaja,nak jaga nya pagi2 kene la panas kan engine dulu,kemudian rajin2 check air walau pun kereta tu baru lagi.maintenace memang mahal..sedangkan s40 pun tinggi maintenace nyer.kalau s 80 lagi la.tapi kereta ni jimat minyak.bawak memang nikmat la. dan lagi satu ada baik nya bila beli ajak la mekanik sekali untuk chekc kereta tu sebelum beli.tq

      • Ok, terima kaseh atas pandangan tuan tersebut. Saya masih belum membuat apa apa keputusan lagi.. sedang menimbangkan beberapa model lain yang berCC besar.. Tuan ada apa- apa model lain boleh cadangkan kepada saya? Kereta sedan second hand yang besar dan murah (<RM70k).. sebagai weekend car.. untuk balik kampung dan jalan- jalan.. dalam pertimbangan saya juga Kia Optima (2004), Hyundai Sonata (2004), Accord 3.0 (2004), Ford Focus (2006), Perdana V6 (2007), Peugeot 407 (2004), Audi 1.8T (2004).. kalau tuan pernah handle mana- mana dari model ni, harap dapat tuan kongsikan dengan saya.. semoga tuan dan blog tuan ini bertambah maju.. kerana keikhlasan tuan membantu melalui pandangan dan pengalaman tuan kepada orang- orang seperti saya..

      • saya tahu satu kereta honda accord VTI 2.0 VTEC ada 2.3 VTEC so kereta ini engine sigle cam VTEC auto 4 speed tahun 01,02,03,04 pun ade,kereta ni termasuklah dalam kategori kereta yang sedap di pandu dan selesa la dikatakan.juga negine dan gearbox best,interior pun cantek kerusi ada masaj,minyak pun tak kuat sangat.market sekarang dalam 40 k sekarang ini.kalau nka bli kereta secend dekat used car pastikan bawak mekanik untuk buat pemeriksaan.satu lagi kereta volvo 940 turbo 2.3L yg ini pun satukereta yang best juga.dan harga murah je belas2 ribu jer.cuma kene tengok kendition.

      • salam bro…tumpang tanye..
        -berapa kos nk overhaul kembara dvvt thun 2003…
        -berapa pulak kos nk top overhaul kembara thun yg same..
        harap dpt d bls tq…

      • wasalam,

        kene tengok keadaan engine dulu baru tahu cost
        tq

    • salam bang…saya nk tanya,boleh ke ford focus duratec tukar engine? sy nk tau engine ygsesuai,di utamakan yg bercas turbo..

      • wasalam

        sy tak pernah buat lg kereta ni,kurang pengetahuan tenatng kereta ini tq

      • salam..kalau tukar kaburator kereta kancil 660 model lame brape??

  2. Terima kaseh atas maklumat tuan.. tadi petang saya baru menjenguk sebuah kereta Honda Accord 2.4 (A) buatan 2003 (7th Generation) disebuah kedai used car sekitar Ulu Klang.. nampaknya macam okay.. mileage 132,000 km (rendah bagi kereta 9 tahun).. dijual pada harga RM62K (rendah dalam market).. saya dah berminat dengan kereta ni.. tapi saya tak ada kenal mana- mana mekanik utk dibawa bersama tengok kereta ni.. berdasarkan kepada pengalaman kereta tersebut nampak fizikalnya okay.. sebab belum ditouch up apa- apa oleh usedcar tersebut.. nampak macam owner lamanya agak menyayangi kereta tu sebab audio Head Unitnya telah diupgrade kepada GPS/DVD player jenis plug n play.. dan sportrimnya 17″.. menurut cerita owner lamanya adalah seorang jurutera petronas yang dah upgrade kepada Alphard Velfire.. kalau tuan tahu apa- apa maklumat berkenaan model ini harap dapat kita kongsikan.. saya juga ada google berkenaan model ni.. tapi tak banyak masalah major yang saya temui yang boleh menggangu fikiran saya.. pandangan tuan amat saya hargai.. semoga tuan terus berjaya dengan bisnes tuan.. dan blog tuan ini sangat membantu.. semoga nanti Tuhan yang membalas budi baik Tuan..

    • kereta ini pun satu kereta yang cantik dan bagus juga teknologi nya,kerana engine nya timing chain VTEC DOHc,boleh beli kereta ni cuma kene pastikan kondition,saya boleh tolong check kan jika tuan berminat,hanya kene buat temu janji dengan saya untuk kita sama sama tengok kereta tu di use car.tq
      terima kasih atas sokongan tuan dan doa hanya allah sahaja yg dapat membalas.

  3. Baik juga cadangan tu, sekiranya sama sama ada kelapangan masa.. saya belum ada bercadang utk ke usedcar tu buat masa ni.. sekiranya ada apa apa pkembangan saya akan maklumkan tuan.. selalunya bila tengok kereta second hand ni apa yg kita perlu tahu atau tengok atau check ya? Kalau tuan tak keberatan utk kongsi pengetahuan ini.. jika saya ada tertengok kereta lain maka tahulah saya apa yg penting utk diketahui.. semoga orang kita.. negara kita dan dunia ini.. jadi lebih.. dengan izin Allah..

    • selalu nya mesti la kita check kereta itu tak ade accident,lepas itu tak de sambung,kemudian kita tengok engine ada leaking tak atas bawah.

      • Haha nak di jadikan cerita.. dunia ini kecil sahaja.. kereta tu ownerlamanya adalah sepupu kepada isteri sahabat baik saya.. alhamdulillah menurut beliau kereta tersebut insyallah dalam keadaan baik.. mungkin kalau tiada lain lain halangan.. ia jadi pilehan saya.. terima kaseh tuan di atas perkongsian m,aklumat dan pengalaman.. err.. tapi.. macamana melalui pemeriksaan visual kita boleh tau sesuatu kereta tu pernah accident atau disambung? Kat bahagian mana boleh nmpak tanda2 tu?

      • tengok pada bahagian badan nya la..kalau mata kita tajam dan peka kalau ada sambung mesti kita nampak,

  4. Lebih baik..

  5. Terima kaseh di atas segala perkongsian maklumat dan pengetahuan tuan.. semoga tuan berjaya dalam bidang tuan.. dan dimurahkan rezeki dari Allah.. di atas kemurahan hati kerana berkongsi ilmu..

    • terima kasih atas sokongan dan doa,,,,segala puji hak mutlak allah.

  6. assalamualaikum………

    sy nak tanya pasal clutch plate. sy guna wira sedan 1.5. baru2 nie kereta rasa xde pickup atau berat bila naik bukit. enjin keluarkan bunyi yg kuat tp kereta tak laju pun. adakah itu simptom clutch plate da haus. kemudian klu nak tukar clucth plate apa yg bagus? boleh ker masuk clutch plate 1.6 super touring? sbb sy ada baca kat blog ada comment bagus pakai clutch plate tue.. sesuai ker encik atau guna yang clutch yg asal jer..pastu kalau buat kat encik berapa upah sekali dengan barang…terima kasih

    • wasalam…terima kasih atas comment..
      pakai je asal balik clucht kalau naktukar takpayah modify..nanti kepala sakit.untuk kos saya kene tengok kereta dulu,bila saya dah tengok kereta baru kita bincang pasal kos nak repair…jadi tak jadi kemudian kira…..harap encik maklum.terimakasih

  7. assalamualaikum tuan,

    blog yg sgt informatif, tahniah….semoga usaha diteruskn supaya ilmu yg ada pd tuan dpt dikongsi bersama kami yg tak arif sgt pasal keter ni…

    saya ingin minta pandangan tuan ttg 2 jenis keter ni dr segi kos maintenance, spart part dan perkara2 yg patut kite tau mcm nak jaga kereta ni dgn baik….kereta yg saya maksudkn citroen xsara picasso 2.0 (yg bujur mcm telur tu)….mcm yg ni http://www.mudah.my/Citroen+Xsara+Picasso+Triptronic+-16609408.htm

    dan satu lagi volvo s40 model 2002-2004….pandangan tuan amat dihargai…terima kasih

    • wasalaam…
      kalau saya tak akan pilih kereta prancis, kalau volvo s40 ok,cuma cari yang takde turbo.maintenace boleh tahan la…kalau sy akan beli volvo 940 turbo atau pun takde turbo,kerena kereta ni luas,sedap di pandu,EFI SISTEM, 4 speed gearbox simple saja kereta ni tapi selesa,maintenace pun tak tinggi,selamat pun untuk dipandu,body keras, spare part engine pun tak la mahal sngat..

      • Setuju dengan pendapat tuan , saya dah 10 tahun guna, sejak 2003, volvo 940 1993, hingga kini. Adalah kena ganti, tapi ada spere partnya
        Oknya gagah , laju pun menggalah yg biasa, naik bukit ok.

      • hehehe sy ada empat volvo satu ayah pakai satu sy pakai dua biji lg simpan,

  8. salam cik mat..
    sy pkai waja berenjinkan GDI Turbo 1.8.
    sy nak pasang intercooler besar sikit, seperti intercooler evo 3, perapa kos pemasangan? dan berapa lama masa yg diambil..

    syukran jazilan..

    • wasalaam..
      mintak maaf pok teh jay.saya tak buat kerja2 macam tu dan harga pun saya tahu..lagi satu kekal kan original jng ubah suai……nanti kepala sakit

    • salm Pok Teh Jay, boleh masuk ke enjin GDI 1.8? Flywheel ngam ke? sebab enjin GSR4G93 1.8 GDI yg sy beli tak ngam flywheel dia. ke Pok teh jay buat mcmana?

  9. cik mat, klu keter yg mmg dah ada turbo cam mitsubishi airtrek, cerewet tak penjagaannya?

    satu lg, apa pandangan cik mat ttg mitsubishi airtrek yg bukan turbo thn 2002-2003? masih bagus lg tak performancenya klu nak pakai lama? tk

    • kalau standatr turbo ok..cuma engine turbo kene jaga dengan elok la….kalau takde turbo pon ok gak…..dua 2 pun ok

      • maksud jaga dgn elok tu mcm mn? dari segi apa penjagaan nya…
        maaf kerna bertanya , sy mmg perlu tahu..

  10. slm.. nk tanya hari tu saya tukar fly wheel keta saya wira 1.5 injection.. saya tk tahu pomen workshop tu masukkn fly wheel wira 1.5 @ 1.3 tapi yg saya tahu & nampak dia ambil dari wira sedan caburator tak tahu tahun brpa punya buatan.. sekarang ni lepas tukar gear yg menghala ke depan 3& 5 semua tendang free balik… bila tanya pomen tu dia ckp gearbox problem.. tp sebelum ni ok.. memang ada kesan sampingan ke kalau ganti fly wheel x betul @ tak padan.. sangat mengharap bantuan & pandangan encik..

    • wasalam..fly wheel ni sama ja 1.3 dengan 1.5,kalau gear tendang makna nya gear ada masalah…gearbox ada minyak tak???

  11. salam Ramadhan, kalau nak tukar enjin kembara 1.5 anggaran berapa sekarang ye?

    • wasalam harga sama juga 2800 siap pasang.

  12. salam motecmat.. top overhaul satria se 1.5 auto tahun 2005 berapa harganya? saya pernah tanya kedai lain, harga dalam rm400. top overhaul ni, barang2 apa yg biasa ditukar? tahun 2005 patutkah ditop overhaul? kedai encik ni bersebelahan kedai moto tu ke? berdekatan dengan gudang borong tu ke? saya tinggal di saujana utama…

    • wasalam…kalau di tempat sy top overhaul 800 ringgit.antara barang yg sy tukar piston ring,conrod bearing,top gasket,grand valve,minyak engine dan oil filter la..siap semua 800 ringgit..kalau ada benda lain kene tambah la bajet lagi…kedai sy belakang umah.jln gajah 3.

  13. as’kum en. Mat, saya Faizal dari lhad datu,sabah. Nak tanya sikit, kereta waja campro sy yg berusia 5 tahun overheated. head bengkok dan blok pecah. darp tkr head dan blok sy rasa lebih baik tkr enjin half cut. sy brcadang nak tkr enjin GSR4G93(bukan turbo). Sesuai atau tidak? Apa pendapat en.Mat? trm kasih.

    • wasalam..
      pendapat saya sesuai…cuma pemasangan harus lah di pasang dng baik dan kemas.

      • terima kasih di atas maklum balas. Cuma sy ada sedikit kemusykilan klu tkr ke GSR4G93, mcmana dengan tangki petrol,fuel pump dan wyring. boleh ke guna tangki asal dan ori fuel pump. sebab ada pendapat mengatakan bila tkr ke gsr akan ada maslh meter petrol. Mohon pendapat En. Mat. tq

      • kalau asal injection msti boleh….kalau asal carb tak boleh la kene tukar tank juga…kalau nak masuk 4g93 mesti beli halfcut supaya semua barang complete.so tak ada masalah lagi cuma terus pasang saja

  14. proton wira 1.6 dohc. Top overhoul berapa cepat boleh siap? Berap kos n apa barang perlu tukar?

    • 5 hari lebih kurang.kos aggaran dalam 1k lebih kurang.piston ring sy akan tukar conrod bearing dan gasket engine oil..lain2 tak tahu lah kalau part2 yg kene tukar jd kos sebenar kene tengok keadaan engine dulu….banyak part yg kene tukar maka bajet pun jd banyak juga tergantung pada engine.

  15. salam…nak tanye cket…kalau tukar enjin dgn motecmat ni proses dgn JPJ (pendaftaran enjin) akan diuruskan sekali atau tidak oleh pihak tuan…terima kasih.

    • wasalam..
      tak..jpj kene uruskan sendiri atau pun mintak runner buat,tapi dokumen semua lengkap.

  16. Askum,,sy guna wira 1.5m,masalahnya skrg kat sblh belting tu ada kesan kotoran percikan minyk htm,mcm oil ring crnkshft leaking,biasanya kos utk tkr oil seal ni berapa ye?

    • waslam…kene check dulu…tq

  17. Salam….nak tanya pendapat encik skit..saya berkenan dgn kereta peugeot 407 (tahun 08-09). Harap encik dpt bg pendapat skit berkenaan kereta ni. Terima Kasih.

