Perodua kembara

assalamualaikum semua pembaca blog saya…

Adakah anda pengguna jentera perodua kembara…..seandainya ya..anda jaga lah engine baik2..sebab setakat ni saya sudah lima kembara saya tukar engine….jika anda terpaksa tukar engine kembara anda, sy lah pakar tukar engine macam-macam jenis kereta.bukan sahaj kembara kereta lain2 pun boleh,Volvo,Ford Telstar,Tx3,Tx5,Laser,MazdaHonda,Proton,dan banyak lagi la…

Bukan ape dalam kes tukar engine saya adalah pakar pilih engine kereta,ramai dah yang saya dah tolong carikan dan pasang engine pada kereta costumer saya.ade juga orang buat tawaran untuk ovehaul engine yang lama tapi saya bukan orang yang sesuai la untuk buat kerja tu…sebab saya tak suke buat overhaul engine.buang masa dan duit banyak.

kalau kita tukar engine dah tentu spare parts engine tu original Daihatsu jepun,bukan original cap kuda kepang.cuma mesti anda hairan kan macam mane nak tau kalau engine yang nak beli kat kedai potong tu betul betul original spare parts dia….itulah kepakaran yang saya ada.

sudah banyak pengalaman saya dapat dalam hal tukar engine begitu juga overhaul,tapi sy lebih memilih tukar sahaja engine.kerana ia akan menjimat kan kos dan juga dapat barang yg ade kualiti tinggi.

Mungkin ade sesetengah orang sudah tak percaya pada tukar engine sebab pomen yang cari engine untuk kereta dia beli engine yang tak elok pasang pada kereta dia.

tapi itu nasib la pomen semua bukan sama,

Saya boleh tolong anda carikan engine untuk perodua kembara anda jika anda memerlukan pertolongan saya.dan saya tidak akan mengecewakan costumer saya seperti mana pada costumer yang sudah merasakan tangan saya tukar engine kereta mereka.begitu juga pada anda.

ini adalah salah satu model engine untuk kembara,,engine ni bagus dia adalah timing chain,injection,engine bukan senang nak dapat susah cikit…

kalau nak bagus cari halfcut..

atau pun engine yang ni pun boleh juga….yg ini engine senang di cari juga la..dan dia ada juga 1.6,1.3

About these ads

92 Comments

  1. wasalam
    perkara macam ni jarang sy jumpa…..mungkin minyak dah lama xtukar,atau pun ade benda longgar…..jawaban yg tepat sy boleh bagi kalau sy dapat periksa sendiri kereta encik…..mungkin juga gear ade problem,
    baik pegi check kat bengkel terdekat la..

    • salam….sy nk tanya kereta kancil sy…model lama 660…auto…mslh nyee bile buka aircond selalu mati…ttp aircond baru blh start balik…klu serviz karburator brp??n klu tukar karburator tros brape??

      • wasalam
        servis carb 100.00 apa pun kene check dulu

  2. engine kambara 1.6 yang pakai timing chain,injetion apa keburukanya apa .kalau habis minyak petrol timing lari kah dan apa kebaikanya.tolong upload gambar engine daihtsu 1.6 yang standerd bukan yg kna pasang trbo upload gambar yg berbeza tolong bro…pasal sya sedang cari engine daihatsu 1.6 pda ini d sbabkan saya jauh dari SABAH kalu say di semananjung sya blh datang d bengkel tuan…THANK’S.

    • ape yg susah nyer…cari jer engine daihatsu detomaso…perodua kembara tidak ada engine 1.6.kalau nak upgrade to 1.6 itu sahaja cara nyer…..tak ada cara lain…engine ni tak ada turbo pun…
      engine biasa sahaja cuma dia 1.6…ada la sedikit perbezaan dan part yang harus di tukar ganti..atau pun dikawin kan dengan engine lama supaya boleh dipasang pada kereta…….dan kondition engine pun kene tengok juga jangan main beli sahaja…nanti kene engine yg teruk lg satu masalah………thansk for the comment..

  3. brape modal untuk tukar ingine 1.6 yang pakai timing chain dan ingine 1.6 yang pakai timing belt. mana yang lebih baik

    • yg pakai timing belt je setakat ini ada engine 1.6,sekarang juga dah ada engine 1.5 tp timing belt model……bajet 2700.00 lebih kurang. siap pasang…….

