proton waja overhaul

assalamualaikum semua kepada pembaca blog saya,ini adalah satu lagi post saya cerita pasal overhaul proton waja.

baru baru ini ada satu custumer saya waja beliau brake down di tengah jalan kerana minyak hitam kering sehingga engine berbunyi pelik bertukar macam bunyi besi di kunyah.so saya pun buka la engine waja tu nak tengok ape yg rosak di dalam nyer….

ini lah gambar sebelum saya buka engine

inilah gambar masa baru sampai kereta ke bengkel saya,,lebih kurang camni la keadaan nyer….

inilah rupa didalam engine waja ni,agak hitam cikit tapi saya akan bersihkan macam baru,nanti tengok la bila dah siap atau pun tengok je kat bawak ni lagi….

bnyak nyer carbon di dalam cilinderhead,,inilah punca kereta tak ada power,mkan minyak kuat,

nah ini sebelum di bersihkan dan di bawah ini pulak saya dah bersih kan…

dan ini slepas di bersihkan…..cuba anda bayangkan perasaan memandu kereta baru yg engine nye masih lagi bersih macam ini…..

inilah cara kerja saya,kuality kerja saya di jamin bersih dan selamat,tapi ada syarat nyer ……

syarat nyer kalau buat kerja macam ni upah dia mahal cikit la….kalau wat cincai upah dia murah jer..tp xder la bersih macam ni…tp sy jarang mahu buat kerja cincai saya tak suke ketja cincai…..saya mahukan kerja saya setaraf bengkel professional…..

 

About these ads

164 Comments

  1. Saya tabik u punya hasil kerja bro…..kalau dekat saya pun nak hantar sana.Bro,nak tanya sikit,proton waja dalam gambar tu model apa ye

  2. Bro ,sebenarnya banyak nak tanya ni…terlupa lak tadi nak tanya,macam ko buat top overhaul,mesti ada kerosakkan pada part part seperti valve guide,valve,valve seat,air pressure test dan waterjaket,semua tu ko buat sendiri atau hantar mesin shop untuk dibaikpulih.

    • buat sendiri semua,…..knapa?

  3. salam bro ramadan, saya punya saga blm 1.3 manual lambat pickup la. ada cara tak nk bagi ok sikit pickupnyer?

    • wasalam..
      erm…sorry la brother,engine campro memang macam tu…so tak ada jln nak bg pick up lgi…sebab teknologi dia tak boleh advance kan ignition timing…..so sy cadangkan kalau nak satu kereta nak bawak laju kene cari kereta lain la…saga blm tak sesuai la untuk speeding…….

  4. terima kasih atas komen saudara tu, sy bukan nk speeding cuma kadang2 bila nk memotong tu terasa lambat sgt pickup nyer.

  5. saya ada terbaca di internet mengenai adjustable campulley, boleh ke saga blm pasang benda ni utk ubah peak power kepada low end utk membantu sedikit pickup

    • boleh aje..tp sy tak pernah lagi mencuba benda ini…yg sy pernah cuba tukar cam shaft tp x nampak sgt la perubahan dia cikit je

  6. saya owner waja 1.6 manual di atas… usia kereta dah 10 tahun lebih…saya bwk keter ke 2 workshop dan kedua2 workshop suruh ganti enjin saja.. enjin waja mahal – harga saja RM5K lebih, belum barang lain lagi + workmanship…. raya lagi 1 minggu, duit ditangan tak byk… saya pun mencuba nasib dengan Google… maka jumpa lah saya website MatKilat… saya tarik kereta ke bengel En Mat yg kebetulan dekat dgn rumah saya… En Mat sanggup utk overhaul keter saya… saya tabik dgn kerja En Mat…. hasilnya kereta saya berdesup… tak seperti sebelum ni, nak naik bukit pun tak larat…
    terima kasih byk2 En Mat / Ramadhan…

    • terima kasih saya ucap kan bnyak2 lepada encik rizal owner kepada kereta di atas……..

  7. salam en mat..berapa kos utk overhaul engine waja mcm diatas tu…bagus hasil kerja nye..

    • 2300.00 lebih kurang….termasuk timing belt baru dan water pump

      • salam.. kereta saya mengeluarkan bunyi.. dan kadang2 semput. tnya proton kata throtter body.. tnya pomen lain kata kena overhaul.. kalau nk overhaul brp lama blh siap.. dan kosnya plg tgi brp?

      • wasalam
        kene check kereta dulu masa dalam seminggu

  8. salam bro..nak tanya sikit.saya pakai waja enjin mitsubishi..masalahnya bila saya tekan brek, rpm akan naik..minyak pun dah kuat sekarang..bila tekan brek je rpm akan naik, kadang byk kadang sikit..pe masalah ekk?n then kenapa minyak pun jadi kuat?

