proton wira 1.5 top overhaul

assalamualaikum kepada pembaca blog saya….disini saya ingin menulis sedikit cerita tentang kerja saya mengoverhaul kan satu engine wira 1.5 injection 4g15 sohc.

saya tahu kebanyakan bengkel boleh buat kerja ini..akan tetapi itu hal orang lain.tetapi disini saya ingin mnunjukkan cara saya buat pulak…….ok perta sekali mari kita tengok keadaan engine sebelum overhaul.

inilah condition engine semasa saya buka valve cover.Agak mengejutkan tetapi pada saya dah biasa tengok keadaan engine kotor macam ni,nak bg petua cikit hehehehe.engine kereta kita jadi macam ni sebab kita lambatkan service kereta.atau pun kita suka tambah2 minyak hitam jadi lama2 jd camni la.Sekarang mari kita tengok gambar seterusnya

inlah keadaan bila dah buka cilinder head…erm berminyak habis……tebal pulak kotor nye.

kemudian saya nak tunjuk kedaan cilinder head dengan lebih jelas cikit lagi di bawah ini

inilah rupa dan keadaan dalam engine wira yang sy tengah nak overhaul ni..teruk gak tp dia akan kembali seperti sedia kala selepas selesai overhaul nanti,mari tengok keadaan piston

begini lah keadaan piston banyak teruk lah patut la berasap asap kereta,macam ji keadaan piston macam mana kereta kita nak jimat minyak dan pickup…….mari tengok selepas proses pembersihan di bengkel saya.

apa macam comel tak..huhuhuhu

 

 

 

 

macam ini lah baru ada kualiti kerja. bukab cincai punyer kerja…tp kene bayar lebih cikit¬† la..

memandang kan baru sampai sini saja gambar yang da jd kita sambung cerita ini bila dah siap kereta nanti…..

kalau lah anda berminat dengan cara kerja saya boleh call saya 0172601852  hantar kereta insya allah saya tidak ada niat untuk mengecewakan anda.

inilah sedikit lagi gambar bila kereta dah siap

 

 

 

About these ads

372 Comments

  1. Memang tidak mengecewakan la.mantop

    • salam..enjin wira saya 1.5 manual.minyak hitam berkurangan kenapa ye?asap putih x de kuar pun. berapa anggaran kos kalu nak buat enjin macam wira merah dalam gambar ni..pas tu.sebelah kanan ada bunyi macam besi berlaga ..apa menda tu yaa…drive shaf baru ,mountin baru.absober ke?.saya dah buat di 4 buah bengkel
      ..tapi x memuaskan hati laaa…repair sini sana rosak plak.bengkel buat tak complate.harap Bro dapat memberi sedikit pandangan. terima kasih.

      • wasalam,
        kalau asap takde tp minyak hilang satu kemungkin minyak hitam kene tukar brand lain,yg kedua mungkin valve guide sudah longgar,mungkin juga piston ring sudah haus,jd semua kemungkinan ini kene check kereta dulu untuk kepastian baru lah kita tahu kos nyer,dan juga berkenaan dengan bunyi kene check juga dulu,bila sudah pasti ape bunyi baru tukar part.
        wira merah ini dulu sy buat top overhaul kos nye 1k,

  2. salam.nak tanya..
    saya pakai kancil.
    kipas radiator kereta saya x pusing..igtkan motor..try direct ke bateri kipas pusing.on aircond pon kipas tetap x pusing.
    so ape lg yg sy boleh cek?
    kat mane position fan switch dgn termostat?
    harap dapat membantu.
    terima kasih.

    • wasalam
      fan swict dekat cilinder head dekat dekat ngan distributor,termostat kat hose yg menghubungkan ke radiator,tak semestinya swict mungkin relay kipas,mungkin fuse,mungkin sensor.so chek semua benda tu la dulu…

  3. relay kipas kat mane ye?
    kat fuse box xde kan?
    sebab ade jgk member ckp relay kipas tp xtau kat mane position relay tu..
    harap dapat membantu..

  4. salam.nak tanya saya ada sebuah hyundai elantra auto beli 2nd je.masalahnya baru je beli ada masalah mampus tgh jalan.g check dekat pomen dia kata kena overhaul n dia mintak 1.5k utk servis.ada apa pendapat x?

    • wasalam…
      macam ini lah encik,,,,,saya mintak maaf perkara macam ini saya kene tengok kereta dulu sama ada kene overhaul ataun pun tidak,mungkin dia nak tipu encik saya pun tak tahu la…..
      tp kalau overhaul tak cukup la kos 1.5k,kalau top overhaul mungkin dng harga 1.5k.pendapat saya kalau boleh hantar kereta ketempat saya untuk saya tengok kereta encik dulu kemudian barulah kita tahu ape masalah sebenarnya,,andai kata tak nak repair dekat tempat saya pun tak ape saya tak kisah,pilihan pada tangan encik sendiri.

  5. salam…
    bagusla tuan buat mcm nie… tQ..
    Mmg menambahkan lg pengetahuan…
    Untuk Pengetahuan tuan ..
    saya pakai p.wira 1.5 (A) year 2000 injection…
    masalahnya tuan…
    1.keta sya trlalu kuat menelan minyak…
    2.gear bertukar pun kelam kabut… gear cepat naik & turun..
    itu jer masalahnyer tuan..

    berapa kos untuk tukar & pasang gear box (A) ke Manual?

    tima kasih banyak tuan kerna membantu…. :)

    • terima kasih atas comment dan sokongan..
      sekarang ni agak susah pasal kos nak convert kereta untuk jenis proton sebab sekarang harga barang tak menentu,…pandangan saya baik buat pemeriksaan pada engine cikit,mungkin setting cikit lepastu boleh la jimat minyak cikit..

  6. akum… sya wan,nak tnya skit.untuk ketatkan screw cylinder head wira 1.5 manual,berapa torque yg perlu sya buat..

  7. Terima kaseh.malam ni aku dapat lagi geng blogger satu aliran,cuma aku bahagian baik pulih cylinderhead je,bukan 4man,kalau kereta berakdown tengah jalan pitam jugak aku .A ku ada masalah sikit pada wira 1.5 outo.Bila enjin panas,ia susah nak dihidupkan,Bila start macam kosong tak ada sangkut apapun……apa masalahnya ye….

    • erm payah nak tahu ni..mungkin stater,mungkin gak engine..perkara macamni kene tengok keter dulu

      • salam bro.saya dari johor..kalau saya nak tukar enjin wira 4G15 jepun dalam wira..berapa lama tempoh(hari) kalau buat ditempat encik?tq

      • wasalam…
        masa paling cepat 2 hari..jika tiada halanga ape2….paling lewat empat hari……paling teruk satu minggu………..biasa nya tiga hari boleh siap…..

  8. Salam,. sy gune wira 1.5gL manual, ingat nak buat top overhoul sebab engine dah mula leaking,tukar timming belt dan clutch plate ( sdd bwk kete dah rasa berat mcm bawak bas)
    agak2 kos anggaran berapa? ingat nak guna clutch 8″ ada apa2 kesan sampingan tak??

    • Wsalam kos untuk buat top overhaul biasanya dibawah 1k,harga sebenarnya kene tengok keadaan kereta,kalau nak tukar timing belt sekali dan cluct plate saya rasa semua sekali tak lebih dari 2k,pada pendapat saya tak perlu lah kita pasang 1.8 punyer cluct,mesti ada kesan sampingan….jika encik berminat dengan kerja saya boleh call sy untuk apoinmet
      0172601852 bawak kereta dulu sy akan check kemudian baru kita tahu ape kene tukar……biasanya kalau buat top overhaul piston ring pun kene tukar juga,dan juga conrod bearing…

  9. saya ingin bertanya pasal enjin 4G15 (jepun)dengan 4G15P (proton)..adakah terdapat sebarang perbezaan keduanya terutama dari pickup dan ketahanan serta kualiti? sekiranya ingin tukar enjin 4G15 jepun adakah tuan akan mencari enjin dari kereta halfcut jepun (enjin kosong shj) atau enjin dari kereta proton versi mitsubishi tahun 1980-an dan 1990-an etc proton saga,proton knight yang menggunakan enjin magma..tq

    • sy tidak penah menukar engine custumer sy dengan engine proton…semua nya engine kedai potong..kecuali atas persetujuan owner kereta sendiri…..beza antara engine jepun dng engine 4g15p adalah kualati engine…berat piston,conrod..semua nya berat tak sama….dan juga kualaty barang…block serupa head serupa tapi kualiti lain…….tp engine proton 1.5 pun ok juga …….boleg dipakai….masalah sekarang sy kurang minat menukar engine 5g15 jepun kerana harga yg melonjak sangat tinggi….jd saya cadangkan kalau lah engine lama masih boleh di overhaul buat ovehaul saja,kos lagi jimat……tak payah bnyk kejer hantar keter ke puspakom….kecuali kalau nak sgt juga tukar engine itu terpulang pd owner saya hanya memberi cadanagn saja mengikut peredaran masa…….tq for the comment call sy jika interest dng kerja saya 1072601852..

