Perodua Kembara dvvt tukar engine

salam sejahtera kepada pembaca blog saya,diruang ini saya ingin menceritakan sedikit tentang kembara dvvt tukar engine..

kereta ini maslaah nya verheating teruk,jadi owner mintak saya tukar engine terus senba owner kata dulu dah overhaul sekali,jadi taknak buang duit lagi bnyak tukar je engine biar puas hati,..

so ini lah keadaan engine nyer..

ini adalah engine yang saya beli dari kedai potong,boleh lihat sendiri kondition nyer..dalam mesti cantik bersih…

kalau hitam sape nak beli….

 

About these ads

115 Comments

  1. tukar engine 1.3L DVVT jugak ker? baper cost?

    • yup….saya ambek upah pasang jer 600.00 lain2 owner kereta beli sendiri..

  2. bos berapa upah untuk tukar clutch kancil?

    • 400 ringgit,barang harga lain..

  3. Hi, bro, saya mempunyai sebuah kereta Citroen Xantia 2.0 (1995),tapi sudah 8 tahun biar simpan di setor tak pakai lansung,nak minta tanya disini,sekiranya kereta ini di tukarkan enjin kepada enjin nissan ,dan suspensionnya tukar kepada suspension bukan hydrolic boleh tak? sila bagi sikit tunjuk ajar & tips macam mana nak tukar enjin & suspension kereta yang tersayang ini. banyak T.kasih bos.

    • kereta ini sngt rumit untuk di ubah suai,masalah saya tak ada pekerja yg cukup di bengkel,so kerja2 modify ni sy jarang ambek…..pada pendapat saya kereta ini mungkin boleh masuk engine nissan SR20,suspension saya tak pasti…kene modify la…..kereta ni akan pakai bnyk duit untuk repair,cadangan saya jual je kereta ni untuk spare part dan cari kereta lain…kalau tidak encik akan belanja bnyk duit untuk baik pulih kenderaan ini.sy ada bnyk pengalam dalam repair hidraulic kereta ini.harga barang dia sgt mahal kecuali encik ada bajet dan memang minat sgt kereta ini itu terpulang la…sy hanya bg satu cadangan dan nasehat saja.tq for the comment.

      • Yes, terima kasih banyak-banyak cadangan bos.

  4. salam boh….biasanya apa masalah yg biasa dialami model dvvt ni….adakah minyak dia kuat mcm model lama@save mcm myvi…sy berminat nak beli so servey dulu la tanya mekanik

    • kereta ni ok.je..model lama pun ok gak……cuma DVVt engine pakai timing chain so maintenance kurang la cikit…..minyak dia ok la..tak la kuat sangat

  5. Kalau nak buat suspension lift 2″ untuk kembara boleh tak? Kalau boleh, berapa anggarannya?

    • saya tak pernah buat sorry

  6. As salam bro kalau tukar enjin DVVT 1.3 bro leh carikan ker brp harga kos dan upahnya minyak kuat ker? maintanance ok ker?

    • engine boleh cari..harga dalam 1800.00 upah 500.00 timing chain engine mesti la maintenance ok.minyak boleh tahan la….

  7. bro kalau enjin 1.6 timing chain ker ? spare part senang dapat tak? harga spare part dia mahal ker dibanding dengan model lama 1.3

    • dvvt takde 1.6…kenapa semua orang takut harga spare part mahal….mana ada mahal..dan mana ada murah….mahal tu kadang2 kene sembelih punyer pasal….
      sama saja harga spare part..kalau mahal pun 20 ke 30 ringgit je…
      engine kalau kita jaga dia boleh tahan lama…tapi kalau kita lanyak dia engine baru pun mampus juga……
      hehehehe.

  8. bro kalau 1.6 tukar enjin JPJ senang lepas ker bro takda masalah ker? enjin 1.6 4WD ker bro? boleh offroad ker buat 2WD baru laju dgn jimat minjak apa pendapat bro?

    • senang…saya buat standart jer..tiada modify…

  9. salam 1 malaysia. saya minat nak beli perodua kembara model lama tapi tak tahu nak beli yang auto or yang manual. nak beli auto takut kang gearbox dah rosak. boleh bagi tips nak tengok gearbox auto in bagus ke tak. dan perbezaan minyak antara manual dan auto.kerjasama anda amatlah dihargai. tq.

