kia spectra 1.6 top overhaul

salam sejahtera saya ada buat kerja2 top overhaul kereta kia

ini adalah engine yang ingin sy top overhaul…

teruk engine ni dalam dia hitam legam sungguh

dah siap….tukar engine akhirnya

About these ads

143 Comments

  1. Salam…

    Kia Sportage 1st Generation ada half cut yang sesuai??

    • halfcut memang tak ade….tp ape masalah dengan engine lama…..?

      • kalau masuk mivec atau vtec boleh ka bro?sebab saya dah pernah tkar engine dr kuage yg same sebp timing belt slip de pnyer hancus macam t.belt putos..harge mahai nak mmpos…kosong je 7k..

  2. tukar timing belt spectra novous bpe kos,,bro….barang+pemasangan,,

    • upah tukar timing belt 150 sahaja free basuh engine

    • askum bro nak tanye saya nak tuka engine aper yg best bro????tlg bg suggest

      • wasalam,ada org masuk black top dari toyota,ada org masuk b8,b6,b5,tp engine asal pun kalau condition cantek power juga,

      • kalau masuk mivec atau vtec boleh ka bro?sebab saya dah pernah tkar engine dr kuage yg same sebp timing belt slip de pnyer hancus macam t.belt putos..harge mahai nak mmpos…kosong je 7k..

  3. saya nak tanya.kalau B8 Turbo masuk spectra,berapa kos keseluruhan.kira beli halfcut la ni.

    • masalah nya harga halfcut sy tak tahu…kalau upah pasang sy caj 1500 je……lain2 semua di tanggung owner kereta.

  4. Salam en mat ramadan. saya ingin bertanya adakah berbaloi kalau saya beli kia carnival tahun 2000 dengan harga rm 15k? saya berminat dgn mpv tersebut. adakah mpv tersebut byk masalah melalui pengalaman en mat?

    • macam ini..kereta ini ada masalah dng gearbox dan engine,beli tu boleh beli sebab luas….tapi kene sediakan duit jika gearbox dan engine problem….jawaban untuk settle kan masalah nyer nanti eken beli halfcut..dan kos untuk convert engine dalam 8k mungkin lebih,harga berbaloi…tapi lagi bnyak tahun itu kereta sudah tak ada nilai….kalau beli betul2 nak pakai boleh la….dan pastikan semua ok kalau nak beli……

  5. saya nk tnya kalau top overhaul kia spectra novus, 1.6 biasanya brp? sbb sy hntr ke bengkel kereta saya tu dia estimate dlm RM 2.5k, mcm mahal sgt. timing belt pula dia charge saya dalam RM350. saya x tau la sama ada saya ditipu atau tidak.saya masih belum bayar lgi sbb nk dapatkan pndangan yg lebih mahir hal-hal dan bab-bab kereta ni.

    • thanks for the comment….

  6. Salam Tuan,

    Saya bercadang nak beli spectra 2003 – 2005. Sebelum saya beli, saya nak tanya- Kereta ni apa masalah lazimnya? Saya baca banyak komplen di internet tentang kereta ni. Mungkin diorang tak pandai jaga kereta kot? Atau spectra ni memang ada masalah? TK.

    • kereta ini manja cikit nak di jaga….masalah kurang juga..cuma sesetengah orang tak pandai jaga,kereta ni ok,cantik pakai pun sedap,

  7. Salam,

    Saya nak tanya selalu nya bila masanya kereta kia spectra ni kena buat overhaul engine? & apa yg menentukan jenis overhaul yg kena buat, maksud saya top overhaul atau major overhaul. saya ada kereta kia spectra 1.6 2005, mileage 99000km/h, saya ada masuk satu forum, ada yg bagi pendapat kereta saya patutnya kena overhaul dah. So, nak tanya opinion lah..& berapa estimate utk setiap jenis overhaul….tq

    • wasalam.
      bila engine dah makan minyak hitam dan keluar asap putih.pada masa itu engine kebe overhaul.kalau tak berlaku macam tu tak payah la.my opinion mungkin tak payah.cuma untuk pastikan dengan betul saya kene tengok kereta dulu.sebab saya nak tengok keadaan engine.dengan itu encik akan dapat jawaba encik dengan tepat sama ada kene buat atau tidak.terima kasih atas comment,harga kita bincang bila tengok kereta andai kata kene buat.