    • tukar la servo brake bocor tu…..pasal minyak kuat ada sebab lain….mungkin engine dah banyak carbon dalam valve,atau pun tuning tak kene so engine tak ada pickup,pembakaran pun tidak sempurna jika minyak kuat..jd ape2 pun kene check kereta..mungkin boleh di selesaikan masalah ini ,jika teruk sgt kene top overhaul makna nya carbon sudah tutup kan ruang valve dalam head..tq for comment

  9. top overhaul da buat da..lepas buat top terus jadi minyak kuat..tu yang jadi heran tu..patutnya pas buat overhaul minyak jadi ok..ni tak makin kuat pulak..tuning da 3 kali buat kat proton still lagi minyak kuat..proton check throtel body dia kata ok.. x der masalah….agak2 sebab servo bocor ley jadi minyak kuat tak??huhuhu….pening da kepala den ni..

    • boleh jadi gak….mintak maaf ye abg…sy buat top overhaul ..so sy agak susah nak comment ape sebab minyak kuat salah satu nyer mungkin servo tapi itu bukan faktor yg sgt besar…..cuba la tukar servo….kalau tak boleh juga sy kene tengok kereta abg baru sy boleh cakap kenapa minyak kuat……

      • huhu..pening dah pale den ni.servo brake tu mahal tak?berapa anggarnnya??

  10. saya pun ada masalah sama cam hadi, lepas overhaul minyak kuat and pikup cam x de je…

    • bawa la kereta ke bengkel saya untuk sy periksa…tq

  11. salam bro, tumpang tanya, waja 2002(A), crankshaft sprocket longar sikit, pomen cakap crankshaft dah wear(makan), apa cara terbaik saya patut lakukan,
    pendapat dari kedai yang saya kunjungi:-
    a) Overhaul tukar baru crankshaft/secondhand
    b) Wellding crankshaft (foundry) bukak dari oilsump tak perlu overhaul

    saya baru tukar gasket atas, kelihatan enjin masih bersih. minyak pun masih jimat. mintak pendapat dan berapa anggaran kos untuk baiki masalah ni.

    • crank shaft jarang boleh rosak dia punyer permukaan spoket..klau ini berlaku maka nasib tak baik la untuk bro,biasa nya spoket tu yg rosak bukan crank shaft,nak atasi maslaah ini tukar saja spoket,atau pun buat satu lapik untuk benda tu,saya pernah buat 2 waja kes macam ni,kos saya tak pasti sebab yg saya buat dulu sy sendiri yg repair spoket tu,sy caj owner seratus jer,ape2 pun kene tengok keadaan dulu.

  12. asalamualaikum bro,
    wira vdo 1.3 boleh pakai 1.5 magma coburator punya blok dan head ke..bro. just play & plg je ke

  13. salam bro… nk tanye ckit… kete waja leh masuk enjin ape erkk.. kalau 1.8 SOCH mitshubishi plug in ngam ke?

    • masuk GDI lancer 1.8 turbo 6 speed auto. DOHC

      • berapa kos nye bro? kalau masuk enjin ni?
        siap semua sekali

      • ini overhaul bukan tukar engine..encik pakai kereta aper..??tq

  14. salam bro.. best tgk cara bro wat keje…. nk tanye.. klau waja tukar enjin baru 1.6 mitsubishi manual brape kos enjin dan upah pasang?

    • wasalam terima kasih atas comment…setakat ini belum ada lagi engine baru waja 1.6.secend pun payah nak dapat.overhaul aje engine lama atau pun convert kepada 1.8 gsr turbo 6 speed auto.

  15. Salam en.Mat,
    Saya pemilik iswara 1.3 tahun 2001, dan bercadang utk buat top overhaul. Mekanik suggest saya utk tukar piston ring 1.4 MMC utk pick up dan penjimatan minyak..mohon pandangan saudara sebelum keputusan dibuat? Berapa anggaran kos top overhaul iswara skrg? Tk..

    • wasalam terima kasih atas comment

      kalau saya yang buat saya beli piston ring STD saja,tak payah la ubah suai…nti skit kepala,kecuali pomen itu mungkin sudah biasa la buat ubah suai…tp sy biasa buat standart macam kilang bukan nya power dan laju.tp standart macam masa beli dulu la…itu yg biasa sy buat mana2 kereta pun.kos anggaran kalau saya yg buat tp overhaul untuk iswara 1.3 lebih kurang dalam 800.00
      itu pun kene tengok keadaan engine juga,kalau2 lah timing belt pun kene tukar mungkin lebih la bajet atau pun ada maunting pecah ke satu biji saya pun tak tahu…so mengikut kedaan engine juga la…

  16. salam en mat.
    saye pakai keta waja 4g18 2001. keta saye ade problem iaitu central lock, radio, lampu dalam, alarm takleh berfungsi… agi satu jam dan mileage (yg bleh reset) keta asik ter’reset’ je bile start enjin. bleh tahu apa puncanye?? agak2 kos dalam berapa ye??

    terima kasih

    • wasalam…
      encik…boleh tak datang kegiat mara kuala lumpur jln enggang 4 taman keramat.sebab saya disana ada pada hari rabu dan kamis……pasal kos kene tengok keadaan dulu…sebab saya pun tak pasti simptom masalah ini,so kalau boleh bagi saya check kereta dulu,untuk check kereta saya tak ada caj ape2….ni no hp saya 0172601852…kalau nak datang call sy dulu..terima kasih.