  10. mmg puah ati law overhaul mcm ni.kuar lbh bbloi…sy nk tye,engine mne yg smpurna bg kete wira…4g92 or 4g93..ap klebhan engine2 tsebut…kos bg tkr engine 4g92 n 4g93 brape…adakah sy kena cari engine dlu sblum dtg ke bengkel

    • jika berminat sila call sy di 0172601852 engine saya akan carikan jika kereta sudah di hantar dan encik sudah conform nak buat project ini,yg sempurna 4g93 dohc/sohc mana2 pun boleh.upah untuk tukar engine jika complete halfcut 1500.00 jika engine kosong sahaja 400.00.call sy untuk keterangan lebih lanjut tq for the comment

  11. tq motecmat.kos sbnar,siap brpe tmsk engine…bleh ke wira 2006 tkr 4g93 dosh….tkt xpdn dgn engine

  12. salam mat…boleh tanye ckt…wira 1.5 manual sy tempoh hari bocor gasket sebab overheating air radiator kering…lepas anta kedai n tuka gasket, enjin jadi bergegar..bila tengah running xla rse sgt gegarannya,tp bla keta xgerak n enjin hidup,rasa gegar kuat sampai ke dashboard..pasal ape ey?mintak berkongsi kepakaran..terima kasih…

    • wasalam..
      waduh abe,,,benda camni nak kene keter bru la senang sy nak bg jawaban,tp sy boleh bg pilihan jawaban je tp kene pilih sendiri la……1 mungkin maunting yg kedua mungkin timing belt tak betul pasang,yg ketiga valve bocor, so tak tahu la mana satu…….lau nak tahu kene hantar kete ke bengkel untuk buat pemeriksaan lanjut tq for the comment

      • untuk pilihan mat 1,2,3 tuh, agak2 bape estimate kos baiki untuk setiap pilihan 1,2,3 di atas?
        wira sy b4 kering air radiator n kena tukar gasket,bawak sedap.enjin pon power n pickup. skrg ni pn time tgh running rase ok lg, cuma time keta xgerak die kuat gegar.thanks for ur feedback mat.

      • ok kalau nak buat estimate yg sy cakap tu lebih kurang 1700.00

      • 1700 tu utk ketiga2 masalah diatas ke?bagaimana kalau maunting rosak?bpe kos bekki yer?
        oh ye,maunting tu amenda eh?

      • yup…maunting bape jer baru 30 lebih satu bijik kalau yg bawah,yag atas baru 50 lebih camtu la……maunting tu kaki engine,tapak engine,tempat engine di sangkut dekat body,itulah maunting.

      • oh..tu ke maunting…ingtkan ape la..huhu…Ok mat,thanks for all ur feedback..nk pegi bengkel mat agak jauh coz eden kat seremban.tp klu mslh xsetel gak,eden poie cari mat ajo la…thanks again…

  13. salam bro,saya ingin bertanya pasal tukar enjin.saya ada kancil 660 jadi saya bercadang menukar enjin lama kpd 850 berserta gear box,brp kosnya,tma kasih.

    • upah kerja saya 400 ringgit….barang kene tanya kedai potong dulu……

  14. as’kum en.mat,sy pkai wira 1.5 injctn..sy nk wt obehall sbb r0d pist0n 1 bengk0k.jd skg ni sy nk tw ape efect ble sy tkr con bearing,piston ring dan r0d utk pist0n no1?

    • wasalam. thanks for the comment
      tukar aje la,tak ada effect ape2..janji pasang betul dng baik dan cantik..lepas itu dia ok la..macam standart balik…

  15. salam..nk tya.gasket head standard die pakai cam mn?kalau pakai steal or coper punya boleh ker?kalau pakai steal or coper jangkahayat lagi lama ker?

    trima kasih

    • wasalam…saya tengok pada bajet owner kete,,kalau bajet tinggi beli yg mahal,kalau bajet rendah beli yg biasa jer….setakat ni ok jer yg biasa pun boleh gak pakai…..tq for the comment

  16. thanxs 4rply..en.mat,nk tny pe sbb kite kne wt grand valve?grand valve ni utk pe sbnrye?

    • grand valve biasa nya di buat bila engine kene top overhaul…kalau tak buat nanti valve bocor engine running bnyk teruk,compression bocor dalam piston.

  17. 1ag nk tny..mcm mne nk tw ble kite grand valve tu da ok ke blum?

    • nak tahu belum atau pun sudah , kene tengok la bila pomen tu buat kejer dia buat ke tidak………

  18. mcm keta sy en.mat sy wt obehal sbb enjin masuk air..tp valve ok xde bengkok n valve xbc0r.jd kne grnd valve gk ke?

    • owh macam tu pulak…kenapa tak beritahu awal2 kalau engine masuk air….kalau engine masuk air just flush sahaja.pastu tukat minyak hitam baru dng filter,start la engine kemudian bg running jika engine ok tak ada asap atau ape masalah lain tak perlu la.biasa nya kalau dah buka engine mesti kene granvalve sebab keadaan kadang2 yg memaksa

  19. tQ en.mat 4rply s0ry la sy byk skit..keta sy da siap obehal..rpm skg 500,keta sy rpm die bla psg airc0nd time keta xjln ok bla psg airc0nd time jln cth nk brhnt kt trfk lght timing trus enjin mati..sbb ape ye?adkh sbb timing rndah@plug murah@thrtle b0dy@ke keta br obehal mmg cm tu?ape yg prlu sy wt?

    • sama2.macam ini la encik …saya agak susah nak kenal pasti masalah ini dng betul dan tepat…jika encik mahukan saya setlle kan masalah ini dng baik dan sempurna.boleh tak encik bawak dulu kereta encik ketempat saya supaya saya boleh tengok sendiri masalah kereta encik kemudian kita bincang ape yg harus kita lakukan.

  20. salam..saya nk tnya sket je..sy xphm apa tu enjin kosong.cmne 2 ye?
    apa brg yg xada dpt tu?
    n biasa bpe upah encik amik tuk kos tkr gbox?

    • engine kosong makna nya dpt block dan head sahaja….upah 120 jer

      • tq ye en.mat..sy pkai ford model kb..nak tau la,bpe agk2nye hrga halfcut enjin b6 skrg n trmsuk upah siap psg skli?
        n halfcut E5t sng jmpa lg x n pndapat en.mat,ok x enjin ni n sparepartnye sng cari x?

  21. salam, saya nak tanya…enjin keta saya bising apabila mula2 start..dah adjust tepek…enjin baru dioverhaul hujung tahun lepas, mula2 ok je bunyi dia….lama2 enjin makin bising…apa yang patut dibuat? Tukar camshaft dengan crankshaft….atau boleh bagi pandangan….keta saya wira 4g15p Auto…1995

    • wasalam…kalau boleh hantar kereta ke bengkel saya untuk buat pemeriksaan..terima kasih.

  22. salam mat..nak tya kos tukar enjin 4g91 injection,,sy pakai proton enjin orion…

    • 7 k siap pasang….barang takde stok…

  23. saya ada wira auto nak tanya berapa kos caburator tukar nak pasang enjction..

    • tak pernah buat so saya tak tahu nilai barang tu semua tq for the comment

  24. wira auto 1.5 apabila ditukar dari caburator ke injection bolehkah menimbulkan masalah dimasa akan datang.. Macam mana dengan minyaknya adakah lebih jimat…

    • saya rasa tak perlu la tukar injection…sama aje tak ade beza sangat.

  25. bos,berapa harga enjin wira 4g15 japan sekarang?boleh tau ka?

    • 2200.00 engine kosong..bnyak giler harga skarang..overhaul saja

  26. Salam en mat..kereta saya proton wira 1.5(M) injection..masalah kereta saya kalau gear 2 atau 3 pickup senggugut…plug mmg cepat kotor..Kebanyakan pomen cadangkan buat top overhaul sbb valve seat kotor..apa pandangan en mat.

    • pandangan saya setuju dengan cadangan pomen tu….cuma mintak dia buat kerja tip top la..kalau tak sia2 je nanti…

      • thanks en mat..cuma susah jugak laa nak carik pomen kerja tip top ni..

      • usaha la..cuba tengok……insya allah akan dapat,

      • bengkel en mat sg buloh area mana..kalau dekat bole melawat..

      • kat kampung kubu gajah..cuba baca home page ada alamat kat sana.

      • ok terima kasih

  27. salam
    saya mempunyai satria 1.5.minggu lepas sapa penah kne overheat then saya hantar kedai.mekanik cakap saya kene top overhaul sebab takot gasket hangus.Then air radiator saya ada mcm berminyak.apa pndapat awak?

    • wasalam
      thanks for the comment
      kalau itu jadi memanng sepatut nya buat top overhaul…cuma kalau saya dah alang2 buka engine baik terus buat sempurna…..makna nya buka piston keluar sekali dan check piston ring punyer gab…..lepas itu head tu grand valve balik la…lagi satu bila minyak dah campur dengan air maka minyak akan jadi susu,,so mesti dalam ruang2 laluan minyak hitam akan ada masalah sumbat..so that’s why kenapa lagi baik buka engine keluar dari kereta bersih kan balik semua.dan tukar ape yg patut kemudian pasang balik..so insya allah kalau kita buat macam ni kereta akan dapat balik performance asal dia……

      • boh…kalau overhaul wira 1.5 carb berapa?kalau brg2 kawe beli sendiri..kira upah sahaja.

      • 600.00

      • boleh x bos tolong bagi list barang2/part2 yang kena tukar.(kereta tahun 1996…beli dan pakai tahun 2006) thanks.