    • wasalam…untuk model ini sy kurang tahu tentang sistem nya mintak maaf bnyak2 encik.belum sampai lagi pengetahuan sy ke tahap model itu….

  18. salam..4g93 GSR auto full overhaul brape kos ea? skali ngan oil seal.

    • wasalam…
      anggaran dalam 3k juga kalau bnyak kene tukar part

  19. salam, saya ada kereta ford laser…engin dah likin..kuar asap lagi…pada pendapat bro nak overhall atau tukar engin lain…

    • wasalam… untuk hal macam ini sy kene tengok keadaan engine dulu..mungkin kene top mungkin juga kene overhaul……tq for the comment

  20. Salam, saya berminat nak beli Rav4 tahun 2002. Mileage dlm 155K. Apa pandangan cik Mat ya dengan keta ni?

    • wasalam
      pandangan saya kereta ini bagus,cuma kene pilih condition yang canetk baru lah kita jimat dan puasa hati….supaya bila kita beli kereta tak ada lah kene repair banyak sgt

      • Tkasih sbb reply. Antara pilihan satu lagi ialah CRV 2005. Harga lebih kurang sama. Salesman tu beriya nak suruh saya ambil Rav4 sbb dia kata crv makan minyak dan maintenance mahal. Saya pun pening sgt nih. Condition rav4 mmg cantik luar dlm tapi bila drive cam enjin bunyi kasar sikit. Minyak sgt pendapat cik mat, tq

      • kalau harga lebih kurang sama baik ambek honda kerana honda dng toyota lebih kurang sama juga maintenace dia…dua2 pun engine timing chain.cuma kelebihan honda ada VTEC so pandangan sy ambek honda minyak tak la kuat sgt..used car tu je nak lakukan rav4 jadi dia takut kan pembeli dng mengatakan kuat minyak.beli honda jika harga lebih kurang sama dan pastikan honda tu dl m keadaan cantik baru ambek.

  21. Tkasih banyak2 atas nasihat. Mmg amat berguna utk saya buat keputusan

  22. salam en.mat.,sy pngguna kenari mnual 2005.,kete slow ckit.,klo nk upgrate ke enjin daihatsu 1.3 .,agk2 bpe bjet n maintnce yea.,ssh xnk ja.,sy P.,xthu sgt psal hal2 kete.,t q.,

    • Wasalam kalau nak upgrade ke 1.3 boleh saja tp kos tinggi dan kene buat puspakom jd pandangan sy just standart lagi elok tak ada banyak masalah,

  23. Salam. Sy dah 10 thn pakai wira engine V6 1.6 mitsu. Baru2 ni engine ni makan minyak hitam so sy tukar masuk blok 2.0.(pikup memang best). Cuma sy ada kemuskilan skt time bawak 80-90km/h dia punye rpm jadi 3-3.5k. adakah ini blh membuatkan gearbox tu rosak lama-kelamaan?. Apa comment tuan tentang hal ini, adakah perlu modify gearbox tu atau tukar gearbox yg lain(kalu tukar apa jenisnye) atau pakai aje yg sedia ada. Boleh tuan tlg commentkan? T. Kasih.

    • wasalam, ape berlaku adalah ratio engine dng gearbox sudah tak sama…satu cara mungkin masuk gearbox perdana v6.atau pun evo 3 manual gearbox.boleh jadi gearbox itu tidak tahan lama sebab engine terlalu power,jd bawak kereta macam biasa sahaja jng paksa sngt dan bawak lembut sahaja..tq for the comment

  24. Bro,
    Saya nak tukar engine kenari 1.0 Auto.
    Berapa cost penukaran dan engine model apa yang sesuai untuk kenari.Please advice.

    • tq bro for the comment
      engine kenari agak susah cikit dpt di kedai potong kerana dia 1.0.kene rajin runner kedai potong cari baru boleh dapat yg kondition cantik.untuk upah kerja tukar engine ni sy caj 400 ringgit sahaja.harga engine tak menentu.anggaran kasar dalam 1k keatas. dia sama dengan toyota duet punyer engine

  25. Assalamualaikum,
    Saya berminat nak pakai 4×4, tapi tak tahu yg mana nak pilih. Saya harap en boleh tolong, Antara kembara & sportage yg mana lebih baik Dari segi harga spare part, maintanencenya. Harap dapat feedback Dari en.

    • waalakum salam

      klau kembara pun ok juga,cuma kembara tak la sesedap KIA kerana kia engine 2.0 DOHC sedang kan kembara 1.3 jer,,dan kia body dia berat bawk laju pun tak goyang kalau kembara melayang2, kalau dari segi pemanduan kia lagi sedap lagi best.maintenace lebih kurang sama je,,,harga spare part kia lebih cikit la,,,biasa nya barang yg sdap barang yg cantek mahal cikit lah harga nya tapi berbaloi la kan..cuma kadang2 tergantung juga pada mekanik,,sebab ramai yg suka sembelih dan pusing2 kan cerita.

      jika kita dapat harga murah sesetengah benda itu belum berarti menjimatkan kita,

  26. As salam, adakah anda biasa dengan kereta ford focus S (hatchback) model 2005? Saya menghadapi masalah untuk membeli spare parts dan ford service centre mengenakan caj yg tinggi.

    • wasalam

      terima kasih atas comment,untuk maklumat encik belum ada satu pun ford focus masuk ke bengkel sy.kalau servis centre memang mahal, ini sama kes dengan toyota RAV4 yg sy overhaul engine 4 bulan lepas dan encik boleh baca sedikit sebanyak jalan cerita RAV4 tersebut didalam post blog sy.sy pun tak pernah Repair RAV4 juga,tetapi atas kepercayaan dan keyakinan owner rav4 tersebut masalah beliau seudah sy selesaikan dng sempurna.

  27. salam bro…sy mempunyai masalah pada volvo 940 i sy…sensor lambda selalu ON,pas servis trottle yg selalu kotor,dlm 2 minggu kotor plak….drpd hantar servis kat workshop sampai sy dh thu servis sendiri trottle tu…apa pandangan bro ttg problem ni…selalu kotor trottle dan sensor lambda mcm mana nak reset

  28. salam bro..sy da masalah dgr waja auto sohc …gear nk shift dari 2-3 kot..henjut mcm tolak gear D ke R..xda la kuat mane,tapi mmg merasa la ..minyak da tukar baru..pakai toyota..ada pglman x? jd camni..pening kpala …

    • wasalam,,minta maaf bro saya tak pernah dapat lagi pengalaman macam ni,pandangan sy baik bro cari gearbox secend atau recond.auto gearbox kalau dah macamni susah mau repair.

  29. salam en mat ramadan. nak tumpang tanya. encik mat boleh bagi khidmat memeriksa kenderaan terpakai tak? saya ingin membeli sebuah wira terpakai berenjin 4g63t (evo 3) tetapi saya tak pandai nk cek kereta tersebut? boleh saya tahu berapa en mat charge utk khidmat tersebut?

    • wasalam boleh saja,saya caj untuk satu apoinmet RM 100.00.

    • wira enjin evo 3 bleh dpt market dlm rm20k plus minus tgk kondisi, bro zulhilmi tak risau poket bocor ke pakai wira evo 3 ni? spare part kat halfcut bleh tahan gak harga. btul tak bro motecmat?

      • betul betul betul

      • dah teringin nak merasa penangan kereta turbo nih. lagipun saya nk buat 2nd car jer… en mat saya ada tgk kat mudah.my kalau wira engine vr4 murah sikit walaupun cc sama 2000cc gak. better saya ambik wira engine evo ataupun yg vr4? Lg satu kalau tempat nk tgk kereta tu luar dari selangor boleh ke encik mat ikut utk tgk kereta tu?

      • macam ni encik ada baik nya beli perdana yg engine turbo lagi sedap pakai,kerana kalau wira turbo body kecik.harga lebih kurang je pun..perdana cantek besar roadtex sama ga ngan wira sebab engine 2000 cc. itu pandangan saya pilihan ditangan encik sendiri
        dan juga kalau nak kene keluar jauh dr selangor sy tak dapat nak janji untuk tengok kereta sebab keadaan kat bengkel busy buat masa ini tq.

      • betul kata en mat, perdana lebih cantik dan selesa. tapi harga untuk yg dah siap engine evo rm30k. yang lebih kurang 20k cuma bleh dpt yg engine rvr atau engine twin turbo. saya kurang berminat dgn engine ni kerana performance tidak sekuat engine evo dan saya bercadang nk pakai engine evo stended jer. sebab engine evo standard pun dh 270 hp on engine.

      • rvr pun ok atau pun vr4 evo 3 beza dia ECU dan piston jer,lain2 kebanyakan nya lebih kurang sama,itu terpulang pada bajet la,jika ada bajet beli yg dah siap evo3 kalau kurang beli yg vr4 atau rvr lebih kurang sama jer engine dia 4g63 juga,tp ingat evo spare part boleh tahan juga,tp kalau vr4 ok la cikit

  30. Slm cik ramadan sy nk tnye ada x gear box utk peugeot 405 sri auto?

    • wasalam mintak maaf encik saya tak ada brang yang encik cari,kene serve di kedai potong

  31. salam,nk tanya pandangan bos,suv mana lg bagus antara crv MODEL thn (2002-2006) Dengan MITSUBISHI AIRTREK TURBO

    • wasalam
      mitsubishi ok juga,honda ok juga honda kelebihan dia VTEC kemudian engine timing chain minyak jimat,selesa la bawak.mitsubishi pulak timing belt turbo ni minyak kuat cikit kalau kita tekan kuat2.kalau kita bawak biasa je ok la minyak dia turbo selalunya macamtu.baik beli honda masa hadapan nak jual ada valeo lagi

      • tq bos diatas pandangan tersebut.

      • welcome bos good luck to you

  32. salam..kereta saya kia spectra tapi dah tukar kepada enjin blacktop 4 throttle 20V..wiring ade yg guna toyota dan ade yang guna wiring asal kia.masalah sekarang,bila switch on lampu besar,high beam ok tapi kena tarik sikit je,kalo tarik sampai habis lampu besar akan padam..bila switch off lampu besar,higm beam langsung x nyala..adakah masalah switch atau masalah wiring?

    • wasalam
      untuk masalah macam hi kene check kereta dulu,mungkin swict mungkin juga connection wiring,,so agak susah nak tahu kecuali kereta ada depan saya.tq for the comment

      • terima kasih..bengkel tuan buka dari pukul brape sampai pukul brape ye?nnti kalo ada kelapangan saya nak bawak kereta saya tu mintak tuan tengokkan apa masalahnya…boleh?

      • sama sama
        bengkel buka 9 pagi sehingga 5 petang jika mahu datang call sy dulu,insya allah boleh kita tengok dulu lepastu kita tahu ape penyakit dia.tq

      • terima kasih atas kerjasama anda…kerjasama anda amatlah saya hargai,moga anda terus sukses dalam mengusahakan bengkel anda dan semoga bengkel anda bertambah maju dan terus maju di masa hadapan..insyaallah :)

      • sama sama
        insya allah segala puji hak mutlak allah,,,terima kasih juga atas sokongan dr en dan semua pengunjung dan pembaca blog sy.

    • salam encik yanz, boleh dapat contact number encik yan tak. saya juga berminat nk buat convertion to blactop utk kia saya.terima kasih.

      • w’slm…en. faizul boleh contact no saya 017-3779576.kalo saya x angkat sms pn x pe.bukan apa kadang2 kalo no contact saya x kenal saya malas angkat.maklumlah..bila angkat panggilan yang mengarut2 suruh buat loan la apa la,ganggu je.harap en. faizul sudi2 kol saya ye..insyaallah,segala pertanyaan saudara saya cuba jawab sekadar yang termampu.terima kasih

  33. salam.mat.sy pmilik waja sohc 01 kot.nak tanya,normal ke kalo kipas radiator dgn kipas aircond dia pusing serentak..even x bkk aircond..klo bkk arcond pn sama.2- 2 dia pusing ..

    • wasalam normal,

  34. Salam encik mat. Saya memiliki sebuah perdana sei (4piston sohc) tahun 1995 (auto). Saya bercadang nk tukar ke gearbox manual kerana gearbox auto sekarang sudah bermasalah. Saya baca di internet, perdana jika nak tukar gearbox manual, kene guna gearbox 4wd dari model eterna yang telah dilock kepada 2wd. Ada side effect ke guna gbox 4wd yg dilock kepada 2wd?

    • wasalam
      tak ada ape2 effect boleh guna 4wd gearbox pun tp kene buat dng sempurna

  35. saya bercadang nk hantar ke bengkel encik mat dan serahkan sepenuhya utk encik mat uruskan dari mencari gearbox dan kerja kerja pemasangan serta2 yg berkaitan. dengan bajet rm2k cukup tak?

    • 2k tidak cukup barang sahaja dalam 2.800,jika nak jimat kos beli sahaja gearbox auto balik dari kedai potong,jika mahukan manual juga en kene sediakan bajet anggaran dalam 3k,banyak barang kene ubah fly wheel clucth kit,pedal gear lever cluct pump lagi,,,mungkin juga engine maunting pun ada yg kene tukar….

  36. salam abg mat, saya bercadang nk tukar engine persona auto saya ni. saya nak mintak pendapat engine jepun apa yg sesuai utk dimasukkan ke engine bay persona. saya nak maintain guna auto juga.terima kasih abg mat

    • wasalam
      gdi boleh mivec pun boleh lancer evo 4

      • GDi saya dengar sukar nk cari alat ganti, mivec dan lancer evo rasanya harga spare part gak mahal. Engine yg biasa2 mcm engine putra@wira 1.8 boleh masuk tak abg mat?

      • mintak maaf saudara saya tidak buat kerja pengubah suaian kereta buat masa ini kerana banyak masalah dan tergendala kereta di bengkel sy,jd sy ambek keputusan untuk tidak lagi mengambil kerja yg ubah suai kereta,cukup yg sudah ada sy nak habiskan.tq

  37. salam bro mat..sy pemilik waja thn 2002..masaalahnya aircond kurang sejuk,minyak kuat,body bergegar dan petukaran gear dr 1 ke2 dan seterusnya lambat masuk..bila sy terbaca ruangan ini sy berminat utk hantar kenderaan sy ni ke bengkel bro mat..agak2 bro mat berapa anggaran kos yg perlu sy sediakan tuk masaalah berikut.nasihat bro mat amat diperlukn..