  17. Salam,
    Saya penguna Waja(A) 2004 engin 4g18…sejak kebelakangan ni saya terasa enjin menjadi berat, pickup dan pecutan lambat..adakah disebabkan enjin 4g18 macamni..atau perlu saya buat top overhaul ?

    Terima Kasih

    • wasalam..
      jika encik ada masa untuk datang ke bengkel saya labih baik.kerana perkara macam ini saya kene tengok keadaan kereta dulu.baru saya tahu masalah nyer ape..sebab agak susah sy nak tahu masalah kereta encik.
      kalau pernah rasa bila kereta tu baru engine performance macam mana,itu lah kuasa sebenar engine 4g18…

  18. salam bang,berapa kos overhaul engine 4g93 sohc? + spray baru balik engine…gearbox abg buat jgk x?

    • wasalam..
      kos anggaran 3000.00 siap semua sekali..gearbox sekali servis.

  19. salam bro…tanya skit…head waja campro kalau potong nanti ada masalah tak kemudian hari…..

    • wasalam…mengikut keadaan..kalau bnyak sgt tak elok gak….

  20. Salam..saya pakai waja 1.6 mitsubishi..marking timing belt saya dah 3 kali lari..pomen kata kemungkinan cranshaft dah makan..apa pendapat encik?boleh dibaiki atau memang kena tukar baru?

  21. boleh dapatkan alamat bengkel en mat…

    • lot 1310a jln gajah 3 kampung kubu gajah sg buloh selangor

  22. salam En.Mat..saya punye waja 2004 AT..selepas saya balik ke Muar dari shah alam,sy parking kereta,lepas tu saya cek kat lantai tempat parking tu ade leaking lah..minyak kaler merah..pak cik saye kate samada minyak auto atau minyak seal gearbox..problem neh jadi lepas sy jln jauh

    1)ape pendapat En. Mat

    2) kalau melibatkan leaking mcm ni ade kesan ape2 x?

    3)kos klau melibatkan salah satu sebab

    tq atas pendapat En.Mat

  23. en mat …agak2 klau nk wat overhaul engin berapa lama leh siap…???

    • kalau buat top overhaul dua hari siap…tapi klau bnyak keter lambat la

  24. bro,i ada waja 1.6 auto tahun 2004, i ingat nak overhaul dan gearbos skali bagi servis cantik mcm baru.supaya sedap di pandu.brapa kos bro?enjin mcm gegar sikit ,bila on aircond.tp sometimes je.mgkin mounting ke.dan suspension waja mcm semua bush nk tukar atau yg berkenaan suspension,brapa semua kos bro

    • bajet dalam 4k.siap restore

      • sory bro,restore tu i tk paham,tp ada niat nk antar kete ni nti bdget da cukup

  25. HELLO
    nak tanye sikit kalau kereta bawak laju melayang layang, rim tak bengkok,tayar tukar baru,getah kat steering rack dah tukar,masih melayang2.agak apa masalahnya ek.kereta waja 2002.

    • kene check kereta dulu.pastu mungkin sy dapat jawaban nya

  26. Assalam..
    Saya pemilik waja 1.6 manual, terdapat lacking minyak antara head gasket dengan blok… perlu top overhaul atau general overhaul? Harap dapat jawapan segera…
    terima kasih

    • kene tengok kereta dulu….sy manusia biasa shja,sy bukan bomoh harap maklum….kne tengok dekat baru kita tahu…

  27. salam… bro kete waja saya kadang2 susah nk drop gear 2 bila bwk slow..cluch tu rase cam pendek je.. problem ape ar…

    • cluct nak abis dah

  28. En mat,
    Waja Campro 1.6 tahun 2007. Kalau overhall brp yek? Kalu paling sikit brp? N kalu paling teruk berapa? Ingat nk overhall sebelum raya nnt.

