Perdana V6

Assalamualaikum salam sejahtera kepada pembaca blog motecmat,ruang ini saya sediakan untuk pengguna Proton Perdana V6,jadi jika anda pengguna kereta ini,anda boleh meltakkan comment tentang kereta anda atau pun ingin bertanya masalah kereta anda.

ada sedikit maklumat la saya nak share sementara saya ada gambar untuk kereta ini.

Perdana V6 maintenance nya agak tinggi cikit la dari kereta proton yang lain.kereta ini pada pendapat saya satu kereta yang cantik juga reka bentuk nya,cuma saya bnyak dengar complaint pasal gearbox automatic tak tahan lama dan ada yang sanggup belanjakan duit beribu2 untuk convert  ke manual transmisi.

Auto gearbox kalau kita selenggara dengan baik insya allah ia akan tahan lama dan juga tergantung pada cara pemanduan kereta,minyak yang kita gunakan pun ada effect juga,jika anda pengguna Perdana V6 saya shorkan minyak ATF terbaik untuk kereta ini adalah MITSUBISHI DIAQUEN 4l harga nya dalam rm 135.00,minyak ini terus import dari jepun di bungkus di sana.bukan di bungkus disini jadi kuality nya terjamin.bukan saya nak kata minyak proton tak elok,tapi kita mencuba sesuatu yang lain.

Sila lah anda mencuba minyak tersebut dan rasakan perbezaan bila memandu Perdana V6 anda.

Untuk penjagaan engine pulak macam biasa la servis ikut time dan milage dengan syarat kereta perdana V6 anda belum makan minyak hitam dan belum ada asap.jika sudah makan minyak hitam maka dah tak boleh ikut milage dah.minyak yang saya recemend kan shell,pertonas,bhp,castrol,semi pun boleh fully pun boleh mengikut bajet masing2 la….20/50 pun boleh.

Jika anda rajin setiap seminggu sekali buka la bonet check air,minyak engine dan minyak gear dalam keadaan baik dan mencukupi.

cerita ini akan saya sambung bila saya ada project perdana nanti.tq

 

 

 

About these ads

341 Comments

  1. T.kasih kami ucapkan, kerana mengadakan laman untk PERDANA V6, sy ada soalan untk En. Mat.
    1) gearbox nya bolehkah ditambah oil cooler dan berapa upahnya. atau kena tukar gearbox lain.
    2) Jenama apa yg baik untk timing belt, water pam, spark plag, alternatar dgn belting dan starter.
    3) Berapakah upah +barang2 untk service. (tukar minyak hitam, m.gearbox, timing belt, water pam dan plag) jenama seperti yg Mat sorkan.
    Di harap dapat menjadi panduan kpd peminat blog ini.
    T.kasih.

    • sama sama…

      1.saya tahu ramai yang memasang oil cooler..tapi saya rasa tak perlu kerana bukan oil cooler yang main peranan.tapi minyak yang kita pakai dan cara kita bawak kereta,kalau nak tukar gearbox lain baik cari Eterna japan secend punyer gearbox di kedai potong.

      kalau nak beli timing belt original mitsubishi kene orde yg ori punyer.biasanya kita beli water pump gmb bran kan..kalau kita order ori punyer brand dia AISIN
      timing belt pulak MMC cuma harga agak mahal sedikit.spark plug ada jual khas punyer kan..itu tak kisah la brand ape pun janji pasang engine boleh hidup dng sempuna,alernator pulak pakai yang 100 amp kalau ada,so voltage lagi cantik lampu lagi terang.belting bando pun boleh continenntal pun boleh.
      upah tukar timing belt saya biasa ambek 400.00 untuk perdana V6 kira fully servis.

      • T.kasih krna menjawab soalan sy.
        Info yg Mat beri banyak membantu sy menyediakan diri apabila sy memjadi pemilik PerdanaV6 thn 2000 esuk ptg.
        WAJA 1.8 yg sy order telah sy batalkan tempahan. Rugi RM1K. InsyaAllah, sy akan hantar Perdana sy kat bengkel Mat untuk fully servis.
        Berapa lama masa yg Mat ambil untuk full servis?.
        Apa2 pun sy akan call dulu.

      • sama2..rugi 1k ok la keneterima la dari pada rusgi laki banyak k.terima kasih ape2 pun call sy dulu kalau nak datang.

      • salam mat sy din dr melaka,nak tny sy gn perdana mslhnya knp sy selalu bila tkr tayar mesti tyr sy bunga mkn dlm dpn belakang sama je apa mslhnya?

      • camber kene adjust dengan betul…mungkin juga ada bush yg sudah longgar…….jauh sgt lah kalau encik nak dtg tempat sy,takut tak berbaloi nanti.

    • salam mat,sy penguna perdana v6 1999 masalah saya selalu tngk d bahagian gear box ada kesan minyak gear klr tp bila sy cek x da bocor apa kah mslhnya n enjin sy ttepet bunyi kuat asap putih pun dah klr brp kos kl nk buat semula?

      • wasalam…kene check dulu la encik…lepas tu kita tengok ape kene buat.dan juga kos nye…

      • kalau buat top overhaul brp kos?

      • sy belum pernah buat top overhaul perdana v6 lagi,jd kos kurang pasti berapa tq.laman yg sy wujud kan untuk v6 tersebut adalah atas permintaan pembaca blog ,terima kasih.

    • no tlifon???

      • 0172601852

      • tq bos…..aku byak dgar sal myak gear box ATF MITSUBISHI DIAQUEN 4L….dkt mne nak dpat kan myak htam too?????bleh saye tahu??

      • ejen mitsubishi..biasa nya kedai2 spare part biasa pun ada simpan

    • nak tanye, sye gunekan perdana v6 manual, sejak akhir2 ni, bile masukkan gear dari 1 ke 2, ade bunyi mcm gear belaga. sedangkan clucth da tekan.. so sye kene tggu rpm turun dulu bru masukkan gear 2.. bole motecmat beri pandangan?

      • pressure plate dah kurang cantek…jd pandangan sy kene tukar satu cluct kit yg ori jng beli yg lokel…

    • mintak maaf saya nak jual perdana v6 saya tahun 2001 kalu berminat col saya 0172878289

  2. Salam sy nk tanye skit…
    Sy ada masalah power kat kereta perdana v6 sy…
    Gearbox sy auto, dan xpernah ada ape2 masalh..
    Masalahnya apabila sy memandu dlm gear 3 speed dlm 190kmh
    Apabila sahaja sy shift ke gear 4 tiba2 ia drop ke 180 kmh dan mainten 180kmh….
    Ada org kata auto mmg camtu dan ade yg kate rim sy yg berat sbb sy pqki rim 17″..

    Apakah masalah kereta sy sbnrnya…dan apa yg sy perlu buat??

    • wasalam…mungkin juga tayar mungkin juga benda lain…..mungkin juga pada masa tu engine power lost so engine tak mampu lagi pada kelajuan tersebut.

      • ok tq for infomation…jd ape cadangan untuk menaikkan power untuk v6… ape yang perlu sy ubah suai supaya power bertambah selain daripada tukar enjin lain dan tukar gear box manual..huhu

      • kene tengok keadaan engine dulu la encik….tak tengok engine sy pun tak tau nak bg cadangan ape……

  3. slm…sy nk tau bengkel en. ni kt ne?

    • di kampung kubu gajah sg buloh…buka home page ade alamat dan no phone sy

      • ooo..ok,,tp jauh lerrrr

  4. hello? saya ada perdana v6. gearbox saya auto. so blia nak lari gear 1 2 ok jak. tp bila msuk gear 4, dia x bole masuk la. apa mslh klu mcm tu?

    • kene check kereta dulu…tq

  5. Salam, v6 saya keluar asap putih dan makan minyak hitam.. Bape kos servis jika sy nk baiki masalah ini.. Sekali tukar timing belt, water pump, plug.. Sebab sy nk rancang perbelanjaan sy.. Terima kasih

    • wasalam…anggaran dalam 3.5k

      • Oic. Tq. So brape lama kete dok bengkel?

      • kalau tak serius sgt satu jam jer……mula2 sy basuh dulu engine kemudian kita tengok mana minyak keluar lepastuy baru kita tahu ape yg kene buat

  6. aslkm, GB V6 sy ok tapi ada lelehan pada semua seal & suis. berapa kah anggaran kos pembaikan?

    • wslm kene chek dulu la encik…harap maklum.

  7. Salam,,V6 saya ada bunyi angin dalam inlet manifold pizz ketika idle..Simptom lain,kdg2 bila lepas minyak ada blow angin ikut ekzos..Bila on aircond bunyi angin menderu blh dengar dlm kereta..Tgk macam angin radiator fan yg bising..Semua ni jadi selepas tukar piping ekzos.skarang dah masuk yg standard piping..ok sikit..Inlet manifold bocorke..kdg2 rev minyak ada bunyi ketik2 mcm tappet,naik rpm 2000 baru hilang bunyi..

    • wasalaam…masalah macamni kene check dulu la encik….susah nak tau bunyi2 camni kalau saya tak dengar…..tq for the comment

  8. nak tanya skit, tepek v6 saya berbunyi kuat terutama bila start pagi2..tepek perdana v6 boleh adjust ke? anggagran kos brapa ye?

    • pagi2 biasa la bunyi minyak tak naik lagi…tak boleh adjust….