  4. Assalamualaikum

    abg, sy berminat nk tukar engine kembara. Sekarang ni kapasiti engine 1.3 auto (tahun 1999). Nak tukar sebab engine semput & kereta bergegar bila bawak lebih dari 80 kmj.

    1. Blh tahu budget berapa x? Biasalah student lg. Hehe
    2. Convert engine ni termasuk gearbox skali x?
    3. Ada kawan suggest guna engine yrv 1.3 N/A dan ada yang suggest engine g200 detomaso 1.6. Yang mana terbaek? Nak yg pick up & Fuel consumption ok. (Xnak turbo)

    **Kalo jadi, insha Allah tahun ni nak tukar & saya akan dtg kedai abg. =)

    • waalaikum salam

      budget untuk tukar engine kembara harga engine 1800.00 upah pasang 500.00 300 lagi untuk minyak dan lain2 part kalau kene tukar.
      yrv mahal engine nya..tak sesuai..pakai engine daihatsu aje…

      terima kasih atas comment..

      • thanx atas list harga. kalau nak buat berapa hari sebelum kena tempah?

        biasanya berapa lama siap ye?

        saya plan nak buat dalam julai @ ogos.

      • siap dalam 4 hari la….lebih kurang..
        bila rasa nak bawak nanti call la..sebab keadaan kat bengkel tak menentu…skrg kereta penuh…..so call je nanti

      • harga enjin berapa sekarang?

      • 1800 siap pasang 2800

      • Thanks
        “1800 siap pasang 2800″?
        enjin DVVT? termasuk gearbox?

        Aku dapat quotation ….enjin saja – terios 1.3 rm4800
        ngapa begitu mahal? itu rm1800 enjin 2nd hand?

        pls nasihat , thanks

      • 2800 untuk kategori kembara lama engine takde dvvt
        engine sahaja tidak termasuk gearbox
        engine saya secend heand dan boleh pilih cc 1.3.5.6 pilih yg mana satu yg nak guna pakai
        harga sama 2800 siap pasang

        mereka yg menjual harga mahal itu hal mereka, harga saya dari dulu hingga ke hari ini masih lagi 2800,walau pun minyak naik,tol naik,dll barang naik harga saya masih sama.
        dan engine saya seperti yg sy ceritakan dalam blog post saya.tq

    • Ada jual gearbox auto (tidak termasuk enjin)? berapa harga ya?

      • ada. harga 2200.00 trade in

  5. enjin apa yg dpt masuk kembara? k3-vet..ataupun 3sz-ve? enjin lain2 pulak?

    • tak de engine lain….itu je yang ade…

  6. assalamualaikum….

    sekarang nie saya tengah mencari enjin kembara dvvt sbb kereta dah tersadai kat bengkel pasal overheating…nak tumpang tanya, berapa harga enjin kembara dvvt? blh saya dapat no contact bos…

    • wasalam..
      harga engine tak pasti la sbb sy pun beli kat kedai potong,so harga tak sama.anggran dalam 1.5k.cuba la server kat mudah.com. atau pun mana2 kedai potong.engine lama tak boleh buat balik ke?

      • saya dah cari kat mudah.com, tp xde…engine lama dah buat, tp begkel kata blok dah kondem…skarang nie kate dah tsadai…

      • server kat kedai potong..mesti ada engine tu….

  7. Salam bang,
    Saya berhajat nak beli kembara 2nd hand yang auto. Daripada pengalaman customer yang datang kedai abang la betul ker enjin asal kembara ni banyak buat masalah?..kalau upgrade enjin ni masih lagi 4wd atau 2wd?..kalau saya upgrade kepada 1,6 tapi nak 4wd tu kekal boleh tak?..

    tq.

    • wasalam..
      kembara tak ade buat bnyak masalah,masalah selalu owner tak jaga dengan baik atau pun tak oandai nak jaga,ramai custumer datang tukar engine kat bengkel saya.saya buat kerja standart kilang.bukan nak ubah suai ape pun..just naikkan cc jer…..semua kereta bermasalah…kene faham tu…susah nak dapat kereta yang lansung tak ada masalah.

  8. salam bro…

    saya nak tanye sikit tentang gearbox kembara..

    ada gearbox lain yg boleh sumbat kat kembara selain gearbox asal..?..tq

    gearbox kat tempat mahal sgt bro mencecah 3k..