    • saya tak pernah buat lagi,so tak tahu lah kos berapa…..biasa buat waja lama jer…raya ni kereta penuh selepas raya baru boleh.tq

  29. Slm…
    Sy nk tumpang tnye soalan. Sy pemilik kereta Waja 1.6. Masalah sy kereta sy tempreature naik tinggi. First, sy dah cuci/ servis radiator, tukar thermostat, tukar temprature sensor pun dah tukar.. tp temprature masih tinggi. Tp yg pelik nye, bile sy ram rpm smpai 50, tempreature terus turun normal. Lepas tu, akan naik balik tinggi… Sy dah tak tau la apa masalah lg…Lg 1, asal jika sy drive dan belok ke kanan, temprature normal sekejap…Harap boleh membantu sy…

    • wasalam kene check dulu……baru tahu ape penyakit

  30. salam…
    saya pemilik kereta waja 1.6 enjin mitsubishi….baru2 ini saya terlibat dalam bencana alam (banjir) dan menyebabkan enjin rosak teruk (enjin pecah ada 3 lubang). saya ingin bertanya,berapakah cost yg diperlukan untuk repair atau jika x boleh dibaiki,berapakah cost untuk beli enjin mitsubishi yang sama jenis termasuk cost upah? ~urgent

    • wasalam….bila mana engine pecah,mesti tengok dulu mana pecah baru tahu boleh repair atau tidak,andai kata kene tukar engine nak cakap kos pun tak menentu dengan harga barang turun naik sekarang ni,susah nak cakap pasal kos.cuma kalau kene tukar engine pandangan saya kene sediakan bajet dalam 5k.harap maklum.sy bukan lah pembekal engine…sy pun beli di keda potong juga,keistimewaan antara sy beli dengan custumer beli,saya pandai pilih engine dan akalu ada sedikit masalah dengan engine senang urusan dengan kedai potong.pasal sebut harga mintak maaf mesti tengok keadaan kereta dulu.tq for the comment

  31. assalamualikum ,saya pemilik waja 1.6mt mitsu….saya ingin bertanya bape kos tok saya repair kerosakan kereta saya nie…masalah kereta saya nie ialah head masuk air…..gambaran yang dapat saya jelaskan ialaah air radiator mengeluarkan buih masa engin hidup…..n penutup tempat topup minyak hitam tu ade cecair putih dipercayai (air + minyak hitam)……helppppppppppppppp…urgent..tq

    • waslam…kene tengok kereta dulu la bro..mungkin kene overhaul mungkin kene top overhaul

      • alaamaakk nk kena overhaul ker…ingt nk top overhaul jerr….mati aku…tq :)

  32. slm bro…sy ade waja 4g18 2001 manual…masa tgh drive 3 hari lepas, tiba2 minyak hitam kering..so mcm ade benda pecah…sy check ade lubang kt blok…blok pecah…dlm enjin lom check lg..
    so bole repair lagi ke enjin dan blok tu?
    atau sy kne cari blok baru ke?
    enjin fully overhaul la…

    • wasalam,
      kalau block pecah kene tukar engine lain la….saya ada kawan kedai potong dia ada engine waja malaysia punyer org trade in mari dia mahu jual 2300.00 sahaja….jika encik setuju sila call sy tq.document complete untuk endorse

  33. Salam bro.. sy bru pas wat top kat satu injin waja 1.6 misubishi, ape yg belaku pas je injin tu hidup timing jd rendah injin jd gegar walau pn dh bp x sy making semula, adakah making sy masih tak betul dan mcm mana making camshaft dan crankshaft yg sebenar? Buntu dh mikir

    • wasalam mungkin tappet adjust rapat sgt,cuba check balik betul2

  34. Kpd sesiapa yg nk convert enjin kpd enjin asal sy bminat nk tkr..enjin sy 4g18…
    Nk rs enjin sedap sikit…klau berminat boleh sms@cll 0196267707

  35. Salam hormat,

    Saya mempunyai kereta waja 1.8, enjin renault. Bro ada kepakaran untuk enjin ni?

    • wasalam…jarang buat kereta ini…minta maaf cuba cari specialis lain tq

  36. a,salam en mat… wira saya 1.6 dah tukar gear manual… kalau saya nak upgrade ke 1.8soch sekali ngan top overhaul berapa ye kos..

    • wasalam..
      kalau nak upgrade 1.8 tak perlu dah buat top overhaul….sebab kita tukar engine terus….kos lebih kurang 2k

  37. salam en mat…sy pemilik waja 1.6 mitsubishi,mslh sy ialah apabila sy membelok,ada bunyi geseran/desiran pd tayar…..sy rs mgkin driveshaft problem….ataupn mgkin pkra lain yg rosak?kalau nk tkr driveshaft brapa kos yer?dan kereta sy dah berusia 11 thn,so far enjin xde mslh,perlu ke sy buat top overhaul?

    • wasalam,

      agak susah saya nak jawab masalam macam ini,kene check kereta dulu baru lah saya tahu bunyi ape dan sama engine kene top overhaul atau pun tidak.tq

  38. salam..sy pengguna waja auto thn 2002.skrg ni sy nk full cheaking keatas kenderaan sy ni..agak2 bro berapa kos yg perlu sy sediakan..trima kasih..

    • wasalam,,
      kene check dulu la bro,baru kita tahu kalau ada masalah ke tidak kereta itu.

  39. salam abg,
    sy pki waja 1.6 mmc 4g18..problem nyer skrg minyak itam sya kering,tpi tak selalu nyer kering..cume bile jln jauh nk kena check dulu la..nk kata leaking xde plak,bile saya buat check-up, asap putih xde la sgt tpi bile saya remp kuat, byk asap putih yg keluar..sya xpasti ape masalah nyer yang sebenar..sy tggal kt shh alam..klu abg repair brape lame masa yg di ambil dan brape kos nyer?..harap maklum..terima kasih abg..