      • salam…sy nak taye skit nie…ad sape2 nak jual x thaimin bell ori perdana v6???kalu ad tlg cll..0179887262..cip pekan

      • wasalam..beli jer yg jual di pasaran boleh pakai juga…

  9. salamm, sy just nk tanya… sy beli v6 tahun 2003 (first alfa model), byk sejarah saya bila pakai v6 ni… time sy amik ete ni, pakai 6 bulan, gbox problem.. tukar gbox… and tambah oil cooler sbb ramai syorkan letak cooler… alhamdulilah… gbox dah 5 tahun pakai tanpa problem… janji lepas 20k kilometer tukar minyak gbox… tp lepas 5 tahun ni.. enjin dah pandai mintak minyak hitam lebih… asap putih kluar time kereta berhenti lebih dari 10min.. dalam jam mesti berasap… soo skarang mmg kene top up minyak hitam… kalau saya nk overhaul, berapa kosnya? ade cara lain tak kasi enjin tahan lama? ade org suruh saya tukar ke enjin rvr 4 silinder MT/AT.. gbox auto rvr pon tahan lasak… berbaloi tukar ke enjin 4 silinder, maintenance sah2 rendah dari v6… ape komen tuan?
    Terima kasih…

    • wasalam….
      boleh juga tukar engine rvr tapi dia ada turbo,senang kata engine sama dengan evo 3 punyer engine..ape yg pomen tu cakap betul.cuma pasti ker engine rvr yg pomen tu rekemen kan berkeeadaan baik.kalau nak overhaul kos dalam 3k lebih kurang.gearbox auto ni memang banyak masalah,tapi kalau tahan 5 tahun kira ok la tu…..memang bnyak org mengadu pasal gearbox auto ni…sy pun kepala sakit juga…..berbaloi juga kalau tukar 4 cilinder cuma kene pastikan engine yg kita nak pakai tu berkeadaan baik….

      • salam…saye nak taye skit nie…perdana saye mcm ad mslah laa…ble bwk laju wokey je…ble kte berk mengejut je,gier sambut x cntik laa cm ad bnyi DUKK ble slow..ad owg ckp myak gier box x ckup.tdi saye g bndor tmbah myak,ttp jdi mcm to jgk…selalunye pe mslah???gier box kew??

      • wasalam
        mungkin minyak tak cukup mungkin juga ada masalah lain…tp susah nak suspek ape…kalau sy test drive mungkin sy boleh tahu ape masalah ini.harap maklum

  10. Assalam, Sekarang nie sy v6 sy pakai gear box auto.. Perdana v6 keluaran 2000… Sy agak berminat utk tkar ke gear box manual.. Ada apa2 cadangan utk sy dptkn gearbox manual.. N brape kos totally? Terima kasih

    • wasalam sy takde barang,so kos pun saya tak tahu…saya pun tak pernah buat kerja ni…

    • wasalam…saya tak pernah buat lagi convert perdana v6 kepada manual,jadi barang saya tak tahu harga dan juga kos keseluruhan nya.biasanya kita akan cari di kedai potong.terima kasih atas comment.

  11. salam..berapa liter minyak gearbox v6..sekiranya saya tukar filter ATF nya sekali..dengan 4 liter minyak gearbox cukup tak.

    • 4l servis,kalau kosong 7L

  12. salam…. sekiranya memasang aft cooler berapa liter minyak gear box,setiap kali servis,minyak aft toyota ok tak

    • ermmmm mungkin 5l mungkin 4l..kene tengok keadaan brapa minyak akan buang..kalau buang 4l masuk 4l la…

      • kalu msuk lebih atw tmbah myak wokey x???

  13. klu inyak pelincir untuk perdana v6 berapa liter

  14. salam saya pakai perdana v6 2001 cadang nak tukar enjin apa ygsesuai utk perdana v6…enjin yg maintenance murah jimat dan sparepart senang dpt…enjin tt eterna sparepart senang dpt ker tahan lasak tak

  15. salam.
    saya nk tahu kos utk buat top overhoul dan juga kos tukar timing belt

    • wasalam bajet dalam 2500.00

  16. salam saya pakai prdana v6 sblm ni sya pakai gear auto skg da tkr menual da 3 thun pakai menual skg prob masuk je gear 5 dia akan jd free blik apa mslah

    • wasalam…gear lima sudah problem..kos baiki saya tak tahu sebab tak pernah beli gear lima perdana..tq

  17. salam gear lima perdana je ada jual x???

    • ada kene cari lah.

      • Salam..agak agak minyak gear box waja yang ok selain proton punya

      • mitsubishi original

  18. salam, sy pkai v6 thn 2000,masalah sy skrg gearbox leaking..sy nk tanya blh repair x dan berapa anggaran kos.tq

    • wasalam..gearbox leaking boleh repair..kos kene tengok dulu tq

      • salam,kalau sy hantar repair brape hari boleh siap..

      • tak tahu kene tengok dulu..keadaan kereta

    • Assalamualaikum, saya nak dptkan maklumat,
      berapakah anggaran keseluruhan kos jika sye nak convert perdana v6 auto kepada manual?
      dan bagaimanakan pula dengan uruan dengan jpj?

      • wasalam mintak maaf saya tidak pernah buat lagi job ini…so tak tahu tentang harga nya..

      • Assalamualaikum, sye baru saja menggunakan kereta, so masih byk lagi perkara yang sye tidak tahu mengenai kereta, bole x encik terangkn apakah kaitan drive shaft dgn gearbox.. ? contohnya sya menggunakan perdana v6.. boleh x perdana v6 menggunakan drive shaft perdana biasa? ade kesan x pade gearbox?

      • wasalam…kaitan drive shaft dng gearbox…..gearbox yang memusingkan drive shaft dan drive shaft memusingkan tayar…itu fungsi dia,,sy rasa v6 atau pun sei drive shaft sama saja.so tak ada ape2 effect la…

  19. salam
    nak tanya kalu tukar timing belt ngan spark plug
    bape upah pasang perdana v6?
    pas klau minyak gearbox kuar dkt skrew pan gearbox camne tapi masalahnya bukan kuar kat smua skrew?

    • wasalam..
      upah sy caj 400 shaja barang beli sendiri….
      pasal leaking kene check dulu mana leaking baru kita tahu ape nak buat tq for the comment

  20. salam…. sy mempunyai perdana v6. gear box automatik baru tukar. bila laju no problem. tapi bila kita slow atau kita break, rasa macam gear tak dapat nak tukar ngan baik. tidak selalu berlaku la. Apa yang perlu sy buat tuan? terima kasih

    • wasalam….cuba buat flusing gearbox dan gunakan minyak gear yang lain macam brand mitsubishi,toyota. dan tukat filter sekali juga…

  21. Salam..nk tnya perdana V6 thun 2000, bila msuk gear Drive..tiba2 akn free dgn sendri.., tpi bila lama2 bwk akn ok dgn sendiri..ade mslah ke (dah 3 bulan) jadi mcm ni..

    • waslaam..
      gearbox ada problem kalau macam tu…hidraulic sistem dalam gearbox mungkin bocor,so kene tukar satu recond

      • Salam..trima ksih yea..tpi ade 1 lgi soalan nk tnya..agk2 budget bape yea utk tukar ..trima ksih sekali lgi…

      • wasalam..
        sama2 bajet dalam 1k juga siap timing belt water pump dan pasang

  22. salam,,,sy pakai perdana sei,,,enjin hidup timing cantik,,,masuk R atau D terus mati,,,,start balik ok,,,buat balik benda yg sama gak berulang,,,,bila on je kunci masuk gear D atau R ada bunyi kat atas gearbox berdesing,,,harap dapat membantu,,,terima kasih

    • wasalam
      kene check dulu untuk masalah ini tq for the comment

    • salam ahmad,kereta saya baru ja jadi sama masalah kereta abg,boleh saya tau,abg dah dapat tahu punca masalah 2 xlg..alias 0125430171

  23. assalam..
    saya bercadang ingin membeli kereta Perdana V6.
    apa yang sy dapt tahu awak agak pakar tentang kereta V6 ini.
    Bolehkah sya dapatkan perkhidmatan awak untuk memberi pandangan tentang kereta yg hendak saya beli? Maknanya kita sama-sama pergi usecar, dan awak tolong tengok keadaan kereta tersebut.
    terima kasih

    • wasalam

      boleh sahaja kita tengok sama2 kereta tu kat used car…tp kene buat apoinment dulu dng sy.tq

  24. Slm. Cik mat,v6 sya ada makan minyak hitam,klau bikin brpa kosnyat

    • waslaam kene check keadaan engine dulu baru tahu..tq

  25. s lam saya nak tanya kereta perdana sei saya bila sampai 160km bila ada penumpang di belakang kerete melelong knapa agaknya

    • Suspension belakang ada masalah,

  26. tuan baru nak cuba v6 2008, macam mana penjagaannya…baru masuk loan…insyaallah boleh lepas, ingat dapat kereta nk service balik,tukar apa yang patut…

    • penjagaan nya sama juga dengan kereta2 lain….servis ikut time,check air dan minyak juga seminggu sekali.

  27. Salam En Mat.. Sy antara pemilik perdana v6.. sy nk tnyer & nk mintak pendapat en mat tentang masalah saya.. mcm ner kete sy. sy dapati makan minyak itam dan kekadang mengeluarkan asap putih. & sy dpt rase kereta sy kurang pickup laa en mat. so sy nk mintak pendapat en mat untuk mengatasi masalah sy nie? dan ape yang sy perlu buat? klu boley berapa anggaran kasar untuk mengatasi masalah nie?.