      • kene tengok keter dulu la…

  28. salam,
    bos tanya skit kalau nk tkr engine kereta proton wira 1,5 kpda engine 1.6 proton waja boleh atau tdk,,klu tidk boleh, engine apakah ok,,tuk proton wira..engine soch atau doch

    • wasalam..
      mana boleh pakai engine waja,engine standart pun ok..cuma kene buat cantik2 la baru sedap bawak..kalau nak lagi best kene masuk 1.8 la baru best pasal cc besar.
      atau pun 1.6.

      • kalau 1.6 soch,,,injin mcm mana leh masuk tu,,,blh bgtau jns injin bersama gear box dia,brpa mrket siap psng smua tu….tq for info

      • 4g92 la.gearbbox sama jer… market saya kurang tahu sebab harga kdang2 mahal kdag2 ok..so mengikut keadaan.baik cari dalam mudah.com tengok sape2 yg ada jual engine ni complete wiring mungkin boleh dapat murah cikit.

      • berapa hari nk buat top ovehaul wira dan angaran coznya berapa?

      • 4 hari..kos lebih kurang 800.00 sekali piston ring

  29. overhaul wira 1.5 auto keseluruhan berapa harga…

    • kene tengok keadaan keter dulu la encik…..lepas tu baru senang nak citer harga..kalau encik tam minat lepas sy tengok keter takper….sebab tak tengok keter susah nak citer harga……harap maklum…

  30. assalamualaikum bro.. kalau satria 1.3 nak pasang gearbox 4wd(4g93) yang dah lock jadi 2wd boleh ker?

    • wasalam.. mungkin boleh..sy xpernah buat lagi….dengar org lain ade buat.cuba la..

  31. assalamualaikum bang…sy ada wira 1.3 standard 2001, masalahnye, bila kerete bergerak ke kanan (persimpangan) dalam gear 2, akan ada bunyi macam drive shaft habis (tak-tak3), walhal masalah ini berlaku hanya pada gear dua, sy dah tukar drive shaft, bearing,enjin mounting 4 biji, satey bush,….sy tanya pandangan mekanik3 lain, ada yang suspek lower arm, ada yg suspek gearbox(gear no2 problem)…..harap abg dpt membantu bagi idea..sy sayangkan kereta ni..banyak kenangan…oh ye lagi 1, buleh tak saya tukar sahaja bush lower arm tu tanpa tukar seketul lower arm baru????terima kasih…

    • wasalam….
      terima kasih atas comment..
      perkara macam ni saya kene tengok kereta dulu la,sebab bermain dengan bunyi kita kene dengar dulu baru kita boleh tahu ape bunyi….
      harap maklum…

  32. salam…minat dgn keje bro…tp jauh la plak..sy cdg2 nk wt obohol wira 1.5 sy….ada tye bgkel wktu tukar clutch tempoh hari….sy bgtau nk wt enjin cam baru balik….dia nk rm3000 la dlm tgn…dia akan tukar piston baru katanya…btl ke dgn harga cam tu..

    • mahal la…..saya buat siap restore 3000.00 macam buat mazda astina kat post tu.piston tak payah tukar baru…..

  33. maksud motecmat…rm3k tu siap suma sekali la tukar brg2…

    • yup 3k semua sekali kecuali puspakom.

  34. Salam….

    Kereta sy ISWARA 1.3S thn 1993…masalah enjin mkn myk hitam,keluar asap putih berkepul bila press pedal myk nak2 kat traffic light(malu siot..) serombong ekzos pulak ada kesan aliran myk hitam.. Dah try tanya bengkel,dia suggest top overhaul,charge RM350..brg sendiri charge RM200…ok ke? Lagi 1 top overhaul kena tukar piston ring & valve seal kan? Masalahnya kalau buat top mcmana nk tukar piston ring?

    • wasalam terima kasih atas comment

      mana ada top overhaul 350 ringgit jer…itu buat cincai punyer kerja…
      kalau saya yang buat semua sekali 800.00 saya buat kerja cantik dan spare parts saya pakai yang elok.
      piston ring sekali saya akan tukar.

  35. slm ..kalo tepet wira dh brbunyi elok adjust atau wt top obohol shj….kos2 berapa agaknya jika adjust tapet..TQ;

    • adjust tappet di tempat saya 50.00 jer…kalau top overhaul kene tengok kereta dulu…anggaran dlaam 800.00

  36. oooo..ye ke..mana baik top obohol atau adjust tappet..kete sy wira 1.5 thn 1999..cuma ada mslh leaking head ja ckit..tp tk mengurangkn myk injin..rm800 ,kalo obohol motecmat wt mcm yg wira kt ats tu ke?minat dh rs nya cara keje motecmat ni..hiks..sy dok area keramat au..

    • kene check kereta dulu pastu kita bincang…kalau nak jumpa saya kat keramat hari ini dengan esok saya ada kat giat mara kuala lumpur.call sy la kalau nak jumpa untuk check kereta tq.

  37. bgs gak tu..pd pengajar ka kt situ..tk jauh dh ngn tmpt sy…giat kt savecost tu kn?mslh gak la,,,sy hbs keje kol 5…kompom motecmat dh balik pye…kalo sabtu ahad clear…hiks..

    • time2 rehat ke kalau nak singgah bg tau la…

  38. slam. sye nak tye ckt enjin kte sye 4g15 bru tkar piston kembara x pakai metal ,msalah sye skrg distributor knocking sangat teruk.Adjustable Cam Pulley dah pakai .ape sbb bro nk mtk tolog

    • wasalam..
      timing advance sangat sebab piston sudah tinggi cikit dan compression sudah lain…so tak guna la kita pakai adjust cam pulley pun.bro sudah silap modify engine……tukar balik original…kalau nak power lebih cikit polish head dan gran valve dengan cantik.kemudian adjust carb bagi minyak kuat cikit …kalau tak cukup power lagi masuk engine evo 3 terus..

  39. bos nak tanye bolehkah meter lancer diamsukkan dalam dashboard wira 1.5?sebab kawan cakap wiring ade lain sket dan nanti ade gap kat telinga meter tu?betul ke?

  40. assalam..saya pakai wira 1.5 thn 2001.masalah keta saya keluar asap putih.suami dah tanye pomen untuk overhaul.anggaran harga dalam 1000.tapi kalau ada benda yang nak ditukar kena siapkan duit dlm 2000.sekarang masih belum buat lg sebab nak survey tempat mane yg murah..

    • sy mintak 1k sahaja.untuk buat top overhaul.

  41. salam.pada ogos tahun lepas saya telah beli kereta terpakai wira 1.5 (a) Injection keluaran model tahun 2002.semasa baru guna,memang tiada sebarang masalah.tetapi sejak awal tahun saya dapati ada beberapa masalah antaranya masalah pertama pada ekzos terlalu banyak keluar asap putih.kedua,bila hendak buat perjalanan jauh minyak enjin juga selalu kurang & terpaksa tambah beberapa kali.ketiga,performance memang drop terutama bila naik bukit,memang terpaksa turun ke gear L,kadang2 gear 2.keempat,bila saya pandu melebihi 80KM/j,lampu Throttle Body pada meter (warna kuning) akan menyala,bila matikan enjin dalam 5 minit & hidupkan semula lampu kuning itu akan terpadam,tetapi bila pandu lagi lebih 80KM/j,akan menyala semula.saya ingin minta pendapat apa masalah sebenar kereta saya ini & apa yang perlu dilakukan serta anggaran kos sekiranya kena top overhaul?

    • wasalam..terima kasih atas coment encik,kos top overhaul 800.00.lain2 masalah kene check kereta dulu….tq susah saya nak tahu ape masalah bila mata saya tak tengok kereta.kecuali benda2 yg dah conform nak buat.harap maklum.

  42. saya ada iswara lama 1.3.cadang nak tukar masuk enjin iswara standard 1.5 untuk lebih power.Agak agak berapa upah bro ambik termasuk harga enjin.untuk urusan di jpj nanti adakah saya kena buat sendiri sebab saya tak ada pengalaman tukar enjin sebelum ni.enjin sekarang pun dah masalah dah,dulu pernah buat topeverhaul tapi jadi balik.adakah ada jaminan enjin nak tukar nanti bermasalah.

    • semua enjin akan rosak ,jika kita tidak pandai menjaga nya..tak kira lah engine ape pun….kalau sudah pernah buat top overhaul jadi lagi…mungkin boleh buat lagi..mungkin juga dulu buat cincai sahaja….so sy pun agak susah nak explain lebih2 kerana saya pun tak tahu keadaan engine tu.tukar engine bukan masalah…tp benda yg sama juga…tq

  43. salam.. tumpang lalu..kereta saya mengalami kebocoran minyak hitam kwsn gasket piston..ada cadangan selain tukar gasket apa yang boleh memperbaiki performance @ perlu buat top over all..engine 4g91. dan anggaran kos utk tukar gasket tersebut..terima-kasih tuan.

    • wasalam…..lalu sahaja takde traffic light sini hehehe
      kene tengok kereta dulu ..pastu baru tahu ape perlu di buat dan kos nyer berape…tq

  44. helo bro aku ada wira 1.5 gli, speedometer aku kong, boleh tolong
    source kan aku kat mana nak cari speedometer second.

    • kene server bnyak kedai…….tq

  45. salam, bro aku nak tanya coil spring apa yang ok untuk proton wira 1.5 gli

    • biasa saya pakai standart jer….