    • waslaam…
      takde tq for the comment

  9. Salam tuan..

    saya tgh bercadang nak beli kereta secondhand, antara Perodua Kancil 850 Auto Ezi Twincam dan Perodua Kembara (A) DVVT mana yang kurang ada masaalah..?

    Saya bercadang nak guna dlm bandar, dua2 kecil sng parking dan mudah handle, dua2 auto, dua2 jimat minyak (kmbara byk skit kot pasal dia 4×4 erk) kalo dari segi maintenannya plak cammana tuan.?

    Brapa kos nak convert kembara ke 2wd sebab dgr citer bleh jimat minyak sikit, yaa ke minyak akan save kalo tukar ke 2wd..?

    Kancil masih guna timing belt, kembara DVVT dah guna timing chain kan..? adakah semua kembara DVVT ni guna timing chain, ke ada model DVVT yg masih guna t.belt..?

    Okey tuan…mohon penjelasan. TQ.

    • wasalam…tq for the comment

      kalau kembara dvvt memang sesuai la di gunakan dalam bandar,walau pun 4WD, kembara DVVT pun tak ada bnyak msalah, semua kereta sama jer..tergantung pada penjagaan masing2 la…pendapat saya tak perlu la buang 4WD.minyak tak la kuat sgt kereta tu.cuma kalau nak beli cari la yg kondition cantek cikit.

      • TQ Bro Boss…

        Saya baghu sembang ngan sorg owner kembara gak, dia pun kata ok, katanya minyak kembara ni mcm myvi n wira dia bwk dari seremban ke kb dlm 550km habis rm80.00.

        Katanya kembara dia ada punat utk disablekan 4wd, bleh guna 2wd jer, kalo nak offroad je dia on balik 4wd…kalo mcm ni mmg cantek aah….bleh amik kembara ni. :)

        Ok tuan….gdluck salam.

  10. salam tuan..

    nk tnye skit… bape harga gear box kmbara DVVT – halfcut ?

    • wasalam..
      terima kasih tak pasti mungkin mencecah 3k keatas..

  11. assalam..sy pun minat kembara jugak…sy ingat nak beli kembara yg 1st model tu,pastu nak suruh bro mat tukar enjin 1.6 tu..keta ni sy cuma nak buat ulang alik ke tempat kerja saja…sy pun jarang2 masuk KL..sekitar Pj -subang-shah alam jer…ok tak kalau sy buat mcm tu…

    • wasalam
      alang2 eli..beli yg kondition bagus..jd boleh pakai dulu dlm dua tiga tahun….lepas tu bru tukar engine…jd tak ada lah membazirkan duit banyak..kecuali beli kereta yg rosak atau tersadai…..itu cadngan sy tq.

  12. Salam en mat, sy brcadang nk tukar enjin 1.6 untuk kembara sy, cadangan en mat , perlukah gearbox tukar skali ?

    • wasalam,
      perlu tukar, jika gearbox lama dah rosak.

      • Tq en mat, kalau mcm tu, blh la sy pg bgkel en mat untuk lebih lanjut lagi, almaklumlah, nak berulang shah alam ke tganu ni agak jauh

  13. Salam admin..sy nak upgrade enjin kembara dari 1.3 ke daihatsu terios 1.5/1.6 turbo..mane lebih elok n jimat myk..?kos utk buat bape ye?bape lame mase utk siap?nak buat bulan 1 nie,,urgent,,

    • wasalam

      turbo xder..
      standart ada 1.5 1.6 takde stok.kos 2.800 tq

      • then yg mane admin suggest utk kete kembara sy??yg lebih pick up n top + jimat minyak..?? 1.5 or 1.6 berbaloi??ley wat dlm masa terdekat?

      • 1.5 boleh 1.6 pun boleh…

      • tapi sy dfhamkan bahawa 1.6 sush nak dpt gearbox jika rosak,,btol ke??

      • tak juga,kalau tak cukup duit baru susah hehehe

  14. tuan,kalau say tukar kepada enjin 1.6 tu, then enjin lama ni boleh tolak kedai ka?..hahaha…bukan aper, enjin sangat baik sbb baru tak sampai 2000 km lagi jalan selepas overhaul…

    • ermm kedai tak terima trade in,pakai la dulu enjn tu sampai masa nanti baru tukar,jng membazir duit anda

  15. Tuan, kembara sy kena overhaul.. then mekanik tu kata lbih baik bli enjin bru sbb kalau nak beli brang ni harga bli brang sda cpai thap untk bli enjin bru.. so.. sy ada jmpa enjin 1.6.. tp kedai tu jual tak ikut gear box.. ermm adakah enjin 1.6 itu sesuai dgunakan jka sy guna gear box asal d kreta kembra sy. gear box untuk enjin 1.3..