    • wasalam
      untuk saya nak ketahui dengan teliti saya kene check keadaan kereta dulu,kemudian baru kita tahu ape masalah keter tu dan ape yg kene buat, juga kos pun kita akan tahu lebih kurang berapa….jika ada masa bawak lah keterke bengkel untuk buat pemeriksaan terlebih dahulu jika encik mahu sy yg repair kereta encik.terima kasih atas comment.

  28. salam pr v6 plug xde api apa rosak,enjin xleh nak hidup

    • mungkin crank sensor

  29. Salam,,,sy pakai perdana se,,,baru tukar manual,,,naper tekan klac ada 2 step,,,satu step mcm biasa,,,lepas tu ada step ke 2 sikit,,kalau tak pijak klac tu step 1 ngan step 2 mesti gear reverse ngan gear 3 mcm bergesekk,,,harap dpt membantu..

  30. Salam.. Saya menggunakan perdana v6 2004. Kereta saya mengalami masalah engine leaking yang teruk.. Sampai kadang2 asap keluar dari bonet depan. Ekzos pun selalu keluar asap putih. Gearbox saya pun dah nk kong.. Tapi dah 8 tahun pakai baru nak kong kita ok lah.. Berapa anggara utk tukar gearbox dan fix leaking tu? Ada yang cadangkan saya tukar enjin terus.. Tapi saya nak auto transmission.. Apakah jenis enjin yang sesuai dan berapa agaknya kos full conversion?
    Terima kasih encik.. :)

    • wasalam
      ada beberapa pilihan untuk baik pulih
      1.beli satu halfcut VR4 auto dng engine 2.0 4 cilinder DOHC turbo atau pun yg NA
      2.overhaul engine lama jika perlu dan tukar satu gearbox recond
      3.untuk kos bincang bila sy sudah check kereta terlebih dahulu,dan juga leaking

  31. salam…sy nk tnya ttg perdana v6 … bru2 ni tgh sy drive tba2 tayar sy terkeluar..drive shaft tercabut … pomen tu tkr kan lower arm n dia kata drive shaft ok lg cuma tmbh miyak gris … tp bila sy drive sy dengar mcm ade bunyi2 p2 bila selekoh pun bunyi … apa masalah sebenar ye … skrg nk bawa kete pun takot2 …

    • wasalam

      kene check dulu kemudian baru sy tahu ape masalah nya dan ape jln penyelesaian nya.tq

  32. salam. . saya menggunakan perdana v6 tahun 2004. saya beli 2nd pada bulan 6/2010, kereta saya menggunakan rim 17 dgn tayar 215/45. masalah saya ialah
    1) keta saya sekarang mengeluarkan bunyi agak kasar pada stering apabila ke kanan atau kekiri semasa kereta bergerak perlahan.
    2) berapa cos utk menukar stering rack yg baru( recond/baru) ?
    3)berapa cos utk menukar keseluruhan bushing standard pada perdana v6 dan dimana bushing² hendak ditukar?
    4) cadangan absorber (standard) apakah yg terbaik utk perdana v6 saya?

    tq tuan,

    • kene check dulu terima kasih atas comment

  33. Saya dah pakai kereta perdana V6 hapir 9 tahun dan tukar gearbox sekali. Kereta tu tahun 2001 dan sy beli kereta tu tahun 2004. Gear box tukar tahun 2009. gear box kedua ni pakai smpai skrg ok je. Guna minyak atf toyota. 20000km tukar. Buat top over haul tahun lepas. kondition kete makin best. Tork ok. pick up. Rasa ringan dan mcm baru. pakai minyak hitam jenis caltex. kesimpulannya, jaga minyak gear box, jgn pecut terlalu laju dan tukar minyak hitam. Pakai semi pun ok. Drive shaft, bush dan lower arm tun kene sedia bajet je. Lagi satu, kalau nak jimat barang beli sendiri, upah pomen pasang je. Jimat hampir rm 1k.

    Minah perdana V6

  34. Salam, brp kos top overhaul sekali tukar piston ring utk perdana sei,,,terima kasihh

  35. A’kum abg motecmat

    saya nak tanya, saya beli perdana v6 thn 2005, tp tak pasti gear auto ok atau tidak. pada speed 80km/jam, rpm tunjuk bacaan 3k. kalu ia rosak perlu ditukar gear baru atau boleh direpair/service dan brp anggaran kos?

    • waalaikumsalam

      ermm tak pasti dengan masalah ini.kene test drive dulu lepas itu baru sy tahu jawaban nyer tq

  36. a’kum en.mat
    boleh dapatkan alamat dan no tel..nak antar keta perdana sei ni..

    • wasalam

      maklumat bengkel dan no hp saya ada di dlm blog,klik sahaja di perkhidmatan kami kemudian klik hubungi motecmat dan akan terpapar page maklumat bengkel.terima kasih

  37. salam nak tyn klu tkr sensor break abs bape ek?

    • wasalam tak pernah tukar lg so tak tahu harga tq.

  38. Salamm….sy nk tnye kreta sy problm gearbox enjin sei (A) je dah tmbah coolent pon masih problm sy xtahu kenapa bila tgh bjalan dia tersenguk2 then dia jadi free gear so ade org ckp tukar gearbox toyota camry model lama 2.2 .sy nk tnya pendapat boleh ke??tahan lasak ke??

    • wasalam
      tukar satu recond gearbox

  39. asmk cik mat…saya baru je tukar sebiji enjin baru coz blok pecah..gbox Plak tukar ke manual tahun lps…..soalan saya…perlu ke tukar head enjin utk matchkn dgn gearbox manual?…..

    • tak perlu tukar head,,,,,tq

      • Tq cik mat…bkn apa..ada mekanik kt bp nih kata ..blok saya pecah coz saya tukar manual tp x tukar head enjin..(enjin asal auto )tu yg mnybbkn blok sy pecah…musykil neh.

  40. salam, saya nak tya skit ttg gearbox perdana v6..ada leaking kat belah dpn yg bulat tu(overdrive sensor)..kalau reapair kena turun gearbox ker?agak2 brapa kos?tq

    • wasalam,

      ermm kene check dulu,,,tq

      • klu dok selangor kat puchong ada proton servis.2thn sy buat mcm kedai hasil hampeh semuanya, lastly pegi sana selesai masalah

      • Sabar itu semua dugaan dr yg maha kuasa

  41. salam, saya nak tanya.. saya menguna perdana sei auto 2.0 16bal, jika saya nak tukar ke gear box manual berapa bajet?

    • wasalam
      Tuan untuk saat ini sy tidak pernah dapat project convert perdana dr auto ke manual,jd kos nye sy kurang tahu,tq

      • Asmkm..saya bru je convert auto to eterna manual..mmg terasa beza sgt dr segi pnggunaan minyak n pick up..tp harga gbox mnual mkin mantul n mcm pisang goreng panas…harga siap pasang dlm rm6k…..tp mmg x sakit kpala la dok mikir problem gbox auto pas nih…

  42. Tn, v6 sy ada masalah body gegar kuat waktu accelerate tepat2 kat 60-70kmj. lepas 70kmj je gegar tu hilang. Masa decelerate pun takda. Benda ni ada kaitan dgn mounting enjin @ gb ? ke pasal drive shaft Tn?

    • mungkin maunting,mungkin juga drive shaft,jd kene check dulu.tq tuan

      • saye nk tahu gearbox manual v6 ade masalah ke,mcam auto/

      • kalau dpt yg cantek cantek la,kalau dpt yg bermasalah bermasalah tp manual senang di baiki jika rosak

  43. Mekanik dah cek. Drive shaft kiri-smbg ke gb leaking. Gris byk pasal getah hancur mungkin d sebab kn haba panas pipe exhaust..

    Lower arm (tulang anjing) tu pn sekali tukar. Bush kat dua hujung tu dah haus.

  44. Saya guna perdana v6 da few years dan setakat ni da ukar gear box skali, masalah saya ialah setiap tahun saya kena tukar tayar disebabkan semua join2 kat keta masalah..sy tkr drive shaft semua la yg berkaitan kat bawah keta tp masih sama masalahnya..kenapa? Malah tayar kereta pernah tercabut dan stering rack juga pernah ditukar…sy bkn lah pemandu yang pakai asal boleh sbb sy tau serba sedikit tentang kereta tp masalah ni sgt pelik..dan byk sgt da invest kat keta ni nak jual syg…tlg la bg pendapat….

    • for the suspension kene check dulu,baru kita tahu kenapa tayar boleh cepat habis,tak mungkin jika suspension ok taya akan makan habis cepat,jd kene check kereta dulu kemudian kita tahu jawaban,mana tahu kereta ada bkas accident

  45. salam?nak tsnye bg sy guna engin eterna tt mslhnye gearbox problem gear 3 x boleh masuk..tolong beri pendapat

    • wasalam
      auto atau manual,jika manual gear shift dalam gearbox rosak jika auto hidraulic sistem sudah mau rosak.

  46. Salam, saya fandi dari nilai, saya guna engin v6 eterna 2.0, saya ada masalah dengan enjin 2, saya dah guna enjin hampir 5 tahun, masalahnya enjin kereta bila start x nak hidup, mcm2 benda dah tukar fuel pump, disebuter, cabel plug, computer box… Tapi x nak jugak hidup, apa yg patut saya buat…

    • wasalam
      1,check compression enjin
      2.pastikan bila enjin crank spark plug keluar api,
      3.pastikan feul pressure cukuk dlm feul line
      4 jika semua ni ada patut kereta hidup.