    • wasalam

      auto manual tak la beza bnyk sangat.manual pun ok auto pun ok…nak pastikan gearbox tu ok kke tidak baik bawak pomen check….
      susah nak citer camne nak tengok..semua org ada mata..tapi mata mekanik ada lain cikit harap maklum.

  10. geng..tanye sikit.ford tx3 1.6,bleh ke nok masuk enjin nissan pulsar sr20.

    • tak boleh la geng,itu bikin kepala sakit saja.

  11. salam, saya berminat nak tukar engine kembara 1.3 kepada engine turbo atau engine 1.5 dan bolehkah ‘buang’ 4×4 dari kembara saya, dimana saya boleh berbuat demikian, berapa kos keseluruhan, sila hubungi saya secepat mungkin!!

    • wasalam..
      kos 2800.00 turbo engine tak ade

  12. salam…sya guna kte stria noe..tpi 1.3 je..blh x sya nk msk engin evo4 atau ape2 je yg bjet bwh 8 or 7k..

    • wasalam…bajet tu tak ckup la……

  13. bro nak tanyer skit…engine dvvt tu siap gear box baper erk….pastu coz pasang dia…????…

    • bajet dalam 6k,tapi sekarang keter penuh kat bengkel….so sy anggarkan slepas raya baru boleh buat.tq

  14. “engine” sahaja atau lain lain part boleh buat? contoh nak masukan tayar besar, tukar getah “bush”he he he.

    • engine sahja..lain2 takbuat

  15. brp kos tukar enjin kembara 1.5cc……leh bagi contact number……..

    • 2800 siap pasang,0172601852

      • bro kalau harga enjin daihatsu terios 1.6 bersama gear box dia brp kos dia bro. bengkel bro area mane????…. saya kat jengka pahang….

      • bajet dalam 7k siap pasang.alamat ada dalam blog.

  16. Salam motecmat,

    Saya guna kembara Thn 1999. Bwk 60kmj jerking, kata mekanik valve bocor. Lampu kuning enjin menyala. Kadang2 lampu merah minyak menyala. Selalunya dekat trafic light. Macam nak mati atau jalan 3 selinder. Lari 80kmj stereng pun gegar mcm nk tercabut joint. Kalau kekiri tak gegar, kekanan pun tak gegar tapi kalau jalan lurus bergegar sendi tangan. Kalau 40kmj baru tak gegar tapi terkedu-kedu la pulak. Radiator top cover pun dh crack dan akan cepat panas sbb air keluar kat crack. Kalau tutup enjin masa panas mmg susah nk start, sejuk takpe. Nasib baik aircond sejuk. Selesa didalam tapi dalam hati berdoa supaya tak jadi mala petaka. Alhamdullillah tak pernah jadi.

    Teringin sangat nk tukar enjin baru tapi skrg di terengganu, jadi kalau nak drive kembara ke rawang mmg mcm tak lepas jer. Kat Dungun, kalau nk buat top overhaul (RM300) dan tukar top cover radiator (RM180) dan mungkin kena tukar belt, minyak enjin, plug, oil filter, gasket dan mcm2 supaya boleh gi rawang.. mungkin akan perabis rm1k.

    Kalau lah boleh pos jer kembara nih ke rawang kan bagus…

    Terima kasih dan teruskan blog anda. Semoga anda dirahmati Allah S.W.T. . Amin.

    • wasalam….
      hehehe pos kereta boleh ker.???tak pernah dengar pun…
      cerita nyer sedih tapi sy tak nampak benda dan keadaan jadi susah gak sy nak comment,,kalau valve bocor engine akan jalan tak betul,,,dan biasa nya check engine light tak menyala,kalau check engine light menyala ada msalah dengan sensor.so tu la agak susah cikit kan untuk sy nak bg satu pendapat…tapi ape2 pun tthanks for the comment…..sangat jauh untuk datang ketempat saya,semoga allah mempertemukan encik dengan orang2 yang baik untuk selesaikan maslah encik tq

      • Terima kasih balas komen..

