Proton waja top overhaul

Salam baru baru ni saya ade buat satu top overhaul pada proton waja…bukan baru pada saya kerja ni..tapi jarang juga berlaku macamni..ade kemungkinan owner tak jaga engine kereta dia sehingga gasket head terbakar,tapi dalam hal ni nasib baik cilinder head tak bengkok..

cantik tak saya bersihkan dia……

About these ads

860 Comments

  1. salam.
    Saya nak tanya, kalau waja top overhaul berapa kos?

    • wasalam..
      encik terima kasih kerana tengok blog saya..

      kos top overhaul untuk waja 4g18p 16 valve adalah +- 650
      minyak hitam baru
      oil filter
      top overhaul gasket set
      engine sy akan basuh cantik
      upah pasang
      coolant
      grand valve jika perlu…

      • salam abang, saya seorang pelajar ilp.. saya nak buat rujukan untuk assgment yang cik saya bagi. saya nak tahu macam abang buat dan menyediakan kos-kos bahan mentah, kos pekerja, kos utility dan keuntungan syarikat?? saya harap abang dapat memberi tunjuk ajar.. sekian terima kasih.

      • wasalam

        sy ni mekanik jd apa yg sy boleh tolong?kalau pasal kereta insya allah sy boleh tolong kalau yg ni sy pun tak faham apa yg anda mahukan?

    • Salam. Nak tanye sikit pasal kete waja 1.6manual.
      Knp time saye masuk gear 1 atau 2, kerata saya mcm sangkut2.
      Rase mcm gear tak masuk dengan betul.. bile time jalan sy tekan klas pun masih sangkut2 lagi. nak tau ape punca sebenar dan berapa kos utk betulkan..

  2. Boleh bagi alamat woksyop..nak carik lokasi…insyaAllah ada kelapangan saya cuba ke sana.
    Kereta saya ari tu over heating..ada pomen cakap kena top overhaul tp dia pon tak sure punca jadiknya.. saya suspect kipas x jln tapi masa check dgn dia Ok plak.. radiator OK, tak de bocor plak. water pump baru tukar.

    • tempat saya di kuang sg pelong are sg buloh selangor…
      senang cerita kalau encik taw jalan pergi ke kuala selangor bila sampai kat traffic light sg pelong masuk ke kanan.
      sebelah kiri ade balai polis sebelah kanan ade bhp stesen minyak.
      kalau encik nak datang ..sy cadangkan encik call sy dulu di 0172601852 sebab nya kdang2 sy keluar pergi cari spare parts.

      punca slalu kereta over heating…
      1.kipas tak jalan
      2.water pump bocor lepastu air kurang temp naik tinggi..
      3. termostars jem.
      4.air lama tak check dalam engine so dia kurang.

      slalu nya bila kereta pernah over heating gasket head akan putus…dan banyak2 kereta lain bila perkara ini jadi minyak hitam akan bercampur dengan air radiator.
      bila gasket head putus kemungkinan head akan bengok cikit pada pertengahan dia..tapi kalau encik nasib baik dia tidak bengkok..seperti mana waja yg dah lepas sy top overhaul..dia tidak bengkok head.
      bila dah sekali overheating tapi dia berlaku lagi berulang2 kali..ape yg sy syak adalah gasket head sudah putus………

  3. Salam En. i br beli 2ndhand fordtelstar 2.0 keluaran 1992. i dgr kata keta ni sukar nak dapat spare part dan spare partnya mahal kerana kurang orang guna. Ape cara terbaik i menjaga keta ni agar ia kurang timbulkan msalah. 1 hari nnti mungkin i akan cari workshop en.

    • kereta ini sebenarnya tak susah dapat spare parts..sy boleh dapat kan spare parts second atau pun baru…..tapi baru memang mahal cikit la…tapi ada quality…
      cara menjaga kereta ini supaya kurang timbul masalah
      1.slalu tukar minyak hitam bila 5000 kilometer/paling lambat 7000 kilometer.
      2.air dalam radiator pun kene rajin2 check..jng sampai kering nanti dia over hiting.
      3.bila pandu kereta slalu juga kene tengok water temp meter….kalau terlebih bacaan dia makna nya ade problem.
      3.kalau kereta encik auto…tiap 10000 kilometer servis gearbox(tukar minyak)
      4.kalau engine leaking cepat repair,atau pun kalau nak basuh engine datang ke bengkel saya..saya pakar basuh engine kereta.
      kalau ade problem dng spare parts jumpa saya lah…
      atau pun kalau ada masa datang la ke bengkel saya mungkin kita boleh borak2…
      saya pun boleh tengok keadaan kereta encik….
      dan terima kasih kerana tengok blog saya.

      • salam encik sy nak tanya apa punya masaalah tengah2 kita brgerak ttiba hose daripda radiator ttiba meletup@pecah.. bila dh tukar hose baru kita hidupkn injin..hose 2 tegang mcm nk pecah pula..apa mslhnya encik?

      • wasalam,hose dah tak elok.dan juga kene check radiator mungkin sumbat

  4. salam…sy ada keta waja..keta sy ok je takat nie.takda masalah. tapi..sy risau ckit la..kadan2 bila jln jauh keluar bau mcm hangit je…bau tayar ke apa tak tau plak.cek engine ok jer…

    • bau tu banyak kemungkinan
      1.kalau kereta manual mybe cluct plate yg berbau
      2.brake pad pun boleh juga bau sebab kita guna brake bnyk masa pandu.
      3.tayar pun boleh juga bau tapi jarang dengar tayar bau.
      4.kalau minyak hitam dalam engine kurang pun boleh bau hangit

      mana2 kereta hanya ada dua perkara sahaja
      1.jaga minyak hitam
      2.jaga air dalam radiator

      dua benda ini kalau kita jaga dalam kereta insyaallah engine kita akan selamat.

      lagi satu bila pandu kereta sekali sekala kene tengok temp meter kerana dia yg akan beritahu kita apa yg berlaku pada engine kereta anda.
      punca engine kereta rosak sebab tak jaga minyak dan air,dalam makna kata dua barang tu tak dijaga sepenuhnya,

      kita tak boleh tengok ape belaku dalam engine bila kita pandu kereta,tapi kita boleh mengetahui ape berlaku dalam kereta pada temp meter.

      anyway terima kasih kerana commet blog saya dan tengok blog saya…

  5. Assalamualaikum…nice blog…sy baru amek Waja 1.6 AT second hand (tahun 2002)…yg saya perasan pasal kete ni, pagi2 bubuh air dalam tank coolant sampai takat F pastu jalan dalam 30-50km, air dalam tank tu kurang..kadang2 ade la setengah lagi, kadang2 cam nak kering pun ade..kenape ye rase2 nye? thanx…

    • walaikum salam.

      Terima kasih kerana tengok blog saya….

      owh yeker…..abg dari mane…
      dalam mana2 kereta normal jika air kurang sedikit dalam engine atau pun dalam radiator,sebab bila engine panas dia akan keluar kan haba cikit,so itu sebab air kurang…

      bukan sahaja kereta lama kereta baru pun macam tu.
      jadi kene la rajin2 jaga air

      yang kedua minyak hitam pun kene slalu check juga.
      hanya dua benda ini sahaja yg sgt penting dijaga sebab air dan minyak boleh selamatkan engine dari over hiting,atau pun jem.

      kalau ada masa datang la ke bengkel saya,,,saya boleh basuh engine kereta abg kalau abg datang…
      servis caj untuk basuh engine Rm 10 je…

      dan gerenti boleh start..

      sekali lagi terima kasih sebab tengok blog sy….

      • thanx for the reply..sy duduk kat melaka..yang sy risau sgt air ni kurang bukan pe, sebelum ni sy ada gune waja gak..kalo isi air sebelum jalan, pastu jalan dalam 3-5 hari pun air masih di takat yang sama..tapi waja sy yg satu ni, baru je isi, jalan sket, air da kureng..air yg ade dlm tank coolant banyak kene tendang keluar..so far, air and minyak hitam memang saya jaga..

      • sama2…
        owh yeker jauh gak ngan tempat saya…
        kalau kerap sangat kurang baik g bengkel terdekat check semua hose air,water pump,kalau temp selalu normal jer…
        makna nya tak der masalah la…tapi baik g check sahaja..
        sebab saya tak boleh nampak keadaan kereta anda.

        thanks for comment my blog..
        kalau ade ape2 pertanyaan lagi..sy sedia membantu….

  6. salam,
    sy nak tanya sikit..power window di bhgian driver ada masalah…tersangkut2…berapa anggaran kos untuk tukar power window??

    • wasalam waja punya power window mane2 pun boleh cari sekarang,tapi dia kene beli satu set tu yg masalah,,,
      anggaran dalam 400 lebih
      tapi ada gak sy dengar dari org lain 350 pun ade,,sy pun jarang tukar power window waja….

      dulu ade tapi lama sgt dah…dulu harga 500 satu pintu..tapi sekarang dah lg murah dah…terima kasih kerana comment blog sy

  7. Salam

    Just checking kalu waja overheating ada effect kepada valve bengkok tak

    • wasalam thanks….
      kalau engine overhiting valve tidak bengkok,
      hanya head yg bengkok dan gasket putus.
      kalau encik nasib baik head tak bengkok,
      tapi kebanyakan bengkok la.

      valve akan bengkok jika timing belt lompat atau putus.

  8. Saya da masalah dgn Waja 1.6 auto SOHC..bila gear tranmission 1-2 dan 2-3 dia mcm lambat dan ‘ jerk’ skit. Gear 4 OK. Pastu kadang-kadang..enjin light asik ON saja. Saya cabut betari dan pasang balik…hilang enjin light..pastu datang balik. Bole bagi pendapat?

    • kemungkinan kereta encik ada masalah dengan sensor,
      cuma dalam kes ini sy tak nampak ape yg berlaku.
      pendapat saya kemungkinan trothel body kotor,
      atau pun timing ada lari cikit.
      atau pun kalau kereta manual cluct plate dah nak abis…

      so banyak kemungkinan.
      kalau nak pasti ape yg rosak encik datang bengkel saya sy tolong check kan…
      anyway terima kasih kerana comment blog saya

      0172601852 call sy dulu kalau nak datang….
      wasalam

  9. dulu kreta waja aku pn top overhaul jgk pasal gasket bocor….kena dalam rm480.. nk tnya sikit la,tukar gearbox auto ke manual mahal x??waja 1.6

    • first thanks for comment

      ermmm nak tukar auto ke manual,,,saya belum pernah buat lagi kerja ini,sebab sangat jarang orang mahukan macamni.dan barang pun susah dapat.kecuali ada orang swap.
      tapi satu lagi cara beli halfcut lancer,terus masuk satu kali dengan engine turbo,ataupun non turbo.
      tapi kos tinggi cikit la sebab kene beli halfcut.

      saya boleh buat convert auto ke manual,tapi saya tak ade barang untuk itu semua,…

      kenape dengan gear box auto rosak dah ker….???

      • gearbox ok lg…cuma xnk la jd mcm kwn2 yg pkai waja auto,ada je problem dia,so nk mengelakkan jd mcm tu,prepair la awl2 tukar geabox manual…mana la tau kot2 ada org2 kt sana yg sudi nk swap suka sama suka….hehehehehehe

      • owh gearbox ok lagi…..kenape la harus takut….kalau mahu gerabox elok selalu minyak kene jaga,dan servis tiap 10000 kilometer,dan juga guna lah minyak yang berkuality,contoh mitsubishi punyer minyak,atau pun proton original minyak sekurang2 nya

        kalau guna minyak cap kuda kepang memang la gearbox cepat rosak.

        tapi sy cadangkan guna lah minyak brand mitsubishi dea queen

        itu sahaja cara mengelakkan gearbox rosak.

  10. 10000km ker??bkn 20-30k?? sbb kat bengkel selalu diaorg ckp 20-30k baru tukar minyak gearbox..

    • boleh juga kalau nak tukar sampai 20-30k tapi kira lambat la tukar minyak kalau 20k.sepatut nya dua kali tukar minyak hitam,satu kali service gearbox.

      kalau pendapat saya macam tu lah,tp pendapat bengkel lain sy tak taw la,sy pun amalkan macamtu juga pada ford sy.

  11. Assalamualaikum..
    saya nak tanya, sy baru je beli Perodua Kenari terpakai (2004)(m)..masalah yang baru timbul ialah terdapat gegaran pada enjin apabila kereta mahu memulakan perjalanan dlm gear satu..
    kwn cakap masalah pada moullting (maaf andai salah eja,saya kurang arif berkaitan kereta)..
    andai btul masalah tersebut:
    1.Apakah yg perlu dibaiki/ditukar?
    2.Berapa kosnya?

    • wasalam…
      kalau gegar macam tu selalunya engine mauting,atau pun timing rendah..lain2 rasa nya tak ade masalah….
      untuk mendapat kepastian elok encik datang mana2 bengkel check,atau pun datang bengkel sy kalau dekat.
      thanks for comment

  12. akum bro…ader masa sya datang bengkel…but nak tanya sikit bkenaan enjen waja 1.8…renault.betulke enjin ni bermasalah.sya dengar orang ckap banyak masalah…tapi setakat ni sya gune ok jer…cam ner nak jaga prestasi engine gan gearbox ni maintain jer…terima kasih atas pandangan en..dari waja club kl (wc316)

    • wasalam
      penjagaan engine yg terbaik adalah tiap 5000 km tukar minyak hitam,dua kali tukar minyak hitam tukar pulak gear oil kalau auto,pastu 100 000 km tukar timing belt.
      slalu check keadaan air,juga minyak hitam pun selalu check.
      kalau boleh jaga ini dengan baik insya allah engine akan tahan lama…..

      thanks for comment

  13. Salam bang, saya pakai waja auto 1.6 beli 2nd..dh 3tahun pakai..waja saya ni bila start pagi2 mesti enjin dia mengaum rpm smpai hampir 2k…tp dlm 30-40 saat br rpm stay kt 1k..mcm kete kancil..nk tanya itu normal x? Lg satu, gear 1 ke gear 2 mesti jerk sket masa pg2 je (masa mulakan perjalanan pagi2)..gear2 lain ok plak..sy cadang nak basuh enjin..bleh contact sy x 010-5485488

    • nanti sy akan contac encik bila kereta kat bengkel kurang cikit..
      thanks for comment

    • salam… rasanya perkara biasa tu bro.. waja saya pun mcm tu jugak.. Bila start pada waktu pagi time enjin sejuk auto choke akan on supaya enjin mudah dihidupkan.. bila enjin dah mula beransur panas, auto choke akan beransur off semula…

  14. saya mempunyai kereta fordtelstar 2.0 (hatchback) keluaran tahun 88…. sy tgh mencari pintu depan sebelah kanan (driver). puas sudah sy mencari kt half cut tp x jumpa lagi lar. klu dpt pintu kosong sama cermin pun x pe tp tolong dapatkan cermin sisinya sekali.

    • saya ada semua barang yg encik mahukan tapi sekarang sy ada di luar negara.minggu depan sy balik….

    • waslaam encik ape yg encik mahukan sy ade…encik call sy sahaja…0172601852…
      tq for comment

  15. as’kum n slamat hari raya.nak tanya sikit,sy guna waja 1.6,enjin sy bru wat top ovehaul.block pun bru tukar coz ari tu pcah.tp bla dah buat smua tu,gear x lancar.bla nak jalan,rase berat seperti gear tersangkut n ada bunyi “ketak”.lampu N pun berkelip semasa berjalan.

    • wasalam slamat raya…

      mintak maaf encik sy lama tak update,sy ada di luar negara sekarang ini.hujung tahun ini sy akan balik,masalah kereta encik sy kurang pasti sebab engine dah overhaul,
      kalau boleh bila saya balik nanti sila datang bengkel untuk check dengan teliti,free sahaja tak kene caj untuk check.

    • ni auto sensor problem kot..sy da kene da..tukar auto sensor baru ok..

      • salam Irman. berapa harga auto sensor tu kalau kita tukar baru ye?

      • erm xpernah tukar lagi…so sy pun tak tahu harga nyer….kene tanya kedai terus la.

  16. Salam..
    Saya pakai waja 1.6 auto tahun 2000
    Beli 2nd..
    So far xde prob cuma baru2 ni baru perasan minyak itam kurang
    Dah check dari atas engine bay xde leaking
    Parking taruk paper pun xde kesan leaking
    Tapi bila jek tgk kat belah bawah timing belt dan belah bawah water pump mcm ada minyak yg banyak mcm dah nak keras

    Apa masalah problem ni ek??
    kalau saya asyik top up minyak itam je sampai bila2 ada effect x??
    Baru2 ni atas nasihat kawan saya taruk engine treatment dulu sementara nak tunggu ada bajet utk overhaul jika perlu la..

    So tolong la saya
    Anak2 kecik lagi nih
    Takut enjin condemn bila tgh bawak

    Saya dok Klang kalu ada terlalu sini roger la saya ye
    Bole tgk2 kan enjin
    Pomen kat sini xde lagi yg saya bole percayai..
    Sekian..TQ

    • wasalam
      kalau kereta ada asap,dan makan minyak hitam makna nya piston ring sudah haus…
      kos overhaul 1000 lebih..

      mintak maaf sy lama tak update blog sy..
      sy sekarang ini ada di luar negara,tapi dalam hujung tahun ini sy akan balik…cuma belum pasti…kalau ada masa nanti datang la bengkel.supaya saya boleh check….untuyk check sahaja sy tak caj ape2.

    • ada masa datang la bengkel sy supaya sy boleh check dng teliti..dan jelas…
      thanks for comment

  17. salam. tahniah saya ucapkan pada tuan kerana blog ni. saya ada masalah dgn waja saya. water pump dah bocor n overheating. saya nak tahu biasanya berapa kos utk tukar water pump? dan kalau gasket head putus/bengkok, ape yg perlu dibuat dan berapa pulak kos nya? saya di sarawak. nak tahu anggaran kos, biasalah takut kene tipu dgn wokshop2 kat sini

    terima kasih

    • wasalam terimakasih kerana memilih blog sy untuk comment….

      kos untuk top overhaul kalau head tak bengkok.dalam 600 sahaja,tapi kalau kene beli timing belt,water pump,grand valve,
      lebih kurang dalam 1000 lebih juga la…sebab banyak kene buat klau dah top overhaul,

      anggaran kasar2 1000 lebih..

  18. Tq 4 reply..

    Ada 2 soalan lagi..

    Saya nak tau apa akan jadi jika saya terus-menerus menambah minyak hitam dan oil treatment tanpa membuat apa2 terhadap enjin..??

    Saya pernah lihat produk STOP SMOKE utk dituang ke dalam enjin..bagus ke produk nih??

    TQ n Nice Blog..

    • sama2..elok nya jangan ditambah selalu tapi dutukar baru sahaja minyak hitam tu dengan oil filter sekali,sebab kalau tambah2 sahaja lama2 nanti akan sumbatkan oil filter,kemudian engine kekurangan mengepam minyak kepada bearing2 engine,dan effect dia engine cepat rosak dan bunyi kasar.

      kalau sudah makan minyak hitam kuat sgt elok datang bengkel untuk buat check yg lebih lanjut tengtang engine anda…..
      tq for u comment

  19. akum,saya ada waja tahun 02,masalah dia baru-baru ni saya buat top overhall (dalam bulan 5 ) lepas buat minyak engin kurang lepas tu p buat valveseal dan cek gasket mgkin bocor habis semua cek tapi still minyak hitam kurang jgak,so apa prob dia lagi…kereta asap x keluar

    • wasalam kereta anda makan minyak hitam makna nya piston ring sudah mula haus….mungkin asap takade,tapi sebenarnya asap ade cuma hanya masa tertentu sahaja,kalau nak pastikan cuba reft kan engine kereta anda hingga 6 atau 7 ribi rpm.kemuadian lihat jika ada asap belakang makna nya piston ring,jika encin duduk area sg buloh elok engcik datang benkel sy,untuk check sahaja di bengkel sy tidak dikenakan caj ape2 pun.

      terima kasih kerana comment blog sy

  20. salam bro..nak tanyer bengkel kat maner?under w/syop ker?waja sy pn ada masalah jgk..air radiator slalu nk kena top up.sy check kat cap radiator cam ada lendir dan campur dgn minyak.kalau perhati btl2 ada lelehan cam air kat gasket head.sy syak gasket head sy dh jerm.kalau sy wat top overhl brp caj bro ambik?tq..

    • wasalam makna nya head gasket dah putus

      upah sy 400 je ….tp kos semua sekali anggaran dalam 700 jika gasket sahaja yg rosak,tp kalau kene tukar2 barang lain bajet 1000 lebih la….

  21. salam,berapakah kos top overhaul untuk iswara 1.3?

    • wasalam
      kalau di bengkel saya kos top over haul utk iswara 1.3 dan 1.5 adalah
      termasuk grandvalve upah 400.
      kalau tak grand valve upah 300.

      gasket baik punyer Rm 145.00
      minyak hitam+oil filter Rm 75.00
      lain2 kos Rm 100.00 (kalau ada paip pecah ke,atau screw los ke,senang citer kalau jd problem diluar jangkaan)kalau tak selamat la seratus tu.

      so semua sekali dalam 700.00 +-. ini sy punyer harga.kalu mau tukar timing belt sekali pun boleh tp bajet kene up lg la.
      mungkin sy punyer upah agak mahal cikit,tp kerja yg sy buat ada kualiti dan bersih.
      atau pun beli spareparts sendiri sy ambek upah sahaja pun boleh.

      thanks for u comment.

  22. masuk 4g91,92,93 twincam pun boleh,masuk 4g61,63. 1.6 pun boleh, tp kene ubah suai cikit pada kedudukan maunting bawah.
    thanks for u comment

  23. salam bro..sy sdg wat pilihan
    antara ford telstar 2.0 ngn corona 2.0
    mane lebeh baik.low maintenance n senang spareparts?
    terima kasih

    • wasalam…nak ikut kan dua2 kereta tu lebih kurang je sama maintenance dia…
      dua2 kereta baik…..roadtex pun sama juga.
      spare parts pun harga lebih kurang sama…….cuma kalau ford sy sudah expert la dalam modify dan anythink problem pun boleh settle.
      tp toyota belum pengalaman bnyk…..

  24. untuk masalh ini sy kene test drive keter dulu,,,,

    kalau sy test baru sy boleh cakap ape masalah dia……

    • slalu kalau belt lompat timing lari ada juga yg bengkok,tp ada juga yg x…tp jarang belt lompat kecuali ada masalah dng bearing

  25. salam bro,minta cadangan sket pasal nak masuk enjin kat iswara.4g91 @ 4g92?maner yang senang nak maintain dan tak cerewet.kene ubah kedudukan enjin @ bley masuk terus?

    • wasalam
      engine senang nak maintain tp,pasang nanti mauting bawah depan belakang ada masalah cikit..tp ramai dah buat dah kejer tu..modify cikit ler….

      leceh cikit biasa la……

      • Kalau dkt sana bro boleh dapat berapa harga untuk enjin 4g91 dan 4g92?n kalau bro pasang berapa harga upah?

  26. Salam Bro. Saya ada iswara a/b 1.3M (2004) yang baru masuk enjin 4g91 carb auto 3speed.masalahnye ialah timing tinggi masa idle (lebih kurang 1100rpm).tetapi bila masuk gear rpm akan turun ke lebih kurang 700rpm.enjin dan kereta akan bergegar dan kadang kala akan mati.fuel consumption pun teramat tinggi.lebih kurang rm0.20/km.adakah normal keadaan ini ataupun ada masalah dengan enjin 4g91 ini?

    • tuning aje carb tu…tak kan la pomen tu tak boleh tuning.,kalau ada masa datang la bengkel supaya sy boleh chek,mungkin sy boleh selesaikan masalah engine encik…engine bukan masalah tp tuning yg masalah……

  27. wasalam….terima kasih atas comment..encik..

    perkara seperti ini sy kene chekc kereta,sebab sy pun xboleh nampak ape masalah dng engine dan sebab ape bunyi tu ade,kerana ada bnyk kemungkinan,
    kalau encik duduk dekat2 area sg buloh boleh la datang bengkel sy untuk sy chekc..dan sy tidak kene kan caj ape2 kalau check sahaja.

    • terima kasih bro atas respon yg cepat.
      tapi kawe duk kelate bro, insyaAllah bila kawe gi kl, kawe singgah workshop bro.

  28. salam bro… godek2 internet sekali terjumpa blog bro ni… bengkel bro sebelah BHP depan balai polis sg plong ker? kakak saya dok kuang, so selalu la lalu area tu…. cantek juga jumpe pomen melayu ni… sblm ni saya asyik gi pomen cina je… rasa2 kene sembelih pon ada… Tahniah saya ucapkan pada bro pasal buat blog ni…

    • wasalam….hai bro..thanks for the comment…
      ermm bengkel saye bukan depan balai polis tu…itu bengkel org lain,bengkel saye masuk dalam lagi….
      jln pergi ke kundang kan ade satu kedai sebelah kanan jual kubah masjid,nama kedai tu kubah mazlan tepi tu lah bengkel sy..
      anyway terima kasih atas sokongan yg diberikan….

  29. Salam bro, menarik blog ni..sungguh informative untuk org seperti saya yg kurang pengetahuan penjagaan enjin kereta. Nak tanya skt la, kalau nk tukar minyak gear, mesti tukar sekali dgn minyak enjin ke? Sbb dah lama tak tukar minyak gear, tp baru je tukar minyak enjin.

    • thanks bro….
      tak payah kalau tukar minyak gear minyak gear je…minyak engine lain……

  30. a’salam bro. iswara 1.3 saya baru lepas top overhaul, ikut kata mekanik tu dia dah set idle RPM kat 1000. tapi masa pagi mmg rendah betul RPM tu sampai ada 2 3 kali enjin mati beberapa ketika lepas hidupkan/panaskan enjin. 3 4 kali jugak saya kena enjin mati masa tukar gear. dah bawak kat mekanik tu tapi dia kata setting ok. pemerhatian saya lepas bergerak lebih 15 ke 20 km (rumah dgn tpt keje mmg jauh) baru la RPM tu ok. sebelum jarak tu saya kena main minyak, clutch bila berenti kat lampu isyarat. bila time RPM rendah tu maka enjin gegar bgai nak rak. ada hajat nk tukar mounting enjin (kete dah 11 tahun. berapa anggaran kos?) tapi hal RPM tu apa cadangan ye? tq

    • wasalam….
      broo untuk masalah ini…kalau bro ada masa datang la ke bengkel saya…saya akan tolong broo check masalah ini……sebab sy pun xnampak ape yg berlaku…..
      engine maunting proton bukan mahal sgt….satu biji 30 ringgit lebih jer..kalau yg depan ngan belakang mahal cikit la 60 lebih camtu…..pasal rpm tu datang la bengkel supaya sy boleh check sendiri……ok…..

      • sebetulnya saya kat Melaka jd agak susah utk saya dpt dtg bengkel tuan. berkenaan masalah RPM saya tu, ni pemerhatian tambahan. sebetulnya kalau dah jln jauh (lebih 20km) pun masalah tu ada gak berlaku. saya memandu selalunya bila nmpk lampu merah dlm 400 ke 300m lg saya dah free gear (dlm keadaan sedikit laju) dan layan brek sikit2 sampai berenti. time ni la RPM tu merosot byk. tapi kalau saya bawak rileks2, laju dah kurang dan jarak tinggal 20m ke 10m utk berenti baru free gear then selalunya cantik je idle tu kat 1000 RPM. selain tu, sepanjang pemanduan ada gak saya rasa mcm semput2 (jerk) tapi tak ketara sgt. dari bacaan, ada yg menyebutkan harus auto-choke rosak. saya mungkin silap baca & faham. mintak komen tuan.

        pasal engine mounting tu plak, haritu ada kenalan pi tanya psl ni kat eon service. seribu lebih gak kos dia. musykil bangat saya kenapa kat eon service tu mahal betul. utk bantu pemahaman saya, bleh tuan tepek gambar engine mounting iswara ni tak? tqvm

      • salam..nak tanye camner nak bg syok ckit keta saya….saya guna waja 1.6 mt..skang nak main pikup ngan myvi pun da goyang da…

      • wasalam….
        sy kurang faham erti nak bg syok,,,,,sbab bnyak makna,nak tukar engine ker,nak setting ker,nak tuning ker,……jd saya mintak maaf tak boleh sy nak jawab soalan ini…

      • saya rasa masalah waja gegar kebanyakan punca dari crankshaft problem…. bukan masalah mouthing pun.Kes ini sama mcm atos saya. Pergi pusat servis bukak nut head crankshaft untuk kepastian dulu…

      • crankshaft jarang bermasalah…biasanya engine mauting,

  31. salam…saya bangga dengan knowledge dan skill yang abang ade…harap dapat membantu saya..saya baru pakai waja 1.8 renault..problem..1minyak hitam leaking…saya selalu tambah…2.asap putih keluar 3..minyak gear x pernah tukar sejak saya pakai dalam 7 bulan.ape yang patut saya buat…saya boleh datang bengkel abag x ? adik saya tinggal dmansara damai,sungai buloh

    • wasalam…..terima kasih kerana menyokong sy,insyaallah sy akan selesaikan masalah kereta anda,,,,ada masa datanglah ke bengkel saya….tp call dulu sebelum datang

  32. Salam bro.saya ada sedikit soalan berkenaan dengan enjin knocking.enjin saya 4g91 carb ada bunyi knocking bila tekan minyak.pomen saya da puas adjist distributor tapi tak boleh hilang bunyi tu.adakah timing belt saya tersalah pasang?saya baru tukar timing belt.pomen saya kata timing belt takde masalah,tolong beri pendapat bro.terima kasih.

  33. Salam…betul ke keta waja memang selalu kena masalah fuel pump. Cadang nak beli waja 2nd.Tahun 2005. Klu dh beli kena ke tukar fuel pump tu ke. Mcm2 cerita dengar pasal fuel pump tu. Ada kata kereta mati tiba2. Apa pendapat bro…t.kasih.

    • wasalam
      semua kereta memang ada banyak masalah,,,tetapi kes waja feul pump selalu rosak memang perkara serius juga sebab kereta boleh mati bila2 sahaja….
      tetapi adakah anda tahu mengapa feul pum selalu rosak..??
      feul pump selalu rosak akibat isi minyak selalu sedikit,,,,kadang2 ada gak org isi minyak 5 ringgit je dalam keter sebab tu la cepat rosak,,,,,itu satu problem…
      yang kedua feul pump yg beli tu tak elok,,,,,,taiwan la cina la jepun tipu la.
      usah takut beli kereta kalau pendapat saya waja ok,,,cuma kadang2 nasib gak….tapi masalah boleh diselesaikan,kalau org lain tak boleh buat bagi saya buat…

      tapi kalau nak beli keter kat used car elok2 ajak pomen yg anda percayai sekali.
      terima kasih atas komen anda…..

  34. salam bro, saya ada waja 1.6 auto 2001, dah lama pakai cuma sekrg ni masalah dia bila dalam keadaan kereta berhenti, masuk gear D, tekan brek rpm turun sampai 500rpm. minta pandangan bro dalam masalah kereta saya ni.

    • wasalam…….engine torque ada masalah,kene check dulu la bro……terima kasih atas comment encik

  35. Tuan, saya ada kemuskilan berkenaan waja auto saya 1.6 (2006) iaitu berkenaan dengan bunyi yang kuat (cit-cit-cit ) apabila aircond dipasang . Ada kata sebab timing belt, ada kata sebab bunyi compressor. Boleh tuan comment sikit.

    • terima kasih kerana comment di blog sy..

      dalam kes ini bukan timing belt yg bunyi,,tapi kemungkinan belt alternator ataupun aor cond belt kurang ketat,,,sebab tu bunyi..kalau dua2 belt tu ketat tp bunyi gak..
      makna nya bearing aircond compressor yg bunyi atau pun bearing tensioner…..so kalau nak kepastian yg mana satu yg bunyi datang lah bengkel sy sy boleh check…tq

      • HIHI…BRO NI MAIN SURUH DTG JEW…LAU BERIBU DTG NNTI.KERETA SAYA 1 HARI X SIAPLAK…HIHI

      • sy tak kisah pun kalau taknak datang pun..tapi ape2 pun terima kasih kerana comment..bukan nyer ape saya tak nampak kereta macam mana nak citer harga….sy aggaran mungkin boleh..
        tak mengapa la…..tq

    • Terimakasih yang tak terhingga pada tuan Motecmat atas komen tuan . Harap saya dapat pergi workshop tuan .

  36. Salam..saya nak…hari tu saya pandu inokom getz….tiba2 engine berhenti…pastu check rupanya hos air dia tercabut lepas tu sambung balik..setelah sejuk maka ditambah air..jalan lagi ok… lepas tu masa nak balik tiba overheating engine mati dan minyak hitam kuar…kereta saya terpaksa di towing….apakah kerosakan yang berlaku pada engine saya??? adakah cz membaikinya makah????

    • ape yg berlaku adalah gasket head sudah terbakar,dan ada kemungkinan cilinder head kene skim sebab bengkok,lepas itu minyak hitam akan jadi susu sebab dah campur dng air….dalam kes ini engine keter anda kene di buka head dan tukar gasket,pastu skim head dan pasang balik…kos lebih kurang 1500

  37. salam..saye nak tanye la..saye pakai keta waja 1.6 manual tahun 2004..mggu lepas saye baru ganti fuel pimp..slps ganti fuel pum keta saye jadi xde pickup..knp yer?

    • wasalam….
      kalau dah ganti feul pump tp lepastu xder pick up makna nya tekanan minyak dalam sistem rendah….so itu mengakibat kan injector tak sembur minyak dng sempurna….dan kene check plug tengok apa warna dia hitam atau putih
      kalau hitam banyak sgt minyak,,,tp lau putih jer makna nya ok la…

  38. salam..saye nak tanye la..saye pakai keta waja 1.6 manual tahun 2004 ,masalah kereta dengan bunyi yang kuat (cit-cit-cit )..setiap kali menghidupkan enjin kereta pasti bunyi dalam bebrpe minit.. lepas itu ok bile drive.. tp sejak 2 hari ni.. bunyi tu sering ade walaupon saye sedg drive..boleh saye taw ape masalah yg boleh menyebabkan bebunyi bising tu??
    harap tuan dapat komen..

    • fan belt yg bunyi..so chekc kesemua fan belt…

  39. Salam>>> mohon jasa baik brader beri pendapat. Suspek adalah Waja 1.8 standard original kilang. Hari tu saya servis dan tukar minyak gear box kat eon. Lps tu foreman bgtau minyak gearbox leaking kat oil seal antara drive shaft dgn gear box. Guna oil seal original dh tukar 2 kali, x settle jgk.. Gear 1-5 masuk ok / gigi drive shaft ok / Dinding oil seal pun ok.. Tolong brader, clue skit ape yg problem. estimate cost berapa? Terima kasih.