  47. Salam en mat saya nak mintak bantuan en mat…saya nak beli kereta…sebelum ni dah pakai iswara 1.3 je..tapi sekarang ni nak beli kereta lain…tgh pening nak ambil perdana yg dah tukar enjin kepada mitsibithi ke atau nak beli honda sv4..yg mane maintainen tak tinggi…bujet saya pun dalam 20k je untuk nak beli kete ni…kalau perdana kata org yg dah pakai eterna maintainen tinggi…yg evo 3 plak macam mane en mat…,

    • Wasalam pandangan sy beli honda sm4 atau pun sv4 dan cari kondition yg elok.keter ni pun tak la tinggi sgt.yg penting tau jga insya allah.perdana pun boleh tp klau v6 memang tinggi cikit la sebab v6.evo lg tinggi harga part enjin

  48. Bro..sya ada waja v6 fto..brapa nak overhoul lau minyak hitam byk kuar..lg 1 sya penah dgar mivec fto ada sistem vtec.btul ke.lau ada mana tmpt sistem 2

    • Kene Check kereta dulu baru kita tahu,sy belum pernah overhul Enjin ni jd tak tahu lg sistem dia .tq

      • Bro lau angkat injen nak btl kn gearbox bocor upah brapa?dgar2 rm300

  49. cik mat, nak tanya,,, lower/upper arm punya bushing boleh p buat lain ke kalau da rosak..? cadangan tuan.. nak perbaik ke nk tukar terus yg lain.. berapa harga dia? satu lagi pertanyaan, keta saya pickup takda.. rasa macam tarik lori bila gear satu.. ada apa2 yg boleh cik mat bagi nasihat… terima kasih

    • Tukar trus,harga kurang tau,masalah pick up xder kene check kereta dulu baru kita tahu,nsihat selebihnya elok bawak keter untuk pemeriksaan terlebih dahulu.tq

  50. salam..sy pkai v6 2000 (A) bru je tkr gb,now time nk service plk,brand mnyk ap yg baik utk enjin n gb perlu sy tkr?

    • Wasalam minyak enjin boleh pakai shell,bhp,petronas,dll yg boleh dipercayai,gearbox pakai ori proton pun boleh kalau nak elok lg beli minyak mitsubishi atf original diaqueen,toyota pun bolehh juga

    • sy pakai minyak atf mitsubishi diaqueen yg encik mat syorkan, mantap, hasil terbaik. minyak tu tahan panas. dah 1 thn tiada masaalah lagi. 10k sekali service.

      • owhhh..t sy nk cuba gk minyak atf 2..tp skg ni hal lain plk jd.asap puteh klua..pening nk wt cmna..ad org ckp overhall..ap pendapat cik mat..

      • bolwh juga overhaul,dulu dulu sy suka tukar enjin tp sekarang sy suka buat balik enjin lama sebab harga enjin kedai potong dengan overhaul lebih kurang jer,pastu kita pulak xdpt enjin yg cantek.jd sebab tu lagi baik buat overhaul tp kene buat dengan cantek.kalau tak rugi gak duit tu

  51. salam bro nak tanya saya pakai perdana v6 2001 masalah kete saya spt berikut.
    1. minyak hitam kurang kalau bawak laju enjin baru lepas overhaul sebab apa?
    2. bawak laju brek kadang kadang kereta sentap knp?
    3. knp steering kete kadang kadang rasa berat?
    4. kalau masuk enjin rvr atau evo3 berapa lama enjin halfcut ni leh pakai? harap dpt jawapan segera tq.

    • Wasalam
      1.kalau baru lepas buat overhaul patut tak jadi lg macamtu.
      2.kene check dulu
      3.mungkin stering cupling ketat
      4.nak masuk rvr sy tak buat kerja itu,sy buat ke4ja standart sahaja tq.

  52. sy pkai waja skg ni. tp sy berminat sgt nak tkr ke perdana. tahun 2004, lame dh ngidam nk pkai, nak tanye sikit, kos maintenance perdana biasa bpe? spare part snang x nak cari klau rosak? mcm mane kite nak pastikn enjin kereta tu ok mse kite tgk? mksud sy xkn dr segi asap putih kuar ke x je, msti ade lain2 jgk kn.. please comment cik.

    • Perdana maintenance memang mahal cikit la,v6 kan,soal mcam mana nak tahu enjin elok kene tengok sendiri,harap maklum tq for the comment

    • PERDANA V6 MAINTENANCE DIA MEMANG TINGGI SIKIT. SPARE PART SENANG CARI, BELAMBAK KAT KEDAI S. PART @ KEDAI POTONG. KLAU NAK PAKAI P.V6 SILA BAWA RAKAN MEKANIK GI TENGOK KERETA. ULUR SIKIT KAT MAKENIK TU LA.

  53. salam bro,

    saya baru pakai perdana tahun 2008,saya nak tahu:-
    1) berapa liter minyak enjin utk v6?cukup x 4liter??
    2) kenapa asap putih berkepul2 bila start pagi?
    3) leh bagi pendapat x cara terbaik utk menjaga perdana ni?

    terima kasih.

    • Wasalam minyak enjin 4l cukup
      Bila enjin sejuk bila start keluar asap putih dan air dekat exzos tandanya pembakaran enjin sempurna dan enjin dalam keadaan yg cantek.pendapat untuk jaga keter tunggu video sy dekat http://www.matkilat.com

      • nak tanya lg,

        knape temp naik time idle dan kipas on tapi time idle dan kipas off temp normal blk??bila jln tp suis temp slowkan pn temp naik..

        mohon penjelasan bro..

      • naik sampai maner?separuh atau lebih atau full?

      • lebih separuh hampir 3/4…

  54. lebih separuh hampir 3/4…

  55. salam..absorber blkang mcm da kong smpai speaker blakang pn pecah tp depan still okay.xpe ke kalau sy tukar blakang adjustable dan depan abs standard perdana? ade efek negatif tak semasa pemanduan?

    • wasalam kalau sy masuk balik absorber dan spring standart,kalau nak pakai adjustable pun boleh tp keras la suspension.

  56. kereta perdana saya tahun 1999 masalah yg sy hadapi asap semakin bnyk,bunyi tepet semakin kuat boleh kah di perbaiki tanpa bt top obhol?

    • boleh.tp kene tengok keadaan mungkin kene tukat lifter valve.

      • brp kos kl nk buat?

  57. Tumpang tanya, perdana V6 saya baru overheat minggu lepas, sebab air kering n lupa nak isi, sekarang ini apabila saya bukak aircond engine mcm ada gegar sedikit dlm 1 minit, n then lps itu hilang, apa masalahnya?

    • We have to check the car first, mungkin kene wat pressure tester juga untuk water sistem

  58. A’kum, engine saya leaking dan saya rasa dh makan myk hitam, ni nk kena top overhaul ke fully overhaul? dan boleh bg kos utk kedua2 overhoul tu tak?

    • kalau kene overhaul kos tinggi kene sediakan bajet lebih kurang 4k,sedangkan enjin wira 1.5 pun boleh mececah 2k untuk overhaul ini kan v6 enjin.tq

  59. Salam..nk tanya sikit..perdana sy x blh hidup..plug no.5 ngan 2ade api.6,1,3,4 xde.crank sensor atas dh tukar br tp still same…blh tlg…

    • wasalam cuba check ampiliflier dekat coil tu yg socket besar banyak wayar mungkin yg tu rosak

  60. Ape function.crank sensor atas ngan bwh?

    • crank sensor ialah untuk reading pusingan enjin dan kedudukan piston dengan itu ecu tahu bila mahu sembur minyak dan api

  61. slm,sy bru pakai v6 th 2004 tpi bila memandu isyarat lampu warna kuning (gambar kereta) akan menyala berterusan di bhg atas meter petrol , apa puncanya ?

    • ABS brake tak fungtion mungkin sensor dekat tayar ada problem

  62. kerete sye baru lepas top overhaul.. mechanic tu kate x boleh bawak laju kalo lepas overhaul.. btl ke?

  63. sye pengguna perdana v6.. baru2 ni sye ade masalah timing belt luar berbunyi bile sye pasang air cond.. sye dan ganti belting luar dan bearing. bunyi tu hilang.. tp skrg ni ade tande2 mcm bunyi tu nak dtg balik.. x sampai sebulan lagi. adekah ade kaitan dgn component lain?

  64. perdana V6 kalau servis isi minyak hitam memang kene lebih ke dari 4 liter?

    • normaly 4 liter jer.