    • wasalam
      mau check kereta dulu la faiz sebab susah saya mahu jawab sy bukan bomoh boleh tengok gaib kereta faiz dari jauh.saya hanya manusia biasa saja,kalau faiz bawak kereta kita check dulu lepas itu kita tahu apa masalah kereta faiz dan kita bincang harga dan berapa lama masa mau repair.tq faiz

      • hahaha..ok abg..insyallah..sya plan ingat nk jumpe abg mggu dpan 22hb atau 23hb..klu abg xde pape la

  40. Saya ingin bertanya…saya pakai waja thn 2003,bru2 ni nengalami masalah temp high…bila hantar kt bengkel..pomen cakap thermostat rosak….dia buka thertmostat tersebutdan cakap kt sy tak perlu pakai thermmostat… pakai.tak pakai sama je dia cakap…mohon penjelasan saudara

    • termostad ni berfungsi untuk mengawal suhu panas engine,kalau tak pasang suhu rendah selalu dalam engine,kira nya engine kurang sempurna jika tak ada termostad

      • Adakah akan merbahayakan kereta sekiranya tak pasang termostat tu???

      • kalau auto tak elok,kalau manual tak pasang pun tak ape

  41. salam abg mat..sy pemilik waja 1.6 single cam..sy ingin brtnye..head enjin sy mempunyai mslh iaitu lubang pd valve tu ad keretakan..pomen ckp lubang valve tu blh diganti..klu x pn cr head lain lg cantek die ckp..pd pndgn abg mat jika sy membeli head di kdi halfcut agak2 berape ye harganya..

    • wasalam

      tukar saja valve guide itu tak payah tukar head mahal head nyer,

  42. bro kt mn workshop boleh g no phone..

    • klik di perkhidmatan kami dan klik lg sekali hubungi motecmat

  43. Ingin bertanya….berapakah kos untuk tukar gearbox,clutch plate dan timing bellt untuk proton waja????Tq

    • kalau timing belt campur water pump siap pasang 350.00 lebih kurang. cluct kit bajet 450.00 gear box tak tahu.

  44. Brape kos untuk tukar gearbox,timing belt dan clutch plate proton waja manual??

  45. as salam..sy br je ambk kete perdana evo 3..tp mslhnya sy tk tahu langsung psl kete turbo ni?mcm mana cara nk jaga?hrp dpt bantu sy..tq..man..

    • wasalam,macam mana ea nak cakap,kene test drive sambil tu boleh sy tunjuk ajarkan macam mana nak jaga kereta ni.tq

  46. boleh tak beri sedikit penjelasan,kereta aku bile tarik rpm tinggi ada keluar bunyi tik,tik,tik(mcm bunyi besi) tapi bunyi tak berterusan,lpas 4-6kali bunyi die senyap balik…apasal ek???pastu bila rpm nk naik tinggi balik die bunyi lg…ada cadangan???

    • kene test drive baru tahu bunyi ape.tq

  47. Salam En.Ramadhan.. sy nak tanya bujet untuk buat overhaul waja mmc.. sekarang enjin jem sebab minyak hitam kering.. agak2 berape anggaran kos yg sy nak kene sediakan..

    • Wasalam enjin jem ada dua kemungkinan,mungkin boleh overhaul mungkin juga tak boleh,jd kene buka tengok duluu enjin tersebut baru kita tahu,tp kalau jem sediakan lah dlm 3k,pandangan sy tak lebih dr 3k tq

  48. salam bro..sy punye keta saga blm 1.3 thn 08 ade mslah rod piston patah dan menghentam dinding block sampai pecah…cmne rod boleh patah ye? minyk itam kerap tukar/servis,kete standart,jrg bawak..bpe kos ye klu nk repair?? block second,rod dan piston ( 1 btg je yg patah) dan brg2 len serta upah agak2 bpe ye kos? adam from banting selangor

    • Wasalam
      Jika block pecah lebih baik convert saja kereta tersebut,sebab banyak susah mau dpt itu enjin,tp cuba lah search dekat mudah mana la tahu ada yyg convert kereta kemudian enjin dia kita boleh beli,tp skrg ni sy ada nampak ada kedai potong ada potong gen 2 mungkin boleh beli part dr dia

      • lg satu bang sye nk tnye..klu nk naikkn cc 1.3 ke 1.6 dgn hnye tuka crankshaft n piston rod 1.3 ke 1.6 boleh ke??? block dan enjin still gne 1.3 punye..musykill nie…