    • wasalam cost sy susah nak agak,sebab masalah ini sy tidak nampak pada kereta,kalau seal ok,drive shaft ok,pemasangan oilseal ok tak dia buat,kalau oil seal pasang senget mana tau,ataupun casing gearbox retak,banyak benda kene check, dalam kes ni sy kene tengok keadaan seal tu dulu baru kita boleh taw punca masalah leaking,
      terima kasih atas comment anda

      • Salam bro..saya..nak tanya sedikit…apa2pun tq k cz menjawab..

        seminggu yang kawan saya telah memandu kereta hyundai getz.. dalam perjalanan engine mati..bila dicheck rupa2nya hos radiator tercabut.. selepas itu hos disambung kembali dan setelah sejuk air ditambah. kemudian meneruskan pjalanan..tiba temperature menunjukkn suhu panas.. beliau meneruskan perjalanan sehinggalah engine mati dan mengeluarkan minyak hitam…air pada radiator masih ok..apakah punca berlaku kejadian ini??

        Apakah jenis keroskan engine kereta saya???
        Adakah keseluruhan engine saya akan rosak??
        Berapa kos tukar engine baru / kos membaiki overheating in??

        Terima ksih kerana perhatian..

      • wasalam..
        masalah keter encik adalah…….

        gasket head sudah bakar
        kalau encik nasib baik tukar gasket jer..tapi kalau nasib tak baik head kene potong ataupun kene tukar.
        kos tukar engine sy tak pasti tapi anggaran dalam 3000
        kos repair balik engine dalam 1800 +++
        tapi kalau hantar hyundai center sy tak tau la berapa kos dia….

        tapi selalu nya engine tu boleh direpair…..

  40. salam,, minta kongsi ilmu.
    sy ad waja tahun 2002, mslhnya bile tukar gear 1 k gear 2 ssh skit, mcm sankut n sy kena tarik kuat sedikit berbanding gear lain yg sgt mudah bile sy bertukar gear…baru2 ni sy tukar clucth plate tapi mslh sm pd gear 1 ke gear 2 ttp ada. knp?…
    satu lagi, betul k gearbox tiada seal/gasket yg boleh menybabkan air masuk bila melanggar air banjir kilat di sesuatu tempat?.. adakah air bole mybabkan kerosakan pd clucth plate?..
    tq

    • wasalam
      gearbox manual mana boleh masuk air,auto pun tak boleh masuk air juga,tapi kalau gear susah masuk satu kemungkinan clucth plate,yg kedua minyak gear kurang atau pun dah kene tukar,air tidak boleh menyebabkan clucth rosak,kemungkinan clucth tu kene adjust cikit,periksa minyak gear cukup tak.

      • Salam bro.
        Ada orang mengatakan jika kita tukar head dan gasket… over heating akan berlaku lagi dalam sebulan dua selepas repair. adakah pandangan itu betul??

      • wasalam
        pandangan itu tak betul.
        tp berlaku nya balik kalau dia tak pasang betul ataupun ada masalah lain,

  41. Salam, saya salute la ngan abg nie.. semua post user awak balas…. u r awesome…

    • wasalam terima kasih….sy hanya mahu menolong semua org yg perlukan bantuan saya…..

  42. salam,
    gen2 manual 1st model engine knocking, bpe kos nk repair n lame x?tq..

    • mintak maaf tak pernah buat lg…so baik hantar eon..atau pun bengkel lain thanks….

  43. nk tanya…sy punya waja 03 ade poblem sikit la kot. Bila nk start tu x hidup,pastu tetiba lampu emergency bekelip2…bila tekan kt switch alarm tu baru boleh start.. arap boleh bantu

    • alarm sistem cut kan power ECU just buang alarm tu atau pun buang cut of ECU kat alarm tu then patut settle problem tu

    • maaf…tnye lg skali,kalo biarkn mcm tu je ade ape2 effect x?

      • jangka masa yg panjang akan ada effect….

  44. salam…sy cadang nk beli keta waja manual thn 2001…blh bg pendapat apa kekurangan dan kelebihan keta waja buatan 2000 hingga 2003 dgn buatan 2004 hingga terkini..harap blh membantu….tq

    http://www.mudah.my/Proton+Waja+1+6+Manual-7785725.htm

    http://www.mudah.my/Proton+waja+1+6+manual+tip+top-7978763.htm

    • wasalam
      tiada perbezaan pun
      waja ada 3 jnis
      1.campro
      2.1.8 renault
      3.1.6 4g18 mitsubishi

      cadangan sy pilih 4g 18 1.6
      cuma lau nak beli yg second kene tengok condition la….elok ajak pomen utk tengok keter dulu

      • tq bro…

      • Assalamualaikum….atas cadangan brader,sy dh beli waja 4g18 1.6m thn 2004…mmg puas hati dn minyak pn jimat…cuma baru2 ni ada masalah pd stering rack dn driveshaft..
        -brp kos untuk tukar stering rack dn driveshaft(kiri&kanan)..
        -kalau nk tukar absober adjustable,brand apa yg puas hati dn berpatutan..

        harap blh membantu..tq

      • wasalam stering rack ape masalah….ada bocor atau tidak..kalau tak bocor tukar rack end sahaja..rack jarang rosak….drive shaft 100 lebih satu batang…..pasal absorber cadangan saya paki standart jer……kalau nak pakai juga selalu org pakai gab..tp mhal…bukan nyer sedap pun..keras…kos yg sebenar hanya boleh kita tahu bila kita tengok keadaan kereta……

      • bro..stering rack ngan driveshaft sy beli kt kedai sparepart…stering rack rm 320 ori,driveshaft kirikanan rm 360..rasa mcm murah aje kn..tp upah pomen lak rasa mahal sampai rm180 sbb 3 org pomen..huhu…stering rack tu bila dh keluarkan tgk2 dh terkulai layu di tasik hempedu…pomen tu pn pelik blh jd mcm tu..sbb keta slalu jln jauh,tukar terus yg baru….tp bila dh tukar semua tu,siap buat aligment…rasa mcm tk best lak,rasa mcm bwk keta tayar mcm nk tercabut….

      • sy rasa upah tu tak la mahal sgt…….stering rack bukan nye senang nak buka keluar……cuba la hantar balik pada pomen tu mintak dia check kenapa tak sedap bawak….

  45. Nak tanya kebiasaan untuk memasang gasket n head yg overheating memerlukan jangka masa berapa hari…. my car dah masuk bengkel 1 bulan…tp sampai skg tak siap2… adakah memasangnya memerlukan masa yang lama??

    • andai kata la di bengkel saya jika saya yg buat kerja tu dan hanya kereta encik sahaja yg ada maka masa yg akan di pakai adalah dua hari sahaja,
      dan paling lewat 4 hari paling teruk sekali seminggu…..

  46. Salam bro….
    Nak tanya pasal keta waja manual tahun 2005. tahun lepas keta ni msuk w’shop kerna bile tukar timing belt, timing belt longgar. Pas tu angkat enjin welding crankshaft… ok hingga awal bulan januari.
    Skarang ni bawa keta bau enjin hangit, cek air x kering, minyak hitam ok je antar kat pomen tmpat buat di atas x de pe cuma mgkin minyak yg ttinggal mase buat keta tu dulu.
    Kipas a-cond radiator speti biase.
    Bro ade komen x.

    • waslam thanks for the comment bro….

      pasal engine bau hangit….slalu nya minyak hitam kurang,
      atau pun dekat exzos ada kebocoran minyak

  47. baru baru ni saya dah tukar remote sensor apabila lampu gear N menyala n berkelip semasa berada di gear D… kemudian ok lah.. tetiba lepas 2 – 3 hari lampu gear tu jadi balik … boleh beri jawapan … kenapa jadi begitu …

    • mintak maaf encik masalah ini kene tengok dengan mata sy sendiri….sebab ada bnyak kemungkinan perkara ni berlaku

    • Masalah ni confirm sbb auto sensor da prob..try bersihkan atau tukar baru je..sy da pernah kene da..

      • saya dah tukar remote sensor yang baru terus yang ori +- 1000 myr .. bengkel tu dah tukar pun setting .. then 2 – 3 hari lepas tu dia jadi balik …

      • remote sensor?sensor utk ape tu ye?setahu sy,kalau kat bahagian enjin, 2 sensor yg boleh buat transmission prob: auto dan speed sensor..dalam kes awak,sy pun pernah jadi gak..puncanya auto sensor yang dah kurang berfungsi sebab tu gear transmission bermasalah..remote sensor tu sy xtau pulak..mahal gak ye hage nye..pe2 pun tggu tuan tanah jawab..

      • pada pendapat saya masalah ini boleh jadi juga antara nya

        1.filter sumbat
        2.oil pump pressure rendah
        3.cluct plate mungkin dah haus
        4.valve body mungkin ada masalah

        masalah ini semua akan berlaku jika kita terlambat tukar minyak gear…bila lambat tukar oring piston gear akan rosak atau pun haus…so bila haus maka akan ada kebocoran cikit,bila ada kebocoran maka tekanan akan rendah dan bila tekanan rendah maka cluct akan haus kene gosok,bila cluct hasu pulak masalah timbul…….

  48. assalam….kete kenari sy ade prob…time pagi kene panaskan enjin dlm 10min..kalo x time nak jln tu kete mati je….pastu kekadang time brek kete trus mati enjin…aritu g workshop die ckp nk kene tengok dl mayb kene tgglkn semggu…bleh saudara bgtau ape sbbnyer…

    • wasalam…encik kalau pagi memang elok kene panaskan engine dulu….sebab bila simpan keter malam minyak hitam sudah turun semua ke bawah,,so bearing yg dekat atas dah tak ade minyak so kalau pagi tak panaskan engine terus jalan kan kereta memang dia akan mati kalau tak dia akan makan bearing nanti…
      pasal bila breake mati engine kene check servo breake mungkin dia bocor atau pun hose vacum dia yg bocor….

      • Kalo servo breake dia bocor atau pun hose vacum dia yg bocor….rase2 bp kene erk…kalo sy anta kat bengkel encik bp lame bleh repair

      • kalau servo yg bocor mahu gak 200 lebih siap pasang….tp lau hose sahaja 35 ringgit jer…..tergantung keadaan bengkel….

      • boleh konpem ke kete sy ade problem sbb servo vacum atau hose vacum bocor..katakan dua2 tu x bocor ade x kebarangkalian bende len yg rosak…

      • kalau nak conform betul2 bawak la kereta untuk di check..kalau sekadar bertanya macam mana nak conform…..
        sy bukan nampak kereta encik tu masalah nyer ape…sy hanya menjawab atas ape saja yg encik tanya……dan juga kebiasaan yg berlaku…mana taw kalau2 kereta encik lain masalah nyer..tp syak benda tu…..so ape2 kene bawak kereta kalau nak betul2 conform masalah nye aper…..

  49. salam..sy br tukar enjin 4G61 pada satria sy..masalahnye radiator yg sy pakai sekarang ialah untuk 1.5 punye..bro rase patutkah sy tukar radiator 1.6 keatas?..sy da cuba jln jauh dgn enjin baru ni, temp presure naik paras tngah je..x lebih dari itu..klu x tukar xpe ke?

    • wasalam..
      paras tengah normal la tu temp

      kalau tukar 1.6 lg bagus atau pun dapat kan yg dauble layer lg elok…

  50. assalamualaikum…

    ade beberapa persoalan yg saya nk kemukakan disini…

    1) waja saya tahun 2004 enjin bunyi mmg sangat kasar, ape yg perlu saya lakukan? kalau perlu overhaul saya tak kisah janji kualiti yg saya dapat memuaskan hati saya utk dapatkn bunyi masa mula2 beli dulu, kalau perlu tukar ape2pun saya ok jer.

    2) klac ketat, dan masa stop kat jalan yg curam pickup kereta masa lepas klac mmg out, ape yg saya patut lakukan?

    3) berapa kos yg dikenakan kalau saya nk check atau lakukan servis pada system brake kereta saya?

    4) kalau saya nk buat checking pada system elektronik pula berapa kos dia, sebab lampu depan kereta mmg dah malap tak macam mula2 beli dulu sedih betul …

    5) kalau lampu bahagian meter blh repair tak sbb byk yg padam … dan lampu kat bahagian butang aircond …

    6) bila pasang aircond akan ade bunyi bende longgar bila kipas aircond mula nk berpusing, tapi bila dah running binyi tu hilang, bunyi tu akn berulang bila kipas tu start nk berpusing…kalau perlu tukar berapa pula harga dia?

    7) berapa servis aircond system?

    terima kasih kalau encik sudi mnjawab persoalan saya diatas … sbb kalau nk datang ke bengkel encik pun tak jauh kite berjiran jer satu kampun sbb sy tinggal area desa coalfield … saya sekarang ni kalau blh nk repair semua yg bende yg tak memuaskan kt waja saya tu nk dapatkn balik “feel masa mula2 beli dulu hehe” …

    • wasalam….terima kasih encik..jangan la risau macam tu..
      insyaallah kalau encik mahu sy boleh selesaikan segala masalah pada kereta encik
      dan ape yg encik mahukan sy boleh penuhi….

      sy boleh buat kereta waja tu macam keluar kilang macam dulu,,,dengan keadaan engine macam baru.
      bunyi yg sedap juga

      tp sy rasa untuk semua itu kos mungkin 3000 ringgit mungkin lebih…

      kalau encik ada masa hari sabtu ini encik datang jumpa sy bawak kereta tu sekali supaya sy boleh tengok sendiri dan sy akan dpt bg cadangan ape yg harus dilalkukan dengan keter tu….
      untuk check kereta sy biasa caj 50 ringgit jer,

      no talipon sy 0172601852

      terima ksih…

      • As Salam,
        alhamdulillah … ok la kalau mcmtu , insyaallah saya akn dtg ke kedai nnti, tapi dalam masa terdekat ni rasanye tak sempat lagi sbb dalam bulan ni agak sibuk sikit dgn kerja, tapi ape2 pun sya akn dtg … terima kasih

  51. salam, isteri saya ada prton waja 2nd hand tahun 2005. masalahnya baru-baru ini semasa pulang dari kampung, timing belt telah lompat dari tapaknya kerana salah satu giginya telah haus semasa memandu dan kini kereta telah tersadai di bengkel di Ipoh. saya cuma ingin tahu berapa anggaran kos sebenarnya untuk membaik pulihnya kembali. cuma curious dengan kos kerana takut kena sembelih.. tq bro

    • wsalam terima kasih atas comment encik

      kos baik pulih sy susah nak cakap sebab sy tak nampak masalah tu…akan tetapi selalu nyer valve akan bengkok beberape batang…
      makna nya engine waja encik kene di open head.dan kene buat top overhaul.dan tukar valve yg bengkok.
      sy anggarkan kos baik pulih dalam 1500.00 lebih kurang.

  52. Salam. Saya ada beberapa pertanyaan tentang proton waja saya model 1.6 M tahun 2003. Bila bawa 100km/h ke atas. ada bunyi macam berdengung. Bila bawa slow terasa bergegar, sampai abis dashboard semua bergegar. Nak kata bearing, dah hantar kat bengkel kereta dia kata ok lagi sebab bila bawa slow tak bunyi. Ada pomen kata tayar, saya dah tukar tayar yg baik sikit pun masih lagi jadi masalah yang sama. Ada pomen lain pulak kata, itu masalah biasa yang akan terjadi pada enjin waja yg dah lama dan ramai yg dah komplen pasal masalah macam ni. Kalau nak repair kena tukar enjin.
    Kalau boleh saya nak minta bantuan bagitau apa kemungkinan-kemungkinan masalah pada kereta saya tu. Mungkin ada pengalaman repair kereta yang ada masalah macam kereta saya tu. Saya dah byk abis duit repair tapi masalah ttp tak selesai. Betul ke sampai nak kena tukar enjin? Atau ada kemungkinan ke masalah engine mounting?
    Diharap sudi bagi pandangan, tq.

    • wasalam…..kalau bila bawak 100 gegar mana ada teori mengatakan engine kene tukar……merepek la org tu..
      slalu nyer bearing tayar depan kalau rosak susah nak kesan yg dia rosak..pasal kalau rosak bila di check tayar tak longgar padahal bearing dalam sudah haus…
      dan nak confirm beraing tu rosak kene tengok dengan teliti……yang kedua mungkin engine maunting ade yg rosak atau pasang tak betul.
      yg ketiga drive shaft pun kene check.yg ke empat stering rack dan alingment.ape2 hal call sy la lg senang nak cerita no telipon ada dlm blog

      • saya pon mengalami perkara yg sama. boley bg no fon untuk sy col…

      • 0172601852

  53. salam..

    sy nk tanya brape abg caj utk tukar enjin? untuk kereta waja..
    enjin, wiring smua dh ada (mcm halfcut) cuma nk minta abg tlg tkr enjin jer..
    berapa lama masa diambil?

    • wasalam…..upah sahaja sy caj 500 jika sy tukar engine sahaja.jika terlibat dengan kerja2 buka dashboard dan wiring sy akan caj 800.
      berapa lama boleh siap tergantung pada keadaan semasa,dan keadaan kereta.juga keadaan bengkel sy…..
      tp biasanya seminggu ke boleh siap…tp sy tidak janji seminggu mungkin lebih mungkin juga kurang…so encik kene faham keadaan itulah…

  54. salam, keta waja 1.8 saya masa memandu tiba2 berhenti. pomen kata masalah timing belt putus. selalunya berapakah anggaran untuk repair masalah yg mcam ni? terima kasih

    • wasalam untuk waja 1.8 sy tidak pasti berapa kos baik pulih engine sebab timing belt putus…..kerana kita pun tidak tahu berape valve yg bengkok…
      masalah dgn waja 1.8 dia pakai engine renault..so spare part memang mahal….sy anggarkan mungkin 2000 lebih kos baik pulih engine tu.

  55. Salam..kereta waja saya baru lepas buat top overhoul..saya pakai waja engin mitsubishi..tapi lepas buat top, saya dapati minyak kereta makin kuat..kalo rm 10 boley tahan 30 km je..sedangkan dulu ley sampai 60-70 km..da antar tuning kat proton tapi still sama gak..ada apa2 cadangan tentang masalah saya ni?harap bro boley bantu..tq

    • pendapat sy kene tengok tayar size ape pakai,lepas itu plug punyer gab pun kene chek….

      • perkara ni lagi elok kene tengok manual,ataupun datang jumpa mana2 pomen,,pasal ape ade kes maklumat yg sy bagi salah kerana sy tidak nampak masalah tersebut,dan bg pihak yg bertanya pulak masalah yg dikemukakan pada saya pun salah…jadi sy mintak maaf banyak2.

    • wasalam terima kasih atas komen bro….masalah kereta bro kuat minyak kene tengok dari banyak aspek…
      tayar,tuning,alingment,tekanan minyak,sparkplug,exzos…..so banyak benda kene tengok…perkara yg sebegini saya pun susah nak bg satu jawaban yg tepat…sebab sy pun tak nampak yang mana satu masalah nyer……so lagi elok rujuk kepada pomen terdekat,kalau dekat dengan sy datang jumpa sy..kalau jauh mintak sy mintak maaf……

  56. salam..
    saya nk tny skit knp waja 1.6 saya start pagi2 tu rpm tnggi jap pahtu rendah sampai engine mati..kalo xnak engin mati saya terpakse tekan minyak skit mase timing jth tu..baru timing ok.
    tapi kalo saya ram tinggi2 myk tu pahtu lepas engine akn mati..apakah masalah yg saya hadapi..tuning pn dh tukar trhottle body pn dh..tapi masih mcm tu..

    • wasalam..
      perkara ini kene tengok dengan mata sy sendiri sebab sy pun tak tahu ape yg sudah berubah pada engine encik….selalu nyer trothel body
      tp lau dah tukar mungkin juga barang yg dituka pun ada masalah..so perkara ini kene rujuk pada mekanik terus..terima kasih atas komen

  57. Salam. Baru tengahari tadi matrix saya timing belt dah putus then kereta terus berenti. Saya dah hantar ke woksyop dan kena buat overhaul. Tokey dia ckp rm2k ..kos ni boleh terima ka tuan? Valve mmg out sbb dh bengkok. Mohon bantuan penerangan tuan.

    • WASALAM…
      terima kasih kerana comment di blog sy
      harga tu berbaloi kalau barang2 yg sy sebut di bawah ni dia tukar
      timing belt 1 set,water pump,valve yang bengkok,gasket top set,minyak hitam,oil filter proton pun kalau timing belt putus kos baik pulih pun dalam 1500 juga….

  58. Salam,

    Saya ada masalah dengan waja auto 1.6 2001..siptoms nya canmi…bila enjin jalan dalam 10 minit , alarm check engine kluar…tak berapa lama enjin pun mati tetiba…bila off start switch pastu on balik beberapa saat..alarm tu hilang…bila kita start enjin..alarm keluar dan enjin mati lagi…kadang2 enjin boleh jalan walaupun alarm tu keluar tapi tak boleh jauh sangat la…dalam 30km pastu enjin mati…kalau enjin tak mati pun jika kita off enjin, bila start balik enjin mula la start tak boleh…asyik2 keluar alarm check engine..

    adakah masalah ni berkaitan dengan sensor air take manifold.? overheating? timing belt ker? harap boleh bantu..

    • masalah macam ni jika berkaitan dengan alarm,kemungkinan alarm tu yg kacau kan sistem engine,tp jika tiada kaitan dengan alarm banyak gak benda yg kene chek
      selalu nyer kene check semua sensor yg ada kat engine….so kes macam ni baik rujuk terus dekat bengkel..mintak pomen terus check..lau duduk area sg buloh boleh datang jumpa sy terus….mungkin sy boleh tolong……terima kasih

    • kemungkinan cam sansor yg rosak,sy dah pernah kena mcm 2,tanye kat proton part harga cam sensor rm400,udahnye sy beli kat sperpart rm250,x tahu la tahan sampai bila..

  59. as salam bro… sy ni tgh survey2 nak beli waja 2nd… antara waja 1.8 dan 1.6 auto, mana yg bro cadangkan dan tak banyak memberi masalah?.. ikut hati saya, saya lebih suka dgn waja 1.8, tp bila baca komen2 di internet kata model ni bnyk problem sb guna enjin renault.. betul ker?…

    • wasalam
      btul????cadangan saya beli waja 1.6….18 ni nak reapir mahal maintenance pun tinggi…..lepastu banyak elektronik….

  60. salam en.sy nie br nk beli waja tahun 2003,mile age dia dh 150000.owner lama ckp dh tkr timing belt n servis semua so mcm baru lh kete 2 bia pn mile age dh byk…pendapat en lh pe yg perlu sy chek lg sal kete 2 n berbaloi x sy beli dgn kondisi begitu?tq

    • wasalam…..kalau nak beli kereta sekend baik bawak pomen la check…tp kalau org yg jual tu boleh dipercayai terpulang lah…tapai kalau beli kat used car baik bawak pomen..
      sy susah nak bg pendapat berbaloi atau pun tidak sebab sy tidak nampak kondisi kereta itu…so sy mintak maaf.tp gambaran yg sy boleh bg ok la kalau 150000 km dah jln kira engine tu cantik lg kalau owner lama service secara 5000 ke 5000 km sekali service.

  61. salam, saya nak tanya. ape tanda2 fuel pump nak rosak?
    saya pakai waja 1.6 auto. lagi nak tanya ape lagi problem2 major kat waja nih. tq

    • wasalam…terima kasih kerana comment di blog motecmat.

      tanda2 feul pum nak rosak memang susah nak agak……pasal ape…..kereta yg standart tak ade feul pressure gauce. kalau nak tahu feul pump tu nak rosak atau pun tidak kene la pasang feul gauce (meter tekanan minyak) slalu nyer mati jer keter tu kalau feul pump rosak…
      satu lg kenapa feul pump cepat rosak,jawaban dia adalah jarang isi minyak penuh,kalau kereta tak pernah isi minyak sampai paras feul pump tu tenggelam dalam minyak.maka jangka hayat dia akan jadi pendek.
      lain2 masalah biasa la kereta mana yang tak ade masalah.cuma tergantung pada penjagaan kereta anda.

  62. pnah dgr x waja 4g 18 convert head twin cam???

    • pernah dengar tp sy tak pernah buat…

      • salam…maaf menyampuk…sy pakai waja 4g18 1.6m standard dan kwn sy dh convert ke twincam…lg puas hati pakai standard,sbb minyak jimat dan kelajuan lbh kurang sama…nk convert ke twincam kos +-rm1400,minyak pn kuat….so,renung2kan………..

      • thanks for comment..nice post..pandai2 ubah suai……

  63. Assalammualaikum,

    Baru-baru ini saya ada bertanya kepada seorang mekanik tentang top overhaul. Beliau memberitahu saya top overhaul tak semestinya dibuat atas alasan enjin belum makan minyak walaupun meter sudah mencecah 200k. Cukup saja dengan penjagaan minyak enjin yang konsisten. Betulkah pendapat yang diutarakan?

    Sekian, terima kasih.

    • waalaikum salam

      top overhaul memang tak perlu dibuat jika engine masih lagi cantik keadaan dalam ruang pembakaran dan ruang valve,ada juga kereta tak makan minyak hitam tp kene wat top overhaul sebab dia punyer carbon dah penuh dekat valve atau pun valve bocor,walaupun engine dah berjalan 500k sekalipun jika dia ok tak de asap takde makan minyak,timing cantek,dia tak perlu wat top overahaul.tapi secantik mana pun jaga minyak hitam sampai satu masa kene wat juga top overhaul tapi dalam jangka masa yang sangat panjang.kalau tak jaga minyak hitam kadang2 tak sampai 100k pun dah kene wat top.paling lama boleh tahan 10 tahun tak payah repair engine lau jaga minyak hitam.lepas 10 tahun slalu nyer engine dah mula hitam di dalam.bila mula hitam maka mula la kehausan dalm engine,dlm kes engine kereta jepun slalu 10 tahun saja boleh tahan..lepas tu mula la makan minyak hitam.dan jika pada masa mula makan minyak hitam kita overhaul balik engine tu maka dia boleh tahan lg 10 tahun,dengan syarat jaga minyak hitam.pendapat yg diutarakan betul.

  64. Salam,
    Skrg nie sy sedang pakai Waja Manual. Tiap kali sy masuk gear 2,3,4 and 5, kalau tekan minyak, gear mcm tak masuk2..pastu engine akan mengaum (masa tekan minyak), tapi gear x masok2..abg leh advice tak?

    • wasalam

      cluct habis dah….ataupun pump cluct rosak….

  65. salam bro..
    nak tanye skit.. xtanye sesat jalan plak. hehehe.. sy ade kete waja 1.6 manual, baru2 nie sy ade tukar timing belt mitsubihsi.. tapi masalah yg sy hadapi skrg enjin bunyi kasar mcm timing belt tegang.. cam bunyi valve berlaga pun ade.. pegi check kat proton, die ckp timing belt `ok`dan die ckp lg crankshaft dah goyang tapi xkuat sgt dan boleh modifield kun dgn spocket crankshaft spt asal.. soalan sy.

    1. berapa kos nak baik pulih cam sedia kala?
    2. adakah crankshaft kete waja 1st model problem berbanding dgn crankshaft kete waja 1.6 mitsubishi thn 2005.
    3. bolehkah crankshaft waja modifield @ welding crankshaft?
    4. berapa lame boleh bertahan berbanding overhaul dengan menukar crankshaft baru?
    5. berapa kos overhaul??

    tu je.. harap dpt tlg sy..

    • wasalam….. macam ni lah menurut cerita yg encik cerita kat atas tu saya rasa teori tu tidak betul sama sekali.jika lepas tukar timing belt benda ni berlaku makna nya timing belt tu tak betul la pasang….kalau bunyi crank shaft pun tak payah tukar ataupun welding…jika encik duduk area kl baik jumpa saya supaya saya boleh tengok sendiri ape yg bunyi sebenarnya.andai kata la betul cerita tu kos baik pulih anggaran dalam seribu lebih juga…..tp mustahil la……lebih baik encik bawak kereta ke tempat saya.saya nak dengar sendiri bunyi engine kereta encik dengan telinga saya sendiri………dengan itu jawaban yg tepat akan kita dapat sama2.terima kasih

      • Assalamualaikum bro…ni tanya sikit…ni pasal pintu bonet kereta. Bonet kereta Getz saya outo sama sekali dengan 4 pintu utama. Masa saya tutup guna alam semua pintu tertutup kecuali pintu bonet. kenapa keadaan ini berlaku?? adakah masalah daripada sistem alarm….adakah bateri alam yang lemah juga mempengaruhi masalah ini??

        Terima kasih kerana suid menjawab soalan saya…

      • wasalam masalah ini adalah bonet belakang punyer alarm acuetor sudah rosak just tukar aje……atau pun modify.sebab kalau yg ori punyer mesti mahal….
        itu perkara kecik ajer…x payah risau la……hehehe

  66. Thanxs atas maklumat anda…..

  67. salam bro. berkenaan dengan komplen sy ari tu.. kat mane lokasi workshop bro area kL??

    • call sy di 0172601852 bengkel saya di area sg buloh

  68. salam saya ucapkan kepada bro…nama saya hafiz, saya nak tanya satu kemusykilan kepada bro. saya pakai waja 1.6 auto tahun 2002. baru2 terjadi kereta saya mati secara tiba2.. enjin boleh dihidupkan semula. cume kadang2 ia berlaku. mengapakan enjin kereta saya boleh mati tiba2? kereta dah servis. minyak gearbox pun tukar ikut time. adakah sebab fuel pump? arap bro dapat berikan sebab musabab kenapa hal ini berlaku dan cara mengatasinya. tima kasih bro

    • wasalam
      satu punca boleh jadi feul pump,atau pun power cut tiba2 sebab relay ada masalah.atau pun wire plug ada masalah api bocor.so bila bocor dia akan spark dekat body dan engine akan mati.

  69. slm.. bro nk tumpang lalu… ops tompang tanye.. sy ader waja(m) 4g18(proton).. masalah nyer bile pas drive bau petrol… naper yer,,, ekzos tabong 5zigen…. nk kater bau ekzos xder plak… bau kat engine pun xder.. xpasti dtg dr maner… minyak mcm biase jerk… xder ura2 leaking..

  70. salam..

    keta sy waja 1.6 auto. problem ni kadang2 je berlaku. keta jd semput2 waktu slow saje. contohnye ketika lepas bonggol ataupun naik bukit. macam minyak tak sampai. mase tengah semput2 tu kalau sy pakse jugak tekan minyak lampu check engine akan menyala. terpaksa sy berhenti untuk matikan engine dlu pastu ade bau hangit skit cam wayar terbakar. kemudian sy start balik ok je. takde problem. bau pun xde gak. bende ni kerap jd bile pasang aircond. mase bwk laju ok. xde masalah. wat mse sekarang ni ble jd je sy lepas pedal minyak dalam 10-15 saat pastu tekan minyak balik baru ok. sempai sekarang dh 4 bulan sy wat cmtu.

    ade yg ckp fuel pump nk rosak, ade yg ckp fuel relay nk rosak. ade yg ckp wiring ke fuel pump yg problem. nk tukar fuel pump pun mahal. takut masalah tu bukan dr fuel pump je. nanti rugi plak. bile sy bawak pomen takde plak semput2 tu. pomen tu pun ckp mgkin problem mcm yg sy ckp td. Hmm..

    agak2 boleh dapat tak problem tu dr mane?..

  71. bro…sy punye AUTO gear box problem…1st gear nk tuka tu trsenggut2…apahal ek? klu nk repair brp kos?

    • kalau itu macam mungkin filter sumbat….so pressure tak cukup dalam sistem….so try la tukar kan filter,kalau tak boleh juga cluct plate sudah haus…kos repair bergantung pada berapa banyak spare part kene tukar

      • bengkel kt mn? bg address plz..

      • bengkel kat sg buloh kampung kubu gajah…dekat2 ngan kampung paya jaras…..kalau nak datang call 0172601852……. terima kasih

  72. assalam, sy memakai waja 1.6 tahun 2003,sebelum ni xde masalah adapun yang common je.tapi baru-baru ni gear susah nak masuk sama ada saya start terus jalan ataupun saya warpup dulu enjin tu,sebelum ni 1set clucth saya dah tukar dari yang pam sehinggalah pump yang bawah, massalah tetap susah nak masuk gear, clacth saya dah tinggikan pun masalah sama.jika tekan terlalu lama untuk derect menukar gear conform memamng xleh masuk, tolong jelaskan apa masalah keta saya.adakah masalah ni ada kene mengena dengan gearbox…..atau ???

    • mungkin cluct tak elok punyer……gearbox xder masalah rasanya….cluct tu yg problem…..check balik….

      • assalam, setelah saya services, mekanik kata, clatch plate saya yang harus ditukar,sebab dia dah buat top services dekat pump clatch tu.dia kata clutch plate da mula haus,dah habis adjust pun clutch hanya boleh tekan sedikit je…..pun dah masuk gear,..masalahnya betul ke? itu yang pertama….
        yang keduanya…andai betul dah nak habis, boleh ke saya tukar clutch plate 2.0 ( perdana ),jika boleh adakah flywheel juga perlu ditukar dan mangkuk clutch juga.?
        ketiga…jika saya tukar clutch plate perdana tu adakah ia akan membawa masalah pada kereta saya kelak……

        sila bagi pendapat dan komen..

      • kalau pomen tu kata macam tu…mungkin betul…sebab saya pun taknampak masalah nyer…saya hanya mendengar cerita sahaja……agak nya pressure plate dah rosak la tu…..so kalau tukar cluct tukar balik yang original jng ubah kereta lain punyer…..beli jer waja punyer…tak payah nak ubah masuk perdana ke aper……nanti macam2 hal pulak…..minyak kuat la,berat la,engine timing tak betul la…..so jng ubah suai macam tu..kilang sudah timbang semua tu so tak payah kita pandai2 nak ubah dia….orang lain yang sudah buat biar aje dia buat……..tp sy tak setuju la kalau ubah dia selebih nya terpulang pada owner kereta….
        clucth sememang nya akan habis bila sampai masa…so memang kene tukar la…tanda2 dia kereta tak de pickup,bila jalan masuk gear 4 je engine mengaung tp kereta tak nak pegi..pastu gear susah masuk…

      • ok thanks ….nasib baik kawan x tukar g.

      • apa pun teruskan blong ni banyak membina dan banyak pengetahuan awal yang saya dapat sebelum berlaku sesuatu.thanks motec mat’s. semoga makin maju.

      • terima kasih atas comment……..

  73. salam ..nk tye sket..ade kete gen2 nie overheating.water pump bocor..engine oil n water dh bercampur then kne wat top overhaul lh…lpas dh buat top overhaul…engine first start cantik…kali ke 2 start cantik making smue xlari….tp kali ke 3 start dye dh susah sket macam berat jew nk start…piston nk gerak pown berat lh….ape masalah?..

    • wasalam…..ermmm susah jugak nak jawab soalan ni…sebab tak nampak kejadian nyer….org yg pasang pulak entah betul atau tidak pasang timing belt……
      sy syak timing belt mungkin tersalah satu atau dua gigi…..so baik check balik….

  74. assalamualaikum….
    saya nak tanya sikit… berapakah harga speed sensor bagi kereta waja 1.6

    • wasalam minta maaf encik..sy jarang tukar barang tu..sebab jarang rosak…..