  65. bro ~ saya pun sama guna perdana ~ enjin dah convert V6 N/A tapi auto ~ now ada 3 problem ~
    pertama setiap kali nak masuk ‘D’ kete akan ‘terkejut’ ~ mcm gear masuk tersentak la gitu ~ pastu next shifting pun sama gak ~ masalahnya benda ni berlaku x konsisten ~ kadang2 jadi kadang2 x ~ okay enjin dgn gear box baru overhaul Jan lepas ~
    kedua utk eksober ~ eksober depan belah kiri tu kalau corner ke naik bumper ke atau langgar lekukak kat jalan sket ke mesti bunyi ‘kreuk kuk’ ~ dah bawak g kedai usha ape patut tp tiap2 kedai pergi mesti cakap benda lain yg problem ~ sorang kata multilink la, sorang kata drive shaft la, sorang kata arm bar/lower arm la, sorang kata bush la ~ masalahnya konfius dah ni bro ~
    ketiga utk wiring ~ saya pelik sket sbb ni dah kali ketiga tukar console aircond digital tp x sampai 2-3 bula mesti short, terbakar then rosak, pastu bulb2 lampu interior pun sama gak, x sampai 2-3 bulan terbakar ~ voltage stabilizer dgn grounding wire pasang dah ~
    di sini semakin confius ~
    bro ~ harap bleh tolong ~ (-_-‘)

    • bro thanks for the comment
      but untuk masalah ini semua kene check kereta dulu baru kita tahu ape jalan keluar untuk masalah ini,kerana nya pendapat2 mekanik lain2
      dan sy tidak tahu keadaan di kereta bro.tq

      • bengkel ada mana bro ~ ada masa bleh singgah jap tolong usya2 ~

  66. kereta dh 5 tahun tak jalan sbb xckup duit.skrg dah ada duit nk kasi jalan sume mende basic dh tukar baru.sume cantik standard sedap.tp ada satu masalah.bila nk start lepas stop lama kne start 2-3 kali panjang bru boleh hidup.itu pn nk xnk je hidup.fuel pump dah tukar baru.injector pn dh tukar,tp still jadi lg.apa masalh nya ye?

  67. Salam cik mat,

    Tuan, saya baru ambil V6 2004. Dh pakai dlm 3 bulan. sebelum psng ATF cooler gear ok jer! Tp lepas psng ATF dlm sebulan ni, gear 4 kadang2 x msuk. Lpas berhenti, matikan enjin dn smbung prjalanan ok plak! adakah sebab sy x tmbah minyak BG lepas psng ATF atau ada sebab lain. Coz sy tanya pomen, minyak GB saya berada d paras yg ok. Boleh cik mat bg pendapat ckit.

    • wasalam

      kene check connection wiring dekat gearbox kot2 ada longgar ke ape.

      • Terima kasih cik mat.

  68. salam sy nak tanya pasal steering perdana v6..
    perdana v6 saya sebelum ni mengalami masalah lower arm rosak dan saya dah tukar pon lower arm yang baru brand 555..
    sebelum ni lower arm yang rosak tu membuat steering saya berat dan ada bunyi. tp sekarang saya dah tukar yang baru brand 555, bunyi dah tak ada steering pon kurang berat tp masih ada sedikit berat, masa buat u turn steering tu tidak balas dengan sendiri sy perlu pusingkan steering tu dengan sendiri, dan apabila masuk simpang coner lebih sikit pon kurang steering tu berbalas…

    apa masalah kereta saya ni..sy perlu kan advice daripada kaing2 semua..huhu

    • saya nk tanya,kete saya bila bergegar jadi macam plak mati sebijik,bila kete saya langgar lubang,dia elok balik,apakah sebabnya

      Pada 30 April 2013 10:44 PTG, Motec Mat’s Blog menulis:

      > ** > qayyum commented: “salam sy nak tanya pasal steering perdana v6.. > perdana v6 saya sebelum ni mengalami masalah lower arm rosak dan saya dah > tukar pon lower arm yang baru brand 555.. sebelum ni lower arm yang rosak > tu membuat steering saya berat dan ada bunyi. tp sekarang” >

      • Tuan terima kasih atas comment tuan

        berkenaan dengan kes semacam ini hendak lah kita check keadaan kereta terlebih dahulu kerana nya sy tak boleh nak kesan masalah macamni tanpa melihat keadaan engine terlebih dahulu tersangat banyak lah sebab nya,
        tq

  69. Salam,saya ndak tanya apa sebab perdana v6 saya tahun 2000 apabila memandu di highway dgn kelajuan 100km keatas temprature menjadi panas hingga mencecah warna merah,tetapi apabila saya maintain membawa pada kelajuan 80/90km ,temprature kembali kepada keadaan normal iaitu berada setengah.

    • wasalam

      check radiator biasanya sumbat,hantar servis.

  70. As salam. Saya pakai perdana v6 xsampai Shaun lg tp msalah keta saya mkn minyak hitam. Saya dh tukar getah 24 biji tp still ade lg problem tu. Atau Saya Punta keta ade mslah piston ring? Keta Saya hanya berasap sbelah pagi je tp bler enjin dh pans asap tu dh Xde. Nk mintak pandangan abg la.

    • berasap belah pagi itu normal asap sekali dengan air kan ,boleh jadi piston ring,asap makan minyak hitam adalah asap warna kebiruan macam langit

  71. Salam bro…nak tnye cket pasal steering rack ETERNA TWIN TURBO japan bole pakai x kat perdana V6 malaysia, sbb yg japan punye dia ade satu sensor ke ape ntah kat steering rack tu utk connect ke ecu dari ETERNA TT japan..so klu pakai kat V6 malaysia yer cmne tu? just bypass jer laa bende tu???? Komen pleaseeeeeeeee!!!!!!

    • wasalam boleh pakai swict tu untuk bg timing tinggi bila pulas stering so kalau tak pakai pun xpe..boleh pakai tq

  72. salam,ndak Tanya kenapa temperature v6 saya thn 2000 jadi panas bila saya memandu di highway dengan kelajuan 100km/j keatas.jika saya memperlahankan kepada 90km/j temperature kembali kepada keadaan setengah sahaja.

    • wasalam kene check radiator mungkin sumbat

  73. uiksss saya nya soalan kat sini dah xde ke ?kena delete ke??belum terjawab lg.. rasanya dah dua kali tanya

    • maaf tuan sy dah 4 hari tak online sebab terlalu busy semua soalan akan sy jawab cuma lambat atau cepat saja.harap maklum soalan yg merapu yg tidak jelas sy akan delete.tq for visit motecmat blog

      • Salam En.mat .. saya nk tnya .. Perdana v6 tahun 2001 saya menghadapi MASALAH TAYAR DEPAN GOYANG ? ape kes ya

      • wasalam boleh drive shaft boleh jadi rim bengkok atau tayar bengkak

  74. Salam tuan ,pandangan tuan mengenai perdana 2007 ke atas betul ke sudah kurang masalah gear box berbanding debgan yang lama jenis auto

  75. Salam cik mat,saya ndak tanya kereta saya bila enjin panas 2 kipas akan berpusing,tetapi apabila saya on aircond secara automatik 2 kipas tu berhenti berpusing,apa sebabnya ye..cz temprature sekejap naik tinggi than kembali normal.radiator baru servis.thank you

    • wasalam,

      kene check dulu baru tahu…tq

  76. en mat, berapa kos dan upah untuk tukar timing belt v6?

    • upah 350.00
      timing belt lebih kurang 360.00
      water pump dalam 170.00

  77. en mat, v6 saya auto bila nk masuk gear 2-3-4 dia menyentak (jerk), dan bila drop gear (emergency break) lagi kuat tersentak. bahaya betul. bulan lepas hntr service gear box n tuning. tp x lama pastu jadi balik. macmana ye nk solve this problem? minyak gear, filter, plug semua dh tukar. kos rm1200 buat kat proton.

    • kene chekc dulu baru tahu,,,,macamni susah nak agak.,ada kes trothel body,sebab gearbox auto perdana ada kaitan dng trothel body

  78. saya ada perdana v6….2003, tetapi kereta mengeluarkan asap yang banyak…apa perlu dilakukan…

    • kalau asap kebiruan mungkin kene overhaul mungkin juga kene top overhaul,

  79. salam,sy nak tanya sikit,kenapa temp kereta perdana v6 sy bila berhenti lama dlm keadaan enjin hidup temp naik,bila bergerak temp hormal seperti biasa,sy check kipas pusing,kenapa??????

    • wasalam radiator sumbat.

  80. salam tuan mat…teringin nak pakai engin 2.0 akhir tahun ni..cadangan perdanav6 atau sv4 dan nak bawa tuan mat pegi tengok sebelum beli

    • wasalam
      honda sv4 lagi bagus,cuma kene cari cond yang baik dan cantek,

  81. Salam tuan,minyak hitam enjin v6 saya menitik di atas lantai.. Apa yg perli sy buat.. Adakah getah oil seal sy dah kong atas sebaliknya..

    • wasalam
      pastikan mana bocor kemudian repair,

  82. Assalamualaikum En Mat…
    Perdana sy guna 6a12tt tp dah kong n skg guna rvr.
    Persoalanyer boleh ker sy tukarkan tebo ori rvr ( td04 ) kpd tebo evo ( td05 )?
    Banyak ker modifiednyer dan budgetnya..