  38. Assalamualaikum.. Cik mat, saya nk tnya pasal volvo 940, aircond clutch terbakar, adakah punca dari compressor atau memang dah nak rosak?

    • wasalam
      mungkin kompressor jem,mungkin juga memang dah nak rosak,

  39. Assalamualaikum En. Saya nak bertanya berkenaan full overhaul, saya memiliki sebuah kereta wira 1.6 tahun 2000..dan sekarang ni kereta ni memiliki masalah keluar asap putih dan minyak hitam masuk kedalam plug..saya nak tahu berapa kos untuk membaiki kereta tersebut..sekian, terima kasih.

    • waalaikumsalam

      full ovehaul anggaran dalam 2k tp ape pun mengikut keadaan enjin dan berapa bnyak part yg kene tukar,tq

  40. Salam saudara Ramadhan @ En. Mat….

    Tahniah, blog anda memang berguna…syok saya baca untuk tambah pengetahuan…harap saudara terus berkarya….saya nak tanya pandangan saudara, saya ni berminat nak beli kereta second jenis mpv atau mcm van spt estima. saya ni seorang yang agak cermat pasal guna kereta (skima), suka ikut tempoh servis yang ditetapkan (maklumlah jahil pasal kereta, tak mahu cari masalah yang besar2), saya pentingkan kondisi standard, tak suka modifikasi…budget saya bawah 60K…

    saya juga ada sebuah kereta wira 1.5 auto (beli yang second)….saya perasan setiap kali tukar gear ada rasa macam henyutan mcm manual, tapi pickup….adakah kalu dibiar berlarutan akan menyebabkan rosak gearbox…..satu lagi, mcm mana nak tahu kereta kita kena top overhaul..apa cirinya??….kalu wira RM 800.00 rasanya berpatutan….

    semoga saudara diberikan kesihatan agar dapat terus berbakti dalam blog dan dapat rezeki halal….Insyaallah….

    • wasalam

      terima kasih atas comment dari Encik Khairuddin

      kalau nak beli mpv entima pun ok cuma cari yg 2.4 yg tu ok,
      kalau boleh maintain kereta macam tu memang bagus tetapi ada masa kita tak boleh sangat nak ikut dengan tepat apa yg telah di tetapkan dlm buku panduan,kerana kereta kita semakin lama semakin tua dan semakin banyak part yg akan usia nya tua,jd kene check juga,mengikut keadaan semasa,

      1.makan minyak hitam
      2.overheating
      3.carbon dah banyak dlm engine sehingga buat enjin lembab dan takde pickup.

      jika ini berlaku baru lah patut kita buat top overhaul.

      terima kasih sy ucapkan atas pujian dan doa,segala puji hak mutlak Allah,

      insya Allah sy akan kekal nya laman ini untuk semua insan

  41. Salam saudara Ramadhan @ En. Mat….

    minta pencerahan atas pengalaman dan pengetahuan saudara mengenai Toyota innova dan Nissan Serena secara umum….dari segi harga 2nd, keluasan, ketahanan (lasak), sparepart, kerosakan yang biasa terjadi, penggunaan minyak dan sebagainya….

    terima kasih,

    ** sekiranya saya nak pegi beli keta 2nd, boleh saya bawak saudara untuk test drive?? :-)

    • wasalam
      toyota innova is a good car,cuma cc nyer besar 2.0 vvti DOHC engine timing chain,dua kereta ini sama saja,minyak kalau 2.0 kene faham la bukan lah kuat sgt dan bukan lah jimat sgt,tp pada pendpat sy nissan serena lagi selesa sebab lg luas dan pintu nya boleh buka sliding,suspension pun serena lg sedap banding tyota innovva sebab serena pakai coil spring sedangkan innova pakai sring macam lorry,spare part lebih kurang sama je,biasa la kereta yg sdap semua part mahal,dan itu pun tergantung pada mekanik juga,jika anda nak kene sembelih yg murah pun jd mahal,yg tak rosak pun akan jd rosak,tp kalau tak kene sembelih walaupun mahal anda pasti rasa puas hati,

      jika nak beli keter secend,boleh bawak sy untuk bua pemeriksaan,cuma kene set apoinment terlebih dahulu,tq

      • as salam sedara. nak tanya unser pakai timing chain atau timing belt?

      • wasalam timing chain dengan push rod,,engine ni sama dng ke 70 cuma dia 1.8 bermakna 7k model engine

  42. Assalamulaikum..
    Saya teringin untuk menghantar kereta wira 1.5A (2000) untuk membuat top overhaul atau sepatutnya untuk membaiki masalah minyak enjin yang telah meleleh keluar dari sekitar enjin blok serta spark plug yang sentiasa basah setiap kali ditukar.
    Secara kasarnya berapakah kos yang perlu saya sediakan untuk membaikinya secara sempurna kerana ia adalah kenderaan yang saya gunakan untuk ulang-alik kerja dan setakat ini khidmatnya tidak menghampakan.
    Adakah bengkel saudara sentiasa padat untuk pembaikan?Jika saya hantar berapa lama diperlukan?
    Saya tinggal di NS

    • waalaikumsalam
      terima kasih atas comment
      anggaran harga mengikut keadaan enjin dan juga part yg harus diganti,biasa nya kalau buat top overhaul saja bajet 800.00 siap semua sekali,jd sebab sy tak tahu keadaan enjin sediakan bajet dalm 1.5k mungkin timing belt nak kene tukar,hose airker belting ker,paip air ker,plug cble ker…itu pandangan sy.
      jika nak dtg just call dan buat apoinment.tq

      • Assalamulaikum…..
        Saya ingin bertanya tentang kelapangan bengkel saudara?Maksud saya adakah sekarang hingga bulan Dis. padat sebab saya ingin membuat baiki kereta mungkin top Overhaul.Jika saya tetapkan pada 22 Dis 2013 ini adakah ianya mengambil masa yang lama hingga hujung tahun untuk disiapkan?
        Saya juga perlu buat semakkan cuti saya untuk menghantarnya.
        Harap dapat maklumbalas.

        terima kasih

      • waalaikumsalam
        insya allah pd tarikh yg tuan tetap kan ada kelapangan,tetapi sy tidak berani berjanji,jika tuan hendak menghantar kereta nanti tuan boleh sms sy terlebih dahulu untuk conform kan 0172601852

        masa yg yg di ambil untuk kerja overhaul dalam seminggu dan paling cepat 5 hari

    • Assalamulaikum,

      Saudara,
      Kereta wira saya (1.5 A) kadang-kala enjin menderu semasa pertukaran gear 1 ke 2 dalam perjalanan untuk pertukaran gear lain tiada masalah .Apakah masalah yang berlaku pada gear dan dapatkah ianya dibaiki.
      Anggarannya berapakah kos tersebut?

      terima kasih

      • Wasalam
        Try servis gearbox dulu tukar minyak dan filter kemudian check cable trothel setting

      • minyak dan filter gearbox berkeadaan 10000km pengunaan dan ditukar pada nov 2013.Cuma cable trothel setting perlu berkeadaan bagaimana? Tegang atau sebaliknya.
        Terima kasih

      • Power window wira guna relay tak?
        Fuse box kereta bahasa jepun xdapat baca dan relay box tulisan dah hilang.Jika gambar yang dapat saya buat rujukkan.

      • dia guna fuse je.

  43. salam tuan,
    saya bercadang untuk beli kembara kat used car.kemudian nak tukar enjin ke 1.6.kereta nak buat pergi kebun.
    apa pandangan tuan? sesuai ke?apa nasihat tuan?
    Nampak hasil kerja tuan amat memuaskan..komen2 pun bagus ..
    Saya berminat untuk hantar kereta kpd tuan..tapi kereta belum beli lagi.tengah survey kereta sekarang ni..

    t kasih

    • wasalam
      kalau nak bawak g kebun sesuai,tp cari yg manual,wat masa ni enjin 1.6 takde barang,yg ade 1.5 tp power juga.klau boleh cuba cari yg dari tangan owner direct,dpt harga murah cikit.

  44. Bro.. Sya dah tukar enjin kembara sya kpda enjin 1.6… Skrang masalahnya dah 2kali tukar gearbox.. X de ker gearbox len slain kembara yg bleh dgunakan utk enjin daihatsu 1.6 nie.. X tahan nak tukar gearbox lg nie.. Tolong bro…

    • xboleh masuk garbox lain,mesti kene pakai itu juga.cuma perlu cari yg cond cantik jer.

      • Takde ker enjin & gear box model len yg boleh masuk kembara nie selain enjin daihatsu.. Sbab yg enjin skrang nie mcm tak ngam ratio pada gearbox.. Enjin dah kira ‘boleh tahanlah’ tapi gearbox tak leh nak pegi.. Mengaum jer bunyi enjin.. Ada solution len tak?

      • takde,itulah standart kembara,kalau ada gearbox lain sudah sy iklan cepat2 sebab ramai yg tempah dah tq

  45. salam en mat…
    saye merancang hendak membeli kereta waja thun 2002 (rm21000)..ape pndangn encik tentang itu? sy ade bce byk masalah kereta waja ni trutamanye tentang heat..boleh kan encik bgi sy sggustion ape y perlu dilihat dan diperincikan semasa mmbeli knderaan idaman sy tu..terima kasih encik…

    • wasalam

      pendapat saya harga itu agak tinggi juga,waja ni bukan lah banyak masalah sgt,yg bermasalah tuan kereta yg tak pandai jaga itu yg masalah sebenarnya,kekadang kereta ni sesetangah org lanyak saja,tanpa rasa ada belas kasihan atau pun kasih syg sedikit untuk penjagaan kereta.memang kita katakan kereta itu hanya lah sebuah machine yg boleh di perbaiki jika rosak,atau ditukar ganti yg lain.tp dlm kes kebanyakan org bukan nya sama ekonomi nya,kalau bg org kaya mereka tidak kisah pun pada kereta sebab duit banyak boleh tukar ganti saja.tp bila kes kita yg sederhana ini kita jd syg duit kita sebab agak susah kita berusaha nak kumpul duit.proton waja boleh beli seelok2 nya beli yg model enjin mitsubishi atau pun 4g18p
      dan yg paling penting cari lah yg kondisi masih elok dan dijaga oleh owner lama,boleh juga beli di used car tp elok nya bawak mekanik yg boleh dipercayai untuk buat pemeriksaan kereta yg hendak di beli.proton waja is copy from mitsubishi lancer ck atau pun evo 5.tq

  46. salam….
    klau saya mahu wat top overhaul wira 1.3… harga nyer ada cecah rm 1k tak? pastu berapa hari bleh siap ye….
    masalah enjin saya nie minyak hitam sentiasa kurang dan plug sentiasa ada korbon….. bleh tlg balas kat email saya…

    • 800 ringgit masa dalam 5 hari insya allah.berkenaan dng wiring betulkn saja kkau tukar satu keter sy tak buat perkhidmatan trsebut.tq

  47. Askm..
    saya memiliki avanza 1.3 m..apa enjin yg sesuai klu saya nk upgrade utk 1.5 auto..brp kos brg + kos siap klu saya nk buat upgrade ni ? bleh bg pendapat ?

    • Wasalam,jarang ada org upgrade avanza lagi,dan sy pun tak pernah buat lagi kos pun sy tak tahu,adasatu pilihn yaitu masuk enjin turbo dari Yrv mungkin tak banyak ubah suai,boleh sy Tahu kenapa nak upgrade?

      • nk upgrade sbb kurg pick up ckit..klu naik bukit 2 terasa lh berat, tambahan plk penuh 1 famili..nk tukar auto 2 biasa lh duk kl, jln jem sana cni..setahu saya yrv frt wheel drive, avanza rear wheel drive..bleh x msuk? bleh ke nk buat auto? klu bleh x nk yg turbo…bagaimana dgn daihatsu terios, bleh msuk x ?bleh bg pendapat?

      • Terus terang kalau nak buat convert sebegitu sangat maal cost nyer,lgi baik beli stu kereta lain,kurang2 8k kene ade untuk project ini,dan toyota avanza stu kereta yg da valeo lg skrg ini,pandangan sy beli satu kereta lain,kereta skrg murah2,beli yg cc besar cikit 2.0 ker,kalau nak upgrade juga kene ade 8k jer,masuk enjin kereta lain mazda ker,atau lain2 yg back wheel drive.tp lepas tu kereta dah takde nilai,org tak nak beli kereta yg dH UBAH SUAI.baik fikir2 dulu,jika sy di tempat encik sy akan beli lg satu kereta secend cash bajet 10k,

  48. trima kasih atas pendapat encik. 1 lg soalan, saya ada kancil 660 m thn 96..Ingat nk convert nk buat auto. klu x nk guna turbo apa enjin yg sesuai? klu guna turbo enjin mn yg ok? cerewet x klu nk jaga enjin turbo ni? klu ikutkan pkai turbo yg standard je…bleh bg pendapat..trima kasih…

    • Wasalam turbo enjin lg jimat minyak jika cara pemanduan nya berhemah,dan turbo standart kurang bermasalah jika tidak di ubah suai,hanya kene jaga saja,andai kata turbo rosak pun spare part banyk,kalau tak nk pakai turbo beli enjin NA sja,tubo enjin tak cerewet nak jaga hanya cra kita bawak je jng ikut nafsu,sebab bila kereta kita ada kelebihan sedikit kita akan merasa kita hebat di jln raya lebih2 turbo yg lju pick up nyer,jd mesti kita nak main2 dng

        turbo td.kalau sy akan ambk turbo dr l5 enjin 4 cilinder 660 injection dohc 16 valve timing chain enjjin ni lembut dr segi pemanduan dan maintenance rendah sebab timing chain.tq
      • trim kasih atas pendapat encik..kt bengkel encik ada x buat convert ni..brp bajet halfcut L5 auto + hrga siap psg?bleh saya tau…

      • Sy boleh buat tp mahal cikit upah sy bnding dng kedai2 lain,dalam mudah boleh dapatkan pakage untuk ini harga halfcut 3000 upah pasang mreka ambek 600 saja tp kalau sy yg buat sy caj 800 upah,jd pilihan di tangan en,kenapa sy

        caj lebih itu da sebab tersendiri,tq

  49. salam broo,saya sedang mencari sbuah kereta waja.saya nak mintak pendapat broo,antara enjin mitshubshi,campro dan cps,yang mnakah paling terbaik untuk dibeli.