  75. Hallu Encik Motecmat.. Sya ada prob la ngn Waja Campro 1.6 (2006) sjak 2mnjak nie.. Sblm nie jarang2la ada prob..

    Baru 2minggu lps tukar radiator baru sbb overheat (Radiator sumbat-Xleh dservis lg kata pomen Servis Center Proton..) Skg nie baru Sabtu lps sy dgr bunyi pelik kat enjin.. Biasanya enjin klu on bunyi smooth jer.. Senyap.. Tnya kat pomen dia kta mungkin internal belting prob.. Pas2 myb ada kaitan lak ngn benda yg ada bearing2 lak ktanya.. Sbb bunyi kuat msa on aircond.. Klu off aircond kurang skit la.. P bunyi gakla.. (Dh bunyi mcm kapal lak huhuhu…)

    Pomen 2 kata klu xtukar xde pape.. P xsuka la dgr bunyi pelik tue.. Sya nk cter lebey pown sya xreti sgt psl keta nie..

    Apakah yang harus sya lakukan?.? Perlukah ditukar spare part?.? Takot lak kna tipu mentang2 sya nie prmpuan huhuhu.. Smua perlu duit.. Klu xperlu sgt nk tukar baek xyah tukarkan.. P mcm mna nk ilangkn bunyi yg xsedap di dengar tue.. Ada effect jngka msa pnjg x?.? TQ…

    • macam ini……pasal bunyi tu banyak aspek boleh jadi,,,,sama ada tensioner bearing,atau pun water pump….. sebab sy pun tak nampak….
      kalau ade masa boleh tak sy check kereta cik.tp kene datang ke bengkel sy…….sy pun ada kat bengkel hari sabtu dan ahad sahaja….so kalau nak datang kene call dulu…..atau pun bunyi tu bunyi belting……kalau nak cnform bunyi ape sy kene tengok sendiri….effect mungkin tak la teruk sgt…..tq for comment….

      • Huhuhu… TQ 4 replying my comment.. Sy sbnrnya kat Sarawak.. Sja nak dapat advice dr Encik Motecmat.. Klu dkat confirm sy dtg check keta kat wokshop Encik.. =)

        Mmm.. Smua tue mslh dlman keta.. Xtawla plak sya nk menengoknya.. Skurang2nya ada pnjelasan..

        Skg nie ada mslh baru lak.. Semlm lps drive dlm 2jam lebih d tgh2 pnas terik, temperature meter naik tinggi drpda biasa msa sy parking.. Normal pd penglihatan sy suhu naik bwh drpd meter tgh p smlm naik mendadak.. Msa off enjin, kipas radiator (agaknya) msh jln.. Kta pomen pkra 2 biasa sbb enjin pnas.. P sblm nie jarang2la blaku.. Jln bknnya lama dh jd mcm 2… Sblm nie jln lg lama drpd 2 xde prob pn.. Sy cuba cri punca dan yg sya prsan bila sy on air cond mmg tiba2 suhu naik.. Bila off air cond normal balik.. So, apakah probnya itu?.? What should i do?.? TQ..

      • sangat jauh jika encik mahu ke bengkel saya…….saya di semenanjung kuala lumpur……so….
        kalau bila air cond on temp naik..makna nya kipas airn cond ada masalah..mungkin speed dia tak cukup,mungkin juga kipas radiator pun sama…..
        atau pun radiator mungkin ada sumbat cikit…….tp saya rasa kipa ada masalah……so just check kipas air cond……lagi satu kemungkinan termostas pun ada masalah so baik tukar…..

      • Hello Encik.. Smlm dh msuk keta kat wokshop.. Sedey hati huhuhu.. Xdpt nk wat apa dh.. Mula2 dia kata head engine prob (bengkok) kna tukar.. Mmmm.. Pas2 dia kata Water pump plak.. Head engine xde mslah.. Konpius aku hukhuk.. Yg bunyi2 tu dia punya alternator.. Kna tukar smua skali sbb klu tukar bearing jer nnt kemungkinan akn bunyi balik..

        Persoalannya : Slalunya klu tjd engine overheat mcm yg encik pnh cter dlm komen sblm ni, mst akn kna kat gasket head ( adakah ia adalah head engine yg dmksudkan? ). Sblm nie xde plak sy tengok benda leaking kat bwh enjin sy klu water pump rosak @ bocor?.? Rosak 2 xsama dgn bocor kan?.?

        Btul ker gasket head sy ok? Mcmn klu lps tukar water pump overheat lg.. Sy tkut jd mcm 2 jer.. Kiranya bukan water pump yg prob, so dh sia2 je la tukar water pump.. Brpa plak bajet klu kna tukar gasket head tue hukhukhuk… TQ…

      • selalu nyer kalau overheating ada kes head bengkok,ada kes tak bengkok…so kalau tak bengkok tukar gasket aje..kalau bengkok hantar head machine shop dan skim aje…..dan water pum memang elok ditukar…..tapi pasal alternator bearing itu tidak termasuk dalam senarai top overhaul pun…..kalau betul dia bunyi bearing tukar la…..yg ini terpulang pada pomen tu la..sebab dia yg nampak..sy xnampak…..sepatut nya kalau dah buat top tidak mungkin overheat lagi ,kecuali org tu tak buat kerja dengan betul.

  76. salam bro motecmat.. nak tye ckit.. sy ade waja 1.6 4g18.. bile on a/cond dalam perjalanan xsmpai 10mint a/cond jd panas pastu rpm naik 2k bile lps myk.
    hmmmm… leh tlg advice ckit ape masalah kete waja tu.. TQ

  77. Tahniah bro..byk info yg sya dpt stelah mmbuka & mmbaca artikel bro ini..Sya org srawak, tpi bro dh bgi info yg sgt byk.. teruskan bro……

    • terima kasih atas sokongan yg di beri

  78. salam bro.. kalau waja 1.6 m nak masuk enjin mitshubisi 1.8 soch brape harge enjin ngn upah skali?

    • engine saya tak boleh nak conform harga sebab saya tak jual engine…sy hanya cari dan pasang sahaja….upah pasang sy caj 500.00 harga engine saya boleh anggarkan 2000.tp sy tak pasti…….

      • ok.. TQ

  79. sy pakai waja thn 2001,masaalahnya tempreture ok tp air tangki spare tendang keluar…sentiasa kena tambah air bila nk jln………..kipas semua ok……..apa masaalah sebenarnya??????

    • dan kos baik pulihnya skali bro…..waja 1.6 auto……

      • kos baik pulih dalam 1000 siap upah dan barang.kalau bengkel lain sy tak tahu la

    • sy suspect gasket head dah rosak…so kene top over haul……

  80. salam bro motecmat.. nak tye ckit.. sy ade waja 1.6 4g18.. bile on a/cond dalam perjalanan xsmpai 10mint a/cond jd panas pastu rpm naik 2k bile lps myk.
    hmmmm… leh tlg advice ckit ape masalah kete waja tu.. TQ

    • lg 1 bro nak tanyer.. lokasi worksyop bro kat kampung kuang bt.17 ke atau kt kampung kubu gajah??.. kalau kat kampung kubu gajah berhajat hati nak kesane sabtu nie..

      • a’a kat kampung kubu gajah….kalau nak datang call 0172601852……thansk

  81. Morning Encik Motecmat.. Info2 anda banyak membantu walaupun sy xla phm sgt bnda2 yg disebutkan tue hikhik.. P mmg btul la kta Encik.. Encik cuma dpt gmbarkan melalui mklumat yg sya smpaikan jer.. Klu Encik dpt tgk sndri lg mudah nk tolong kan.. Apa2pown thanks 4 da info.. Wish ya all the best wiff ur workshop…=)

    • morning…..thanks for the puji pujian dan sokongan……di dlm ruang ini sy hanya ingin membantu ape yg sy boleh ajer…..jawaban yg tepat hanya bila tengok kereta sahaja……anyway thansk….

  82. Assalammualaikum dan Selamat semua,

    nak tanya sikit pasal kreta waja nie,, aku ade waja 1.6 2003. masalahnya.. kalau aku nak tukar gear rendah.. payah nak mampus.. tapi kalau nak tukar gear tinggi takder plak masalah.. smooth jer. aku daj try tukar minyak gearbox still masih keras gak.. kalau keta tu masih gerak sikit2 (kelajuan 40, 30 km/j).. nak turun dari gear 3 pegi 2 pn payah.. knape bende ni harus terjadi?

    • walaikum salam..thanks for the comment..
      kene check pump cluct…..atau pun clucth dah kurang bagus…..

  83. salam.encik, saya pakai waja 1.6 single cam enjin lama bukan campro, auto. keter dh 10 tahun beli second hand…masalah saya skrg, 2 bulan lepas kereta saya rosak,antar bengkel cina dia ckp fuel pum ngn alternator rosak.so kena tukar, saya habis RM 600 tukar 2 barang tu. lepas tukar tu, tiba2 kereta saya bila start dia bunyi mcm belting econ bising gila.bila jalan skit dia ok hilang bunyi.

    miggu lepas saya balik pahang, bila sy nk blk kl semula, smpai di karak, check light enjin nyala, pastu kete mati tgh jalan.sy cuba start dia idup kejap pastu 3 saat kemudia check light nyala blk dia mati semula, saya tggu hmpir sejam sy start dia ok so sy jalan lg. sampai di ampang perkara sama berlaku. smpailah ke rumah sy di bangi.

    esoknya sy bawa bengkel cina tu semula, dia ckp ada satu filter dalam fuel pump warna hitam tersumbat so tukar kena RM 90. pastu ok kejap esoknya sy bw g kerja dia jd lg check light idup kete mati. sy bw bengkel lg dia cek dia ckp lak sensor kt tepi enjin tu kotor kena tukar. kos dia ckp 390. tp sy x tukar lg sy ckp nnti dulu.

    so sy nk tnya pndapat encik,apa sbnrnya masalah kereta sy? dan sy rasa nk bawa bengkel encik untuk dibaiki sbb sy dh x caye kt cina tu. tp sy tkt odw nk g bengkel nnti dia jd lg.so apa cadangan encik.

    terima kasih harap boleh membantu.

    • wasalam…terima kasih atas comment encik…

      perkara sebegini memang susah la nak cakap ape…..nama pun cine…hari ini dia cakap lain esok dia cakap lain….minggu depan cerita lain lagi…..itu biasalah…….
      sekarang macam ni……sebab saya tak nampak keadaan kereta jadi tanggapan yg saya beri ini mengikut cerita yg encik tulis……..jka mahukan sy mencari sebab yg sebnarnya sy kene tengok sendiri la keadaan kereta encik dan insyaallah sy boleh selesaikan masalah ini.
      pertama sy rasa kereta encik ada masalah dengan sensor..akan tetapi saya tidak tahu yg mana satu,,,,,dia ada banyak sensor
      dekat bawah tepi timing belt ada satu sensor lepastu belakang cilinder head pun ade satu sensor yg lain2 trothel body pun ada sensor…..
      so bila lampu check engine menyala makna nya ada sensor yg tidak berfungsi sebab itulah engine mati tiba2…soalan dia sensor yang mana satu,……?

      tp harga sensor sy rasa mahal la cine tu cakap…..sy pun jarang tukar tp sy rasa tak sampai la 390……

      cadangan saya jika boleh encik bawakan kereta waja tu ke tempat saya, saya nak tengok sendiri ape masalah dia…….filter minyak tiada kaitan dengan lampu check engine…….
      call sy jika nak datang jumpa saya di 0172601852

    • apa yg en alami sama mcm sy alami,klu en nak kepastian sensor mana yg rosak ada baik en pg scan kat proton servis supaya en x tersalah tukar sensor,harga sensor bkn murah2,sy rasa cam sensor yg bermasalah kerana sy pernah kena mcm en kena,harga cam sensor rm250

  84. saya ada soalan. br2 ni waja 1.6 2001 saya ada mcm “jerk”.so sy dh tukar coil,plug n cable plug..tp enjin mcm motor bot lagi..berat je bile time N’..nape jd mcm ni..bukan aircon lagi teruk…Tolong rumuskan masalah saya…tq

    • kene check feul pressure …..mungkin feul pressure tak cukup..so engine tak ade power……

  85. assalam motec mat.maaf menggangu.kalau nak tukar clutch plate waja 1.6 stand, perlu ke tukar bearing dengan pressure plate sekali?. em sorry takut kena tipu.

  86. Salam bro.moga rezeki dimurah kan,saya baru angkat waja tahun 2002
    keadaan ok,cuma ada masalah window,lampu ngn break,alhamdulilah semua dah selesai.boleh tuan bagi tip apa perlu saya servis secara berperingkat,?

    • wasalam terima kasih atas comment..
      nak jaga kereta ni senang sahaja,apa kereta pun penjagaan dia sama sahaja,cuma cara aje lain2….kalau nak jaga engine 2 perkara yang paling penting adalah minyak hitam dan air…
      dua benda ini jika kering maka engine akan jem ,dan overheating jika air kering…..lagi dua benda adalah selalu peka pada temp meter…kalau tiba2 temp meter naik tinggi lebih drp separuh maka sistem air ada maslaah,sama ada kipas radiator perlahan sangat,atau pun radiator kita sudah mula sumbat2 cikit….akan tetapi radiator lambat la sumbat…..kalau rajin setiap 3 bulan sekali tukar la air dalam radiator dan letak coolant yang berkuality…service engine anda setiap 5000 km sekali,dan service gearbox auto anda setiap 10000/15000 km.lagi satu timing belt pun kene tukar juga bila sampai masa nyer….dan jng tukar yg cap kuda kepang nanti dia lompat2 tengah high way…..tukar la yg ori proton sekurang2 nya dan sebaik2 nya beli lah timing belt dari mitsubishi…..kalau ini benda di amalkan insya allah kenderaan kita akan elok selalu……..

      • agak agak minyak hitam apa yang baik kalau guna untuk waja ni?ada banya sangat x tahu nak pilih mana

      • pakai la minyak eneos 20/50 atau pun 15/40

  87. Salam…
    saye nk tnye pndpt motecmat..
    saye ada kereta waja cps manual tahun 2009..
    teringin nk tukar manual ke auto kerana wife suka guna auto dari manual..
    sekiranyer setelah manual tukar ke auto, bagaimana prestasinyer? adakah prestasinyer sama dengan kereta waja cps auto sebenar? dan berapa kos perlu saya sediakan..

    • wasalam..
      berkenaan presstasi ada beza cikit….sebab manual lgi pickup dr auto…tp boleh pakai dan boleh di convert ke auto….kos mungkin 3000 lebih……

  88. Assalamualaikum bang, saya pakai waja auto 1.6 beli 2nd, kereta tahun 2002..dh 1 tahun pakai..waja saya ni bila start pagi2 mesti enjin dia mengaum rpm tinggi dlm 2k-3k…tp dlm 40-50 saat br rpm stay kt 1k…nk tanya ape mslh yea? throttle body dh cuci tp masih camtu lg…Lg satu, gear 1-2 ngan 2-3 mesti jerk je x lepas tiap kali jalan..kena lepas minyak pastu tekan minyak balik baru lepas..bila kereta dh laju stabil je…maintenance mmg saya jaga..minyak hitam ngan minyak gear..minta advice sket bang?

    • wasalam…..
      sy rasa bila start pagi timing tinggi normal la..pasal engine belum panas….tetapi ada satu sensor dekar cilinder head..sensor tu sensor air…bila engine sejuk dia akan buat kereta timing tinggi cikit…tp bila engine panas dia akan kurang kan timing macam biasa la…….

  89. salam bro.kalau nak bawa kereta just wat pemeriksaan kesihatan boleh?kene bayar ke?berapa kalau kene

    • kalau nak check benda2 kecik sy tak caj la…..tp kalau check benda yang rumit2 dan memakan masa yg lama sy kene caj la…..selalu 30 – 50 untuk check……

      • oh ye ke…thnks bro maklum keje pun gaji kilang aje tu yang tanya

  90. Salam brader pomen..

    Enjin campro sy pernah buat top overhaul tahun lepas disebabkan overheating.. Semalam servis kat proton pomen tu kata kena buat top overhaul sebab minyak dah bercampur ngan air… dia tunjuk la minyak kat radiator tu… Pomen tu ada la terang2 kan sikit punca2nya.. tp tgh runsing x la berapa paham sgt apa yg dia terangkan.. Boleh tak brader terangkan punca2nya… Berbaloi ker nak buat top overhaul kali kedua? Takut berulang lagi masalah yg sama…..

  91. A’kum brader..

    Saya pernah buat top overhaul pada enjin campro sy tahun lepas disebabkan overheating. Hari ni masa servis di proton edar, pomen proton tu kata kena buat top overhaul sebab minyak dah campur air (lebih kurang mcm tu la, x berapa paham sangat sebab tengah runsing). Pomen tu pun tunjuk la air kat dlm tabung coolant tu dah berminyak. Sy nak tanya;

    1. Betul ke perlu kena buat top overhaul?
    2. Apa puncanya?
    3. Berbaloi ke buat top overhaul kali kedua? Fade up sampaikan rasa nak
    tukar enjin je dah ni…

    • wasalam…..

      kalau air bercampur dengan minyak makna nya memang kene buat top over haul,ataupun tukar gasket head. selalunya macam tu….ape kereta pun macam tu…akan tetapi mana tau itu adalah lama punya dulu minyak bercampur air..tp tak bersih lagi…..kemungkinan minyak yang bercampur dng minyak tu adalah lama punya….punca nya adalah kipas radiator tak jalan,termostat rosak,air kurang dalam radiator sehingga menyebabkan engine terlebih panas dan kemudian dia bakarkan gasket head.kalau keadaan cilinder head ok lagi tak de masalah buat top lg……kalau encik dekat2 dengan tempat sy elok dtang jumpa sy biar sy periksa sendiri kereta encik tu…lepastu kita akan dpt jawaban nya….tp kalau encik jauh sgt dr tepat sy x boleh wat ape2 la…sy pun hanya boleh bg jawaban menurut ape yg di tulis sahaja…..thanks for the comment

      • Tq setakat penerangan di atas.. Saya tinggal di seri iskandar perak.. Kalau terpaksa gak mungkin sy terpaksa le jumpa brader kat sg. buluh tu… Now tengah survey2 dulu workshop area2 sini dulu… Dah pi check and tanya 2 workshop, workshop yg buat top overhaul mula2 dulu kata x de apa2, radiator kotor jer katanya….. confius!! workshop lain yg satu lg pulak kata mmg air dah campur minyak.. dia suruh pagi2 bukak penutup radiator tengok kot2 kalau ada buih2 putih kat penutup tu, so pg td saya check la, mmg ada buih2 putih berminyak kat situ….. satu lg keter sy ni dah tak pakai termostat… dulu pomen proton bukak, dia kata x pakai pun x pa, sebab time tu temperature kete sy x stabil…. katany air lg laju masuk, enjin lebih sejuk.. entah lee… Then satu lagi pomen proton kata silinder head enjin proton x tahan lasak, dari skim head baik tukar baru katanya….. parah2…… Yg lagi x bestnye, diorang (pomen proton) rekemen buat top kat wokshop luar, workshop luar lebih baik dari proton buat…(mungkin dari segi kos la kot)..

      • sama2…..jauh nyer tinggal……
        biasanya bila air dah bercampiur dengan minyak memang gasket head dah putus ataupun terbaakar….sebab berlaku benda ni kerana overheating…..
        biasanya kalau berlaku perkara ini tanda2 nya minyak campur dengan air jd susu,pastu air selalu tendang dekat radiator.proton buat kadang2 budak2 belajar yang buat itu yg maslaah….kerja mereka tak halus….dan teliti…..
        kalau encik nak datang call sy dulu…atau pun cuba la cari pomen yg dekat2 yang rasa2 boleh encik percayakan

  92. Penakung minyak hitam kereta waja campro saya pecah akibat terhentak pada batu ketika saya melalui jalan berbatu2. Selepas itu saya terus bawa ke workshop dengan engin berunyi seperti knocking dan minyak hitam meleleh keluar dengan laju. Sebulan selepas selesai dibaiki, bunyi knocking pada engin kedengaran semula. Saya bertanya pada pomen, katanya minyak hitam tak sesuai, saya tukar denga minyak Shell Helix Plus, pun masih berbunyi. Boleh tolong bagi pendapat apa masalahnya.

    • kemungkinan bearing sudah haus………perkara macam ni kne dengar bunyi enjin bru la senang nak bg jawaban yg tepat…minyak hitam walaupun yg murah tak akan menyebabkan knoking enjin cuma dia tak tahan lama dan mudah membuat bearing haus….bila oil sump bocor atau pun pecah maka minyak akan kelaur dan tekanan minyak dalam sistem bearing akan berkurangan bila ini jadi bearing tak cukup minyak so dia akan haus kerana tak ada pelincir….tp kalau sempat sampai bengkel dalam keadaan miyak mencukupi ok la…..

  93. wasalam..
    first check minyak breake level….
    yang kedua kene check sensor abs dekar nakle disk breake……

  94. check minyak breake dan juga sensor dekat nukle disk breake

  95. salam dari johor waja mitsubishi .bro..tengah peningla setiap pomen cakap lelain,apa masalah keta saya sebenarbya.ada pomen cakap ECU kong,ada yang lain pomen cakap ECU ok cume sensor je yang kong,cume dia xtau sensor yang mane satu.aduh pening dibuatnya, lani keta xbikin lagi sebab takut tertipu je.betul ke lau ECU kong keta xleh gerak.dan lau leh gerak pun akan mati-mati.dan betul ke lau sensor yang kong pun boleh menjadi punca keta mati-mati.tlong bro….pening.

    • macam ni ….kalau ecu kong memang engine tidak boleh start pun….dan juga kalau sensor problem lebih kurang macam tu,tetapi kene tengok sensor ape yg rosak…..sama ada TDC sensor,atau pun knoking sensor…..ecu jarang rosak tp ada kemungkinan kapasitor dalam ecu sudah rosak itu sebab kereta semput atau pun susah start,dan kadang2 boleh start tp xboleh ref……
      perkara sebegini memang susah nak tau simptom dia.kene buka ecu keluar dari kereta dan tengok dalam papan litar ecu setiap satu electronic komponen.kes macam ini sy dah kene dulu pada levin 20 valve.so kalau diagnosis pun problem tak akan jumpa…sebab kapasitor yg rosak……..bukan sensor atau pun cip IC dalam ECU….encik pun duduk jauh di johor sy rasa tak mungkin la kalau datang kl nak hantar kereta………..perkara sebegini sedia maklum memang susah nak settle sesetengah mekanik tak nak ambik resiko atas kereta encik.kalau tak ada kemahiran dalam elektronik susah nak cari masalah ini……setakat ini yang sy boleh tolong ape yg sy faham sahaja dari soalan yg encik tanya…….tp reality nya sy tidak nampak……..so jawaban dia kalau ada orang yang pandai dng feul injection cuba la cari org tu area johor mesti ada……tp kalau cine takut encik kene potong……cuba cari org melayu atau pun service proton yang boleh dipercayai…….

      • semalam saya jumpa lagi satu kedai, dia scan kerete waja saya,dia cakap throtle body kotor,saya pun suruh dia service tapi hari ni pagi ni terjadi lagi perkara yang sama,tetap lau a/c on xlama lepas tu semput datang balik adakah TDC sensor rosak.tapi lau rosak check enjin x menyala berterusan check enjin menyala hanya 2 atau 3 saat je.selepas saya hidupkan enjin.lepas tu terus x menyala.em duit dah habis banyak ni tapi penyelesaian saya xdapat lagi.berapa harga pasaran sekarang TDC sensor tu ye
        .

  96. Salam Mat, very nice & informative blog indeed…nasib baik jumpe blog sedara ni, kebetulan sy pun tgal kat damansara damai jer….Fuhh, byk btol pemilik waja visit blog ni dgn mcm2 problem…huhu…saya pun x ketinggalan jugak kalu camtu….

    okla, keta saya nih dah masuk 8 tahun usianye and mileage pun dlm 165,000km camtu…so mmg byk la benda wear & tear yg nak kena check…sy pakai Model 2003 1.6 4G18 Manual…..tapi alhamdullilah keta ni tak byk buat perangai or rosak sblm2 ni yang melibatkan engine, cooling system, gearbox etc….cume yg kecik2 mcm power window tu mmg sy biarkan je bile rosak….

    cume 2 bulan lepas, radiator sy bocor tanpa disedari…tiba2 wktu drive gi keje engine shut off and x bole re-start…check2 tgk meter temp naik and bile buka bonet radiator sah kering…cume xde pulak engine berasap, tu yg sy blur bile kete bhenti tiba2..ingat kan fuel pump kong…dipendekkan citer saya cume pegi tampal je la kebocoran radiator tu sbb bocor nye besar lubang jarom jer….air nye keluar mcm kencing anak kucing jer…

    sy pegi workshop kt damai dieorg service skali radiator and waktu dieorg bukak radiator tu mmg terok la kondisinye, air berkarat and hose pun ade kesan karat melekat dekat dinding dalam tp sy x tukar….waterpump, thermostat sume masih menggunakan stock asal x penah tukar….so bile workshop assemble balik radiator and isi coolant, die org kate dah ok dah….bile test run the engine and bukak penutup radiator mmg npk coolant tu mcm mengalir la….so sy pun puas hati and drive balik cam biase….

    selepas incident tu sy dah drive sejauh lebih kurang 2000km, cume baru2 ni saya sedar yang coolant saya ilang sedikit demi sedikit….air dlm reservoir kalu isi penuh mmg dlm 1 minggu or jln jauh kena top-up balik…..tapi coolant dalam radiator x kering…..mcm biase sy suspect head gasket maybe dah rosak kot sbb aritu overheat….tapi bile sy check minyak hitam x npk pulak mcm becampur dgn air, xde pulak npk mcm susu….coolant pun xde mcm bercampur dgn minyak dlm radiator or reservoir….

    so sy try ON engine and bukak penutup radiator nk tgk coolant mengalir ke tak….sy notice air coolant tu slow2 increase and melimpah kluar sedikit demi sedikit….yg peliknye sy buat ni waktu engine cold start, pd pemaham sy waktu camni thermostat tak bukak lg sbb engine masih sejuk…bile engine dah panas baru thermostat buka and air panas masuk dalam radiator….so logik la kalu overflow bile engine dah panas and thermostat bukak…

    jd sy pikir maybe radiator tersumbat and coolant tu overflow ke reservoir then terus overflow lg smpai melimpah dr reservoir bile engine dah panas… tapi bile check reservoir xde kesan die overflow pun…sbb overflow tube tu still kering and berabuk..x tau la kalu sy silap pandang..sy dah try carik kesan2 kebocoran lain mmg tak kelihatan….

    jd sy buat satu lg test…first sy set level coolant dlm reservoir kat half sebelum perjalanan….lepas tu drive dlm 50km and then berhenti and check immediately coolant level dlm reservoir….level increase dlm 10cm disebabkan coolant expand bile panas waktu perjalanan td..coolant pun xde npk berbuih kuar bubble or menggelegak tp panas la…jd npk mcm normal pd perngamatan sy..cume sy x bukak la radiator cap check coolant dlm radiator sebab masih panas lg….

    lepas 2-3 jam engine sejuk sy check balik reservoir tank and level air kurang sedikit dr level half yg sy set mula2 sblm perjalana td..maybe 3-5cm..so mana peginye yg hilang tu? adakah coolant tersebut mengewap menjadi gas bile terlalu panas? ni baru 50km, kalu 300km mau kering terus… tp bile check radiator masih penuh dgn coolant…

    jd pertanyaan sy adakah ini tanda2 radiator saya tersumbat, waterpump kong, thermostat kong, or radiator hose kong, radiator fan weak? kalu btol sy mmg bercadang nk tukar sume skali gus….agak2 berapa costnye kalau buat buat di tpt sedara?

    kalu ikutkan hati mmg nak buat top overhaul sbb suspect gasket kong and head bengkok tp pd pengamatan sy symptomnye tak selari pulak:
    – engine xde rase semput2 bile idle or jalan. xde rase mcm sudden loss compression bile drive….
    – level minyak hitam maintain x turun.
    – xde kesan biuh putih pada radiator cap.
    – xde bubble kluar dkt lubang radiator bile ON engine which indicate combustion fume masuk ikut gasket/head yg kong.
    – xde kesan minyak hitam campur coolant/air bile bukak engine cap or tgk oil stick…
    – xde kesan minyak dalam radiator or coolant reservoir….
    – engine temperature masih maintain dekat 80`c and x penah lebih….

    jd sy x mau la bile dah buat top overhaul nti masalahnye berbalik lg….cume satu test je sy x dpt buat iaitu bukak spark plug nk tgk ade kesan coolant or minyak itam ke tidak sbb sy xde toolnye….

    sori la tulis panjang2, sbb sy ni suka menulis…sy mmg berminat nk dtg bengkel sedara sbb x la jauh and sedara npk mcm sgt berpengalaman dan jujur…cume masa x mengizinkan skg nih….time kaseh kerana byk berkongsi byk maklumat sebelum ni…

    • terima kasih atas comment yang sangat panjang sy pernah dapat…..letih sy membaca nyer…hehehe

      kalau ciri-ciri gasket head tak terbakar maka engine dalam keadaan baik lagi la……cuma pasal air yg hilang tu sy nak beritahu sedikit……air dalam radiator memang akan berkurang cuma tidak lah kerap sangat……..kereta saya pun kurang juga air dalam radiatior.itu sebab sy selalu pesan pd semua custumer saya supaya check selalu air bila nak jalan kereta paling kurang 2 hari sekali atau pun 5 hari sekali…..sebab pe bila pembakarann berlaku air akan jd sgt panas dan akan jadi haba sedikit pada radiator kemudian bila kipas jalan haba tu akan terbang dan air akan berkurangan sedikit demi sedikit,itu sebab ada tangki spare dekat dalam kawasan engine……….engine injection memang suhu dia lagi panas dari carb.so ini yg berlaku selalu..
      dan ada kes gasket memang dah rosak cuma kerosakkan dia tu sangat halus…so air akan dibakar sedikit kedalam ruangan pembakaran itu sebab air akan kurang lg kerap………anyway jika ada masa datang la ke bengkel sy pd hujung minggu ker..boleh sy tengokkan reality kereta encik tu….terima kasih atas kepercayaan dan pujian serta sokongan yang diberi…..

      • haha….Insyallah sampai la ke sg pelong nti :) ape2 hal sy call dulu..maybe ujung bulan la kot…

        bukan ape, skg susah nk carik pomen n workshop yg jujur….tau nye nak sembelih pengguna jer, bile tanye ape masalah pun x mau berkongsi pengetahuan….sbb bile bgtau sume, susah nk klentong customer lak nti…hehehe….

        saya jenis x kisah byr lebih bile bab repair keta janji workmanship tip-top and problem solve..

      • hahahaha sy tau ramai yg suke sembelih……tp pada sy xder point pun kalau sembelih….berapa kali boleh sembelih…….memang dia orang tak akan ajar walau sedikit pun pasal kereta…..
        dengan saya insyaallah la….sy akan tunjuk ajar sedikit sebanyak dan sy pun muda lagi…sy mahu masa depan sy cerah….so tak perlu la kelentong orang….orang pun ada yang kelentong saya….tp sekali aje..lepastu sekarang dah tak berani dah datang jumpa saya mungkin dia malu atau ape la……..hidup ini ada hukum karma sejauh mana kita boleh lari……hukum tetap hukum…hukum dunia boleh la kita lari..tapi hukum allah yang maha berkuasa nak lari kemana tak awal pada akhirnya tetap akan kene juga……..

  97. sa ada waja 1.6 auto 2003..masa 2 sa drive dari swk smplh sbh…bla smp sbh sa rasakn waja 2 ada masalah. vibrate tlalu kuat bla mula tekan minyak tp bla dah lama2 bw vibrate 2 hilang…terasa pd driver seat juga penumpang sblh sa…bukan dashboard sj…sa dah buat wheel balancing n tukar getah bosh dpn sblh kiri n dtambah minyak gris…memang kering juga…lps 2 tiada getaran…tp pd hari keempat masalah itu berulang kembali…kenapa agaknya?dlm pjlnan melalui brunei sa tak nampak lekuk pada jln smp thentak keta 2…tak sempat maw brake…

    • masalah sebegini susah saya nak bagi satu jawaban yang tepat..sebab saya tidak nampak reality keadaan kereta…ada kemungkinan balancing,diskbreake goyang,ataupun bearing tayar ada masalah…..so cuba pergi kedai tayar untuk buat pemeriksaan alingment dan balancing..mintak dia buat betul betul jangan buat cincai……kalau tak boleh settle juga kene tanya workshop yang terdekat yang boleh dipercayai..apa masalah sebenarnya…drive shafft bengkok pun satu masalah juga……thanks for the comment

      • sa dah buat alignment n balancing…tiada dah masalah 2 tp skrg timbul masalah lain plak..bla drive n bhenti kat trafic lite, sa tukat gear N..ada vibration…mcm mana ya?

  98. keta waja keluaran thn bla ada abs?

    • waja campro sahaja yg ade abs………

  99. Salam bro……nk tnya skt,sy pakai waja auto 1.6 2001,mslhnya tempreture bila x psng aircon sllu naik,jdi aircon sentiasa kena on,kipas bila off aircon pusing ok je….apa mslh sbnrnya bro dan kos baik pulihnya skali…….buntu2….

    • kipas radiator sudah tak pusing laju……….so cuba check kipas…mungkin moto nyer dah tak elok……kos baik pulih bergantung pada jenis moto….anggaran kos dalam 300 lebih kurang

  100. smekom bro..sy ade sbiji waja 1.8.skrg ni dia da mula klua asap putih..sy kena wat overhaul ke klu sbb tu?kete dah 8tahun.kos dia mahal x?lagi satu performance dia pun ade sikit kurang la.ade cara x nak bg power balik?.nak tuka enin mls pulak.takot dpt enjin kong.. tq..

