proton saga tukar timing belt

salam sejahtera kepada semua pembaca blog sy..

pada hari ini sy nak ceritakan sedikit kerja yg sy buat tukar timing belt proton saga…

sekarang saya baru sahaja buka sikit sikit barang dan dibawah ini adalah sy sudah buka semua yg perlu dibuka untuk tukar timing belt dan water pum…

inilah barang yg sy sudah buka seperti dalan gambar…

mari kita tengok keadaan engine pulak…

inilah keadaan bila barang2 tadi sudah dibuka kotor juga engine ni……tapi sy akan basuh

dan yang ini pulak sy sudah basuh semua barang yg sy buka tadi dan sy susun balik sekali dng timing belt yg baru….

ini pulak gambar saya dah basuh ruangan engine dan sudah siap di pasang balik part yg buka tadi…

yang ini water pum sudah pun di pasang……

sekarang dah pun siap dipasang semua dan mula kerja kerja basuh engine….di bengkel sy kalau tukar timing belt sy akan basuh engine dng pump air….macam car wash buat gak,tp beza cikit carwash kadang2 kereta tak boleh start.

berikut adalah harga untuk tukar timing belt untuk kereta proton saga,wira,satria yag ber engine 4G13,4G15

1  timing belt 145.00

2  water pump 75.00

3.workmanship 120.00

sekian terima kasih

About these ads

96 Comments

  1. cun lah brader buat kerja?

  2. Salam,

    Ramadhan, nak tanya.

    1) Iswara carb nak tukar pada injeksen, boleh ker? Berapa kos/modal?
    2) Iswara 1.3 manual nak tukar enjin 1.6 auto.enjin apa yang sesuai yer, (takmau kategori turbo)

    • wasalam..
      1.boleh sahaja nak upgrade kepada injection,tp kos dia sy aggaran kasar sahaja dalam 2000 lebih juga..
      elok beli satu halfcut aje,mahal cikit tapi puas hati….
      2.kalau nak masuk 1.6 engine wira 1.6 boleh juga tapi kene ubah suai pada maunting cikit……

      dalam hal ni apa yg encik mahukan pada kereta encik adakah untuk power,atau pun sedap bawak,atau nak upgrade kete……

      • Salam,saya nak sedap bawak, kalau boleh nak ada power sket…
        Tak pun,kalau pakai 1.3 iswara standard,leh ker boleh jadi power n sedap bawak kalau tukar barang.apa barang yang nak ditukar dan berapa kos nya.

      • wasalam….
        sy rasa kalau kita buat cam mana pun klau engine 1.3 tak boleh power lebih gak,,,,cikit boleh la….utk sedap bawak aje….
        1.kene tengok cluct plate
        2.distributor kene cari yg jepun punyer….
        3.timing belt kene check
        4.carb kene tuning bg cun
        5.tayar kene tengok size berape pakai….
        6.kalau valve engine ada kotor kene grand valve

        banyak perkara kene tengok dan check kalau nak betul2 sedap bawak……

        dan kos agak tinggi cikit….
        kalau minat datang ke bengkel utk pemeriksaan baru kita taw ape kene buat…
        atau pun tukar engine ke 1.5
        thansk for comment

  3. Salam, nak tanya satu masalah pasal Iswara saya. Baru-baru ni bila saya bawa kete balik kg tiba-tiba masa tekan clutch nak tukar gear rpm terus drop ke 0 dan injin mati tapi bila dah masuk gear ok tak de masalah tapi injin ada macam semput2 sikit. Kalau jem kadang2 injin mati tiba-tiba pasal rpm terus drop ke 0. Apa yang perlu saya check sebelum parah? Terima kasih..

    • waslaam…
      masalah keter encik sy tidak pasti kerana tak nampak masalah tu depan mata saya….baik hantar ke bengkel untuk check mungkin plug atau pun carb kene tuning.

  4. bro,wira kalau tukar enjin dari 1.3 ke 1.5 berapa?halfcut mahal sangat..just kalau dapat PNP enjin 1.5 jepun.wiring semua tak ubah guna asal..TQ

    • boleh jer……bajet 2500…pasal enjin 1.5 harga mahal 1800.