    • Beli waja mitsu tq.

  50. bro.. keta sy waja 1.6 2001. baru lps buat top ovewhaul. tukar gasket. tapi asap puitih tetap keluar lagi. kena buat top overhaul lg?

    • Buat tak sempurna,kene buat lg sekali tp kene buat dng cantek.

      • rugi je.. timing belt baru tukar. minyak pelincir selalu kena tambah.. cepat je kering.. mmg mcm tu ke bang?

  51. Hi Mat

    I am just about to purchase a Perdana V6 (2008) model. Can you please advice if I should change all oils/belts etc once I get my car? The dealer said that they will perform a basic service before handing the car over to me. Also, when i go for a test drive before selecting my car, what are the things that I need to look out for?

    Thanks.

    • Hi thanks for the comment,when you test drive the car you have to check the automatic gearbox shifting gear when drive,make sure 1,2,3,4 gear is working smoth,then you see the exzos when cold start got a water at the exzos back the car,then you feeling the suspension,aligment.i think better you bring the car to my workshop,then i help you to check the car.call me first if you want to come to my place.tq

  52. Bang nak tanyer kalau nak restoration enjin 1.6 deto….dah semak nie….repair2 masih tak jugak elok….so nak mintak pendapat abg kalau kena dengan harga sayer pasti hantar…

    • Bajet 4k tq

  53. salam ramadhan,

    sy ada accord lampu cili tahun 2004, sy br tukar gearbox bulan 8 2012, kemudian mcm ada masalah idling, ms di traffic light kdg2 dia punya rpm akan drop bwh 5k n enjin mati, lps tu bwk pg ke kedai cina yg tukar gearbox dia pun ckp ini masalah throttle body, dia pun tukar satu sensor kat throttle body, mslh mcm ok 2-3 bulan kemudian jd balik masalah idling rendah semenjak 2 menjak ni…dan sy dapati skg ni kereta mcm ada slipping gear dari gear 1 ke gear 2…mcm terhenjut sedikit…dh tak boleh pergi ke kedai cina tu sbb warranty gbox 3 bulan je dia kasi..so bro…apa masalah ni sbenarnya bro?

    • wasalam

      kene check dulu la baru tahu sebab sy pun tak tahu keadaan kereta dan enjin macam mana,jd sy tak boleh bg satu kenyataan sedangkansy tak tahu ape yg berlaku.mungkin boleh servis saja throttle body tu ,tq for the comment,

      • bro ada buat repair gearbox utk kerete jenis yg mcm ini?

      • tak buat tq

  54. Salam tuan,
    Nama saya azman. Saya ada kembara 1.3 tahun 2000. Ada masaalah gear box. repair atau tukar? mana yang lebih baik? kalau pakai gear box 1.6 ok ker? ..boleh tolong cari dan pasangkan .. dan minta kos keseluruhan ..ulasan tuan amat saya nantikan..terima kasih.

    • wasalam
      tukar je lagi elok,kos dalam 3k keatas di tempat sy lebih kurang siap pasang,tq for the comment

  55. salam encik,
    nama saya amirul. saya ada toyota avanza 1.3 manual. saya berhasrat untuk menukar gearbox manual kepada auto. berapa agaknya kos bayaran keseluruhan. encik boleh dapatkan alat ganti rugi original sekali ke macam mana? ulasan encik amat saya nantikan. terima kasih :D

    • wasalam
      minta maaf banyak2 agak susah nak dapat barang untuk convert macam ni kalau ada gear bod pedal pulak xder seba barang perlu complete baru boleh.so minta maaf tq

  56. salam.. bengkel jauh sngt.. saya di raub pahang. saya nak en mat tngk kereta wira 1.3 saya ni. tapi masalah pulak sebab jauh. nak buat top overhaul, kasi restore semua. tahun 95. mmg bnyk brng nak buat.

    • Wasalam tq for the comment

  57. Salam , says ada Volvo 940 xturbo 1993, day pakai 10th, baru2 ni buat hal, mula injin jika tidal tekan minyak nak mati malah mati bbrapa Kali di trafik light. Sudan baiki kat ah meng, bbrpa sensor dah tukar. Tapi mini in jin kadang2 laju pulak lebih Dari 2 . Ada cadangan tq

    • ini macam punyer hal kene check kereta dulu,susah mau cakap ape problem,,tq

  58. I have a old telstart 1996. Which my mom is still driving.

    My mom was complaining the car not smooth. she was afraid to drive long distance, only around TAMAN.

    I was thinking to bring for a overhaul. or What else do you advise to restore the car in condition to drive in a long distance.

    • to make sure the car can drive long distance actually tak perlu buat restore.can top overhaul or overhaul the engine,to make sure overhaul or top overhaul i have to check engine first,tq.

  59. salam, saya nak tukar engine mounting wira 1.5m karburator tapi tak tau yang mane satu yang bagus sebab saya baru tukar satu set 2 tahun lepas(tak ingat la jenis ape) tapi sekarang dah pecah/koyak. Mounting ape brand yang sesuai untuk wira saye dan berape plak kosnye?.
    lagi satu kalau wat top overhaul(rm800) tu, en mat buat ape ekkk…? bengkel buka setiap hari ke?

    • Wasalam beli jer yg ade jual kat kedai maunting semua lebih kurang samajer,

      800 tu sekali tukr pistong ring dan top overhaul

  60. Assalamualaikumm…saya ade masalah sedikit dengan gear perdana sei saya…bila saya nak masuk ke gear 4,akan ade bunyi krakkk….seolah olah tekan klac xabes…padahal dh sehabis mau saya tekan klac tu…masalah ni jadi hanya pada gear 4 sahaja…nak tau pandangan tuan..apakah masalah kereta saya?

    • wasalam gear sincronize dah haus.

      • Agak2 tuan,berapa kos untuk baik pulihkan masalah ni…

  61. Saya mempunyai volvo 940 auto thn 1996. So far kend tsb in good condition kerana sy melaksanakan preventive maintanance. Banyak juga pembaikan yg tlh sy laksanakan spt top overhall, tukar spark plug, high tension lead, distributor cap, servis dll. Cuma pertanyaan sy, fuel consumption sy merasakan begitu tinggi, sy guna kend tsb sejak tahun 2002. Ikut kiraan sy, 1 liter petrol hanya blh gerak 5 km di bandar manakala 6 km di highway. Adakah fuel consumption tsb normal atau tidak? Terima kasih.

    • sy pun pemilik kepada volvo 240 so sy pun pakai volvo cuma sy tak rasa yg volvo sy kuat minyak,jd berkenaan dng minyak ni kene tengok keadaan engine dulu mungkin lepas itu sy boleh bg idea atau jln keluar tq

  62. helmi
    salam sy nk btnya,sy pki waja manual 2004,waja sy ada masalah tersengguk2 dalam kelajuan yang rendah..knp ye?harap abg mat boleh bantu..:)

    • kene check dulu and test drive tq

  63. Assalamualaikum En. Mat,

    Boleh sy tahu berapakah anggaran utk top overhaul bg Proton Waja 1.6 (2001)? Apa part yg termasuk dlm hrga anggaran tersebut?

    • waalaikum salam bajet lebih krang 1k

      piston ring,conrod bering,top set gasket, engine oil,oil filter.cilinder head grand valve.lain2 part selepas buka engine baru tahu sama ada kene tukar atau tidak tergantung keadaan engine.tq

  64. salam en mat. saya dapat offer van ford spectron 1.8 tahun 1996 harga rm8k jer. pada pendapat en mat ok tak van ni dari segi maintenance,carian alat ganti dan penggunaan petrol.saya nak guna utk buat meniaga katering

    • wasalam

      van ni ok cuma kene tengok keadaan engine,mungkin kalau beli perlu servis dan setting cikit untuk lebih mantap lg.petrol tak la kuat sgt maintenace lebih kurang je dng van2 lain cuma dia timing belt,engine sama dng telstar,

      asal kan di jaga elok insya allah elok la van tu.

      • terima kasih en mat. saya dah beli van tu.dapat kurang lagi jd rm 7k jer. cuma ada masalah sikit, van tu cuma boleh lari 100kmh jer. pastu satu lagi nak tanya en mat boleh repair ke cooler box van model ni, aircond berfungsi cuma cooler box ni dah tak sejuk

  65. Assalamualaikum..
    Saya nak daptkan pandangan tuan. Saya mau tukar gearbox manual avanza 1.3 kpd automatik 1.5. Boleh buat ke?

    • wasalam
      barang tak ade,minta maaf encik ,,,

  66. Salam, Kembara DVVT Auto 1.3 long shaft dah bungi mcm F1. berape kos tukar + charge?

    • wasalam kene check dulu,tq

  67. salam tuan..sy nk tumpang tnya, sy ada volvo 940 tapi sy perasan skarang ni dah ada asap hangit kluar kat ekzos..ada org cakap dah makan minyak hitam..apa pendapat tuan utk selesaikan masalah nie?dan berapa kos anggarannya? terima kasih tuan..

    • wasalam
      tuan hendaklah kita check dulu keadaan kereta baru boleh buat keputusan tq

  68. Salam tuan saya nak tanya apa pandangan tuan jika volvo 940 di rendahkan sikit depannya maksudnyan spring nya dipendekkan, boleh tak apa pandangan tuan tk

    • wasalam
      naikkan belakang cikit supaya balance potong depan buat suspension tak sedap

  69. salam tuan…saya nk tnye pndapat tuan..sya ada volvo s40 tahun 2000, lampu anak panah transmisi berkelip pada panel meter, perkara ni berlaku on& off..ape pndapat tuan untuk masalah ni..???terima kasih n salam

    • wasalam
      tuan lampu anak panah tu adalah lampu over drive
      so pandangan sy baik check oil level ATF

  70. salam tuan, nk tanya skit, skrg saya pakai perdana v6 manual, tapi conrod dh bunyi, perlukah saya buat top overhaul atau tukar enjin terus. apa cadangan tuan.

    • wasalam
      conrod bunyi mungkin kene overhaul juga tak tahu kalau crank shaft dah haus juga.
      cadangan sy mungkin kene overhaul lg elok buat satu kali saja bikin cantek2 untuk jaka masa panjang.

      tq tuan atas comment

  71. Salam. saya kagum dengan cara kerja dan mutu yang dipamerkan. Cuma nak tanya radiator dan kondensor civic ek auto boleh masuk ke wira ke?

    • wasalam
      tq for the commnet

      kalau pandai ubah suai boleh masuk. untuk wira kene check dulu tq

  72. As salam cik mat, saya ada kereta wira 1.5A taun 1997..actually kete nie x penah buat hal..tapi baru2 nie saya terpaksa bawak pi keje(sblm nie suami yang lenjan kete tu) then saya rasa bila tekan minyak dia cam lambat nak pi (mcm berat)..tekan minyak rasa cam dah laju tapi sebenarnya x laju pun..bunyi enjin pun bising..lagi satu ada problem ngan minyak itam bocor..suami selalu kene isi minyak hitam..suruh pi repair..ada kedai yang quot kat 1k..maybe dorang nak overhaul kut…so nak tanya berapa kos kalau nak repair masalah minyak hitam bocor tu ngan wat top overhaul skali.
    Saya duk kat area sungai buloh gak..tu yg nak tanya klu price ok blh antar kete ke bengkel cik mat..

    • wasalam

      kene check dulu bru tahu price,tq

  73. salam.sy dok area kuang. sy br pakai iswara aeroback dlm4bulan.nk tnye lock pintu sy ter’unlock’ sndiri knape ek?lpas lock gune alarm/manual xlame mesti terbukak sendiri..tp alarm masih ok lg function.mintak pencerahan skit.smoge ilmu dan perniagaan tuan makin berjaya dan diberkati selalu…

    • wasalam mungkin wire short,mungkin juga centre lock module dah rosak mungkin juga driver punye motor lock problem

  74. Assalamualaikum bos,

    Sy sedang survey, nk beli volvo S80 prefer 2004 ke atas. First time berminat kerata conti, tak pernah pakai keta conti sebelum ni. Blh share pengalaman tentang volvo S80 (kos nk maintain, penyakit biasa S80, spare part, dll). Terima kasih.

    • wasalam

      s80 sy tiada pengalaman dng kereta tersebut yg ada s40 turbo 940 dan dibawah model nye lagi,yg saya tahu volvo yg semua model s semua maintenace mahal dan juga spare part.dalam banyak2 volvo ni semua sedap bawak.tq

  75. Salam…en Mat. I guna kereta satria manual tahun 2004. Masaalahnya skrg ialah kurang pickup….minta tolong En Mat bg nasihat mcm mana nak improve performance..

    Thanks

    • wasalam

      top overhaul

  76. Antara spring wira 1.5 dengan 1.6 apa bezanya dan boleh ke diguna untuk 1.5?

    • 1.5 spring diameter kecik cikit dr 1.6 jd 1.6 lagi sedap suspension sebab diameter coil spring lg lebar kalau nak pasang 1.6 kene beli satu set dng absorber

  77. Assalam. Tuan, sy owner kembara dvvt manual. Nk btanya sket psl minyak enjin n minyaj gearbox. Minyak enjin sy tukar setiap 5000km.. Tp mcm mane plak dgn minyak gearbox. Setiap brape km perlu diganti? Apa lg kaedah penjagaan enjin kembara dvvt supaya sentiasa cemerlang..