    • pendapat saya kalau ada bajet convert aje kereta tu kepada gsr 1.8 turbo.halfcut ada sebijik nak jual 6500.00 kat sg buloh…pasal ape sy beri cadangan mcam ni..engine renault tu banyak masalah….sebab teknologi perancis..,memang bawak sedap..tp kalau larat maintain dia xape la…kalau nak tukar engine cari aje engine renault atau pun peugeot 306.cari la yg condition cantik sikit….kalau overhaul pun tak tahan lama dan kos tinggi..nanti nyesal pulak kalau project tak jadi……

  101. asslmkum bro..sy pakai waja 1.6a thn 2005.masalah sy ialah waja sy kalau brenti dkt traffic light slalu mati enjin dan sentap2..kalau x on econ ok la pulak..kalu on rpm akan turun dlm 300 je..sy ada bawa p proton service center suruh dia cek apa masalah waja ni.pasai yg enjin sentap2 tu..pomen tu tuka 2 cable plug…setel la masalah tu.pasai slalu enjin mati tu dia kata masalah dkt throttle body.nak tuning x bleh dah.saya suruh cuci. pomen tu kata throttle body jenis ni xbleh cuci, kena tukar terus. harga dia yg recon rm1200, kalau baru rm6000. nak tanya pendapat en pula mcmana?tq

    • wasalam..

      harga trothel body sampai 6000 penipu la tu……..halfcut evo 6 1.8 gsr turbo dohc baru 6500.00 tak kan la beli trothel body je 6000 kalau ori pun merepek la dia org ni……biasa nya harga baru 1000 lebih je…recond baru 850 lebih kurang…..confirm ker trothel body….entah2 dia nak sembelih tak……sy pelik betul la ramai betul orang bertanya pasal benda2 camni……sy saran kan berhati hati lah…..tp boleh cuci tak boleh cuci kene tengok keadaan dulu……ada satu kes waja minggu lepas bila on air cond aje engine mati….lepas itu org tu hantar service center dia cakap kene tukar trothel body…lepas itu orang tu pun buka blog sy pastu jumpa saya,sy check kereta dia comp air cond jem sebab tu dia mati dan semput engine dia……..so perkara macam ni susah nak bg jawaban yg tepat….kalau la encik dekat area kl atau pun selangor baik g jumpa sy la………kalau tak on aird cond engine running ok…..makna nya comp air cond tu dan nak arwah dah tu……

      • ok,tq kerana bg pendapat en.sy tnggal di kedah. nanti saya suruh pomen check tengok compressor econ tu ok ke tak. sy nak tanya en brp harga comp econ tu termasuk upah pasang sekali. tq

      • comp aircond biasanya 400 lebih kurang….upah pasang lain kedai lain la caj dia……

  102. Salam bro..saya pakai waja tahun 2001 enjin mitsubishi manual..masalah saya ialah bila saya bawak kete, waktu nak tukar gear saya dapati rpm saya tak turun abis.mesti sangkut kat 13 atau 12.lama sikit pijak clutch baru dia turun plan2.bile jadi camni minyak pun jadi kuat..sampai rm 10 boley pegi lam 40km jew..kalau dulu boleh dapat lam 70km..kadang2 ok tapi selalunyer mesti lambat turun..so boleh dengar engin timing tinggi waktu tukar gear..diharap bro boleh tolong saya..terima kasih..

    • wasalam pertama kali cuba check mana2 hose vacuum ada bocor tak…yang kedua trothel body kene check kalau setting angin sudah lari…..kemungkinan servo brake bocor pun boleh jadi juga…..cuba la hantar ke bengkel terdekat untuk buat pemeriksaan….

      • terima kasih..trothel body dah penah tune kat proton tapi still sama gak..ingat nak suruh bro tgok2 kan je..bro selalu ada kat bengkel ke?coz saya duk kota damansara je tak jauh nak pegi..arap bro boley tolong tgk2 kan..

      • sama sama….. kalau nak datang ketempat saya call sy dulu saya ada sabtu ahad sahaja……insyaallah sy akan cuba selesaikan masalah kereta bro…..tempat saya kat kampung kubu gajah jln gajah tiga.

      • apa nama workshop tu bro?

  103. bro,bole bg contact number?saye de satria 1.6 nk overhaul,tq

    • 0172601852 thanks for support my blog……ape hal call dulu sebelum datang

  104. assalam bro, berbalik dengan cerita-cerita saya diatas yang sebelun ni..saya da pergi banyak tempat bro,tapi masalah still ada lagi.saya dah pergi sc proton, batu pahat tapi diaorang xdapat nak kesan masalah tu,macam mane ye……saya pergi pula sc proton di muar juga still xde perubahan malah yang ditukar benda lain coil pula yang ditukar,6 ratus melayang tapi still mcm tu,malah ni lagi teruk sebelum ni bila jalan jauh je kena tapi sekarang ni jalan x sampai 10mint dah jerk nak mati2 ,bila off acond ok plak jalan,hai pening-pening,adakah acond atau ecu yang bermasalah,saya ingat kena antar kereta pada bro motecla..rasa bro motec boleh kesan masalah tu.

    • berkenaan dengan jerking ini memang susah nak agak..penyakit ini kalau kene kat manusia bukan penyakit hospital tp penyakit bomoh…hehehe umpamanya macam tu ler…..
      kan sy ada cerita dulu mintak check ECU bukan diagnosis dia tp buka ECU dari kereta kemudia bedah dia tengok komponen electronic dalam litar ECU adakah capasitor dalam tu sudah rosak.
      penyakit ini dipanggil penyakit bomoh..tak guna pegi hospital pun,dia orang tak akan dapat kesan dengan komputer…..kene guna kemahiran atau pun pengalaman.sy tidak janji kan perkara ini akan selesai di dalam tangan saya..tapi insyaallah sy akan cuba untuk tidak mengecewakan custumer saya itu matlamat saya….terima kasih atas comment encik…….

  105. ni laporan dari kawan saya yang membaiki kereta saya.

    askm kawan2 otai2..

    – asal kejadian : cabut batery untuk tukar clacth,

    – poblem : – idling kejap2 cam nak mati..xlekat
    – bila bukak ekon lagi teruk senguk2 cam minyak xsampai
    – bila bawak lagi cam haram dia punya sengguk2

    – suspek : 1- minyak x sampai

    ~ tukar fuel pump atas bawah
    ~ tukar sgala2 fuel filter
    ~ checking manifold = ok
    ~ check injector = ok

    kiranya minyak dari tank sampailah ke injector semua ok..so rasanya bukan masalah minyak x sampai

    2- ignition problem

    ~ tukar plug
    ~ tukar coil
    ~ check wiring = ok
    ~ alternator = ok

    so rasanya perihal ignition aku dah servis/replace..

    3- computer box/sensor

    ~ check imunity = no error
    ~ check sgala sensor = no poblem

    so sensor ecu apa semua dalam keadaan baik..

    huh..pegi proton pun diorang xtahu apa poblem..skang nih aku tgh pening kepala kot2 ada benda aku telupa buat..yg korang ingat/tahu..mintak tolong yeh..aku pun dah nak start fedup dah ni..tingat membe2 yg tolong jugak nih wlpn proton servis center dah reject/xdapat buat…

    • hantar kat saya aje lah insyaallah saya akan tolong selesaikan masalah encik……teruk juga kene tukar banyak barang….ape la service proton ni buat..tau tukar ajer…tak boleh ker test satu2 part……

      • tula saya dah habis dekat 2k dah setakat ni tapi kereta still mcm tu, semalam saya dah ajukan perkara tu dekat proton dia minta saya hantar balik kereta tu.tengok mcm ne semalam saya dah antar dia kata ada specialist engeneer yang akan handle kerata saya tu.saya akan tunggu keputusanya hari ni.kalau still masih x dapat juga terpaksa juga saya bawakan kereta tu pada bro motec. bro tempat bro dengan pantai dalam jauh x.kakak saya dok pantai dalam.

      • Salam, dah selesai ke masalah en labu ni?? sy pun sekarang tgh hadapi problem yg sama ni…

  106. Salam,

    Bro, sy de problem dengan enjin Saga BLM 1st model..bila start n jalan enjin akan kua bunyi tet.. tet.. tet mcm bunyi tepet tp lagi kuat.. pastu bila laju enjin akn bau hanggit.. sy da check minyak hitam n air radiator ok je.. n sy perasan mcm de kesan minyak dkt sekitar head.. klu head yg problem sy igt nk tukar head campro 1.6 je alang2.. agak2 angaran kos utk sume tu berapa ea..?

    • wasalam…anggaran kos sy pun tak pasti sebab sy belum dpt lagi saga blm engine rosak masuk bengkel sy…tp yg sy tau mahal la…sebab kereta tu baru lagi dan barang mesti tak ade…..so ape2 pun kene check dulu keadaan engine lepas itu baru sy boleh tahu ape nak buat……kalau encik ada masa boleh la datang jumpa sy……untuk check sahaj pun tak ape…..

  107. salam..keta saya waja 1.6 auto tahun 2001..elektrik macam tak betul la..radio kadang2 kuat ..slow..lampu kadang2 menyala..tidak.bila gear 1 susah nak masuk sikit pada awal pagi…lepas tu ok je..sekarang ni bawa 130 bunyi ada kuat sikit macam kasar,,,kenapa ya,,,wiring problem ke..ecu ke..geardbox ke..

    • wasalam……boleh tak encik datang ketempat saya..untuk check terlebih dahulu….kalau tak berminat repair pun tak ape…..terpulang pada encik……

  108. salam bro
    cam ne nak check minyak gear waja ye?
    baru pakai kereta ni

    • kalau auto ada dip stick dia tp kalau manual kene g workshp..

  109. salam bro.
    sy ada waja 05 manual. plan nak tkr ke auto, bg wife bw sbb x expert bw manual. boleh x? blh guna gearbox auto lancer? tq bro.

    • boleh je guna gearbox lancer..sama jer…cuma lancer punyer tak silap saya ada filter…proton punyer tak ade……

  110. salam bro,

    sy rase nk beli waja second hand tahun 2000.. ape perkara yang perlu diperiksa?? adakah ini pilihan yang baik bro?? kawan sy kate enjin mitsubishi lagi ok dengan cam pro.. betul ke??

    • beli lah yg engine mitsubishi..campro problem banyak….periksa dalam engine …leaking…kalau nak lagi bagus bawak pomen la masa nak beli…

  111. bos… rupanya ada expert kat area kuang nie… nak tanya top overhaul waja auto 1.6 n kia spectra 1,5 auto… berapa sekarang bos..n bapa ari boleh siap. sy dok kat kuang.. worksyop byk kat area nie yg mana 1 bos.. n econ buat tak bos… ada sebijik wira ni dah mcm sauna dah.. kalau letak kat bawah panas lama2..padahal dah pasang econ.. kalau malam boleh pulak dia sejuk.. dah 2,3 kali servis sama gak.. apa poblem ya bos..

    • macam ni……sy dah pindah dah…sy skrg di kampung kubu gajah jln gajah 3….sy wat kerja dekat rumah skrg..sebab bengkel sy dah tutup tahun lepas..so sementara ini sy wat kat umah dulu la.kos untuk top overhaul sy caj upah 400.00 anggaran kasar2 dalam 800.tetapi bergantung juga pada keadaan kalau bnyak part yg kene tukar lagi tinggi la kos….kalau kia pun lebih kurang juga macam waja kalau lebih pun cikit…tengok keadaan dulu bru lah harga yg sebenarnya kita tahu…….aircond pun buat gak….cuba la bawak keter ke tempat saya nti sy check kan apa masalah nyer……call dulu kalau nak datang….

  112. bos…saya ade masalah dgn air cond kete wira saya…bile on je ade bunyi bising….mcm helikopter….bile off xde lak bunyi tu….air cond sejuk je xde masalah….temperature pun maintain je kat bahagian tgh….so ape masalah air cond ni….masalah compressor or belting?kalo comprerssor berapa kos utk kete wira.
    Thanks,

    • terima kasih atas comment encik
      macam ni benda sebegini agak susah nak explain sebab sy tak nampak keadaan sebenar,akan tetapi ape yg sy boleh jelaskan sedikit kalau belting kurang ketat pun boleh jadi,yg kedua nye mungkin compressor nak pasti dua benda ini mana satu yg rosak sy kene tengok sendiri kereta encik.compressor harga nak kene tengok ape jenis compressor dulu tetapi biasanya akalu second dalam 200 lebih,lebih berapa sy pun tak tahu sebab bukan saya pembekal spare parts,gas biasanya 80 ringgit aje upah kerja pun lebih kurang 80 juga….so benda ini kene tengok dulu entah2 belting punyer hal je……hati2 jng sampai kene kencing,rosak belting tukar compressor…

  113. salam, saya ada problem ngan iswara 1.5 saya..

    sy ada tny memeber saya, dia kata, keta sy mcm jalan 3 silider
    dia suh sy tukar plug, plug dah tukar baru..
    bila dah siap pasang plug, sy try buka n pasang satu2 kabel plug masa enjin running

    buka plug 1, enjin mati,
    buka plug 2, enjinnya timen kejap rendah kejap tinggi,
    buka plug 3, bunyi enjin sekata
    buka plug 4, enjin mati.

    ari jumaat lepas masa nk wat u turn, tgh2 u turn, keta tetiba mati..

    head saya ada licking, minyak itam kekadang ada kurang, kene top up. asap keta ok..

    pepagi setat keta, timing dlm 400 jer.. bila keta dah jln, baru timing naik 800

    • wasalam

      masalah macam ini kemungkinan ada masalah dengan engine encik,menurut cerita encik saya shak dia punyer cilinder no 3 pembakaran kurang sempurna,jadi perkara semacam ini agak susah cikit saya nak beri satu jawaban yg tepat.akan tetapi kalau ada leaking dekat head kene tengok juga mana leaking dia gasket head atau pun bocor tempat lain.kemungkinan kereta encik ini kene wat top overhaul.kalau lah encik tinggal area sg buluh boleh la datang ke bengkel saya,sy boleh pastikan ape masalah dengan kereta encik…..terima kasih atas comment

      • terima kasih atas penjelasan en. admin.
        sy pon bercadang nk wat top overhoul, cuma inginkan pendapat daripada yang pakar.. kos top OH utk iswara ada tk dlm 3rat?

        ohya..sy tinggal kat alor gajah melaka.

      • sama sama
        kos untuk top overhaul tak ckup 300,barang saja mungkin cukup la duit tu tp upah lagi…kalau kat tempat saya upah saja 400 grand valve lain kira.
        biasa nya paling murah pun 800 ringgit…kalau di bawah kos itu conform wat kejer cincai jer…asalkan boleh jalan jer

        sy tak suke wat kerja macam tu pada saya tak ada satu kepuasan untuk saya…saya suke wat kerja dengan halus bersih dan cantik ada kualiti…kalau saya tido malam pun tak teringat2 dah pasal engine tu……hehehehe

  114. kat melaka, sy dah pi 2-3 bengkel..
    semua rege lebij kurang sama..
    TOP Overhaul RM 250.00
    Grand Valve RM 480.00

    • owh yeker…..itu saya tak tahu lah dalam kes mereka punyer bengkel…tapi di bengkel saya tangan saya yang buat encik kene ada bajet paling kurang RM 1000.00
      mungkin rasa mahal cikit harga saya,tetapi kerja saya ada kualati dan saya tak ada niat nak kecewakan mana2 orang pun yg memerlukan perkhidmatan saya.
      saya tak suka buat kerja cincai asalkan boleh pakai aje……encik pikir pikir kan lah terdahulu..ape ape hal encik call saya sahaja..

      • tq 4 advise bro.. prob enjin saya dah selesai.. wat grandvalve..

        keta iswara 1.5 thn 99 sy ada prob lain pulak.. brake problem..
        masa brake kekadang bila tekan dia kosong, kena pam 2 3 kali baru brake makan. sy dah tukar master pump, dah bleeding, pon masih prblem sama..aritu tukar brand felix, pon sama.. pas tu tukar brand baik, tak ingat apa. sucimo ke apa tah.. tapi mula huruf S rasanya..

      • kalau engine boleh granvalve tak kan la pulak brake tak boleh settle..brake lagi senang nak buat…entah2 bocor tak brake…cuba chek betul2, pump pun mungkin tak elok…..brand bukan masalah asalkan tak bocor mesti boleh guna..

  115. Salam, tahniah dengan adanya blog ni..sy nak tanya berkaitan kereta saya Proton Gen2 Tahun 2005.Saya bru pakai 5 bulan…Masalah nya water pump bocor…lepas tu head juga terbakar…beraper anggaran kos dan aper yang perlu saya buat di bengkel

    • wasalam terima kasih atas sokongan encik.
      kos dalam 1000 lebih kurang untuk buka head tukar gasket….tapi ape ape pun harga sebenar mengikut keadaan engine…1000 cuma aggaran lebih kurang sahaja.

  116. salam tuan..

    saya nak tumpang tanya;

    1. sekiranya minyak enjin diisi melebihi paras maksimum yang ada pada lidi penyukat minyak hitam tu, adakah ada kesan pada enjin?

    2. sekiranya minyak atf melebihi paras maksimum dari penyukat cold dan hot, adakah kesan pada gear outomatik?

    kereta saya jenis kelisa auto

    terima kasih kerana akan menjawab kekeliruan saya..

    • wasalam kesannya adalah engine akan rasa berat cikit bila jalan,dan minyak hitam yg lebih akan keluar cikit2 ikut rongga rongga valve cover,itu aje effect dia,
      yg kedua minyak gear pun sama akan keluar ikut rongga angin kat atas gear box….tp gearbox tak serius sngt,tapi kalau engine memang tak bagus la kalau minyak melebihi paras max.

      • terima kasih atas jawapan tuan,

        tuan, adakah ia boleh merosakkan enjin?..

        terima kasih sekali lagi.

      • dia tidak merosakkan engine,cuma dia macam seolah olah macam perut kita terlebih makan sampai tak boleh nak jln macam tu la lebih kurang…..

  117. terima kasih atas jawapan tuan..saya support blog tuan.dan selamat maju jaya..serta selamat mennjalani ibadah bulan ramadhan

    • terima kasih atas segala sokongan encik dan semua pembaca blog saya…..

  118. assalamualaikum dan selamat berpuasa bro, lama gak dah x berkunjung laman bro ni, masalah tempohari dah settle bro..lega rasanya,tapi ni masalah baru sampai, nak tanyala bro…feul dalam tank ada tapi kenapa sensor feul menyala ye……risau gak ni.takut berlaku macam 2 tahun lepas je hampir-hampir kemalangan disebabkan feul pump gagal berfungsi.

    • wasalam terima kasih…perkara macam ni kene tengok keadaan dulu la bro sy pun tak pasti ape sebab dia pasal sy xnampak kan…
      mungkin wiring,mungkin sensor,so susah la nak tau.

  119. slm, sy ingin bertanya pd en, waja manual 2004 4g18 sy br2 br bypass themostad. Ade pe2 effect tk kt enjin ke kalau bypass?. Ape pendapat en,perlu sy pasang blk thrmostat ke?

    • nanti gear empat lambat masuk…..baik pasang balik

  120. salam tuan,

    saya memandu waja 1.6 auto model 2006. masalah timbul bila kereta kerap x boleh distart jika x bergerak antara jarak masa 12jam.bateri baru jer ditukar.kadang2 ketika sdg bergerak pun lampu bateri menyala n kereta seolah2 nk loss power. waja saya tiada alarm tambahan, hanya alarm standard.semuanya masih standard, tiada modifikasi. harap dpt membantu.

    • waalaikum salam
      kalau lampu bateri menyala makna nya alternator dah rosak……so baik tukar alternator atau pun check kat bengkel terdekat untuk pemeriksaan lanjut…..atau pun datang ke bengkel sy pun boleh juga kalau dekat dng sg buloh……..

      • utk makluman, alternator telah pun diperiksa bulan lepas dan ditukar baru. adakah kemungkinan trdpt masalah lain?

      • erm…kalau macam ni kene tengok kereta dulu la baru saya tahu ape masalah sebenarnya…….kalau encik boleh dtg ke sg buloh…….boleh la singgah ke bengkel sy

  121. salam..nak tnaya..apa punca kancil 660 bole berasap sedangkan masa tu keter tak jalan???dan betul ke kena overhaul…??brp kos biasanya utk overhaul??berapa lama masa yg diambil..

    maklum la..saya ni ppn…tak tau menahu sikit sal keter ni..huhu

    • wasalam punca berasap piston ring sudah haus,pasal harga kene tengok kereta dulu la baru senang nak bincang harga sekarang kereta pun saya tak nampak macam mana saya mau letak harga….saya pun tak tahu apa apa barang yang kene tukar

  122. salam bro..nk tnaya…masa drive forward ke kanan jew bunyi “kluk kluk” kat dpn,drive shaft rosak kew???brpe eh harga drive shaft??kereta waja 1.8 auto…

    • harga saya pun tak tahu la bang pasal jarang sangat saya tukar..tak ingat…..sorry ea…

  123. Salam Mat..
    Ada 2 problem enjin waja 1.6 thn 2000 saya :
    1. pagi2 sampai 2-3x nak start enjin..apa masalah tu??
    2. temp air naik bila saya berhentikan kereta dan buka bot enjin saya dengar macam bunyi air menitis kat bawah cover enjin, berhampiran dgn knocking sensor..water pump bocor ke??
    3. adakah setiap kali tukar timing belt perlu tukar water pump skali??
    TQVM n good blog..

    • wasalam….
      kalau payah nak start ada banyak kemungkinan so kene tengok kereta dulu la…
      tp setiap kali tukar timing belt memang lebih baik tukar water pum sekali.
      sebab benda tu seperjalanan nyawa dia.sehidup semati faham kan.kalau tukar timing belt mesti tukar water pum kalau tidak mati satu dulu.harap harap boleh faham la andaian saya ini.
      kalau menitik dekat depan engine makna nya water pum bocor la….
      thanks for the comment

      • Wau cepatnya reply..
        Tabik spring kat ko Mat..
        Mmg aku akan support blog ko nih sampai bila2..
        Ok aku faham dah berkenaan masalah water pump tu
        Brp kos tukar n upah water pump tu ye??
        Seperkara lagi aku harapkan penjelasan berkenaan BANYAK KEMUNGKINAN start keta sampai 2-3 kali pagi2 tu..
        So dgn rasa rendah diri bole x tlg bagi hint/sebab apa pasal problem ni..
        Sbb kalau aku dok dekat lama dah aku gegar woksyop ko
        Masalahnya aku dok jauh beb..
        Dan aku dah x mampu lagi tertipu dgn pomen2 area cni..
        TQVM Mat..
        Allah jua membalas jasa baik mu..

      • pasal start pagi susah ada bnyak,mungkin pump minyak,voltage kurang stabil,stater kurang power,plug kurang elok,setting engine tak betul,engine sudah ada masalah pun satu kemungkinan.carbon dalam engine terlalu tebal sehingga minyak tak sampai dalam ruang pembakaran.
        kos penukaran water pum dalam 200 siap pasang

      • Oh ye..sementara nak tunggu ada bajet tukar water pump bole x aku just jaga n check air yg kurang hari2 supaya x overheat??
        Ada kemungkinan x sampai satu masa water pump tu akan pecah dan tersembur air keluar???
        Atau dia akan terus menitik je selagi belum ditukar..
        Thanx again Mat..

      • bole je kalau rajin chec air…tapi resiko tinggi la kalau bawka keter,kalau tiba2 air semakin semakin kurang masa pandu kereta boleh overheating dan head akan bengkok.

  124. Salam bos,

    Saya baru pakai waja 2nd 2005 auto. So saya ada beberapa masalah dengan kereta saya ni.

    1. Kalau pagi2, time x engine blom panas. ada rase ‘jerk’ skit shift gear 1 ke 2. 2 3 and 3 4 ok… kenapa ek? saya baru tukar minyak gear box, engine oil n timing belt.

    2. Bunyi engine berdengun kuat laa compare ngn kete laen kalau saya bwk lebih 100 KM/j. mcm xselesa jek dlm kete dgr bunyi ni.. huhu…. sbb ape ek bos?

    Mohon penjalasan dan pandangan bos..

    terima kasih

    • satu kemungkinan adalah engine maunting dah tak elok,yang kedua kemungkinan setting engine,itu saja la saya punyer shak…yg lain lain saya tak tahu la sebab saya tak nampak kereta macam mana saya tahu masalah yg sebenarnya….dan pasal bila laju gegar mungkin juga wheell balancing,ini saja la pandangan yg saya boleh bagi..selebih nya saya kene tengok kereta dulu..terima kasih

      • ooo…

        kalo mounting absorber dh x-ok boley jd berdengun ke kalo bwk lbh 100 km/h.? sbb absorber dh xbape ok kalo naek bonggol.. ade bunyi semacam jek…

        ada kaintan ngn gear box x? huhu…

        sori byk tye.. sy bdk bru blajar bb kete ni…
        trima kasih

      • erm….sy boleh jawab soalan ini tp nak conform sy xboleh sebab sy tak nampak keter…kalau maunting rosak biasa nya koyak la…..pastu ada bunyi bila langgar jalan tak rata,xder kaitan dng gearbox,itu sebab sy lagi suke buat pemeriksaan terus…..payah nak jawab sebab xnampak keter

      • problem solved bos.. engine mounting kiri n kanan xelok… lepas tukar… bunyi dlm kabin senyap… mcm baru.. terima kasih ats pandangan…

        TERBAIK !!!!

      • salam bos..sy ada masalah gan keta waja sy,manual tahun 2001…lalu kawasan air bertakung,dia nk mati,,main minyak br ok…apa masalah ye…

      • wasalam…ermm kene air dekat mana???sy pun tak nampak….kene chek dulu….nak tahu juga air tu kene kat belah mana?

  125. Tuan, saya memandu Waja 1.6M 2004. Masalah saya ialah steering dan kereta saya bergegar kalau kereta saya bergerak ditambah pula dengan bunyi spt besi bergesel semasa kereta sedang bergerak. Saya dah tukar bush lower arm, gegaran di tahap minima tetapi bunyi masih ada. Adakah ini tanda drive shaft rosak. Apa alat ganti selain drive shaft yg harus disediakan utk menggantikannya? Terima kasih.

    • bergegar ni ada bnayk sebab,tambah pula macam besi bergesel mungkin ball join,dalam hal ni sy tak boleh nak bg satu jawaban yg tepat sebab saya tak nampak kereta,..biasa nyakes macam ni kene tengok kereta dulu barulah saya boleh tahu ape yg rosak dan ape yg kene tukar,,,selain driveshaft ball join,link rod,absorber pun boleh jadi,drive shaft sy rasa bukan….

  126. a’kum bos,
    sy pakai waja 1.6 manual 2005 sy beli baru punya pakai dlm 6 thn enjin keta dah jem
    sy nak tanya apa punca2 yg boleh sebabn enjin keta jem? sbb skrang keta sy jem tak tau apa lg punca sbb kalu pasal servis keta ni slalu sy buat tak pernah miss tp keta bole jem pulak sblum ni sy pernah tukar timing belt n slps servis tu keta sy salu bunyi sblum servis tak pernah pun n bila tanya pomen dia kata tak cukup ketat so dia buat balik p msh jugak bunyi p tak lama la ms stat mula2 je pastu tgu sikit ok blk dlm 3 bln sy pakai saja msh jugak bbunyi sampai skrang pastu terus jem jd persoalannya adakah jika pemasangan yg tidak betul boleh myebabkan enjin jem?geram sy bla kenangkan kejadian ni pasal sy slalu jaga keadaan keta ni tak pasal2 kena buat top overhall

    • macam ni engine jem ada beberapa sebab,antara nya minyak hitam kering,yang kedua jika ada besi masuk dalam ruang pembakaran,yg ketiga kalau timing belt lompat dari pada pulley,yang terakhir sekali oil pump rosak.
      biasa nya kalau timing belt salah pasang engine terus tak boleh start pun,dalam kes ini agak susah sy nak pastikan kenapa engine jem…mungkin kalau sy tengok keadaan engine mungkin sy boleh tahu kenapa ini berlaku.

  127. salam bro..
    nak tanya beberapa soalan ..

    aku pakai waja 1.6 2001,baru2 nih aku dah gi buat top overhaul sebab enjin overheat.selepas aku buat top overhaul injin stil lagi bermasalah

    1.meter temp akan naik melebihi 90 apabila kipas radiator berpusing dan akan kembali normal apabila kipas tu berhenti berpusing.
    2.air dalam spare tank tendang keluar hampir separuh dan kekadang hampir nak abis air tu tendang keluar
    3.minyak itam berwarna coklat semasa aku check minyak injin.

    minta pendapat bro macam mana nak selesaikan masalah nih.

    tq

    • wasalam..
      gasket sudah putus lagi….buat top tak betul kot….ini bermakna kene buat sekali lagi….buat betul2 la kalau nak buat…jng cincai…kejer ini tak boleh main2…mesti buat dng cantik..dan check betul2 ape masalahnya….tq

  128. a’kum bos,
    saya pakai satria 1.3 1996. masalah nye, enjin boleh tiba2 mati masa drive.pastu kalau nak start, kadanag-kadang senang, kadang susah.bunyi kat starter ada, tp enjin nye tak mau hidup.puas dah dok tekan minyak.macam tekan angin je. plug, distributor,bateri,fuel pump semua dah tukar.problem jugak lagi.

    Dah anta gi bengkel, dah cek pun mekanik tu kata ok je. dia pun heran apa masalah sbnrnye. masalah nye ms kat bengkel, enjin dia ok plak. Bila dah balik, dia boleh plak mati tibe2.

    Tolong bos, tak tau dah apa problemnye nie..

    • wasalam…perkara macam ni saya kene tengok keter baru ler saya boleh tolong settle kan masalah..sebab sekarang ni sy pun xtahu ape sebenrnya masalah nyer……kalau dah tengok keter boleh la saya tahu ape masalah nyer….thanks for the comment

  129. salam bro..

    saya berkeinginan untuk beli waja.. dah survey kat mudah..http://www.mudah.my/Proton+Waja-11088269.htm.
    tgok milage mmg tinggi so.. harga pn rendah.. tp saya nak gune loan kete la klu beli..

    then berkeinginan nak tukar engine kepada mitsu sohc..

    minta pendapat bro la..

    1. klu tgok secara mata kasar.. logik x harga keta yang die bg ni.. cmne nak tau klu ade kesan kene bnjir ke..eksiden ke..

    2. klu saya nak tukar engine die.. kepada mitsu.. bro bleh carikan ke? n pasang sekali.. klu kene dgn bajet saya,, ingin saya angkat kete ni.. then terus minta tolong bro cari n tukarkan enjin kepada mitsu..

    harap bro dapat bg pendapat akan kewajaran tindakan yang bakal saya lakukan..

    thanks bro..

    wassalam.

    • wasalam..
      macam ni…waja model ini memang pakai engine 4g18 SOHC 16 v mitsu,kereta ni memang dah asal engine tu….so buat ape nak tukar lain membazir duit aje….kalau betul2 nak beli pastikan aje kereta ini engine cantik,xder asap,xder leaking,xade makan minyak hitam….itu saja..dan juga gearbox ok…harga yg dia letak tu sy pun xtahu nak comment,pasal orang punyer kereta mungkin owner kereta lebih tahu kenapa dia letak harga macamtu…lagi satu nak tahu kereta tu accident ke tidak kene tengok kereta dulu la…bru la sy boleh tahu….
      klau saya dng harga 18k saya lagi rela beli keter import,macam honda, atau pun mazda.tp kene tengok model dulu,sebab ape kalau 18k kalau import punyer kereta sekarang ni boleh dapat 1.8 dohc. lagi la best dpt engine DOHC kereta pun sedap pakai …tp itu pendapat saya la…..selera semua x sama….

      • owh.. saya xtau keta taun bile yang gune enjin mitsu..

        bleh bro bgtahu saya tahun berapa selain tahun 2001 yang gune enjin mitsubishi..

        let say..klu dah milage die rendah.., kereta waja tahun bile plak yang bro syorkan untuk saya beli..

      • tengok aje kat chasis kalau di tulis 4g18p makna nya mitsu,atau pun dekat geran permulaan no engine 4g18p.kalau nak pakai waja juga cari lah yg mitsu jng beli campro.
        pasal milage sy xkisah sgt..yg penting engine tu tak ada masalah dr mkan minyak hitam.

  130. salam pagi tuan..
    boleh x tuan bagi tahu kedai tuan kat mane??senang2 kalo boleh pegi..agak2 tuan minggu nih banyak x kete yg nak datang repair??atau memang skarang dah penuh??

    • slamat pagi…..

      tempat saya di kampung kubu gajah, jln gajah 3 lot 1310a kubu gajah sg buloh selangor. call saya dulu kalau nak datang…sy rasa elok datang seminggu selepas raya..terima kasih….

  131. salam..encik..sy baru beli waja 1.6(at)2 nd punya la..milage dalam 100k lebih..soalan saya.
    1.perlu ke tukartime belt baru dan kos nya
    2.cam nak tgk timing belt tu masih leh pakai ker tak?
    3.dalam penjagaan kereta gear auto apa yng perlu dititik beratkan?

    wassalam..tima kasih

    • wasalam

      1.timing belt kene check dulu la baru tahu sama ada elok atau pun tidak,
      2.nak tengok elok tak elok kene buka cover la tengok timing belt,
      3.dalam penjagaan gear auto minyak gear beli yg mahal cikit,contoh mitsubishi brand,pastu service la gear box 3 kali tukar minyak hitam satu kali service gearbox,
      sama sama

  132. Assalamualaikum Encik,

    Saya nak tanya beberapa soalan:

    1. Saya baru je bawa ke bengkel kereta wira 1.5gli saya utl tukar timing belt, macamana saya nak tahu sama ada timing belt dipasang betul atau tidak.. adakah dengan cara dengar bunyi enjin, rpm tinggi/rendah, engin bergegar atau macamana?

    2. Kipas radiator saya kuat bergegar apabila dia ‘on’. Apakah sebabnya? adalah motor kipasnya dan ‘loss’ atau masalah kipas itu sendiri.

    3. Saya ada kancil 850 cc tahun 2001, masalahnya ialah bacaan rpm sewaktu start enjin rpm adalah 1200, then naik slow2 sampai 2000 selepas 3minit.. bila dah bergerak lama dalam 15minit, rpm still 2000 walaupun enjin dah panas..sebelum ini (asal) rpm semasa start adalah 2000, then slowly turun 1200 masa idle setelah enjin panas.

    Harap encik dapat membantu saya.

    Terima kasih.

    -Nawawi-

    • wasalam selamat hari raya
      biasanya nak tahu timing belt betul tak betul pasang dia kene tengok pada engine la…kalau tersilap pasang tak boleh start terus,tp kalau tersalah pasang macam 2 gear saja boleh start tp timing mungkin tak ngam,selepas itu ada problem dngan pembakaran engine,so perkara ini biasanya susah sy nak jelas kan, sebab kene tengok kereta dulu,

      mungkin kipas ada masalah kene check la.

      pasal kancil ini carb tuning takbetul atau pun auto choke sdah rosak,,so need to check

  133. hello encik,

    saya ada gen2 1.6 … saya dah ada masalah dgn overheat temperature… saya dah tukar thermostat… service radiator… kipas semua dah check… tapi still ada problem tu.. bengkel tu ckp.. saya maybe kena buat top overhaul.. takut gasket dah rosak…

    so saya nak tanya kalau top overhaul encik ada buat ke service?
    berapa selalu?

    boleh tinggalkan nombor telepon tak

    • 0172601852 call saya la kalau nak tanya ape2…

      masalah macam ni kene tengok kereta dulu……tq

  134. salam nk tnya harga fuel pum ori brape ya…

    • wasalam..sy tak pernah tukr lagi yg ori…tp anggaran dalam 500 lebih…..

  135. Alhamdulillah, nasib baik jumpe blog abg. very informative. Sy ade masalah denggan kereta saye. Satria Neo 1.6 (A) 2006. Enjjin overheat. Mase mule2 beli dlu xde pun, lepas 4 bulan pakai die da stat jadi dh. Kereta pernah accident, tp bahagian radiator je la yg terok.