    • wasalam

      nak masuk tdo5 takde masalah cuma kene ubah suai cikit biasa la,,,koskene tanyer org yg buat kerja tu,sy tak pernah buat so kos sy tidak tahu lansung..tq

  83. slm,sy bru pakai v6 th 2004 tpi bila memandu isyarat lampu warna kuning (gambar kereta) akan menyala berterusan di bhg atas meter petrol , apa puncanya ? 1 LAGI APA Engine takleh start.. ada bunyi “ktek2″

    • ada snsor yg tidak di baca oleh ecu atau pun rosak,

      ktek2 tu biasa nya stater dah problem,pasang satu relay lepastu ok,,,atau pun tukar satu stater terus

  84. Askum.kos tukar gasket v6 berapa. atas dan bwh.wshop ni kt mn

    • wasalam
      minta maaf tuan sy tidak menerima kerja2 separuh2 saja,kerana iannya akan merugikan kedua belah2 pihak,jika tuan hendak buat tukar gasket sahaja ada banyak bengkel lagi pun boleh buat,bukan sy hendak menyombong kan diri,tp banyak peristiwa pahit yg saya rasa yang mungkin tuan tidak ketahui,harap tuan tidak kecil hati dng kata2 sy,apa yg sy buat,dan apa jua nasehat sy untuk pembaca semua adalah untuk kebaikan kedua belah pihak antara pembaca dan sy penulis blog ini bedasarkan pengalaman sy selama sy menjadi mekanik.tq

  85. salam bro,ndak Tanya kereta v6 saya sekarang ni asyik semput2 je..dah rasa mcm bawa kereta Subaru impreza je bunyinya…apakah sebabnya

  86. Salam bro..saya peminat setia perdana v6..dan tahun lepas baru dapat memilikinya..masalahnya 2 3 ari lepas geabox wt hal..start pg nk g kerja kete pergi sngkut2..nak cakp gearbox rosak parking malm sblm terjadi elk2 jer..pada pendapat bro gearbox rosak or ecu gearbox wt hal..mntk pandangan dri yg lebh arif….tq bro..

    • kalau masuk D gear tiga sahaja dan reverse sahja makna nya tcu atau pun wiring,tetapi jika masuk D gear ada tukar 1 2 3 4 makna nya takde masalah,kalau gear kasar sngt tukar boleh jd trothel body,kalau gear ada free tengah drive gearbox dah kong dah,

      • Tq bro…ecu yg rosak sbb sya buang ters ecu,gear reverse n 3 je yg ad dan krta jaln xde sngkt2 dh…

  87. salam,saya pengguna perdana v6 tahun 2000,mahu Tanya saya punya egr paip sudah patah..apa yang saya boleh lakukan?perlu tukar baru atau x perlu guna egr paip itu lg..cz apa yang sya tahu perdana terbaru tidak menggunakannya lg..terima kasih

  88. salam tuan boleh sy tau berape harga utk top overhaul perdana sei dan tukar belting perdana sei?

    • wasalam bajet dalam 1k

  89. salam en.sy nak tanya kenapa perdana sei sy bila pusing kan steering ke kiri atau kanan belum sempat pusingkan sampai habis stering terus berputar sendiri dgn laju untuk pusing sampai habis.bila saya nak balikkan pada kedudukan asal stering.stering akan jadi berat mcm xde power stering.kalau keadaan steering dlm kedudukan putar sampai habis kita tekan minyakputar steering smp habis bila te

    • wasalam

      kita kene check dulu baru kita tahu tq

  90. Salam, bro..keta aku V6 auto ’04..aku da tuka gearbox 222..n ade oil cooler..ade nk dekat 3thn pakai..skang aku igt dia jd blk ni..sbb bila aku bhnti je..gear dia tuka mgejut terhenjut2..ni kes oil cooler dia leaking..kosong myk gearbox aku siot tul..mmm..enjin keta aku da brasap..stereng pun da rasa keras xlembut mcm dulu..enjine pick up pun da lost..so, agak2 dr simpton ni..ape root cause dia n bape kos nk baiki?

    • wasalam banyak hal tu engine gearbox stering rack lagi,,baik beli halfcut,atau pun cari enjin lantai v6 japan complete yg condition cantek lagi murah macam tu

  91. bunyi tepet perdana sei aku kuat..bila tekan minyak xdgr lagi..kenapa ya?ada kne mngena engine tak…????

    • mungkin oil pressure rendah,mungkin juga lifter ada yg jem

  92. Msalah perdana v6 2004.rpm 3.5 dgn kejajuan 80km .dan ade bau hanget.

    • gear box ratio berapa,boleh jadi cluct bakar sebab tu hangit disebabkan minyak kurang atau pun ada kebocoran dalam sistem hidraulic,mungkin kene tukar satu gearbox lain,dan pastikan cari code 232

      • boleh bg alamat atau no pon.

  93. Assalam, leh dptkan gear box mitsubishi eterna x? klu ada cal sy 0122755162 zainal.

  94. maaf lupa sy cari gear box V6 manual.. klu ada sesapa tau mana2 halfcut bgtau sy ye.. TQ
    zainal – 0122755162

  95. Salam En.Mat..problem saya V6 2001 saya kadang2 bila tekan brek nak stop,ada bunyi pastu gear xmasuk tapi bia tukar N..tersentak macam gear masuk..bila tukar D. ..ok leh jalan balik..apa problem En.Mat..mintak tunjuk ajar dri En.Mat.tq

    • wasalam ini kes mau check dulu susah mau beri satu pandangan tq

      • Salam En.Mat..tima kasih atas pandangan En.Mat.

  96. Salam motecmat, ayah saya pakai perdana v6 2003.. Baru2 ni mase bwk jln kt hiway tiba2 gear drop n rpm naik mendadak2…. Bawak slow pon same… Last skali enjin stop sendiri sbb overheat.. Lps da sejukkn kereta enjin bole start tp x bole jalan kena tow…Masalah pertama masa drop gear tu sbb gearbox dah rosak N sudah tukar baru… Sbb overheat tu jugak pomen ckp maybe enjin dah rosak abes dlm, ade bunyi knocking kuat…dia ckp conrod bearing dkt crank tu dah wear habes… Die estimate 6k kalau overhaul semua, kalau nk buat dkt brader motecmat agak2 berapa? Atau lg baik tukar enjin baru lg kurang kos? Boleh tolong? Terima kasih…

    • wasalam
      pandangan saya baik cari satu engine lantai lagi murah

      • terima kasih bg pandangan… mesti kene cari 6a12 yg same ke? sebab jpj ckp boleh tukar tp plug n play sahaja… xbole modify mounting.. ade option engine lain ke yg mounting same?

  97. Assalamualaikum. saya berminat untuk menggunakan kereta perdana v6 tahun 2006 – 2008 namun sebagai golongan yang baru bekerja, saya risau tentang maintenance yang tinggi dan gearbox auto yang dikatakan selalu bermasalah. persoalan saya:
    1) Berapa anggaran kos maintenance kereta ini pada satu – satu masa?
    2) Jika ingin menukar kepada gearbox eterna v6 auto, bolehkah encik mendapatkannya? berapa pula kos barang dan pemasangan?

    • waalaikumsalam

      sememangnya maintenace tinggi

      1.jika full servis termasuk timing belt dan water pump,plug dan semua belting gasket valve cover kos lebih kurang 2k
      2.yang ini kurang tahu tq

  98. salam bang mat…
    kos top overhaul brp yer…

  99. Salam
    Sy pakai kereta perdana v6. Mslh yg sy hadapi gearbox condemn. Kwn2 bgtau cr nk selesaikan mslh ni tukar gearbox manual atau guna cooler pd gearbox asal sy(auto).
    Jd sy xpasti mana 1 yg lbh fleksibal. Tukar gearbox manual atau pkai cooler pd gearbox.
    Kalu tukar gearbox manual apakah brand dan jenis yg sesuai utk perdana dan berapakah modol complete siap pasang sume?
    Kalu pkai cooler pd gearbox apakah brand dan jenis sesuai utk perdana dan modal lgkp siap pasang utk cooler tersebut.
    Kmudian mohon admin suggest minyak hitam dan minyak gearbox yg plg sesuai utk perdana. mohon bantuan sbb dah runsing kepala pk psl ni.

    • wasalam tukar mnual aje….mitsubisi brand

  100. Salam, sy nk tumpang tanya..gearbox auto yg sesuai tuk v6 perdana tahun 2005 selain drpd original gearbox v6. Ape yg sesuai? Ada member-member ckp, ada byk jenis gearbox auto yg sesuai.dr pandangan Encik, yg mana paling sesuai.
    T.ksh.

    • wasalam
      mane mane pun boleh asalkan ratio ngam

  101. Boleh info gearbox auto yang lain sesesuai mengantikan gear auto perdana yang sedia ada?

    • eterna,pastikan ratio 232

  102. Salam….blh ke tcu perdana sei msuk kt wiring 4g93 sohc auto gearbox kod f4a222…?

    • wasalam

      tak pernah cuba rasa tak boleh wiring tak sama

      • Gearbox auto perdana sei bkn ke sama je dgn 1.6@1.8…?

      • sama tapi ratio lain

      • B.mat v6 sy lampu isyaratmyak merah kejap nyala kejap x. sy bwa dlm 80 – 90kmj ,apa msalahnya,tq

      • boleh jadi oil pressure swict rosak.mungkin juga minyak hitam kurang

  103. trima kasih abg mat

  104. salam abg mat…sy pakai enjin mivec md v6…mslh yg sy alami sekarang kereta sy tak nak hidup,,,asalnya dia mati masa tgh gerak secara tiba2,,sy dah tukar crank sensor tapi kete sy idup kejap lepas tu mati balik….sy pakai sensor perdana v6, adakah sensor crank mivec v6 sama dgn perdana v6 biasa nih…coz kete sy masih tak boleh hidup lagi dan bila start meletop letop kt exzos

    • wasalam
      pertama kene check coil ada spark api tak bila crank,yang kedua injector kene tengok ada sembur minyak bila crank jika dua ini ada berlaku patut engine akan hidup jika letup timing salah so kene check ignition timing dan cable plug pasang pada posisi yg betul tq

  105. Akum.En Mat, Saya nak tanya satu soalan…
    4 tahun pakai perdana v6. Gearbox clear. masalah yang timbul adalah minifold exhust yang selalu patah. Jika matikan manifold tersebut adakah perfomance kereta akan kurang? atau adakah mekanik yang boleh tukar dengan yang flexsible pipe?