  8. kia spectra 1.6 saya dah barai..TB putus…kalau nak tukar enjin baru kia jugak ..brapa kos…lagi satu…kalu nak tukar enjin mazda B6 boleh masuk ke…brapa kos

    • halfcut kene cari harga dalam 4.5k halfcut sahaja untuk mazda b6 kalau engine kia 7k baru stok takde.terk sangat ke,block pecah tak.klau tak pecah buat balik jer

  9. bengkel katne

    • tengok muka depan ada no hp dan alamat

  10. salam…saya ada spectra thn 2004(A)masalahnya gear D statik tidak ada pertukaran dari rendah ke tinggi dan gear 2 sama seperti gear D.saya ingin bertanya apakah masalah pada gear dan untuk membaikinya.

    • kene test drive dulu baru sy boleh tahu ape masalah nya tq

      • klu nk buat blk brape kos n dlm brape lama

      • kene tengok keadaan engine dulu baru citer harga.

  11. tq atas komen dan pendapat yg diberi semoga terus berjaya n maju

    • utk kereta tranmisi automatik dlm kelajuan 80km/h brapekah jarum penunjuk meter rpm

      • tak pernah test tq..

  12. kia spectra 2004 saya brake kadang2 keras dan tak makan…dah tukar servo pun tak makan jugak..

  13. Salam bro. Boleh tanya spectra top overhaul bape cas (min)? Lau jadi cam gmbr di atas bape lak kos tukar enjin?

    Tq :)

    • tukar enjin 7k,barang takde, top overhaul mau tengok kereta dulu..apa barang amu tukar,,,bru tau harga….tq

  14. kereta alami masalah crankshaft goyang dan minyak enjin selalu kering walaupun xde leaking klu buat overhaul ok tak

    • kene chek dulu

    • salam…kia spectra saya ada masalah gear, tapi bila dah tukar gear box tetap sama xde perubahan adakah maalah ecu

  15. salam
    kia spectra saya kekadang dalam 3 minggu sekali, enjin mati sndiri. smua off dlm bbrapa saat jer. kmudian.bila start enjin, chanel radio kena setting lain. battery baru,alternater pun ok lagi baru tukar. agak2 wiring problem?
    pernah terjadi simtom mcm ni?
    tq

    • connection wiring check…kepala batery ketat tak…..????

      • smua ok.. dh tukar baru kepala bettery.
        tu yang menghairan kan.
        x selalu terjadi. tapi, akan terjadi jugak. sampai sekarang x tahu apa yg problem nya.

  16. salam..sy pnye kete kia spectra nouvus2004 de masalah pd break sbb die jd keras tibe2 ble kite nk break..terpaksa pam break 2 or 3 kali, baru break tu ok..sllu jd ble time jln jem n bhnti traficlight..takut sgt sbb takut tersondol kete dpn..bln 3 baru ni pomen tu tukar driveshaif n blik tyr dpn blkang..n 3mggu lpas sy p antr pomen lain, die kate xde pape n just service break je..abis beratus dh..jd takut ble nk bw kete..sy ada d klnatan,x tw dh pomen mane nk antr, nk bg tw pomen pe mslh kete pn x tw..bese la pmpuan..huhu..kne ketok je la..

    • wasalam….pergi tykar servo brake dengan vacuum hose brake dekat engine..dua barang ni jer tukar lepas tu insya allah ok.

      • brp harga sllu nye klu tukar servo brake n vacuum hose brake?

      • erm tak pernah tukar lagi kia punyer so tak tahu lah harga,lebih kurang 300 lebih kurang anggaran

      • sy dh p check kt kdai psal brake kete sy, pomen kate ok je..sy msih musykil lg..cume lampu abs je sllu menyala kt meter..pomen tu kate sistem problem..tp kdai die x leh repair..mcm mne ni..pe yg patut sy buat lg..