        Dah terjadi mala petaka semalam 8julai2012…
        Baru je lepas gi service tangki air. Tukar head radiator+service RM200, penutup rm20, paip hose radiator atas rm18.
        Tak sempat 15km.. Kembara tiba2 mampus.. Tak boleh start.. tersadai tepi jalan.. panggil pomen.. lepas check.. rupanya enjin dh masuk air.. kat tempat check minyak tuh bila tarik ada kuning jer.. mmg confirm berair.. pomen kata gasket bocor..

        Skrg jalan kaki lah plak..
        Saya upah tarik kete rm50 ke pomen terdekat. Dia jer yg sanggup amik utk buat kete tuh sebelum raya siap. Lepas talipon 2-3 pomen melayu lain kata tak sanggup. Try ah pomen nih dan semoga doa encik motecmat dimakbulkan Allah s.w.t. Amin.

        Wassalam.

      • Salam En. Motecmat,

        Saya telah dapat kembali kembara 1.3GX saya tersebut. Pomen telah baiki dan sudah boleh bawak balik. Pomen telah tukar gasket head, tukar minyak selinder, tukar oil filter, semua sekali termasuk upah RM300 sahaja. Saya test dan ok.

        Semasa dalam perjalanan, kereta mati di traffic light sebanyak 2 kali. Bila start balik ok. Timing enjinnya terlalu rendah bila dah bawak lama, bergegar enjin macam nak mati bila lepaskan minyak, jadi kena selalu tekan minyak. Susah la pulak kaki kanan kena tekan minyak+brek kat traffic light, macam pemandu racing autokhana jer. he.he.he. Nak bwk balik ke pomen, jauh pulak. Saya rasa macam boleh adjust sendiri tapi tak tahu kat mana nak adjust. Nih yg nak jadi pomen baiki sendiri.

        Jadi saya nak tanya, kat mana saya boleh adjust timing kasi tinggi sikit atau macamana nak atasi masalah tersebut.

        Terima kasih sekali lagi. Kalau ada jawapan saya nak tanya pasal lain lak. he.he.he..

      • waslaam….
        bawak kereta ke bengkel,sy tunjuk mana mau adjust,,,,free tak ada caj…

      • Terima kasih,
        Nampaknya saya kena bwk kembara ke rawang jugak.
        Saya cuma tak confident dpt sampai dengan mudah.
        Kalau boleh dapat pergi dengan selesa dan sampai dengan selamat dah ok bagi saya. Tapi sekarang masih lagi timing kereta tak ok dan strereng bergegar bila bwk 60kmj dan kalu bwk 50kmj.. bila nak sampai rawang, tercabut strereng rack..
        Memang teringin sangat nak gi jumpe en motecmat nih..
        Ya Allah semoga aku dapat jumpa beliau.. Amin.

      • terima kasih…..insya allah jika allah mengizinkan

  17. salam nk tnya kembara auto dvvt ngn kembara yg dh convert enjin 1.5 auto mne lg elok???,,yg save minyak n maintenance….

  18. Salam Bro, sya ade kembara 1.3 EZ auto. cadangan nak tukar engine. agak 2 cost berapa bro..?

  19. Saya ada Kembara GX Manual….Smooth Engine

    Nak Tukar Engine DVVT 1.5 (Smooth Engine)……Berapa Kos Dengan Upah Sekali

    • kembara dvvt tak ada engine 1.5. kalau kembara lama ada engine 1.5 harga siap pasang 2800.00.

  20. Assalamualaikum berapa lama kereta kena masuk bengkel untuk convert enjin 1.5?

    • wasalam paling cepat 5 hari biasa nya seminggu ….

  21. saya nak tanya.. kalau nak tukar enjin perodua kembara ni.. angaran biasa pada tahun 2012 ni berapa harganye ea? sebab saye pakai kembara tahun1999..baru2 ni saya dari alor setar nak ke penang alhamdulilah tak de sebarang masalah.. perjalanan tu ok je.. tapi bila kereta dah parking kat luar umah.. saya tengok kat bawah enjin, de minyak hitam tumpah..tapi tak la banyak.. dalam 4,5 titik je jatuh bawah..

    • harga masih lagi 2800.00 maximum.

  22. salam bro, saya owner kembara dvvt(manual) tahun 2004…gear oil ape yang bagus?berapa tempat nak isi gear oil ni?kalau pakai yang 80w90 4liter ok tak?