  46. salam, bro nk tnye…kalo sy pakai enjin wira 1.5 sohc, head dohc kod ap yg bole dgunakan untuk psng kat kete sy, n kos buat die….n ag satu…bole ke head 2 dtukar ngn head mivec ck ke ca,…

    • wasalam…takde head dohc yg boleh masuk kat engine ni……

  47. nak tanya la brother ,asal saya pakai engin 1.3wira sekarang 1.5
    gear box nak tukar ke

    • same jer..takpayah tukar

  48. bro nk tnye la..sy pki wira 1.3 M…kalau nk full overhaul brape kos die??? dan kalau nk tukar engin..engin ape yg sesuai???

    • full overhaul bajet 1500.00 tukar engine kene ade 2400. 1.5 12 valve.

  49. salam bang..
    saya memiliki wira 1.5 dengan air bag..masalahnya wiring keta saya tu rosak baru-baru ni dengan meter tempreturenya rosak,..meter minyaknya rosak dan meter rpm juga rosak..so kena ganti meter baru ke?minta pendapat abang..

    • kene check dulu la …..susah nak cakap..mungkin fuse jer….mungkin gak meter…….

  50. salam mat…
    sy mempunyai kereta proton wira 1.3M tahun 98.
    kereta saya pickup kalo pakai aircond mmg xde.
    kereta bukak aircond mmg gegar x ingat.
    minyak pown x ley tahan larap die.
    time kite putar kunci nak start tu mcm ad bunyi pelik sket mcm wiring x ngam.
    pastu bile kite nak mati enjin die mcm sedu2 pastu br mati.
    sy berminat dengan hasil kerja mat.
    so saya nak tye ngan mat kalo sy nak buat blk enjin bersih,cantik,performance ok then adjust wiring satu kete sume brape mat amik.
    trime kasih mat..

    • wasalam…
      mengikut dari cerita yg saya baca ni,kereta ni perlu dibuat top overhaul sahaja,dimana kita akan buka head dan piston keluar dari engine kemudian kita grand valve dan bersihkan piston kemdian tukar piston ring baru dan valve seal baru…dengan ini baru lah boleh dapat balik performance untuk engine ni macam baru beli dulu.untuk engine jenis ini tak perlu lah kita buat restore kerana engine ni tak menarik pada pandangan mata,so kita just buat dia bersih sahaja dan cantik sedia ada dan pakai sedap berfungsi seperti baru itu sahaja. kos dalam 1k lebih kurang.

      • ok mat tq…ad mase sy dtg lawat…bz skang kursus…

  51. Tuan Mat,

    Kalau nak buat fully overhaul, kos dlm berapa?
    berapa hari leh siap?
    tq.

  52. salam mat, kereta sy wira 1.5gl. klau ad leaking kt bhgian bwah enjin biasa sbb ape?, kreta sy ni bru j bt overhaul thun lpas tp bkn top overhaul. skrg dh ad leaking.. kreta ni biasa travel jauh. mntak pndangn cket. tq.

    • mungkin oil seal leaking….atau pun gasket sump…tak tahu lah sebab saya tak nampak..kene check dulu baru tahu.tq

  53. upah bkak pasang gear box wira brape….?

  54. Tuan, kereta saya Wira tahun 2000 1.5gLi. dah pernah buat top overhaul tahun 2010. Bulan Mei 2012 dah berasap asap putih semula – adakah saya perlu buat full overhaul atau nak check dulu?
    Pertanyaan: Kalau nak buat port & polish engin saya ni berapa kos?(RM)

    • kene check dulu….saya buat standart sahaja saya takbuat port polish head,saya buat dan bersihkan seperti baru….bila kereta siap macam asal balik.itu kerja saya ………ape2 pun kene check engine dulu.

      • Tuan, maknanya kena check engine dulu lah baru tahu kena buat top overhaul lagi sekali atau full overhaul.

      • ye betul…..

      • Tuan, boleh saya tahu harga untuk over haul dan harga untuk restore egine kereta saya ni?

      • kalau nak overhaul dan restore kene ade bajet 3000.00

  55. salam encik mat, tumpang tanya ckit. sy pakai satria 1.6m thn 2001. Gearbox saya pernah tukar gigi gear 5 sebab gear tendang.
    Selepas tukar gigi masalah gear 5 tendang dah hilang, tapi saya rasa gear lima sekarang mengaum macam pakai gear 4 je.
    apa masalah nye encik mat?

    • ratio lain kot…….

      • encik mat boleh dapat ke part gigi gear lima yg sesuai ratio dengan gear box saya. gigi gear 5 yang asal saya tak simpan.

      • tak pasti kalau sy boleh dapat……

  56. Asmkum,nk tnya skit pasal keta sya ni proton 1990.masaalh nya bila engine dh panas selepas 40mnt memandu bila beri signal kiri atau kana kereta seakan ada jerk / mengigil ,lepas signal di padamkan engine ok semula semasa berhenti jarum rpm tidak idel kadang 1000rpm jap 700rpm tapi engine tidak mati (kalau signal kiri/kanan dihidupkan.Tlg beri pendapat tuan ……tq

    • Saya pakai wira 1.5 manual tahun 2002.Masalahnya aircond kereta sejuk tapi kenapa kompresor tak cut off.Kompresor terus menerus charge tanpa ada cut off walaupun adjust aircond pada tahap minimum.

      • gas kurang,atau pun termostad air cond rosak

    • wasalam..
      ermm pelik juga masalah ni….susah nak agak…ini berkaitan dengan wiring,so kene check dulu……mesti ada connection wire yg tak cantik.mungkin juga kepala batery longgar.

      • tksih ats komen en mat ,sya pun sependapat dgn en mat .cuma belum ada masa nk hntar cek wiring . satu lagi kalau clutch keras camne nk kasi lembut ?tlng komen atau beri pendapat.

      • tukar clucht baru

  57. As”kum encik mat….saya ada proton iswara 1.3…masaalahnya asap putih kelua dari xzos…apakah masaalah sebenarnya…dan kalau nak repy apa brg yang patut di tukar dan berapakah anggaran kos nya…

    • waslaam…kene buat top overhaul dan tuklar piston ring baru kos 800.00 kalau kene tukar timing belt kene tambah kos lagi la tengok keadaan engine juga dulu…

  58. salam??mat nak tny..ak ad kete saga lama ’90..kete nie dah lme terbiar..pastu ak nak idopkan,mule idop,pastu ble lame2 dier jd pyah nak start..klu time enjin panas sng nak start,tp ble dah sjuk mmg xleh start..nak start kne maen karburetor dlu baru boleh..pastu ble bawak,timing xlekat..ble slow msti nak mati enjin lg2 kt traffic light..soalannye,mmg karburetor prob or ad masalah len??enjin ad leaking skit..klu tukar karburetor 12 v boleh dapat brape??upah??top overhaul??

    • perkara macamni kalau nak cantek engine tu buat top dan tukar ring baru,kos untuk top 800.00 siap pasang,carburattor kene check dulu mungkin boleh overhaul je carburattor tu..sy boleh buat dan setting bg cun punyer tak payah tukar.

      • rm800 tue skali upah ker ap??sy duk kat kuantan. jauh gak nak g sane?ad mmbe kat kuantan yang boleh tolong?

      • yup..semua sekali…sy takde member di kuantan atau mane2 negeri lain.

  59. Salam bang.. saya nk tumpang tanya.. masalah kereta sy bila drive area 140 km/sejam di highway gear 5 free sendiri pastu kl masuk balik ok plak.. boleh bagi nasihat x bro? u maklumat keta saya wira 1.8 Soch (M) baru convert dari auto setahun lepas. Terima kasih.

    • waslaam….sila check minyak gear…pastikan cukup…kalau ok makna nya gear lima ada masalah

  60. Aslmkum encik,saya nak tanya kenapa kereta saya tiada pickup dan semput pada jalan slow terutama gear 1,2,3?saya guna hyundai accent 1.5.plug juga cepat kondem..leh gtau kos kasar repair,snang nk g tmpat ncik nnt.

    • wasalaam…kene check engine dulu ……baru saya tahu berapa harga dan ape kene buat tq

  61. assalm bro saya nk tnya ckit… saya da wira aeroback 1.3 niat di haty nak lmar gsr 1.8 terbo.. yg uat confius nyer lpas tak puspakom dgn jpj… terima kasih

    • erm not sure ….mungkin lepas mungkin tidak ……..skrg ni puspakom susah cikit la…

      • Lg satu bro nk tnya klau sy nk tkar enjin lpas 2 nk uat kt bengkel bro enjin 2 sy kner crik sndiri atau dr phak bro tlng crikan dn sy nk msuk enjin 4g92 brapa kos yg diperlukan.. Trima kasih daun keladi
        Ada masa tlng jwab soalan ni

  62. Salam Tuan..Saya ada wira 1.5A tahun 94.baru je buat top overhaul..enjin elok lg.Cuma nak tanya apa bole saya buat nk kasik die power sket.apa pandangan tuan..bape modal kene ade ye? saya ni baru nk belajar tentang enjin kereta..terima kasih..