  17. Bang, kia spectra sy jarum meter km/h xhidup, jarum lain suma ok? Agak2 apa masalah serta brp kos repair?

    • mungkin sensor,mungkin cable

  18. Salam. Saya nak tanya Atos 1.1 saya mcm ada masalah dgn gearbox. Bila dlm N atau P akan ada bunyi kasar tp akan hilang bila masuk gear2 lain. Ada sesekali bila reverse dia akan jerking. Saya mmg suspect gearbox mgkn ada isu tapi saya nak tanya;

    1) adakah boleh repair gearbox model ini? berapa anggaran kos?
    2) sekira perlu tukar adakah boleh dapat gearbox nya? anggaran kos?
    3) saya cam ada leaking sikit minyak hitam keliling enjin (crankcase)… adakah ini indikasi utk top overhaul? anggaran kos?

    terima kasih saya dahulukan :)

    • wasalam tq for the comment

      jawaban sy
      1.boleh repair tapi bukan sy yg buat kene hantar recond gearbox,kos belum tahu
      2.insya allah bo9leh dapat secend atau recond harga belum tahu
      3.leaking tak semestinya kene overhaul..mungkin oil seal sahaja tukar.

      sama sama

      • Salam Bro.. kalau oil leaking n the problem is oil seal.. brp estimated cost ye? senang x nak repair?

      • wasalam
        kalau leaking kene chek dulu baru tahu mana leaking,kos,susah atau senang.

  19. spectra sya xbole start. dulu nak start kena buka gas cap baru enjin hidup. sekarang buka gas cap pn xbole start.lampu check enjin warna merah menyala masa crank.mcmna nk selesaikan.

    • mau check dulu

  20. spectra 2003 saya selalu mati enjin ,tukar banyak baru pun sama ,mati enjin . tolong………………………

    • we have to check first,

      • Fuel pum pun Tukar ,pun selalu mati tolong

  21. Askm,
    Nak tanya berapa harga timing belt Kia Spectra (barang+pasang),
    Engine Gasket berapa harganya ? Sebab ada sikit leaking dekat engine gasket. Yang terakhir berapa harga fan belt dan drive belt (barang + pasang).

    Terima Kasih

    • wasalam
      1.timing belt 265.00
      2.valve cover gasket 65.00
      3.belting satu set 70.00
      5.workmanship 200.00

      harga barang anggaran saja lebih kurang camtu tq

      • Salam, Berapa harga water pump ?
        Kalau timing belt dan water pump siap pasang berapa?

        Terima kasih

      • wasalam siap pasang semua sekali 600.00 barang da upah tq

      • Kalau upah pasang dan water pump berapa? timing belt saya bawa

  22. Salam bro nk tanye knp kia spectra tibe2 api xde

    • check fly wheel sensor

  23. saya ada problem dgn kia sportage first model..4 wheel lock kat tayar depan ada problem…astu dah tnya bnyk tmpat tp xde barang ntuk ganti…ada cadangan lain x mcm mana..ataupun boss ada x barang ntuk repair 4wheel kat tayar dpan tu

    • sorry sy tak ade spare part ,baik peri ke kia dealer part boleh beli baru punyer tp harga sy tak tahu

  24. bro boleh tanya upah pasang timing belt + air pump…

  25. Salam…saya nak tanya, klu kia spectra nk tukar enjin baru (kia spectra juagak) biasanya berapa harga enjin n berapa labour cost dia

    • engine kosong 4.5k upah pasang 500

  26. Salam… Sy nak Tanya ,klu sy mahu msk enjin Bp blh ke,perlu ubah ape2 ke,perlu beli haftcut juga ke,atau enjin lantai cukup,maksud sy hanya enjin,gearbox,dan komputra box..tq

    • wasalam kene beli halfcut

  27. asalamulaikum
    saya ingin bertanyakan soalan.saya bercadang ingin menukar gear kereta kelisa saya dari manual ke auto..berapa semua kos kalau sy buat di bengkel tuan?