    • minyak gear manual tukar setiap 2000 km

  78. terima kasih

  79. As salam…sy baru beli persona auto. Masalah bila pasang aicon, ade bunyi berdengung dalam kereta. Perkara ini jadi bila kipas aircond berpusing. Sudah pergi SC tetapi mereka kata persona baru yg ade dua kipas (radiator dan aircon memang mcm ini). tetapi bunyi dengung ini agak kuat. harap bantu.
    Terima kasih.

    • wasalam boleh kah encik hantar kereta untuk sy buat pemeriksaan dulu dan kita akan tahu hal sebenarnya.tq

  80. Saya punya 1.5A tadi keluarkan drive shaft kiri dan minyak Gear keluar sedangkan saudara mengatakan tidak keluar.Saya jack kereta semasa keluarkan drive shaft.So adakah ianya normal atau disebabkan jack yang tinggikan kereta bahagian hadapa

  81. Tetapi ianya berbaloi sebab buat sendiri dan terimakasih atas tunjukajar

  82. Salam, saya mempunyai volvo 240 se tahun 1992. Baru mencuba menggunakan kereta ini disebabkan minat terhadap model berkenaan.Dalam melayari blog berkaitan volvo, saya terjumpa blog ni..setelah saya baca kesemua post serta jawapan saudara ternyata saudara tidak lokek memberi petua2. Tahniah..semoga kebaikan anda akan dibalas oleh Allah s.w.t. Di sini saya ingin bertanya beberapa soalan berkaitan 240. Pertamanya. apakah gred minyak engine yang sepatutnya digunakan oleh 240 yang telah berusia 20 tahun.? 2. Kereta saya perlu ditukar water pump, apakah brand yang bagus, dan berapakah harganya? Seorang rakan mengesyorkan water pump jenama GMB, adakah jenama tersebut ok? 3. Andaikata suatu hari nanti engine 240 terpaksa diganti, adakah ianya boleh diganti dengan engine 940.Terima kasih kerana sudi menjawab. Soalan2 lain akan menyusul nanti..wassalam

    • wasalam

      terima kasih atas comment saudara

      minyak yg biasa sy gunakan 20/50 brand cari macam bhp petronas,castrol pun boleh tp masalah castrol kadang2 ade yg klon.
      water pump boleh pakai gmb tak ada masalah
      engine volvo kalau dijaga dng baik tak akan rosak tak akan makan minyak hitam,dan engine volvo sangat tahan lasak walau pun jalan jauh

      engine volvo kalau rosak pun selalu nya top overhaul saja sebab carbon dalam head dah banyak itu kene buat bila keter kurang pickup dan kuat minyak dan juga pickup takde,

      sy juga pengguna volvo 240 glt,ayah sy pun pakai volvo,

      • tq very much for your info.

  83. tuan, ford focus 1.8 tahun 2000 nak tukar clucth plate berapa anggaran kos? kos upah saja barang saya cari berapa? kos semua tuan buat berapa? Sekian, terima kasih

    • Upah saja 200.00

      • uiks.. biar betOi, murah nie, ada bengkel minta sampai 1.2k 1.8k tuh..

      • jng pertikaikan sgt dng harga,tp lihat cara kerja dan hasil,kalau murah tp dua tiga kali jawab nya lg mahal,tp kalau belanja lebih sedikit hasil nya memuaskan sudah pasti jimat bnyak,jd fikir2kan lah sbelum anda buat keputusan,harga tanpa lihat keadaan engine bukan lah tepat sgt.

  84. As salam,
    sekarang saya guna kenari auto dan bercadang untuk tukar enjin kenari+gb manual+complete wiring sebab kondisi enjin sekarang da teruk
    Boleh bagi anggaran kos+upah? Bengkel en mat boleh buat tak?

    • Wasalam, ada yg masuk yrv lg best 1.3 engine sama dng myvi tp auto, kos dlm 6k siap pasang. Kalau nak manual tp dng engine macam asal tergntung pd barang, buat tak ada masalah.

  85. askm
    bolehka sekiranya 4g63 rvr na dikacukan kpd 4g61 bg tujuan endorsement
    ( saya guna wira 1.5 )
    Adakah kekeuatan ( hp ) 4g63 menurun sekiranya sya mebuat perkara tersbt.
    Dalam penyelidikan saya hp bagi rvr na dalam lingkungan 160 hp.
    Jadi agak2nya jika 4g63 + 4g61 = hp ?
    Sekian askm
    slm dr bumi d bwh bayu

    • wasalam,

      untuk ujian hose power sy kurang tahu,itu kene dino baru tahu,dan sy kurang main sng engine 6 siries so tak tahu sorry bro..

  86. Salam.. sya pakai ford telstar 1.8 enjin carb.Mmsalahnya ada leaking top gasket.kos top overhaul bpe? stu lg mslh rpm enjin x tetap pagi start trus naik dkt 2000rpm.kdg2 normal,pastu kdg2 jd trlalu rendah bwh 1000rpm.en mat bleh buat power window x?

    • wasalam
      top overhaul dlm 800.00
      timing tak betul tu biasanya carb bermasalah,power window buat tak ade masalah harap2 spare part boleh dapat jer lg

      • Ok t.ksh.. nk tnya drive shaft sebatang belah kiri bape rm?klu sepasang bape plak

  87. Salam wbk. Maaf tuan, saya ingin tau, apakah perlu gear box kembara dvvt th.2002 dibuka hanya utk ditukat oilsel, keran sebelum ini, 5 bulan lepas saya baru tukar klas disebuah kedai di Balangkong tapi selepas beberapa bulan saya terasa seperti clash habis, bila dibuka di sebuah bengkil di JB. ternyata klas tersebut terkena minyak.oilsel bocor…benarkarkah oilsel terletak didalam gear box tu..atau saya tertipu…Harap dapat tuan berikan keteranganya, semuga dengan penerangan ini, dapat dijadikan panduan kpd bakal pemandu kembara lainnya dan semua pembaca blok tuan. Insahallah semuga berkongsi ilmu mendapat barakah dari Allah..Selamat maju jaya.

    • tuan
      mana mana kereta pun kalau hendak tukar fly wheel oil seal dan juga torque converter oil seal maka kene pisah kan gear box dng engine,cluct kalau kene minyak memang akan ada masalah, sebab tu kalau tukar cluct kit baik tukar fly wheel oil seal sekali sebab kalau bocor minyak akan kene cluct dan licin,

      sama juga tkar timing belt kene tukar water pump sekali,sebab kalau bocor water pump kene buka balik timing belt juga,jd kadang2 kita nak repair kereta kene lihat keadaan supaya boleh buat keputusan dng tepat,

      tuan tidak tertipu dalam kes ini,tp jadikan ini sebagai pengalaman supaya masa depan tidak berulang lg,

  88. Asalamualaikom…Saya baru guna ford telstar 1.8 manual.tahun 1994…masaalah pada gearbox…bila nak tukar ke gear 2 ada sedikit bunyi…tidak pada gear lain…minta pandangan tuan…apa patut saya lakukan..terima kaseh…

    • WASALAM

      GEAR SHIFTING DAH MULA ROSAK,,,KALAU NAK REPAIR TAKUT SPARE PART TAKDE,CARI SATU SECEND GEARBOX.

  89. Salam Tuan…
    minyak gearbox saya leaking…
    apa patut di lakukan dan berapa kos serta brape hari siap?
    sy org jb tp tertarik dgn hasil kerja tuan.

    • wasalam tuan

      saya rasa tuan cari saja workshop dekat jb insya allah mudahan tuan akan jumpa org yg boleh tuan tuan di sana,kaalu gearbox leaking mungkin kene turun gearbox untuk gantikan seal kemudian pasang balik dan tuang minyak baru itu saja yg kene buat,lain2part kalau ada yg rosak tukar kan sekali hose,geath drive shaft dll tq

  90. salam,sy ad pakai krta putra enjin vr4 yg sudah d kcuk dgn evo,nk taw standrd pengunaan petrol bpe stiap pjalanan,lau adjust fuel rgulator,ape ksan pada engne..

    • wasalam,

      minta maaf tuan untuk kes engine ubah suai sy tidak tahu,kalau dah kacuk engine macam2 boleh berlaku,tq

  91. slm tuan, sy pakai wira 1.5 manual 2003..sy rs enjin sgt semput..minyak pn rs mcm kuat..pikat xder langsung..pomen kt wira thn 2003 standad mcm tue…kl buat top overhaul ok ke tuan?skang nie pn rs mcm dh makan minyak hitam dah sikit tue…

    • wasalam bisanya kes macam ni top oevrhaul jln penyelesaian nya,kos 800.00 saja

  92. salam,,,sya ada sbikik accord 1.6m sedan 1981 (pagar) ,,,keta cantik cadang nak tkar injin vtect kecil auto,,,blh bg idea/kos. tk

    • wasalam,kos sy tak tahu,pandangan sy engine original lg sesuai untk kereta tersebut kerana usia nya sudah lama kalau masuk engine vtec banyak nak kene buat bak kata pepatah melayu mahal tali dengan kerbau,ada baiknya ada jimat nya ada faedah nya jika beli saja kereta honda yg letter model sedikit contoh sm4 ker,sv4.honda accord pagar tu jika masih sayang dengan kereta tu kekal kan original sahaja repair balik dengan keadaan standart asal.itu lebih bernilai untuk kereta itu.

      • thnks di atas coment,,,macamna plak kalau nak tkar ke gear auto,,,kalau sdra blh bantu sya akan hubungi.insyaallah

  93. Assalamualaikum..

    Saya menggunakan proton waja 1.6 tahun 2005. Masalah saya ada minyak enjin leaking bawah kereta. Berapa kos untuk membaiki?

    • wasalam

      kene check dulu mana bocor dan ape kene buat kemudian baru kita tahu harga tq

      • Assalamualaikum..

        Saya ada satu lagi soalan, kalo tukar bearing roda berapa harga?

      • wasalam

        untuk kereta model ape?

      • untuk kereta model proton waja 1.6

  94. Salam, sy pki kereta hyundai getz 1.3 taun 2004 skg enjin da mkn minyak itam. Nk tanya brape rm/kos klu buat overhaul tempt tuan?top overhaul da buat tp minyak itam cepat kurang.

    • wasalam
      kos anggaran dalam 2k jika overhaul tq

  95. Salam tuan. Saya menggunakan wira 1.6 standard proton. Masalah saya bila start
    Enjin pagi2 sudah tiada auto choke. Rpm pada 1 sahaja. bile tengok pada trotel body ada benda cair dibahagian bwh trotel body tu. Sekarang sy dah pasang ficd utk stabilkn rpm bila on aircond. Kalau tidak rpm akan jatuh dan enjin mati. Bole ke trotel body tu dibaiki?

    • wasalam,tukar separuh trothel body atau pun seketul,

      • Berapa kos tukar separuh atau seketul. Bole buat dibengkel tuan ke?

  96. salam,,, sy nak tanya mana lagi ok sy angkat accordsm4 ke atau honda prelud,, bpe kos klu wat top overhoule kete nie…tmksh

    • wasalam

      dua dua sama jer,,,,kos tergantung keadaan engine.

  97. assalam n salam ramadhan..

    sya mahu minta dvice dri bro sikit..bru2 ni kereta sya breakdown tgh jalan n dhantar ke bengkel. mekanik kata distributor rosak..so dia ganti baru jenis digital/eletronik..

    dri pgalaman bro, agaknya bper ya kos baikinya??

    • wasalam terima kasih atas comment

      maklumat tuan tidak lengkap

      jenis kereta tidak di sebutkan dalam soalan..tq

  98. Salam Bro,
    Saya fadzil, nak tanya sikit, kete wira sy 1.6, sekarang ni ada masalah gear, gear 2 n 3 susah nk masuk n susah nk drop, bila nk guna je bunyi KRAKK..tp kalo kene pd gaya, bole je msk tanpa masalah..

    apa punca ye? gear2 tu da nk kne tukar ke?
    anggaran kos?

    • wasalam
      encik fadzil

      menurut comment en fadzil sy suspek cluct cover dah kurang cantek,atau pun cluct adjust tak tepat,

      • En Ramadhan, waktu operasi pukul berapa ye?
        weekend buka? maybe boleh bwk kereta utk En Ramadhan tgk2 dulu

  99. Salam bro,
    Saya Azliey dari Puncak Perdana, saya ada beberapa soalan.
    1) Saya berminat utk baik pulih engine proton 1.6 berapa cost-nye & brp lama ambil masa utk siap?
    2) Saya berminat dgn Honda Accord 2.0 tahun 2005, boleh beri pandangan atau nasihat pada saya mengenai ragam kereta jenis itu?

    • wasalam

      1.cost dan berapa lama kene check kereta dulu,kene tau ape rosak ape kene tukar the kita tahu cost.tq
      2.adakah ini accord VTI? jika ya ,maka kereta tu bagus,sy pernah rekemen kat custumer sy dulu dan beliau puas hati.cuma cri yg condition cantek

  100. assalamualaikum.saya ada sebuah volvo model 940 gl auto.baru je mnggunakan kereta tersebut,bila tombol overdrive ditekan…enjin kereta saya tu sama je.bila mula digerakkan dan saya kira kiraan gear..kereta saya bergerak sampai gear 3 je..bagi pendapt bro apakh kerosakan kenderaan saya ini.bila saya tekan lagi tombol untuk mematikan lampu anak panah pada panel meter.bila buat kiraan,gear 4 tak berfungsi.apakh kerosakkn berlaku dan berapakh anggaran jika ingin baikpulih kereta arwh mertua saya itu.

    • waalaikum salam mungkin wire overdrive kat bawah putus,

  101. Salam, Waja 1.6 2002. Soket wayar kat fuel pump dah rosak. Sambung bypass x pakai soket. Boleh dapat x soket ni?

    • wasalam socket ni susah mau dapat..ubah suai jer

  102. assalamualaikum. saya ingin membeli kereta terpakai proton waja 1.6 enjin mitsubishi tahun 2005 atau perdana v6 tahun 2006 – 2008. minta pandangan encik mat yang mana lebih baik dari segi keselesaan dan kos. untuk info kerja saya selalu outstation luar KL menggunakan kereta.