    • wasalam….terima kasih atas comment…ermm 1.5 12 valve itu lah kemampuan dia….jd tak ada cara la nak bg power lagi…..kecuali tukar engine yg lebih besar cc

  63. salam, saya ade wira1.6 manual tahun 95, nk bg nafas baru kt kereta tue ape enjin yg sesuai bg yg kurang budget mcm saya.. he3.. pasal kereta skang semua laju2.. cukup ke enjin 1.8 sohc untuk kereta wira sy? maksud sy dr segi prestasi

    • wasalam,boleh masuk 1.8 SOHC dan ada performance lebih dari 1.6.tapi soalan nyer sesuai ke pakai wira untuk speeding??? sy kurang yakin kerana badan nyer ringan,baru 160KM pun sudah rasa mau naik keudara….?cuma beri pandangan sahaja…..

  64. salam, saye ade wira 1.5 (a) injection.masalhnye, gear die susah betol nak masuk gera 3.tkan minyak sampai 6000 rpm baru masuk.rasenye ape masalhnyer?????

    • wasalam tq kene chek dulu……

  65. salam , saya ade wira1.5(a) injection tahun 1998 . masalahnya , masa bawa kereta di jalan terasa gegar macam nak enjinnya nak shutdown …, untuk sekejap … boleh tahu ape punca masalahnya

    • wasalam kene check dulu…tq

  66. kalau top overhoul untuk wira 1.5 ganti pinton ring jer berapa kos nyer tuan tanah…

    • ganti ring ganti valve seal dan granvale rm 800 total.tq ganting ring saja saya tak mahu buat.

      • kete saya ada masalah kekurangan minyak hitam, dulu penah terjadi breakdown ada buat top overhoul. Pastu pomen tu ada bagitahu ada 1 piston longgar kena ganti piston ring 1. Tapi waktu tue saya kesempitan wang saya cakap nanti dulu. Ni kalau ganti piston ring ganti 4-4 sekali ke?

      • yup mesti ganti ke 4 piston.

      • emm…jauh plak bengkel tue…kat sg buluh…saya kat nilai…

  67. biasa berapa lama masa diambil untuk top overhaul?

    • tengok keadaan kat workshop la…3 hari siap kalau xder halangan ape2.tq

  68. salam..bro….sye ade wira 1.5 sohc manual…boleh kah sye nk upgrade jadi wira 1.5 dohc dgn menggunakan head 4g91 dohc?…jika boleh..ape barang lagi yg perlu di tukar kan supaye boleh ngam dgn enjin asal….?…n…bpe anggaran kos nye?…trime kaseh…

    • tak boleh buat tq.

  69. salam bro..sy pakai wira 1.5 injection ada autocruise, speedometer masih baru lg la dikatakan, tp skunk ni mileage ngan speedometer nye jarum x jalan, dah tukar cable speedo yg baru pun masih x ok lg…ke gigi gear speedometer yg rosak? n berapa harga gigi gear speedometer plak? plzz help me..huhu susah r nak tau time servis kete law benda ni problem..

    • mungkin gear yg dekat yg sambung dekat gearbox rosak..so sebab tu tak pusing dah..harga geartu kalau baru dalam 100 ke atas…

      • halfcut ade jual tak benda 2? n ade beza x benda 2 law 1.5 injection ade autocruise dgn xde autocruise..

      • takde….tq

  70. ader tak jual kete 2nd hand..??

    • belum ada tq….cuba lah cari kat mudah.com

  71. budget dlm 5-6k any car…easy spare parts…

  72. salam nak tnya speedo meter jln laju kenapa

    • rosak gear dalam…kene tukar mter

      • tukar meter baru berapa kosnya & terima kasih

  73. Salam en, sy nak tnya kete, brape kos top overhaul termasuk upah pasang head 4g91 ke enjin 4g15..TQ

    • waslam…mintak maaf sy tak buat kerja ubah suai tq

  74. Salam tuan, saya ada memiliki Wira 1.5 auto injection. Kereta telah berusia 13 tahun dan kondisi cemerlang tanpa apa2 masalah. Sekadar bertanya, klu nk tukar enjin kepada Proton SOHC 1.6 dan kekalkan gearbox asal boleh tak. Brapa agaknya kos semua:-)

    • wasalam…boleh….berkenaan kos sy tidak tahu sebab tak pernah buat…tq

      • Tumpang tanye,gearbox 4g15 boleh guna tak dgn enjin 4g93 sohc?,,mksud sya nak masuk enjin 4g93 sohc guna GB 4G15@ msti tkar skali dgn GB,
        Intake manifold dan ecu kene buat baru@blh guna yg lama(4g15 punya ecu)?

      • sy tak pernah buat lagi.engine nga gearbox boleh ngam.tp mungkin boleh cuma kene usaha sedikit la.

  75. Salam
    Iswara nak buka bolt crankpully susah gun impact wrench tork tinggi pun tak boleh.Ada keadah lain?
    Terima kasih

  76. Salam,saya guna kereta wira manual 1.5cc sedan..kereta saya ada masalah..bila lalu jalan berbukit-bukit temperature naik..lagi satu bila saya off engine utk isi minyak,lepas tu bila on engine balik temperature naik tapi lepas tu ok balik..apa masalah kereta saya?agak2 berape kos utk repair?
    kalau saya nak overhaul balik kereta saya bajet dlm rm1000 lepas ke?

    • wasalam..
      kene check dulu baru tahu ape masalah nyer.kalau overhaul tak cukup 1k..kalau top overhaul 800 jer.

  77. Salam bro, nak tanye saya pakai wira 1and baru2 ni tibe2 keta saya x bole masuk gear 5, so problem ni mmg kne tuka gear box ke? Sy ade dgr bole tuka gigi gear je btol ke bro?

    • wasalam..gear lima boleh tukar asing jer…cuma barang boleh dapat tak..sekrg semakin susah nak dapat barang ni.

      • Kos tuk tuka gear 5 tu brape eh?

      • tak tahu lama dah tak buat kerja ni…

  78. salam bro…sy nak tny brpa bajet klo sy nak tukar engine 4g92 ke proton wira sy skrg…harga skli pasang complete….

    • wasalam…
      sy tak tahu…harga tak menentu skrg ni.

  79. akum..saya ada masalah sikit dgn kereta wira sy..bila naik bukit dan memont akan jadi slow dan berat..kadang2 lori pon boleh potong sy macam xder power..tp still bleh jalan pergi sana sini dlm jarak yg jauh.. bila saya hantar pomen kereta..Pomen ckp blok enjin pecah dan xbleh kereta dh xbleh jalan..yg comfiusnya masa sy hantar kereta tu.. masih bleh jalan macam biasa..tapi pomen tu ckp bila die test kereta tu dh xbleh jalan keesokanya.. Dan Pomen tu cakap kena tukar enjin baru.. so apa pendapat Tuan.. Harap Tuan dpt beri sedikit pandangan atau solution…

    • wasalam minta maaf kerana lambat sy reply…..jka encik ada kelapangan sila bawak kereta ke workshop dulu dan buat apoinment dng sy..kemudian kita akan check kereta dulu..bru lah kita tahu apa nak buat dng kereta itu…mungkin cerita mereka betul mungkin juga salah,logic nyer jika block pecah mana boleh engine hidup lagi….

  80. salam bro,sy memiliki kete wira 1.5 auto thn 97..masalah kete sy skg bile start pg asap putih byk klua dr eksoz tp bile dh lame&jalan xnmpk dh..nape yer??

    • waslaam…kalau putih macam asap nasi itu normal kalau kebiruan macam langit makan minyak hitam.

    • owh yeke cik mat??risau gk tgk asap byk..dlu xada gitu sgt..kalau time ujan@mlm pn gitu gk..tp bile dh jalan lame@enjin pns xnmpk plak..

  81. salam en.mat…klau dah mkan minyak hitam,kereta kene top overhaul ke???

    • wasalam mungkin top overhaul,mungkin full overhaul

      • en,mat boleh bagi angaran kos top overhaul dgn full … klau dpt saya nak hantar wira saya lepas raya haji ni ….

      • kalau overhaul 2k.top 800.00

  82. asalam?sy nak tanye.sy pakai wira 1.5 capberitor.bila idup kan kereta time pagi kuar asap putih dan bila panas tak de lah plak.penah sy tekan minyak kuat2 mula2 putih tekan lagi sekali hitam lah plak.jgn marah.tq

    • kalauikut cerita ni normal la camtu…tp keadaan sebenar tak tahu la…

  83. Assalamulaikum…

    Berjaya tukar timing belt & water pump setelah ikut tunjukajar anda nak buka crank pully bolt.Kini nak cuba top overhaul wira pula.
    permulaan nak tanya piston ring kena tukar ke bila buat top overhaul dan apa barang lain yang perlu ditukar untuk Top Overhaul in?
    Sekian

  84. Assalamualaikum,

    Saya guna wira 1.5 tahun 2001 dan minat nak buat top overhaul. Dh mkn minyak hitam, pas tu berat semacam jer. Boleh siap brpe hr klu top overhaul? TQ

    • wasalam
      kalau nak top overhaul paling cepat dua hari..biasa nya 5 hari paling lewat seminggu….tengok lah keadaan workshop tq for the comment

  85. Salam,nak tanya.aku pakai wira (m)1.5 97.Problemnya stereng selalu rasa macam free jer samada tengah speed atau slow.Stereng selalu rasa ke kiri dan ke kanan..Alignment dan balancing dah buat.stereng rack pun dah tukar.minta nasihat.TQ

    • wasalam…
      cuba chekc lower arm bush,dan juga stering caupling..sepatut nya ok …kalau macam ni patut tak boleh buat aligment

  86. Salam bro..Aku pakai wira(m)1.5.Kereta aku bocor oil seal oil filter,minyak hitam pun nampak kurang sikit.Berapa kos untuk repair?kalau lambat repair adakah dia akan efect part lain?