    • waalaikumsalam salam
      tuan
      untuk perkhidmatan ini sy bukan lah org yang tepat untuk tuan pilihkan,kerana nya sy belum pernah buat,seeloknya tuan search perkhidmatan ini didalam mudah.com insya allah ada.tq

  28. Salam bang.. nak minta pandangan dan cadangan dgn kereta kia (A) sy ni, pickup mmg langsung truk, ada ape2 blh sy buat dlm Hal ini.tq

    • wasalam. kene check dulu baru tahu kenapa?

  29. saya baru beli kia spectra auto tahun 2003..masalahnya kdg2 over drive dia on..dan kereta jalan sangkut2 pada ..adakah psal button kat knob gear..pas say masuk gear 2..dia jadi ok

    • od blingking. mungkin minyak gear kurang atau sensor problem.

  30. pernah tukar enjin hyundai sonata 1993?

    • tak pernah

  31. Salam bang,. Sy pakai kia spactra tahun 2002 ,masalahnya ialah bila dalam kelajuan 120km ada rasa gegar kat tayar atau di stering.. gegar x kuat la,mahu Tanya APA perlu sy buat dan APA msalah dia.. tpi ada satu mounting enjin dan rosak di sebelah pemandu.satu lagi kia spactra ni pickup mmg truk ke.

  32. Kia spectra auto 2003 saya ada masalah timing belt pts tgh drive. Enjin rosak pomen kata. Berapa kos nak tukar enjin serta upah.

    • kos dalam 5k

  33. Salam bang,nak Tanya, baru beberapa hari lepas ,sy bwa kereta Kia spactra ni dri johor ke kl,tiba2 dlm kelajuan lebih 80 atau 110 ,Ia terasa semput,dan sy slow dlm 60 atau 70 ok pulak,bila tekan blik dlm 80 keatas dia blik kdg2 semput.. knapa ya,tlg bang…

    • wasalam
      kes macam ni kene check dulu sebab ada banyak kemungkinan

  34. Ok bang tq..

  35. Salam bang,nak Tanya klu sy buka penutup plastik yg menutup head ,yg warna hitam kelabu ke tu,.. blh ke,ada apa2 kesan ke pada enjin.. sry bang mmg sy ni x THu pasal2 ni nk Tanya yg arif..

    • wasalam cover atas tu boleh jer,yg ada tulisan tu.jangan buka yg valve cover head.yg banyak screw.atau pun nak buka juga boleh asalkan pasang balik dng betul

  36. Ok bang tq

  37. assalammualaikum, berapakah kos untuk tukar belting kerete kia spectra dan juga top haul?

    • 1.timing belt
      2.water pump
      3.air cond an alternator belting
      4.top overhaul (gasket,engine oil,piston ring,conrod bearing an workmanship 1k lebih kurang)

      semua sekali lebih kurang 1.6k lebih kurang saya anggarkan sahaja.apa2 pun kene check keadaan kenderaan dulu.kalau engine tak makan minyak hitam maka tak perlulah top overhaul.

  38. Salam bang.. nak tanya,spactra ni,mmg byk masalah ke..
    Drive sharp sy bunyi ,rasa nya yg sbelah dlm.. boleh repair ke.. brapa kos ya..tq

    • wasalam
      tak juga kene pandai jaga
      drive shaft tukar je kos sebatang 220.00

  39. Salam bang,nak tanya pasal atf oil.ada sy pg kedai utk blik atf oil,tpi ada yg tulis sp3 shj dan ada juga yg tulis sp3 sae 80w, jdi mane lebih baik..

    • wasalam

      boleh bg tau sy minyak atf itu hendak digunakan untuk kereta ape?