    1. Mule2, kalau on air-cond n tgh traffic jam ke. temperature naik. tp slow la. Kalau rev sket, die turun balik. Anta kat 1st workshop, topap air & coolant je katenye.

    2. OK sekejap je, Kalau buat long distance, x on air cond pun, lepas kuar nk byar tol tu, temperature naik. laju sket. Rev sket, die turun balik. Anta 2nd workshop, katenye waterpump.Tp die pun x sure. So, topap air n coolant je.

    3. Hantar kt proton, dorg soh tuka fan motor n termostat, sbb bukan yg original proton. OK, tuka je. Ok sekejap je la. Seminggu, jadi balik.

    4. Baru2 ni, kalau stat engine, baru jalan 5 minit, temperature naik smpi merah. Radiator hose yg atas punye (dekat cap), tercabut. Anta proton, dorg kate mgkin de ‘air bubble trap’ dlm hose. NI dorg soh tuka radiator balik. Pakai yg original (APM) katenye. Radiator sje smpi rm1000.

    Daripada kronologi ni, bleh explen ape masalh die x? Penat aa asyik kne tipu je. Masalah x setel2 jgk.

    • terima kasih atas coment encik….
      macam ini menurut cerita di atas saya punyer syak wasangka adalah gasket head sudah problem mungkin tak teruk….kalau nak pasti akan masalah ini saya mahu tengok engine kereta encik..jika encik ada masa boleh la datang ke bengkel saya untuk buat pemeriksaan,nanti kita tengok sama2 ape masalah nyer….sama ade gasket atau pun benda lain…….campro memang banyak masalah terutama cilinderhead dia tak boleh tahan lama…saya pun tak tahu kenapa…tp itu lah yg bnyak saya jumpa….tp jng rasa menyesal kerana beli kereta itu…sebenarnya engine campro terlalu manja untuk dijaga….dia tidak lasak…aksi lasak satria neo di tv itu dia kuality kereta lain…engine tak sama dng yg dijual untuk di jalan raya….
      macam inilah kalau encik ingin saya selesaikan masalah ini insyaallah saya boleh selesaikan akan tetapi encik kene bawak kereta ke bengkel saya terlebih dahulu kemudian bari kita tahu ape masalah nya…..tq hp sy 0172601852 call sy jika nak datang,,sy di sg buloh

  136. salam bro.. saya nak tanye sikit la.. saya pakai wira 1.3..baru2 nih enjin ad prob.. bila bawak tgh highway tetiba enjin mcm nak mati, radio dan jam sume mati.. then, kuar simbol “check engine” lepas tuh ok balik..mse terjadi tuh,enjin macam x cukup power.. bila langgar lopak pon sme,.. bnyk lopak, bnyk kali lah nk mati.. ad kata mslh bateri, kata distributor.. so, ap pendapat bro?

    • lupe saya nak bgtaw yg distributor saya mmg ad leakage…

    • wasalm pendapat saya, saya mahu tengok kereta dulu,test drive baru lah saya boleh cakap ape masalah insyaallah…..

  137. Bro, just nak tanya. kalau top overhaul waja 1.6 sebab overheat & head bengkok, barapa anggaran kos & berapa lama kene tinggal kereta. Ke dalam satu hari boleh complete?

    Symtom : penah overheat enjin mati automatik sebab radiator bocor (air habis). Dah tukar radiator, enjin run OK. tapi air radiator jd keladak & berkurangan (kene tambah). suspek gasket burn.

    • siap dalam 3 hari paling cepat,satu minggu paling lambat,sebab saya tak pakai budak keje sy kerja sendiri…….so tak boleh cepat sngt tapi tak la lewat sangat….harap maklum,kos lebih kurang 1k lebih,tq

      • Bro,

        Baru overhaul 2 minggu lepas. Tukar gasket set, skim head, grind valve (satu ada bocor masa wet test), tukar munyak itam, filter. kene RM825.

        Dah pasang defi water temp meter – bagi buzzer + light blink bila temp > setting. – prevention untuk overheat next time

  138. salam..saya ada proton waja,masalahnya bila saya pasang aircond ja mesti ada bunyi bising,mulanya ingat kan kipas tp bila bukak bonet bkn bunyi kipas tp bunyi apa ntah kat seblah kanan tu,yg motor tu,compressor kot?so cmna nak buat?

    • wasalam kene check kereta dulu la encik sebab ape sy pun tak pasti ape yg bunyi,belt ker,compressor ker,atau bearing ker…..erm susah nak tahu ape yg rosak,,,kalau encik boleh datang ke bengkel sy sy boleh buat check untuk encik…tq for the comment

      • ok trima kasih..sy rasa mungkin bearing kot,,klau bearing brapa hrga klau tukar? sya nk tahu mcm mana kalau nk tmbah kan lagi power untuk proton waja 1.6 auto?

  139. salam…sy guna gen 2 campro 1.6 sy ade masalah besar ni…kereta sy kena top overhaul. mula2 die potong head pastu skang die ckp head tu dah x boleh guna….so die nak guna head baru..berapa kos head yg baru utk kereta gen 2 campro?? pls reply segera yer..terima kasih…

    • harga head saya tak tahu,sebab saya pun tak pernah tukar head lagi..biasa nya potong jer,,,,,,so mintak maaf….nak bagus tukar je engine mitsu….

  140. Assalamualaikum Encik Mat,Saya Ada Proton Waja 1.6 A Tahun 2003.Enjin Saya Skrg Ni Rasanya Masih Ok,Cuma Pick Up Kurang Dan Top Pun Agak Kurang.Saya Baru Guna Kereta Ni Dalam 10 Bulan.Saya Syak Yang Gear Die Agak Tak Smooth Sbb Bile Nak Masuk Ke Gear 2,Die Akan Rev Sikit Baru Die Masuk 3.Terhenjut Sedikit Saya Bercadang Nak Tukar Kepada Gear Mivec CK Yang Shiftronic Tu.Dan Lagi Satu,Enjin Saya Bergegar Bile Berhenti Dalam Keadaan N,Dgn Steering2 Saye Sekali Bergegar.Tapi Bile Dah Masuk D Dan Jalan,Gegaran Itu Hilang.Apa Pendapat Encik Mat…Terima Kasih….

    • waalaikum salam,tq for the comment,macam ini encik saya agak susah sikit nak jwab soalan encik ii dng tepat sebab saya tak nampak keadaan kereta,mungkin kalau sy drive kereta encik saya boleh tahu ape masalah sebenarnya,kalau nak tukar kepada ck shiftronic pun boleh,asal kan ade kos,halfcut ada dua sy tengok kat kedai potong,harga sy tanya hari itu 6500,kalau trade in dia cakap 5500, tp spec engine ni memang power GDI DOHC AUTO 6 SPEED SHIFTRONIC TURBO 1.8.
      kalau encik berminat boleh datang jumpa saya,dan saya boleh bawakan encik ke tempat halfcut tu,area subang.kalau nak repair engine lama pun boleh jga tp sy kene tengok kereta terlebih dahulu….tq

      • Wah,Mcm Menarik Je.Takpe.Kalau Saya Ke Sg Buloh Nanti Saya Akan Roger Encik Mat Sebelum Saya Datang Bengkel Encik Mat Ok.Terima Kasih Bnyk2… :))

  141. salam,bro sy nk tnya,sy pkai waja auto 01 problemnya meter tempreture dia mgikut kipas,bila kipas on tempreture akan naik hgga 100.kipas bhenti dia normal blk,air tangki smua ok,psng econ pn ok,dn lg 1 keta sy ni dh x pkai termostat(xpe ke bro).minta pndpt bro buntu dh ni….dan kos baik pulihnya skali)

  142. Salam mat…ekau trimo x klu org ajk ekau poie tgk keta?den nak bli waja manual 1.6,hayat lam 8taun ke bwh.bajet dlm 23k ke bawah.den duk seremban,nak cari keta area kl n slangor la.jauh x poie bengkel ekau dari seremban?den tanyo ajo dulu ni,xkonpom lg.

    • wasalam..sorry jang..sy agak busy sebab banyak kejer kat bengkel..so saya tak ada masa sangat nak keluar….so mintak maaf la ye….

  143. lg satu,den nak tanyo pendapat ni…antara waja(year 03/04) dengan saga blm(year 08),mana lagi baik den ambik?
    Harga lebih kurang sama ajo,tp waja dah 7/8 tahun sedangkan saga blm baru 3tahun.Dua2 den minat,kselesaan pmanduan den xkesah,yang penting kualiti enjin,penggunaan minyak dan maintenance.Cik mat raso mano lg baik & kurang bagi masalah antara waja berusia 8tahun berbanding saga blm yang baru berusia 3tahun?
    Terima kasih jika sudi bagi sedikit maklum balas.tq….

    • beli waja jer….4g18..

      • pasal apo ekau syorkan waja lamo bobanding saga blm mat?teruk sgt ko blm tu yo?tq reply mat…

      • takla teruk sangat untuk 5 tahun ok lagi kalau nasib baik…………mintak maaf ye…ape sebab dia sy tak boleh explain didalam ini….

      • takpo mat..den paham..thanks cz bg pondapat..so kironyo den ingat nak ambik waja 4g18 ajo la…cumo den nak tanyo laie ni,bilo kito boli keto 2nd hand yg usia sekitar 8 tahun,apo kito patut tengok time nak boli tu?boleh bagi tips ckt x mat?tq.

      • lagi baik ajak pomen tengok skali….tengok engine paling impotan,,,,,,,biasa nya keter kat used car body semua memang cantik,tapi engine biasa nya bnyk problem..so kene cari pomen untuk tengok…….

      • nak cari pomen yg expert n boleh dipercayai yg poblemnya mat…klu den tgk sndiri agk2 apo yang den patut tengok?just bg ckt tips ajo mat.

  144. Salam tuan,
    Saya baru hubungi tuan, x pernah ada pomen yang sanggup dengar masaalah kereta problem ni, biasanya asyik kata kena g bengkel jerk..

    Saya pengguna wira aeroback 1.3 manual. Bebaru ni saya menghadapi masaalah, bila masuk gear 1 sampai 5, senang, xde rasa cam ketat pun. Tapi bila saya jalan je ada bunyi cam besi berlaga, bunyi berdesing cam besi bergeser. Bila saya tutup aircon pun bunyi gak.

    Sebab apa ye? sebab gear box ke?.. nak kena tukar gearbox lain ke ataupun boleh diperbaiki.

    Tolong ya.. saya memang pening dah dengan bunyi cam tu.

    • wasalam…. terima kasih kerana comment di blog saya,tak ape nanti hari rabu ni jumpa saya di giat mara kuala lumpur sy akan tolong check kan kereta encik……tq…nanti call sy dulu sebelum datang…..

  145. bro….
    1.brp kos tukar mounting absober
    2.brp kos tukar oilseal n gasket gearbox
    3.apa tanda2 alternator jammed, adakah perlu tukar batt dl
    4.cara terbaik tukar batt, adakah enjin perlu idop dan slps tukar apa
    perlu dbuat..tuning,scan,atau yg proton buat(guna gadget kuning,cucuk bwh stering)…x tau panggil apa,tp ada reading la mcm timing blk rpm..
    thnx bro, sy guna 4g18 2002

    • thanks bro foe u comment
      tapi agak susah sy nak explain soalan bro ni melibatkan teknikal check..
      so biasa nya kene tengok dulu bru lah snang nak citer…kos tukar maunting anggaran 200 lebih siap pasang….tukar oil seal mahal cikit kalau kene turun gearbox..
      pasal alternatir jamm i need to check u car…..sorry about that….
      sape pulak kata kene tuning……di motecmat tak payah tuning tempat lain sy tak tahu….

  146. salam..mintak pendapat..
    saya nak upgrade engine dari 1.3 ke 1.5 .. dengan kos yang paling murah..saya ada tanya pomen dia cakap reboww block 1.3 tu jer jadikan 1.5
    adakah boleh di buat cmtu …
    ada yang cakap engine akan jadi overheat ..
    mintak pandangan tuan..serta kos jika dilakukan di tempat tuan.. terima kasih

    • wasalam
      bad idea….sy taknak buat kejer camtu,nanti rugi dan buang masa…….kalau nak tukar je engine kosong..tapi masalah kos tinggi sebab engine pun mahal skrg…….mybe 3k

  147. salam mr motecmat…….
    saya baru je serbis kete kt kedai…serbis biasa minyak itam+oil filter n coolant………masa refil coolant dia running enjin mcm biasa sampai kipas jalan……then topup air n siap!……dah abis bayo, saya drive nak balik….then suspek mcm ada jerk plak……..lps 1-2km try tgk kt temp meter ada naik setengah….kt trafik lite bila nk jalan enjin jerk….then jln balik temp meter naik kejap,menten kejap……..try jalan balik ade rase jerk gak…….stop kete n biar idling……kipas jln mcm bese…..then patah balik ke kedai tadi suruh chek balik….onway ke kedai tu temp meter naik 3/4 dah tapi blom cecah merah lg…….rupanya dia x abiskan angin dlm tu…..topup balik air dlm radiator smpai penuh….biar kipas jalan n topup lagi mcm rutin tkar coolant yg biase…….

    soalan;
    1)ada efek ke enjin jerk tadi tu disebabkan air dlm radiator x penuh?….sebelum ni x penah lansung jadi
    2)temp meter belom cecah garis merah….adakah bole sebabkan head gasket bocor?

    • wasalam terima kasih atas comment nyer…

      tapi masalah macam ni agak susah saya nak tahu ape masalah nyer…..ape yg dilakukan,,lagi pun encik tak jelaskan keter ape yg encik pakai…kalau waja biasanya tak payah buang angin,kecuali 1.8,nak tahu head gasket rosak ke tidak kene tenngok engine dulu la….bru sy boleh tahu………jerk tu pun ade banyak sebab mungkin plug wire,coil pun mungkin gak…..erm payah sy nak explain masalah camni……….sy boleh agak2 jer kalau tak betul mintak maaf di pihak sy tq

  148. salam encik sy nak tanya enjin kereta saya 4g91 pernah overheating…anta workshop dia ckp water pump bocor.mmg ade air menitik kat bawah kete…belom sempat nak repair…skrg ni sy try hidup kan enjin ade bunyi(tek…tek..tek) kuat dekat water pump tu(mcm bearing)air meleleh kt bawah kete..
    soalan nya bole ke sy terus kln jalan smpai kedai kete n repair?
    ade kah kemungkinan enjin kete sy dh masuk air?& perlu di overhaul? kereta skrg ade di k.selangor…workshop en. dimana ya?

    • sy cadangkan jng start lagi engine tu…hantar je workshop repair ape yg rosak…..sebab nanti boleh rosak gasket head…..kalau nak antar workshop sy alamat sy di jln gajah 3 lot 1310a kampung kubu gajah sg buloh selangor.call sy lau nak hantar keter tq for the comment

  149. salam,,,en nk taye??sy pakai waja 1.8 enjin renault,,sy bwk p kdai dye ckp kena tukar bearing corrosion?? bearing corrosion itu ap??dye ckp kena angkat enjin semua,,,kos dye brape??sy tye tuan kdai dye xbrani nk ckp..tlong sy en…huhu

    • wasalam…
      macam ni conform ke yang dia cakap tu betul….atau dia sajeje nak takut kan encik…..susah sy nak cakap…sy pun xtahu sama ada betul atau tidak….kalau betul ape yg dia cakap kos dia tinggi sebab kene buka head tak payah angkat engine…dia macam buat top over haul gak tapi kos tinggi cikit pasal engine renault….sy pun x brani nak cakap berapa…tp anggaran mesti 2k

  150. salam bro..nk tnya skit.sya mnggunakn waja 1.6 m..mnyk enjin yg sya gnakn ialan penzoil semi..adakah ianya sesuai dgn enjin sya?

    • wasalam..
      boleh la juga minyak tu…tapi pakai 20/50 pun ok..sebab lagi pekat cikit minya dia…jenama pilih la yg boleh di percayai …

  151. salam bro..saya ade waja 2004 1.6A..masalahnyer bro..time kite masuk gear D,,rpm jd rendah sngt..smpai 400-500 je..kdng2 rpm ok,,kdng x..ape maslahnyer bro?????tkut lau pergy kdai..kne smbelih plak..huhhu..itu yg ty dlu…trimas.. :)

    • owh itu masalah kecik jer….just tukar plug kemudian servis trothel body dan adjust timing cikit…dah setlle……

  152. Assalamualaikum Encik Mat,Saya Nak Tanye SIkit Ni,Betul Ke Enjin GDI DOHC AUTO 6 SPEED SHIFTRONIC TURBO 1.8 Yang Encik Mat Cakap Ni,6 Speed?Saya Just Nak Kepastian Je.Kalau Enjin Ni Dgn Enjin Mivec,Mane Lagi Bagus Dari Segi Performance,Minyak Dan Penjagaan.Terima Kasih Encik Mat…..

    • actually engine ini adalah satu teknologi mitsubishi boleh dikatakan bagus juga drpd segi pemanduan,ini adalam bukan engine racing…teknologi engine ini adalah untuk pemanduan yg seronok sebab auto 6 speed shiftronic turbo.minyak memang jimat la kalau kita pandu macam biasa jer..tapi kalau kita tekan selalu minyak dua kali ganda.so dia boleh dua keadaan.ini dng mivec tak jauh beza.ini lg sedap sebab ade turbo.semestinya turbo lg tinggi performance nya. thanks for the comment

  153. Assalamualaikum, selamat hari raya, lama dah x berhubung dan melawat web bro,harap sihat bro dan bertambah maju.bro kawan nak tanyala kawan baru perasanla start kawan beli kereta waja ni berkenaan lampu aladin yang macam teko tu.sebelum start masa on suis hanya lampu handbrek dan battery sahaja yang menyala kat hujung tu, bukan ke lampu aladin tu sepatutnya menyala.tapi keta kawan x menyala lampu tu,rasa dari start beli lampu tu x menyala. jadi tanda tanya bila kawan bawak kereta member jenis yang sama dia punya menyala saya punya tidak. dalam pengalaman bro apa masalh kereta saya? saya hampir 5 tahun saya guna kereta ni.

    • wasalam..
      cuba tukar oil pressure swict,dan check meter bulb dia terbakar atau tidak ……lepas itu sepatut nya ok.thanks for the comment

  154. salam bro……..nk tnya sikit stering waja sy bnyk sngt free,bila drive akan lari kiri dan kanan time selekoh susah nk bajet bro.apa mslhnya bro dan kos baik pulihnya skali…………

    • getah stering dh rosak agaknya tu

    • wasalam…kos sy susah nak agak sebab benda tak nampak lagi ape yg rosak…..macam2 boleh jd yg berkaitan dng staring…tp mungkin staring rack,….kene check dulu la bro kadang2 bukan semua benda kita boleh tahu masalah tanpa di lihat…anyway thanks for the comment..

  155. Salam bro,sy Deniez dari JB,menggunakan kereta waja 1.6 Auto (2003)…cuma nak minta ilmu sedikit dr abg pomen….soalannya :

    – Bagaimana sistem default (sistem sebenar) kipas radiator dan aircond Waja 1.6 Auto yang sebenar keluar dari kilang?.Apa yg saya alami sekarang ini bila on aircond barula kedua-dua kipas aircond dan radiator berpusing.tetapi apabila aircond di ‘OFF’ kan kedua-dua kipas aircond dan radiator tidak berpusing.Saya telah membuat ujian memanaskan enjin selama setengah jam tanpa ‘ON’ aircond,tetapi masih kipas radiator atau kipas aircond tidak pun berpusing walaupun meter suhu enjin sudah naik separuh.adakah punca dari fius/switch atau masalah2 lain?

    Soalan lain yang kedua adalah :

    – Setelah enjin di hidupkan, saya on aircond dan tekan butang aircond di tepi kawalan suhu sejuk tetapi aircond tidak sejuk,kemudian selepas memandu dan temperature mula naik,barula aircond berjalan dan suhu mula sejuk…apakan punca atau perkara sebenar yg terjadi?.Adakah Gas aircond mula berkurangan dan perlu di isi gas kembali atau ada masalah lain?.

    Saya berharap dpt menimba ilmu dari bro..didahului terima kasih tak terhingga dgn respon dr bro.Assalamulaikum.

    • wasalam…
      terima kasih atas comment….sungguh panjang …hehehe

      1- sistem sebenar adalah bila engine panas kipas radiator sahaja yg akan berfungsi jika aircond OFF,dan jika aircond ON kedua2 kipas akan on serta merta.jika kipas radiator tidak berfungsi bila engine panas satu kemungkinan fuse,relay,autofan switch,so kene check tiga benda ini.kalau nak check sama ada temp switch elok ke tidak,sambung kan direct wire switch pada earth jika satu wire sahaja.jika dua wire sambungkan sahaja la dua wire tu kemudian patut kipas jalan sebelah radiator,jika tidak berjalan maka check relay dan fuse.jika berjalan switch tadi rosak.

      2-kemungkinan gas kurang,lain2 masalah saya kurang pasti,,,,mungkin kompressor tak jalan pada masa itu.

      wasalam…selamat mencuba dan semoga berjaya..

      • Terima kasih bro!!!…saya sudah mengikuti cara yg bro katakan tu…ternyata ada yg tak kena….kini sy dh blaja sesuatu yg baru dr bro..trima kasih tak terhingga diatas pengetahuan yg bro bg itu….

      • tahniah sy ucapkan atas kejayaan anda.

  156. Salam tuan punya blog..Nama saya Saleh dr Cheras. Saya drive kete waja 1.6 dengan enjin standard tahun 2001. Kereta waja saya takde la mengalami critical problem cuma ada satu problem je yg merunsingkan saya. Saya perasan bila memandu biasa atau memecut, bunyi kereta saya x sesenyap kereta2 lain. Mcm bunyi mengaum.Saya cuba bandingkan dgn kereta lain, kereta lain lebih senyap ketika memandu mahupun ketika idle. Bunyi mengaum ni menggangu pemanduan saya lebih2 lagi bila melebihi 120 km/j. Bunyi enjin dah mcm nak meletup dan nazak.

    Saya kurang arif samada bunyi mengaum ni berpunca daripada enjin atau pun tayar ataupun mana2 bahagian kereta yg lain. Saya cuba gunakan minyak itam fully sintetik tp xde perbezaan.Bunyi enjin masih lagi mengaum.

    Jd saya memohon keparan bro utk sedikit advice ttg condition kereta saye ni.Apa masalahnya dan ada cara x utk buat bunyi kereta saya ni senyap. Serius bro kalau sye pecut bunyi enjin mcm nak mintak nyawa la…

    Terima kasih daun keladi
    Saleh,Cheras

    • wasalam….
      pasal bunyi agak susah nak explain penyakit dia aper….sebab ada bnyk benda sebab kan bunyi bising dalam kereta.mungkin tappet engine bising,mungkin juga benda2 lain….perkara ini saya kene test drive mungkin lepas itu bru lah boleh tahu ape nak buat untuk kurangkan bising…tq for the comment…

  157. hello…saya bercadang nak ambi keta secondhand Proton waja tahun 2002 auto. saya nak tanya berkenaan dengan penggunaaan minyak petrol, macamana ye kalau proton waja 1.6 auto ni? kuat makan minyak ker?

    • ramai yg pakai waja so pendapat saya ok la….kalau nak betul2 jimat beli kancil 660 la…semua jimat….so boleh la pakai keter tu…..tp tengok condition dulu…

  158. Assalamualaikum encik pomen.
    Seronok baca blog tuan ni. Berpengetahuan betul!

    Saya pakai Neo manual dah 105 000 Km. Masalahnya, bila memandu terutama di hi-way dah ada rasa kereta tak pergi dengan smooth lagi. Maksud saya, sebelum ni contohnya bila pandu pada 130km/sj (gear 5) dan bila kita sengaja tak tekan pedal minyak, kereta akan tetap meluncur laju dan kelajuan akan drop sikit demi sikit. Tapi sekarang ini, kelajuan akan drop agak mendadak sekali.
    Apa masalahnya? Bagaimana nak kembalikan prestasi kereta seperti dahulu?
    Untuk pengetahuan, saya memang mengikut panduan servis berkala dan tak pernah mis atau lambat servis.

    • waalaikum salam…
      thanks for comment dekat blog saya…….benda macam ni saya nak explain pun susah juga..tapi pandangan saya….cuba tukar plug dan cable plug juga coil..mungkin benda ini dah kurang elok sehingga hilang presstasi kuasa engine…akan tetapi saya tidak gerenti jika tukar ini akan kembali macam semula…sebab nyer sy cadangkan ini engine campro tak boleh adjust timing.sebab dia tak pakai distributor.so biasa nya punca semua ini 3 benda itula…jika dah tukar tapi still sama makna nya carbon dekat engine sudah agak banyak dekat tapak valve.biasa nya masalah macam ini kene tengok kereta baru lah kita tahu ape yg kurang elok.

      • Assalamualaikum encik pomen,

        Terima kasih sebab memberi komen dan cadangan.
        Saya pun memang bercadang nak tukar plug. Sekarang ni saya sedang pakai Iridium. Plug cable jugak guna after market performance cable. Sudah lama guna. Mula2 guna dulu tak rasa apa2 problem.
        Sudah tiba masanyalah saya balik kepada yang ori.
        Jadi, jika masalah tetap ada selepas penukaran, saya kena buat top overhaul le?

  159. Salam bro…setelah baca comment2 pada blog bro ini saya ingin juga bertanya kalau nak buat top overhaul untuk gen2 auto,grind valve,tukar valve seal,piston ring,bearing conrod,tukar gasket dan bolt baru,serta timing belt skali brape harga?

    • wasalam bro…actulally saya belum pernah lagi top overhaul satu bijik engine campro pun…belum ada custumer yg hantar lagi jd sy tak tahu anggaran kos untuk buat ini semua pada engine gen2.so minta maaf…jika betul2 nak saya buat boleh datang bawak kereta dulu untuk check kemudian kita bincang harga,jika jd maka anda la org pertama yg ada engine campro motecmat overhaul.lg satu kereta penuh dekat bengkel so mybe next week kurang cikit kereta.

      • ok bro nnt klau ade masa saya singah kat bengkel awk, kita bincang, sebelum tu nak tanye lagi sedikit soalan. gen2 sy tu milage dah 220k lebih.. tahun 2008. engin takde major problem cuma kebelakangan 2 bulan ni ade keluar asap putih yang agak banyak masa mula2 engin dihidupkan (tak macam biasa asap yang keluar ketika engin sejuk) .. masa jalan atau bergerak takde pulak asap putih tu….bukan pada waktu pagi saja..tapi selepas sy parking dari pagi 10am sampai malam 7pm lepas kerja …start saje engin asap putih keluar dan ade juga perasan minyak hitam berkurangan sejak itu…. power kereta rasanye macam biasa je masih boleh pecut 160-170kmh adakah ni berpunca dari masaalag piston ring atau dah terlalu banyak carbon kat dalam engin.. saya biasanya guna minyak semi synthetic, kekadang ade jugak terlewat buat service tu.

  160. salam,saja baru saja tukar enjin dri waja 1.8 renault kepada 4G93 SOHC 1.8..lpas 3-4 bulan pakai saya perasan beberapa maslah,first,kadang2 apabila tekan minyak kereta macam tersedak2 and lost power lpas tu baru ok.,yang kedua temperature kadang2 naik tinggi giler pastu turun balik.,yang ketiga gearbox bila tekan minyak dia jerking,n something bila change gear terutamanya gear 1-2 tu x smooth,jerking n mcm x cukup nafas..menyebabkan driveshaft dah dua kali rosak,..bila kereta isi penumpan 2-3 orang,bila nak accelerate kereta bergegar,tp bila bawak sorang x jadi pulak..

    • wasalam terima kasih atas comment saudara
      saya sudah membaca semua yang saudara tulis tapi ape yang saudara mahu saya tolong.jika nak hantar kereta check just call sy saja no ada kat dlm blog.perkara macam ini banyak kemungkinan boleh jadi pada kereta saudara so i need to check first kereta.

  161. since kereta saya dah almost 10 tahun,all rubber part n bushing dah start bunyi,steering rack ad kesan minyak ( maybe bocor) bila turn steering sampai abis,ada bunyi berdecit.,kalau bole tlg quote kan exact price + upah untuk this item x termasuk yg masalah sy kemukakan sebelum ini..

    1. absorber mounting (all depan belakang)
    2. absorber ( tlg rekemenkan yg tahan + comfort) sy pakai rim 17
    3.steering rack
    4.lower arm depan kiri kanan
    5.tie rod depan kiri kanan
    6.tulang anjing belakang (pendek & panjang)
    7.engine mounting (all)
    8.lower arm belakang (bole tukar bushing dia x?)
    9.reverse sensor
    10.cable spark plug (yg elok)
    11. air filter (sekarang pakai open pod,yg mana elok open pod ke tap in?)

    • agnggaran untuk buat semua ini lebih kurang rm 3000,but i need to check the car first,then kita boleh tau ape kos sebenar untuk buat semua ini.thanks for the comment.if you interest dengan hasil kerja saya please call me firts sebelum datang ke bengkel saya di 0172601852.

  162. salam bro,sy pakai waja auto o1,keta sy ni ada problem sikit ngan stereng rack jd sy nk tnya bro brapa kos klu bro buat…….untuk sembuhknnya……..

    • bro staring rack bro rosak aper,bocor ker atau ada kelonggaran suspension…jadi kene pastikan dulu yang mana satu….thank you bro for you comment et my blog

  163. salam bro, saya terbaca kalu waja dah keluar asap putih tu kena kos 1300…aper brg yg ditukar n harga tu dgn tukar timebelt ker…almaklumlah….cik in bukan tau pasal keta2 nie

    • wasalam…terima kasih atas comment cik intan.macam ini cik intan biasa nya bila kita overhaul satu2 engine kereta ada sesetengah part akan kene tukar,timing belt pun kene tengok pada keadaan juga..kalau nak cantik,nak lama tak payah masuk bengkel,nak engine lebih selamat ada baik nya kita tukar kan sahaja part2 yang akan rosak dalam masa terdekat selepas overhaul.1300 itu termasuk timing belt sekali..motecmat tak buat kerja cincai.sengaja blog ini saya buat untuk saya kongsi apa yang saya boleh kongsi,di samping itu saya saya boleh la cari custumer….hehehe

  164. Salam,
    Saya nak mintak pendapat berkaitan penggunaan oversized piston ring. Adakah ianya tak mendatangkan masalah atau sebaliknya.
    Harap tuan dapat membantu.

    • wasalam…biasa nya bila overhaul engine ni kene tengok pada keadaan block..kalau block kita dah haus cikit normal la kita guna over size ring..tapi kene gosok cikit untuk buat dia fit..

  165. Salam, saya khairul dari kuantan.
    Saya menggunakan waja 4G18 (M) tahun 2005. Masalah saya, sejak kebelakangan ini minyak hitam enjin cepat berkurangan didalam enjin, khususnya untuk perjalanan yang jauh. Apakah kemungkinan masalah ini terjadi?
    Buat pengetahuan, throttle body telah ditukarkan kepada super90 awal januari tahun lepas?
    Harap encik dapat membantu

    • wasalam kemungkinan piston ring sudah haus,,atau pun valve seal bocor….just tengok je kat exzos reff engine kuat cikt kalau asap keluar makna nya makan minyak hitam la,jika tidak mungkin ada leaking.

      • terima kasih di atas pandangan mr. mat, nanti saya cuba usahakan…

        walaupun saya baru sahaja membaca blog ini, tapi banyak ilmu yang diperolehi..terima kasih kerana membantu insan diluar sana untuk mempelajari sedikit sebanyak mengenai enjin.

  166. salam mat…nk tny,sy pakai kete waja 2003 manual..mslhnya xde pickup dan bl nek bukit lg xde pickup…sush nk jln…cm bert jerk…apa mslhnye? kene tukar cluth plate ke?

    • wasalam….kene check dulu la encik…saya pun susah nak agak ape..mungkin clucth mungkin setting engine.

  167. Assalamulaikum..

    Baru2 ni ada pomen kat tmpat sy ni kata head campro gen2 saya perlu ditukar sebab dah bengkok.. Sy pun x berapa faham sbnarnya…So, sy nak tanya encik kos kalau nak ganti head ngan kos2 berkaitan kalau buat di wokshop encik berapa?…..

    • wasalam…
      mintak maaf la encik…bukan saya taknak tolong tapi kos untuk tukar head campro saya pun tak conform berapa…..masalah dengan campro ni dia tak boleh di skim..so tu sebab kene tukar…cadangan saya cuba la cari kat rawang sungai coh sebab kat sana ada kedai potong yg ada jual head.

  168. Assalamulaikum..aritu sy pnye kereta enjin ade problem (saga blm auto), kluar asap putih, cek2 die ckp dah leaking sbb de ksn mnyak itam..so sy tgglkn shari kreta sy d workshop..(die cek enjin & tkr mnyk itam & oil filter skali) & lps pick up & drive pas je sy off enjin mst ade bau hangit skit2..sy rse was2 la klau nk drive ke kmpung mcmni..tmpreture ok lg..ape pndapat saudara ye?

    • wasalam pendapat saya bau hangit tu datang mungkin sebab ada minyak kene dekat exzos pipe..so lama2 nanti akan hilang…don’t worry ok…

  169. salam bro motec……just ade kemusykilan sket…….kalau sy nk tuko sendiri bateri yg dah kong dgn bateri baru…..bagi waja campro ade sesuatu yg perlu diutamakan ke……..mcm ne dgn setting dia bila terminal dh connect dgn bateri baru……..adakah dia akan auto-reset atau akan jadi “gila”……….igt nk pangil pomen sj tp kang kena ketuk baik tuko sendiri je……..mungkin ade step atau tips apa yg perlu apa yg tidak……harap dpt membantu……tq for the sapot broo

    • tuka jer….tak payah setting ape2/….setting jam jer ngan radio..lain2 semua ok….

      • ok tq bro dh tuko setting xde masalah……..cuma satu yg saya perasan….lps tuko bateri baru ni rasa mcm ekon dia x sesejuk dulu……kalu waja setting level kt low pon terasa sejuknye tp skang level kt tgh pon rasa kureng sesejuk dulu…….adakah masa pasang bateri td kemungkinan relay dia blow ke ape ke………atau mungkin kena refil gas kebetulan gas dh kurang masa yg sama tuko bateri plak kebetulan jadinya…harap ade info

  170. Salam. Saya ada beberapa soalan berkaitan Proton Waja saya (tahun 2001, engine Mitsubishi 4g18)

    1. Lampu kereta tak berapa nak terang. Bile tekan throttle, lampu baru terang. Macam motor pulak. Makin pulas, makin terang. Adakah disebabkan battery atau masalah lain?
    2. Berapa kos tukar compressor air-cond dan juga alternator?
    3. Kenapa kalau sy buka pintu kereta, radio kereta sy mati kejap and then hidup blk, dan juga lampu kat atas bumbung tu kelip2? Tak cukup battery ke? Saya beli kereta ni second hand, so, previous owner dah buat setting kalau bukak pintu, both signals hidup (lampu hazard) tu hidup. So, bile lampu hazard tu menyala je, terus jadi masalah2 ni. Adakah disebabkan battery tak cukup watt or ape?