    • wasalam

      kene check dulu la bro mana bocor baru kita tahu kos nyer…

  87. salam broo…minta pndapat ttg kereta 4g15 wira sa ne.apa yg perlu buat kalau enjin bnyak keluar minyak hitam..perlu kah nak bt top ovurhal ataupun tukar gasket head jek..ohhh kalau mcm nak buat oburhol head jek brapa kos?tq

    • wasalam…

      untuk kos kene check kereta dulu…tq

  88. slm bro…kalau nak bt ovurhaul cilinder head jek berapa?tq

    • wasalam,
      saya biasa nya buat terus top overhaul,tukar ring sekali sebab nanti tak sempurna jika head saja.

      • kalau bt top ovurhaul biasa jek tak paya tukar ring,brapa agak2 kosnya

  89. Salam..saya ada charade espri 1.0,masalah saya ialah semasa on a/c kereta bergegar.kenapa ya?

    • wasalam
      adjust timing,mungkin juga FICD rosak

  90. Salam, baru2 ni enjin Wira 1.5 (A) Special Edition (2004) saya bila idling bunyi macam 3 silinder je jalan. Bila dah gerak ok je. Cek ekzos tak bocor, tukar spark plug pun sama jugak masih bergegar kadang2 bunyi macam imprezalah. Bila cek dgn mekanik dia kata compression kurang kat silinder yg paling hampir dgn distributor. So dia kata valve bocor. Berapa anggaran repair valve ni, rasanya baru thn lepas grindvalve dan ganti valve seal.
    p/s: Boleh tahu lokasi bengkel tuan.

    • wasalam
      ini kene wat top overhaul,mungkin gasket pun bocor,bajet dalam 800.00
      lokasi workshop ada dlm blog klik di hubungi motecmat

  91. salam cekmat, keta saya wira 1.5 injection 2001. baru2 ni naik genting sempah tepet bunyi kuat sambil temp. naik. so sy stopkejap tepi jln. bl temp turun sy gerak.. agak2 cekmat ape perlu saya repair n kos n berapa lame?

    • wasalam kene check dulu baru tahu

  92. Salam, top overhaul ada buat skim head skli x? tq

    • kalaun bengkok kene skim.tengok keadaan juga

  93. Salam, rasanya hari tu saya dah komen, tapi bila cari tak jumpa, so saya tanya lagilah ye. Saya ada wira 1.5 SE (A) 2004. Masalahnya compression rendah pada silinder yg dekat dekat dgn distributor. So pomen kata kena buat grindvalve lagi pasal valve bocor. Anggaran dia rm600.Dulu pun pernah buat grindvalve dan skim head dekat rm700 gak abis pasal mkn minyak hitam sekarang jadi lagi tapi tak mkn minyak hitam cuma enjin bergegar bila idling Berapa agak2 kos motecmat buat utk kes camni. Lagi satu ok ke klu saya guna minyak Bardahl 15w/40 setiap 5000km tukar, amacam.

    • wasalam

      ok je pakai minyak tu.
      pasal masalah tu sy kne check kereta dulu harap maklum ye….

  94. salam….sy ada nk ty sket mslh keta saya nie…enjin keta sy proton wira 4g15 kaburator…mslh skrg biler nk matikan enjin, enjin mcm nk idop lg….dia xtrus mati..nape yer?apakah faktor2nye?adakah kaburator?tahun 2008 ada wt top overhaul still jd gak.

    • waslaam ken check dulu baru tahu…tq

  95. nak tanya kalau tukar engin mounting wira 1.5 siap pasang berapa caj?

    • satu set 250 siap pasang

  96. Salam. Soalan saya;

    1. Apa beza top overhaul & overhaul?
    2. Apa kondisi yg memerlukan samada top overhaul atau overhaul?
    3. Saya baru dapat satu wira 1.5 manual umur 20 tahun. FC normal ialah 18 sen/km yg saya rasa sgt kuat berbanding kereta 2.0 liter auto saya yg hanya 17 sen town drive. Wira ini saya perasan timing agak turun naik, ada asap putih dan sedikit berbau, dan tanda2 leaking di sekitar crankcase. Adakah memerlukan overhaul? Jika ya, berapa anggaran kasar?

    t kasih.

  97. assalamualaikum.. nk tnye bengkel abg kat mna

    • sila klik pada perkhidmatan kami dan hubungi motecmat disitu ada maklumat bengkel sy tq

  98. assalamualaikum…en mat..nk tya skit lh..wira 1.5 auto karburator..kuar asap hitam..petrol kuat..agak2 bape kos..

    • waalaikum salam susah nak agak,kene tengok apa yg rosak dan ape kene buat baru tahu kos.

  99. Salam.saya menggunakan Wira 1.5 (A) vdo.tengah tahun ni saya ada buat top overhaul & service gearbox.lepas selang sebulan,saya rasa kereta macam berat.meter rpm pun lambat je naik.kenapa ya?

    • waslaam,,, kene check dulu terima kasih

  100. salam…wira saya 1.5 tahun 2000 manual.bila naik bukit tekan minyak ada bunyi…krikkk..krikk..ada member cakap distributer problem.macam tak cukup api…betul ke boss….?

    • dristributor advance sngt adjus cikit,

      • oooooo…longgarkan screw 2 biji tu ,pas tu kasi adjust depan,belakang sikit..macam tu ye bro?…

  101. salam kawan,

    sy nak tanye sikit la pasal kereta wira 1.5 sy ni.kereta sy ni tahun 1999,kereta sy ni ade masalah timing.sblm ni dah pernah tukar throtel body & sekarang ni masalah ni terjadi lagi.tukar pun yg 2nd je……klu nak tukar TB yg baru brp ye kosnye & ape brand yg bagus & boleh tahan lama…dan adakah mmg throtel body ni yang bermasalah menyebabkan timing drop lebih2 lagi bile on air cond.pikap & lajak pun tak memuaskan.adakah klu selepas tukar TB ni masalh ni akn selesai.

    • wasalam
      masalah macamni kene check kereta dulu,tidak semestinya timing belt mungkin masalah lain juga,timing belt harga dalam 135.00 satu set.

  102. Salam Tuan,
    Satria thn 95, dah tuka distributor sebanyak 3kali masih ada jerking..apa pendapat tuan?perlu ditukar lagi atau ada masaalah lain.?
    TK.

    • wasalam
      TUAN
      itu mungkin bukan masalah distributor,cuba check cable plug dan spark plug juga,dan juga check engine compression.

      • Salam , tuan..saya guna wira 1.3 manual injection. Gearbox bunyi bising kalo overhaul gearbox berapa kos? or tukar baru berapa kos?…x pun kalo masuk 1.5 punya gear box boleh x? berapa kos?

      • wasalam,
        kalau overhaul gear box bajet dalan 600.00 itu pun tergantung keadaan dalam gearbox kalau bnyak part yg kene tukar banyak la bajet nyer.1.3 1.5 sama je gear box nyer.tukar tak tahu kos bape skrg ni

    • assalammualaikum Cek Mat , Saya guna saga 8 valve 1.5cc.Masaalah saya distributor sya kerap rasak tiada api pada cabel plug.Cabel plud dah tukar plug ,baru dan msuk ni kali ke 3 saya ganti distributor .saya ganti disributor recond je adakah itu punca nya sebab lepas seminngu je distributorrosak.Boleh Cek Mat beri pendapat. Tk

      • waalaikumsalam
        mungkin distributor tu problem,mungkin juga coil dah tak elok,jd voltage tidak cantek sebab tu boleh rosak kan distributor tu lg,cuba cari secend japan kedai potong.ini kes kene check teliti dia punyer ignition sistem.tq

  103. salam,…tuan,engin magma boleh ke masuk dalam tiara,kalau boleh gear kena tukar sekali ke?

    • Erm minta maaf tuan saya tak buat lagi kerja ubah suai kereta

  104. salam bos..tumpang bertanya..gearbos saga iswara kalau nk masuk final drive 4.3 ngn ratio gear 5 dari gearbox 1.6, byk bnda kna modified x? n kalau tukar final drive samada dr GSR atau MIVEC, drive shaft masih boleh guna yg asal saga atau perlu tukar lain?
    mntk pendapat n nasihat..tq

    • Tuan sy tak buat kerja ubah suai kereta jd kurang 5ahu tentang ini.tq

  105. assalamulaikum,
    masaalah kerta wira 97 carb GB 1.5 auto saya ni kalau sejuk dia lambat nak masuk gear 1,2 dan 3 .. kalau engine panas baru ok sikit GB ni change gear tapi tu pon dia akan ada free / meraung samapi rpm 5000 sebelom masuk gear 3 … perlu overhaul GB atau tukar GB? check minyak AT cantik jek colour dia …

    • Waalaikumsalam
      Gearbox sudah rosak
      Kene tukar,sy tak pandai overhaul gearbox

  106. akum tuan,sy ada kereta wira 1.3 manual,sy nk tukar gearbox auto boleh ke? kalau boleh berapa kos anggarannya….terima kasih

    • Waalaikumsalam
      Barang xder,harga pun sytak thu tq,

  107. bos,saya punya wira se tahun 2007 ada leaking di sekitar bawah engine.kondisi engine masih elok..baru baru ini pergi ke proton centre cakap kena top overhaul dalam rm700.00 sekali dengan gaji pekerja..apa pendapat tuan pasal ini?