  49. Hello.
    Saya nak tanya ,kalau kereta saya mati kat tengah jalan tapi engine masih on,apa puncanya? (engine on tapi kereta macam no power langsung) lepas 15minit, kereta dapat start semula tapi saya masih takut nak bawa sebab takut kereta mati di tengah jalan..Dah hantar ke proton service centre utk check di computer sebab lampu engine menyala, dan fomen cakap kena ganti oksigen censor..tapi kena tunggu utk part tu diorder..Sya tak boleh tunggu lama so saya cari part oksigen censor sendiri di kedai proton parts centre yg lama, tapi manager sana cakap oxygen sensor tak de kaitan dgn masalah kereta tak boleh start..Boleh tolong advice sikit tak?
    Terima kasih

    • untuk masalah macamni susah mau cakap sebab kene computer diagnosis check untuk mengetahui sensor yg rosak,sy xder alat diagnosis check tersebut so susah juga mau kesan itu masalah.try saja lah tukar oxigen sensor

  50. Salam Bro, Saya Baru ambil waja auto tahun 2004 enjin mitsubishi. Masalahnya… Selepas saya start enjin ada gegaran(vibration) skit pada steering.(Semasa panaskan enjin). Effect(vibration) juga pada Side Mirror kanan. Kadang2 Dekat rear dan front bumper pun saya ada nampak skit effect(vibration). Mohon penjelasan dan kepakaran saudara…

    • wasalam
      pandangan sy engine maunting ada masalah

  51. Salam tuan,
    ingin bertanya, masalah kereta saya radiator fan x jalan. dh jln jauh pun still x jln.kalau on air cond dua2 kipas jalan.temperature ok..tapi hos sebelah atas nmpk mcm mngecut sdikit..ape masalh nya tu?..waja 4g18 (A). tq azlan

    • wasalam
      tuan mungkin swict radiator rosak atau fuse terbakar ata pun masalah wiring.so kene check baru tahu

  52. salam bro kalau saya tukar clutchplate waja 1.6 ke 1.8 apa kebaikan dan keburukan?. apa barang2 yg perlu di ganti utk clutchplate waja 1.8

    • wasalam sy tak pernah buat lagi ,pandangan sy standart sudah sempurna untuk engine itu,tak perlu lah kita ubah suai.

  53. Salam tuan..
    Waja saya 1.6m, ada bunyi kluk-kluk kalau jalan tidak rata. Bunyi tu diantara 2 tayar dihadapan… mgkin bwh enjin… tuan rasa sharft perlu ganti ke atau ada part lain perlu ganti.. harap dpt respon.. terima kasih

    • wasalam

      tuan berkenaan dengan bunyi kene dengar dulu baru tahu,tq jika sy tak dengar macam mana sy nak tahu bunyi ape dan ape yg rosak…harap tuan maklum

  54. salam bang mat, apa masalah yang akn timbul kalau berlaku kerosakan pada tps waja enjin mitsu?

  55. Akum.. Nk tanya timing belt waja campro std nk tukar brape km 70 ke 80ribu .. Elok tuka sekali part lain ke? Brape ye harga
    smua?

    • wasalam
      80.000 tukarkan jer jng tunggu putus,tukar timing belt dng water pump sekali,bajet dalam 5 ratus lebih kurang

      • ok insyallah dlm minggu dpn sy dtg bengkel.. free hari apa? ada kawan pulak merc 260 (masterpiece) kereta dia
        x rosak tp tertarik dgn resoration.. maklum la kereta dh lebih 20 tahun… anggaran kos restoration brape? brape hari agak nya bole siap?

      • terima kasih tuan

        untuk project restoration kita kene tengok keadaan kereta dulu,tq berkenaan dng motosikal sy kurang arif dalam bidang tu,ayah sy pandai dalam bidang motosikal,cuma sy kene mintak persetujuan dng ayah sy jika nak buat motosikal untuk project restore.tq

  56. satu lagi bro.. kawan punya motor vulcan vn500.. motor dia pun xrosak tp dia nak rasa motor keluar kilang.. bro bole restore engine dia ke?

  57. Salam bang..firstly memang smart la saya tengok keje yang abang buat….saya baru je amik sebiji waja (m) tahun 2001..honestly saya kurang arif berkenaan dengan kereta ni…saya tanya member saya yang agak arif berkenaan dgn waja yg saya beli tu..dia ckp so far tak nampak pun apa2 kecacatan pada enjin ataupun body…but saya still tak puas hati…saya ingat nak datang ke bengkel abang ujung bulan ni…nak mintak tolong abg tolong tengokkan..mana la tau kot2 ada problem..

    • wasalam
      terima kasih atas comment dan pujian2

      nanti jika nak datang call dulu tq.

  58. Tolong bagi tips penjagaan enjin waja campro auto,usia dah 6tahun.satu lagi betulkah penapis auto utk campro jarang ditukar bila tukar minyak auto?Sebab pomen kata ia tak seperti enjin mitsubishi.Betulkah abg.