    • ok ada tiga tempat, depan axel gearbox 4wd dan axel belakang minyak 80/90

  23. salam. baru je beli dvvt ct aero 2005..

    nak tanye ape spec minyak engine dan brand yg paling sesuai dgn kembara dvvt ni ye??

    ATF ape spec dan brand yg ok ye? owner lama menten dextron 3.. berapa liter ye? 4liter ye? kalau nk buat flush berapa liter kene standby ye?

    eo tak pasti dia menten ape. so far ok je kereta ni..cuma driveshaft belah kiri ade bunyik sikit

    • wasalam

      beli jer minyak perodua original
      atf dan engine oil ada brand perodua sekarang.atf 4 liter biasanya.

  24. salam’alaik..bro nak tanya..

    kalau saya nk upgrade enjin 1.5 + tukar clutch pad + tukar pipe + servis air cond utk kereta kembara agak2 berapa?

    • wasalam mau tengok keadaan kereta dulu

  25. bro cmne nk contact bro ni? bengkel kat area mna?

  26. Askum, saya ingin tahi berapakah kos utk convert kembara manual tahun 99 kepada enjin1.5 auto?

  27. salam …nk tye ni…sy ada kembara thun 2000 auto…ada mslah bila jalan…mula2 msuk gear ‘D’ atau ‘R’ ada bunyi ‘ktap’…bunyi apa tu… lg satu kdg2 tgh jalan ade bunyi sperti besi berlaga kat bwah…masa jalan bertukar gear ade bunyi hentakkan…ape kah itu bunyi dari gearbox?…..harap jawab…lokasi sabah..hehehe

    • wasalam
      bunyi kene dengar baru sy tau,mungkin long shaft mungkin getah axel depan,mungkin ada braket longgar..kene check baru tau,

      • tq…

  28. salam tuan mat…
    sy teringin nk rembat kembara second ni..tp dk dgr citer, kembara byk masalah..minyak kuat, spare part mahal, kalau bwk x stabil, selisih ngn lori ats jln bergegar/hoyong hayang, mcm2 lagilah. sy nk amik kembara 2nd ni pon utk travel KB-KL..apa pndapat tuan?

    • wasalam
      Tuan apa yg Tuan tulis tu semua nya betul,jd kesimpulan nya nak sedap selesa di higway bukan kembara pilihan nya,volvo ker,toyota.atau pun mazda.kembara tidak sesuai

  29. salam mat..saya nak tahu..apa jenis kenderaan yang brandnya mudah nak cari spare part dan murah….kalau ekutkan orang kata takkan lesai la kita nak beli keta…macam2 ragam buah mulut manusia ni…jadi saya nak tahu daripada pomen keta sendirilah senang cita….harap mat dapat membantu saya untuk memudahkan dalam pemilihan kereta…tima kasih

    • Wasalam perodua myvi.toyota vios.honda city.civic. dan kalau boleh beritahu sy kereta apa yg tuan Minat.tq

  30. perodua kembara….stenggah orang cakap susah nak baiki….sebab xde space ruangan kat enjin….jadi rumitle….kalau rosak nak repeir…betul ke?spera part kembara cne ye mat?

    • Memang susah nak repair bg org yg kurang pengalaman.pd sy macam makan mi goreng jer hehehe,sy rasa jaguar e type v12 lg susah nj repair banding dengan semua kereta japan.kereta perancis pun satu kereta bhyak susah mau repair

  31. salam mat nak tanya..honda crv modl lama tu…minyak besar ke?atau brand kereta apa yang minyak jimat ye?tq

    • Wasalam boleh tahan la sebab enjin 2.0 lg pun 4wd.nissan xtrail jimat minyak

  32. oooo…maknenye…makan minyak la ye….emm brand nissan plak setenggah org kate….spare part mahal…ye ke?

  33. salam mat kalau brand fiat @ kia sportage macamana dari sege spare part, minyak, dan yang berkaitan dgnnyo
    ?