    • wasalam beli proton waja

  103. assalamualaikum mat…

    sy ingin mmbeli mitsubishi airtrek (rm4x xxx)thn 2004..bkn turbo..nk tanyer…sparepart dia mudah di perolehi x?.minyak dia kuat x ?..pnjagaannyer mudah atau rumit..

    atau mgkin cik mat nk bg adie krete lain yg lbih sesuai…mintak tlong sesgt….

    • waalaikum salam

      airtrek sy kurang tahu maklumat kereta tersebut

      kereta lain minat jenis ape?

      • Terima kasih tuan di atas maklumat yg d berikan..

        Adakah 4k itu harga engine shj atau setelah campur upah pasang?

    • Dah beli ka airtrek tersebut.. kalau dah beli bgtau saya mcm mana best tak. Sya pn dok bekenan juga keta tu. Dia punya minyak mcm mn kuat tak berbanding turbo punya

  104. salam tuan,saya berminat dengan hyundai sonata 2.0 tahun 2004.tapi saya masih ragu2 dengan kereta korea ni sebab ramai yang cakap kereta hyundai or kia ni cepat rosak betul ke?terima kasih

    • wasalam

      keter korea kene di jaga dan diselenggara dg rapi dan cermat tidak boleh lengah atau leka.jika di bandingkan toyota dan lain2 japan car beza cara jaga diaa.tp keter korea pakai sedap selesa sebab korean car is copy from japan car kalau hyundai teknologi mitsu,sedangkan kia teknologi mazda.

  105. Assalamualaikum En. Mat,

    Terima kasih kerana tidak lokek ilmu yang Allah anugrahkan kepada tuan. Saya ingin bertanya perihal menukar enjin kelisa model 2004 yang saya sayang. Untuk pengetahuan En. Mat kenderaan dibeli adalah terpakai dan tidak mempunyai sebarang masalah sehingga selepas 2 tahun saya menggunakannya. Penggunaan minyak juga amat jimat. Masalah timbul selepas saya mendapati enjin mula leaking. Saya telah pun angkat enjin dan baiki leaking, walaubagaimanapun didapati penggunaan minyak petrol kelisa tersebut semakin tinggi.
    Memandangkan hayat enjin yang sudah lama dan jenis tiga silinder, saya berangan-angan utk menukar kepada enjin daihatsu ber cc yang sama 1.0 atau pun 1.3 yang lebih baik. Walau bagaimanapun didapati harga agak tinggi bagi model 1.3 manakala utk 1.0 adalah dalam lingkungan bajet saya. Namun begitu saya risaukan penjagaan enjin selepas itu memandangkan enjin tersebut adalah daripada kedai potong dan berkemungkinan saya akan menghadapi masalah utk mendapatkan spare part enjin yang cuma masuk melalui kedai potong.
    Harap dapat pandangan yang ikhlas dari tuan berkenaan perkara ini.
    Selain itu saya juga ingin bertanya adakah utk tukar enjin kereta seperti kelisa ini juga tuan boleh lakukan di bengkel tuan.

    Maaf jika soalan saya agak budak2. Saya tak pandai bab2 kereta ni.

    Terima Kasih.

    • waalaikum salam

      tuan
      ada tiga pilihan,
      1.YRV (a) turbo (b) NA
      2.engine gino turbo tp 660
      3.engine yang sama

      ketiga2 engine ini yang paling power adalah YRV sebab 1.3 timing chain engine ni K3ve sama dng myvi cuma kos tinggi macam tuan cakap halfcut sahaja dah 4k mungkin lebih

      engine standart pun dah cukup power dah juga cuma sebab 3 cilinder ada gegar2 cikit jd kurang sedap. untuk kereta perodua spare part tak ada masalah banyak kedai potong ade.dan juga baru

      boleh juga kalau nak buat di bengkel saya cuma saya mintak jangan rushing.i mean give me the time.mungkin stu minggu mungkin juga 2 minggu mengikut keadaan semasa di bengkel sebab saya tak ada kakitangan yang mencukupi.

      thanks for the comment

      • Salam En. Mat,

        Terima kasih atas penjelasan. Berdasarkan budget saya adalah lebih sesuai utk menukar kepada enjin yang sama. Untuk enjin yang sama berapakah anggaran kos keseluruhan?
        Terima kasih kembali

  106. asallamualaikum, saya ada kereta citreon xsara Picasso 2004
    tibax engine berhenti , acc tak sejuk apa massalahnya
    terima kasih

    • waalaikumsalam

      kita kene check dulu baru tahu dng tepat
      antara nya boleh jadi kipas tak jalan,compressor tak jalan fuse terbakar relay tak jalan.mungkin juga gas kurang

      • terima kasih en mat, diaorang kata sensors , kereta ni ada banyak sensor ke? kalau sensors berapa agakx costnya.
        terima kasih.

  107. Salam En.Mat.Proton Wira 1.6 auto 96 saya ada problem wiring yg tak tau dari mana puncanya.Berapa anggaran kos utk check wiring 1 body.Terima kasih

    • wasalam

      tuan kes wiring susah mau tahu kos.hendaklah kita periksa dulu kereta dan lihat ape masalah nya kemudian kita akan tahu banyak mana nak kene buat baru kita tahu kos.tq

  108. salam bang,

    volvo 940turbo ni sy berkenan.Adakah pada tahun2 sebegini masih mudah utk dpt alat ganti dan harganye pula bgaimana?

    • wasalam
      insya allah mudah..kerana ayah saya pun pakai keter tersebut…

      • Benar volvo 940 masih ada sprepartnya. Di mudah harga cukup murah ditawar tapi kereta ini masih mantap, mampu mengalah bberapa jenama yg baru, hanya teruskan buat penyelenggaraan berkala. Nilai tetap tinggi untuk mereka yang mengetahui.itulah sedikit intro untuk volvo 940.

      • bila seseorang sudah mencuba apa jentera volvo. maka ketagihan dia tu buat kereta lain semua kurang sedap

      • Patutnya pemilik volvo 940 yang buat tawaran kat mudah boleh tinggikan sikit lagi, sekurangnya 10k, sebab nya kereta ini tinggi mutunya keselamtan, keteguhan besinya, dan enjin tahan lasak hanya mentain ,

  109. kereta waja saya tahun 2001 baru potong selinder head masalahnya idling speed tak seimbang dah hantar workshop tak boleh buat.berapa harga kalau tukar selinder head standard

    • biasanya kalau potong cilinder head boleh je timing cantek,sebab kalau potong pun bukan banyak.jd kene check balik ignition timing mungkin salah dan juga trothel body ada maslaah

  110. Saudara,

    Antara Toyota estima 2005 (rm 80k-90k) dengan exora baru mana yang lebih merbaloi dibeli?Untuk harga yang sepadan.
    Minta pandangan saja.

    shah

    • beli toyota estima 2.4

      • Antara Selangor/KL dengan NS/melaka mana yang lebih rendah harga untuk dibandingkan.Sekadar rujukkan.

      • sy tak tahu nak nilaikan

      • Saudara saya menbeli sebuah estima 2.4 (2005).apakah yang saya perlu lakukan bagi pastikan kereta ini berada pada keadaan yang baik selepas belian.Maksud saya apakah servis dan part yang perlu tukar/baiki kerana tak tahu sejarah service terdahulu dari pemilik pertama.

      • jika baru bali baik bawak bengkel check dulu,dng itu pihak mekanik akan memberitahu keadaan kereta tersebut dng itu terjawab lah semua soalan En.tq

      • Jika saya bawa pada bengkel saudara bagi tujuan service asas (tukar minyak enjin dan minyak gear box) dan secara tak langsung untuk dapatkan maklumbalas dari saudara tentang keadaan kereta tersebut.
        Berapa kos yang perlu saya sediakan.tidak termasuk
        jika ada bahagian yang perlu dibaiki.

  111. Salam en mat..kos top overhaul toyota wish 1.8 berapa harganya? Apa barang yang ditukar? Tk.

  112. … nak tanya mengenai kereta yang baru beli ( dalam plastik ) adakah boleh terus pecut pada kelajuan 100 keatas?atau brapa sbaiknya kelajuan yang baik untuk kereta yang baru?dan apa kebaikan @ keburukan pada enjin
    apabila terus pecut..tq

    • boleh jer pecut sehingga full trothel,tetapi kene perlahan2 pecut jangan paksa,kalau paksa piston ring cepat haus.nak laju boleh,cuma tekan perlahan2 supaya tidak membeban kan engine sgt.

  113. saudara,
    Jika saya nak tukar set lower arm dan “tulang anjing” wira 1.5 masuk 1.6 punya boleh ke? ada masalah tak?
    terima kasih

    • wira semua sama jer suspension arm nye….so tak ada masalah

  114. salam.bro ,brapa anggaran overhaul iswara 1.3.kereta saya keluar minyak hitam tapi tak menitik.

    • wasalam sebaik nya check engine dulu untuk tahu kos,sebab susah mau ngam cakap.yg pasti sepenuhnya 2k kene ade

  115. Salam encik Mat. Saya berminat dengan kereta Ford Focus hatchback 2.0 tahun 2006 – 2008, namun ada yang mengatakan spare part dan maintenance yang lebih mahal daripada kereta BMW. Boleh saya dapatkan penjelasan daripada encik Mat?

    • wasalam

      kalau kereta yg tahun 2008 tu sy belum pernah repair,so agak kurang pengetahuan tentang harga2 dan bandingan.bmw mana ada murah spare part,kalau model2 lama boleh la,model bru2 semua mahal belaka.

      • terima kasih encik Mat atas pandangan. ya saya setuju, sebab tu saya terkejut bila orang bagitau spare part Ford lebih mahal berbanding BMW. saya harap sesiapa yang ada maklumat mengenai Ford Focus ini sudi berkongsi dengan saya, TQ.

  116. As Salam..sy mohon pencerahan berkenaan charade head model HC dan HD…adakah Camshaft HC & HD sama..? terima kasih Tuan.

    • wasalam
      head sama tapi block lain,

  117. Salam encik Mat. Di sini saya ingin minta pendapat encik Mat mengenai kereta Peugeot 407 tahun 2005/2006. Bagaimana kos maintenance dan spare part, adakah mudah didapati. Sekian terima kasih.

    • Salam..volvo s70 tak bolih start..bateri kuat..kranking..bagus.. punca nya radiator senser shorting (wire terbakar) tukar baru …start langsung tak hidup..bolih tuan bagi tahu apa masaalhnya..T/kash.

      • wasalam

        tuan hendaknya kita kene gunakan alat diagnostic scan untuk mengesan sensor yg rosak dng itu kita aan mengetahui punca tak boleh start

      • Minta pehak anda tengokkan keretatu boeihtak..;
        Alamat ;420 blok 4,apt daisy,subang perdana,sec u3 sh alam.
        dekat airport subang
        tel;013 2582397 arif
        t/ksh

      • tuan
        harap maaf sy tidak menyediakan perkhidmatan check kereta ke rumah.terima ksih

  118. assalamualikum…
    sy gune kembara auto tahun 2000
    sy rase power je…x penah overhall lg..
    semlm try 155 kmh masih pecut tp lambat skit la…
    cumi ad licking skit n minyak yg kuat…
    temp cun..
    nk tanye law tukar 1.6 tu kuat minyak cm original engine 1.3 ke?

    • wasalam
      sy tidak berani berjanji akan jimat minyak,tetapi dah ramai tukar alhamdulillah mereka berpuas hati

  119. Salam,

    Kereta saya Volvo S80 mengalami masalah total body sensor. Soalannya berapa agaknya kos membakinya

    • wasalam
      minta maaf tuan kurang tahu akan harga ini sebab saya belum pernah lagi tukarkan part tersebut

  120. Salam Tuan,

    Saya nak tumpang tanya, saya sekarang memandu myvi 1.0 oleh itu saya merasakan kereta tersebut underpower dan enjin bergegar.

    Oleh itu saya bercadang untuk bertukar kepada enjin kepada Myvi 1.3. Soalan saya adakah itu cara penyelesaian yang baik?

    Boleh saya tahu upah pasang? Adakah bengkel encik juga ada menyediakan enjin berkaitan?

    • wasalam tuan

      baik convert to 1.3/itu lagi baik,

      upah pasang halfcut 1500.00.sy boleh dapatkan halfcut untuk mayvi 1.3,anggaran harga 4k

  121. assalmualaikum…

    sy nk bertanya pada saudara tentang Volvo V40 tahun 2004 dan nisaan sentra 2004.. yang mana lebih baik.. dari segi maintenance.. part.. minyak.. mana yg baik.. sy pening nk buat pilihan..moga saudara dapat membantu..

    • wasalam

      volvo part lagi mahal dr nissan.tapi volvo lg sedap bwak dr nissan.minyak sama je

  122. Salam en.mat..boleh saye tau tak biasenye costing tukar mounting engine perdana tt brape ek..

    • wasalam

      bajet 4ratus lebih

  123. Assalamualaikum En Mat, saya nak tahu jika tukar Gearbox Honda Accord (A) 2.0 (Generation 7) yang recond,mahal ke. Boleh saya tahu anggaran kos jika saya berminat nak hantar di workshop tuan?

    • waalaikumsalam

      tuan, terus terang sy belum pernah membaik pulik jenis honda accord generasi ke 7 ini.jadi harga barang nya saya kurang tahu,boleh jadi 3k harga gearbox dia secend di kedai potong.cuma patut nya di periksa terlebih dahulu atau diagnisis dulu untuk memastikan kerosakkan.

  124. Assalam En Mat Saya guna kembara SE 2001 auto masalah saya bila kita masuk Gear D ia akan ambil dalam kiraan 3 hingg 5 saat baru gear masuk dan bergerak.Teras pembanziran bahan bakar selepas pinjat pejal enginePRM dan tinggi kereta baru bergerak kenapa ya.Apa patut saya buat.

    • wasalam
      gearbox sudah mula problem,adakah gearbox diservis ikut yg sepatutnya?try servis tykar minyak baru da filter.

  125. Assalam En Mat, sy pemandu teksi lembah klang.memandu teksi waja campro tahun 2009, masalah saya sekarang bila jalan enjin gegar macam jalan 3 silinder.kawan bgtau kena tukar head…boleh kah pihak tuan menolong saya.dan berapa anggaran nya itu.?