    • kene pasang flexible paip. dan check sistem exzos mungkin ada hal atau pun tension sgt so bila goyang patah

  106. Akum.En Mat, Saya nak tanya satu soalan…
    4 tahun pakai perdana v6. Gearbox clear. masalah yang timbul adalah minifold exhust yang selalu patah. Jika matikan manifold tersebut adakah perfomance kereta akan kurang? atau adakah mekanik yang boleh tukar dengan yang flexsible pipe?

    • wasalam mungkin exzos kereta encik xder flexible exzos

  107. Assalamulaikum!
    Perdana saya sejak dua menjak ni pick up dah kurang..naik bukit dah kurang power. Mounting problem ke gear box problem?

    • wasalam kene chekc dulu baru tau

  108. Gearbox auto brand lain yg sesuai mgantikan gearbox sedia ape ye bro?

    • eterna pun boleh,

  109. Salam .perdana v6 saya tahun 2001 .Auto .saya nak convert manual .gearbox apa y saya blh guna .kos berapa ?

    • wasalam

      minta maaf tuan saya tak buat convertion ini tq

  110. Salam En.Mat.Adakah kerosakan alternator boleh menyebabkan kereta perdanav6 saya bergerak lembab..bateri baru tukar tapi lampu bateri kat panel masih menyala.Lampu gamba ketepun menyala masa kete bergerak..kete jdi lembab tuk bergerak.mintak pandangan dri En.Mat.tima kasih

    • wasalam,boleh jadi. sebab current tak cukup.perdana v6 pakai 105 amp alternator jika rendah dari itu maka charging tak cukup.dan keter jd lembab

      • Terima kasih E.Mat atas pandangan

  111. Salam,saya baru-baru ni tukar starter kereta v6 saya.semasa proses penukaran itu saya telah buka bateri kereta.setelah siap semuanya saya menyambung kembali wayar bateri tersebut,dan menghidupkan enjin.alhamdulillah kereta sudah kembali ok cuma masalahnya radio kereta saya pula yang bermasalah.tidak boleh matikan,tidak boleh tukar chanel dan tidak boleh kuat atau perlahankan volume suara.apakah punca terjadi sebegitu.utk makluman saya menggunakan radio proton waja.apakah yang perlu saya buat utk radio itu kembali ok

    • wasalam
      radio proton waja memang macam tu,baik tukar radio lain saja,sebab button control dan component dalam tu kualiti rendah.sorry to say tp itu lah hakikat nya,

  112. assalamualaikum …saya berminat dengan perdana v6 tahun 2009..keluaran tahun ni.. adakah masih bermasalah seperti keluaran tahun 1999 hingga 2007…

    • wasalam semua jenis perdana v6 sama saja tak kira tahun berapa pun,cuma beza interior sahaja.lain semua sama

  113. kenapa perdana sy bunyi mcm longgar kat tayar depan kiri dan belakang kanan..tanye kedai dia kata bush..betul ke??

    • macam mana saya mahu tahu encik sedangkan saya tidak melihat dengan mata sy sendiri,terima kasih atas comment encik.

  114. salam abg mat.. kereta sy perdana v6 start elok jer hidup tp bila masuk D atau R engine mati kenape ye??? lagi 1 sy cek minyak gear mcm ade serbuk besi.. kenape yer?? abg mat boleh bg jawapan

    • wasalam. ermm rumit masalah ni sy tak boleh nak bayangkan.boleh banyak kemungkinan

  115. Salam, saya ingin bertanya. Perdana saya Ada masalah kebelakangan ni bila on enjin x boleh start but battery masih elok dan today kereta x boleh start dn saya Cuba few time boleh start se lepas itu air on saya x fungsi n jam dlam kereta terus bertukar..boleh saya tahu adakah ini masalah starter? Tq

    • wasalam

      stater wiring mungkin ada hal,dan juga fuse kene check berkenaan dng radio dan jam.

  116. Assalamualaikom.wife saya guna perdana V6,themprature naik tp xsmp ke merah (hampir2),kerap jd. Tp bila off aircond dia turun. Sy chck kipas ok ,air xpnh kurg,wter pump baru.apa masalah? Kalau ingin bawa kereta minggu depan hari apa tuan free? Terima kasih.maaf kalau menganggu.

    • wasalam
      kemungkinan radiator sumbat,kita kene periksa dulu insya allah boleh.jika tuan nak datang call sy dulu tq.

  117. Salam… sy nk tny… upah untuk tukar drive shaft perdana v6 bpe ye?

    • wasalam kalau sy caj 50 untuk satu seblah

  118. 1.Owh ok… tq bnyk2 ye 4 information…. sy ada tny spare part td… drive shaft brand kebo harga sblh 150 ok x?
    2.kalau tukar kiri kanan, bpe liter ye minyak gearbox nk kne topup?

  119. 1.Owh ok… tq bnyk2 ye 4 information…. sy ada tny spare part td… drive shaft brand kebo harga sblh 150 ok x?
    2.kalau tukar kiri kanan, bpe liter ye minyak gearbox nk kne topup? Tq

  120. 1)Sy pkai perdana sei..perdana sei nie memang lau memotong berat ker atau pun de problem lain..
    2)Bile jalan kwasan jalan beralun belakang rase berbuai..absorber dh injet pun trase berbuai.
    3)Keta kne panas injin lame lau x bile bawa tiba2 rse gear free sndiri..

    Minta pencerahan bos..TQ

    • 1.kene check dulu baru kita tahu
      2.absorber kene tukar standart sahaja injct takkan selesai masalah
      3.kemungkinan gearbox ada masalah

      selebihnya kene check keadaan kenderaan dulu

  121. Assalammualikum en.mat…
    Saya ni tak pernah ada kereta…
    Tp saya nak tanye kalau saya beli perdana sebagai kereta pertama bebaloi ke tidak?
    Saya baru nak belaja tentang kerata..

    Saya telah diberi 2 pilihan proton perdana atau proton waja…

    Kalau encik jadi saya encik pilih yang mana satu…

    • waalaikumsalam
      boleh saya tahu berapa bajet En untuk beli kereta pertama encik?

      perdana maitennace tinggi dan
      waja is ok cuma pintu power window kerap problem.

      perdana adalah dari mitsubishi galant
      waja dr lancer ck

      pandangan saya beli waja,kereta import tak minat ker?

      • Bajet kereta pertama saya bawah 16 K..
        Kalau kerita import kereta ape?

        Kalau waja..
        Apa beza Waja Mivec dengan waja dari encik cadangkan tu?

      • Bajet kereta pertama saya bawah 16 K..
        Kalau kerita import kereta ape?

        Kalau waja..
        Apa beza Waja Mivec dengan waja dari
        encik cadangkan tu?

        Maaf kalau saya terpost banyak sbb lain internet tempat kerja tak bereapa bagus

      • http://www.mudah.my/Toyota+Camry+2+2+A+96-25045728.htm

        ini satu kereta yg bagus dan sedap di pandu,juga ketahanan nya di jamin,spare part secend kedai potong banyak engine gearbox banyak.minyak jimat.toyota la kan.drpd v6 baik pakai ni.

        kalau waja ok juga terpulang.tp kalau sy aka beli camry sebab ini satu kereta yg lebih selesa dng waja.dan haga pun murah sekarang.

  122. assalamualikum .. nak tnye masalah perdana 2000 .. tekan miyak .. tpi sangkut2 .. macam semput .. dah smue plug tpi jdi jugak .. kepala n wayar plug pon dh tukar .. kenape .? lagi satu .. kuat pkai petrol .. penggunaan petrol meningkat 35%

    • kene check dulu mungkin timing belt ada salah pasang tak?atau lari satu du gigi,ape pun kene chekc dulu baru tahu

    • wasalam kemungkinan ecu rosak,

  123. assalam. mohon pencerahan berkenaan atf cooler untuk pv6 ni. adakah perlu untuk pasang. ada brand tertentu yg direkomenkan atau en mat ada buat pemasangan kalau ada berapa kosnya.

    • wasalam pasang pun boleh tak pasang pun boleh.tetapi guna minyak
      atf mitsubishi diaquen original

  124. salam en mat,saya ingin bertanya apakah masalah bagi perdana v6 saya apabila saya pusing stereng kereta terdapat bunyi seprti berdengung,apakah masalahnya ya?apakah pump power stereng saya problem.

  125. assalam mat, proton perdana saya dh byk keluar asap putih..bila bawak pun ada semput2 sikit…ape kena baiki? kalo kena baiki, bengkel mana yg terbaik?

    • wasalam

      sy tak tahu mana bengkel yg baik,allah saja yg tahu kat mana bengkel yg baik.jadi kalau sy di tempat encik saya akan buat sholat hajat dan doa mudahan allah tunjukkan tempat yg baik untuk sesuatu yg sy inginkan.kerana allah maha pengasih dan maha penyayang.