    • Wasalam ambek kia,kia lg elok fiat brng mahal

  34. As salam tuan mat…
    Sy nk tnye skit psl kete kmbara yg sy baru beli.2nd auto ex.apa beza ex ngn ez ngn dvvt? Lg satu kembara sy bila masul gear D mcm lmbt nk pikup utk msuk gear yg lain..kdg2 pnjg bnyi vroomnya. Lg satu bila nk guna gear yg no.2 utk memotong ada bnyi kuat mcm mengerang je, tp x laju pn.ini buat sy x yakin nk guna gear 2 tu ms memotong. Ade masalah ke?
    Terima kasih tuan mat

    • Wasalam,ex ez sama jer dvvt lain dvvt is toyota enjin from k3ve timing chain ex ez is hcej enjin Timing belt,berkenaan dng Gearbox Sy kene test drive Dulu tq

  35. Salam. Enjin kereta kembara sy rosak jd skrg sy tgh mencari enjin lain yg harganya murah sbb lps repair sy nk jual kereta tu. Sy tgk enjin yrv 1.3 bkn turbo boleh dpt dlm 1400-1600 jd Sy nk Tanya boleh Ker enjin kembara 1.3dvvt tukar ke enjin yrv 1.3 na, kena byk modifikasi x? Kos pemasangn Nye prlukan kos yg tinggi x? Tq tuan.

    • Boleh tp kene kawin cikit dng enjin lama,pandangan sy buat balik enjin lama jer,

      • Buat blik enjin lama maksudnya repair blik enjin lama?dulu enjin sy bearing trbkar boleh Ker klau nk buat blik?KLau nk buat blik enjin lama berapa kos tuan. Tempat tuan boleh buatkan?tq tuan.

      • Tuan jika bearing trbakar susah nak buat balik,klau beli enjin dr yrv boleh,tp kee kawin cikit part dng enjin lma,enjin lama boleh bikin balik tp kee tengok keadaan dulu.tq

  36. salam mat…nak tanya apa baik dan buruknye kembara pakai rim lebar?tq

  37. salam mat nak tanya…subsober jenis apa ye yang sesuai…saya nak pasang kat kembara…supaya xrasa huyung hayang sangat,,,

    • wasalam biasa sy guna standart saja.tq

  38. salam, nak tya mana blh dpt enjin 1.5 untk myvi? turbo sy kurang minat.

    • wasalam kadang2 ada jumpa di kedai potong tp mungkin tak sama seban dia macam engine vios tak silap sy.tq

  39. salam tuan, saya pakai kembara dvvt 1.3 (m) baru overhauld enjin. lepas overhauld 2 lampu kuning enjin menyala..biasanya kat mana sensor yang rosak 2? ada masalh ngan enjin ka 2? tq

    • wasalam kene buat diagnosis check baru tau ini kene cari org yg ada alat scanner

  40. kawan sya nak tukar enjin kembara p enjin lotus

    • sy tak buat kerja tu dan itu kerja tak patut buat standart saja lg elok

  41. salam ,

    saya ade pkai kete kembara dvvt 2005 . haritu lps jem sejam dkt highway juru on the way dari kedah nak ke KL , lps benti isi minyk dt bukit merah, start je gear 1 n 2 ok, time tukar gear D , x pickup gear trus jadi free..byk kali try on off, n takut terusik butang OD sbb ade menyaler2 ‘OD off’ dkt meter tapi x ok jgk. kenaper yer? terpakse panggil plus peronda anta balik kedah. tapi lps smpi rumah, test semula ok pulak..at the same time, air ekon pon bocor smlm..ade kaitan ker? saya nak anta pomen kat alor stq ni tapi nak mintak advise dulu adakah perlu tukar the whole gearbox?

    TQ

    • wasalam

      kes ini mungkin gerabox rosak mungkin juga TCU rosak mungkin juga wirng gearbox ada masalah,,jd kene check baru tahu,,,check juga lever gear oil.

  42. salam saya nak ty…enjin kembara turbo auto ok ke guna d kembara tahun 99…dari segi minyak n powernye cne ye? tq

  43. salam. saya dah berkenan dengan satu kembara dvvt 2004 auto. tapi masalahnya owner lama sudah keluarkan 4x4nya. saya nak guna 4×4 untuk bukit. bape kos untuk masukkan 4x4nya balik, Adakan rumit kerjanya tu encik?