    • wasalam
      kemungkinan engine valve dah bocor,tetapi sebelum tu baik check plug dulu dn juga coil.and juga cable plug.minta maaf tuan sy kurang arif dalam engine gas,sebab teksi pakai gas.sy kurang arif

  126. Assalamualaikum
    Saya menggunakan accord sv4 2.2 auto , berapa anggaran kos membaiki power stering ada kebocoran sedikit. Perlukah stereng rake ditukar atau boleh dibaiki.
    Terima kasih kerana membantu.

    • wasalam
      thanks for comment

      kos dalam 4ratus

  127. assalamualaikum saudara Ramadhan,
    adakah mungkin untuk kereta nissan sunny 130y tukar enjen kepada SR20DE? ataupun saudara ada cadangan pilihan enjen yg lebih baik?

    • wasalam

      masuk engine nissan sentra je 1.6 cukup.sr20 besar sangat,takut tak sesuai dng body.tq

  128. salam…apa yg perlu sy buat utk jadikan kembara 1.3 auto tahun 2001 lebih berkuasa.jika kena tukar engine,macam mana gearbox.
    Berapa pula harga keseluruhannya sekarang?

    • wasalam

      tukar engine je cukup dah,kos 2800 siap pasang. engine 1.6.gear box pakai balik

  129. Assalamualaikum,

    Kereta proton waja 1.6 auto (2001) saya ada masaalah;-
    ~ Ia mati scara tiba2
    ~bila start smula xmau hidup
    ~didpti lampu ECU pada panel meter xmenyala
    ~bila check fius ECU di kotak fius bhg engine trbakar
    ~bila diganti trbakar smula bila ON kunci
    Harap dapat beri pandangan dan bantuan…..terima kasih!

    • wasalam

      kes ni ada short wiring selepas output ecu

      mungkin juga ecu yg short.

  130. Assalamualaikum tuan.. Kedai tuan boleh guna kad kredit tak? Sekian, terima kasih.

    • wasalam tak boleh tuan.cash sahaja

  131. salam tuan…sportage 97 nk masuk enjin apa yg seswai…gearbox pun dah ada bunyi…brapaer kos plak..tq

    • wasalam

      wasalam

      kekal kan original saja,tp kereta ni walau macam mana pun minyak dia kuat cikit dr kereta2 lain sbb 2.0 auto and 4wd so itu sebab kuat cikit.engine lain di kategorikan ubah suai dan saya tak buat kerja ubah suai

  132. Ada perkhidmatan towing tak

  133. Asslamalaikum encik mat…sekali tengok encik wat keje dah mcm counting car…nak tanya kalau nak wat wira 1.6 auto..enjin ngan gearbox kasi ok…overhoul ke apa ke encik mat kena t saya tak kisah tapi nak tau berapa saya nak kena stanby kalau melibatkan overhoul,restore,gearbox….janji cantik mcm gambar2 yang encik mat post kat blog ni…..

    • wasalam

      kalau restore bajet 5k macam dalam gambar tu keter yg warna puteh

  134. trima kasih cik mat

  135. Assalamulaikum En Mat..saya nak cari volvo wagon kalo En Mat ada maklumat/kenalan/kawan-kawan yg nak jual..model 145/245 DL/265..kalo ada minta hubungi saya..bukhary 0132940002 terima kasih En Mat

  136. Assalam abg….keta sya dah 2 bulan tersadai…keta sya wira aeroback 1.8…enjin mit 1.8 single cam….bleh ke sya towing ke tampat abg….?n klau boleh nak suruh abg cek apa msalhnya…..sya tinggal d kajang…ni no hp sya 0173535619

    • wasalam

      bulan depan baru boleh skrg keter penuh tq

  137. saya baru dalam bab2 kereta ni. saya nak tanya macam mana nk bagi kereta waja 1.6 saya bunyi sedap dan gerak laju? saya juga nak tahu brapa budget saya kena ada untuk plan ni. contact email saya please :) (zulhafiz@live.com)

    • kalau waja mitsu boleh buat nak bg sedap lagi.kalau campro susah

      jawaban dia top overhaul
      kos dalam 1k untuk top overhaul dng piston ring baru dan grand valve

  138. Salam tuan. bapa sy ada sebuah toyota crown royal saloon enjin diesel. Dahulunye sebuah teksi. Tahun keluaran sekitar 80an. Soalan sy enjin apa yg sesuai di masukkan untuk tukar diesel kepada petrol?
    Ramai org kata enjin 1jz bole plug n play tetapi enjin tu mahal sgt. Ada kah enjin std yg lain yg murah dah tiada masalah untuk di endorse. Asalkn enjin petrol. berapakah kos semua ini? Harap tuan dpt mbantu

  139. Tukar enjin avanza 1.3 ke enjin 1.6?

    • tak buat tq

      • Abang Mat..bleh tak Abang Mat buat engin 130y sunny supaya follow Gen 2..kalau boleh brapa kos?

      • Boleh

  140. Salam, Waja 1.6A, 2004, problem jerking especially bila aircond compressor on, Dh tukar baru : 2 denso ignition coil, plug wire, spark plug, fuel filter,tune engine & cuci throtle body. Foreman terpaksa tukar plug wire baru jenama bosch 2 kali sbb rosak dan skrg pakai mitsubishi wire, Tapi problem still jerking dan bergetar. Hrp tuan dpt bantu.

    • wasalam check valve clearance (tapet)

      selain dari itu sy harus chek dulu tq

  141. assalammualaikum..saya dan hantar iswara dan kancil servis.maybe buat top overhaul.berapa lama tempoh siap..terima kasih

    • wasalam awal bulan enam nanti hantar sy tak de kat bengkel.tq

      • saya akan call dahulu sebelum hantar kereta ke bengkel en.Mat.

  142. saya berminat dengan hasil kerja tuan.susah nak cari mekanik sebangsa yg jujur.insya Allah jika saya pulang ke Malaysia,saya akan hantar kereta kesayangan saya ke bengkel tuan..

    • terima kasih mudahan Allah mempermudahkan urusan kita semua aminn.

  143. Salam Ramadhan.. sy nurul dari sabah.. sy nk minta pendapat ramadhan. sy da bli 2nd lmst 2005 dan baru2 nie ada org offer nk swap dgn kembara 1999 auto..sebenarnya sy mmg da lama minat kembara sbb body cantik lgpn ada 4wd..lgpn lmst nie da byak duit keluar sbb maintainance mcm2 penyakit ada.. kembara tu sy blum tgk lg condition cmna tp apa yg sy nk tanya ialah pendapat ramadhan yg mana satu lagi bagus antara kembara tu atau lmst.? dr segi semua la enjin,penjimatan minyak, parts n maintainance.. mana yg lebih baik.? terima kasih.

    • wasalam

      pendapat sy baik nurul keep using lmst,kembara bukan teruk sgt tapi long distance tak sedap bawak keter tu,kalau g kerja balik kerja kegunaan di bandar untuk jalan pendek sesuai sgt.sy rasa saga tu tak bnyak penyakit cuma kene cari org yg boleh tolong nurul dng jujur dan berpatutan.saga is simple car.pandangan saya baik keep saga

      • terima kasih dgn pendapat yg ikhlas dari ramadhan..

  144. […] Sila lawat laman beliau ni ye: motecmat.wordpress.com […]

  145. Assalamualaikum abng mat, sya syafly dari damansara,kreta saya wira 1.5, saya ingin tanya sikit, kalau saya beli engine 4g67 di halfcut kemudian saya ingin resto engine tersebut sebelum pasang di kereta saya berapa anggaran kos untuk itu dan total skali pasang di kereta saya, TQ abang mat

    • Wasalam
      Saya repair standart saja kalau kes ubah suai macam ni tak sanggup sy buat kerana tenaga kerja terhad.tq

  146. Salam saya nak tau adakah ford escape 2.0 tahun 2002 mempunyai banyak masalah. Jika ya, adakah boleh membaiki dan menyelenggara ford escape ini? Saya bercadang untuk membeli kereta terpakai jenis ford escape ini. Saya bercadang membawa tuan untuk melihat kereta ini untuk tujuan inspection

    • Wasalam

      Ermm better pilih kereta lain sbb spare part agak susah nak dapat

    • sy pernah pakai spairpart mahal dan susah dapat.. alternator je 5k..

  147. Saya juga berminat utk beli kia rio 2004 atau fiat panda 2004. apakah pandangan tuan terhadap penjagaan dan penyelengaraan kereta ini. Bagaimana pula dengan Volvo v40 tahun 1999 wagon dan citroen c4 2005, adakah susah cari spare part jika rosak? Jika saya hendak beli suv second hand, yang mana murah dan senang maintenance/sparepart murah? TQ

    • akum mat.. ada buat aircond tak.. klau myvi compressor rosak brape harga anggaran nya.. saya cuba hubungi mat.. tp no telefon tiada dlm perkhidmatan lak.. ada no baru ke

      • Wasalam. Tak buat lg tq

  148. Salam En Mat,

    Saya baru tukar set absorber hadapan Naza Citra (lain-lain tak tukar) made in Korea bulan lepas sebab absorber asal bocor. Spring tak tukar. Selepas tukar kereta rasa bergetar bila lalu di jalan tak rata macam ada sesuatu tak diketatkan. Tanya kedai tempat pasang absorber katanya dah pasang ketat. Sebelum tukar tiada getaran sekuat itu. adakah disebabkan getah pelapik atau benda-benda lain. Kalu ikut ilmu dan pengalaman En Mat apakah set yang patut ditukar jika tukar absorber. TQ

    • wasalam

      klau tukar absorber biasa nya spring tak perlu tukar,tapi absorber maunting kene check kalau tak elok kene tukar juga,kalau elok pakai balik,kerja ni semua perlu teliti.susah sy nak terangkan sbb dia mengikut keadaan

  149. Assalamualaikum tuan mat.. saya mahu tanya satu pendapat tuan.. mengenai perdana 4G63 auto pada asal nye.. tetapi saya mahu tukar ke manual gearbox enterna.. pada pendapat tuan adakah kereta tu akan ada masalah pada masa akan datang.. jawapan dari tuan amat saya hargai.. t.k…

    • wasalam

      tak ada masalah asalkan dipasang dng elok,

  150. As salam en mat, nak tanya….saya pakai keta suzuki grand vitara 4×2 model 2012…..pagi tadi start2 keta tak boleh hidup, dkt skrin radio tulis ‘SYSTEM CHECK’…..apa maksud system check ni ya…..ada kemungkinan ke bateri yang kong sbb saya belum sempat check lagi ni kalut nak masuk opis…..kawan cakap maybe alternator rosak….camne nak check bateri masih ok ke dak?

    • wasalam

      ertinya tak boleh start tu tak mahu hidup atau tak boleh crankd engine

      maksudnya pusing kunci engine tak boleh cranking adakah begitu?
      kalau tengokkan usia kereta batery yg rosak.

      system check keluar sbb batery tak cukup curent mybe tukar batry and then ok,.

  151. Salam, sy guna wira 1.3 (VDO) – berapa harga jika tukar clutch = 1 set dan service gear box (Ada leaking kat gear lever) serta berapa lama mase diperlukan (siap) – terima kasih.

    • wasalam

      cluth kit satu set 225.00 gear lever oil seal murah jer,cuma nak tukar tu kene overhaul gearbox, kos kesemuanya dalam 500 lebih kurang

  152. Askum, bang nak tanya kereta waja auto saya seringkali jerking dan saya suspek gearbox problem. boleh abang beri pandangan?

    • wasalam jerking kene check dulu slalu engine yg jerk.

  153. Aswt..
    en mat, saya bminat untuk mnukar enjin kmbara sy kpda enjin yg lbih jimat dan bbaloi.sy dh call bberapa kali tp nmbor xdpt dhubungi..mntk hubungi sy blik utk pbncangn lnjut..

    • wasalam

      email sy ramadhan1900@yahoo.com.my

      saya skrg diluar negara dan akan balik next week tq

      • Salam en ramadan. Saya dari sri kundang.Berapa anggaran kos untuk full overhaul enjin kancil 660, tukar clutch plate dan clutch bearing, tukar water pump dan timing belt. Semua buat sekali. Dan berapa lama masa yg diambil. Terima kasih.

      • wasalam
        bajet dalam 2k masa dalam 5 hari

  154. As salam.. Terbaik ar blog brader.. mmg berpotensi tinggi..

    • terima kasih dan selamt berpuasa

  155. salam.kereta sy waja enjin 4g18 tahun 2004.apabila kereta sy dipandu pd kelajuan bawah 30km/h.terdapat bunyi bising pd dashboard..tp tidaklah bergegar sgt.bila speed atas pd 30 km/h..tiada pula bunyi bising pd dashboard..apa mslh dia ye?adakah mounting atau benda lain?

    • wasalam boleh jadi engine maunting,sbb waja slalu maunting dia bila dah rosak akan jadi macam ni.
      jika benda lain maka harus dng pemeriksaan kereta terlebih dahulu dng itu insya allah akan jumpa masalah nya

  156. ok.trima kasih.sy ingin mnjaga waja sy ni agar sentiasa elok selamanya.andaikata satu hari nanti gearbox auto sy ni rosak.kalau sy tukar gearbox yg oem baru brapa ye?atau mmg kne pkai yg recond..

    • Salam..sya nk tbya cik mat.syg pkai eng v6 1.6. Klau sya nk top ovhol bpa kos dia

      • wasalam

        En pakai kereta jenis ape?

  157. Salam,saya ada sebuah wira 1.6 xli dan saya ingin menukar dashboard lancer.Berapakah upah untuk pasang siap serta wiring kerja2 tersebut dan berapa lama masa pemasangan diperlukan.Sekian dan terima kasih.

    • wasalam

      maaf tuan sy dah tak buat lagi kerja ini terima kasih

  158. salam bang. saya pakai kereta saga fl. sy ad masalah dengan lampu hadapan kereta sy. maksud saya lampu tu x boleh bagi rendah, tekan suis bnyak kali pun lampu tu tetap tinggi. saya hantar kat cina dia cakap suiz rosak kalu nak ganti sampai rm300 lbih. betul ke? mahal sngt la, xde cara lain ke abg mat.