    • beli enjin jer gearbox pakai balik.

  16. salam mat nak tanya…apa masalah kalau kembara tersedu-sedu tika kita tarik dalam 80/100 kelajuan untuk tukar gear tu?kembara saya xlawas enjinya…nape ye?satu lagi…apa kelebihan guna tayar besar pada kembara dan kalau pakai rim besar yang tayar keluar tu cne plak ye…ada org kata cepat rosak bereng?tq

    • wasalam,guna tayar besar?besar mana tayar tu sertakan size dia supaya sy tau nak jawab soalan ini.enjin tak lawas tu kene test drivebaru sy tahu,sy pun tak tahu cond kereta macam mana sy jawab dng tepat,kalau sy beri jawaban agak2 nanti salah faham lagi banyak masalah.tq ONE

      • ….oh maf mat…ni tayar yang kita muat kat rim mangkuk..macam dipajero tu….

  17. salam mat nak tanya…ada ke enjen teming chain 1.6 manual?

  18. Salam en.mat.. nak tanya.. saya nak tukar enjin kembara ke 1.6..enjinn lama 1.3 hcej.. dah kluar asap putih.. pomen suggest buat overhaul..alang2 baik tukar enjin terus.. kalo tukar kat bengkel en.mat, brape kos semua? Pastu enjin lama camne? Bleh tolak kat en.mat je ke? Atau kene bawak balik.. saya duduk perak..

    • Wasalam enjin 2800 siap pasangg,enjin lama terpulang la nak ambek bawa Balik pun boleh,sy tak nak sebab enjin lama bukan boleh guna pun,kalau tinggal bg sy sy scrap buruk besi.

  19. Salam en mat..enjin kembara saya dah mkn minyak..tapi asap putih tak da..nak buat mcm mana..boleh grembal ke..

    • Wasalam,baik tukar enjin saja,lagi elok buatmacamtu.nanti gran valve saja tidak akan menyelesaikan masalah.tq

  20. assalamualaikum..klw kembara maok enjin turbo..kebiasaan nye n kbnyakkan enjin ape yg ok..boleh bg thu pd sy serbe sedikit?

  21. Assalamualaikum,sy ade Perodua kancil 850 masalah skrg minyak kuat,ade leaking di bahagian timing belt oil seal,bln 9 tahun lepas sy dah buat overhaul..kalo repair berapa duit ye?

  22. salam bang klu sy nak guna turbo kat kembara enjin apa erk? kosnya plak?

    • cari halfcut terios turbo

  23. Salam bro. baru2 nie kereta saya ada keluar bunyi macam kereta dekat bawah kereta. mula2 biasa. pastu bunyi makin teruk and last skali masa saya lepas bawak kereta tue dan brenti jap bunyi kuat pastu enjin trus mati. Lepas tue saya xdpt nak hidupkan. adakah kemungkinan crankshaft patah? drive shaft saya masih keadaan baik. ataupun gearbox dah rosak. masa kereta mati. saya masuk gear N (KEMBARA SE 2000 AUTO) tolak kedepan keras tapi reverse boleh. kereta sekarang dekat johor bahru. ada rekemen utk bengkel dan tow truck x untuk area nie.. tq….

    • wasalam
      mungkin engine jem, sy pun tak tahu nak kata sebab tak nampak benda,tp mengikut cerita nampak nya engine jem.

      • Baru lepas tarik.. waterpump dia jem.. tq bro..