    Terima kasih.

    • wasalam.
      terima kasih atas comment

      jawaban saya

      1.alternator mungkin kurang cantek caj batery…yang kedua batery pun mungkin tak elok juga.
      2.kos tukar compressor dan alternator sy kurang pasti tp lebih kurang 800.
      3.mungkin orang sudah usik wiring bila pasang alarm…so ini masalah saya tak boleh jawab sebab kene check….
      thanks..

  171. salam, saya nak buat sikit pertanyaan berkaitan masalah waja campro 2007 1.6 manual 89k KM…baru-baru ini ketika saya memandu dan berhenti membayar tol saya terlebih lepas clucth..enjin mati, bila saya start enjin ok hidup..masuk gear satu ok tp bila nak masuk gear 2,3,4..gear rasa ketat payah nak masuk, terpaksa memandu pelahan sebb payah nak tukar gear. esoknya selepas kejadian tu hingga hari nie x der masalah pulak untuk masuk gear tu. agak2 nya apakah masalah kete saya yer? adakah clucth plate dia sampai masa untuk ganti? berapakh tempoh sepatutnya clutch plate perlu di ganti? minyak gear box telah tukar masa 70k km. satu lg masalah lampu abs n handbrake kerap menyala, minyak brake cukup, brake pad baru ganti semua tayar..adakah pump abs dia yang dah kong? untuk kes clucth plate tu klau tukar berapakah kos anggaran? dan apakah barang2 yang perlu ditukar selain clucth plate?…terima kasih atas bantuan encik.

    • wasalam..
      pandangan saya check pump cluct..sebelum kita sangkja cluct..jika pump cluct rosak pun boleh jd camtu…..

      • terima kasih atas pandangan encik mat..jadi maksudnya kita kena check pump bahgian atas n bawah la yer?

  172. salam bro,,,saya nk tnya sikit klu tukar tulang anjing waja brp kos dia,klu bro buat,untuk sepasang……….

  173. kete waja campro 2007…..
    baru servis ekon kali kedua sejak beli (refil gas + tambah minyak kompresor + cuci cooling koil + labour = rm200)
    rasa sejuk tu ade tapi rasa x mcm sesejuk asal @ kali pertama serbis ekon…….

    pertanyaaan:
    1)agaknya ape problemo dia tak rase sesejuk dulu….saya ade chek kipas ekon ade pusing laju juga, tapi nk tahu laju mana pusingannya tu untuk kipas ni sejukkan condenser….ade sebey arini compare bila kipas ekon jalan sejuk biase tapi bile kipas enjin radiator jalan (on) sekali rase mcm sejuk sket dari tadi masa kipas ekon saje ………
    chek fius ok xde bakor……poning2

    2)minyak kompresor tu biasanye dibuang yg lame ke just tambah yg baru je 1 tin sekali dgn gas….nak kate kompresor leaking xde plak kesan2 hitam ke minyak ke…

    tq mr motec….

    • thanks for the commnet…
      saya rasa gas sama ada gas kurang..atau pun compressor.mungkin gas kurang

  174. salam mat,kalau servis break + tukar lining waja berapa?
    sebab kat sini kata pam belajang dah jem,kene chage rm300 tak tahu betul ke tidak

    • wasalam…
      depan belakang upah saya 80.00 barang beli sendiri..

  175. assalam..nak tanyala saya penguna dan pengemar proton waja.dan telah hampir 8tahun saya mengunakanya,sejak akhir-akhir ni masalah bunyian-bunyian yang kurang menyenakkan sudah timbul.so far setakat ini enjin tiada masalah sangat sebab saya service mengikut jadual.tapi mungkin bahagian suspensi mungkin ada masalah, bila saya lalu dijalan yang tidak rata bunyi “kek” “kok” sering belaku dan dash bord mula bergegar kenapa ye…absober dan spring 1 set depan belakang saya dah tukar bulan lapan 2011, xkan ada masalah pada itu, atau saya perlu tukar lower arm,setreng rak,stabelizer link ( satey bush ), tulang ajing atau semua arm-arm yang ada,dan lagi satu macam ne nak hilangkan gegaran pada dashbord tu. maklumlah sudah dekat 8 tahun kete.

    • wasalam…cadannagn saya tukar engine maunting satu set…jika nak satu kepastian maka kene hantar kereta kepada saya untuk buat pemeriksaan …tq for the commnet

      • terima kasih atas komen, engine maunting saya dah pernah tukar sekali.sekarang ni belakang pun sudah berbunyi benda yang sama.saya rasa bush2 yang sudah rosak, sebab sejak guna saya x pernah tukar bush2 tersebut dan jalan dikawasan saya amat teruk.dan pada pandangan bro, adakah mungkin apa yang saya nyatakan itu betul atau benda lain.thanks

      • mungkin betull tapi ape pun kene check kereta dulu untuk pastikan yang mana rosak….buka boleh main2 dengan ini…kalau tidak nanti bazir duit jer…

  176. salam encik..
    nak tanye ni….brape liter diperlukan untuk minyak auto gearbox waja 1.6 4g18 tahun 2001..slalunye kos upah pasang timing belt 1set brape ye encik..tq sudi jawab

    • wasalam.. thanks for the comment
      minyak kalau servis biasa 4 liter jer..
      kos pemasangan timing belt kalau di bengkel saya untuk waja 1.6 4g18 RM 150.00 sahaja sekali pakage basuh engine.

  177. As..Salam..waja sy mengalami timing belt putus semasa drive so sy nak tahu berapa kos membaik pulih engin tersebut (waja tahun 2000)

    • kos baik pulih anggaran dalam 2k lebih kurang

      • Salam.. En. Mat sy nak tanye ckit.. Sy ade pakai kete waja mit.1.6.. So,saya nk tukar enjin 4G93 NA.. Sb ade masalah kt block kete.. Brape kos enjin dan upah?

      • wassalam…masalah macamni saya kene tengok keadaan keter dulu la encik..sebab kos baik pulih mengikut keadaan engine dan kerosakkan yg berlaku..

  178. salam.nak tanye.sy nk beli proton waja tahun 2003 secondhand.1.6 manual.sy nk tanye pendapat encik dari segi penggunaan minyak petrol jimat x ye?n kos maintain nye mahal x ye?

    • wasalam…..kereta tu ok..cuma kene tengok kondition jer….

  179. salam, tuan saya nak tanya , berapa kos jika nak tukar bearing tayar kereta waja?

    • wasalam….kesemua bearing atau depan sahaja…..

      • kalau kesemua bearing berapa kos? belakang bearing saja berapa kos?

  180. Salam, nak tanya pasal gen 2 auto yg sy beli dis 2005.Masa berhenti kat lampu merah umpamanya enjin kereta sengguk beberapa kali tapi setakat ni tak le sampai mati enjin, bila speeding di lebuhraya ok saja tak ada masalah, jadi pandangan tuan macam mana? Apa masalahnya dan anggaran nak baikinya?

    • wasalam…kene check ignition sistem,plug cable,coil dah sparkplug.kos saya tak berapa pasti sebab tak pernah orang hanta lagi gen2 ke bengkel saya.tq

  181. As salam… En mat.. Sy nak tanye ckit.. Sy pakai kete waja 1.6mit. So, sy bercadang nk tukar enjin sbb masalah block crack.. Sy nk msuk enjin 4G93 NA.. Brape harge enjin dan upah pasang?

    • wasalam upah saya pasang halfcut kalau untuk waja convert kepada mitsu 2000.00 barang saya tak pasti harga berapa….tq for the comment

  182. salam…
    nak tya. saya guna waja 1.6 auto thn 2005. masalah skrg, ada 2:
    1. dibahagian enjin ada bunyi di bhgian tali kipas timing belt. tapi bila letak air kat tali kipas timing belt tue, hilang kejap. lps tue, bunyi smula. knp?
    2. pikup dah tak ade sgt berbanding dulu.

    • wasalam…terima kasih atas comment encik,
      masalah belting bunyi biasanya belt dah tak elok ataupun tak cukup ketat,
      pasal pickup ni kene test drive kereta dan tengok keadaan engine kemudian baru saya boleh beri satu jawaban yg tepat.

  183. salam sy nk tanye sy pakai waja 1.6 mitsu klu nak kasi performance sikit top die dgn menukar injektor mivec 240cc ade perubahan atau akan bermasalah tolong komen bang ikut pengalaman…..ok tq

    • wasalam…mivec dng engine biasa lain..mana boleh engine biasa power macam mivec….tak boleh buat ape2 la…dah itu dia punyer kuasa pada engine standart….injector bukan peranan buat engine power

  184. Salam tuan..nk tanye ape penyebab lampu brek termasuk lampu brek ketiga tdk menyala…sedangkn semua mentol masih elok..adakah masalah wiring?mintak pendapat…

    • waslaam,,mungkin brake swict,mungkin juga wiring,

      • Terima kasih..akn di cuba…

  185. Assalamualaikum Tuan Pomen,
    Nak tanya pasal Waja 1.8.
    Masalah saya adalah berkenaan dengan lampu auto gear tu menyala tak tentu pasal.
    Saya rasa tuan mesti pernah dapat problem ni dari owner waja 1.8 yang lain kan?
    So,boleh tak cadangkan pada saya camne nak settle problem ni.
    Mengikut bengkel yang saya dah pergi sebelum ni,ada yang kata kene tukar TCU ataupun speed sensor.
    Kalau betul salah satu tu yang problem,berapa kos untuk saya repair?
    Lagi satu problem,lampu ABS tu menyala je memanjang.Tu tak kira dengan bunyi-bunyi tikus dalam kereta dan gegaran time enjin tengah idle.Nasib dah habis bayar.
    Boleh bagi alamat nak pergi bengkel tuan,nak survey dulu kat google maps.Area saya kurang arif la tuan.
    Apa-apa hal terima kasih dulu pasal blog tuan ni tersangatla bagus dan berinformative sekali.

    • lot 1310a jln gajah 3 kampung kubu gajah sg buloh selangor.ini no hp sy 0172601852 call sy kalau nak datang.tq

  186. Saya pakai Waja AT 1.6 tahun 2001. Kenapa sejak seminggu ni bila lepas buat pusingan U, enjin pasti tersangkut-sangkut (ada jerk) lepas tu baru lancar balik. Adakah ini petanda awal masalah gearbox? Saya x pernah tukar gearbox sejak 2001.

    • kalau engine jerk minyak dalam tank tak cukup pada masa itu.gearbox tak mungkin la..tp ape2 pun kene check terlebih dahulu…..tq

  187. salam cik
    saya ada hamba tu nama waja tahun 2003…ape prob dia …start enjin pagi je kuar asap kelabu keputihan pagi-pagi n bila drive xde asap pon….salam

    • normal la tu…..

  188. Tumpang bertanya tuan,

    Baru2 ni kete saya Waja(A) 1.6 2002 overheating & sampai mati engin. Saya check, rupanya radiator bocor & kehabisan air. Lepas isi air balik, boleh start engin tapi bunyi engin sangat kasar dan bergegar dengan kuat. Minggu depan baru ada budget nak hantar repair. Biasanya dalam kes saya ni, berapa teruk kerosakan yang dialami? Anggaran kos baik pulih termasuk radiator sekali biasanya agak2 cmna?

    Minta jasa baik tuan. Tq.

    • radiator kene tengok keadaan dulu…kalau beli baru 400 lebih… kos top overhaul lebih kurang 700.00.ape2 pun kene tengok keadaan keter dulu…nanti kalau nak datang call dulu,saya rabu dan kamis tak de di bengkel…tq for the comment

      • Tq tuan sebab sudi reply masalah saya.

        Sememangnya saya nak hantar pergi ke bengkel tuan, tetapi rasanya kete saya tak mungkin dapat sampai kat sg. buloh dalam keadaan sekarang (Engin gegar teruk & x sampai 15 minit drive dah tempreture naik mendadak). Saya tinggal kat Pandan Jaya, Selangor. Tuan ada bengkel berdekatan Pandan Jaya x? ataupun bengkel2 lain yang tuan boleh recommendkan dekat area2 sini. Tq.

      • sama2 tak ade masalah..
        kalau macamtu hantar saje lah tempat yg biasa hantar..saya tak ada masalah.kalau nak no towing saya boleh bagi…
        saya tak ada kawan bengkel mana2 tempat pun.tq for the comment..semoga berjaya.

      • Apa nombor towing tuan? blh simpan in case klu2 tersangkut tengah2 jalan.

  189. 1 benda lagi, mmg salute kat tuan. Blog tuan mmg betul2 membantu & respon pun bagus. Semoga dimurahkan lagi rezeki tuan.

    • terima kasih atas pujian dan doa encik dan pembaca yang lain,kita sama sama cari rezki dan tolong sesama kita.
      ini no towing yang biasa saya berurusan 0176552349

  190. salam bro.. saya pakai waja 1.6 auto.. bru2 ni ada msalah bler drive, lmpu untuk geal N berkelip2.. bler jd mcm tu, bler bhenti di lmpu merah je, kereta mcm x pick up bler bgerak smula.. mcm dia x turun ke gear yg rendah, tpi stay gear 2 or 3 semasa nk bgerak semula.. tpi bler pdam enjin dan start smula, msalah tu x timbul.. kereta elok je prgi bila hndak mula bgerak, x berat mcm awl tdi.. ape msalah yer..

    • wasalam…
      mungkin sensor dekat gearbox auto salah satu nyer rosak..tapi payah saya nak bg satu jawaban yang tepat kerana saya tak nampak kereta dan masalah ini pun jarang jadi..mungkin ada masalah connection wring…tq

  191. Tuan,

    Thanks untuk info dari tuan dalam comment 23/02/12 yang lepas, sangat membantu. Kereta waja saya dah siap top overhaul – kos lebih kurang RM1k termasuk repair radiator & sedikit wiring. Selepas repair, prestasi & pemanduan dah balik seperti asal. Cuma saya perasan agak sedikit makan minyak, tapi tak lah ketara – so far rasa ok, cuma tak tau kalau ada long term effect. Next time saya nak try bengkel tuan.

    Tumpang bertanya lagi, ni bukan topic Waja dah. Tuan tau x dimana nak dapatkan kereta lama model :- Toyota Corolla E20 coupe tahun ’70-an? Minat sangat dengan model tu. Berapa kos untuk baik pulih engin & body seperti baru? Klu tuan boleh membantu.

    • terima kasih atas comment encik..
      saya rasa mungkin ok dah engine tu..kalau dah buat top overhaul…dan saya mintak maaf sebab saya tak boleh nak bagi satu jawaban kerana kalau tak tengok keadaan kereta susah cikit nak jawab soalan2 macam tu..

      pasal toyota dua pintu tu payah nak cari,sebab saya pun tengah cari satu gak…tapi tak jumpa2 lagi….kos baik pulih kereta tu tak la mahal sangat…
      cuma kene cari orang yang boleh buat kerja halus dan ada seni baru lah kereta tu cantik.

      cuba lah tengok laman web mudah.com selalu..mana tahu kat citu ada….

  192. Tuan,

    Nak tanya sikit.aku ada waja 2001 auto. masalah ialah gearbox macam jerking kadang-kadang dari 2 ke 3 dan kadang2 dari 3 ke 4.

    Kalau selepas cabut bateri, dia ok tiada jerking dalam 500km lepas tu penyakit datang balik.

    Masalah gearbox ke atau benda lain.

    Kalau tukar gearbox upah berapa? ambik masa berapa lama?

    Thanks

    • benda macamni masalah gearbox..mungkin valve body dia ada masalah..dia punyer solonide masa tu jem..so bila cabut batery TCU reset balik semua sistem,jadi dia punyer jem tu sudah buka balik bila kita cabut batery..cadangan saya servis itu gearbox,dan kalau boleh cuba tukar dia punyer filter,upah tukar gearbox sy caj 150 jer…satu hari siap.tq for the comment

  193. Ade bikin hyundai x?

    • ada…..model ape ye..?

  194. salam bro, saya pkai waja 1st model 2000, pagi2 asap putih kuar bila start enjin. ada orang cakap valve yang rosak ada plak yang cakap pagi2 memang macam tu pon.
    1 lagi bro, ari 2 tempreture naik tapi saya sempat berhenti sebelum jadi makin teruk pastu saya tgk2 getah bawah dari radiator tercabut, saya pasangkan semula tambah air selepas sejuk semua, apa langkah2 yang patut saya ambil keesokkan harinya, part mana patut saya periksa,
    bro tolong explain k. saya rasa bro pomen melayu terbaek melalui cara tulisan bro ni,pengalaman jadi pomen rali kot hehehe

    • wasalam..thanks for the comment dan pujian nya…segala puji bagi allah.
      actually normal bila kita panas kan engine keluar asap putih macam asap nasi baru lepas dimasak..itu bermakna engine kita pembakaran sempurna..so tak ada masalah pun….pasal overheat tu..kalau ada masa datang la ke bengkel saya .sy boleh presure tes sistem air tu..dan basuh engine sekali….

  195. assalamualaikum,tuan..saya memiliki teksi waja campro1.6..masalah yg sering terjadi pada teksi waja saya ialah feul pump ( dah kali ke 4 tukar, hanya baru 122,000km milage ) . Macamana nk kurangkan masalah pada feul pump ni?

    terima kasih

    • waalaikum salam..
      terima kasih atas comment encik

      selalu nya feul pump rosak bila paras minyak selalu rendah….kerana dia akan jadi panas,so bila panas dia akan rosak la moto dia..,,..
      dan kalau paras minyak selalu ok..so feul pump tu tak elok la..baik modify feul pum lain masuk….secend japan ker…

  196. salam bro,

    nak tanya skit pasai workmanship charge yang biasa abang2 pomen amik untuk tukar barang (civic 1.7) seperti dibawah ni..

    1. endlink depan
    2. tie rod end
    3. lower arm bush depan

    rasanya workmanship tu lebih kurang sama utk semua jenis kereta kot? saya dah beli barang kat atas tu dengan harga 5++ pastu hantar kat pomen baru saya kenal laa..die caj saya 250 (siap balancing). Press bushing – rm40x2 , Labor – rm140 , allignment – rm30

    OK ke harga tu?mekasih ye untuk info bro..

    • wasalam…
      erm….. lain org lain la caj dia bro..

      kala saya satu tayar rm 50 ringgit jer. so dua tayar rm 100 la..aligment rm 20 bush pump satu 15 ringgit kalau ada empat rm 60 la..
      so total 180 jer…….
      harga yg dia bagi tu ok la..tak la mahal sgt………

      • owh..camtu ke..mekasih bro..memang terer lah bro ni..semua jenis servis buleh buat ye..

  197. Salam bro…

    nak tanyer la,kereta waja saya ni air radiator n air kat spare tank dia slalu kurang la…pagi isi penuh,esok pagi nyer kena isi skali lg,walopun drive x sampai sejam..benda ni jd sbb haritu drive dari bukit merah sampai ipoh lupe nak tutup radiator,sampai temperature naik maksimum n enjin keta mati atas highway,pastu kereta jd sempu,x pikap.pomen tu ckp ignition coil rosak sbb panas sgt.dh tukar,so dh x semput..cuma masalah air dlm radiator n spare tanke je cepat kurang,dah anta servis radiator..huhuhu..
    terima kasih

    • wasalam…kalau nak tahu kene pressure test kan radiator..so nanti boleh la kita nampak mana ada kebocoran…

  198. Salam..macamna nak tau crankshaft ada problem..saya pakai waja 1.6 enjin mitsubishi..kalau overheated boleh rosak tak crankshaft? dan berapa kos untuk tukar crankshaft baru?

    • wasalam…
      kalau overheating mana boleh rosak crankshaft,kos tentu mahal……tak masuk akal la teori mengatakan overhating boleh bengkok crank…hermmmm…
      benda2 macam ni kene tengok kereta la encik…..thanks untuk comment..

  199. As.slm…sy nak tanya brapa costing top overhaul utk hyundai sonata 1.8cc tahun 1996..kereta dh byk kluarkan asap kalau revving & ade bunyi tapet..kat bwh ni sy sertakan link gambar kereta nak buat top overhaul tu.

    • wasalam..
      anggaran dalam 1500.00
      untuk kos yang sebenar kene tengok kereta dulu..saya pun tak tahu seberapa teruk keadaan engine.tq harap maklum

    • wasalam..
      anggaran dalam 1500.00
      untuk kos yang sebenar kene tengok kereta dulu..saya pun tak tahu seberapa teruk keadaan engine.tq harap maklum

  200. Salam bro,,,
    saya pakai wira a/b 1.3 thn 2000….baru2 ni saya ada tukar throttle body (2nd) sbb bila bkk a/c jer enjin nk mati & timing turun naik…lagi pun TB dh leaking….tp bila dh tukar masalah tetap sama….apa puncanya bro….tq

    • wasalam….
      kene tengok keadaan engine…bila free sila la datang untuk sy buat pemeriksaan.

  201. salam
    sy ada waja 1.6 auto…masaalah sy skrang bila gear dimasukn samada reverse atau pn D enjin menyentap dan penunjuk kedudukan gear N di dashboard blinking dan enjin terasa berat bila berjalan..adakah gearbox sy telah rosak..jika gear box yg rosak berapa kos tuk membaiki

    • wasalam..
      terima kasih atas comment encik….
      mintak maaf encik problem macam ini saya kene tengok keadaan kereta dulu,mungkin gearbox mungkin juga bukan.

  202. Bro..saya pakai waja 1.6 model thn 2005.. tiba-tiba engin kereta saya padam sebab keluar engin check yang warna kuning tu.. Mula2 saya start balik .. mau hidup tapi padam balik sebab keluar lampu kuning itu balik.. Boleh bro apa masalah sebenar kereta saya itu?

    • mungkin TDC sensor dekat crank pulley bawah…

  203. Salam..saya nak tanya, marking timing belt saya dah 2 kali lari dalam masa terdekat ni..tp pomen dah adjuts semula..bole saya tahu apa punca dia boleh lari?bila lari pick up x der n minyak kuat..

    • wasalam.
      cuba check pulley dia…mungkin ada maslaah kat citu…

  204. Salam tuan , kereta gen2 1.6(A) 2006 saya mempunyai masalah spt berikut:
    1. mtor kipas radiator slalu rosak (masuk kali ni dah 4 kali).
    2. bila bergerak, overheat w/pun a/cond sejuk.
    3. bila nak overheat tu ada satu bunyi mcm benda patah kat ngine
    4. lampu lambang ngine kat dashboard tu menyala bila berjalan w/pun kipas berpusing.
    pendapat tuan apa puncanya? perlu kah sy membuat top overhall? jika perlu berapakah kos nya?

    • wasalam
      terima kasih atas comment.

      motor kipas ni kerap rosak sebab motor tu tak elok pd pendapat saya.
      mungkin kipas pusinh terbalik tak
      yang ini saya kene check
      mesti ada sensor yang rosak atau pun kene reset…
      puncanya mungkin gasket head dah terbakar tapi saya tak pasti betul atau tidak kerana saya tak nampak kereta..
      kalau top overhaul mesti bajet dalam 1000.00 lebih kurang

  205. salam encik mat …. nk tanye masalah kereta waja saya tahun 2002 auto>>>>>
    1- minyak hitam 2mggu nk kene top up 2 liter
    2- asap banyak tak kira enjin panas atau sejuk

    ape kerosakan kan nye dan berapa kos untuk memperbaiki kereta saya…terima kasih

    • kene overhaul anggaran 1500.00

    • owh kene overhoul ehh, sy ad jugak tye beberape pomen cina tentang masalah nie diorong kate kene top overhoul tukar oil seal dekat valve kos dlm anggaran rm 400…. pd tahun 2010 saya ad bt top overhoul sbb overhetting dan gasket bocor tp sampai skrang tak ad leaking cume makan minyak hitam jer…….. so aper pendapat en.mat?…..

      • pendapat saya overhaul sahaja..tak ada shortcut untuk nak baik pulih engine bila kerosakkan macam tu…kalau cine tu mintak 400 untuk repair memang murah la…tapi saya 1000.00 untuk kereta encik kalau overhaul di tempat saya.tq for the comment.

      • .kalau ad kelapangan saya akan datang ke bengkel en mat…thank a lot en mat.

  206. salam,,,,saya nk tanya pendapat tentang enjin mitsubishi eterna twin turbo,,ok ka enjin ni?sbab tngok kat halfcut murah ja,,mugkin ada sebab2 trtentu yg myebabkan enjin ni murah drpada enjin evo,,dri segi minyak ke,apa ke?

    • wasalam…
      engine ni ok..cuma org jarang beli engine ni pasal dia maintenance tinggi,engine pun kurang org minat pasal susah nak modify lagi.kalau evo 3 boleh masuk turbo lain.kalau twin turbo payah la cikit tu yg tak ramai nak engine tu.kalau nak pakai ok jer..turbo engine susah nak jimat minyak kalau kita bawak slalu tekan kuat

  207. salam bro…
    sy pkai waja thn 01..mslhnya bila mmulakan pemanduan temp kete akan naik smpai 90°c..lps 1 atau 2 kilometer bru temp trun mcm biasa..klau mndaki bukit..temperature akan naik..dan bila slesai mndaki air dlm radiator akan kurang…klau naik dlm 170 kmj dan maintain dlm kljuan 2 air pn akn brkurangan jgk…termostat sy x pkai..mntak pertolongan bro..thanks

    • wasalam..
      bro kter bro ni kene buat radiator test pressure,kemudian kita tahu la ape masalah nya.bocor kat mana….
      dengan itu baru lah kita tahu ape penyakit nya..dan termostad kene beli baru dan pasang balik.

  208. salam bro…..
    saya nak tnya pasal keta waja saya,bila drive trlalu lama lampu check enjin akan menyala dan kereta automatik semput,bila sejukan enjin ia ok dan macam tu lah seterusnya…..apa peyakitnya bro……

    • wasalam..
      saya suspect dua benda yang pertama oxigen sensor yang kedua knok sensor.

  209. Salam>
    Kos full overhaul untuk perdana SEI berapa ye…? Problemnye Engine rasa berat,ada leaking kat engine dan asap putih..dan rpm naik mnedadak..

    • wasalam..
      overhaul bajet tak sampai 3k..saya ada satu engine kosong japan mari kondition cantek.cuma perlu tukar timing belt dan water pum dan seal sahaja..
      harga siap pasang engine harga 1300.00 upah pasang 400.00 minyak dengan timing belt lebih kurang 500.00 kastam form ada.
      engine cantek.kalau minat datang bengkel

  210. assalamualaikum, salam bro nak tanya harga la bro saya baru repare kereta iaitu tukar lower arm sebelah kiri dan bush anti roll bar serta tukar stabilizer link harga yang dikenakkan rm 530.00 logik ke atau kena ketuk bro.

    lower arm sebelah kiri rm150.00
    bush anti rool bar RM 80.00
    stabilizer link kiri dan kanan rm 220.00
    upah rm 80.00

    ok ke x ni bro nak tanya je bab yang macam tak logik tu dekat stabilizer link tu betul ke sebelah je RM 110.00 sebab pernah dengar harga dalam 60-70 je yang ori.

    tolong nak refer balik kat pomen tu lau harga tu x betul..

    • wasalam
      mahal cikit la..tapi nak wat camner benda dah jadi pun……lain kali berhati2 cikit..tanya dulu kat pomen tu sebelum buat……jadikan satu pegalaman la…….tq for the comment

  211. assalamualaikum..

    sy pengguna waja 2004 AT..sy isi air pada takat f..bile start engine air kluar ikut overflow..air naek penuh tiba2..ade kemungkinan masalah ape2 ke?kedua2 kipas berfungsi dgn baek,air cond pon alhamdulillah ok lg. Temperature stakat ni 72c

    • wasalam..
      kene buat pressure tester baru kita tahu apa punca maslaah ini.tq

  212. salam,

    saya nak tanya tentang proton waja saya :

    1. stereng mcm keluar bunyi angin bila pulas stereng tu.
    2. bila kelajuan 90 km keatas rasa mcm gegar..dan tak best bawak.
    3. ada bunyi berdecet pada bahagian tayar belakang especially bila bawa slow.

    sekian..harap tuan dapat membantu.

    • wasalam…

      mintak maaf saya tidak dapat menjawab soalan ini
      jika encik membawa kereta ke bengkel insyaallah saya tahu ape maslaah sebenar kereta ini dan jalan penyelesaian nya.

  213. salam..nk tanye..macam mane nak tau timing belt tu dah smpai mase perlu kene tukar atau x..mcm ade bunyi ke ape ke?klau nak cek kene bukak cover yg kat mane?mileage skrg 88688..waja AT 2004

  214. kos repair leaking minyak gear auto berapa?waja mitsu auto

    • kene tengok dulu mane leaking.

  215. aslkm, sy baru beli WAJA 1.8. ramai kate kereta tu banyak masaalah, alat ganti pun mahal. betul ke?

    • waalaikum salam…betul..sebab kereta tu pakai engine france renault

      • T.Kasih.
        Kete baru keluar semalam tapi tak ambil lagi.Sy pakai dulu WAJA tu. Klau engine dah ada masaalah sy nak tukar engine yg mcam en.Mat sorkan. Ada engine yg lebih murah ke?

      • kene cari lah ada bnyak pilihan…

      • Ok, apa-apa pun jutaan terima kasih saya ucapkan kerana menjawab segala soalan pembaca blog. Semoga ALLAH murahkan rezeki anda…….AMIN…………. .

      • amin segala puji hanya milik allah semata2.

  216. salam..upah turun gear box berapa?minyak gear auto saya suspek leaking..sbb minyak yg leaking tu kaler merah..masalah oil seal ke?sy nk tau budget je dulu

    • untuk waja saya caj 150.00

      • tq En.Ramadhan..insyAllah ujung bulan neh atau awal bulan depan saye ke bengkel encik..minyak gear auto leaking mase kereta bergerak..saye xtau ape puncenye..saya ade di shah alam..insyAllah saye akan kesane

      • ok..no problem thank you very much,

      • okeh..tq encik..harap masalah neh leh selesai..saye risau sbb melibatkan minyak gear auto neh

  217. Aslkm, nak tanya. Mat ada service/repair engine Perdana V6 ke? Klau ada, adakan satu ruang khas buat Perdana V6. Kawan2 abg mi tanya. Mereka takde workshop khas repair Perdana V6.Hanya pomen biasa je.

    • wasalam..
      setakat ini hannya ada stu saja custumer perdana v6 yang selalu hantar kat bengkel saya,semua jenis kereta boleh servis di bengkel saya.insya allah garage saya hampir siap kemudian akan ada satu tempat khas untk park perdana v6.call sahaja la kalau sesiapa nak datang

      • ok nanti sy beritahu mereka. TQ. Ada satu lagi nak tanya, takde ke cadangan nak buka laman wab khas buat PERDANA V6. macam ruangan WAJA TOP OVERHAUL. Kami pemilik pedana V6, kehausan ruangan macam tu. K, semoga berjaya. WASSALAM.

      • hehehe thanks,idea tu ade nak buat cuma saya belum dapat Perdana v6 overhaul atau pun top overhaul,so tak ade gambar nak di tunjukkan,tapi takpe insya allah saya akan buat satu page di laman ini juga untuk posting Perdana V6,thank you for support my blog.

  218. salam bro saya ada waja tahun 2002 masalahnya bila tayar langgar lopak atau jalan tidak rata rasa mcm naik kereta potong spring adakah masallah absorber , spring atau bush? apa yang terbaik absorber untuk waja. bila stereng pusing habis kekiri saya dengar bunyi mengaum sikit kalau pusing habis kekanan tak ade pulak apa masallah nya?

    • wasalam..
      kene tengok kereta dulu la bro…harap bro maklum dengan situasi ini…saya tak dapat byangkan ape kejadian pada kereta bro.

  219. salam bro.sy nk tanya sikit.minggu lepas kereta waja auto sy asyik mati enjin tetiba je waktu drive,lepas 2-3 minit hidup balik,sy pun bawa ke bengkel di batu caves habis brng pomen tu tukar….
    1.coil plug
    2.crank sensor
    3.relay blakang kaset
    4.ecu (repair)
    kosnya tak payah cerita laa.tp masalahnya kereta sy sekarang enjin jadi semput,macam nk mati kekadang bila tgh drive enjin macam tersentap kurang power.bila tnya pomen tu balik dia cakap ada satu lg sensor belum tukar sebab tu enjin jadi semput(camshaft sensor) .tapi sy tak tukar sbb dh mcam2 pomen tu buat tak jd….jugak, pening bro…..mintak tlg bro sy dah buntu ni….

    • wasalam….
      bro buat2 tukar tak selesai masalah…
      dan saya pulak tak tahu gak ape masalah keter bro sebenarnya..yg pleik ecu tu dia repair ape??
      lain rosak lain tukar….adoiii
      bro kene hantar keter ke bengkel saya untuk saya check dulu…harap bro maklum.

  220. bos..
    saya pkai waja 1.6 ( A ) thun 2001. Masalahnya, kereta tu bgegar lbih la.. lgu2 kalo bhenti.. bila cpai 100 km/j, enjin bunyi kuat sgt dan capai had 100 km/j je.. ssh nk naik lg.. nk jgk trasa naik smpai 140km/j cm bwk psona dlu

    • mungkin engine maunting dah tak elok..atau pun benda lain…saya kene tengok kereta dulu baru ada jawaban yang teapt untuk masalah ini.insya allah saya boleh adjust bagi top speed naik cikit.

  221. hello tuan..krta saye waja auto 1.6..pagi start ok, tapi kalau dah bawa jalan,lepas tu parking dlm enjin yg masih hidup lgi..asap putih keluar dri exzos..klau rem enjin lagi banyak keluar asap putih…dulu sekali enjin padam..(overhit) sebab radiator bocor dan kipas radiator rosak..skrg semua dah tukar bru…tapi air kat tank spare tu selalu je habis..bleh kata klau lepas jalan ke isi balik…pe masalh klau cam ni tuan….krta sye perlukah overhaul atau hanya buat top everhaul je…sye baca juga msalah diorang dlm blog ni…cuma sye nak kepastian nak buat cam mana..dengan enjin krta sye ni….tolong bantu..

    • satu kemungkinan kene buat top overhaul dan tukar piston ring baru,pasal air kurang tu kene pressure radiator test dulu baru kita tahu sama ada gasket yg bocor atau pun hose air ada yang tak ketat. untuk memastikan sama ada kene buat top sahaja atau pun full overhaul saya kene tengok kereta dulu.harap maklum.kalau menurut cerita yang encik bagi pada saya kereta waja ni just top overhaul dan tukar piston ring.kalau cerita tu salah maka salah la maklumat saya bagi ni.