    • campro adalah engine buatan proton sedangkan gearbox adalah mitsubishi sama je dng waja lama gearbox,so memang betul filter tak boleh tukar hanya jaga minyak servis ikut jadual,kelemahan engine campro tak boleh tahan temp berlebihan,so kene jaga jng sampai overheating,jd water sistem baik dua bulan sekali check untuk memastikan dia berfungsi dng baik tiada kebocoran,check air dalam radiator sebelum start engine pagi2,minyak hitam pakai jenama petronas,shell atau bhp,beli yg 20/50 engine dah lama dah berusia tak perlu lagi pakai semi atau fully sintettic,sebab dua2 minyak tu kurang likat nya jd kurang sesuai pakai dah.

      • Saya pakai semi jenama shell hx7e,nampak gayanya lepasni kena tukar yg 20/50 nya la.dah 6tahun lbh pakai semi hx7.abg nak jaga water sistem mcmna,saya start jln ja selama ini.kedua campro ni berat sikit pickup,takda cara ka nak bg pickup sikit.topspeed ok,170kmj steady ja handling

      • kebanyakan org yg guna campro semua ngadu xder pickup,bila baru xder complaint tp bila dan 5 tahun maka muncul la xder pickup complain,campro 1.6 je cc kalau di ukur betul tak sampai 1600 cc sebab piston campro kecik je size lebih kurang 1.5,sorry untuk pickup kurang sy belum ada jawaban tq for the comment

  59. Salam bos.kete waja 4g18p sye mcm minyak makan ade kuat skit.ade yg kate compression dah lari.so camno nk setelkan mslh ni? Kene buat top overhaul or full or buat mende laen? Ongkos brape plaks? Tq

    • wasalam
      kalau nak check compression tester cari org yg ada alat itu,
      untuk check compresion

      pasal minyak kuat ade banyak sebab,bukan sahaja compression,tayar,gearbox,cluct plate jika manual,dan juga engine.

      • Tayar baru tukar seminggu.sblm ni pakai 195 60 15,skrg pakai 195 55 15.kete auto mcm mane nk tau gearbox die ade mslh?bengkel tuan ade x tool nk cek compression ni?

      • sy takde tool untuk check compression gearbox elok tak elok kene test drive baru tahu.

      • so mmg kene bwk jumpe tuan dolu r nmpknye.huhu.inshaaAllah klu ade kesempatan pasal enjin pun dah dekat 200k km.nk mintak bgi tiptop balik keter.hoho.1 lg tuan apekah tanda2 enjin 2 kene overhaul or top overhaul.pasal kete ni xdak mkn minyak itam,bawak pun sedap lg cume minyak petrol jer ade mkn kuat skit skrg……

      • nanti sy jelaskan.tq

  60. salam bro…..

    Saya pakai waja manual 1.6 …. Masalah kereta saya ialah enjin sedikit kasar dan kuat berdengung terutamanya apabila drop gear rendah….Bunyi nya memang membingitkan telinga terutama penumpang belakang…..

    Untuk pengetahuan saya dah check ekzos…. ok!
    saya dah tukar mounting sebelah speed gear….
    begitu juga saya check bearing juga ok…

    Agak2 bro apa masalah kereta saya….

    terima kasih….

    • biasa engine manunting dah tak elok patut cuba tukar satu set yg baik punyer sebab getah nye dah keras,

      • terima kasih bro…. memang betul…. saya dah tukar semua mounting enjin …. sekarang masalah kereta berdengung dah hilang… enjin pn dah senyap….

        terima kasih banyak2…. hanya Allah mampu membalas khidmat nasihat yang diberikan….

  61. salam bang..
    nak mntak bantuan nie.. sy ade waja 2001..
    asl nye auto, dh buat jd manual..
    masalah,
    ~bile on aircond rpm jd rndah, asyk mati je kt trafik light.. tp xla slalu jd..
    blh x abg bg pendapat…

    • wasalam cuba check trothel body mungkin kotor,jika kotor servis je

  62. trime kasih byk2 la bang… tp sy tlupe stu bnd ag nk tny… ble enjen krete tu da pns kn.. dye ad bunyi ‘DUP…DUP… dkt hose yg smbung ke termostat.. pas2, ar

  63. trime kasih byk2 la bang… tp sy tlupe stu bnd ag nk tny… ble enjen krete tu da pns kn.. dye ad bunyi ‘DUP…DUP… dkt hose yg smbung ke termostat.. pas2, air dlm tgki kurang ..air dlm tangki spare pon die tendang klua.. cek kpas fungsi cntk, termostat da buang.. abg rase ape mslh ek.. hrp abg dpt bg pndapat…

    • kita kene check dulu baru kita tahu dan kene buat pressure tester

  64. salam bro…

    nk ty pndapat, sy dlm dilema nk beli keta second antara waja 1.6 auto atau persona auto? mana agaknya yg lebih jimat petrol dan kurang kos maintenance? dan apa pndangan abg berkenaan waja cps? tq..