      • Kia spactra bang.
        Tahun 2002

  40. Salam bang,minyak atf yg saya tanya kat abg sblum ni utk di pakai pada kia spactra (A) tahun 2002..

  41. Salam bang.. nak tanya masalah kereta kia spactra sy.. dah hampir 4 kali lampu kecik kereta sy sendiri on sampai bateri kong ,kadang shj terjadi,bila sy perasaan dia menyala sy cuba pg main2 sikit kat suis on off lampu.. padam lampu kecik tu.. nak tanya apa masalah dia ni.. sy ni mmg x tahu hal2 ni

    • wasalam
      swict tu dah tak elok patut kene tukar,
      atf beli naza punye

      • Atf yg ada tulisan nazamax ke,. Hari tu sy tanya yg sp3 sae 80w tu ada tulisan Hyundai …

      • ye betul. sae 80 untuk manual

  42. Salam bang.nak tanya pendapat,beberapa hari lpas sy ada pg kdai tanya pasal drive sharp, ada yg jenama hyundai dan Gst ,nk tanya mane yg lbih baik,sbb harga kedua ni lbih kurang je,klu ori kia tu mmg pingsan la mahal..tq

    • Ada x siapa siapa yang berminat dengan kereta kia spectra 1.6(A) Tahun 2004. Harga boleh runding.

    • wasalam
      sama je mana2 pun boleh asalkan korea made

  43. salam,
    keta saya gear D masuk sampai gear 2 ja dah x mahu tukar.Apa masaalahnya.Check komputer pomen tu cakap gearbox.dekat skrin bacaan komputer tu x naik apa yang rosak.confius2

    • wasalam

      mungkin gearbox mungkin juga sensor

  44. salam… nak tanye… boleh x masukkan engine evo 4 kat kia spectra5? ye sy nak tanye cost berape utk pemasangan dan runner utk jpj endores…

    • wasalam

      maaf sy tak buat kerja ubah suai kereta

  45. salam tuan,
    saya in bertanye ckit tentang kia spectra5… agak2nye kalau nak buat engine swap evo 4 tuan dapat buat x? kalau ye saya berminat swap engine saya kat kedai tuan… agak2nye berape cost?

    • wasalam

      tuan maaf kan sy,saya tidak buat kerja2 ubah suai kereta lagi.

  46. salam bang.
    nak tanya pasal air con kia spactra tahun 2002,, bila saya pusing no 1-2 ,angin langsung x keluar tapi mcm air con jln dan bila pusing no 3 ada keluar angin.. knapa ya..

    • wasalam
      mungkin swict dah rosak atau resistor dekat blower dah rosak

      • cadangan abang ,mcm ne sy nak cek sendiri..klu resistor mahal ke, atau suis penah buat ke bang tq.

  47. As salam mualaikum bang..sy guna kia spectra 1.6..baru2 ni timing belt putus..enjin hancus.. nak tanya brapa kos utk tukar enjin..boleh x masuk enjin dari jenama lain..

    • Wasalam
      Cari engine standart.engine lwin kene beli halfcut.kos agak tinggi

  48. kereta saya KIA SPECTRA ada masaalah overheating , dah tukar radiator baru pun ada masalah. Jalan 10km kena top up 1 litre air. Apa perlu saya buat.Bolehkah tuan bantu ? Boleh hubungi saya Haji 019 6609529

    • tuan haji
      sy bulan hadapan baru ada dibengkel

      kes ni kene check kereta mungkin ada kebocoran air atau gaket head

  49. bos..nk tye..minyak auto sy leaking..pna anta cek..toke tu kate oil seal nk kne tuka..anggaran kos brape ye..

    • seal yg mana satu yg bocor?

  50. Brake servo Kia Spectra yang sepadan/sesuai digantikan? Mazda B8 double layer atau Ford double layer……

    • dua2 pun boleh rasanya

      • Disana boleh buat conversion brake servo Kia Spectra pakai double layer. Kalau ada saya nak kesana waktu cuti Wesak 13 Mei 2014.

  51. salam bang
    nak minta nasihat ,sebab kereta sy kia spactra (A) akan tukar minyak auto gearbox,jadi nak minta nasihat dan cadangan ..selain dari tukar minyak gearbox,fuelter gearbox,apa lagi yang perlu sy buat untuk pastikan pertukaran gear kereta sy lancar dan gear box terjaga..tq

    • Pastikan guna minyak auto NAZAMAX SPIII yang original warna merah pekat macam darah khas untuk KIa dan Hyundai( imititaion warna merah pucat)

      • ok tq,biasanya nazamax ni dia ada yg bukan ori punya ke,klu ada mcm ne nak tahu.