      • enjin 1.5 jepun mitsu atau proton 1.5 bro? 2500 siap semua ker bro termasuk upah pasang?

      • 1.5 jepun la….bentuk semua serupa jer….beza no je….lau proton 4g15 p la jepun x pakai p.enjin 1800+upah pasang 400+minyak hitam 75+200 lain2 part kalau kene ganti.lebih kurang la bajet 2500 siap pasang.

  5. enjin sekadar untuk pickup dan sedap bawa serta jimat cikit minyak dari 1.3..sekarang guna wira 1.3gli….maksud saya diatas cuma nak tukar enjin kosong sahaja..TQ..

  6. Salam,

    Nak tanya, selain enjin iswara 1.5, enjin apa lagi yang sesuai dan x perlu ubah mounting?
    Saya berhajat nak upgarade dari 1.3 kepada 1.5/1.6 auto.
    Berapa kos yang diperlukan.

    Sekian.

    • wasalam…masuk je engine 1.5 sohc 12 valve.atau pun 4g61 twincam 1.6 tp kene gak ubah tapak lau 4g61.kalau nak masuk tak payah ubah tapak adalam 4g15 jer….kos bergantung pada keadaan kereta

  7. salam bro..nk tye brape kos utk tukar timing belt? n bpe kos utk masuk power steering saga lama…

    • wasalam…..timing belt kalau ori mitsubishi harga 165…satu set +water pum 75+upah 120.
      kos nak masuk power stering 800 lebih kurang.

      • Brapa kos untuk power stearing saga lama. tg

      • 800 siap pasang

  8. brapa km baru kena tukar timing belt? sy guna saga blm 1.6. service advisor proton minta saya tukar masa service 75K km….tQ

    • biasanya usia timing belt 100000 km.tapi slalu kalau dah 90000 orang dah tukar dah………

  9. slm bro..blh ke klu aku pkai 1.3wira nk msuk injin 1.6 tmpa tkr brg2 lain mksud aku injin je sketul tkr brg2 lain smua pkai 1.3 aSAl pnye???

    • wasalam mana boleh macam tu….manifold tak sama,exoz paip pun tak sama,1.6 injection 1.3 carb..tak akan boleh punyer la…..kecuali suruh jin buat hehehehe.kalau ada engine complete boleh la…..kalau engine kosong tak boleh…..

  10. aslmlkm.. tumpang tanya harga tukar timing belt baru & repair/ganti water pump berapa?
    bengkel motemat kat mana.. boleh beri alamat

    • upah tukar timing belt untuk twin cam engine 150 sahaja..untuk single cam 120 je….bengkel kat sg buloh selangor kampung kubu gajah…

  11. salam bro,

    Sy pakai iswara 1.3 a/b 1998 carb dan pakai NGV. saya ingat nak upgrade ke 1.5 carb dan pakai NGV balik dgn tukar jadi auto. Agak2 berapa ye bro? kalau harga cun, boleh sy hantar ke bengkel bro utk upgrade?

    • tukar engine saja anggaran dalam 2500 siap pasang……kalau nak convert to auto sy tak tahu..lg pun payah barang bnyk xder…

  12. salam bro…

    mahu tanya enjin kereta 4g13 mahu complete overhaul siap tukar bearing, mounting, piston n part di kawasan head kasi tukar baru…berapa anggaran harga termasuk upah…kirakn enjin tahun 1997 mahu jd enjin baru la. masa yg diperlukan untuk kereta tinggal di bengkel?