    • Harga tu nampk ok klau sy yg buat 800.00 tp sy tak tahu lah kalau mereka buat kerja sama standart macam sy tq

  108. berapa harga overhaul proton wira auto??

    • Mengikut keadaan enjin.maximum 2k

  109. salam kawan tumpang tnye…kwn ade 1 wira 1.5 thn 2000 vdo mslhnyer knocking,,nk taw ape biasa punca nyer…mtk tuan pomen bg taw ubat ape perlu tuk wira sy…

    • Waasalam
      Biasa Nya kalau wira vdo kene buat top overhaul,tp kene buat dng cantek klau tak rugi

  110. tq kwan….

  111. Salam…sy nk tkar valve walser wira4g92 16valve…smpai d valve in ke3 2 clip valve terjatuh kedalam lubang head 2…adkh sy prlu utk overhaul enjinn@ just tgk kat takung minyak je klip 2..?harap sagt bntuan pomen

    • Wasalam maccam mana boleh jatuh dlm enjin?ni mesti cuba buka spring tp tak mahu buka head.kalau kita nak buat kerja dng cantek tak harus ambek shortcut macam tu,kerana shorcut itu resiko tinggi.semoga jadikan ini satu pelajaran,kalau valve pin jatuh dalam enjin kene buka oil sump untuk kutip balik,bahaya duduk dalam tu,huhhh

  112. salam bro saya nk tanya klu kete wira masa mula2 nk gerak dia senggut2 ada masalah ngan throttle body ke…sy guna kete wira 1.6 auto 2006

    • Wasalam kee check dulu bru tahu mungkin ye mungkin tidak

    • assalamualaikum,
      nk tnya sya guna wira ( a ) 2003.Masalah skrng bila nk hidupkan engin kena tekan minyak baru engin hidup .Sebelum ni tk perlu .harap dapat beri pendapat….

  113. Salam,

    klu nak tukar throttle body yg elok punye anggaran dlm brp ye…….untuk wira 1.5…thn 99….dah servey & semua kata harga dlm 700 ke 900 seunit…mane tau klu2 ade tempat yg boleh dapat harga murah…

    • 350 recond.atau pun secend japan.sy selalu paki recond ok jer

      • ooo…. ye ke…yg sy pakai skrg ni pun 2nd gak….baru pakai x sampai setahun dah problem balik…ade jugak yg kata boleh modified..betul ke?

  114. assalamualaikum. bro, keta sy wira 1.3. minyak hitam mkn kuat gile, pikap xde, asap putih kluar, kesimpulannya mmg x best la. nk hntar kat bengkel bro. ingat nk buat awal bln februari ni. so nk kene anto dulu atau telipon dulu ke cemane? ce cite

    • Wasalam,sila klik pada perkhidmatan kami dan klik hubungi motecmat,ada no hp kat situ,call dulu kalau nak datang tq

  115. bro kalau nak tkar air intake saga 1.3 lmst jenis apa yg sesuai..

    • ermm sorry bro sy kurang ariff dng benda2 ubah suai.tq

  116. dimana boleh saya buat valve clearance adjustment untuk wira 1.5gli auto

    • dibanyak bengkel kebanyakan nya semua boleh buat.tq

  117. salam,.sy nak tnye skit bpe ikatan tourqe pada head kancil,ikatan tourqe pade con rod bearings,dan ikatan tourqe con rod bearings pada enjin wira,..dan juga ikatan tourqe crankshaft pada enjin wira dan kancil,…

    • 58Nm untuk head screw,conrod 15 Nm

  118. salam bro nk tanya masalah kete saya ni kelmarin saya pegi ke pusat servis proton utk scan masalah kete saya mesin scan tu kesan masalah throtle body ngan airflow sensor jd saya tukr throtle body re cond ngn airflow sensor kurang sikit masalah mula2 tp bila enjin dh running lama skit dia jadi lg mcm senggut2 bila slow tp klu laju ok je.. pening lak pala dok pk…agak2 bro tau tk ape masalahnye….saya guna wira 1.6xli…

    • cable plug ada check tak,distributor cap ada check,takut cable plug tak elok dah jd bila idle api kan bocor dan spark pada body enjin sehingga enjin semput

      • saya pun sama jugak masalah ni..enjin wira aeroback 1.3 injection..

        barang sudah ditukar baru lagi
        fuel pump
        fuel filter
        distributor plug
        cable plug
        t.body

        masih sama jugak..

        apa penyelesainya yea bro? dah pening sangat ni…

      • kene chekc dulu baru tahu tuan,,,sebab ini dah jadi kes berat,,,

  119. salam bro,..nk tnye sket bpe ikatan tourqe bg head enjin wira,..ikatan tourqe bg con rod dan crankshaft wira,..sy ingt2 lupe la,.

    • Assalamua’alaikum bro otai…sy nk tya skit ttg kipas radiator engine 4g93 sohc auto..kipas radiator tkpusing2 smpai dh berasap engine..klau psg aircong pusing plk kipas tu..tp meter temp still mcm biasa je,bwh skit drpd separuh…apa agak2 mslhnya tu..?

      • wasalam mungkin autofan swict tp apa pun kene check dulu

  120. As salam..nk tnye kete wira sy slalu mggigil..mcm bunyi besi brlaga tiap kali tekan minyk..1lg.sy dlm dilema ni smeada nk tkr keta baru or truskn pkai wira ni..hsbnd sygkn wira,tp mcm2 mslh kete ni..Boleh x modiefied kete wira ni jd mcm kete baru..kete tahun 1996..
    Bgkel awk kt mne.?

    • wasalam
      untuk masalah ini kene check kereta dulu,insya allah semua masalah boleh selesai dengan baik,alamat bengkel ada di soalan lazim.tq

  121. Salam,
    pertama sekali trima kaseh sbb menguploaded gamba2 dan becerite sedikit ttg gamba2 di atas, ilmu yg bermanfaat.
    Sy ade soalan, kalau sy nak tukar valve seal kerete proton iswara engine biase je, apakah perkara lain yg perlu sy tukar?
    Kerete sy NGV, jadi adakah itu menjadi masaalah untuk service kerete sy?

    • Wasalam untuk Menukar Valve seal Kene la Buka head,baik Tukar Ring sekali Supaya Sempurna Kerja,

  122. Kalau minyak gear keluar dekat gear lever yang ada kat belakang kipas radiator tu nak kena bawa turun gear box ke?
    Kereta Wira 1.5

    • Yup kene turun dan buka habis tinggal casing saja

      • Berapa kos (RM) kalau saya buat? termasuk:-
        1. Tukat getah drive shaft
        2. Tukar tie rod end (sepasang)
        3. Tukar clucth set (Exedy 1.6)

      • absorber standart jer kalau ditempat saya,

        1.getah drive shaft Rm 25 satu biji
        2.tie rod en Rm 40 sepasang
        3.cluct kit Rm 270.00

        harga tu lebih kurang jer, jd kalau nak buat sediakan lah bajet 800.00 jika depan belakang.

  123. Harga tu termasuk absorber dpn dan belakang ke?

  124. Salam..sy guna wira 1.5gLi auto..nk tny, tukar gasket kne buat skali top overhaul ke?ss ade leaking sket pd bhgian dpan bwh enjin..mse bukak aircond, ade bunyik tgesek dgn sumthg,sbb ape ye?..& lg satu, kete pickup mcm tsgkut2..hrp dpt estimate kos..sy bcdang nk kawen ni..huhu..trima kasih..

    • wasalam,800 ringgit saja top overhaul.tq

  125. Salam, nak tanya kalau kita buang termostat wira 1.5(a) lepas tu tak ganti baru akan mendatangkan masalah tak?

    • wasala takde.

  126. bro, nk tukar dostributor ori (potong) wira 1.5 m carb brapa kos????

  127. bro..bengkel ktne ye??

    • klik soalan lazim

  128. salam…saya ada saga 1.3 tahun 2005 pakai karburetor.minyak kuat sangat.saya nak tukar enjin standart 1.5 yang jimat minyak dan pickup.pada pendapat en,enjin mana yg perlu saya ambil.lg satu di bengkel en,klu tukar enjin yg en.syorkan berapa kosnya dan berapa hari siap pasang.lokasi bengkel kat mana?..012-3743583 zam…t.kasih

    • wasalam

      boleh je masuk engine 1.5 engine ni jimat minyak bila dia pickup so ada sebab2 minyak kuat
      1.distributor dah tak elok api tak cantek
      2.carbon dalam engine dah banyak
      3.tayar tidak sesuai
      4.cluct plate sudah tak cantek
      5.engine setting tidak memuaskan

  129. salam…boleh ker wira 1.5 pakai piston waja?

    • ada org kata boleh tp sy tak pernah cuba

  130. askom bro nak bertanya…saya pkai 1.6 single cam.head dah scam.injector n brg ckit2 masok 1.8…tp engine asik over heat bile gasak kaw2..apakah radiator dah x berfungsi ngan bek.kene tkar yg aftermarket ke?mula2 ingat thermostat yg prob da tkar same je.tlg bro pendapat.

  131. sori luper nak ng taw wira 1.6 single cam

  132. nak tanya sikit pasal enjin,kete saya wira AB 1.3 nak tukar enjin wira 1.5,berapa upah pasang enjin?