    • wasalam
      kalau ada bajet buat flusing sekali,selalu nya filter minyak je tukar

      • ok tq,tempat abg blh buat ke flusing.

      • agak2 abg berapa kos buat flusing gearbox

  52. Salam..

    Kalau sy nak beli 2nd hand spectra.. tapi x mahu enjin kia… apakah enjin yg sesuai utk digantikan? Kalau boleh nak jimat minyak… sy bukan jenis bawa kereta laju.. janji boleh bergerak… nampak cantik… berbaloi dgn wang yg dikeluarkan…dan kereta tak banyak bawak masalah… sy akan memandu hampir setiap hari.

    berapa kos paling murah utk ganti enjin baru?

    Boleh bagi cadangan kereta yang paling berbaloi dengan cara pemanduan dan penggunaan sy? Budget rm15k.. on the road… setelah masuk kos repair…

    Terima kasih

    • Wasalam beli honda city tahun 2000 atau corolla seg kereta tu skrg market 8.9.10k jer jng beli kia rugi.cuma pastikan dapat yg elok

    • Sy ingin menjual kia spectra sy dgn hrge rm8000(nego) brmint boley col sy 01121145060

  53. Salam,br 1 bln tukar minyak Hitam dah kering,ada kesan liking… Baru2 ada tukar gasket TOP,Dan oilseal… To klu kering lg… Ape masalah nya? Mohon Bantu….. Tq

    • Wasalam
      Boleh jd valve seal atau piston ring.atau pun leaking belum selesai masalah

  54. Salam bang.. nak Tanya pasal ,mcm ne nak cek paras minyak gearbox yg betul,sy pakai kia spactra.,sbb sy mmg x fhm bab ini.. minta tunjuk ajar.. tq

    • ermmm
      bawak keter ke bengkel nanti sy ajar camne nak check.

      • Ok bang.. sbb sy agak pelik,sblum ni mekani yg sy hantar tukar minyak auto dia ISI sampai level yg atas skali.. bila pg bengkel lain untk tukar minyak auto ,dia isi sampai level yg tengah shj..takut jugak klu salah bang..

      • berikut cara2 nak check automatic gearbox oil untuk semua jenis kereta

        1.start engine kemudian tarik hanbrake kuat dan masukkan gear dalam D,kemudian pergi kehadapan kereta buka bonet dan tarik dipstik,pastikan dipstik tunjukkan maximum atau hot punye garisan.

      • ok bang,klu masuk gear di N?

  55. salam,
    saya ada masalah dengan gearbox kereta saya. spectra – atomatik.
    macam dah tak de pick-up langsung bila masuk gear.
    berapa kos untuk menukar gearbox untuk kereta sebegini?
    berapa hari urusan penukaran tersebut?

    terima kasih.

    • wasalam harga gearbox dalam 1.7k

      masa yg diperlukan tergantung barang,

  56. Salam abg pomen sy nk mintak pendapat sket sy nk buy kete antara kia spectra5 dan myvi mane lebih ok harga cash lbih kurang je 2 ni sakit mate da duk suvey ni.

    • wasalam

      beli myvi

  57. salam bang.nak tanya tentang minyak hitam apa yang sesuai utk kereta tahun 2002 ,kia spactra..sy baru pakai 10/40,dah ada nampak liking kat vavel cover head,klu sy pakai 15/40 ok ke,sbb sebelum ni sy pakai 15/50,pakai minyak total..klu ada sdikit liking kat vavel cover head ada apa2 kesan buruk pada kereta ke bang.tq

    • wasalam leaking biasa la tukar je valve cover gasket,minyak tu 10/40 sesuai

      • Ok bos tq.klu tukar brapa kosnya

  58. salam bang.
    nak tanya ,saya pakai kia spactra tahun 2002 (a).saya cadang bila tukar minyak gearbox nak tambah gearbox auto treatment (slick 50) boleh ke..apa keburukan dan kebaikan,sbb mmg gearbox sy ada sedikit liking..tq bos..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 153 other followers