    • wasalam

      flx memang part mahal sbb baru lg

  159. Salam En. Mat..saya nak mintak pandangan dari tuan. Boleh x gearbox auto 4AGE 20V blacktop di tukar dengan gearbox auto 5 speed dari kereta lain? kalau boleh ada x masalah akan timbul untuk jangka masa panjang dan perlu ke ubahsuai drive shaft, mounting gearbox dan sbgnya…mohon pendapat tuan. terima kasih

    • wasalam

      mengikut pengetahuan tak ada gearbox yg ngam auto 5 speed untuk 4AGE yg ada 4 speed sahaja.

  160. Salam bro, tumpang tanya sikit, sy pkai charade espri dan ingin menukar enjin toyota 4E, perlukah sy maintain drive shaft 4E @ pakai balik drive shaft espri yg lama.

    • wasalam

      maaf bro in this case sy tak pernah buat lagi jd kurang tahu tq

      • Salam..tmpg tnya.sya pkai kete wira.Eng 6A10 v6 1.6. Bpe kos top ovhol dgn ovhol?

      • wasalam
        belum pernah overhaul engine ni jadi kos tak berapa tahu nak anggarkan.tapi kalau engine ni nak overhaul di tempat sy upah sy caj 1k selain dari itu spare part

  161. salam bang ramadan,
    kete saye mcm tersenggut2. sye pki lancer 1.6glx same enjin waja. ad tkr plug. tp plug basah sebelah atas. mgkn oil seal leaking. adakah sebab ini kete sye tetsenggut2 di sebabkn api coil pecah (sebab minyak). mohon pencerahan

    • wasalam

      plug basah mungkin valve seal bocor,dan juga valve guide,kene periksa dulu baru tahu

  162. assalamualaikum…
    saya pkai saga blm tahun09 manual.. sy ingin bertanya klu nak convert enjin apakh yg sesuai bg knderaan trsebut… klu sy nak convert enjin N.A ? dan enjin turbo? n brape kos smua skali

    • waalaikum salam maaf sy tak buat kerja convertion engine lagi terima kasih

  163. Nak tanyer,engine apa yang sesuai dengan engine ford telstar 2.0.

    • tahun berapa?DOHC injection atau carb SOHC,atua pun V6.dan berapa bajet anda untuk project ini?

  164. Hi..sya berminat utk membeli sbuah kereta Nissan sentra terpakai..sya memerlukn khidmat mekanik utk periksa condition kereta sblum nak bli. En ramadhan but x perkhidmatan used car checkup n brapa bayaran nya?

    • wasalam

      maaf sekarang jadual kerja saya penuh sebab kereta banyak.jadi untuk ini sy tidak dapat nak janjikan masa yg sesuai.maafkan saya sekali lagi.terima kasih atas lawatan ke laman web saya

  165. salam tuan,

    saya ingin buat full restoration luar dalam..senang citer full makeover (interior & exterior) bagi kereta wira ayah saya. cat baru, karpet, dash etc. Rasa leh estimate brp kos? Ini cadangan untuk membuat surprise pada ibu dan ayah saya. Jasa baik tuan diperlukan. TQ tuan.

    • wasalam
      untuk body work sy tak buat,yang ada hanya lah engine suspension dan wiring,jadi kalau nak buat restore kereta ni cat kene buat tempat lain.untuk inrior sy boleh tolong carikan kedai yg sesuai.kos tu kene lihat keadaan barang dulu mungkin kalau full restore boleh mencecah 8k

      • tq tuan…

        untuk cat, saya nk cat keseluruhan body kereta (perlu dismantle enjin, cat trmasuk bhg dalaman body n bonet enjin kereta). Budget dalam 8k tu adakah budget maksimum? Maaf jika bertanya..tiada aral saya akan buat dalam bulan 9 ke tempat tuan. Berapa lama kesuluruhan proses dapat selesai? TQ

  166. assalamualaikum saya nak tanya pasal OD blinking myvi.. boleh solvekan ke? mohon bantuan sebab penggunaan minyak tinggi sgt n nak long journey xdpt..

    • wasalam kene scan dulu untuk mengetahui kerosakkan

      • brp kos kalau scan?

  167. Salam En. Mat, ,mohon pandangan dan nasihat..sy ada sebuah m/kar wira 1.3GL tahun 1998..dah guna kereta ini hampir 10 tahun..baru sekarang timbul beberapa masalah. Masalah pertama, cat pada bumbung menggelembung..dah banyak kali cat semula tp masalah sama tetap ada..ada cara lain selesaikan masalah selain tukar bumbung?? Kedua, masalah meter radiator akan naik sampai separuh dan adakalanya akan turun sedikit..ketiga, ada kalanya pada panel sistem akan keluar ‘Check Engine”..apa sebabnya?..Saya juga bercadang untuk buat wiring semula..berapa kos untuk baik pulih masalah2 ini?..
    Terima kasih.

    • wasalam

      berkenaan dng bumbung ada dua pilihan sahaja,
      1.tukar bumbung baru
      2.masukkan sunroof

      kos untuk ini tidak sy ketahui kerana bukan dalam bidang sy

      meter radiator (temperature meter) yg ni kene periksa dulu sbb ada bnyak kemungkinan,berkenaan dng check engine pula ada sensor yg rosak dan ini perlu di scan terlebih dahulu,

      dan semua ini kos sy tidak dapat ketahui kecuali memeriksa kenderaan terlebuh dahulu.

      • Terima kasih..satu lagi pertanyaan, saya tidak pernah buat overhaul enjin keta..perlukah buat overhaul kereta walaupun enjin masih dalam keadaan baik sebagai langkah berjaga2 kerana telah menggunakan kereta sekian lama?..cuma saya perasan dulu kereta boleh laju sekarang dah kurang laju..bagaimana mahu ke bengkel En. Mat? Sy tinggal di Klang dan jarang ke Sg Buloh..
        Terima kasih sekali lagi..

  168. Salam tuan, ingin mohon pandangan dari tuan. Kereta kancil saya, semasa enjin di hidupkan, ada kedengaran seperti bunyi wire short @percikan api/elektrik dari dalam laci dashboard, di bahagian tempat duduk penumpang (depan). Ia akan berbunyi sekejap-sekejap (tidak berterusan) semasa kenderaan bergerak dan berhenti.

    Semasa berhenti, effek yang saya dapat kesan adalah, ia menyebabkan meter RPM dan meter laju kancil saya turun naik, LED meter seperti berkelip dan pedal minyak seperti di press.

    Mohon pandangan dari tuan.

    • wasalam tuan,

      dalam kes ini saya tidak dapat memberi pandangan,kerana perkara seperti ini saya harus memeriksa kenderaan terlebih dahulu.tq

  169. salam boss…nk tanya waja saya ni kekadang kena 2 ke 3 kali pulas kunci baru bole start..nape ek..starter atau feul pump problem,,,,tkasih

    • wasalam

      kene check dulu baru tahu tq

  170. as salam tuan minta sedikit penjelasan
    saya ada sebuah sv4 2.0 masalah saya setiap kali memulakan perjalanan saya perlu menambah air dalam tank radiator sebanyak 500ml atau lebih..apakah kerosakan dan berapa kosnya.
    2.gearbox leaking terdapat titisan minyak bewarna merah di lantai simen.apakah kerosakan dan berapa kos.
    terima kasih semoga tuan dapat membantu saya menyelesaikan masalah ini..

    • wasalam

      kene buat radiator pressure tester untuk mengetahui atau mengesan kebocoran sistem air

      gearbox leaking mungkin drive shaft seal atau torque converter oil seal

      all cost harus periksa kenderaan dulu

  171. as salam …..mohon bertanya…saya mempunyai perodua rusa 1.6 thn 1997. jika saya ingin upgred engine 1.8….atau 1.6 dvvt engine apa yang sesuai? rusa punya engine tak sesuai dgn body… terasa berat…boleh beri tip berkenaan perodua rusa. tkasih

    • wasalam
      1.6 tu dah cukup besar dah cc dia,tak cukup lagi???

      engine 1.6 tu mungkin ada masalah tak? setahu saya itu saja engine yg paling baik setakat ini untuk rusa.jika nak engine dvvt boleh tapi kene cari halfcut yg model daihatsu grand max dvvt.

      • tkasih atas balasan tuan, terasa berat seperti engine tidak kuat utk membawa body rusa. jika on aircon makin bertambah berat dan kalau melebihi 90km rasa body melayang ke kiri ke kanan…wpun streng lurus..tkasih

  172. saya ada survey sungai buluh tapi belum jumpa bengkel tuan

  173. Salam,

    Saya ada Kembara DVVT 2004 Auto. Lately bila start enjin pagi2, overdrive button tu walau saya dah off (dah tekan) dia akan berkelip2 kat atas board/skrin. Patutnya takde langsung bila dh off. Kalau saya pandu jugak masa dia kelip2, gear tak akan bertukar, asyik mengaum laa..Bila engine dah panas, baru dia akan hilang. Masa tu bila enjin panas baru saya boleh pandu dan gear akan bertukar. Kawan saya kata temperature sensor utk gear rosak. Ada pendapat? Bg saya OD button ni tak perlu pun..menyusahkan

    • wasalam

      sepatutnya kene check dng diagnosis tools dulu untuk mengetahui akan kerosakkan sensor dalam gearbox,boleh jadi betul apa yg kawan anda kata,dan boleh jadi benda lain juga,OD button perlu untuk memotong pada masa di higway atau naik bukit,

  174. Bro, nak tanya ya. I baru tukar radiator dan kipas radiator. Temp dia naik bila kereta stop. Bila speeding semula , temp ok, bila stop naik balik. Any idea bro ?

    Also i check spare tank air , dia kosong.

    Thanks in advance

    • boleh jadi water pump,tukar radiator baru dan kipas baru bukan beerti selesai masalah,soalan saya adakah kipas dan radiator tersebut bekerja dng baik dan betul?kerana jika engine over heating banyak sebab nya.

  175. Salam sy fitri..sy pakai charade 1.3 minyak kuat..sy cadang nk tkr injin k3ve adakah injin ini boleh masuk Dlm body charade espri

    • wasalam
      minyak kuat mungkin sebab engine tak betul,nak masuk k3 tu boleh tapi kene ubah suai,dan sy tak buat ubah suai kereta

  176. Salam…saya muaz. Nak bertanya tentang masalah bunyi bising (kasar) pada kereta avanza 1.3 manual keluaran 2006. Semakin laju kereta bunyi semakin kuat (kasar) Tiada kebocoran pada engine. Asap dari ekzoz macam biasa. Minyak hitam selalu service ikut tempoh. Pada hemat saudara, apakah agaknya masalah pada kereta saya ni? Terima kasih.

    • wasalam

      mengikut hemat saya hendaklah sy periksa dulu kemudian baru tahu bunyi ape? terima kasih

  177. Salam..saya menggukan enjin lancer evo 3 pada kereta proton wira.bercadang nak tukar conrod bearing tapi pergi dekat sparepart tak ada jual..bolehkah cadangkan bearing apa yang sama dan boleh digunakan untuk menggantikanya..

    • wasalam beli conrod 4g63 sama

  178. Assalamualaikim…

    Saudara sya ad sebuah proton perdana s.e.i 97…sya nak buat wiring baru…bole saudara bagi tau bajet berapa RM…wiring lama wire dh keras…

    • wasalam

      wiring baru satu kereta sy tak buat,repair apa yg patut saya boleh buat,kos tidak diketahui kerana harus melihat keadaan keadaan wiring dulu

  179. Salam, nak bertanya, saya baru je beli Mazda 5 2.0 tahun 2006 dari used car. Saya ingin menukar minyak engine dan minyak gearbox, jenama minyak apa yang sesuai bagi mazda 5 ini? Daripada bacaan menerusi Internet, Mazda 5 menggunakan Timing Chain, berapa mileage yang sesuai untuk tukar timing chain ini? Sekarang mileage dalam 70k. Akhir sekali, sekiranya saya menghantar kereta ini ke workshop encik, berapa lama untuk membuat diagnostic untuk kenal pasti problem? Terima kasih atas nasihat

    • wasalam

      beli minyak hitam semi boleh fully pun boleh.brand cari yg boleh dipercayai,seperti petronas,bhp,caltex,castrol.dan bnyak lagi.

      minyak engine kalau semi boleh tahan 7000 km sahaja.tapi kalau nak jaga engine 6000 km tukar tak payah sampai sgt mileage.

      sy agak sibuk skrg harap maaf.

  180. Saudara,

    Saya bercadang nak service estima 2.4 (2005) pada Disember ni.
    Adakah saudara sibuk.
    1) tukar minyak Enjin & filter-fully S.
    2) tukar minyak Gear box & filter
    3) Drive belt.
    4) Spark plug
    5) Coolant

    Berapa kos termasuk upah (anggaran saja).

    • maaf tuan bulan 12 sy cuti penuh sebulan kerana ada urusan peribadi yg harus sy selesaikan terima kasih.

      • Bila mula bertugas?

  181. Salam.. Bang ade head dgn blok perdana v6 utk dijual tak..? klu ade harga brp..?? trima kasih..

    • wasalam head saja ada
      block takde

  182. assalamualaikum mat,

    saya nak tanya mat bole buat tak enjin sr20det?

    • wasalam
      maaf tuan saya kurang arif dng sr20,

  183. As salam..nak tanye..encik boleh adjust tepet utk kenari?..

    • wasalam kenari pakai valve shim tak boleh adjust,

  184. As salam,
    Sya nk buat full overhaul gen2 1.6 auto, sbb nk bg jln jauh, brape kos.
    Mnta sms sya ke 0183847530..a.s.a.p

    • call workshop member saya 0193113831 abg zali,sy kat luar negara dan lambat lagi balik tq

  185. Assalamualaikum…ramadan abg ada kete charade(kete kedua),blh x abg nak upgrade gearbox auto,ada lg x dan brp kosnya.tq

    • wasalam

      maaf bang sy kat oversea sekarang akan balik pada bulan satu insya allah


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 153 other followers