    • waslaam

      beli waja mitsubishi engine sebab engine tu lagi elok dan kurang masalah,tq

      • Salam,boleh saya tahu perbezaan masalah enjin mitsubishi dan enjin campro.klu enjin campro bermasalah,boleh terangkan cara mengurangkan risikonya…???

      • wasalam
        campro kalau overheting tak boleh tahan lama gasket cepat bocor ,kalau mitsu ada yang selamat ada yg kong juga tergantung pd keadaan masa overheating.lain2 semua lebih kurang sama jer,satu lagi campro tak boleh adjust tappet,

  65. salam bang,
    saya guna waja campro 1.6 tahun 2006. milleage dah cecah kurang lebih 223000km. masalah saya ialah steering ada free lbh kurang 1-2 inci, sblm ni saya dah tukar bush yang pegang master pump nya tu, tp masalah tak selesai. saya ada bw kat proton edar tp diorang tukar link sj kat bhgn dpn dan masalah tu masih jg tak selesai. kalau pulas steering kekiri dan kanan dengar ada bunyi pok, pok gitu, saya takut bawa keta ni terutamanya kalau jalan basah, betul2 tak stabil, pelan2 keta ni pandai lari kekiri dan kekanan. macammn pandangan abg untuk menyelesaikan masalah ni? apa sebenarnya yang rosak dan perlu d tukar?

    • wasalam

      ada banyak kemungkinan untuk kes ini dan harus periksa kereta dulu kemudian kita akan kenal pasti masalah ini dan juga kita akan tahu ape yg kene buat untuk selesaikan masalah ini

  66. Bro, nk tukar head gasket waja 1.6 brape kos? minyak hitam msuk radiator..

    • 400.00 tp selepas raya,bulan puasa ni keter penuh dah,,,tq

  67. Salam bang,

    Thread skru dekat block enjin kalau dah strip boleh buat balik tak? Masalah saya, mounting enjin yg dekat dgn bateri tu, semua skru longgar sbb mungkin mekanik terover tighten masa ikat skru. Bahaya tak?. Kalau satu mounting nie tak kuat, adakah 3 mounting lagi dapat tahan berat enjin?
    Kerete waja manual 4G18

    • wasalam

      engine tak jatuh tapi elok repair boleh jet buat tread baru

  68. Assalamualaikum bang,
    boleh ker kalau nak cuci silinder head yang banyak karbon tu pakai additive lain, maksudnya macam guna liquid decarbonize tu.. apa pendapat tuan…

    • wasalam
      boleh jer tapi tidak sesempurna overhaul atau pun top overhaul

  69. assalamualaikum,
    Kalau saya nak buat overhaul kereta waja manual (engine 4g18), berapa hari agaknya complete? kos lebih kurang berapa?

    • wasalam
      tuan
      kos untuk full overhaul anggaran kasar 2.5k
      berapa hari boleh siap saya tidak boleh janjikan

  70. Salam, boleh saya tahu alamat workshop bengkel tuan, engine kereta saya pernah overheat, saya dah pernah hantar bengkel repair, tapi 4 hari lepas tuning amat rendah dan air selalu kurang, ada bunyi seperti diketuk dalam engune bila memandu dan tak de pickup. Saya dari seri manjung

    • wasalam

      klik dekat soalan lazim tq

  71. salam,saya pemilik kete waja 1.6 auto 2002 secondhand nak tanya apa perlu saya cek jika beli kete secondhand ,minta pandangan en.mat terima kasih.

    • Wasalam

      Check engine,body,interior,accident,

  72. Salam bro..tumpang tanya sy pakai wira 1.5 injection..sy berhasrat nk upgrade injin sy tu bg pickup tanpa tkr enjin cc yg bsr..berbaloi ke klu sy rebore blok enjin sy msk piston waja mmc? Ada effect x jangka msa pnjg nt atau lebih baik sy tkr saja enjin? Terima kasih.

    • wasalam

      engine asal pun dah ok,kalau reboo masuk piston waja boleh juga.tp sy bukan lah org yg sesuai untuk buat kerja tersebut tq.

  73. Salam mat, waja 1.6 enjin mitsubishi .tengelam bnjir ..sy mencri enjin second hand ..sb cranksyaf bngkok ..bole thu harga nya ?.

    • Wasalam. Check mudah sy xder stok dan tak tahu harga sbb jrang kes ni berlaku

  74. Hello friends, good piece of writing and fastidious urging commented at this place,
    I am in fact enjoying by these.

  75. Assalammualaikum cik mat..
    Sy nk tnya ckit..boleh tak gearbox Waja 1.6 model 2003 digantikan dgn gearbox wira diesel 2.0??

    • wasalam

      tak boleh.

      • Ok cik mat..terima kasih atas penjelasan..
        Boleh tak cik mat rekemen jenis2 gearbox yg boleh digntikn dgn gearbox Waja 1.6(A)..

      • gearbox lancer ck sama

      • Ok cik mat..
        Terima kasih atas informasi..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 150 other followers