  222. trima kasih tuan…sye nak tanya juga..kat luar enjin tak de minyak yang keluar….sye biarkan enjin hidup..dan check seluruh sambungan hos air,tak de juga bocor
    untuk maklumat tuan sye dri sarwak….sye ade tanya kat workshop kat sini full overhaul kos sampai 2500rm…benganglah aku dengar dia sebut kos tu…sampai mcam tu mahal sekali…
    jadi nak tanya ni sebab nak pastikan kerosakan kat enjin ni..sekurang kurangnya. sye tau ape yg hendak di tukar.
    tapi yg sebaik nye klau tuan dekat sini,sye nak tuan check krta sye ni…sini cina nak duit je..takut nanti keluar duit banyak krta masih juga bermasalah…itu yg sye tak nak..
    ape yg sye post kan itu bedasarkan masalah krta sye,.harap tuan beri pandangan….bagus tuan ade blog macam ni…
    harap tuan berjaya suatu hari nanti…

  223. Salam..saya ada waja 1.6 mitsubishi..masalah saya lampu depan saya sekejap menyala, sekejap tak..bila kita start enjin dan on lampu, kalau tak nyala mmg sehari tu la takde lampu…tapi esoknya pulak bila start enjin dan on lampu menyala pulak…bila pasang fog lamp pulak lampu signal akan menyala sebelah kiri walaupun tak bagi signal..dan lampu dalam meter pun byk tak menyala termasuk odometer sekali…apa masalah nya??wiring problem atau ecu???bro mat boleh check wiring??

    • untuk betulkan wiring kereta sila hantar kereta ke GIATMARA kuala lumpur pada hari rabu dan kamis….saya ada di sana..atau pun call sy untuk apoinment tq

  224. Salam,

    Nak tanya lah.. tadi saya balik kerja tak perasan kot temperature naik. tau2 sampai dpn rumah enjin terus mati. Saya isi air tapi yg peliknya, tak penuh2.. perasan tengok air yg saya isi mengalir keluar (malam dan tak perasan pada mulanya..) sebab apa ek? apa kerosakan? berapa agak2 kos dia?

    • wasalam..
      terima kasih atas comment
      encik benda macam ni saya kene tengok dulu la baru saya tahu….saya pun tak tahu ape yang bocor water pump ker,atau pun paip air.so kene tengok dulu baru kita tahu harga berapa nak repair

  225. salam bro mat,
    saya ada waja enjin 4g18. saya ada masalah enjin tersengguk-sengguk dan rpm rendah. lagi satu lampu sign enjin kat dashboard juga menyala. harap bro mat boleh bg pendapat. sbb sekarang saya xboleh nak bwk kete tu jalan sebb nnt kete mati bile start jalan.

    • wasalam..kene check kereta dulu mungkin sensor ker..atau benda lain…

  226. akom
    seronok tengok blog ni….
    nak tanya mengenai kos top overhaul waja 4g18, dengan tukar timing belt.?
    berapa hari siap?
    terima kasih

    • wasalam..kos dalam 800.00 siap dalam 4 hari tapi kene buat apoinment dulu sekarang keter penuh.

  227. salam cik,31/5 neh free x?sy nk anta kete sy ke bengkel cik, waja auto 2004, pasal masalah minyak gear auto leaking..klau bleh siap pd hari yg same, ke macamane cik?

    • wasalam…
      kalau boleh datang bawak kereta dulu,untuk buat pemeriksaan terlebih dahulu.sebab saya tak tahu ape yang leaking di mana dan dekat mane??so susah sy nak agak bila siap dan kos nyer berapa…so kalau saya sudah tengok keadaan kereta baru saya tahu cerita sebenar kereta tu.dan baru kita bincang berapa kos dan berapa lama boleh siap.tq harap maklum,

  228. bro kalau enjin waja 4g18 nak kasi laju nak kena tukar apa ?

    • lajuuuuuu?????boleh tapi ada had nya…
      restore balik engine dan buat dia standard macam keluar kilang.so dapat la power macam kereta tu masa baru beli dulu…mungkin ada sedikit perubahan selepas kita restore…tq

  229. Salam..sya cadang nak swap waja manual 1:6 sya dgn auto, so sya nak tnaya baper kos upah jika sya nak tukar suka sama suka.maksud sya kos upah sampai siap utk 2 buah kereta.

    • wasalam…….susah nak buat kerja tu….saya tak pernah buat lagi…mintak maaf la….lagi baik tukar kereta lagi elok..

  230. Salam saya masalah dengan waja auto 1.6 enjin campro. setiap kali waktu pagi bila saya nak bawak kete tengah2 jalan dia jerking pastu light engine menyala and gear x tukar2 (mengaum). Boleh tahu ape masalah kete saya?

    • wasalam…..terima kasih atas comment..mungkin ada masalah dng ignition sistem so kene chekc terlebih dalulu untuk pastikan nya.

      • saya belum lagi pernah tukar minyak gearbox . perlu buat flushing ke?

      • tak perlu tukar je minyak baru……..

  231. maksud aku , nak kasi lagi power laa , lagi pick up , bukan la macam turbo tp jadi kuat la dari standart , hehe apa perlu saya buat eh? pakai waja 4g18

    • owh macam tu…kene top overhaul dan buat port polish cikit kat head,pastu coil tukar yang mahal dengan plug dengan cable plug,dah juga cluct palte kene tukar baru yang ada brand punyer.yg mahal punyer la senang citer,lagi satu manifold kene bersih dalam nya dan juga trothel body.tapped mesti adjust dng cantik.

  232. Salam Bang Pomen.
    Saya nak tanya kereta Waja 1.6 M 2004 saya, engin blok pecah, apa cadangan saudara, tukar engin atau boleh repair, klu repair kos berapa..terima kasih.

    • wasalam…dah pecah kene tukar la..cuma nak cari susah cikit engine ni…kos sy pun tak tahu…sebab bergantung kpd yg menjual engine.

  233. Salam bos.. saya baru beli waja 1.6 2004 manual. hajat nak tukar timing belt.. selain timing belt pe lagi yang perlu saya tukar? kos tukar timing belt bape ek?

    • wasalam,kos dalam 400 lebih kurang sekali barang dan upah

  234. Salam bro.. Kereta saya tak overheat cuma tangki air selalu kurang, habis je jalan memang kurang kalau pakai aircon lagi cepat kurang.. Satu lagi soalan apakah simtom head bengkok dan head gasket putus? Adakah engine tak nak start?

    • wasalam…mesti ada kebocoran kecil,dan ini kene buat pressure tester,kalau head bengkok enggine tak boleh start.

  235. Salam.. Saya nak tanya, saya minat terhadap keta waja ni.. Tp tnya mampu bli secondhand jak.. Tolong bagi tips nk pilih keta waja second?? Dengar2x keta waja auto ni bnyak masalah kat gearbox dia, btul ka??

    • wasalam….sape yg cakap macamni mana ade satu kereta dalam dunia ni yg takde masalah…jng salah faham…..beli lah kereta tapi beli yg kondition cantik.

  236. Assalammualaikum tuan

    Bolehkah tuan tukar timing belt waja 1.8? Jika boleh, mohon tuan berikan saya anggaran kosnya berserta dengan alamat dan no telefon tuan.

    Terima kasih.

    • wasalam
      terima kasih atas comment tuan,minta maaf tuan saya sehingga bulan puasa ini kereta penuh apoinment dah penuh jd sy tak boleh ambek kereta sekarang ini…….kos anggaran pun saya tak ingat lagi pasal lama dulu sy ada buat sekali yg saya ingat memang mahal.no hp sy 0172601852 tq

  237. Spare tangki kadang penuh, kedang langsung kering.. Temperature normal je.. Check water pump tak ada leak.. mungkin gasket bocor ???

  238. Bro.. Saya dah pi workshop tentang air selalu kurang ni.. Spare tangki sometime penuh dan sometime kering habis.. Temperature normal je mungkin tak jauh sangat jln.. Nak kata waterpump langsung takde leak bunyi bearong pun takde.. Ada baca blog lain kalau air tendang pi tangki spare head gasket bocor mesti buat top overhaul.. Tpi masalahnya kalau dh buat top overhaul masalah maseh sama bazir duit je huhu..

    • buat pressure tester dulu baru boleh buat keputusan.sama ada kene top overhaul atau ada kebocoran kecil

  239. Salam..

    saye ade masalah dengan persona auto 1.6 (baru 2 taun pakai) setiap kali je start enjin, lampu “aladdin” mesti menyala.. saye da cek minyak itam xde plak kurang. xtau plak ape yg problem. :(

    • waslam..mungkin oil pressure swict.mungkin juga gasket sump bocor di dalam sump

  240. assalamualaikum..
    blh x gear box manual 4g91 masuk dekat wira 1.6 4g92..kalo blh ade effect x dr segi ketahanan, performance, pickup n top speed.

    • wasalam..boleh….sama sahaja takade beza ape2 pun.kalau kering minyak tak boleh tahan la.top speed sy tak tahu sebab tak pernah cuba.tq for the comment

  241. salam bro. saya ade sedikit masalah dgn waja 1.6 tahun 2001. setiap kali enjin sejuk msti kene start 2 kali. start kali pertama enjin idup lebih kurang 2 saat dalam keadaan timing yg agak tinggi pastu tiba2 enjin mati. start kali ke-2 baru ok. pastu nk tye jangka hayat enjin. kereta saya dh 400 ribu km. tp alhamdulillah xde problem lg stakat ni. myk hitam pn gne yg semi syntetik.

    • wasalam kene check dulu la bro….tak kisah la barapa ratus ribu pun usia nya…yg penting engine ok tak rosak..kalau pandai jaga la….kalau waja 400.000 agak2 kalau volvo 240 sy brapa juta km dah engine tu jalan hehehehe kan …kira lah dari tahun 87.anyway untuk jawaban inisy kene check keter….harap maklum.

  242. salam, nk tye myk gear box prlu tukar waktu bile? untuk myk break ngn power stering plk kite just topup2 je ke? ke smpai mse kne tukar yg baru jgk? klu kne tukar brape km/h plak. lps tu untuk termostat, patut buangkan aje atau biar je smpi rosak? mana lagi bagus? sory bro byk soalan hehehehe. ni sumber pengetahuan jgk ni….

    • wasalam..
      kalau auto minyak gear oatut tukar 20.000 km.kalau manual pun sama.kalau power stering tambah jer.minyak breake kalau kurang makna nya pad dah habis.termostad pulak jng buang tukar baru,jangka hayat 100.000 km.

  243. Minta jasa baik tuan,

    Nak tanya angaran kos untuk tukar absorber, mounting & drive sharf untuk waja 2001 (A) siap pasang?

    Masalah kete saya ada keluar bunyi “kreck..kreck..kreck” semasa driving. Lagi teruk kalau masa tengah corner. Lepas saya buka bonet depan check, ada sedikit pecah pada mounting di kiri & kanan. Kalau tuan ada penyelesaian untuk masalah saya. Thank you.

    • bajet dalam 1k.tapi ape2 pun kene check kereta dulu

      • Jumaat ni buka x?

      • jumat tutup.tq

  244. Bro nk tye, i ade beli bateri kering saiz 60 (baru). pastu i nk tukar bateri yg saiz die 70 besar sikit. lepas tu i nk simpan bateri yg saiz kecik tu je. ade effect ape2 tak kat bateri tu kalau simpan je. bateri boleh rosak tak atau hilang power?

    • batery kalau simpan lama dia akan rosak sendiri…….

  245. Terdapat bunyi pada suspensi hadapan sebelah kanan apabila melanggar line kuning atau lubang.Pomen cakap absorber.Masalahnye,saya lihat tak leaking,cume pelapik getah atas absorber dah rosak.adakah ia punca masalah kereta saya,suspensi tidak bermasaalah apabila melalui bonggol.saye menggunakan kereta waja 1.6/ 2002.

    • kalau absorber ok makna nya maunting dia lah…so tukar maunting jer…kalau betul benda tu….nakpasti kene check dulu.

  246. salam.. kereta waja saya.. tahun 2004 manual.. lalu jalan yang beralun.. kereta jd cam melayang.. melantun2.. biasa tu masalah absorber or mounting? biasa waja orinye absorber gune minyak kn? boleh inject minyak je ke atau kene tukar baru absorber tu?

    • absorber tu bro.. pkai APM je, std waja. pakai yg gas la keras sikit.

      • aku dah order proride nye. amik yang standard.. ptg ni amik barang.. mggu depan mau pasang sorber baru.. xtau la ok x.. pro ride yang aku amik ni jenis gas

  247. salam tuan. nk tnay sy pkai persona iafm, keta penah overheat motor kipas radiator kong, dh tukar dh kipas tu..mslh skng dh ada leaking kt engine..dh bwk g 3 kedai, semua kata kn buat top ovrrhaul.jd sy buat top overhaul..lepas dh bukak semua pomen kata valve bengkok plak..3 je elok yg lain bengkok.katanya persona n gen2 slalu valve bengkok.apa pndpt tuan..?13 btg nk kena gnti sbtg dia amik rm 23..tq

    • wasalam…thanks for the comment….sebelum buka engine hidup lagi tak….?kalau hidup valve tak bengkok..tapi kalau engine tak boleh hidup betul la valve bengkok..biasa nya valve akan bengkok kalau timing belt putus….

  248. As salam… kereta waja saya 1.6 M. terdapat leaking minyak antara head gasket dengan block… perlu buat top overhaul ka?
    harap dapat jawapan segera…
    terima kasih

    • wasalam..kene check dulu….susah nak buat keptusan bila benda tak nampak…

  249. salam,,,saya pakai waja auto 2002,,keta sy kdang2 klau masok gear D ,dia rasa mcm kena hentam kuat,,tp tak selalu jd mcm tu,,kdang2 ja,,tmbah2 kalau shari dua keta tak jln,,tp bila dh lama sikit dia ok,,apa msalah kat gear box tu?

  250. salam, untuk waja 1.6 myak gear gne brapa liter? letak 2 liter boleh?

    • biasa tiga…tp ape pun tengok la dip stick dia tunjuk aper…..

  251. salam…sy pkai honda EK thn 97.sy nk tanya brape kos utk buat top overhaul sbb minyak dh msk dlm enjin..
    TQ..

    • wasalam kene tengok kereta dulu….tq

  252. a’kum..bro.nk thu lokasi bengkel and pandangan bro psal waja cmpro.mksdnyeee..ape kbiasaan msalah yg slalu akn dhadapi oleh waja cmpro n.

    • wasalam…tengok dalam hubungi motecmat kalau belum beli jng beli….beli waja lame je

  253. assalamualaikum….alhamdulillah apa yang bro jawab diatas banyak sangat membantu boleh jadi pakar waja bro ni….ok saya penguna waja 4g18 mit, tahun 2003.boleh x bagi pendapat sebab bro pernah kata tanya dulu sebelum g repare.ok masalahnya apa yang menjadikan atau apa punca bila malam, on aircond lampu menjadi malap dan kereta mengenjut dan pastu normal semula..dia terjadi bila compressor mula-mula hidup, dah hidup atau mati tiada tanda mengenjut tu.seolah -olah compressor tu menyedut banyak tenaga bila dia nak hidup.untuk pengetahuan saya baru je tukar battry N70 kering.compressor baru tukar puli sebab puli tu patah dan jem bulan lepas. alternater baru services tukar karbon.kalau bro ada pengalaman ni.tolong beri pendpat,sebab saya belum gi check lagi.

    • salam bro sya nk tnye skit sya ad bli kete waja manual 2002 2ndhand,mslhnya bila enjin tgh runing ad bunyi “cit,cit,cit”.bunyi x kuat sgt tpi x sdap mendengarnya

      • kene check dulu baru tau…..

    • bila malam,kita akan guna fully power batery dan alternator..kerana bila malam semua electrical akan kita guna macam lampu,air cond,radio dan sebagainya….so alternator akan caj tinggi dlaam keadaan ini…..kalau nak cantik juga cari altrenator japan kat kedai potong yg original punyer kalau boleh yb 100 amp punyer…

  254. salam saya nak tanya sikit tuan. saya memakai kereta satria neo campro 1.3. masalah saya adalah enjin susah nak start. pergi eon services centre , mereka telah menukar fuel pump, cam shaft sensor, crank angle sensor. tapi selepas seminggu masalh masih belum selesai. saya cuba pergi ke kedai lain, mereka reset memory kat computer box baru boleh start. esok nya boleh start. balik ja kerja tak boleh start balik. macam bunyi minyak tak sampai…..so apa masalh keta saya? boleh bantu?

    • wasalam….kene tengok kereta dulu la..masalah ni rumit nak explain..sebab keadaan

  255. nk tnya brapa hrga mounting absorber proton waja?kedai cina cakap 250

    • satu biji 78.00

  256. salam..nk tnye..sy ada kreta waja enjin mivec 1.8 kacuk..mslah skrng temp kreta x stabil kejap tggi kejap rendah..lg 1 senang x nk cri barang mivec 1.8??

    • kacuk ea…ermmm tu la maslah nyer….saya buat stnadart sahaja,,,

  257. lupa plak lg 1 air cept kurnag..bru2 nie dh top overhoul tpi knpe kreta sush nk start??mcm api lmbat smpai..

    • timing tak betul..sebab kacuk tinggi head lain..pastu timing tak boleh ngam,firering order lambat latu….

      • owh..ptotla seting timing asik x ok je..ada x kaki yg nk jual enjin waja??mivec klu tolak skg bpe blh dpt ek??

      • sy bikin kereta standatr shaja…so tak tahu market engine mivec ni….

      • salam..nk tnye kreta saga flx lak..knape brek ada bnyi ye sedngkn bru pkai 5 bulan??pas2 kreta tgah bwak tiba2 jdi berat pas 2 ok blik..knpe ek??

      • hantar pusat servis proton complaint kat dia pasal kereta tu baru lagi,saya pun tak pernah sebijik pun masuk bengkel lagi saga flx,so tak tahu la….sorry ea

  258. waja enjin 4g18 auto nak tukar pkai head twincam bleh tambah power tak?ke ada apa2 cadangan lain?

    • masuk gdi turbo….bajet dalam 9k siap pasang baru ada power……masuk head twincam samajer 16 valve juga….pening pala lagi ada la nanti……kalau lagi power masuk evo 6 punyer engine…….kalau nak sedap bawak macam standart punyer power full overhaul shaja

      • gdi turbo ni auto ke?sbab kalu bleh sy nak cri yg auto ja,,,yg agak sedap nak bawak la,,sbab yg skrg ni mcm berat sikit la,,

      • auto la 6 speed tiptronic

      • mcm menarik ja,,,4g18 4 speed ja kan?

      • yep

      • saya ada jmpa engin yg bro ckp kan ni,gdi 6speed,,tp yang ni xda turbo,,hrga halfcut pon xsmpai 4k,,,ok ka enjin ni yg xda turbo?

      • ok…elok juga kalau NA engine

  259. salam… nak tanya tuan tanah.. temperature waja gelong… kejap naik kejap turun… lg satu bos bengkel kat mana…. wa dok kat area kundang ja…

    • ada alamat bengkel dalam blog,kene chek dulu la

  260. Bro, wa punya kete Persona 1.6 ada leaking kat Head, so apa sebab ye?

    • sebab gasket bocor.

  261. Assalamualaikum bro…selamat berpuasa..

    Saya nk tanya pasal masalah kete wira manual 1.5 tahun 2002.

    Masalahnya ialah seperti berikut:-

    1) Susah nak masuk gear 1 (ketat yg amat) kadang2 ok, kadang2 tak ok..suka ati dia je…

    Perkara ini terjadi selepas serbis timing belt dan serbis minyak gear leakage. Pomen tukau minyak gear dan timing belt, terus kete tak sedap drive, sangkut nak masuk gear 1 dan kete mcm lenglong bile driving. (tak mantap)

    So hantar semula kt pomen, dia check dan dia kata semua ok aje…tp dia suggest tukar clutch plate dan clutch pump pulak, tadi masa bawak …gear rasa lembut sket tp kengkadang ada jugak rasa susah nak masuk gear 1, especially bila benti kt traffic lite.

    Saya ni dah abis RM500 utk servis timing belt…pastu ni dah kena tukau clutch pump dan clutch plate..dia charged RM375. Udah le dokek nak raya nih….bajet dah lari pecut 100 meter lompat berpagau…

    Masalah ke-2

    2) Kete jerking, masa tengah sedap pecut 110km/hr tetiba dia sedut…aritu nak over take bus tetiba dia sedut, terus speedo meter turun…..nasib la takde kete kt depan…..(perasan mende ni bila saya drive long distance lebih 2 jam).

    Buat pengetahuan bro, saya ni lady driver, tak arif pasal kete…kalau pomen kata rosak itu ini..mana la saya nak tau..saya bayau aje…selalu sangat dah kena kelentong…hopefully bro dapek kasik 2nd opinion kek den ni ha…

    Saya rasa pomen saya pegi ni ok (melayu islam) ..it just that saya nk 2nd opinion drp org2 yg mahir in da same league.

    Salam ramadhan…thanks.

    • wasalam..thanks for the comment

      my opinion is cluct pressure mungkin tak elok,so kalau nak masuk gear satu betul kene berhenti dulu…kalau kereta berjalan lansung tak boleh masuk,ini bnyak berlaku pada bnyak kereta manual.lagi satu cluct patut adjust dengan tepat.pasl engine jerk tu biasa nya cble plug spark api ke body engine dengan itu engine akan pincang satu cilinder mungkin lebih.nak atasi masalah ini pastikan cable plug elok dan bersih.dan juga plug pun sama.ini saja yg sy boleh bayangkan selebih nya kene tengok kenderaan dulu.

      • thanks for your attention bro. Point noted.

  262. salam en. Mat..kereta saya,bila saya tekan klac.pedal klac xnaik balik,mcm ad spring rosak.enjin hidup ok je.skarang kereta dah xboleh jalan.apa masalah kereta saya ni ..harap encik dapat bantu

  263. salam, saya ada satu masalah jer….keta saya bila dalam keadaan idle terlalu lama misalnya 15 minit ke atas tetiba engine jadi gelong..rpm turun naik..bila tutup aircond ok plak takde masalah.

  264. Salam,

    tak berapa tau sgt tentang kete ,ATF oil waja klu tukar berapa kos?ATF oil filter kat mane?

    • 150 siap pasang..filter tak payah…..just tukar minyak je

  265. SALAM ,
    saya guna waja 1.6mt mitsu 2003..tadi saya bkk cap minyak hitam,saya tgk ade bnda cm putih2 susu kat cap tu..lagi 1 time engine hdp sy cuba bkk cap radiator then keluar buih2,ape masalah kereta nie ek?saya dok area sg buloh..ingt nk bwk kereta g kT bengkel abg..tp nk tau dulu xpe kerr bwk kereta dalam keaddaan gini??xda msaalah ker nnty..lg 1 kalau nk repair/overhaul bpe angaran??thanx

    • wasalam..harap maklum…kes macam ni saya kene tengok kereta dulu….susah nak cakap…sg buloh dkat je la..ada masa singgah la bengkel kita bincang….

  266. salam….bro nk tnya pasai pe engin wa start pgi2 xda air kluar dh mcm bru bli dlu

    • pembakaran sudah tidak sempurna

      • pe y ptot nk buat bro????

      • kene tengok dulu la bro….mungkin plug,cable plug coil..mungkin juga engine compression dah tak cantik,mungkin juga carbon dah bnyak dalam engine…so tak tahu la kene tengok la ape yg mungkin dr bnyak2 kemungkinan tadi

  267. salam…nk brtnya…ada apa2 efek x kalu kita cut belting from compresor air cond kereta sbb compresor tu dh rosak n kuar kn bnyi bising…TQ

    • kalau belt tu untuk compressor je takde masalah cut je

  268. alamakkk…..wat halll laa…saya baru jer anto top overhaul kereta kat kawan saya..die wat top overhaul kat umah die…sbb top overhaul ari tu sebab head masuuk air…skrg smue dah ok…head pon dah naik…tp dpt masalah baru pulak ,kereta aku xmuleh idop……xmuleh nk start…awat yaaa????wiring smua dah ok,belting pon dah marking,timing belt pon dah maarkkk…tp xbuleh start lak…awat ek????hri tu sye ade minx pendapat pasal top overhaul kat sini….

    • kene check dulu,erm mesti ada kesialapan kalau tak takkan tak boleh start

      • da leh idop…anto bengkel lain..coil plug.crank sensor.n plug…650 burn …ok x arge nie??

      • ok latu…..dah cakap kan hari itu crank sensor….hehehe tahniah….boleh tahan la…

  269. salam.saya ada pakai waja auto 1.6.masalah saya sekarang bila tgh bwk dalam D tiba-tiba lampu N menyala dan gear automatic drop tapi lampu D dan N masih menyala.tolong..saya takut masalah gear box..

    • wasalam….minyak gear kering cuba check……tq

      • kalau minyak gear ok..ada masalah tempat lain tak

      • mungkin juga…
        tp tak tahu mane la sebab sy tak nampak..tq

      • ada tak kemungkinan switch gear kat bonet depan problem.lampu n waja menyala

      • mungkin juga…mungkin juga minyak gear kurang

  270. salam…saya br jer lepas top overhaul kereta waja 1.6 mitsubishi saya..tapi lepas saya top overhaul ari tu tetibe pulak engine saya jd kurang pickup,jadi lembap nk pegi,minyak pulak dah macam makin kuat(dari carian saya di google,nk kena tuning kereta balik selepas top overhaul),selain dr tu engine nie macam ade bunyi somthing mcm bunyi besi berlaga(kemungkinan valve bunyi)…ape y perlu saya buat yaaa??dan angaran kos y mungkin saya kena siapkan??

    • wasalam…pendapat saya timing belt salah satu gigi pasang…dengan itu engine firing order tidak tepat dan engine mengalami tiada kuasa…..saya hanya beri jawaban mengikut cerita sahaja…jawaban sebenar bila kita sendiri kejadian yg sebenar…jd mengikut pengalaman sy itu lah perkara nya……jika kenyataan sy salah maka kene check dulu la kereta tu atau pun complaint kembali kepada mekanik yg buat top overhaul tersebut

      • ohh yeeekeeee…kalau eso saya dtg bengkel abg ade masa x???nk minx check kn…kena bayar x??

      • check free jer..tp esok sy cuti….

  271. Salam..bos, waja pkai 4g93 sohc sama x water pump,termostat,timing belt dgn 4g18?

    • tak sama……

  272. salam bro…..nk tanya sikit ni,berapa kos tukar cluth waja auto 2001.

    • angaran 600.

  273. salam……adjuust tapped proton waja 1.6 mitsu bpe abg caj??da bebunyi da,xske wkwkwkw….

    • wasalam sy caj biasa nya 50.00 sy bagi free basuh engine.kalau encik nak datang call sy dulu.tq

      • tq bro….ade 1 lg nk tnye,kereta saya pkaai hi-cam,bro tau x cm ne nk tuning hi-cam???sebab dari forum2 lain y sye baca hi-cam nie kene tuning baru sedap,saya nk tuning bukan bye ape,semenjak saya wat top overhaul hari tu kereta saya mcm dah kurang pickup,mungkin sebab xtuning lagi kee…kalau tuning kat bro,bro caj bpe?

      • hi cam????mana ade kene tuning…..ermmm bila engine dah modify macam ni lah…kene check dulu la bro bru boleh nak cakap..

  274. http://www.waja2u.files.wordpress.com/2012/10/cam-waja.jpg salaaamm abg nk tnye..kawan saya nk jual cam nie..die kate nie hi-cam..betol keee!!????mcm mne nk tau nie hi-cam!!!?????

    • minta maaf sy kurang arif pasal hi cam ini

  275. tapped waja aku dah adjust kat bro mat….terbaik…tqq…….:) pasni tak mo dah p kedai cina…rase macam kene cekik jer..wkwkwkwk…

  276. salam…
    saya guna waja 1.6A 2005,masalah saya bagai mana nk bagi terang lampu depan.sekarang ni malap.TQ

    • wasalam try tukar bulb yg 100 watt

  277. salam…
    bro…gearbox sy problem…dr gear ‘N’ nak ke ‘D’ sangkut2…x lancar…pastu bile dh jln berat…smpai satu tahap rasa tersentap tgh drive…dlm ms yg sma kat lampu signal gear tu kelip2 skali gear ‘N’ …pdhal tgh gear ‘D’ …sgt la berat enjin…knp ek…??

    • wasalam minyak gear kurang

  278. salam….
    bro…sy nk tanya pasal kereta waja auto thn 2001,masalahnya bila drive naik bukit kereta jadi xlara tdan mcm berat je,,,,kancil pn boleh potong jln lurus ok tp bila mendaki je….apa masalahnya bro…..

    • waslaam

      kene check dulu dan test drive

  279. Assalamualaikum
    sy ade beberapa pertanyaan, kete waja auto sy bunyi mcm kete lumba bila tekan minyak…biasanya pd 80km/j ke atas akan ade bunyi berdengung, tekan minyak lg kuat bunyi… ade yg kata clutch auto… betul ker?
    lg satu, bila sy pusing stereng dlm 2-3 pusingan ke sebelah kanan, dan lepas semula stereng akan ade sangkut sikit dan bila balas balik akan ade bunyi kelekuk kt tayar depan sebelah kiri… ape masalahnyer ye?
    n lg satu, upah utk convert injin ke mitsubishi berapa kosnyer? n boleh trade in injin lama x?
    terima kasih kerana sudi menjawab.

    • wasalam
      kene check kereta dulu,baru sy aka tahu apa maslah nya tak semstinya kene convert…..

  280. salam….berapa kos grand valve enjin wira 1.5?

    • wasalam kalau di tempat saya kos nye 800.00
      ditempat lain ada yg 400.00 ada yg 600.00

      tq

  281. Salam en…
    mak saya guna kete waja auto 2002…. milage pon x byk baru 60k lbh jer…. baru2 ni bila kereta pada gear D, dan bila aircond on…. timing akan menggagau turun sampai 0.3-0.4 rpm…… off aircond sket 0.7-0.9 rpm….. tp maser nk warm up enjin mmg kene tekan pedal dulu main2 timing kalo tak engine mati….sy dah hntr ke proton SC utk tune balik enjin… tp diorg bgtau throotle body dah out…. kalo tukar baru dalam rm1.5k mcm tu…. mahalnyer… sy try tanyer tempat lain diorg mintak antara rm800 ke rm1k jgk… sy search internet ada jumpa jenama super 90. Harg pun ok sketla rm500 ke rm600 jer… ok ker jenama ni yer… mgkn en pernah berhadapan dgn masalah ni…. minta pndgn dan nasihat…. tq…

    • wasalam

      harga memang mahal,tapi adakah betul rosak benda tu?untuk maklumat lanjut sy kene check kereta dulu dan tengok masalah kereta ibu anda.

      • mcm tu ker encik… ada kmgknn bukan TB yer….. kalo mcm tu sy kene ke tempat en untuk tgkkn kete ni… ada no contact tak…. sbb sy duduk area kajang… tq…

      • sila klik perkhidmatan kami kemudian klik hubungi motecmat,ada maklumat disitu

  282. Salam tuan..nak tanye ape punca terminal bateri cepat keluar habuk putih..bateri dah berapa bijik out..check altenator kedai kate elok lg..hmm…musykil….adekah kemungkinan wiring..kat mane sy nk dptkan inspection y ok?harap bantu..tenkiu,….

    • wasalam
      negative connection longgar atau pun positive ada yg longgar…kene check baru tau

      • dah g kedai..sume connection pada terminal bateri dah diketatkan..tapi masih same…kalau bawak g kedai tuan tuan bole check ke?

      • boleh check,cuma selesai atau tidak masalah ini sy tidak boleh janjikan.terima kasih

      • ok..nanti sya akan cuba ke kedai..lagi pn wiring kereta nampak mcm x berapa cantek..lampu selalu terbakar..bole check wiring skali nanti..terima kasih…

      • boleh kita check and test drive kereta waja encik kemudian kita tengok kalau ada masalah masalah lain,insya allah akan dapat selesaikan,kalau nak datang maklumkan pada sy terlebih dahulu tq

  283. salam nk tnye laa…masalah kereta tersenguk pasal apa ek?????waja 1.6 4g18

    • macam2 boleh jadi,so kene check baru tau

  284. Salam tuan,

    Minta jasa baik tuan, nak bertanya berkenaan kos tukar mounting, suspension, drive sharf & upah pasang sekali. Saya pakai proton waja(a) 2001. Masalah keta sy skrg masa membelok terutama masa u-turn bunyi krek-krek-krek teruk sangat2.

    Harap tuan boleh beri sedikit pendapat

    • wasalam
      engine maunting satu set 280.00 lebih kurang,drive shaft satu batang 100 lebih juga.
      workman ship maunting 80.00.drive shaft 40 sebelah.

      • Nak tanya tuan,

        Lama tak kalau nak buat semua? Ambil masa x rasanya. Klu dalam 1 hari boleh siap bagus, pasal ujung minggu ingat nak pakai p jalan.

      • Tuan
        untuk saat ini bengkel sy kereta penuh,sy tak berani janji takut2 janji tak boleh sy tepati nanti ny.tq

  285. Bro,

    Saya nak minta cuci injin sampai bersih berseri, dah ada leaking. kete waja 1.6 auto 4g18 tahun 2001. brapa harga bole offer.

    Tq,
    Azam
    Desa Coalfields, Sg Buloh

    • 20 ringgit saja bro

  286. Assalamualaikum tuan tanah,

    Nak mintak pendapat tuan yang berpengalaman pasal kereta ni, waja 1.6 auto saya tahun 2005, bila start enjin pagi-pagi tu takde masalah tapi bila enjin da panas, asap putih keluar berkepul-kepul gak la (idling). Bila da bergerak tu saya tak perasan ada asap keluar ke tak then saya berhenti check balik takde plak asap. Untuk pengetahuan tuan, saya baru je buat piping tukar tabung ekzos awal bulan 1 sekali dengan tukar cover atas radiator pasal ada leaking kat situ. Adakah penyebabnya itu? Saya check enjin secara fizikal takde lak minyak hitam leaking ke apa. Masalah minyak hitam kurang ke? Kena overhaul ke? Apa pendapat tuan?

    Saya ingat nak hantar ke bengkel tuan untuk check apa yang patut sebab ada lagi beberapa masalah yang perlu saya rujuk pada tuan. Hari ahad chinese new year ni bengkel bukak ke?

    Jutaan terima kasih saya ucapkan di atas pendapat tuan.

    • Wasalam mengikut cerita tuan keretaa tuan dalam keadaan baik.asap tersebut adalah asap menandakan pembakaran enjin masih lg sempurna.jd tuan tak perlu risau .untuk maklumat tuan raya cine ini sy sgt busy kerja sy rasa pertengahan bulan ini tuan boleh buat temu janji dng sy.tq

  287. salam bro,saya nak tanya waja auto 2001 ada pakai abs ke?

    • Erm kalau campro model ade,kalau lama xde

  288. salam…sy pakai waja campro auto thn 07,msalah sy apabila kereta dlm klajuan 70km keatas..dlm keadaan kta lepaskan minyak…gear seolah-olah akan turun (drop) …msalah ini slalu terjadi apbila turun jalan berbukit..aa mslah ny tn?

    • Wasalam,pandngan sy ini normal saja,kalau gear xdrop maka kereta akan turun bukit lg laju,

  289. salam abg mat,dulu abg ada bg idea untuk convert engin waja ke engin mitsubishi GDI 1.8 turbo, tp lepas sy survey2 ramai yg bg pndapat bhawa engin ni jnis soft turbo,so mksdnya engin ni manja sikit,btl ka?