  126. Salam,saya guna Perdana v6,tapi masalah sy Kereta sy timing belt putus,berapa kos utk baikpulih Kereta saya.

    • wasalam

      bajet 3k.ada 24 valve mungkin kene tukar dan enjin kene top overhaul

  127. assalam..sy beli diaqueen sp3 kt kedai sparepart puchong harga RM105..mcm mana kita nk pasti kan ori ke tak minyak gear ni..tgk kt tin semua ada termasuk no siri..drive shaft sebelah kanan ada keluar bunyi..dh sampai masa nk kena tukar..berapa lama agaknya keadaan begini boleh bertahan sebelum sy ada bajet utk ke bengkel..agaknya brape bajet utk drive shaft ni..tq

  128. Salam .saya nak tanya perdana v6 kalau masa jln kadang2 engine nak mati ,kalau masa behenti tiba2 engine mati..sekarang start dua tiga Kali mati baru hidup.boleh tlg jawab bro ..fuel pump ,fuel filter baru tukar.dah pening .ni….tq.

    • wasalam
      boleh jadi sensor timing belt problem.ada dua sensor.

  129. salam… perdana v6 sy ada kuar asap putih n ada bau sikit.. bape kos klu nak repair…

    • wasalam kene check kereta dulu baru tahu.tq

  130. Salam,sy nak Tanya sikit,Kereta Perdana v6 sy Bru siap top overall,tapi bila stat enjin keluar asap putih dari ekzos Dan enjin bergegar mcm guna 5 plug,enjin tak maintance mcm guna 6 plug,APA masalah dia sebenarnya.

    • wasalam
      mungkin plug,timing belt tak btul,coil rosak,satu cilinder compression takde,mungkin juga injector,mana satu sy tak tahu

  131. Akum bro.. saya nk tnya.. kenapa fuel pump keta saya api x smpi.. ne mslh fuel pump ke wiring.. ia kejap ada kejap x de.. ada masa bila on suis fuel pump snyap je mcm mnyk x masuk..

    • wasalam
      boleh jadi masalah feul pum dan juga wiring.check juga relay dia.

  132. salam bang,nak tanye lah,sy musykil ngn code gear box sy,auto gear V6 sy prob,so skrg,code nye F4A 222,ade yg ckp ni auto gearbox 1.6/1.8,bole ke sy bli code yg sama smula,atau kene cari F4A 232 atau F5A 222 atau F5A 232?mohon penjelasan secepatnye ye bang..TQ

    • wasalam

      222 is for 1.8 dan 1.6 dan 232 untuk 2.0 dan juga v6 engine.jadi perdana spetautnya gearbox dia 232 kalau pakai 222 maka dia akan mengaung.beli 232

      • ok bang..time kaseh atas info di atas yer….

  133. Bro tumpang tnye. Kalo v6 standard na tukar eterna nye gearbox ok x? Sebab rmai kate v6nye gearbox byk masalah. Kalo boley… ce bro cite cket. Kot2 ade penambahan pape ke

    • boleh janji kos doa 232 takde ubah ape2 masuk je

  134. Salam encik,

    saya pengguna Perdaba V6 dan masalah skrg:

    1)-Enjin mengeluarkan bunyi semacam ‘wisel’ ketika idling…lebih teruk jika masa enjin dh panas.

    2)-Bila tekan pedal minyak, bunyi tu ‘hilang’….tp kembali beraksi masa idling…

    jenuh tanya pomen….semua geleng kpala ;P

    • wasalam

      kes macam ini kene check kereta baru tahu

  135. Salam Bro,

    Perdana V6 saya tak boleh start bunyi senyap jer, saya ingat bateri kong justeru beli bateri baru pasang pun tak boleh nak start, rasanya starter…..apa pendapat bro macamana nak tahu kalau rosak starter? saya bukak putup minyak hitam try start tengok kat piston masa start tak begerak ada kemungkinan lain macam timing bell ker bukak timing bell kat cover atas timing bell kendur sikit? ada kemungkinan lain tak sebab apa tak hidup bro…mintak jgn major problem …mintak pendapat bro sesangat…………..

  136. Salam,sy nak Tanya sikit,Kereta Perdana v6 sy tiba2 lampu didashboard tak terang,bateri sy dah tukar baru,alternate sy check OK sebab semasa enjin hidup,sy try tanggalkan bateri enjin masih hidup,ada masalah Lain ke?harap dapat membantu sy.

  137. salam.saya nk tnye skit,bolehkah saya minx pendapt tuan berkenaan gearbox yg pling sesuai untuk perdana v6??saya xnk pkai turbo cz maintenen tgi,

    • wasalam

      boleh pakai gearbox dari engine mitsubishi lain berkode 232 dan casing dpan boleh ditukar balik

    • Berape kos nk psang twin turbo.boh

  138. En Mat, kat mana bengkel?

    • Klik soalan lazim

  139. Assalamualaikum En Mat,
    Saya bercadang untuk membuat top overhaul engine perdana V6 (Termasuk menukat timing belt). Keadaan kereta sekarang sudah keluar asap hitam. Saya tidak pasti sama ada velve seal atau ring piston. Berapa hari yg diperlukan untuk membuat kerja overhaul ini. Berapa kah anggaran kos nya. Sekian

    • waalaikumsalam

      kerja2 overhaul perdana v6 memakan masa seminggu,akan tetapi bila buat top overhaul atau full overhaul kos sebanrnya susah nak anggarakna dng tepat,sebab nya bila kita buka engine keluar kemungkinan ada part yg tidak berkaitan dng top overhaul kene tukar juga,contoh nya hose air,termostad,jika radiator ada sumbat,belting,spark plug,hose angin,sarung wire kalau ada yg reput,cable plug jika dah tak elok,dll

      part top overhaul yg diperlukan

      top overhaul set gasket ini mungkin dalam 240.00
      con rod bearing
      piston ring
      gum gasket

      engine oil dan filter

      sy angaran kasar2 bajet dalam 4k semua sekali mungkin lebih jika part yg bukan dalam top overhaul kene tukar juga.sbb nya satu lagi pengalaman bila buka engine kadang2 block pun dah haus,dan juga valve guide lepastu hidraulic lifter kalau2 ada yg bocor.

      jadi itulah penjelasan dari sy untuk top overhaul engine perdana v6 jika nak buat dng sempurna dan cantek.

  140. salam en.mat..nak tya skit..keta saya bila lalu jln basah atau time hujan ada bunyi knocking kat belah depan kanan…ada penah kena tak problem mcm ni?

    • wasalam

      jarang sy jumpa masalah ini,

  141. Salam,sy nak tanya sikit,kereta perdana v6 sy apabila bawa laju 140 tempcher naik,bila bawa slow dia normal,apa masalahnya,harap bantu.

    • wasalam

      mungkin radiator sumbat.

  142. Assalamualaikum en.mat..nk tny..sy pakai perdana sei tp menggunakan enjin v6 auto..dulu pakai kerete ni ok tp sejak dua menjak ni kereta sy mengalami masalah susah nk start…bila pg ok..tp bila dh parking nk start semula susah…kandang2 smp 1jam br boleh start…tambah2 bila sy parking tengah panas…sy dh hantaq pomen…pomen dh chek dan ada beberapa perlatan dh tukar mcm starter, cable plug dan termasuk tangki minyak pon dh chek..pomen ckp ok xada masalah tp bila 2 3hr kemudian parking tngh panas still mcm lama….apakah sebab musabab kejadian ini dan bagaimana cara utk mengatasi ny…mohon pendapat dan pandangan en.mat…tq

    • waalaikumsalam

      tak boleh start tu ada dua

      1.tak boleh hidup tapi engine crank
      2.tak boleh crank lansung

      kalau no 1 kemungkinan sensor dalam timing belt ada masalah salah satu dari nya sama ada yg di atas atau di bawah.dan juga kene check ignitor yang ada tepi trothel body sbb dia salah satu ignition part yg memainka peranan untuk supply api plug
      dan jika no 2 pulak itu masalah stater

      • Bila di on kan kunci semua api ok (sbb ada bunyi) dan bila di pulas kunci utk start ada bunyi dr fuel pump dlm tangki (sbb berbunyi kuat dr tangki)..enjin xcrank sbb sy memang xrasa enjin mcm berbunyi/berfungsi langsung..adakah masalah sy no 2 sbb starter br sgt tukar xsmp 6bulan lg..

  143. salam, sy nk tanya brapa liter minyak auto perdana v6 diperlukan.. sy guna atf cooler.. brapa liter klu servis dn brapa liter klau buang hbis..

    • wasalam biasa nya servis 4 liter

  144. As salam tuan empunya blog.
    Sy bru mnjadi owner V6 auto tahun 2008.
    Disini sy ingin tahu beberapa perkara utk mnjaga maintenance v6 utk pakai lama..
    1) Minyak hitam apa yg sesuai (semi or mineral specs) utk v6 2008 dan brape liter for the consumption.
    2) Utk myk gbox plak, adakah jenama Proton atau Mitsubishi yg paling sesuai. Dan brape liter?

    Terima Kasih

    • wasalam

      1. semi sintetic 4 liter
      2. pakai minyak mitsubishi 4 liter setiap sekali servis dan 20000 km sahaja

  145. salam mote .. nak tnye .. 2minggu lepas ade tukar 6 plug perdana .. sy yakin mekanik salah pasang cabel .. urutan x betul sbb ape yg sy perasan sepatutnye 3 cabel dari dalam sepatutnye di cucuk pade lubang 1 2 3 .. tpi selepas tukar plug .. pemasangan berubah .. boleh sy dapatkan urutan atau cara pemasangan cabel plug

    • yg ni search kat google sy tak de malumat ni.dan biasa nya cable plug ni jarang boleh silap sbb ada tulis dekat coil


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 144 other followers