    • bro kalau mahu tukar piston lagi baik tukar engine pasal aper…piston skrg taiwan mari semua nanti engine tak tahan lama,,,lagi baik tukar engine jika mahu tukar piston tp kalau overhaul tak payah tukar piston ok la……kos dalam 1800.00 siap barang dan upah,bearing semua baru,piston ring,timing belt,waterpum,yg lain2 kalau ada rosak boleh kita kira kemudian,kalau nak overhaul tukar piston jng hantar tempat saya,saya tak mahu buat kerja tu nanti bro kecewa jer dng sy,,,tp kalau mahu tukar engine atau overhaul tanpa tukar piston cari saya sebab itu makanan saya,masa yg di perlukan mengikut keadaan semasa di bengkel saya memandangkan saya kerja dua org saja saya dan ayah saya,skrg pun ada bnyak kereta kt bengkel so masa lebih kurang 2 minggu,kalau tukar engine 4 hari siap,kos untuk tukar engine 2200 lebih kurang,kalau bro minat bro call sy ..0172601852 nak bincang harga pun payah sebab kereta tak nampak…..sy main agak2 jer harga tu,,,,,,

      • bro..aq de wira 1.3 thn 2003 skrg ni sy mhu tkar enjin 1.5 nk kne pegi puspakom..?? Berpe kos siap puspakom..??

      • aku tak tahu bape kene puspakom pasal aku jarang hantar,tapi aku rasa takla mahal sangat,engine sekarang ni mahal giler2.1.7k engine kosong tidak termasuk upah pasang,kalau bro ada 2k lebih rasanya boleh la tukar engine.

  13. Assalam bang. sy pakai keta iswara engine 1.3. engin pn masih elok lg.so skrg sy nk tukar engin 1.6. kalu sy jual engine sy. agak2 brp sy kena tambah lg.

    • wasalam..nak tukat 1.6 ada bnyk kene beli ..disk belakang dengan depan.wiring lagi..bnyk…kos pun tinggi..masuk 1.5 jer….

  14. kalau tukar engine 1.5. brp kosnya?

    • sekarang tak tau..harga engine sgt mahal..engine kosong mahu 2k lebih,lebig berapa sy pun tak pasti,sy cadangkan overhaul saja baru 1k lebih…

  15. lokasi mana ni ?

    • jln gajah 3 lot 1310a kampung kubu gajah,sg buloh selangor.

  16. timing belt ori MMC rm 135.00
    water pum gmb 73.00
    upah 120.00

  17. berapa km sesuai untuk tukar timing belt? saya ada keta saga blm beli tahun 2009. sekarang km 62k

    berapa kos nak tukar sekali ngan service?

    • biasa nya timing belt 100.000 km taoi seelok2 nya 80 000 tukar je la. kos sy tak pernah tukar tukar lagi untuk saga blm atau pun campro engine.bajet dalam 500.00 kene sediakn la.tq

  18. Salam,
    Sy ada kete saga lama enjin cyclone 1.5 tp da kua asap. Nak wat cmne ye? Brape kos repair?

    • wasalam…kene buat full overhaul bajet dalam 1.5 k semua part engine tukar baru.

    • wasalam..thanks for the comment..kene buat overhaul atau pun top overhaul…kos dalam 1.5k jika overhaul dan 800 jika top overhaul..so kene tengok keadaan kereta dulu.ape yang patut di buat.

  19. Salam.Bro nak mintak pendapat la mana lebih baik tukar timing belt dekat proton servise dengan harga RM3++ lebih ke ataupun dekat kedai pomen biasa je dengan harga bawah RM2++?Saya confius sebabnya xde pengalaman tentang kereta dan hanya tahu drive je…hehehe.

    • wasalam…kereta model ape?tahun berape? engine ape pakai?

  20. Bro klu nak tukar enjin proton saga LMST 1.3 ke 4G91 1.5, berapa kos

    • tak tahu la bro pasal harga halfcut tak menentu sekarang

  21. Assalamulaikum .

    Saya ada masalah nak keluarkan crankshaft pully sebab nak tukar timing belt (iswara/saga).
    Saya dah gunakan impact wrench yang lebih tinggi torknya juga tak dapt putarkan nut pengunci untuk cam.Unscrew bagi nut tersebut adalah anticlock wise kan?
    Jadi ada cara lain yang saya tak tahu ke untuk membukanya sebab saya tukar untuk wira takada masalah tapi yang ini ada masalah pula.
    Harap dapat tunjukajar.