  290. salam abg mat…saya rumah area TTDI Jaya Shah Alam. Boleh saya tahu alamat workshp abg mat.Waja saya 1.6 manual 2003. Kereta saya ada masalah throttle body sebab idling x menentu.Kadang2 bila start kereta enjin macam nak mati bawah 500..kadang2 bila start dia rev terus ke 2 ribu. semalam kereta dah seharian x start, saya start kereta rpm terus naik ke 2k…lepas tu sy dengar bunyi kasar dari enjin..saya syak minyak enjin dah turun ke dasar dan tak sempat nk cover piston…apa pendapat abg mat….kalau ada masa sms/contact sy 0194410447 .tq Abg mat jasamu dikenang

    • Wasalam
      Sila klik di perkhidmatan kami kemudian klik hubungi motecmat then dlm page tu ada maklumat semua nya,pastikan en call sy dulu jika nak datang.tq untuk kes ini kita check kereta dulu

  291. assalamualaikum abg mat,,

    saya pakai proton waja 1.6 auto.. temperature naik bile xon aircond,, dah on ok plak..

    pastu, kete tu ble mule nk jln mmg mngaum abez..berat je nk jalan.. and xde gear btukar pon.. blh abg mat trngkan ape msalah kete sy tu.. sy brmnt nk g bengkel abg.. tp sy dr terengganu, jaoh sgt rsenye.. sy ,mntk jasa baek abg tuk cite masalah kete sy..

    • waalaikum salam
      menurut cerita yg sy baca dr encik,kereta encik mungkin kipas radiator rosak satu,cuba check tengok dulu

      • kipas radiator dh cek xde masalah… yg masalah sekarang dengan gear box tu la.. ade mekanik cakap blh baiki lagi.. ade yg cakap dah tak boleh baiki.. sy kompius btol….

      • mungkin boleh repair,tp sy tak de masa mau repair nanti banyak kalai keje nak buka pastu pasang lg,ada bunyi pulak buka lagi pasang lg,so ambek masa banyak,jd elok terus tukar satu pastu xperlu risau apa2.baik tukar saja,,,,,,kecuali takde pilihan.

      • full set gear box manual mitsibishi lancer ck dah ade… klau nk sruh abg mat modifide kat kereta waja 1.6 auto (2001),,,berapa anggaran kos?
        **tak brape percaya la kalu makanik cine yang buat*** =_=”

      • masalah nyer sy tak pernah buat lagi jd kos kurang tahu,tq

  292. salam..kalau kereta gen2 baru berusia 6 tahun dan miles 790000 je.patut ke rosak alternator dia? spt kata yg kat workshop le..sy tak percaya dia ckp kereta sy rosak alternator sbb susah nak start enjin.

    • wasalam kalau alternator rosak cabut batery enjin akan mati.

  293. Salam..saya nak tanya..kereta saya waja 1.6 enjin mitsubishi… masalah pertama:
    1- suhu naik tiba2..kalu x pakai air cond+stuck dlm jem/keta x bergerak..bila on ja air cond,suhu turun balik..apa masalah ye?
    2- kereta mati tiba2…bila jalan dlm 30 minit,then berhenti,enjin mati..apa masalah ye? dah tukar fuel pump,bila tarik tiub fuel pump,memancut minyak keluar..,soket kat fuel pump pun elok lagi..wayar tepi kaki tempat duduk belakang pun elok…

    • wasalam
      pasal suhu mungkin kipas radiator tak jln atau pun radiator sumbat
      pasal enjin mati itu susah mau cakap banyak kemungkinan.
      tq

  294. Salam Tuan,

    Minta pandangan tuan berkenaan keadaan kete saya.

    1. Saya menggunakan Proton Waja 1.6(A) tahun 2001. Masalah yang sering berlaku adalah, tempreture kete saya selalu overheating. Walaupun saya selalu check air (1 – 2 minggu sekali)

    2. Bulan lepas saya dah service radiator, tukar waterpump, coil, kipas dan tukar paiping cooling system saya..

    3. 2 hari lepas kereta saya overheat lagi. Menurut pomen di tempat saya hantar kete (keadaan kete overheat x dpt hntr bengkel tuan kat sg. buloh – overheat kat kampung pandan), ‘mata air’ dalam engin rosak (saya tak faham/tahu apa benda tu) dan caj dikenakan RM450.. Menurut pandangan tuan, adakah harga tu berpatutan?

    4. Menurut pandangan tuan, apa yang perlu saya lakukan untuk mengelak dari masalah yang sama berulang-ulang. Perlu tak saya tukar radiator sekali?

  295. salam,saya nk tanye ni bang,waja saya guna engine gdi mitsubishi 1.8 baru tukar dlm 7 bulan.sye nak tau berapa kelajuan sbenar engine gdi 1,8 ni and nk tnye kedai abang ada buat tak turbo and nk naik speed dari 1.8 sampai 2.0 atau 2.4 atau 3.0 ….atau 1.8 tapi speed naik and jpj lulus …harap abang dpt membantu saya.-basit-damansara

    • wasalam minta maaf banyak2 terima kasih atas comment sy tidak buat pengubah suaian kereta di bengkel sy,kalau nak ubah suai untuk laju2 speeding turbo besar dino yg itu kene cari kat subang sunway area,kat sana ada workshop khas ubah suai keter hig performance atau racing part,so kat sana boleh buat,tq

  296. assalamualaikum…
    bro nak tanye..
    nak buat head mcm nie berape kos…
    dr std(4g18) sohc to dohc…
    dan ape barang bekaitan yg perlu dtukar…

    n 1lg kenapa pagi2 atau time kereta sejuk saya start dia mati…
    kene start kete 2-3x baru ok atau lepas start terus kene tekan minyak dlm 30saat baru dia xmati…

    terima kasih

    • wasalam minta maaf bro sy tak buat kerja ubah suai engine.tq

  297. assalamualaikum
    sy pki kereta waja 4g18 manual..bru2 ni sy sudah tukar clucth plate,plug,&kable plug..tp skng ni ble bawak kete msti ada semput2 pada kelajuan rendah(semasa nak tukar gear),klu tutup ekon pun sama,cuma bila dah laju semput itu xda,,pnh skali sy hantar ke bengkel,mereka kata api kete sy ok xda masalah,yang lgi sy pelik bila berjalan jauh (seremban) semput pn x da..tp bila jalan dekat2 ada plak semputnya..
    sy pn xtau apa masalahnya..
    mgkn fuel pump ke?
    sy kurang arif pasal kete
    sy harap abg sudi mmbntu..

  298. Salam tuan motecmat, sya ialah pemilik waja 1.6 2001. persoalannya baru2 ni kereta sya overheat dan perlu buat top overhaul. sesudah sya buat top overhaul dengan sendiri tapi tersalah pulak pasang marking pulley pada timing belt. dan menyebabkan kereta enjin sya jem tak boleh start.apakah punca kerosakan atau dimana bahagian yg perlu sya check semula? harap tuan boleh membantu.

    • wasalam
      kerosakkan yg berlaku mungkin valve sudah bengkok,sehingga piston laggar dengan valve dan jem

  299. Encik Motemat, kereta Gen-2 (A) 2004 saya dah leaking minyak hitam. Mekanik kata kena buat top overhaul. Berapa kos kalau encik buat? Di mana woksyop encik?

    • klik soalan lazim untuk alamat bengkel bajet dalam 1k tq

  300. salam wbt tuan..sy ada waja 1.6 tahun 04,problemnya skang kete sy pnh msk banjir dan dah wt overhaul sume2..byk jgkla part2 da tukar baru cuma ecu,throttle body lum tukar sbb pomen ckp ok lg.kete sy rpm kadang2 trsengguk2 mcm nk mati.kadang2 nk reverse kete enjin mati sndiri.pnh 2,3 kali jadi enjin tetiba mati pastu strart xleh tunggu dlm 15 mnit bru leh start lik..mtk tlg tuan pe problemnyer nih..

    • wasalam
      kene check keadaan dulu,mungkin ecu,apapun mesti check baru tahu.tq

      • salam….enjin 4g93t ada x bos..dan berapa upah pasang.

  301. Salam..
    Sy ada waja manual 1.6 thun 2003.masalah sy top speed gantung kuat sgt.dh masuk gear 5 msih nk mintak gear lg..ada org kate macam tu bagus..xda masalah ke gear gantung macam tu?dan bila time gantung tu macam ada guli kat dalam enjin..kenapa ea??

    • wasalam boleh jadi cluct plate dah habis,,,,pasal bunyi kene check dulu tq

  302. salam, saya pakai waja auto, masalahnye radiator ada lendir macam minyak, tiap pagi kena bersihkan minyak tu dari cap radiator, dah dua kali overheat sebab tersumbat, sebulan sekali kena tukar air radiator.. mintak tuan bagi pandangan bagi masalah itu dan penyelesaian.. tq

    • wasalam kene buat pressure radiator tester baru tahu ape punca dia tq

  303. salam,sy pakai waja auto 1.6,kadang2 time drive macam tersenguk2 dan macam injin mati sekejap pastu ok balik,sebelum ni ade masalah bila start enjin hidup bila tekan minyak injin mati..encik rase apekah masalah ye.

    • Wasalam boleh jd ignition coil, boleh jd crank sensor boleh juga jd trothel body kotor, jd kene periksa dulu engine baru kita tahu.tq

      • Masalah waja sy pun sama. Mintak tlg encik check. Blh bg alamat dan no hp.

      • klik dekat perkhidmatan kami

  304. Salam Tuan saya ada Pajero V31 Auto….kalau nak buat top overhaul berapa kos anggaran?? TK

    • wasalam tuan
      kene tengok keadaan engine terlebih dahulu v6 atau 4 cilinder petrol atau diesel,

      kalau petrol bajet lebih kurang 1k

  305. Ok tima kasih insya allah kalau ada masa sy akan ke worksyop tuan…

  306. salam,saya nak buat top overhaul waja,tapi minyak hitam/oil filter dan topoverhaul set saya bawak sendiri punya,berapa kos upahnya?

    • tuan
      jika nak buat top overhaul kene tukar piston ring sekali dan juga conrod bearing
      jadi antara part yg kene ade

      1.piston ring std satu set
      2.con rod bearing
      3.oil sump gasket
      4.gum gasket ultra grey satu
      5.gum indian untuk head gasket satu
      6.engine oil dan filter
      7.top overhaul gasket pastikan beli yang baik jika beli yg murah valve seal tak tahan lama

      workmanship RM 500.00
      tq for the comment

  307. Salam…nak tnya ni..keta saya ada pblm bila bwa 70km/80km ke atas..keta persona elegance manual..bru setahun lebih..tayar depan dah tukar baru..rim pun baru jugak.balancing n elment pun dah jugak..adakah pblm mounting? Driveshaft? Or ape ni..pening dah.

    • wasalam,,,kes macam ni kene check dulu baru tahu tq

  308. salam bro… saya punya kereta waja 1.8A lampu ‘D’ sentiasa berkelip2 semasa saya sedang memandu bila parking pun lampu ‘D’ berkelip2 jugak apa agaknya masaalahnya ya. Terima kasih.

    • wasalam check oil level untuk gear.mungkin kurang

  309. Salam tuan saya nak tanya sikit kereta saya waja 1.6 enjin mitsubishi tahun 2002.
    Minggu lepas kereta saya masa tengah bawa timing belt dia putus so saya nak tanya kala nak buat top everhaul termasuk grindvalve dan tukar 16 batang valve angaran harga dalam berapa. Pasang timing belt baru sekali.

    • wasalam bajet dalam 1.5k

  310. Salam Bro,
    Sy baru nk beli Waja Auto 2005 PREMIUM.
    Ap perlu sy check untuk tgk kereta ni betul terbaik untuk dibeli.

    • wasalam

      check engine tak makan minyak hitam,smooth,pusing stering kekiri dan kanan kalau2 ada free play,check body tak de accident,air cond check juga,better bawak mekanik lagi bagus jika nak beli kereta secend

      • free play tu mcmna bro..& nk check mkn minyak hitam mcmna..dok tgk luar2 gtu jer..sorry la tnya soalan xbrapa cerdik..baru nk ad kereta..T_T

  311. Salam Bro.. Nice Blog.. amat berguna utk umum dan pengguna kereta yg kurang berpengalaman macam saya..

    Saya ada masalah dengan Waja 1.6 (A) tahun 2003 (second).
    Bila start Enjin.. ada kedengaran bunyi Knocking (ketakx3).
    Bila bawak saya perasan kedengaran tu juga..tak kuat.. tapi agak
    membimbangkan..

    Saya kurang pasti dari mana bunyi.. Kedengaran di Enjin / Alternator.
    milage 102000.

    Saya kurang arif pasal Enjin2.. Harap dapat beri pandangan dan Kos utk pemulihan..

    Terima Kasih
    -Zarul-

    • wasalam

      untuk kes macam ni kita kene periksa kereta dulu dan kesan betul2 ape yg membuat bunyi tersebut kemudian baru kita tahu kos dan ape benda yang nak kene tukar,

      terima kasih atas comment

  312. Assalamualaikum Tuan,

    Baru2 ni saya ada tukar timing belt. Tapi bila sampai rumah minyak licking. saya return ke workshop dia tukar balik set timing belt sebb suspect oilseal ada factory default. balik rumah masih licking saya return ke workshop semula Keesokan harinya. dia suspect cranshaft ada luka dia try gosok dan pasang balik. Masalhnya masih sama minyak licking. Penyudahnya dia cakap kena tukar crankshaft. Dan yg ni saya belum test..

    Tuan rasa macam mana? pernah hadapi masalah macam ni? oh ya kereta saya Waja Manual 2005

    Sekian Terima Kasih

    • waalaikum salam tuan

      saya tidak pernah lagi jumpa masalah macam ni,ada kemungkinan bukan crank shaft yg luka,boleh jadi casing oil pump crakc,boleh jadi juga seal salah,atau pun bila pasang sring seal terkeluar,patutnya pasang timing belt dulu untuk pastikan punca bocor dimana.

      • Tukar cranshaft baru ok terus.. mmg byk workshop kata bukan cranshaf. . Dan saya suspect dia pakai oilseal keta proton sama ada iswara or saga blm..dia ada tulis kat resit.. yg tak best nyer org melayu mmg memburukan prniagaan org melayu lah..nak bising pon malas

  313. Assalamualaikum..
    Bro, saya guna kereta waja 1.6 tahun 2001.
    Masalah yang saya hadapi skrg ialah kipas di raiator lambat berpusing. Bila temperature dah naik melebihi 90 darjah celcius, baru kipas berpusing dan temperature turun normal. Kejadian ni berlaku bila air cond OFF. Bila aircond ON, kipasnya berpusing seperti biasa. Saya dah tukat termostat, water pump dan sensor..
    Tapi still jadi lagi.. Boleh beri pandangan?

    • waalaikum salam,

      radiator ada check tak?kot kot sumbat,cuba hantar radiator servis dulu.

      • Dah hantar check radiator.. Tapi, radiator tak ada sumbat.. Wbagaimanapun, Alhamdulillah.. rupa2nya earth x cukup.. so tambah earth kat meter and kat body kete and enjin kete sekali.. waja memang kekurangan earth ke?

  314. Salam Tuan. Sy nak minta pendapat pakar mcm tuan.
    Sy sedang driving tiba2 enjin kereta mati. Alatan elektrik padam. Bila nak start semula tak dapat sebab tiada elektrik lgsung. Berdasrkan pengalaman luas tuan boleh tak tuan bagi pendapat tentang apa masalah kereta saya ni. Kereta jenis Waja. Tahun 2002. Auto.

    • wasalam tuan

      kes macam ni biasa nya alternator rosak sebab dia tidak charge batery pada masa engine di hidupkan sehingga current dalam batery akan habis sedikit demi sedikit dan engine akan mati kerana tiada bekalan current lagi.

  315. masaalah kereta Proton waja 1.6(M) air dalam radiator bercampur
    dengan minyak.Apakah masaalahnya?

    • gasket head dah bocor

  316. salam, baru2 ini saya telah terlupa menutup petutup rediator kereta wira saya sehinggalah saya tersedar bila kereta berhenti sendiri. Beberapa hari kemudian, bila saya memeriksa minyak hitam, saya dapati minyak cair dan bewarna kekuningan. Sah air telah masuk kedalam injin. Dan sejak dari itu water pom bocor dan saya sentiasa menambah air sebanyak 500ml setiap hari. Kereta masih boleh begerak, tapi saya bersarakan dia sementara. Soalan saya berapa kah kos yang saya perlukan untuk membaikinya? Apakah kerosakan yang berlaku? Bolehkah saya membawa/mengunakan kereta saya untuk perjalanan yang dekat?
    Khairi.

    • wasalam

      kerosakkan yang berlaku adalah gasket head sudah rosak,putus,terbakar.kos kira top overhaul bajet dalam 800.00 lebih dan kurang tergantung keadaan kereta.sebaiknya jng digunakan lagi taku2 permukaan head akan rosak

  317. Bro…absorber blakang saya ada bunyi sikit..boleh saya tanya selalu apa msalah ya?air con saya juga ada bunyi bila on aircon..tp sejuk..saya pakai waja 2003 auto

    • tuan hendak nya kita periksa dulu baru kita tahu

  318. Salam, Saya hendak membeli 2nd hand Mit waja dan ingin letak NGV. Apa nasihat Tuan tentang pemasangan ini:-

    1) Engin mit waja sesuai Tak?
    2) perlu modify radiator?
    3) perlu tukar plug dan cable?
    4) perlu tukar spring belakang?
    5) apa lagi yang perlu ungrade?
    terima kasih.

    • wasalam
      1.sesuai
      2.tak perlu
      3.tak perlu
      4.mungkin perlu
      5.selebihnya baik en tanya kepada pakar gas..sy kurang arif dng gas tq

  319. En, saya baru tukar clutch plate Waja manual selepas 10 tahun pakai. Problemnya selepas tukar clutch plate ada bunyi kurang menyenangkan pada bahagian clutch. Saya mintak pomen tukar clutch plate lain tetapi masih mengeluarkan bunyi yang sama. Tolong komen apa punca bunyi berkenaan?

    • kalau takn clutch hilang bunyi itu adalah bunyi bearing clutch dan mungkin juga bunti bearing dalam gearbox.

  320. Assalamualaikum tuan, saya ada sebuah waja, manual, thn 2004, nak tanya, berapa kosnya kalau saya nak jadikan waja saya mcm baru semula, maksud saya apa2 part yang perlu ditukarkan, mntk ditukarkan dan jika perlu top overhaul, buatkan jugak, pendek kata mcm kereta baru lah lbh kurang (secara keseluruhan). terima kasih tuan…Assalamualaikum

    • wasalam tuan
      tuan kes macam ni kita kene tahu dulu keadaan kereta dan juga berapa banyak spare part kene tukar,dan cara macam mane kita nak buat kerana kos keseluruhan nya susah mau agak dng tepat kerana itu bergantung pd keadaan kereta,terima kasih tuan

  321. salam, saya baru beli waja 2nd taun 2003 manual..1.6.masalah kete ni akan gegar dan mengeluarkan bunyi xsedap di dengar bila jalan xrata..kadang2 sampai terasa gegaran kt steering.sy dah tukar:

    LOWER ARM,
    DRIVE SHAFT PENDEK,
    MOUNTING ABSORBER,
    BESI STABALIZER (YANG PANJANG SEJENGKAL TU)
    BUAT BALANCING TAYAR + ALLIGMENT + CHAMBER

    dah berabis banyak..tp still ada lg bunyi tu n gegar..
    harap blh bantu saya…

    • wasalam
      check stering caupling mungkin dah rosak atau longgar

  322. Salam..nk tanye cket,npe kereta sy bila check myk itam kurang tp hanya selepas 4000km..apa masalahnya?perlukah ianya di overhaul?

    • wasalam. tukar kepada brand minyak lain dulu.mungkin brand tu tak sesuai

  323. salam bro.. saya nazirul.. kereta saya banyk porblem ni, kereta waja.. suhu keta ni naik bila saya off aircond & semasa keta x bjlan.. da tukar sensor, radiator baru(tahun lalu,2012).. apa mslah tu?

    • wasalam kipas radiator jalan tak dua2,dan juga check kipas laju

  324. salam.. kete wat hal lg. gearbox auto dekat D berkelip2.. statik kt satu gear je. ade jerk dalam pertukaran gear. kete gen2. gearbox problem ker?

    • wasalam check selector dan juga level oil atf

  325. salam..bro.sy ada pakai waja tahun 2001..auto,ada banyak soalan.
    1-kipas aircond x pernah berhenti.kereta biasa akan ada cut kejap.
    2-air radiator selalu sangat kurang,2-3 hari dah tambah,
    3-kalau jalan jauh.suhu akan naik.setiap kali macam tu.
    4-kereta terasa berat sangat,x ada pickup.ada cina bagitau gearbox.baru lepas tukar radiator dengan kompressor aircond.
    5-bila nak bergerak.enjen seakan-akan nak padam,baru boleh jalan.mintak tolong sangat bagi penjelasan apa yg ada.

    • wasalam
      1.mungkin gas kurang
      2.ada kebocoran dan perlu pressure test
      3.mungkin radiator sumbat
      4.mungkin carbon dan banyak dalam engine
      5.kes macam ni seelok2nya bawak kereta ke bengkel untuk sy buat pemeriksaan dng lebih lanjut dan teliti.dengan itu insya allah kita akan tahu apa patut yg kene buat.

  326. berapa lama masa utk buat top overhaul waja?

    • 5 hari,paling cepat 3 hari

  327. Assalamualaikum bro…nk tanya sybawa kete waja 1.6 injection…redah air banjir paras lutut. Enjib kemudian mati…bila start balik hidup…saya tekan minyaj beberapa kali.kenudian bru jalan. ..tapi dalam 5 km enjin mati.start dah tsk hidup.apa masalahnya ..apa patut saya buat…

    • wasalam kene check dulu baru tahu,banyak kemungkinan

  328. salam… waja auto xleh pick up bila naik bukit.. rpm pn mcm xlarat nk naik… dh lbh setahun mcm tu… br2 ni lps reverse, bila shift ke D, mcm dkt N… tekan minyak pn xgerak… bila shift ke low gear br gerak, then bleh shift ke D smula… rosak mana ye? gearbox ke? kos utk tukar gearbox berapa?

    • wasalam kene check dulu baru tahu rosak mane.terima kasih

  329. assalam,bro boleh tak kalau kreta satria standrt 1.3 nk guna head evo 2

    • wasalam
      tak boleh

  330. salam bro

    Waja auto enjin saya bunyi mengaum je..Then sit belakang selalu dpt complain bunyi bising mcm mengaum..Sebab ape ye bro

    • wasalam
      kene check dulu la bro

  331. salam bro,

    nak tanya. baru2 ni kereta husband putus timing belt.
    towing ke kedai terdekat dan minta dia quote harga.

    soalan saya,

    apakah part / item yg perlu dan wajib dibaikpulih jika ini terjadi?

    berikut adalah senarai perlu diganti / baikpulih yg dikeluarkan oleh pihak bengkel : (cuma nak tau betul atau tak… takut tertipu je..huhu)

    1) timing belt
    2) gasket
    3) spark plug
    4) aircond belt
    5) power stering belt
    6) coil
    7)bypass hoe
    8) top hoe
    9) low hoe
    10) water pump
    11) valve in/out (16)

    mohon pencerahan.. tq

    • yg kene beli
      timing belt
      semua valve jika bengkok
      top overhaul gasket
      water pump
      part yg lain tu mungkin kene tukar juga jadi itu sebab encik mekanik tu list kan sekali,kadang2 bila kita repair kereta ini tidak semestinya benda yg rosak tu sahaja yg kene tukar,benda2 lain yg berkaitan untuk panjangkan jangka hayat pun kene di lihat juga,so di dalam kes ini encik mekanik itu yg akan pastikan dan tentukan,mudahan encik mekanik itu dikalangan org2 yg beriman dng itu dia akan jujur dng semua custumer dia,

  332. Assalamualaikum bro…nk tanya kete waja 1.6 injection 2005…bila jalan2 10 ke 30 km berhenti parking, and bila nak start engine tak hidup. Kena tunggu sejuk baru boleh engine hidup. Kalu pagi ok…fuel pump baru 6 bulan tukar original, relay fuel pump baru tukar, throttle body sudah service. plug coil dua2 baru tukar ori denso. Ape ler agak2 nya bro masalahnya ..apa patut saya buat…ada pomen kata mungkin fuel pump lemah bila panas. Tolong beri pandangan bro. TQ

    • wasalam

      pada masa tak boleh start baru lah sepatutnya check engine tu,sama ada minyak tak naik atau api takde.boleh jadi feul pum boleh jadi juga crank sensor.

  333. Askum
    Nak tanye. Berapa kos utk top overhaul waja(M) tahun 2005?

    • wasalam
      bajet 2k lbih kurang

  334. salam , nak tanya kete saya wira 1.3 (m) lepas buat tukar cluth spit terus ada bunyi tih tih tih bila tarik pickup. lepas minyak pedal tiada bunyi plak..mouting dah tukar, grandsaft kiri dan kanan pun dah tukar masih ada bunyi bila tarik pickup.agaknya apa masalah nyer?

    • Wasalam kene check dulu

      • asalamualaikum bro saya nak Tanya absorber dan spring gegelung jenis apa yg baik utk kereta waja,,? blh bro bagi pandangan utk saya.

      • wasalam

        banyak ada sparco pun ada juga org pakai,gab,macam2 lg brand.tp standart pun dah ok juga

      • asalamualaikum bro absorber sparco dan absorber standard jenis minyak atau gas apa bezanya, mana lebih baik utk kegunaan kereta waja

  335. As,salam.. tuan,saya nak bertanya sedikit.. keta sy waja 1.6 auto.. dlm 4 hari lepas suhu kereta sy naek tinggi, pergi cek, radiator tersumbat jadi wat servis.. lepas servis suhu naek balik, saya buang thermostart.. tp suhu masih naek sekiranya sy jalan dalam tempoh lama.. .air dalam radiator kering dan tendang pergi ke tangki spare pastu air keluar..head gasket ker? waterpam jalan elok,kipas pun elok.. harap tuan dapat membantu..

    • wasalam

      dalam kes ini kene buat water sitem pressure check,dng satu alat.dng itu dapat dikesan akan kebocoran gasket dan juga kebocoran lain

      • As,salam..Trima Kasih tuan menjawab soalan sy…Oleh krna suhu asyik naik.. akhirnya sy buat top overhaul atas nasihat mekanik.. Head sy kna skim.. dan tukar gaskethead bagai.. Radiator sy servis kali kedua dan telah buat cek xda kebocoran.. dan last skali sy tukar sensor suhu.. untuk makluman tuan,radiator cap juga baru saya tukar.. 0.9bar.. Tp tuan, air masih tendang pergi ke tangki spare menyebabkan suhu naek.. harap tuan dpt membantu, sy xmahir sangat pasal kerosakan suhu..takut terkena… trima kasih banyak..

      • wasalam

        water pump ada check tak?kadang2 ada kes water pump kipas dia dah rosak sehingga air tidak di pump dengan sempurna

  336. kalau mentol asik terbakar , aritu headlamp kiri… pastu lampu brek blakang… td pd head lamp kanan… rasenye dah setahun lebih headlamp kanan tu… apa masalah nye bro?

    • ada connection yg tak sempurna dalam wiring lampu.

  337. As,Salam Sedara- Maaf Mengganggu sedara di kala ini. Masalah saya nak tahu suhu biasa untuk kereta waja 1.6 auto.Kereta saya dalam 80 darjah adakah normal.Tetapi air pada radiotor selalu kurang.Tiada campuran air dengan minyak hitam di kesan.

    • wasalam

      normal.tetapi pasal air kurang tu baik di periksa kenapa.dan seelok2nya buat radiator pressure tester untuk kesan kebocoran halus

  338. Salam saudara, kereta waja 1.6 auto saya teba -tiba overheating semasa idle. Ia terjadi 3 hari selepas saya salin air radiator dan coolant (brand toyota). Air tangki menjadi kurang sekira setengah botol mineral. Volume tangki spare tak terjejas, didapati tersumbat saluran dan telah dibersihkan. Saya travel ke pahang dan terjadi lagi overheating didalam jem dan kadang kala semasa naik bukit (meter naik mendadak dan turun kembali perlahan-lahan). Air tangki ada sikit kurang dalam setengah botol 250ml. Saya servis radiator, takut ada bocor halus, keputusannya negatif, tiada kebocoran. Jadi saya simpulkan suhu naik kerana air mengurang. Soalnya- mengenalpasti punca-kebocoran halus head gasketkah atau pam tidak berapa berfungsikah (air jalan) atau motor kipaskah atau radiator capkah? macammana nak pastikan? Terima kasih.

    • wasalam

      untuk mensahihkan masalah ini sy harus memerikasa kenderaan terlebih dahulu

  339. AsSalam..tuan sy nk tnya sdikit berkenaan dgn kereta waja sy tahun 2001..Msalah sy minyak hitam selalu kurang dan kne sntiasa topup skiranya sy brjalan jauh..asap putih keluar juga bila sy start enjin kereta pg2 tp xlah ketara sngt lpas 2 hilang..so apa ya perlu sy buat.? Lagi 1 enjin sy smput bila sy hidupkan aircond tp bila matikan ok xlah smput dan kalau sy hidupkan enjin pagi2 kena pnaskn dlu dalam 5 minit kalau tak enjin 2 mcm nk mati2..itu disebabkan apa biasenye.? Terima Kasih

    • wasalam

      untuk maklumat lebih tepat kene check kenderaan dulu,tapi saya rasa mungkin kene top overhaul.

  340. Assalam tuan, sy ingin mohon bantuan pandangan daripada tuan motecmat kerana saya sudah habis banyak duit tapi masalah tidak jugak selesai. Saya ingin bawa kereta saya berjumpa tuan cuma berdepan dgn masalah masa dan juga bajet. Insyaallah akn bawa kesana apabila tiba masanya.
    Kisahnya begini, sy owner waja mmc 1.6 dan baru sahaja sebulan membuat top overhaul dikampung saya. tapi masalah ni terjadi sejak sebelum top overhaul lagi. sy ingatkan boleh setel selepas top overhaul tp masih jugak bermasalah jadi nak mohon pandangan tuan berkenaan masalah sy ini.

    Masalah pada waja saya :
    1. Kereta saya ada masalah bunyi kasar dan tiada power lebih2 lagi masa naik bukan. petrol mmg mcm air la…sy dah tukar plug baru, set ignition dan coil baru, fuel filter baru, dan juga tuning..tp masih x setel. Marking timing belt pun dah cek tp tak lagi..cm tepet sahaja blum cek lagi…agak2 tuan membantu tak jika saya cb cek tepet.

    2. Dlm keadaan idling…sekejap sekejap akan datang jerk a.k.a menggigil..seperti tersumbat, byk bengkel ckp coil problem tp sy dah tukar satu set baru masih ada lagi issue ini…apa pandangan tuan berkaitan masalah ini.

    3. Semalam kereta sy tiba rasa panas dan temp naik mendadak cm x smpai merah lagi..bila sy berhenti dan cek rupanya fan radiator jem dan kipas pun pecah tmpt skru. Sy ke kedai dan ketika matikan enjin..air keluar membuat dr spare tank.. selepas tukar radiator dan kipas dgn jumlah rm250..ketika start kereta, tak tendang air keluar dan pomen tu ckp kereta ok xde overheat..betul tak tuan?… cuma selepas isi penuh spare tank.semasa sy berhenti di stesen minyak ada air keluar dr spare tank saya mungkin sebab tuang air lebih dari level F. Tapi airconf fan saya jana slow dan kadang x jalan….adakah ini salah satu penyebab kipas radiator sy jem?

    4. Kereta sy da berumur 11tahun, ada keperluan tak untuk sy tambah kabel grounding.

    Sy amat brharap bantuan pandangan tuan berhubung masalah waja sy diatas kerana dah beribu duit sy habis tp masih bermasalah dan paling kritikal penggunaan petrol yg amat kuat sedangkan kereta ni hari2 sy nak guna gi kerja. dah x sanggup nak jd seperti pengguna bmw, merc dan setaraf dgnnya.

    Mohon maaf andaikata post sy ni mengganggu tuan.

    Wassalam

    • wasalam tuan terima kasih atas comment Tuan

      jika air tak tendang maka engine tidak overheating itu betul.
      berkenaan dng masalah engine tiada power minyak kuat,engine pula asyik jerking,yang ini agak susah saya nak pastikan dng tepat apa sebenarnya masalah tapi sy bg gambaran sedikit mudahan bermanfaat

      kalau jerking tu biasa nya memang coil dan juga cable plug sebab current tu short pada body engine itu sebab jerk,engine kuat makan minyak tu boleh jadi tuning tidak betul dan juga pada masa buat top overhaul adakah psiton ring di ganti sekali kerana ini main peranan besar dalam engine,jika piston ring dah haus sedikit maka compression engine tidak secantek dulu atau tidak sesempurna dulu sehingga menyebabkan engine low power dan kuat lah makan petrol,adjust tappet pun main peranan juga dalam minyak kuat dan juga power kurang.

      baik kipas radiator dan aircond berfungsi dng baik ini pun main peranan penting dalam kereta untuk mengawal suhu engine dan juga aircond.

      cable grounding tidak perlu jika tiada masalah

  341. Assalam Tuan,

    Terima kasih diatas pandangan tuan. Untuk makluman tuan, saya telahpun menukar ignition dan kabel plug baru satu set berserta set plug baru. Tp ia masih berlaku jugak.

    Dan spark plug sy yg dah pakai setahun lebih, masih berwarna putih bersih bukan keperangan. Ade yg bgtau kalo spark putih tandanya pembakaran tak cantik…

    apapun terima kasih, insyaallah sy akan cari masa untuk berjumpa tuan dalam masa terdekat.

    Insyaallah

    • asalamualaiku Tuan saya nak bertanya tentang masallah sayani.. 1. kereta waja saya mengunakan rim 17 jadi absorber jenis apa yg sesuai untuk saya gunakan pada kereta waja saya. samada jenis gas atau minyak . kalau absorber gas jenama apa yg blh tuan syorkan pd saya dan absorber minyak jenama apa yg bagus, blh tuan bg info pd saya……Terima kasih.

  342. salam tuan,
    baru2 ni sy ade buat top overhaul waja thn 2002 kerana engine over heating di sbbkan air dlm radiotor kurang.temperature naik tinggi.kosnye rm950.00.bila sy trbaca blog saudara sy rasa tertarik dgn servis yg saudara lakukan.boleh ke klu sy nk buat top over haul sekali lg kat tmpat saudara?atau saudara bleh buat double checking?sbb sy rasa mcm tk puas hati la sbb engine still tk smooth.tq :)

    • wasalam

      tuan hendaklah saya periksa kenderaan terlebih dahulu barulah kita buat keputusan,kemungkinan tak perlu buat lagi top overhaul.

      • ok.tq tuan.one day sy bwk kereta dtg sana ;)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 150 other followers