    • upah pasang 600.00 tq

  133. salam bang..kete saya wira 1.3,nak over hold sbb da berat,tapi nak tukar pistol 1.5 boleh ke?dan barape kos die?

    • wasalam
      rasa nya tak boleh sebab banyak sgt kene korek block nanti nipis sangat boleh crack atau pecah,baik overhaul je engine lama dan reboo piston baru,o.70 ke pastu head grand valve dan potr polish,kos lebih kurang 2k kalau overhaul,

  134. brapa sukatan torque wrench head wira 1.5 fuel injention bro…tq

    • sukatan kilang sy tak tahu,biasa sy ikat 60 ft lb,kekadang 50 ft lb tengok keadaan screw,kalau keter overheat biasa nya screw kene tukar lain,

  135. salam bro, saya punye wira pakai 4g93 doch, pagi2 stat kete bunyi mesin jahit klua dgn laju, da panas pon kadang2 ade… tappet ke or ade masalah dgn component dalam head etc, valve ke cam ke? pastu mcm ade bunyi angin masuk dlm kete bila kete tgh gerak, mcm bunyi bearing pon ade, ape yg kene buwat biasenye?

    • valve lifter mungkin tersumbat,bunyi angin check floor bot kot ada bocor

      • so kesimpulannye? kene top overhaul gak la kn?

  136. salm bro sy guna wira 1.6 auto nape bila bwa masa gear 1 dan 2ok je tp bila msuk gear 3 mcm ada rasa berat je…ada masalah ke ngn gear box sy…minta bagi pendapat bro,,, terima kasih…

  137. Salam,nk tnya kete sy wira inj. 1.5 thun98,msalahnye kete jd berat je..bla bwa pnmpang trus sengguk2..kabel plug,plug,pump mnyk,filter myak dh tkar..ap sebbnya ye?

    • wasalam top overhaul

      • dah sattle masalah ke jenie?

  138. salam,nk tye,air flow sensor yn sesuai dgn wira 1.5 inj,,bse ny stiap brg nie ad code,,masalh ny sy xthu code ny dn bleh thu brpe harga ny?

    • biasa nya 499 code,harga seratus lebih je

  139. salam bang…sy pakai wira 1.5gli.. tahun 02.. abdai saya nak buat top overhaul mcm wira kat atas ni kos berapa????? n lokasi kedai abang???

    • wasalam
      kos 800.00 lokasi bengkel check dekat blog klik perkhidmatan kami dan hubungi motecmat

  140. Salam bang… sy pakai wira 1.3 tahun 98 manual.

    sy nak tau, bolehkah piston 1.5 digunakan di dalam blok 1.3 (setelah potong blok)? dan ada kesan buruk tak? Kosnya pulak dlm bpe ye? Tq.

    • wasalam, tak boleh slip jadi nipis nanti sebab kene potong banyak.

  141. salam nak tahu jika seat belt wira rosak kena tukar cost tukar tu high tak?

    • wasalam minta maaf seat belt sy tak pernah tukar lagi so tak tahu harga,baik g kedai aksesori untuk tukar dan tanya kan harga sekali tq

      • Salam :D nak tanya skit keperluan ejas valve… kalo ejas valve terlalu ketat apa kesannya? atau terlalu longgar apa kesan dia? bleh beri penjelasan beza saiz ukuran tuning valve.. contoh standard wira 0.09 mm clearance 0.17 exaust (set time sejuk) kalo kita kecilkan lagi saiz ada effect kepada perfomance ke? tq

      • wasalam kalau kita kecilkan lagi valve akan bocor engine kurang pick up

  142. As salam nak tanyer…sy pakai kancik 850 ngv…mslhnyer enjin slau semput2 r…kkdg cm berat jer gitu biler gerak…adjust tappet ok ker…

    • wasalam minta maaf en ngv sy tak pandai

      • Salam..saya ada wira 1.6 manual..nak tukar ke auto..tapi nak gearbox mitsubishi 1.6 or 1.8…sy nak tred in gearbox manual sy ni…bro boleh buat x..berapa bajet….sy duk kat gombak….kalu boleh please pm sy…0134617224

      • wasalam bro..sorry sy tak buat convert

  143. salam saya nak naye la bleh x wira 1.5 guna piston 1.6..n ada pape beza x pd enjin slepas tkar piston 2.tq

    • wasalam
      tak bolehtq

  144. Salam bro..wira 1.8 Soch convert manual saya ada masalah gear 5 tendang masa drive.. boleh hanta kat bengkel saudara u repair x?

  145. salam bro…apa masalahnya kalau bila dah start kreta air dalam radiator masuk ke dalam tangki air kecil tu sampai penuh dan melimpah. utk pengetahuan, saya baru top overhaul enjin dan head serta grand valve…masalahnya dulu enjin overheating pasal lupa tutup cap radiator.tq

    • wasalam
      bro masalah macam ni sy kene check dulu dan buat pressure tester.susah sy mahu tahu.harap bro maklum tq

      • nak tanya ckit bro….naza sutera kalau nak tukar enjin lain..enjin apa yang ble masuk?tq

      • engine myvi.atau yrv,kenapa nak tukar?engine standart bagus juga.

  146. salam bro…sy pakai wira 1.3 fuel injection.. tgh drive tibe2 jadi semput..plug,cable plug ngan coil dah tukar..tp tetap semput.. pomen cek pressure, 2 piston kurang pressure.. sy rasa ring piston yg bermasalah.. nk kene overhaul ke?? agak2 berapa kosnya?? sekian, terima kasih…

    • wasalam
      top overhaul 800

  147. Salam tuan,
    Kereta sy jenis WIRA SE 1.5 tahun 2004.

    masalahnya adalah kereta berbunyi mcm glup ting tang tung etc. sy suspect ini kes absorber lah. betul ke? kalau nk tukar berape hargenya? dan pe beza absorber yg de gas n biase? terima kasih

    • wasalam

      gas agak keras sedikit sedangkan minyak lembut cikit.
      pasal bunyi kene check betrul2 dulu baru sy tahu

  148. salam..kalau sy nk tukar gearbox auto berapa bro cas?kalau trade berapa plak..wira aeroback 1.3 manual..

    • wasalam
      check dekat mudah ada jual pakkage ni

  149. salam…saya nk tanya adakah minyak enjin jenama bardahl fully sintetik kualiti x? berdasarkan pengalaman encik la…

    • wasalam. ramai yg menggunakan tetapi sy tidak pernah menggunakan,tq

  150. saya nak tnya minyak enjin apa yg berkualiti dengan harga bwah RM110?

  151. salam,nak tanye mase overhaul cuci pki ape parts2 enjin yg kotor..chemical ke? tq

  152. salam.sy pakai sr4.baru sebulan buat top overhoul……masalah ye enjin masuk air balik…apa malasah ye…harap dapat membantu

    • wasalam head gasket bocor balik.

  153. Bro tumpang tanya klu gasket dah bakar dan leking minyak keluar kat gasket tu tukar gasket je ke taupun kena top overhaul sekali, engine wira 1.5 pernah overhet sekali coz rediator bocor tq..

    • tukar gasket je boleh.nak buat top overhaul pun boleh.yg paling sempurna kerja adalah top overhaul.

  154. As’salam bang, nak tanya berapa kos untuk servis carburator wira 1.5. Kalau auto chocke dah tak fungsi boleh repair atau kena tukar sekali ngan carburator.

    • Assalam tuan…nk tanya ok x sy nk tukar final drive wira 1.5 kpd 1.6/1.8…ada kesan jngka pnjang x..
      Tuan buat brapa upah pasang..tq

      • wasalam tuan
        saya tidak buat kes macam ini sebab ini lari dr standart.nanti sy tak mahu kepala sy pening.harap tuan dapat cari yg lebih arif dalam bidang ubah suai ini.tq

  155. salam.saye ade sbijik kete wira 1.5 auto.aritu kereta saye jem la sebab minyak itam kering.bile try start blk, piston jem…agak2 anggaran kos brape?ape yg perlu ditukar?harap dpt bantu…Runsing2..

    • wasalam

      anggaran kos 2.5k ape barang yg ditukar saya kene lihat dan ketahui dulu apa barang yg rosak kemudian saya beritahu ape yg patut ditukar.

  156. salam,nak tanye saye pakai wira (a)karburetor 1.5 tahun 94,so nak tukar ke injection&manual berapa anggaran kos upah skali barang.?dan kalau x buat mcm ni cara mcm mane nak g sedap ckit bawa dan jimatkn petrol dari skrg?asalammualaikum..

    • wasalam

      mahal tu kos dia kalau convert.sekarang iswara kalau kita tengok dekat mudah 2k lebih boleh dapat.kalau convert macam tu mau kene ada bajet 3-4k
      biasanya taklakuat sangat minyak keter iswara ni,cuma kene condition cantek je

      • bos..
        lmst 1.3 carburator tukar efi 1.5 vdo,brg smua sda ada,kebiasaanya apa masalah yg akan terjd pada projek ini contohnya engin x hidup setelah siap bt pemasang brg2 efi,timing pancitan minyak x stabil dan mcm mna cara mahu mengatasinya atau membaikinya…

      • jika sambungan wiring betul maka tiada masalah akan timbul.masalah akan timbul jika pemasangan tidak betul


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 133 other followers