  24. salam mat..saya nak tanya..enjin apa lg boleh dimasuk guna untuk perodua kembara..saya nak cari yang cc besar..1.5@1.6..mintA RESPON dari pakar kembara..trima kasih

  25. salam abang mat.. mohon nasihat. kereta ayah saya kembara dvvt auto 2003 ade masalah transmission. bile accelerate sampai 40-60 gegar pastu 80-100 gegar. berbunyi jgn ckpla. kekadang macam ade bunyi org ketuk hammer kt bawah. benda ni berlaku selepas beberapa bulan saya tukar kiri kanan driveshaft depan kereta tu. pastu saya pi pomen sendiri keta ayah saya tu. saya tukar ke 2wd(belakang). saya buangkan driveshaft dari transfer gear ke front differential. saya ‘on’kan ‘center differential lock’ n pastu saya test drive. memang smooth dari 0-120+, tak gegar dan bunyi pon hilang . tp mase sy buangkan drive shaft tu ade minyak keluar dr transfer gear. nak mohon nasihat.
    1. boleh tak kembara ni stay macam ni (guna AWD).
    2. pastu ade masalah ke pada center differential lock tu sbb akan sentiasa digunakan.
    3. minyak yg keluar tu utk transfer gear ke utk driveshaft. kena tutup tak lubang connection driveshaft td.
    terima kasih en. mat

    • boleh jer guna 2wd dng lock macam tu.tapi kepala drive shaft masuk balik dalam gearbox depan supaya minyak tak keluar.sebab kalau keluar boleh rosak

  26. Admin,nak tnya skit,,klau kembara nie nak buat nmpak sport skit mcm mn ye??sy suke jnis tayar yg lebar terkeluar dr body n nmpak rendah!!

  27. lama tak jumpa bro.. masih mengajar kat keramat ke??? errr, gambar enjin dvvt tu cam kenal je…

    • busy bro kejer banyak,,,tak ngajar dah. dah abis…hehehe yeker

  28. salam sejahtera, nak tanya. distributor enjin kembara kecil belakang enjin tu boleh adjust apinya ke? kalau maksimum, ada tak kesan pada enjin?

    • wasalam

      engine akan knoking

  29. Salam en.mat enjin kembara 1.5cc tuh ada dvvt/vvti?.tq

    • wasalam takde
      cuma untuk model lama sahaja

  30. Salam. bole mintak contact no?.tq

    • wasalam
      boleh,tuan klik saja di soalan lazim.tq

  31. as salam tuan.. sy ada masalah dengan gear box kembara dvvt..
    apa sebab sistem 4WD masih berfungsi walaupun suis “center differential lock sudah dimatikan. bila kereta bergerak berat dan ada bunyi keletok . untuk makluman, sy dh tukar driveshaft depan kiri dan sub gupling pendek sbb dh rosak.

    • wasalam

      check vacuum FICD mungkin rosak dan juga check hose vacuum dekat bawah mungkin tercabut

  32. Salam,bagaimana nak tukar enjin Rusa ,berapa kos kalau nak tukar dengan bantuan encik..boleh mintak nasihat sikit…?

    • wasalam

      sy boleh uruskan nak berapa cc?

      1.3 atau 1.6

      1.6 harga sekarang siap pasang 2500 untuk rusa.
      1.3 2800 siap pasang

      barang cantek2 macam engine kembara yg dalam gambar tu sy akan carikan di kedai potong.

  33. assalamualaikum, nk tnye sikit, kembara sya da overhaul thun lpas 2013, skrg krete problem lg, jalan skit trus mati enjin, xhdup2, bwa ke bengkel, kte minyak xnaik, da tkar oilfilter, pilpump, lpas tuh, still berlarutan, bwa lg ke bengkel, kte system tmpt suis plug die problems, kena tkar rm800, so da tukar jge, smpi skrg krete kembara masih lg mati2, ape maslah krete sya? minyak hitam, servis sye jge, tp knp still ade problems? blh x abg bantu sye ?

    • wasalam

      kes ni sy kene check engine dulu boleh jadi masalah sensor.selalu nya sensor belakang cilinder head yg kacau kalau mati2.dan boleh jadi juga setting trothel body tak betul.so kene check dulu

  34. salam.. encik, biasanya kerosakan enjin disebabkan kenapa ye?
    huhu.. dan cemana nak menjaga enjin dengan baik dan betul?

    • overheating,tak pernah servis,

  35. Bro, berapa kos utk tukar enjin kembara tabun 1999 auto (x dvvt) convert G200 1.6…nak tukar gear box skald…gear biz G200 1.6 Muat x…

    • 2800 gerabox pakai balik

  36. Ok chun…thank bro….siap engine tukar pasang gear box 2800?..,if ok..pls bg contact call n dtg workshop…

    • tukar engine sahaja 2800 siap pasang,gearbox tidak termasuk.

      • Ooooic….Kalo siap pasang gearbox brp bro.?

      • Bro Tu 1.6 half cut or engin je….

      • engine saja


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 146 other followers