    Terima kasih
    rosnah

    • wasalam

      terima kasih atas comment..jika nut yang bawah tak boleh buka pasangkan spannar dekat screw tersebut dan pastikan dia tahan dekat body kereta kemudian start engine tapi jng sampai hidup…bila dah terbuka stop terus..selalu sy buat camtu..tp hati2 resiko tinggi kemungkinan terbang spannar tu.kalau cam punyer patut mesti boleh buka…

      • Terima kasih atas pertolongan anda dan akan saya cuba..harap berjaya dan selamat bmaju jaya untuk anda juga.

        Terimakasih

      • sama2 good luck

  22. Salam bro. Sy pakai campro cps. Nak tanya kenapa timing belt boleh melompat? Ket sy timing belt melompat pada rpm 3ribu je. Pecah enjin

    • mungkin juga boleh lompat,kalau pecah engine parah la….baik beli halfcut lancer trus upgrade

      • Tulah pasal. Yg sy pelik cemane leh lompat. Apa sebenar yg jadi sampai boleh lompat timing belt tu..ada idea tak bro?

  23. nak tanya, brapakah kos tukar timing belt seperti diatas untuk 4g13?

    • 300 ringgit lebih kurang dengan timing belt dan water pump siap pasang.

      • 300 rggit tue siap barang atau barang sendiri??

      • Siap pasang lebih kurang,bukan saga blm tau,saga lama

      • kalau saga BLM berapa bro..?

      • belum pernah buat so tak tahu harga

  24. salam bro..saya ada isawara 1.3..saya nk tukar sendiri water pump..kalau buka timing belt ade ape2 syarat ke?i mean cara yg patu kita ikut..n mcm mane nk pasang timing belt balik..ade marking ke?

    • wasalam senang jer.
      masuk google search 4g13 timing mark lepastu tengok gambar keluar mesti ada gambar timing mark nyer pastu buka la timing belt.

      • thnx bro..timing belt je ade marking kn bro..yg lain xde..

  25. Salam bro.. Sy ade wira 1.3 nk tukar enjin1.5..tpi wairing gearbox pkai lama..bleh ke…? Brpe kos…?

    • boleh jer.kos lebih kurang 2700.00

  26. salam bro..saya dah tukar water pump n sebelum buka tu dah buka semua seperti timing belt..tapi kenapa bila semua dah siap then nak start kereta x dpt hidup bro..ape masalah bro..please..

    • wasalam timng belt salah pasang tak.marking betul ker?

      • marking btol je..nk kata timing belt longgar xpatut..dah tegang ckit laa..carburetor dah suap minyak sikit tp juge idup.

      • proton saga tahun berapa ni,8 valve atau 12 valve

      • proton iswara tahun 1993..12 valve bro..

  27. salam. lepas tukar timing belt kreta saya semput. enjin saga magma 8v…tdc marking atas kat pulley cam ikut anak panah tepi body enjin tu ke (jam 3) atau pulley cam marking mendongak ke atas? yg bawah pulak ikur marking tdc mendongak ke atas gak ke? salah aku. aku ghairah sangat nk tukar timinmg belt lupa check marking asal. jgn marah ye brader. hehehe

    • distributor salah pasang tak,check betul2 sebab enjin ni distributor boleh masuk banyak cara

      • yelah. distrbuter salah. tming pun dh lari. so aku cuba main pusig distrubuter arm skit2 sampai enjin leh start. dah sattle tapi ada masalah lain. bila start enjin bunyi mcm high cam (kreta racing) RPM naikturun skit2. aku kasik ketatkan timing belt dah takder masalah bunyi enjin mcm high cam tapia masalah bunyik kat pulley bawah ada noise mcm bunyik oooowww…aduh ! pening. skang aku dah longgarkan skit timing belt tu sekadar teggangkan belt je. camna ek? atau cuba ketat sedehana jgn kettkan sangat timing belt? ini aku belum cuba…apa pendeapat kau?