    • wasalam,

      kalau guna di jalan raya tak perlu,kalau nak ofroad baru pakai,nak pasang balik kene tengok kereta dulu kalau dia buang longshaft kos agak tinggi,kalau dia bunag drive shaft kos kurang cikit.tq

  44. Aslmkm.macam mane nak tau minyak brek dgn minyak axle dah kurang utk kembara dvvt 2005 manual.berapa kos nk tukar dua-dua minyak tu bro?tq.

    • wasalam

      buka tudung minyak brek dan lihat kalau dia kurang ke tidak.
      minyak axel tak boleh kurang,tukar aje setiap 20k km

  45. Salam bro..kembara aku ade problem skit la,(manual 1.3)bile belok or buat U turn ke,,ade bunyi2 kat tayar!kwan kate drive shaft problem!!sy pun suspek mcm 2 juga!

    Klau nak tukar drive shaft 2 agak2 harga dlm brape ye??,

    • wasalam drive shaft satu batang 180

      • Klau sy tukar die punya Head(c/v joint) sj,mcm mn?kat pasaran biasenya sebiji brape???nak beli kiri&kanan,sruh member pasang!!

      • sqtu biji 90 kalau tak silap sy

  46. Kereta kembara ez 1.3 auto..problem dia bila nak masuk gear engine serta merta mati ..padahal da lma start engine..mau 40 minit da bg panas tp benda yg sma berlaku..sblum ni tk mcm 2..dulu tk panas engine pn da blh jalan..harap blh bg pnrangan..tq..

    • cuba adjust trothel body cikit dan juga check ignition timing di kedudukan betul

  47. Salam En Mat,Tpg tya kembara tahun 2005 air simpanan selalu kurang,apa perlu saya buat.tq

    • wasalam pressure test water sistem

  48. Salam en Mat. Nak tanya, boleh ke enjin myvi 1.0 ditukar ke enjin myvi 1.3? Berapa kos yea? Terima Kasih

    • wasalam boleh,kos dalam 6k

  49. salam en mat..kalau tukar front long shaft skali upah brape ye

  50. Assalammualaikum saudara motecmat
    kereta sy kembara dvvt auto.. masalah kereta sy..bila bwk laju temp naik..kdg2 sampai merah..tp bwk slow temp dia dok kt stengah je..sy bwk g pomen dia kata radiator sumbat..tp dia ckp radiator xleh servis..kena tuka baru..betol ke?? Sy bwk g perodua dia pon ckp benda yg sama suruh ganti radiator baru kt perodua siap upah rm2k..mcm x logik harga dia..boleh ke modify masuk radiator lain?? Dari model kereta ape yg sesuai..terima kasih atas tunjuk ajar

    • wasalam

      masuk radiator kembara lama atau masuk radiator toyata avanza pun boleh.servis centre memang macam tu

  51. Slm
    Nk tanya sy pkai kembara 1.3 manual…baru2 ni suami ada check radiator..byk air karat…kadang2 buka radiator ada cam gumpalan karat cam tanah…silapnya gi tuang air paip utk refill…
    pernah servis radiator..cuci guna bhn kimia…lps tu spray luar…
    Kalo flush je…lps tu pkai coolant toyota….bole tahan x?

    ada tnampak org jual radiator kembara kt mudah..

    http://www.mudah.my/Radiator+kembara+K3+DVVT+turbo+AT+MT+2+layer+kipas-24683917.htm

    yg radiator ni bole pasang kt kembara 1.3manual yang bukan DVVT x?

    • wasalam,
      baik cari satu yg lain.dia avanza pun sama je radiator boleh pakai kat kembara cuma kene ubah tapak cikit.sbb radiator kembara ori tak boleh di servis

  52. Salam…En.mat kembara dvvt auto sy masalah die bila msk gear undu(R) gear jd free pastu gear 5 ttbe jadi free jugak bile tgh drive.adakah masalah di gear box atau komputer box yang rosak kos die brape klau perbaik.

    • Wasalam auto atau manual.auto 4 speed je.mungkin gearbox rosak.

  53. Assalamualaikum..Bro ramadhan..klu kembar
    a thn 99 nk tukar engine kembara dvvt
    1.3 berapa kos..?

    • Wasalam
      Only kembara lama boleh msuk engine1.6 seperti yg dah sebut dalam blig kecuali beli seketul hslfcut dvvt but kos mybe 9


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 149 other followers