  28. Salam bro…sy gune iswara LMST 1.3 thn 2003….nk tkr enjin ke 1.5 injection…brp anggaran sume sekali sampai siap pasang..kalo blh jns pnp je…gear box pon nk kene tkr ke bro?sy ni newbies..xtaw pape…

    • wasalam
      sorry bro barang xder so kos pun tak tahu,,,sy biasa buat standart saja jika nak covert injection banyak benda kene ade wiring tank ecu,tq for the comment

  29. Motecmat nakoverhaul enjin BMW boleh

    • insya allah boleh.tp kene check keadaaan kereta dulu.tq

  30. salam bro, upah tukar gasket head waja 1.6 mmc auto + timing belt and water pump skali braper? timing belt n water pump dh ada..tq

    • upah 300 jer.

  31. salam, saya nak hantar kete tukar timing belt n water pump. Kedai mana? saya punya kete iswara 1.3 aeroback. Bila boleh hantar? Kena buat appointment ke? Tkasih.

    • wasalam yup kene wat temu janji dulu

  32. Assalamualaikum. tukar timing belt kena charge RM250, mahal tak ni?

    • wasalam

      apa barang yg dia tukar?

  33. 4g15 8 valve sama dengan 12 valve timing mark ke?

    • ermmm tak ingat mungkin sama

  34. Assalamualaikum bro..
    Bengkel abg kat mane ye?
    Kalau hantar setting semula Carb boleh buat?
    proton saga 1.5 Carb 12valve.

    • wasalam kampung kubu gajah boleh aje

  35. Salam encik, nak tanya pendapat. Saya pakai saga (kereta kebal). Skg dah 130000km. Last tukar timing belt masa 80000km. Baru lepas buat basic servis. Pomen cakap ada bunyi kasar dari timing belt & beliau cadangkan kena tukar. Baru 50000km. Apa pendapat encik?

    • wasalam

      pendapat saya kemungkinan timing belt longgar yang meneyebabkan bunyi kasar sedikit,sepatutnya mekanik tu check sam ada ketat atau longgar timing belt tersebut.bukan terus cakap tukar saja.dan pada sebiasaannya timing belt jarang akan longgar.

  36. Assalamualaikum Salam Ramadan,

    Abe mat, kalo sayo tuka timing bell iswara 1.3 injection sayo keno tuka waterpump skali ko. Tak tukar waterpump tokleh ko. tq.

    • wasalam

      buleh je kalau tak nak tukar water pump.tapi kalau jangka hayat timing belt dah 50000km tetiba water pump bocor dah kene buka lagi skali.itu je

  37. salam bro, sye dh penat dh ni pikir mcm mne nk buka bolt kt crankpully tu…hadoihh..nk tuka timing belt je pon…bro ade pendapat tk mcm mne nk buka bolt crankpully tu….mntk tlg sgt2 bro…

    • wasalam

      kalau dah takleh buka dng air gun biasanya guna hammer besar pastu pasang L spannar ketuk kuat.atau crank engine dan bg spannar tahan dekat besi tapi bahaya

  38. salam bro motecmat..

    saya ada 2 soalan nk tanya..pertama bagaimana nk pasang hi-cam 270 degrees pada enjin Proton 4G13??adakah langkahnya sama dengan membuka dan memasang cam standard??berapa ukuran valve lash pada filler gauge klu nk adjust intake dan exzos??

    soalan ke 2..saya memiliki mitsubishi colt galant GTO MR tahun 1973(A53).saya ada buat cadangan nak tukar enjin kepada 4G63 atau 4G92 dan digandingkan dengan twin carb (tanpa tubo)..Pada pandangan bro motecmat yang mana kah enjin yg sesuai??dari segi kuasa dan prestasi mana lebih bagus?saya ada buat research bellhousing kedua2 enjin ini sesuai dgn gearbox FR asal kereta saya dr segi ukuran bellhousing.tp selain enjin mounting dan arah jalan air ke radiator..klac,spigot bearing dgn flywheel nk kena mod ke??

    sekian bro..maaf klu pertanyaan saya terlalu panjang..saya org kampung xtau sgt pasal nie..tlg ye bro motecmat..selamat berpuasa dan selamat hari raya..thanks..

    • maaf kan saya

      saya kurang arif dalam high performance part dan juga pengubah suaian engine.tq

  39. bengkel kat mana ea…saya nk tukar timing belt,hidraulik n lining brek


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 151 other followers